Aktuális

Akinek nincs három iskolázott gyereke, az ne is egyék

Kormányzati szintű nemi erőszak

Atyavilág, ezt a posztot teljesen fölösleges megírnom, mert minden szava magától értetődő közhely lesz, de nem bírom ki, hogy ne szóljak. Június elejétől bízom abban, hogy egy komolytalan figyelemelterelő hadműveletről van szó, amelynek a józan ész és az emberség azért csak gátat szab, de a Népesedési Kerekasztal (család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság által is támogatott) javaslata ötletszinten is túlmegy minden határon: a terv lényege nem a családosok kiemelt támogatása, hanem a gyermektelenek brutális büntetése, miután egy életet végigdolgoztak. A Magyar Nemzet mai számában részletesebben is kibontott új nyugdíjtörvény ősszel kerülne a parlament elé.

Boldog élete lehet az anyagi érdekek mentén vállalt gyerekeknek.... kép: scottishkidsshow.com

Tudod, fiam, nálunk nem az volt, hogy szerettük egymást anyáddal, és téged nagyon vártunk, hanem… öreg voltam, kellett a pénz… kép: scottishkidsshow.com

1. Az állampolgárok legszemélyesebb, legintimebb magánügyeibe csak a legkeményebb diktatúrákban szokás beleavatkozni kormányzati szinten. Persze tudjuk, a liberális demokráciának vége, Viktor.

A tervezett nyugdíjrendszer pontozása:

Alappontszám, átlagkeresetnél: 14,4 – 114 ezer Ft/hó

Gyerektelenség: mínusz 5,5 pont – 70,7 ezer Ft/hó

Egy gyerek: mínusz 3,7pont – 85 ezer Ft/hó

Két gyerek: nulla pont – 114 ezer Ft/hó

Három gyerek: plusz 2,2 pont – 131,8 ezer Ft/hó

Négy gyerek: plusz 3,5 pont – 142,3 ezer Ft/hó

2. Hosszútávú célokat soha nem büntetéssel, hanem támogatással érhetünk el. Lehet, hogy Pistike nem lop csokit a hűtőből, mert fél az atyai pofontól, de vajon megakadályozza-e bármi, hogy rossz fát tegye a tűzre, amikor biztosan tudja, hogy nem derül ki a turpisság? Nem. Ha meg akarjuk fordítani a kétségkívül aggasztó demográfiai tendenciákat, akkor a családok anyagi és erkölcsi támogatására és rugalmas foglalkoztatási formákra van szükség, továbbá egy olyan társadalomra, amely a kisgyerekes nőt nem ingyenrabszolgaként kezeli, hanem jutalmazza. A családi napközik módszeres tönkretétele szintén nem kedvez ennek a folyamatnak.

3. A történelem során mindig voltak emberek, akik úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyereket. Ma olyan világban élünk, ahol szerencsére több eszköz is segíti ezt a döntést. Tiszteletben kell tartani, ha valaki – bármilyen okból is -, úgy dönt, hogy nem szeretne nemzeni, szülni. Azt viszont a legmélyebb felháborodással kérdezem, hogy mégis miből gondolja azt a tisztelt kormány, hogy mindenki maga dönt arról, hogy születik-e gyereke??? Miféle aljas cinizmus feltételezi azt, hogy aki gyereket akar, annak lesz is? A “nincs [három] gyereke, mocskosul megbüntetjük” logika ebben a formában nem különbözik attól, mintha a féllábú ember másik lábát is levágnánk, amiért nem két lábbal él, mint minden normális ember – és ezáltal hátráltatja az egészséges társadalmat, amely két lábon haladna előre!!!

4. Vérforraló, hogy a Népesedési Kerekasztal (maga a név is tiszta 1984, nem?!) javaslata szerint csak azok után a gyerekek után jár pont, akik érettségiztek vagy szakmát szereztek. Tökéletesen jellemző ez a Fidesz szolidaritás nélküli kormányzására: ezeknek a felső-középosztálybeli, fővárosi, budai/pesti elitgimnáziumokban végzett fehér férfiaknak fingjuk sincsen arról, hogy mit jelent egy borsodi zsákfaluban születni, egy (nem is feltétlenül cigány, de akár) félanalfabéta szülőpár tizedik gyerekeként, ahonnan az érettségiig vagy a szakmáig eljutni nagyjából tízszer nehezebb, mint nekik volt a bársonyszékekig. Hogy a faszomban lehet egy olyan országban élni, ahol a kormány a szegénységet és a kilátástalanságot is bünteti? Ahol bárki is elhiszi, hogy a hajléktalankérdést az oldja meg, ha a hajléktalanokat kitiltjuk a közterületekről, hogy ne emlékeztessen bennünket a nyomor a saját kiváltságainkra…???

Könyörgöm, valaki mondja meg, hogy miért, miért, miért, miért? Most komolyan egy tál rezsicsökkentésért..?

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

36 hozzászólás Akinek nincs három iskolázott gyereke, az ne is egyék bejegyzéshez

 1. nymphglamour // július 29, 2014 - 15:33 // Válasz

  Egészen addig nem is húztam fel magam a cikken nagyon amíg el nem jutottam eddig a mondatig: “Így az is részfeladat, hogy hány éves korig vállalt gyermekek után lehetne élni a magasabb nyugdíjjal.”
  Hogy mivan? Ha nem találtam megfelelő férjet és apát mondjuk 35 éves koromig, akkor rohadjak meg?
  Amúgy meg mivan ha azért nincs gyerekem mert mondjuk nem is lehet? Akkor majd be kell menni hivatalokba orvosi látleletekkel hogy kéremszépen én akartam de hát szarvagyok mert rákom volt és kivették a méhem? Mert egy nőnek nem elég elszenvedni ezt, még bizonyítsa is be hogy ő önhibáján kívül nem “támogatta a rendszer fennmaradását”?

  • Ott azzal takaróznak, hogy a korhatár csak azért fontos, hogy ne a nyugdíj előtt két évvel fogadjanak örökbe gyerekeket az emberek dögivel… pofám leszakad, komolyan mondom. Erről a témáról csak ilyen vulgárisan tudok most beszélni, ahogy Petőfi is kimondta a híres versében, hogy “a kurvanyádat”, mert a valóság volt olyan brutális, hogy kinyíljon a bicska a zsebében, amit csak a “szókimondó szöveg” tükröz.

 2. Most érett meg bennem, hogy irány nyugat, ahol nem pofáznak bele a méhembe, meg a lányoméba sem.

  • Épp írtam is a Facebookon:

   “Teljesen egyértelmű, hogy
   1. nem nagyon lesz már az én generációmnak nyugdíja, én is az öngondoskodás felé hajlok
   2. az elkövetkezendő 30-40 évben bármi lehet a politikában, jó esetben ez az intézkedés addigra sehol se lesz
   ..de most őszintén, ki a fene akar egy ilyen országban élni????????
   Ja igen, hát mennek is a fiatalok szép számmal.”

   Szóval, nem csodálkozom.

  • tavasztunder // július 29, 2014 - 22:49 // Válasz

   Nyolc éve elmentem, csak helyeselni tudok.

  • Én is itt tartok most, pedig én tényleg nem akartam elmenni, de ez már az a szint, hogy menni kell.

 3. Oké, hogy öngondoskodás felé, de MIBŐL, mikor az ember örül, hogy egy kis tartalékot képez a nyaralásra vagy ha elromlik a mosógép…

 4. Teljesen jámbor ember vagyok és utálok ilyeneket mondani, de erről nekem is csak az jut eszembe, hogy fel kéne kötni az egész fasz, undorító, képmutató, mocsok bandát. Rohadjak meg én is, ha emiatt nem megyek el tüntetni, és ha ezt a törvényt megszavazzák, nem vándorlok ki a francba innen. Nagyon komoly érv nekem ez a törvény amellett, hogy elmenjek, és valahol egy normálisabb helyen újrakezdjek mindent, holott maradni szerettem volna itthon. Nem akarok ilyen országban élni, ahol ennyire balfasz a vezetés, és ahol azokat, akik nem jómódúak és hendikeppel indulnak az életben, még mélyebbre döngölik a földbe.

  A férjem ki van bukva, mióta ez a törvény szóba került, mert neki betegség miatt NEM LEHET gyereke – nem hogy három, de egy se. Pedig ő igazából szeretne, én meg, bár nem vagyok oda a gyerekekért és alapból nem vágyom rá, neki egyet azért szülnék. De olyan gyógyszereket kap, ami miatt nem lehet gyereket vállalni, az orvos elmondta, aláírtuk a papírokat, és inkább nem is írom le, mennyire fájdalmasan érinti ez az egész. Ha egészséges lenne, akkor se nagyon tudnánk három kölköt miből felnevelni, így max. egy gyerekre futná, ha iskoláztatni is akarjuk.

  • A cikk kapcsán kaptam olyan levelet, amiben leírja az illető, hogy hét, értsd: 7 éve próbálkozik. Több ilyen párt ismerek. Én is régóta szeretnék, még nem volt olyan kontextus, hogy legyen, több ok miatt. De ha meglenne a három, akkor is okádanék: ezzel a cinizmussal beleavatkozni az emberek legintimebb magánéletébe a zsarolás eszköze által voltaképpen kormányzati szintű nemi erőszak.

   A hozzászólásod nagyon megérintett, köszönöm.

  • Én egy másik fórumon a témával kapcsolatban már olyan mértékben a saját szintem alá mentem, hogy én is meglepődtem; idéztek az inszeminátortól egy korábbi cikket, amiben a könnyű vérű nők felett ítélkezik, ilyenek. Kurvaanyját most már. Bocs, Eszter, hogy itt dühöngök, írok majd én is bejegyzést.

 5. Tulajdonképpen az előttem kommentelők már nagyjából elmondták azt, amit hozzá lehet fűzni, sőt, foxitroll már ki is mondta hangosan az első gondolatom, hogy “irány nyugat”. Egyszerűen tragikomikus ez az egész, de minden esetre reménykedjünk benne, hogy nem lesz belőle semmi.

 6. Undorító ez az egész. Kérdem: hol vannak ilyenkor a tömegek az utcáról?

  • Apropó, egyébként nem munkaalapú társadalmat építünk? Mert akkor nem a gyerek után kéne pénzt kapnom…

   • Uristen, ez a meglatas annyira fajdalmasan jo, hogy transzparensen kene nyomatni.

   • tavasztunder // július 29, 2014 - 22:56 // Válasz

    Nem, azt csak papíron építjük. Mini Kína leszünk, ugyan minden épkézláb közgazdász ugyanazt mondja, hogy nem munka, hanem megteremtett, megtermelt érték alapú társadalmaké a jövő. Sajnos épkézláb közgazdászt a kormány környékén nem látsz. Ráadásul az összeszerelő munkára épített gazdaságok a legérzékenyebbek a válságra. Lehettünk volna kutatásközpont, logisztikai központ, de nem. Aki szakképzett és nyelveket beszél azt el fogják szívni a jól teljesítő szuperrégiók Európán belül és kívül. A magyar ugaron meg semmi nem fog teremni.

 7. Csak hevesen bólogatni tudok… mármint a kifakadásodra. Ha jól emlékszem az egyik választáson (amit elbuktak) voltak ennél cifrább elképzeléseik is, a bibi csupán annyi, hogy most a kezükben van a gyeplő. Ha elég bátor lennék, én már rég leléptem volna innen.

 8. Anettka van de Mért // július 29, 2014 - 21:15 // Válasz

  Magánnyugdíj-pénztár külföldön. Élet külföldön. Én megértem, hogy az ember ragaszkodik ahhoz a helyhez, ahol felnőtt, én is ragaszkodom, de ez még nem ok arra, hogy az ember ne éljen a jobb lehetőséggel. Az egész rendszerváltás eredetileg erről szólt, a jobb lehetőségekről. Ha valaki nem ragadja meg, akkor nem szidhat senki mást magán kívül.

  Ne haragudjatok, persze mindenkinek igaza van, hogy felháborodtok, de a kormány azért csinál ilyeneket, mert megteheti.

 9. Akinek nincs három iskolázott gyereke, az jópár milióval beljebb van nyugdíjba vonuláskor. Feltéve, hogy nem tapsolja el azt a pénzt, amit egyébként gyereknevelésre fordítana.

  http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20070322evente.html

  Click to access b003.pdf

  Annyira buták és önzőek vagytok, kimondott nyereség lesz ennek az országnak, ha végre elmentek.

  • “Elhiszem, hogy akinek gyereke lesz, az gondoskodik arról az utánpótlásról, aki majd dolgozni fog a munkalapú államban, ami – természetesen – nem liberális demokrácia. Ezt egészen addig fogja tenni, amíg le nem lép külföldre, jelen helyzetből kiindulva valamikor az érettségijét követő egy-két évben fog erre sor kerülni. Viszont amíg a gyerekes gondoskodik az utánpótlásról, addig a gyermektelen sem a körmét fogja lakkozni, hanem bejár minden nap dolgozni, mint jó kínai vagy török. Nem megy el szülési szabadságra, nem vesz igénybe családi pótlékot, kedvezményes hitelt, adójóváírást, nem iskoláztatja a gyerekét, mert nincs neki. Spórol vele az állam. Az állam, nem a gyerekes szülő. Egy gyermektelen részéről nincs azzal gond, hogy a gyermekes ezeket megkapja, ahogyan az sem fáj senkinek, ha támogatják a gyerekeseket. Értjük, hogy a gyerekvállalás sok pénzbe kerül, de a támogatásuk ne arról szóljon, hogy büntetik azokat, akik másképp döntenek, vagy akinek másképp alakul az életük.”

   http://tollampapirom.wordpress.com/2014/07/29/allami-inszeminacio-akinek-nincs-gyereke-szegyellje-magat-de-nagyon/

  • Az állam is jó pár millióval beljebb van, egy gyermektelen kevesebbe kerül az államnak.

   • Nem, a gyermekes kerül kevesebbe. Némileg kevesebbet fizet be a költségvetésbe, viszont előállítja a gyereket. A gyerek előállítási költségeit nem fedezi teljes mértékben az állam, az pedig egészen csillagászati összegekbe kerülne, ha az állam a társadalmi reprodukciót intézményi keretek közt, nevelőotthonokban próbálná megoldani. Az államnak alapfeladata annak biztosítása, hogy a társadalom 20-30 év múlva is működőképes legyen. Ennek az alapfeladatnak a költségeit jelentős részben átterheli a gyermekes családokra. Az államnak a gyermekes család nagyon jó üzlet, a gyermektelen pedig, pillanatnyi magasabb befizetései ellenére hosszabb távon nettó ráfizetés.

  • “Akinek nincs három iskolázott gyereke, az jópár milióval beljebb van nyugdíjba vonuláskor. Feltéve, hogy nem tapsolja el azt a pénzt, amit egyébként gyereknevelésre fordítana.” – bizony ez tényleg így van. Ma, aki gyereket nevel, az pontosan tudja, hogy az állam csak kis mértékben segíti azt, az oroszlánrészét a szülőknek kell hozzátenni, azaz logikus az a képlet, miszerint a gyermektelenek ilyetén pénzügyi fölénye kézzel fogható a gyerekesekkel szemben.

   Az a baj, hogy a gyerek nem érték. Semmilyen gazdasági értéket nem képvisel: munkára nem foghatóak, (mert az illiberális) öregkorra pedig nem számíthat rájuk a szülő. Ha a gyermek érték lenne, az emberek érdekeltek lennének a gyermekvállalásban. De így, csak egy sok milliós kötelezettség… de semmiképp sem befektetés. A gyerek értéket közvetve a nyugdíj vette el. Ugyanis ha egy ember nyugodt öregkora nyugdíjjal biztosítható, nem lesz érdekelt az utódnemzésben… aki aztán öregkorára segíti őt. Logikus.

   Pont ezért, én nem a nyugdíjba nyúlnék bele, hanem csak egyszerűen megszüntetném azt. Fekete Gyula anno a legtársadalomellenesebb intézménynek titulálta, ami a gyermektelenség (akkor még inkább egyke-kérdés) legfőbb okozója. Példája, közel 30 éve valahogy így szólt: képzeljük el hogy Robinson Crusoe – egy kidőlt fa évgyűrűin számolva – eljut a 60. életévéhez, és egyszer csak nyugdíjba vonul. Egy lakatlan szigeten. Ki termeli akkor meg az ő szükségleteit? Senki… éhen hal.(ez persze így kicsit elvont, de rátapint a lényegre)

   Az pedig, hogy ez a 3 milliós réteg a szavazati jogával rendre azt a pártot juttatja hatalomra, aki 1-2000 forintocskát LÁTSZÓLAG benne hagy a zsebükbe, még inkább nonszensz, mert így sosem kerül olyan stáb kormányra, akik ne a fiatalok kontójára igyekezne ezt réteget egy rendkívül szűk keresztmetszetű köldökzsinóron: úgymond életben tartani.
   Bár az M1/Duna TV/Kossuth Rádió médiaháromszögből lehetetlen felelős jó döntést hozni négyévente. Tehát, a szavazati jogot is felülbírálnám azok esetében akiknek már inkább csak múltja van, s nem jövője.

   Miért érzem úgy hogy ez a (komolytalan) törvényjavaslat csak a nőket és egy-egy kisebbséget zavarja csak?
   Miért érzem úgy, hogy egyre többen vannak ebben az országban azok, akik úgy érzik jogosnak, hogy őnekik valami jár?
   Hogyan lehet úgy egy döntést hozni egy ország élén, hogy az mindenkinek kedvezzen?
   Miért kísér egy-egy szokatlan döntéseket különböző – a nagy átlagtól eltérő preferenciájú – csoportok ellenállása?
   De mi lesz az aszexuálisokkal?
   De mi lesz a hermafroditákkal?
   De mi lesz a roma férfiakkal, akiknek uszkve 2-3%-a éli meg a nyugdíjat?
   Mi lesz a melegekkel? Transzneműekkel? Meddőkkel? Stb, stb.

   Semmi. Ahogy a törvényből sem lesz semmi… ahogy annak idején a magánnyugdíjak esetében sem készült lista azokról a tömegekről, akik kegyesen hagyták, hogy az állam elvegye tőlük. Nem kell ettől sem félni… halva született – de egyébként valahol logikus – ötlet.

 10. veragelencser // július 29, 2014 - 22:28 // Válasz

  Szívem szerint Go West, de bennem ott dübörög, hogy ez a senkiházi aztán azzal se fog elmozdítani a szülőhazám itt e lángoktól őrült ország, mert az számít, ami nem dicsőség, hanem alapállapot, és kezdemfeladni én ezt, pedig ez messzeringó gyermekkorom virága, buzsáki rátétes.

  Vagy nem.

  Kíváncsian várom, hogy mikor dől össze az a nimbusz, mely szerint a szociális hálónk működőképes, és mikor esik le a tantusz… az van, hogy nincs nyugdíj. Azért kell ez az egyre szűkülő spanyolcsizma, hogy ne tűnjön föl, a végén senki se kap.

  Igen, öngondoskodás.

  És menjünk utcára, mert kell rendszerváltozás.

 11. Ó, basszus a forrás cikk linkje már nem működik, eltávolították a Nemzetről…

 12. Ha valaki tud más linket, ahol elolvashatom a javaslatot, posztoljon légyszi!

 13. Amit nem kapok meg, ami jár és szükséges, azt elveszem erőszakkal. Azt hiszem, bőven lesznek társaim is ennek elkövetéséhez.

 14. Vártam az írásodat a témáról.

  Amúgy a gyerekeknek feltétlen vér szerintinek kell lenniük? Vagy örökbefogadás is játszik? Mert ezt nem tudják keresztülnyomni úgy a parlamenten, hogy azok is kapjanak mínusz pontot, akiknek valamilyen oknál fogva nem születhet gyermekük. Szinte látom magam előtt, ahogy mindenki próbál valami igazolást szerezni ezzel kapcsolatban (biztos van az a pénz, hogy le lehessen kenni az illetékeseket), hogy 1 gyermek után miért nem lehetett már több vagy 35 éves korukig egy sem. 10 millió meddő ember országa..
  És a homoszexuális párok, akik még nem is fogadhatnak örökbe?

  Jézusom, ez az egész ötlet annyira beteg, nem is értem, hogy hogyan születhetett meg egyáltalán, és hogy jutott el végül parlamentig. :S

 15. Elmúltam 35, szóval nem érint személyesen a kérdés, de talán mégis. Szültem három gyereket. Édesek, okosak, cuncikák, most már a legnagyobbik után tuti, hogy a másik kettő is leérettségizik.
  Viszont most egy olyan férfival kívánom leélni a hátralévő életemet, akinek önhibáján kívül (nem mintha az, hogy “nem szeretnék gyereket” önhiba lenne) nem lehet saját gyereke. Akkor most esetleg az enyémeket be lehet számítani neki másfélbe’?
  Ja, és én alter oktattattam az enyémeket, szóval még nem is kerültek annyiba a társadalomnak, mint a mainstreamé.
  A (meddő) partneremnél most csordult ki a bili, és egyetértek vele, hogy húzzunk el innen. De csakis a gyerMekeimmel együtt :)

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Mondd, te miért szavaztál a Fideszre? | Eszter's Offtopic
 2. 7 érv és ellenérv, amiért (nem) kell a nők jogairól beszélnünk | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: