Aktuális

Mi történik, amikor Kozsó-féle szeretetnagykövet vagyok?

Egy érdekes beszélgetést osztok meg ma, amelyben tanulságos visszajelzést kapok arról, hogy milyen érzés bizonyos dolgokat másnak nálam olvasni… és ugyanezt nekem megírni.

Csak mert giiicssses :D - kép: glad.is

Csak mert giiicssses :D – kép: glad.is

– nosssö néha nagyon keményen átcsúszol kozsó-féle szeretetnagykövetbe, szóval azt a fajta elfogadást hirdeted, ami pl. a hegyi beszédben is van (tartsd oda a másik arcodat is, dobd vissza kenyérrel). ezzel semmi gond nincs, mert tanmesének kiváló, meg elgondolkodtató. viszont olyan szempontból “nem tetszik”, h mintha nem egy hús-vér halandó gondolatait olvasnám, hanem odafentről osztanál észt. osszad nyugodtan, mert van mit, csak pont nem az olyan típusú posztokat olvasom szívesen. mondom ezt úgy, h még a mait sem olvastam, csak néhány havonta tolsz egy ilyet.  azt hiszem, ez meg pont az én alkalmankénti kategorikusságom tükre. én szeretem a saját kategorikusságomat, amikor úgy fogalmazok, de te szereted a saját “mindenkit a keblemre ölelek” hangnemedet?

– érdekes, amit mondasz, de a trianon emléknapban pont semmilyen keblemreölelés nincs, igazából meglehetősen kritikus hangvételű poszt lett. viszont kíváncsi volnék konkrét példával, h miben látod ezt (igen, amúgy a tűzönjárós poszt pl.  sztem is ilyen). viszont a kérdésedre válaszolva: nincs ilyen, h szeretem-e (vagy sem). olyan van, h jön valami, és akkor nem mérlegelek. teljesen cenzúra nélkül írok ide. ha azon gondolkoznék, h nem túl kategorikus-e, nem túl lázadó-e, nem túl vulgáris-e vagy épp nem túl kozsós békenagyköveti-e, akkor nem tudnék írni.  ettől függetlenül nyilván elfogadom, h mindenkinek más a szűrője, ezért az ember gyakran fogja egyik vagy másik posztot a fentiek közül valamilyennek érezni, de ez nyilván az ő szűrője, ő tükre.

[…]

– a lényeg, ami számomra nagyon érdekes, h szinte már mindig arra a következtetésre jutsz, ami a gay szó eredeti jelentése, az az elfogadó happiness. az érdekes szó + / – felhang nélkül.

– attól függ, miről van szó: a mai poszt pl. eléggé kritikus kerettörténet. […] én azt tapasztalom – élesben, saját magamon, de a környezetemben is -, hogy hülyeségek vannak, brutálisan nagyok, amikkel kritikusnak kell lenni, de a legtöbb ember egyszerűen sötétben jár.

– na, hát az a kérdés, h én sötétben járok-e. mert amikor kozsó vagy, akkor úgy érzem, h igen (kissé, nem nagyon).

– dzsíz, mindenki szokott sötétben járni, én is, elég sokat. kurvasokat, in fact. kozsót magát persze nemtom. XD

– jó, de érted, h értem.

– értem, de attól még nem vagyunk “hülyék”. mármint, oké, azok vagyunk, de nem a spártai értelemben. nem értem magamat sokszor, miért az a természetes alapkövetkeztetés, h elfogadok. egész életemben lázadó voltam, most is rengeteg dolog ellen lázadok: de az emberrel kapcs. van bennem egy nagyon mély elfogadás, ami egy transzcendens egységélményből táplálkozik.

nemtom, meg aztán én annyi abszurd dolgot éltem át, ami teljesen őrület, h ez átírt bennem sok dolgot. a zsigeri reakcióm most is a fuckkkkkkkthemotherfucker, de a különbség az, h én írással értek meg dolgokat. ezért ha írok, a végkövetkeztetés csak az elfogadás lehet. mert mindennek a mélyén az van. és sokszor meglep, h mennyire az.

Eddig a diskurzus. Észrevételek? Ti hogyan látjátok a “kozsós, szeretetnagyköveti” arcomat (például itt, itt és itt)? És azt, amikor higgadtan mérlegelve, kritikusan írok (mondjuk itt, itt és itt)? Összefér a kettő? Melyik az, amelyik élvezhetőbb, követhetőbb? Vagy nem válik ennyire élesen külön a két “irány”? A trolloknak: melyik vágja ki kevésbé a biztosítékot nálad?

(Holnap  egyébként a rajongásról fogok írni,  Tollampapírom posztjára reagálva. Előre szólok, lethal warning: abban is lesz ez-az, ami meredek jég… :D)

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

13 hozzászólás Mi történik, amikor Kozsó-féle szeretetnagykövet vagyok? bejegyzéshez

 1. Vállalom a lehetőséget, hogy tök hülye vagyok, de én most ezt nem is értem. A kozsós jelzőt jól veszem, hogy az derogatív akar lenni? És miért ne lehetne szeretetnagykövet aki tud higgadtan mérlegelni? És hogy jön ide a gay etimológiája?

  • Én azt látom, hogy elértél egy szintet a megértéseidben, és mélyebb összefüggéseket is átlátsz, amiket felvállalsz. De abszolút hitelesen csinálod, úgyhogy nincs mi miatt aggódni.

  • Alapvetően pejoratív, de itt, ebben a kontextusban nem annak volt szánva. A higgadtan mérlegelős meg a mindentmegértős-mindenkitszeretős két irányvonal, nálam nem válik élesen külön, de ezek szerint van, akinél igen. Ez nem baj, csak számomra nagyon érdekes.

 2. Nekem így jó! Így marad hosszú távon érdekes a blog, ha mindkét “arc” posztol :) Ezek a különböző stílusú, hangnemű posztok mutatnak meg “háromdimenziósan”. Biztos, sokan vagyunk az olvasók között akiket ugyanannyira érdekel az aki ír, mint csak maga a téma.
  Ha megszűrnéd, visszafognád magad egy adott stílusra az már nem ugyanaz lenne.

  • Köszönöm a visszajelzést. Hát, az elkövetkezendő néhány poszt most eléggé személyes lesz, asszem. :) Azt majd meglátjuk, mennyire kozsós mellé. :DDD

 3. Szabó Fanni // június 7, 2014 - 13:52 // Válasz

  Én,személy szerint a szeretetnagyköveteseket szeretem inkább:) A kritikusokhoz kell egyfajta lélekállapot, de többnyire azok is érdekelnek, csak fáradtan nehéz olvasni őket. Az előbbiek meg olyan összefüggéseket emelnek ki inkább amin érdemes elgondolkodni..

 4. Nekem fel se tűnt, hogy több arcod lenne. számomra így vagy te :)

 5. szerintem ennek a beszélgetésnek a magvát nem biztos, h mindenki érteni fogja. nem azért, mert az intellektuális képességei nem teszik lehetővé, hanem azért, mert kívülről nézve kinda homályos. mindenesetre azóta rájöttem: egyértelműen el tudom különíteni az eredendő kozsó-gayness-t, ami a mellékzöngéje ellenére a legkevésbé sem pejoratív, meg azt, ami tanult magatartás miatti következtetés. na, utóbbi NEM TETSZIK, előbbit falom, mint kacsa a nokedlit. (látott már valaki nokedlievő kacsát amúgy?)

  • “tanult magatartás miatti következtetés” – várjá’, ezt fejtsd ki, nem értem.

   • “kozsó vagyok” -> oké
    “kozsó akarok lenni” -> nem oké (már nem érzek ilyen wannabe-vonalat, de volt idő, amikor igen)

    • Ezt nálam mondod, vagy in general? Magamnál én sosem éreztem egyiket se, az idővonalamon inkább az látszik, hogy régebben nehezebben és ritkábban írtam érzésekről, manapság meg könnyebben (de még mindig szabódva). Ez tűnhet úgy, hogy kozsósodtam a régi önmagamhoz képest.

     Hú, emlékszem, hogy mit összeszorongtam, amikor 3 éve ezt írtam: https://barokeszter.hu/2011/08/18/10-dolog-amit-a-szerelemrol-tanultam/, napokig nem mertem publikálni, de nem tudtam mit tenni, ha egyszer ezt éreztem akkor, bármennyire is gecinyááááálas! Ma már ezt jobbára leszarom.

     • is-is. egyáltalán nem az érzések kinyilatkoztatására gondolok, hanem arra, h amikor valaki nagyon hülye, nagyon balfasz vagy ilyesmi, te néha akkor is olyan kebelre ölelő következtetésre tudsz jutni, ami nekem senkitől sem hiteles. benne van a pakliban, h ez az én “saram”, de #masterjedi hashtag mellett is tarkón baszom (ha éppen jólesik), aki a képembe ordítja, h kétszer kettő az öt.

      • Ja, a kebelre ölelés a kulcs, I see! Azt inkább azzal függ össze, hogy elfogadtam a régi baklövéseimet, amikért haragudhatnék nagyon magamra, de már nem megy. És ezeket a hibákat látom másoknál is. Szóval, asszem, ez egyfajta önzés is talán tudat alatt: elfogadom őt, ezzel elfogadom magamat is.

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Az egó-para | Eszter's Offtopic
 2. A poszt, amelyben a szerző zavartan körülnéz, üdvözli az újakat… és tanácsot kér a régiektől | Eszter's Offtopic
 3. Születésnapi poszt: az elmúlt 365 nap tanulságai | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: