Aktuális

És kétharmad

10 dolog, amiért nem kéne

Sajtószemle, random sorrendben, kommentár nélkül. Tegnap, ma és az elmúlt néhány napban történt…

politika

1. Politikai okok miatt menesztették az Origo főszerkesztőjét

“Sáling Gergőt azért rúgták ki, mert idegesítette a hatalmon lévő politikusokat az Origo néhány cikke. Ez tény. Az Origonál dolgozók régóta látják, hogy a politikusok panaszkodnak a lap és a kiadó irányítóinál. Sálingot novemberben nevezték ki főszerkesztőnek, a médiafogyasztási szokások nem azóta változtak meg. Az Origo nemrégiben pert nyert a Miniszterelnökség ellen. Arra kötelezte a bíróság a Miniszterelnökséget, hogy árulja el, Lázár János milyen utazásra költötte az adófizetők pénzét. Egy győztes perből sztori lett, a hírt átvette a többi újság, Lázár János magyarázkodni kényszerült. Ezt nevezik az újságírás esetében sikernek. Sikerült jogsértésen – ebben az esetben közérdekű adatok eltitkolásán – kapni egy politikust. Az újságok ezért vannak, hogy figyeljenek.”

Forrás: 444.hu

(És még egy ajánlott olvasmány a témában: az Index állásfoglalása.)

2. A sajtószabadság ellen újabb reklámadóval védekezne a kormány

“…a kétharmad most valóban rá akar lépni a sajtószabadság torkára. A reklámadónak ugyanis sem más értelme, sem más üzenete nincs. Abból a mintegy kilencmilliárd forintból, amit a magyar költségvetés a reklámadóból összeszedhet, egy fél stadionra, ha futja. Az állami bevételek szintjén ennek a néhány milliárd forintnak semmi jelentősége nincs. Ugyanakkor a reklámpiac speciális helyzete miatt (minden reklámra költött tíz forint közel ötven forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság növekedéséhez) jelentős, körülbelül negyvenötmilliárd forinttól eshet el ugyanez a költségvetés. A közteherviselésre való hivatkozás tehát nem állja meg a helyét, arról nem is szólva, hogy a magyar gazdaság ma lényegesen jobb állapotban van, mint volt néhány évvel ezelőtt, amikor az ilyesféle különadók kivetése valóban létkérdés lehetett. Ha akkor nem volt szükség reklámadóra, akkor ugyan mi szükség lenne rá most? Országos szintű pénzügyi kényszer nyilvánvalóan nem indokolja a bevezetését.”

Forrás: mno.hu (igen, jól olvastad: mno!)

3. Az Alkotmánybíróság elkezdte kinyírni az élénk közéleti vitát Magyarországon

“Az Alkotmánybíróság ma (2014. május 28. – a szerk.) nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította. A TASZ szerint az Alkotmánybíróság döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra nézve.”

Forrás: TASZ.hu

Persze, az az igazság, hogy “a szabad véleménynyilvánítás csak egy ultraliberális gyakorlat”:

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász tegnap (május 30.- a szerk.) a HírTV műsorában elemezte az Alkotmánybíróságnak azt a röhejes döntését, miszerint a tartalomszolgáltatók felelősséggel tartoznak a kommentek tartalma miatt.

[…]

>>Véget kell vetni annak a káros, egyébként ultraliberális gyakorlatnak, hogy bárkiről bármit le lehet írni.

[…]

Hogyha valaki gépkocsiba ül, akkor objektív a felelőssége, mert egy veszélyes üzemről van szó, ennek az analógiájára mondhatjuk azt, hogy egy honlapot működtetni a vélemények tekintetében egyfajta veszélyes üzem.<<

(Most már látjuk, köszönjük.)

Forrás: cink.hu

4. Választási szabály: már megnyerte a Fidesz az őszi választást

“A ma (május 30. – a szerk.) benyújtott fideszes törvénymódosítás értelmében a fővárosi közgyűlésbe a 23 kerületi polgármester kerülne, valamint kilenc, a kompenzációs listáról bekerülő képviselő. A nagy és a kis lélekszámú kerületekben élők politikai képviselete így aránytalanná válik, feltehetően nem véletlenül a baloldali többségű kerületek rovására. Az új szabályok szerint ha a baloldali pártok egymás ellen indulnak, esélyük se lesz többséget szerezni  e fővárosi közgyűlésben.”

Forrás: index.hu

5. Offshore-lovag lesz az Orbán-kormány fejlesztési minisztere

“Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterjelölt – vagyonnyilatkozata szerint – a kisvárdai Ramiris Autó Kft. 100 százalékos tulajdonosa. E cég bármely adatából kiindulva a magyar gazdaság leendő irányítója körül szinte végeláthatatlan, offshore-szerű hálókkal átszőtt, adóvégrehajtásokkal teli kapcsolati háló bontakozik ki. Olyan vállalkozásokkal is összefüggésbe hozható, melyeket mára a Fidesz szintén gyanúsnak ítél.”

Forrás: nol.hu

6.  Hatodjára védi meg a Fidesz az ügynököket

“A javaslat széles körben feloldotta volna az 1944. december 21. (az ideiglenes kormány) és 1990. május 2. (az Antall-kormány) között keletkezett állambiztonsági iratok titkosítását. A rendelkezés alóli mentességet is meghatározta a javaslat. Így többek között nemzetbiztonsági érdek, külföldi állampolgárságú hálózati személy érintettsége, 2000 után is a nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozó személy érintettsége esetén lehetett volna felmentést nyerni.”

Forrás: index.hu

7. Előnytelen – és egyéb szempontból is aggályos – a paksi hitelpaktum

“Akár egy hét alatt is áterőltetheti a parlamenti szavazó gépezetén a Fidesz a paksi atomerőmű bővítésének a finanszírozására Oroszországgal megkötött hitelszerződést. Ha megállapodást a jelenlegi formájában elfogadja az Országgyűlés, akkor Magyarország szinte teljes mértékben kiszolgáltatottá válik Moszkvának – állítják szakértők. Az egyezmény a magyar félre hárítja az építkezés összes kockázatát, és az oroszok kezébe adja szankcionálás lehetőségeit.”

Forrás:  nepszava.hu

8.  Strasbourg: Jogsértő a magyar egyháztörvény (pár hetes sztori, de akkor is)

“A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól – mondta ki keddi ítéletében Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).”

Forrás: magyarhirlap.hu

9.  Kishantos:  így pusztul el 21 év munkája

“Mivel tavaly október óta a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) az érvényes jogszabályokat sorozatosan semmibe vette, ezzel káosz keletkezett az amúgy egyszerűen átlátható, és tisztességes jogállamban megfelelően kezelhető helyzetben. A jelenlegi jogi helyzet megértése érdekében alább közöljük dr. Nyírán Gergely, a Greenpeace ügyvédjének állásfoglalását a perekről és az eddigi bírósági döntésekről.  2014. április 25. volt az első tárgyalási nap abban a birtokvédelmi persorozatban, amelyet a Kishantosi földek „új haszonbérlői” indítottak a Kishantosi Közhasznú Kft. ellen. Három per közül kettőt elvesztettek első fokon az „új haszonbérlők”, egy pedig halasztásra került. Várhatóan a további perek ugyanilyen megítélés alá fognak esni.  A Székesfehérvári Járásbíróság indoklásából egyértelműen kiderül, hogy az adott perekben nem is dönthetett másként: hiszen vannak jogszabályok, amelyeket nem lehet megkerülni akkor sem, ha a másik oldalon az állam igyekszik a jogtalanság irányába eltolni a kérdés rendezését.”

Forrás: greenpeace.org

10. A buzizás magyar kulturális érték?

Nyílt levélben kérte Kulka János, hogy Orbán Viktor határolódjon el a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott, Kerényi Imre homofób megnyilvánulásaitól, és szabjon gátat a gyűlöletbeszéd további terjedésének.

Viktor helyett Bognár Zsolt színművész  válaszolt:

“Való igaz, hogy számunkra nem a deviancia, a luciferi megdicsőülés, a romlottság felmagasztalása a cél, hanem a szépség, a férfi nő iránti szerelme, a férfi barátság, az igazabbá, a jobbá válás katarzisa az, ami közel áll.”

Forrás: 7ora7.hu

Még folytathatnám a sort (az oktatásügyről például aránytalanul kevés szó esett), de ez a kis sajtószemle épp elég volt. Ne nagyon nézzétek ezt a posztot, mert ha megnő a látogatottság, jön értem a fekete autó, aztán nekem reszeltek.

 

Reklámok
Eszter névjegye (989 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

14 hozzászólás És kétharmad bejegyzéshez

 1. Sándor László // június 3, 2014 - 15:36 // Válasz

  Ez sajnos csak az érem egyik oldala. Kell-e szabályozni a médiát avagy sem, ergo elég fejlett a társadalom egy quasi szabályozatlan médiához?

 2. Sándor László // június 3, 2014 - 16:00 // Válasz

  Bocsánat, én általánosságban (a konkréttól eseményektől elvonatkoztatva) közelítettem a kérdéshez. A konkrét esetben: ha minden kétséget kizáróan azért menesztették, akkor valóban jogos a kritika.

  • Nem vagyok az anarchia híve, de ezek az az eszközök nem a tiszta eszközök, hanem az elnyomás eszközei sajnos. :(

   • Sándor László // június 3, 2014 - 16:28 // Válasz

    Véleményem szerint ez egy roppant súlyos filozófiai kérdés, amely – ha górcső alá vonjuk a látókörünkben lévő különböző társadalmi berendeződésekről a tapasztalatokat, illetve történelmi analízissel próbálkozunk – felveti a médiaetika kérdését (is). Itt, azért lássuk be bizonyos politikai nézőpontok, illetve érzések mentén folyik a polémia, de azért, ha kísérletet teszünk egy megközelítőleg tökéletes absztrakcióra ilyen könnyen nem tudjuk lezárni a kérdést.

    • Erre a kérdésre a választ az Index – az Origo legnagyobb, örök versenytársa – gyönyörűen megadja:

     “A politikai elit a rendszerváltás óta folyamatosan próbál több-kevesebb sikerrel nyomást gyakorolni a médiára. A közmédia ritka kivételektől eltekintve siralmas állapotban volt, remekül tükrözte az irányítása és finanszírozása körüli évtizedes bohózatot. Itt a legszélesebb a mindenkori kormányok nyomásgyakorlási potenciálja, de a politika a média egészében szeret élni a legkülönbözőbb eszközökkel, legyen szó hirdetések elosztásáról, tulajdonosi kérdésekről, reklámadóról vagy éppen a legegyszerűbb, úgynevezett betelefonálós módszerről. Jelentős részben régen célt értek: szerkesztőségek sora állt be különböző szekértáborok mögé, számolta fel saját szakmai hitelességét, és vált pártszócsővé.

     […]

     Ha a kormányzati érdekérvényesítés tényleg elérte a független sajtó személyi döntéseinek a szintjét, akkor a médiában mostantól senki nem lehet nyugodt: akit eddig nem, mostantól azt is folyamatosan kísérteni fogja a gondolat, hogy vajon melyik döntésével, cikkével vagy mondatával bőszíti fel annyira a hatalom birtokosainak haragját, hogy azok így vagy úgy utánanyúljanak. Az elkerülhetetlenül bekövetkező öncenzúra a kritikai nyilvánosság szűküléséhez vezet, ami tovább sorvasztja a demokratikus közéletet.”

     A tisztánlátás kedvéért annyit mindenképpen hozzátennék, hogy én magam 3 éven keresztül dolgoztam az Origónál, és ismerem a történet szereplőit.

 3. Ezek a hírek így egybegyűjtve jól illusztrálják, hogy a hatalom igyekszik az őt ellenőrizni képes médiát visszaszorítani, ellehetetleníteni, hogy aztán bármit megtehessen az uralma alá hajtott néppel.

  • Annyira, de annyira nem értem, miért szavaznak ennyien rájuk. Nem fogom fel: az ő barátaik nem hagyták el az országot, nekik nem fáj az adójóváírás elvesztése, őket nem zavarja mindaz, amit a fenti cikkek is szépen összefoglalnak???????????? Sajnos az az érzésem, hogy végtelenül szegény, idős, beteg emberek szavaznak a Fideszre, akiket meg lehetett venni évi 10 ezer Ft rezsicsökkentéssel, és akiknek Orbán a rendszerváltás hőse, aki meghekkelte a rendszert. De ezek szerint ők ennyien vannak??? :(

   • Sándor László // június 3, 2014 - 16:52 // Válasz

    Kedves Eszter!
    Mint hitgyakorlatot folytató ember sokat találkozom olyanokkal , akik a vallást értelmetlenségnek, sőt butaságnak tartják. A “felvilágosodott” ember megjelenése óta a média is inkább az elutasítást – jobb esetben kritikát – fogalmaz meg a vallási jelenségekkel kapcsolatban. Természetesen nem gondolom azt, hogy minden a velem szemben fellépő véleményt negligálni kell, inkább vélem azt, hogy alaposan meg kell ismerni az ellenpólust, ugyanis csak akkor tudok eredményesen érvelni ellene (amely érvelés nem az ember személyének, hanem a közleményének szól). Sokat beszélgetek olyanokkal akik tagadják a transzcendenciát és olyanokkal is akik más nézőponton vannak mondjuk politikai kérdésekben, azonban a viták során mindent megteszek annak érdekében, hogy mosolyogva és ne vicsorogva beszélgessünk, elgondolkodva azon, hogy vajon van e valamiféle azonosság közöttünk, hogy azt megragadva közeledhessünk egymáshoz.

    • Ezzel én is tökéletesen így vagyok: az a jó, ha a különféle háttérből, hitrendszerből, világnézeti keretből érkező emberek között tiszteletteljes, nyílt párbeszéd van. Engem tehát valóban érdekelne egy korrekt, értelmes fideszes érvelés, amelyben az idézett cikkekben leírtakra is reflektál a beszélgetőpartner (tehát ismeri a tények mellett azt a nézőpontot is, amely felől az ellenzéki szemszög közelít).

 4. Sándor László // június 3, 2014 - 19:58 // Válasz

  Előkerestem két nagyon jó művet a témában, melyek jól bevilágítanak a kulisszák mögé és amelyekből már az elején kiviláglik a szakma sava borsa, de főleg a misztériuma. Az egyik David Halberstam Mert övék a hatalom című műve, amely méltán tekinthető alapműnek aprólékos ismeretátadásával és Oriana Fallaci Ha meghal a nap című regénye, amely inkább, mint a szépirodalom megnyilvánulása egy tényfeltáró újságíró tollából. Ajánlom elolvasásra az itt megnyilvánulóknak és persze másoknak is, én is újra megteszem. Kiviláglik belőlük – főleg Halberstam könyvéből -, hogy még az olyan, legdemokratikusabbnak vélt országban, mint az USA sem egyszerű a tényfeltáró újságírás művelése, miért lenne másképp akkor kis hazánkban. A mindenkori politikai hatalom mindig megpróbálta, megpróbálja ellenőrzése alá vonni, mivel a véleményvezérek sokat segíthetnek illetve árthatnak nekik.

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. Miért gyújtok gyertyát a nemzeti összetartozás napján? | Eszter's Offtopic
 2. Mi zajlik most az Origónál? | Eszter's Offtopic
 3. Leszarom a Barátok köztet, de aggaszt a reklámadó | Eszter's Offtopic
 4. Akinek nincs három iskolázott gereke, az ne is egyék | Eszter's Offtopic
 5. Mondd, te miért szavaztál a Fideszre? | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: