Aktuális

Ezt érdemes tudnod, ha épp szarul vagy

...a tudás persze nem mentesít bizonyos megtapasztalások alól, de a tudatlanságnál csak jobb lehet

Van, hogy az ember szarul van. Mert túl sok a feladat, a teher, a probléma, és (látszólag) kevés a segítség. Nem látni a fényt az alagút végén, és már baromira fáradtak vagyunk.  Nézzük csak… ezzel kapcsolatban a következő dolgokat érdemes tudni.

És akkor mi van? Ez is én vagyok. Most. - kép: flash-screen.com

És akkor mi van? Ez is én vagyok. Most. – kép: flash-screen.com

1. Óriási tévhit, hogy a pozitív életszemléletű, egészséges gondokozású, sikeres, erős és büszke ember mindig jól érzi magát a bőrében.

Nem, még a nagy tudású mesterek és guruk is megvívják a harcaikat, különben nem lennének ezen a világon. Hát még akkor a magunkfajta ifjú útkeresők…! A tudatos létezés fejlődéssel jár, a fejlődés pedig szédítő, ijesztő változásokat hoz magával, amelyek sok új, nehéz feladatot adnak. Azt mondják, minden ember akkora feladatot – lehetőséget – kap, amekkorát meg tud oldani… nos, ez menet közben nem mindig látszik.

A tudatos – tehát önmagát és a világot megismerni való egységként kezelő – ember  nem abban különbözik a többiektől, hogy soha nincs gondja-baja, hanem abban, ahogyan ezeket hosszútávon szemléli, és ahogy újra és újra szembenéz velük. Igen, ebbe olykor egy kis kurvaanyázás és kontrollálatlan sírás is belefér, ami lényegesen jobb, mint az önáltatás, az elfojtás, a szerepjátszás és a hazugság, hogy a rákról ne is beszéljünk. Igen. Ez van. Most ez van. Innen szép tovább lépni.

2. Még nagyobb tévhit, hogy a tudatos, optimista ember nem beszélhet arról, ha épp nehézségekkel küzd.

De beszélhet. Nyilván éreznünk kell, hogy kinek és kinek nem célszerű a nehézségeket feltárni, és milyen hangot érdemes megütni, amikor előbújunk a szekrényből.  (Vannak közegek, ahol nem bölcs dolog sebezhetővé válni. Emellett egy kedves elvtársam nemrég figyelmeztetett arra, hogy gondoljak a nehéz percekben is a felelősségemre is: szélesebb közönséghez szólok, és bármennyire is nehéz ezt hétköznapi halandóként felfognom, de sokan véleményvezérként tekintenek rám, tehát már nem engedhetem meg magamnak azt, hogy kontrollálatlanul öntsem a szennyest a világ arcába a különféle online platformokon.)

Kimondani, hogy szar a helyzet, nem szégyen. Csak az nem hibázik (hibázik? érez, megél, tapasztal!), aki nem dolgozik – önmagán. Megállni, nem fejlődni, a komfortzóna posványában tengődni az elfojtások mentén sokkal ártalmasabb, mint menni bátran előre a sötétben a fény felé, vállalva a kockázatot, hogy esetleg orra esünk, megütjük magunkat. Csak az gúnyol ki minket ezért, aki nem mer elindulni sem – de vajon rám tartozik az engem felületesen megítélő félidegenek véleménye? Kicsit sem.

3. A legnagyobb tévhit az, hogy ez a szar még mindig ugyanaz a szar, ami a tegnapi szar volt.

Nem, nem ugyanaz. Talán ugyanolyannak tűnik, mert ugyanazt ettük tegnap és ma is, és mind a két alkalommal elrontottuk a gyomrunkat, de a valóságban már egészen máshol vagyunk ma, mint ahol tegnap voltunk. Vannak elakadások persze, amikor néhány napra beszorul a salakanyag és szűkölünk, de naivitás volna azt hinni, hogy hetek, hónapok, évek múltán is ugyanaz a  bélsár okozza a gondot, amennyiben közben keményen dolgoztunk gyomrunk egészségén. Ha nem tettünk semmit a tisztulásért, akkor persze bármi lehet, de ha igen… akkor már előrébb járunk.

Az egyik legfájóbb gondolat a szarkupac tetején az volt, hogy nem hiszem el, hogy még mindig ugyanaz a bajom, ami eddig volt, és látszólag semmit sem sikerült elérnem. “Borzalmas látni, hogy te, aki ennyivel előttem jársz ezen az úton, ennyire eszköztelenül állsz, és szenvedsz” – mondta egy barát, és én még jobban szégyelltem magamat. Aztán jött a felismerés: a legutóbbi szarkupac óta egy univerzumot jártam körbe! Megoldottam egy családi problémát, lezártam egy hosszú, fontos kapcsolatot, leszámoltam egy rémes betegséggel, megszerettem magamat, új oldalamat ismertem meg, végül pedig legyőztem egy egó-parát, ami életem legnemesebb, legszebb erkölcsi győzelme volt, és óriási erőt és tartást adott. Már nem ott vagyok, ahol korábban álltam, és már nem ugyanazok az eszközeim, amelyek néhány évvel ezelőtt voltak.

4. Tévhit, hogy teljesen egyedül vagyunk a problémánkkal.

Igen, egyedül születünk, egyedül halunk meg, és a felelősség fő forrása mindig bennünk van. Semmi kedvem most elmagyarázni, hogy miért nincs igazából tőlünk független valóság, és miért vagyunk létezésünk teremtői, a lényeg az, hogy az egyén nem működik és működhet az őt körülvevő közösségtől függetlenül. A “te” tényleg a “másik én”, és ez sokszor azt a kellemes (de legalábbis felszabadító) helyzetet hozza magával, hogy az örömben és a terhekben is osztozunk.

Nekem nagyon nehezemre esett mindig is segítséget kérni, de már sokat fejlődtem az utóbbi időben. Ez is egy feladat.  Mióta kérek, mindig kapok “erősítést”: egy-egy barát, egy idegentől érkező kedves szó, egy-egy különleges, felszabadító élmény, új lehetőség formájában. Ha a tanítvány készen áll, a mester valóban megjelenik. Tudom, hogy nagy utat jártam be az elmúlt években, és ezáltal olyan ember lettem, aki ma szívesen néz a tükörbe. Vannak időszakok, amikor frusztrált, türelmetlen, ideges, elégedetlen vagyok, és nem értem, miért nem értem még mindig a célba: hiszen más két és fél óra alatt futja a maratont! Igen, de az ő útja nem az enyém, neki más a dolga most: az összehasonlítás félrevezető és ártalmas, mert csak a jéghegy csúcsa alapján ítélkezel.

Valahol, minden nehézség ellenére, a kétségbeesés legmélyebb bugyraiban is pontosan tudom: célba fogok érni. Önámítás? Lehet. De ha ez visz előre az utamon, mit számít a végén? Elvégre minden fejben dől el…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Ezt érdemes tudnod, ha épp szarul vagy bejegyzéshez

 1. Az 1. és a 2. pont az,amiben sose hittem, de lassan elfogadom. Nem lehet másképp, tényleg.

  Azt hiszem, Müler Péter nem ildomos feminista körökben, én mégis szeretem, többekközt azért, mert leírja, hogy néha ő is mekkora szánalmas, hülye, botaldozó alak, aki nem ismeri fel, amikor ot kellene lenni / látni,ami az orra előtt van.

  Jó utat ;) és örülök, hogy néha együtt vezet – akár szimbolikusan, akár tényleg is :)

  • Müller Pétert annyira nem ismerem, de pl. a szintén végtelenül gyűlölt Paulo Coelho-ban is azt bírom, amikor beismeri, hogy egy hiú, hisztis-bogaras faszfej, aki totál kiégett, és fiatal lányokkal vigasztalódik a felesége mellett, akik felnéznek rá. Oké, a végén persze mindig megtalálja a tüzet, de érted… tetszik, amikor az odáig vezető úton van egy kis egészséges önalázás, mert végtelenül emberivé és kézzel foghatóvá teszi a procedúrát. XD (Az már kevésbé, hogy minden szereplő UGYANAZON a hangon szólal meg a 18 éves alter-wiccás lánytól a hetven éves papon át a milliárdos orosz maffiózóig, de hát… evvan.)

   Én is örülök a közös útnak, és igyekszem utolérni téged. Akár szimbolikusan, akár tényleg is. :)

   • Engem utolérni…?

    Jelen pillanatban épp ott tartok, hogy elegem van az életemből miközben persze vèrig gereblyéz a lelkifurdalás, hogy más bezzeg a felének is örülne, ami nekem jutott. Node ez nem hiszem, h ez bárkit èrdekel itt rajtad kívűl, majd megdumáljuk. Remélem, egy túra keretében.

    Addig is, Müller P mostanában nagyon elkurvult fogyasztói irányba, de egy könyv van, amit mondenkinek ajánlanék tőle, a Varázskő. Ha van időd rá, szerezd meg, nem egyszrrreolvasós hanem majszolgatós könyv, szerintem tetszeni fog.

    Ölelés

    • Olvastam, szeretem en is.

    • Beleolvastam a könyvbe, ott tettem le, amikor azon lamentált, hogy nem érti, mit mond a gyereke és a hagymapucoló feleségét kéri, hogy tolmácsoljon, mert hát ő férfi. Tetszene kicsit talán többet foglalkozni a gyerekkel és akkor megérti.

 2. No, majd megvitatjuk, a szokásos világmegváltás közben. :)
  A Varázskőt jegyeztem, ajánlotta már más is, most már ideje.

 3. egy kicsit tágabb perspektívába helyezve a témát ;)

 4. Szia! :)
  Hihetetlen de éppen erre a cikkre volt szükségem a mostani időszakomhoz és ahhoz, hogy lássam a fényt az alagút végén. Köszönöm szépen! :)

 5. De jó, hogy végre valaki ezt ilyen szépen összefoglalta! Ezeket szajkózom én is folyton. Az, hogy az ember önmaga, meg egységben él, nem jelenti azt, hogy lobotómiát végeztek rajta, és többé már nem képes gondolkodni. Megélni azt, ami van (azaz felébredettnek lenni) pontosan ezt jelenti. Mármint, hogy igen, mindenkinek lehet rossz napja, a “szenteknek is”. Az élet ilyen sokszínű és fantasztikus!!! :D <3 Egyébként is azt mondják, hogy amíg lélegzünk, addig még van más spirituális munkánk is ;)

8 visszakövetés / visszajelzés

 1. Nyílt levél az Univerzumhoz | Eszter's Offtopic
 2. Születésnapi poszt: az elmúlt 365 nap tanulságai | Eszter's Offtopic
 3. Amikor olyan területen érnél el sikert, ahol nincs még (jó) tapasztalatod | Eszter's Offtopic
 4. A 2014-es blogév – számok, titkok a legnépszerűbbtől a legkedvesebbig | Eszter's Offtopic
 5. A hurráoptimizmus veszélyei: ne nyomd el a rosszkedvet, ne kriminalizáld a depressziót! | Eszter's Offtopic
 6. Linkajánló – hasznos cikkek – Raintrainer
 7. Nem vagyok tökéletes – és ez így van rendben! – Raintrainer
 8. Nem vagyok tökéletes – és ez így van rendben! – Raintrainer

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: