Aktuális

Mit jelent számomra a Pride?

Számomra a Pride a kisebbségi lét elfogadásáról, az emberi értékek tiszteletéről és az alapvető állampolgári jogok gyakorlásának fontosságáról szól. Arról, hogy nem számít, hogy milyen a szexuális orientációd – a bőrszíned, a vallásod, a származásod… – értékes ember lehetsz, akinek minden joga megvan arra, hogy emberhez méltó életet éljen: dolgozhasson, családot alapíthasson, és ne kelljen félelemben, szégyenben élnie olyasmi  miatt, amiről nem tehet.

Azok, akik azt mondják, hogy “a szexualitás a négy fal közé tartozik”, elfelejtik, hogy a Pride nem csak a LMBTQIA-spektrumhoz tartozó emberek ügye. Százezrek élnek úgy az országban, hogy szégyenkezniük kell a másságuk miatt, de legalábbis nem kapnak támogatást a többségi társadalomtól a teljes élethez (elsősorban erkölcsi, nem anyagi támogatásra gondolok). Mozgássérültek, értelmi fogyatékosok, színesbőrűek, túlsúlyosak, kisebb vallási közösségek tagjai… sorolhatnánk a példákat reggelig.  Én olyan társadalomban szeretnék élni, ahol az emberek nyitottak a sajátjuktól eltérő utakra, és elfogadják azt, hogy az emberi értékek sokféle csomagolásban érkeznek, és nem csak az lehet szép és fontos, ami a mi dobozunkhoz hasonló.

Amikor valaki azzal érvel, hogy a normától való eltérés – ők devianciának nevezik – a többségi társadalom évezredes rendjét fenyegeti, mindig egyetlen kérdés fogalmazódik meg bennem: milyen “rend” van benned, barátom, ha tőled teljességgel független, külső tényezők képesek azt összezavarni, lezülleszteni? Mert az, kedves polgártársam, talán nem is rend, hanem inkább káosz…

fotó: Szigeti Péter

fotó: Szigeti Péter

Kapcsolódó cikk: A szakállas főnixről>>

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

29 hozzászólás Mit jelent számomra a Pride? bejegyzéshez

 1. Aszondja a kommentelő elvtárs, hogy ha meg akarom tudni, mit jelent a kirekesztés, menjek el egy japán kisvárosba. Én erre azt válaszoltam: “Persze, Kambodzsában meg kiirtották a szemüvegeseket, a baráti Türkemenisztánban pedig munkatábor várt a fotósra, ha a külföldi politikus magasabbnak bizonyult Türkembasinál a képeken. Ez azért nem vigasztal, amikor azt látom, hogy szegregáció van az iskolákban, buziznak a színházi rendezők, parasztlázadás van, ha transzvesztita nyer az Eurovízión, és a többség kiakad, ha egynemű párt lát az utcán.”

 2. Jajj ezek a nénik de cukik :)

 3. Bocs, hogy a lényegre tapintok, de milyen aranyos már az a tacsi!

 4. Nagyon egyetértek minden szóval!

 5. Igen, en is azt hiszem, kb ennyire lehet meg felizgatni a Pride temaval a jozanokat :)

 6. Nagyon jo! Jo lenne ha a sok buta ember, akik kulonbozo cikkekre kommentaltak a facebookon elolvasnak ezt es kicsit elgondolkoznanak…

 7. Szívemből szóltál, ismét! :)

  Hoztam már zavarba (értelmesen kommunikálni, és gondolkozni is képes) homofóbot azzal, hogy mikor rákezdte a “mostanában divat b*zinak lenni, azért csinálják, mert most ez a trendi..” szólamot, akkor rákérdeztem, hogy te akarnál-e azonos neművel lefeküdni, ha a világon mindenki ezt csinálná? Persze a válasz felhördülés, és “persze, hogy nem”. Innentől nyert ügy, mert 1. na látod, hogy nem lehet ebből divatot csinálni, 2. na látod, hogy aki viszont igen, azt ellenkező nemű partnerre kényszeríteni ugyanolyan lenne, mint téged azonos neműre. Persze aki már nem tud/hajlandó gondolkozni, arra ez sem hat, de olyan emberrel a magam részéről, nincs is megbeszélnivalóm. :)

  • Hohohó, ez nagyon jó kérdés! Az a durva még, amikor különféle alternatív szubkultúrák tagjai homofóbok és náculnak. Mindig mondom, hogy barátom, téged vinne először az erkölcsrendészet a fél méteres lila tarajoddal a szegecses alsóneműdben…!

 8. Most én leszek az, aki negatívan is belekérdez a dologba :) leszögezem, nincs semmi különösebb bajom a melegekkel (se), de valakiben felmerült ebben a nagy toleranciában, hogy az nem épp az elfogadás felé tereli majd az embereket, ha egyikük a felvonuláson papnak öltözve, nagy MO térképre rajzolt f@sszal integet? Ha valaki elvárja, hogy elfogadják, akkor pl. ne gyalázza azt, ami esetleg másnak fontos…Ezután kezdődhetne az a rész, hogy mindenki boldogan élhetne egymás mellett, nem törődve a másik akármilyen másságával. Szerintem.

  • Amiről írsz, az nem melegkérdés, hanem a provokáció, illetve a huliganizmus ügye. Nincs jó meg rossz oldal, emberek vannak a felvonulók és a tüntetők oldalán is, akad közöttük egyszerű, mezei provokatőr is, aki a balhé kedvéért megy ki, még csak nem is biztos, hogy meleg/egyéb kisebbség képviselője. Hogy kinek jó ez? Neki egyedül. Nyilván se az egynemű fogorvos-mérnök házaspár, se a magyar gárdista nem örül a jelenlétének.

   A provokációnak kizárólag kontextusban van helye: például egy jól felépített színdarabban, ahol elgondolkoztat, megráz, felébreszt, felkavar, és amit a saját döntésedből mentél el megnézni. De önmagában véve, csak azért, hogy másokat vegzáljon… hát, inkább káros, mint hasznos jelenség, bármilyen rendezvényen, eseményen kerüljön is rá sor, bármelyik oldalon..

  • A szivárványos zászlót égető, agresszív mocskosbuzizók egy pár fokkal durvábban tolták a provokációt. A papruhás srác nem bántott senkit, tőle nem kellett megvédeni mondjuk a homofób ellentüntetőket, a táblával egy neonáci szervezet logójára utalt egyébként (ezt elmondja valamelyik videón). Az ellentüntetők meg akarták hiúsítani a rendezvényt, petárdáztak, ordítoztak, kordont törtek, rendőrt bántalmaztak és hazafelé menet félni kellett tőlük. Szerintem sem volt túl jó ötlet az a ruha és tábla, de az agresszív homofóbok és a nem túl hatékony rendőrség mellett ez huszadrangú kérdés. Főleg, hogy a kamionra felmászó homofóbot is felmentették, és a biztonsági őrök ellen indult eljárás, akik a többi felvonulót védték meg tőle. (Lehet, hogy túlkapás volt, ezt majd a nyomozás megállapítja.) Olyan érzésem van, hogy a lekvár rakja el a nagymamát.

   • A kontextust nem ismertem, köszi a háttérinfót.

    • Nincs mit, itt a vonatkozó videó, kb. 2:20-tól beszél a reverendás srác:
     http://index.hu/video/2014/07/06/pride_2014/

     Egyébként idén végre kimentem, mert nekem is azt jelenti a Pride, amit neked :) és fontosnak tartottam, hogy ott legyek. Kb. fél órán át nem tudtam bejutni a rendezvényre az ellentüntetők miatt. Amikor végre sikerült, rögtön ebbe a srácba botlottam (akkor még csak a reverenda volt rajta, a tábla nem volt a kezében), és már sejtettem, hogy nem a békés emberek tömegeit megfélemlítő, mocskosbuzizó, petárdázó szerencsétlenekről lesz majd szó, hogy _ők_ miért csinálják, hanem róla :(

     A buli egyébként nagyon jó volt, barátokkal, jókedvvel, megérintett a szabadság levegője.

 9. szerintem ez a rendezvény itt és most, ebben az országban olyannyira elment az erőltetett provokáció irányába, hogy szerintem nem tölti be a funkcióját. sőt, éppen ellenkezőleg: elidegeníti az érintetteket a többségi társadalomtól. a felvonulósdi inkább nyugati kultúrába való, ahol a másság színrevitele fokozza a nyitottságot. nálunk ilyenkor egy lépéssel közelebb húzódnak egymáshoz normálisék, és megállapítják: még szerencse, hogy náluk minden oké.

  • no, még ez áll a legközelebb az álláspontomhoz,de…
   Napok óta azon pattog az ország -illetve a liberális oldal -, hogy 70 ellentüntető megzavarta a 10.000-es felszabadult kisebbséget az önkifejezésében, vagy miben. De még ezzel sem lenne gond, bár maga az abszurditás beszédes, miszerint hangsúlyozom: 70 db ellentüntető – keresztény indíttatásból – igyekezett ellehetetleníteni a tízezres kisebbséget… azon kisebbséget, akik mindenbe belerúgnak ami valaha érdemet erényt jelentett. Hol a tolerancia határa? Nyilvánosan alázzák a legszentebb könyvet, és ezt mindenkinek le kell nyelnie? Ez még belefér?
   Az már csak hab a tortán, hogy a legtöbb meleg önéletra.. bocsánat Curriculum Vitaeje úgy kezdődik, és úgy is végződik, hogy MELEG VAGYOK. Ennyi, pont. Életükben egy téglát nem tettek arrébb, pusztán az állítólagos elnyomásukra hivatkozva, már-már kiváltságosan érvényesülnek. Harmadrészt pedig a jogegyenlőtlenséget sem értem: Én heteroszexuális férfiként ugyanúgy nem vehetek feleségül egy férfit (zsiráfot, betoncsiszolót, kisbolygót) mint ők. Tehát ugyanazok a jogok vonatkoznak rájuk mint rám…
   Végül pedig; szinte könnyfacsaró, ahogy a PRIDE hivatalos honlapján, a 14 éves Pistike találkozót beszél meg a 60 éves Kálmánbácsival az “óra” alatt. Tényleg az, megható. Az egyetlen társkereső az országban ahol már 14 évesekre is lehet vadászni… de ez úgy látszik nem zavarja a femiket… ugyanis itt csak kisfiúkról van szó, nem kislányokról… akikért ugye nem kár? :(

   • Erre két válaszom is van.

    Az egyik:

    “Július második vasárnapja a Heteroszexuális-bűnözés Elleni Világnap. Nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a heteroszexuálisok által elkövetett bűncselekményekre, és tudatosítsuk a társadalomban, hogy a heterók vérében igenis ott van a bűnözési hajlam, ezáltal joggal bélyegezhető meg egy egész többség, ha egy részük kifejezetten heteroszexuálisokra jellemző bűncselekményt követ el. Fontosnak tartjuk a szegregált oktatásukat is, egészen fiatal kortól, hiszen nagy valószínűséggel nem fognak tudni beilleszkedni közénk. Utóbbi témában keressétek a Buzilobbi külön erre a célra szerkesztett, meleg pedagógusokat célzó “A heteroszexualitás rossz, értem?” című kiadványát.”

    A másik:

    Tudod, ha abból indulunk ki, hogy mit tud elviselni a társadalom, talán még mindig kőbunkóval ütnénk egymást a mamuthúsért. A társadalmi igazságosságért folytatott harc valóban idealizmus, de enélkül nem érdemes erkölcsről beszélni. Persze, ez nem baj: pénzről, hatalomról és nagyon sok minden másról is lehet beszélni helyette, de erkölcsről nem.

    Maszatolás, csúsztatás és a valódi probléma elkerülése a pedofíliát a homoszexualitással összemosni. A pedofília egy bűncselekmény, amelyet büntetni kell, függetlenül attól, hogy az elkövető hetero- vagy homoszexuális.

    (És igen, a női elkövetőket is büntetni kell, akkor is, ha a heteró fehér férfi egy jóízűt mosolyog, valahányszor egy-egy tanár néniről hall, aki 13 éves kisfiút rontott meg. “Szeretettem volna én, ha engem így ront meg egy szexi tanár néni” – halljuk ilyenkor, pedig ez ugyanúgy bűncselekmény, mintha a tanár bácsi tette volna ugyanezt egy kislánnyal. A beleegyezési korhatár nem vicc, és a lelki következmények sem azok.)

    • Micsoda kultfilm Woody Harrelsonnal… de remélem ettől még nem számítok közveszélyesnek, mert bejön ez a remake, 2 sorozatgyilkosról.
     “A pedofília egy bűncselekmény” – maga a pedofília nem az, hanem betegség. Maga a cselekedet az.
     Milyen demokrácia az, ahol a vélelmezett kisebbségnek lehet csak véleménye, míg nekem a heteró fehér férfinak nem? Ilyen.
     Az utolsó bekezdéseddel egyetértek, bár azért némiképp árnyalnám…

     • Csak nem Kambodzsában vagy szemüveges értelmiségi, vagy Türkmenisztánban ellenzéki, hogy nem lehet véleményed? Az, hogy egy családias olvasottságú személyes blogon nem ért veled mindenki mindenben egyet, nem jelenti azt, hogy te vagy az elnyomott, megalázott mártír ebben az országban. Fel a fejjel!

   • Keresztény indíttatás? A mocskosbuzizás, a petárdázás vagy a zászlóégetés?

    “akik mindenbe belerúgnak ami valaha érdemet erényt jelentett” Mi van? Szalmambáb-érvelés? Egyetlen srác beöltözött papnak, és fütyit rajzolt valami náci szervezet logójára, és akkor már tízezer ember belerúgott, stb. Aha.

    “Én heteroszexuális férfiként ugyanúgy nem vehetek feleségül egy férfit (zsiráfot, betoncsiszolót, kisbolygót) mint ők. Tehát ugyanazok a jogok vonatkoznak rájuk mint rám…” Ez is milyen szánalmas érvelés: te heteroszexuális férfiként az alapbeállítás vagy, ha nem tudnád, a Pride pedig annak az előszele, hogy ez nem lesz mindig így, hála Istennek.

    • “Keresztény indíttatás? A mocskosbuzizás, a petárdázás vagy a zászlóégetés?” – szerintem a “mocskos buzizás” minden esetben a rendőröknek szól, a petárdázás viszont veszélyes, a “zászló”égetést pedig én sem kultiválom, de talán ezzel egy-egyre hozták a Bibliaalázást. Maga összetetszett keverni a kamunácikat, a keresztény háborgókkal, ami nem gond, hisz mindenki ellenség aki nem a mi nótánkat fújja ugye? Vajon ha a konzervatív keresztény emberek is akkora vásárlóerőt képviselnének mint a felkapott jellemzően jó jövedelemmel rendelkező melegek, őmögéjük is beállnának a milliárdos multik, felkapott startupok? Bizonyára. Csak ők inkább a közösségi értékekben hisznek és nem a világiakban, épp ezért nehéz, és felesleges promotálni őket.

     • Magácskának sok mindent össze tetszik keverni, és szép kis konteót is kanyarított a kacsójával.
      “egy-egyre hozták a Bibliaalázást.” a Bibliát senki nem alázta, még mindig.
      És vajon hogyan lehet megkülönböztetni a kamunácikat az igaziaktól?

     • Azért ne mérjünk már egy mérlegen egy rendzavaró, más gyülekezési szabadságát korlátozni kívánó hangos és erőszakos kisebbséget, ami szimbolikusan elpusztít egy nekik nem tetsző csoportot (szivárványzászló égetés) egy békés, jogi keretek között vonuló tüntetővel aki semmilyen egyházat és vallást nem semmisített meg sem szimbolikusan, sem pedig nem szólított fel velük szemben semmilyen erőszakra.

      Megjegyzem, szerintem sokan (direkt) félreértik a papruhás srác üzenetét, de lelkük rajta hogy balhét csináljanak belőle, de lelkük rajta.

  • Ilyen alapon ebben az országban a demokrácia sem tölti be a funkcióját, úgyhogy azt sem kéne erőltetni :(

  • Aztán sajnos, épp normáliséknál derül ki, hogy Pistike nem a sok munka és a 4. pHd miatt nem nősült még meg meg 45 évesen, hanem azért, mert egy néger fiatalemberrel él szenvedélyes kapcsolatban. És akkor jön a dráma meg a halálszag. Nem jobb akkor már ezt tudatossággal megelőzni?

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Budapest Pride | Tollam, papírom

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: