Aktuális

Beszéljünk Izraelről és Palesztináról!

Ha azt gondolod, hogy most írok egy nagyon okos posztot Gázáról, akkor csalódást kell okoznom. Sajnos nem vagyok nagyon okos. De hiába is lennék, a háborúban és a szerelemben az észérvek háttérbe szorulnak, nincsenek szabályok, eltűnik a racionalitás. Egyszerűen csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az éremnek két oldala van, és a helyzet jóval árnyaltabb annál, mint amit a felszín mutat.

Nézőpont kérdése - kép: moillusions.com

Nézőpont kérdése – kép: moillusions.com

Végtelenül cinikusnak és felháborítónak tartom a gázai helyzet egyoldalú ábrázolását a hazai fősodrú médiában. Értem én, hogy a történelmet a győztesek írják, de ez a “szegény, ártatlan Izrael vs a gonosz, fanatikus, iszlám világuralomra törő terroristák”-perspektíva a tények és a számok tükrében több mint gyomorforgató. Egyszerű lépés terrorista szervezetnek bélyegezni a Hamaszt, mivel valóban civil célpontokat (is) támad, de ne feledkezzünk meg arról, hogy óriási túlerővel szemben harcol a szabadságáért (Izrael 1967 óta tartja megszállás alatt a Gázai övezetet és Ciszjordániát biztonsági okokra hivatkozva!), és a gázaiaknak nincs hová menekülniük a támadások elől, teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak. A térséget humanitárius katasztrófa sújtja, és egy ilyen szituációban érthető, hogy elkeseredett harc folyik.

Nem sokkal áll közelebb az igazsághoz a másik egyoldalú kép sem: a zsidók ellenségei és a muszlimok barátai (ez általában ugyanaz a csoport…) szeretik azt hinni, hogy minden zsidó cionista, és minden cionista agresszor. Azt, hogy az antiszemitizmus miért nem vezet sehova, már ezerszer végigrágtam, ahogyan a cionizmus ideológiájának szellemi aspektusait is igyekeztem elfogulatlanul vizsgálni (a politikai ág egy kicsit más, az is megérne pár misét, de a kettő tagadhatatlanul összefügg egymással). Teljesen világos, hogy a kérdés sokkal összetettebb annál, hogy a “zsidó bankárok felvásárolják a világot és kiirtják a népeket”-konteók szintjére egyszerűsítsük mindazt, ami Izrael 1948-as alapítása óta történt a térségben. Bár valóban ilyen egyszerű volna ez az egész!

Ami engem illet, én teljes mértékben támogatom a palesztin államot, és Szlankó Bálinthoz hasonlóan Izrael stratégiai felelősségét nagyobbnak érzem, hiszen minden szempontból ők az erősebbek, a világhatalmi pozíciójuk kivételes, és nem állíthatjuk, hogy ezzel ne élnének sajnos vissza. Összességében véve a kétállami megoldást tartom elfogadhatónak, de pontosan tudom, hogy egyelőre a helyzet nem érett meg arra, hogy ennek a kivitelezésére sor kerülhessen: Jeruzsálemre mindkét fél fővárosként és szent helyként tekint, Ciszjordánia határai máig nem egyértelműek, ráadásul hétmillió palesztin menekült várja, hogy visszatérhessen ősei földjére, ami a zsidóságot könnyedén kisebbségi pozícióba helyezheti. Emellett egyik fél sem bízik a másikban, Izrael egyenesen terrorcsoportként tekint a katonai szervezetet is fenntartó politikai mozgalomra, mely a Palesztin Autonómiát irányítja.

Amíg a harcok folynak, több ezer ártatlan, civil áldozat veszíti az életét. Elsősorban palesztinok, de ez főként annak tudható be, hogy Gáza elképesztően sűrűn lakott terület, azonkívül a blokád miatt az életkörülmények is rettenetesek. Természetesen az izraeli áldozatokért is fáj a szívem: amikor egy háború emberáldozatot követel, nincs vallás és bőrszín, csak vér és könnyek vannak, amit mindegy, hogy hidzsáb vagy kipa takar-e.  Épp ezért jut eszembe újra és újra: ne tessék elhamarkodottan, és pláne gyűlölettől elvakultan ítélkezni, amikor erről az érzékeny, árnyalt témáról van szó.  Nem véletlenül húzódik a konfliktus hosszú évek óta: az igazság nem fekete vagy fehér, de nem is kék-fehér vagy piros-fekete-zöld-fehér. Túl sok minden történt az évtizedek során, ami összemosta a színeket.

Nem vagyok se zsidó-keresztény, se muszlim, de imádkozom a békéért, és bízom abban, hogy a kétállami szabadság egy napon létrejöhet.

deaths

Reklámok
Eszter névjegye (993 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

8 hozzászólás Beszéljünk Izraelről és Palesztináról! bejegyzéshez

 1. Nagyon egyetértek veled ebben a kérdésben! Nem vagyok én se mélyen jártas a politikában, de sok mindent olvasok és élnek kint ismerősök is, akiktől halljuk, hogy nagyon nem úgy néz ki a helyzet, ahogy a hazai sajtó azt megírja. (Nem csak Izrael kérdésében, hanem sok más esetben is, ami a Közel_keletet illeti.)

 2. Ez egy nagyon okos poszt Gázáról és Izraelről.
  És igen, amíg Szaúdiban voltam, néha köpni-nyelni nem tudtam, amikor hazai sajtót olvastam Közel-Keletről. Mintha elég indok lenne olyan ordas dolgokat leírni, hogy leszakad a plafon az, hogy úgyse mennek ki oda tömegek ellenőrizni.

 3. Sándor László // július 25, 2014 - 12:22 // Válasz

  A legjobb megoldás egy olyan Közel-Kelet létrehozása lenne, amely analógiája az európai államok uniójának (EU) – amely természetesen a Robert Schuman-i szándékot tükrözi – és nem a jelenlegi hatalmi, bürokratikus mátrixot – minél nagyobb önállósággal, de közös stratégiai döntéshozással, átjárható határokkal. Ehhez persze először meg kellene találni a közös kapcsolódási pontokat, amely a politikai megoldásokban talán még megtalálhatók. Sajnos a legnagyobb problémát az okozza, hogy a jelenlegi helyzet tökéletesen megfelel a világ jelentősebb hatalmi tényezőinek, akik a helyzetből igen jól profitálnak, mind anyagilag és ideológiailag egyaránt. A lehetőség a civil kezdeményezésekben rejlik mindkét oldalon, de a két pólus egyetlen társadalomban kibékíthetetlennek látszik. Ha a szélesebb néptömegek ideológiai butítása nem lelne jelentős táptalajt és az egymás mellet élés, egymás elfogadása markánsabban jelenne meg a közgondolkodásban, talán lehetséges lenne kulturális, sport, gazdasági, projektek kialakulása. Úgy vélem mindkét fél egyformán felelős a kialakult helyzetért, mérleget vonni ebben a tekintetben nem releváns. Talán megjelenik egy olyan karizmatikus személyiség valamelyik oldalon, aki felül tud emelkedni saját nemzeti érdekein és a mindkét fél számára előnyös megoldást keresi egy váratlanul önzetlen merész lépésben.

 4. Okosan érvelsz, szóval ott a pont, de…

  Elgondolkodtató, hogy az az állam amelyik magát védi dollár milliárdos eszköz rendszerrel, töredékéért a másik államot, megolhetné pikk-pakk, hogy ez emberiesség elleni tett? Igen! De lássuk be ami most folyik az is az.

  Nem védem egyik oldalt sem, de sajnálom mindegyiket, főleg a civileket gyerekeket…

  Amit nem árt tudni, Gáza egy kb 40 km hosszú van ahol 1 km, de max kb 10 km, es kb 1,5 millió lakassagu valóban sűrűn lakott terület, a föld alatt barlang rendszer, mint a trappista sajt, van ahol 1-2 ember, másutt kis teherautó is elfér.
  Azt sem árt tudni, hogy a civil lakosságot tudatosan használják del elő barrikadnak, pl a fő harcalkadpontok több emeletes házban van, ahol az egy emeleten óvoda a tobbi civil lakások vannak.

 5. Ha a bátor palesztin szabadságharcosok nem a civil területek közepéről lövöldöznének, hogy lehessen sírni a lemészárolt csecsemők miatt, ha a szemét zsidók netán visszalőnek, mindjárt nem lenne ennyi halott.

  Az ilyen okádék ügyekben pont az hal meg, akinek nem kéne, a véresszájú barmok meg szítják tovább, őket kéne összefogdosni és összezárni egy helyre, aztán hajrá, legyen meg az örömük, de lehetőleg úgy, hogy a 2 legutolsó vadbarom pont egyszerre nyírja ki egymást. Más receptet a békére én se tudok.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. A közéleti érzéketlenségről | tempty blogja
 2. Galambbal sakkozni, avagy a világkép, amit nem ért a tulaja sem | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: