Aktuális

Orbán Gáspár, aki (nem) közszereplő

Az történt, hogy a magyar miniszterelnök és fia az államfőknek fenntartott VIP-szekcióban nézte végig a foci VB fontos meccsét Brazíliában. Az egész világot bejárta a sajtófotó, amin Vlagyimir Putyin és Angela Merkel mellett Orbán Viktor is lelkesen szurkol a kedvenc csapatának. A VIP-szekcióban az egyetlen ember, aki nem vezető politikus, a miniszerelnökünk fia, Orbán Gáspár volt.

Orbán Gáspár, aki nem közszereplő -  kép: AFP, featuring 444

Orbán Gáspár, aki nem közszereplő –
kép: AFP, featuring 444

Az előzmények: frappáns levelezés Gáspár és a 444 között

Orbán Gáspár, aki egyébként nem csak a miniszerelnök fia, hanem ismert labdarúgó is, levelet írt a 444.hu szerkesztőségének:

Tisztelt 444.hu Szerkesztőség!

Azzal a tiszteletteljes és határozott kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a továbbiakban mindaddig, míg esetlegesen közszereplővé nem válok vagy ráutaló magatartást nem tanúsítok, ne közöljenek velem foglalkozó cikket. Semmilyen, erre Önöket feljogosító szerepkört vagy tisztséget nem töltök be, feladatot nem látok el, ezért nyomatékosan kérem a tisztelt Szerkesztőséget, hogy ezt a kérésemet tartsák szem előtt.

Köszönettel: Orbán Gáspár, magyar állampolgár

A levélre a szerkesztőség a következőképp válaszolt:

Tisztelt Orbán Gáspár!

2014. július 13-án, a futball-világbajnokság döntőjén ön a Maracana Stadion díszpáholyában foglalt helyet, és ezzel egyikévé vált a két legközszereplőbb magyar állampolgárnak. Ezzel a közszerepléssel nemcsak a magyar közszereplők legközszereplőbbike volt, hanem globális szinten is jelentős teljeítményt ért el: közszereplőbbé vált II. Erzsébet brit uralkodónál, Ferenc pápánál, sőt Eric Cartmannél is a South Parkból. A vb-döntőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel, ennyien láthatták önt a VIP vendégek között. Cikkeket egyébként nemcsak közszereplőkről szokás írni, hanem állampolgárokról is.

Üdvözlettel: 444

A reakciók a humortól a személyeskedő gyűlöletig terjedtek

Az emberek reakciója, most is, mint mindig, színes. Az alapvető attitűd Orbán Gáspár hibáztatása, amiért “suttyó kelet-európaiként” a “kiskirály apja oldalvizén” fogta magát, és “betolta a pofáját” az államfők közé a fő helyre, majd “sír, hogy az újságok címoldalára került”, és több cikk is foglalkozik a személyével.

Több ismerősöm is Orbán Gáspár fotóját állította be Facebook-profilképként:

“Tűnjünk el az arctalan tömegben! Legyünk mind egyszerű magyar állampolgárok! Legyünk mind Gáspárok! Legyen Gáspáros profilképed!”

– biztatnak minket. Irónia a köbön. Tetszik. (Az én profilképem azért jobb, köszönöm.)

A legviccesebb komment is beszédes:

“következő lesz:

1) különadó a 444.hu-ra hogy tönkremenjen,
2) DNS minta minden ide kommentelőtől sürgősségi feldolgozással,
3) kommentbűnözés betiltása“.

Sok mindenre visszautal, ami az elmúlt időszakban történt, felröhögtem..

Várjunk csak, ki is akkor a közszereplő?!

A 444 közben egy másik cikkben osztott meg 10+1 képet, amely azt illusztrálja, hogy Orbán Gáspár igenis közszereplő, mivel apja egészen kis gyerekkorától kezdve kampányeszközként használta, így a kis Gáspár gyakorlatilag az ország szeme előtt cseperedett felnőtt férfivá, majd lett belőle NB1-es focista, aki szintén komoly ismertségnek örvend.

Nem mellesleg, a közszereplő jogi definíciója is illik Orbán Gáspárra:

“A közszereplő fogalmát – bírói joggyakorlati előzmények után a 2003. évi III. tv. (ügynöktörvény) 1.§ (2) bekezdés 13. pontja vezette be a magyar jogba. Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította. A törvény alkalmazásában kiemelt közszereplő az a külföldi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki fontos közfeladatot lát el, vagy az ügyfél-átvilágítási intézkedések elvégzését megelőző egy éven belül fontos közfeladatot látott el, továbbá az ilyen személy közeli hozzátartozója vagy akivel közismerten közeli kapcsolatban áll.”

Erkölcsileg aggályos karóba húzni Gáspárt, de foglalkozni vele igenis ér!

Természetesen szemét dolog valakit az apja miatt piszkálni, elvégre Orbán Gáspár sem tehet arról, hogy nem mindenki ért a faterjával mindenben egyet. Én speciel kénytelen voltam ismerőst törölni a cikk megosztásakor, mivel az úriember meglehetősen agresszív módon adott hangot azon vágyának, hogy az egész Orbán-családot a Dunába lőhesse. Az én falam nem az a terep, ahol a politikai, filozófiai és vallási ellentéteket ebben a kontextusban beszélik meg az emberek.

Végtelenül szomorú, hogy Orbán Gáspár a fideszi oligarchátus szimbólumává vált, és övön alul, személyeskedve a fiút támadják az apa politikai attitűdje miatt (vagy csak azért, mert épp magas volt a rezsi a múlt hónapban, éljen a frusztrált kocsmapolitika). Viszont ez még nem változtat azon a tényen, hogy

  • 1. Orbán Gáspár mind a maga jogán, mind a családja kapcsán közszereplő, akit mindenki ismer a tudatos, jól felépített fideszes kommunikációs stratégiának köszönhetően;
  • 2. Orbán Gáspár ma már egy felnőtt ember, aki el tudja dönteni, hogy milyen nyilvános eseményeken jelenik meg, és hogyan kezeli az ezzel kapcsolatos visszajelzéseket, így nyilván tisztában volt azzal is, hogy a világ vezető politikusainak oldalán az ő személye is kiemelt figyelmet fog kapni.

Orbán Gáspár, rutintalanul, naivan kezelte a helyzetet, ahogy a Cink.hu fogalmazott: “maga ment a pofonért“. A kiváltságok felelősségekkel is járnak, az élet sajnos (vagy szerencsére) így működik. Semmiképp nem tudnék rá az egyes kommentekből visszaköszönő gyűlölettel tekinteni (az apjára sem), de elképesztően szórakoztatónak tartom a helyzetet, a maga bájos ellentmondásaival.  Orbán Gáspár, a szürke, arctalan állampolgár… ne tessék már röhögtetni, kérem szépen!

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

5 hozzászólás Orbán Gáspár, aki (nem) közszereplő bejegyzéshez

  1. Én a legtöbb csócsálást az útiköltség kapcsán olvastam, miből mentek, önerő vagy közpénz, mintha nem lenne mindegy. Kispisti életére mekkora hatással lenne, ha saját zsebből utaztak? Pláne irigykedne. És ha nem abból? Akkor meg gyűlölködne, egy tőről fakad. Aztán: a többi közszereplő miért nem vitte a nem közszereplő gyerekét? Miért csak a mi Viktorunk? Jobbos válasz, mert az igazi apa mindent megad a gyereknek, balos válasz, mert azt hiszi neki mindent lehet, valamelyik államfő Gáspár miatt a prolik közé jutott hely (fotó a dán királyról, aki kékre festett argentinok között szorong). Szóval igazi magyaros fogadtatás, jut eszembe pénteken BNC az A38-on :)

    • Bennem az fel se merült, hogy közpénz, Orbán nem ennyire hülye (az út ára neki amúgy is apró). Már készül egy poszt amúgy arról, hogy miért imádunk ennyire mások zsebében turkálni. Különösen a valóságshow-hős és a politikus pénztárcája érdekel bennünket. Oké, az utóbbi közpénz, de az ultimate érv a turkálásra: mert ANNYI PÉNZÉRT AZTÁN MÁR ELVÁRHATJUK TŐLE, HOGY… gyakorlatilag mindent és bármit, és ha nem úgy teljesít (szerintünk), akkor nem szolgálta meg az ANNYI PÉNZT. lol

    • Mondjuk én is logikusabban gondolnám, hogy nem közpénz, elég kispályás lenne. Ettől függetlenül jogosnak tartom firtatni a közpénzek elköltését, a demokrácia sine qua non-ja lenne a transzparencia, nem? Nehogymár ennyivel letudjuk ezt a kérdést, hogy ‘nem mindegy neki?’..

  2. bennem csak annyi merült fel az egész eset kapcsán, hogy orbán gáspár mióta néz ki szakmunkásbajszos álentellektüell byealexnek? amikor legutóbb láttam, még teljesen másik fej volt rajta!

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: