Aktuális

Mondd, te miért szavaztál a Fideszre?

Kicsit sem reprezentatív, de annál izgalmasabb körkérdés

A legutóbbi közéleti témájú bejegyzésemet (az azóta visszaszívott) nyugdíjreformról a világ legegyszerűbb kérdésével zártam: “Könyörgöm, valaki mondja meg, hogy miért, miért, miért, miért? Most komolyan egy tál rezsicsökkentésért..?” Nos, úgy gondoltam, érdemes választ keresni erre a költői kérdésre, ha már így felmerült. “Miért szavaztál a Fideszre?” – kérdeztem tehát azoktól az ismerőseimtől, akikről tudom, hogy szeretik a narancsot.

Kíváncsi azért az ember...

Kíváncsi azért az ember…

Mielőtt szembenéznénk a válaszokkal, vessünk egy gyors pillantást a szociokulturális környezetre, amelyen belül mozgolódom. A körülöttem lévő emberek – barátok, ismerősök, kollégák, rokonok, szomszédok… – politikai orientációja nagy vonalakban a következőképp alakul:

 • kb. 25 százalék a Jobbikra szavazott, okok:
  a, “MSZP-szavazó voltam, csalódtam, jelentősen romlott az életminőségem az MSZP-kormányok alatt”;
  b, “tetszik a dinamikus, fiatalos, határozott, mégis hagyományőrző keresztény nemzeti értékrend, és nem is igaz, hogy antiszemiták”;
  c, “ide rend kell, elég volt a zsidó elnyomásból, a meleglobbiból és a cigánybűnözésből, le a rohadt komcsikkal!”;
  d, a fentiek tetszőleges kombinációja
 • kb. 20 százalék teljesen apolitikus*, a következő okokból:
  a, “a politika mocskos, szennyes dolog, az se igaz, amit egy politikus kérdez, korrekt opció sajnos nincs”;
  b, “a saját szerencsém kovácsa én magam vagyok, nem a rendszer, ezért mindegy, ki van kormányon“;
  c, az a, és b, pont sajátos, egyéni világnézeti mixtúrája
 • kb. 15 százalék az MSZP-t és az Összefogás pártjait favorizálja, mert:
  a, “még mindig ez a baloldali ember egyetlen ütőképes alternatívája, minden hibájával együtt”;
  b, “demokrata vagyok, családi hagyomány, hogy így szavazunk, ezekben az értékekben hiszünk, a jobboldal térnyerése félelmetes”;
  c, a fentiek kombója
 • kb. 5 százalék tartozik az egyéb kategóriába, ami olyan kicsike, hogy konkrétan tudom számszerűsíteni: 8 db emberrel találkoztam eddig (magamat is beleértve…), akikről tudom, hogy az LMP-re szavaztak, 2 db Munkáspárt-szimpatizánst ismerek, 3 db 4K-szavazót, aztán van 1 db Szocdemes, és egy SMS-szavazó is… gyanakszom egy arcra, aki szerint “a haza nem eladó”, de az illető nem vállalja fel ezt nyíltan
 • kb. 35 százalék pedig a Fideszt választotta az ismerőseim közül, és épp azt próbálom most megfejteni, hogy miért.

A “Miért szavaztál a Fideszre?” meglehetősen személyes kérdés, ezért nem is teszem fel akárkinek. Kizárólag olyanokkal beszéltem, akiket régóta ismerek, a viszonyunkat nem árnyékolja be ideológiai ellentét, így őszintén nyilatkozhattak. Nézzük csak:

“Hogyhogy miért? Mert ez az utolsó óra. Féltem, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor a Jobbik kerül hatalomra, és akkor aztán jön a katonaállam, vége mindennek. Nem tudtam, hogy a Jobbik hol áll, csak az volt világos, hogy nagyon megerősödtek. Nem volt más opció a Jobbik ellen. A baloldal nevetségessé és hiteltelenné vált, az LMP egy komolytalan törpepárt, most hiába szavazok rá, attól még nem kerülnek hatalomra. Mit tehettem volna? Maradt a Fidesz: velem végül is nem történtek borzalmas dolgok az elmúlt négy évben…”

(Férfi, 41 éves, kisvárosi, legmagasabb isk. végz.: szakmunkásképző)

“Orbán Viktort 1988 óta tisztelem, és még nem csalódtam benne soha. Borzalmas állapotban kapták meg az országot 2010-ben, a komcsik mindent tönkretettek, csodát várni tőlük nem lehetett. Ez egy becsületes, egyenes, nyílt gárda, bízom bennük. Magasabb lett a nyugdíjam, rengeteget spórolok a rezsicsökkentéssel, és Paks 2 után ez csak jobb lesz. Nézd meg, a fiataloknak is mennyi új munkahelyük lett a világcégekkel való stratégiai megállapodásoknak köszönhetően, és hát támogatják a kkv-at is! Tetszik, hogy Viktorunk (sic!) megvéd minket az EU-tól, nem hagyja, hogy gyarmat legyünk. Az a baj, hogy te folyton az ellenzéki sajtó gyűlölködését olvasod, ezért kritizálod a kormányt, pedig az eredményeik magukért beszélnek.”

(Nő, 75 éves, kisvárosi, isk. végz.: egyetem)

“A világ az utolsó harcra készül, jön az armageddon. A Bibliában benne van: Izrael, a választott nép ellen fordul a világ. Izrael Jézus útja, a Sion-hegyére tér vissza az isten, a másik oldalon a sátán van. A Jobbik a muszlimokat támogatja a harcban, tehát az ellenséget. Éppen ezért a Jobbikot támogatni nem szabad. Mi marad, ami elég erős ahhoz, hogy legyőzze a Jobbikot? Hát, a Fidesz. De ezt talán te, aki nem tartozol sem zsidó, sem keresztény gyülekezethez, nem érted meg, pedig a Bibliában benne van, hogy ez lesz.”

(Férfi, 40 éves, megyeszékhelyen él, isk. végz.: érettségi)

“Négy év alatt nem lehet semmit sem elérni, a jó munkához idő kell. Én azt mondtam, megadom nekik az esélyt, csinálják. Kell nekik nyolc év, hogy végigvigyék a programokat, és kiderüljön, mit tudnak. Ha a nyolcadik év végén nem vagyok elégedett, egyszerűen másra fogok szavazni. De előre hogyan ítélkezhetnék?”

(Nő, 29 éves, fővárosi, isk.végz.: egyetem)

“Drága Eszterem, miért szavaztam a Fideszre? Hát szerinted mi a szent szarra szavaztam volna?! A rohadt nácikra vagy a büdös komcsikra? Utálom mindet, mint a szart. Lásd be, hogy nem volt más alternatíva. Ja, hogy azok? Na, ne röhögtessél már, ugrál a bolha…! A flaszterparaszt-párt nem reális alternatíva, nem tényező, szart se hallani róluk.”

(Férfi, 37 éves, fővárosi, isk. végz.: egyetem)

“Számít az, hogy én mit szavazok? Most őszintén, miattam nem lesz aztán változás ebben az országban. Nem rajtam múlt, nem azon az egy szavazaton, most úgy kérdezel, mintha én tehetnék a kétharmadról. Figyelj, velem semmi szörnyűség nem történt az elmúlt négy évben. Ezek a mostani sztorik, hogy Lázár-ügy, gyermektelenségi adó, megszállási emlékmű meg a többi, na… ezek állatira fel vannak fújva. Az a lényeg, hogy kevesebb rezsit kell fizetni, és van munkám, a többivel nem tudok foglalkozni.”

(Nő, 31 éves, fővárosi, isk. végz.: egyetem)

“Miért szavaztam a Fideszre? Hát, a kérdés nagyon jó. Nem tudom, olyan családban nőttem fel, ahol mindig is a régi, konzervatív értékek voltak a fontosak, ez tűnt logikusnak, apámék is így szavaztak mindig a rendszerváltás óta. Lehet, hogy ezt most egy kicsit megbántam, mert az utóbbi időben tényleg elszaladt velük a ló egy kicsit… Az előző négy éve nem voltak ilyen túlkapások. [Mikor sorolom, hogy de hát trafikmutyi, adórendszer: adójóváírás eltörlése, egyháztörvény, oktatásügy, sajtószabadság, vak komondor, Habony, a nő helye, satöbbi, azt mondja, hogy ezek neki fel se tűntek… – szerk. megj.] Hát, nem tudom, lehet, legközelebb el se megyek szavazni, mert elegem van már mindből. De tényleg, mind egy kutya: ígérnek fűt-fát, aztán meg hatalomra kerülnek, és lenyúzzák rólad az utolsó bőrt is…”

(Nő, 25 éves, falusi, fővárosban él, isk. végz.: egyetem)

“Hát figyelj, annak idején én balodali voltam, de aztán jól pofán rúgtak bennünket a kettős állampolgárság kérdésével, ott álltam leforrázva, én ekkorát még nem csalódtam. Viktorék nem szarnak ránk, felkarolták az ügyünket, megadták a tiszteletet, a lehetőségeket. Szerinted mi másra szavaznánk? Nem ismerek olyat, aki ne a Fideszre szavazott volna.”

(Férfi, 27 éves, erdélyi, fővárosban él, isk. végz.: egyetem)

“Mert nem volt jobb. Valakiknek hinni kell. Meglátjuk, mit alakítanak, aztán ha szarul megy, legfeljebb másra szavazok legközelebb. De nem hiszem, hogy ebből az országból többet ki lehetne hozni, akárkik is vannak kormányon.”

(Nő, 24 éves, kisvárosi, külföldön él, isk. végz.: érettségi)

A válaszok tehát magukért beszélnek. A nagy számok törvénye szerint természetesen kevesebb az olyan válasz, ami mögött valódi meggyőződés lapulna, mindenesetre elgondolkodtató a tendencia.

Kedves fideszes olvasóim, természetesen tőletek is várom a választ: ti miért szavaztatok a Fideszre? A szívetekre hallgattatok, vagy inkább valami más motivált benneteket? Őszinte, gondolatébresztő párbeszédet várok, ígérem, nem fogok ítélkezni, és meggyőzni sem akarok senkit sem az igazamról. Egyszerűen csak kíváncsi vagyok.

 

Még több cikk politikai és közéleti témában itt>>


*igen, ez a szokásosnál nagyobb arány, amihez hozzájárul a tény, hogy az átlagnál több lázadó művészt és spirituális embert ismerek, akik jellemzően apolitikusak, bármilyen rendszerről is legyen szó

Reklámok
Eszter névjegye (878 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

49 hozzászólás Mondd, te miért szavaztál a Fideszre? bejegyzéshez

 1. Hahh, latom inkabb mindenki masra szavazott vagy sehogy, semhogy valaszoljon :)

  • Azért ez ebben az országban erős választóvonal, mindig is az volt. 1999-ben jöttem haza Amerikából, ahol ösztöndíjas középiskolás voltam egy évig. Emlékszem, ahogy a megboldogult Malév járatain nézegettem a Magyar Nemzetet és a Népszabadságot az ülések előtt, és arra gondoltam, hogy ha most előbb húzom ki az egyiket, mint a másikat a pakkból, a mellettem ülő idegenek ítélkezni fognak… érted, tiniként ez már akkor ennyire világos volt.

   BTW, én annyira a kisebbség vagyok a környezetemben, hogy csoda, hogy vállalom, mi van: kapok hideget-meleget balról jobbról, mindig. De a többséggel már jól megértjük egymást, ha a barátságunk egyéb alapkövei mellett néha szóba kerül a politika. Nem megyünk mélyre, de tiszteletben tartjuk a másik véleményét. A többség viszont sajnos tudja, hogy egy szélesebb körben ez nem így megy már, meghurcolhatják, akárhol is áll…

   • Ha valahol vigasztal, én pont így. Rendszeresen berágnak rám, mind a jobb- mind a baloldali barátaim és családtagjaim, amikor kiderül, hogy nem azonosulok az általuk preferált oldallal. OK, van olyan a pártok közt, amelyiket szívből utálom, és olyan is, akire csak szimplán gyanakszom, és a személyes fejlődésem és pofáraeséseim során szavaztam én már balra is és jobbra is, de most nagyon de nagyon örültem, hogy idén nem volt lehetőségem szavazni.

  • Szerintem annyira nem torz a kép. A mostani 2/3 nem “tiszta” 2/3, a választási törtvény megváltoztatásának (is) köszönhető.

 2. Én az LMP-re szavaztam. És kevéssé meggyőződésből, sokkal inkább a legkisebb rossz elvét követve. HA nem mentem volna szavazni, rosszul éreztem volna magam. A célom tulajdonképpen az volt, hogy eggyel több szavazat legyen a fidesz ellen.

  • Helló bajuszcic, jó látni téged itt is! Jaja, a legkisebb rossz elve a legtöbb magyar kezét mozgatta bizony a szavazófülkében. Én meggyőződésesebb vagyok egy fokkal, de értem, amit mondasz.

 3. Sic transit gloria mundi…

  Egébként hiánypótló írás/kutatás. Facebookon próbálkoztam én is hasonlóval, de senki nem válaszolt.

  És az is látszik, hogy Schiffer és a többi “bolha” akár napi 24 órában is szónokolhatna és zseniális világmegváltó gondolatokat szülhetne magából percenként: semmit nem érne. A magyar emberek jelentős hányada egyszerűen még mindig ott tart, hogy
  -Nem néz utána, csak abból gazdálkodik, amit elé raknak.
  -Vagy mindent elhisz valakitől, vagy semmit, vagy struccmódra szelektál
  -Csak a saját kis világával tud foglalkozni, és nem képes az eseményeket hosszú távon és rendszerszintűen vizsgálni. Ha egy adó, egy intézkedés rövid távon nem érinti az ő személyes pénztárcáját és kényelmét, akkor az bizonyára egy helyes lépés volt.
  -Az ellenségkép fontos motivációforrás.

  De mielőtt még nekem esnének a barátaid, ismerőseid: a felelősség jórészt nem az övék. Sok évtized népbutítása és az emberek kondícionálása hozta meg a gyümölcsét. Vacak egy állapot ez, mert ha valakinek a szemébe mondom, hogy “Ember, hát vedd már észre, hogy <>!”, milyest leesik neki, hogy politikáról van szó és hogy nem értek vele egyet, érzelmi reakciót fog adni. Homokba dugja a fejét, irracionálisan vitatkozik, megsértődik, bólogat, de nem ért semmit, stb.

  Az emberek érzelmi reakcióit és gondolkodási módját nem észérvekkel lehet megváltoztatni gyorsan és hatékonyan. A teljes civil társadalmat kellene újjáépíteni, egészen onnan kezdve, hogy szülői közösségek, lakóközösségek, közterülettel kapcsolatos közösségi munkák, önkénteskedés, stb. Ha van pezsgő közösségi élet, az emberek automatikusan nyitottabbak és érzékenyebbek lesznek a többi ember véleményére, sorsára; és nagyobb igényük lesz az összetartásra. Jelenleg az van, hogy sokan a szomszédjukat sem ismerik, és gyakorlatilag nem is kíváncsiak arra, ki lakik ott. Egyedül vagyunk, ezért az összes megoldást a politikusoktól várjuk. Nem csoda hát, ha sokan nem akarják észre venni, hogy a mostani politikusok jelentős része nem értünk fáradozik elsősorban.

  • Hmm, a kommentfeldolgozó kivette a kisebb-nagyobb jelek közötti szöveget. Azt akartam írni, hogy:
   “Ember, hát vedd már észre, hogy ((és itt egy háromoldalas gazdasági, tudományos, etikai, politikai, stb levezetése annak, hogy téved))!”

 4. > A teljes civil társadalmat kellene újjáépíteni, egészen onnan kezdve, hogy szülői közösségek, lakóközösségek, közterülettel kapcsolatos közösségi munkák, önkénteskedés, stb. Ha van pezsgő közösségi élet, az emberek automatikusan nyitottabbak és érzékenyebbek lesznek a többi ember véleményére, sorsára; és nagyobb igényük lesz az összetartásra.

  Igen!

  • Igen. Csak ki fogja újjáépíteni? Senki sem. Magától nem történik meg, “kívülről és felülről” meg nincs aki szorgalmazza.

   • Mi fogjuk, ha fogjuk. Én például tervezem, hogy végiglátogatom a lépcsőházunk lakóit, esetleg meghívom őket egy sütire vagy ilyesmi. Felajánlom, hogy segítek nekik számítástechnikai problémákban, nugodtan kérjenek meg virágot locsolni, elmagyarázom a rezsiszámláikat, mert értek hozzá, hívjanak, ha bútort kell mozgatni, stb. Tudatosítani bennük, hogy ott vagyok még legalább egy évig, még ha csak bérlő is vagyok, és bátran kezdeményezzenek, mert nem harapok, sőt, szívesen segítek.

    Jelenleg a 14 másik lakásból senkit sem ismerek név szerint, senkiről nem tudok semmit.

    Érdekes kulturális jelenség, amit amerikai filmekben lehet látni. Ha új lakó érkezik a szomszédságba, akkor vagy külön-külön sokan ellátogatnak az újakhoz egy kis kajával, vagy közösen szerveznek nekik egy “beavató” kerti partit.

 5. Nagyon okos! :) Bár valószínűleg én az első helyre tenném ezt a mondatot “Az ellenségkép fontos motivációforrás.”
  Ehhez még hozzátenném, hogy az ezernyi ellenségképben való gondolkodás is nagyon magyar. Még az értelmesebb ismerőseim is gyűlöletrohamot kapnak mindentől, amit bármilyen társadalmi csoport “kap”, mert azt “tőle veszik el”
  És az utolsó bekezdésben valóban ott van minden: nekem pár év külföld után az a legmeredekebb otthon, hogy 5e kilométerrel odébb, vadidegen kultúrában és másik kontinensen, egy percig nem éreztem idegenben magam, és nem tudtam félórát úgy eltölteni, hogy valaki ne álljon szóba velem. Itthon meg a szomszédok is igyekeznek nem köszönni, ha közeledek feléjük a folyosón.

 6. Én is megkérdeztem valakit erről. Nő, 41 éves, több diploma: “A rezsicsökkentés és a végtörlesztés miatt jobban jártunk anyagilag.” Azért tőle meglepő volt, hogy csak ennyi.

  • Ebből is látszik, hogy eltűnt a középosztály: hiába spórolok évi 30 ezret a rezsicsökkentéssel, ha közben évi 165 ezer kiesik az adójóváírás eltörlése miatt. Bizonyos jövedelemsáv alatt vagy fölött ez azonban már nem téma.

 7. Ja, egyébként nagyon tetszenek ezek a közéleti bejegyzések, örülök, hogy ilyen témákkal is foglalkozol.

  • Ez egy nagyon fontos feedback, köszönöm. Próbálok egyensúlyt vinni a “kint” és a bent” viszonyába, vagyis nem csak közéleti/politikai vagy csak lelki/önismereti dolgokról írni, de fogalmam sincs, hogy ezt a sokféleséget hogyan veszi a közönség. Körkérdezzek vajon? :)

   ps.: Jobban belegondolva… a francokat igyekszem, ez jön. :)

   • Én is pont ezen gondolkodtam a blogom kapcsán… eleinte egy-két témát akartam, most meg teljes vegyes vágott lett belőle, de azt gondolom, megférnek ezek a témák egymás mellett. Egy jó paródia, némi közélet, multikulti, nyelv, net, irodalom – azt látom, hogy nálam ez senkit sem zavar. Ki ezért jön, ki azért. Nálad is jó ez a sokféleség. Te mondtad nekem az indulásomkor, hogy csak ihletszerűen, ami jön, és ne szabályozzam magam. Emlékszel a tanácsodra? :) Én igen. És milyen jó tanács volt!!

 8. Irtó érdekes, de én nem nagyon tudok FIDESZ szavazóról a környezetemben, pedig sok emberrel beszélgetünk közéleti kérdésekről, én nem ítélkezem, így el is mondják a pártállásukat. Nem nagyon van olyan, akinek feltehetném a bejegyzésben megfogalmazott kérdést. Azt látom, hogy egykori FIDESZ pártiak most a Jobbikra szavaznak, vagy nem szavaznak, vagy bizonytalanok, és valamelyik újabb, kisebb párt mellé álltank, illetve álltak.

  • …vagy nem beszélnek róla, csak szépen csendben szavaznak, mert hiszen a Fidesz szavazók a tudatlan és dróton rángatható, hiszékeny birkák ugyebár :(
   Amióta nekem szavazati jogom van, rájuk szavaztam, meggyőződésből, pontosan tudva azt, hogy miért mondok rájuk igent és a baloldalra nemet.
   Idén kizárólag abból a megfontolásból, hogy legyen azért ellenzék, megosztottam a szavazatom: országos listán az LMP-re voksoltam, míg egyéniben továbbra is a Fideszes képviselőjelöltre.
   Azt kell mondjam, hogy bár életemben én nem sok mindent bántam meg, de ezt az LMP szavazatot az elmúlt hetekben sokszorosan, és egészen biztos, hogy míg Orbán Viktor a világon van és a politikában helye, egy biztos szavazója egészen biztosan lesz. a személyemben (ellenére annak, hogy nem értek mindennel egyet nyilván). Ezt ma este megfogadtam.

   • Ezt fejtsd ki bővebben, az Orbán Viktort és az LMP-t is, mert érdekes.

    • Közben leesett a tantusz, lassú vagyok, késő van.

     Namármost, reagálnék akkor:
     1. A Vágó már rég nem párttag, a tüntetésben civilként vett részt. Én sem értek egyet a tüntetés szervezőinek közös álláspontjával, miszerint a dolgozókat kéne zaklatni a vezetés kétes ügyletei miatt. Ez végtelenül inkorrekt dolog, mivel mi a fészkes fenét tehet egy fillérekért dolgozó közalkalmazott arról, ami a feje fölött történik??? A nyomásgyakorlásnak nem ez az eszköze, erre biztatni az embereket egyszerű huligánság, és Vágóban én is csalódtam, hogy szerepet vállal ebben a bujtogatásban. Nyomást gyakorolni felülről, nem alulról kell, az az elegáns dolog, alulól inkább hatásvadász és embertelen. Pedig én bírom a Vágó Gábor-kölköt, nagyon jó fej, de ezért haragszom rá.
     2. Nekem nagyon-nagyon-nagyon tetszik az LMP hivatalos álláspontja az ügyben: Vidát is megilleti az ártatlanság védelme, csakhogy abban a pillanatban, hogy elmenekült a felelősségrevonás elől, és hetekig bujkált, majd mismásolt, besározódott. Ha engem ártatlanul megvádolnak, én jelentem a történteket a főnökömnek, aztán – mivel közpénzből kapom a nem kevés béremet – kiállok a nyilvánosság elé tisztázni magamat. Ez az alap. Ehelyett mi történt? Bujkálás, mismásolás, aztán pedig a nagy lebukás, hogy valaki hazudott arról, hogy ki tud az ügyről: vagy Vida, vagy a kormány nem mond igazat. Itt jön az a pont, amikor őszödi beszéd az 1000-es hatványon megjelenik: és egy ilyen helyzetben az ellenzék feladata az, hogy megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a teljes igazság mielőbb kiderüljön. Ez közérdek, hiszen demoralizáló dolog ilyen körülmények között adózni. Ugyanez vonatkozik az átvilágítási ügyekre is: az ellenzék feladata épp az, hogy ragaszkodjon ahhoz, hogy a hasonló csúsztatásokra fény derüljön, ne lehessen bármit büntetlenül megtenni ebben az országban.
     3. Sajnos Orbán Viktor vastagon benne van abban, hogy még mindig nem derült ki a teljes igazság, és ez itt teszi őt teljesen hiteltelen politikussá a szememben, hiába bíztam benne 1998-ban. Ha tisztességes rendszert akar, nyilvánosságra hozza a történteket, és lemondatja azokat, akik besározódtak a mismásolással, bujkálással, hallgatással. Csakhogy sajnos az a szituáció, hogy valószínűleg vastagon benne van a sztoriban a kormány, és ezért inkább eltereli a figyelmet a korrupcióvádról internetadóval meg más nyalánkságokkal. Ettől függetlenül elhiszem, hogy a történelem során, az elmúlt 25 évben voltak vitathatatlan érdemei, amelyek miatt tiszteled és örökre hálás leszel, de sajnos elmúltak már azok az idők, hogy tiszta politikusként lehessen rá tekinteni, és ezt én sajnálom a legjobban. :(

     • Olyan helyen melózom, hogy közelről szemlélhetem – és régebben is szemlélhettem, mint APEH és VÁM – a NAV áldásos tevékenységét. Elég (=rengeteg) korrumpálást, kerülőutat, “fekete”-karriert láttam, tapasztaltam, anno marhára idegesített, hogy aki nem elég bátor (=nem elég ügyeskedő), azt ellehetetlenítik (a fejem se fájna ma egzisztenciálisan, ha ugyanazt csinálom, mint mindenki körülöttem), hosszasan tudnék csacsogni technikákról, kapcsolatok fontosságáról, trükkökről… Buta a rendszer, felkínálja magát, mint egy luxusqrva… A 27 százalékos ÁFA csalás után kiabál… Na mindegy, nem merülök bele, mert azért okoz némi keserű ízt. Nem savanyút.

      • Igen, igen, igen, maga a rendszer is aggasztó, de a korrupció a vezetői szinteken kezdődik, és a kisembernek nincs köze hozzá. Az csak becsületesen végzi a dolgát, kevés pénzért, és mégis ő szívja meg: http://hvg.hu/itthon/20141118_Rendhagyo_akciora_keszulnek_a_NAVirodakb

       Gondold meg, hány válogatott, feltüzelt elmebeteg megy oda “tiltakozni”, értsd: zaklatni a dolgozókat. Ez a kampány tényleg ultragáz, és nem old meg semmit. :(

       Ahogy az sem, ha éjszaka kétszázan az amerikai nagykövetség, a Fidesz-iroda meg a NAV elé mennek hőzöngeni. A demonstrációnak megvan a helye meg az ideje, a Vida és bűntársai tökét meg kapja el az ellenzék, jogszerű eszközökkel, ha kell, Brüsszelig tolva a problémát.

   • Holdviola: LMP – ja, ja, töketlenkednek sokat, ami miatt én is mérges vagyok, de ezt nézd meg, és máris helyreáll a bizalmad a világban:

    Ezt a bátor kiállást a korrupció ellen baromira tisztelem. Ezt sajnos a jobboldalon nem kapod meg, pedig az kéne, hogy maga a kormány küzdjön az ellen, amiben most nyakig benne van.

    Vaddi, azzal én is egyetértek, hogy a NAV-dolgozók elleni kampány nagyon gáz, de valahogy nyomást kell gyakorolni a korrupt vezetőségre. Sajnos a dolgozók nem engedhetik meg maguknak, hogy felálljanak, és új munkahelyet keressenek, tehát ők az elszenvedői az egésznek.

    Majd csak rend lesz egyszer, és akkor én is hazaköltözöm. Most nem lehet jó Magyarországon élni.

 9. Bátor poszt. A határon túliak részéről érthető miért őket választották – igaz, nem is ők szívják a levét.

  Én azt látom hogy a közélet iránti tájékozatlanság és amnézia hatalmas szerepet játszik sikerükben*, és az ellenségkép is teljesen ott van (“Elmúltnyócév”, “mocskos Brüsszel”, “nem leszünk gyarmat”, stb.). Mivel érdemi információk híján választották őket a szavazók, meggyőződésem hogy leginkább a köré szervezett “feeling” és az egyszerű jelszavak azok, amik tetszettek nekik: “világnemzet”, erőfitogtatás (lásd: megszállási emlékmű felhúzása), hazafiasság (köhöm), blablabla.
  A Fidesz hasonló rajongást és termékhűséget alakított ki maga körül, mint az informatikában az Apple, és ha a lojalitás kognitív disszonanciával társul… beláthatatlan következményei lesznek. Bár még nincs kognitív disszonancia, mert ugye érdemi tájékozottság nincs.

  *Egy elsőéves politológia hallgató ismerősömet láttam tanulás közben ahogy a rendszerváltásról készített jegyzeteit olvasgatja. Csakúgy megkérdeztem tőle érdekességképpen, hogy tudta-e hogy a Fidesz eredetileg liberális pártként indult, mire vérben forgó szemekkel tekintett rám: hogy “ez nem lehet igaz”, “ez hazugság”, “ezt a komcsik terjesztik róluk” stb.
  Az hagyján hogy elfogult, de ilyen alapvetően tájékozatlan embereket vesznek fel egyetemre politológia szakra? Mi van akkor a hétköznapi, egyszerű emberekkel?

  • Sírok, zokogok. Én nem értek mélyen a politikához, de azért van egy közéleti énem, ami 4 évente tavasszal éberebb a szokásosnál. Damnit, sírok.

   Én mindig mondom, hogy a demokráciával nem összeegyeztethető a korlátozott választójog, de azért szép álom, hogy a feltétele
   a, a XX. század történelmének ismerete;
   b, az elmúlt négy év főbb parlamenti eseményeinek átlátása
   volna.
   Persze, már ott véget érne a sztori, hogy kinek a szakértőgárdája állítja össze a kérdéseket…

   ps.: Mikor lett szitokszó a “liberális”? Ez ilyen szakdolgozati téma lehetne…

 10. “A Fidesz hasonló rajongást és termékhűséget alakított ki maga körül, mint az informatikában az Apple…”

  Szerintem ez nagyon találó meglátás. Emellett úgy gondolom, hogy baromi jó marketing háttér van mögöttük. Megtanulták hogyan adják el magukat, amit szerintem a többi párthoz képest nagyon profin csinálnak. Olyanok, mint egy izgalmas filmelőzetes, amit bekajál a jónép és aminek hatására eszeveszetten rohan a moziba. Az persze már más kérdés, hogy maga a film messze nem olyan felemelő, mint amilyennek az előzetes mutatta, de erre már csak akkor jön rá a néző, amikor kiperkálta a jegyárat.

  • Valóban fájdalmasan találó a hasonlat, igen. Csak a termék kevésbé prémium, inkább kínai. Szó szerint. :P

  • Vagy még utána sem.

  • Talán mégjobb hasonlat az, hogy ez egy szappanopera, amelynek minden részének közepe izgalmas, hatalmas a tét; óriási cliffhangerrel végződik, de a következő rész egy gigantikus antiklimaxszal oldja fel a felszültséget, és kezdődik az egész előlről.

   Olyan sűrűn van adagolva az izgalom, hogy a pofára eséseket észre se veszi a nép.

 11. Én az a kategória, aki (már) nem megy szavazni, mert úgyse jelent semmit, meg úgyis mindegy, ki van, meg ki nincs, meg a politika az, ami és engem (már) qrvára nem érdekel. És hogy miként jutottam el ideáig a valamikori ellenzéki, politikailag megbízhatatlan, vadul disszidálni vágyó magyar (anyanyelvű) embertől ehhez a falat körém és le vagytok micsodálva továbbra is magyar (anyanyelvű) állapothoz… jó kérdés… valamikor a fideszre szavaztam, nagyon nagyon régen.. másra talán sohasem.. De ma már a fáradtságot sem veszem, hogy tájékozódjam.. mert minek is? úgysem lesz vattacukor habzsolás.. ahány rendszert, kormányt nyavalyát átéltem, egyszerűen ennyi maradt, hogy 19 meg egy híján.. Mindig manipulálni akarnak, és én azt alapból úúútálom. Ezért nincs tévém sem. Szegényes és csonka ellenkezés ez, de valamennyire megnyugtat. Ötven leszek jövőre.. Mondjuk ez a nyugdíj-javaslat még engem is felpaprikázott, de nem azért és nem úgy, elvi alapon bántott.

 12. Nő, 75 (Isten éltesse sokáig innen is) a leggyönyörűbb. a plakátkampány hatékonyságának élő példája. ha tényleg 88 óta szereti viktorunkat, akkor a tusványosi beszédet most nem lehet egyszerű emészthetővékognitív disszonálnia. nem irigylem érte. ez pedig mindent visz: “Nézd meg, a fiataloknak is mennyi új munkahelyük lett a világcégekkel való stratégiai megállapodásoknak köszönhetően, és hát támogatják a kkv-at is! “:)

 13. Heltai Zsuzsanna // augusztus 1, 2014 - 15:51 // Válasz

  Tetszik a blog+a normális hozzászólások.Csupán a “miért a fideszre” válaszok siralmasak! Diplomás emberek ennyit tudnak? Rezsicsökk.?Ez tragikus tényleg. És nem látják a jogrendszer lábbal tiprását? Visszamenőleges jogalkotást tömegével? Az egész törvénykezési katasztrófát? Pénteken kitalálja és hétfőn semmi tájékozottság birtokában megnyomja a gombot az egész fidesz frakció? Megkérdik mit szavazott meg és nem tudja. Aztán a gazdasági visszaélések….. rémes tájékozatlanság uralkodik kis hazánkban. Persze ez is a fidesz érdeme, hisz uralja az egész országos médiát.

  • Üdv a blogon, köszönet a hozzászólásért, szépen rávilágít a lényegre. Ez nem konzervatív-liberális vagy jobb-bal kérdés – ezek a terminológiák amúgy is aktualitásukat vesztették, hanem egy szervezetlen, tájékozatlan birkafrakció csődje. Érthetetlen.

 14. Hát… Az emberek általában valami ellen szavaztak ebben az országban. Esetleg reménykedve, hogy na majd a másik többet ad / jobb lesz.
  A jelenlegi ellenzék (az LMP és a Jobbik kivételével) lefedhető a Gyurcsány, Bajnai, MSZP, SZDSZ (Fodor…) nevekkel, akik ugye már „bizonyítottak” (mi az hogy, nagyon is).

  Szóval egyszerű a képlet: az a 2/3 kiválasztotta a sok szarból a legkevésbé szart, vagy azt akarta elkerülni, hogy megint „azok” legyenek (mert akkor se vége se hossza a megszorításoknak – csak a ‘miért’ változik. :))
  A másik kettő: A buta, alkesz nácikat inkább hagyjuk. Az LMP pedig soha nem lesz kormányzó erő ebben az országban (igazából ezzel az erővel akár otthon is maradhattam volna).

  Még egy a margóra: Most divat lett diktatúrázni… Igen, a demokráciákban 4 éves ciklusokban van diktatúra. :D De ha még egy megerősítés kell (ha az Ipsos közvélemény kutatása nem elég), jön az önkormányzati választás, és az újabb 2/3. :)
  Csakhogy ez aztán már igazán nem az Orbán hibája… :)

 15. Először szavaztam Magyarországon az idei választások apropóján és nekem pl. nem volt egyértelmű hogy a Fideszre kellene szavaznom “hálából a kettős állampolgárságért ” inkább kaptàk a zöldek a karikát, legalább a parlamentben legyen biodiverzitàs, mert a 2/3 veszélyes is tud lenni és láttunk màr politikai ideológiákat csonkjukig égni a megvalósítás közben. Sokan mondjàk hogy bizonyos népeknek (oly sokáig éltek elnyomásban) nem való a demokrácia, mert nem tudnak vele mit kezdeni, kell valaki aki megmondja mit tegyen….

  • Igen, ez egy gyakori tévhit, hogy a határon túli magyarok mindig fideszesek, örülök, hogy ebből a szemszögből is hozzászóltál. Meg amúgy is mindig jókat szólsz hozzá. :)

   A demokrácia valóban felelősség is, és ezzel sajnos csak egy nagykorú ország tud élni.

 16. Én is megkérdeztem az ismerőseimet, hogy miért szavaztak a fideszre, az eredmény megdöbbentő. Két okos diplomás ismerősöm a rezsicsökkentés miatt választotta őket, pedig a rezsicsökkenés előtt még ki voltak borulva, hogy mit művelt a fidesz az oktatással. (tanárok) A legjobb barátnőm azért szavazott a fideszre, mert a szülei azt mondták, és szerinte úgy helyes, hogy amíg otthon lakik azt teszi amit a szülei mondanak. (WTF) A szomszéd bácsi azért szavazott rájuk, hogy nehogy hatalmat kapjanak a liberálisok. Ebben legalább nincs semmi meglepő a szomszéd már 20 éve ilyen.

 17. Imádom nézni, ahogy a ballib nyüszítve vergődik. Az önreflexióra való képesség tökéletes hiányában gyakorlatilag lereszelték a faágat amin ültek, s láss csodát, mit ad Isten, nem a fa zuhant le, hanem ők, ágastul. És még mindig nem értik. Még mindig ugyanaz a mantra. Bár a Spiró újabban majdnem vállalható dolgokat nyilatkozgat az ATV-nek, de azért a merazorbándejazorbánt meg a jönfölaszélsőjobbot még mindig nem sikerült kinőni.

  Ugyanaz a lemez megy a ’90-es évek közepe óta. Rettegés, jönazorbán, meg az ilyen-olyan vonalak mentén kulturális vonalra átültetett neomarxista osztályharc szlogenjei, vagyis minél haszontalanabb és minél inkább mások termelésétől függ egy csoport, annál gonoszabbak az eltartói és ezért azokat annál jobban támadni és büntetni kell, illetve a ténylegesen produktív réteget leépíteni és a jövedelmüket átcsoportosítani a léhűtőkhöz, aktatologatókhoz.

  Én, ha a Fideszre szavaztam volna, ezért szavaztam volna. Világ életemben nem tettem azóta se, de minden egyes ciklussal közelebb kerülök hozzá.

  • Tudom, hogy az egyensúly illúzió, de engem azért bosszant az ún. baloldal haláltánca, mert így végképp nincs meg még az egyensúly illúziója sem. Nem egészséges a kétharmad, és mellé az ellenzéki helyzet sem. Oké, a liberális demokráciának vége, de akkor meg? A kormány alternatívája a putyinizmus, hát okádok. Most azt kéne mondanom, hogy részvételi demokrácia, igen. Csak hát… pontosan tudom, hogy milyen állapotban van ez az ország, és kurvára messze állunk attól, hogy az reális, konstruktív alternatíva lehessen. A legtöbb ember azt se tudja, mi van, és azt is leszarja, csak kétezer forinttal kevesebb legyen a gázszámla. Érted, ott tartunk, hogy az index konteó-napi cikkeinek ütős darabjainak disclamer nélküli változatait harmincezresével osztják meg a népek, magát a konteó-napi bejelentést meg 278-an látták. A többi beszopja, hogy igaz, hogy chemtrail-mérgezős pilóta nyilatkozott az Indexnek fotóval. Fasza, mi? Az ország állapota, lol!

 18. A Schiffer amúgy jó gyerek, csak naiv szegény.

 19. Üdv,
  csak nemrég találtam a blogra (amihez ezúton is grat:), így némileg későn, de vázolnék egy újabb szempontot. Elöljáróban röviden annyit, hogy un. konzervatív családban nőttem fel, tehát a “jobboldaliság” nálunk adott (de semmiképpen sem elvárás) volt. Igaz, mára már a konzervatív és a jobboldali sem uazt jelentik, mint negyed évszázada. :) A rendszerváltás után a szüleim még szimpatizáltak az SZDSZ-szel, amely párt azonban 94-ben elvágta magát, amikor összeállt a szocikkal. Pontosan viszont nem is tudom, hogy 90-94-ben kire szavaztak az ősök, egy biztos, 98 óta csak a Fideszre. :)
  A családban a történelem és a sorsok úgy alakultak, hogy kizárt dolog volt baloldali pártra adott voks. :) Ez nyilván meghatározó volt, ebben nőttem fel, de ettől függetlenül a dolog normális kereteken belül zajlott, napi szinten nem gyűrűzött be a politika és nyomás sem volt rajtam, hogy édesfiam, csakafidesz! :) 94-ben még éppen nem szavazhattam, 98-ban pedig az addigi tapasztalataim, ill. részben az akkori politikai klíma alapján én is a Fideszre szavaztam…és azóta nem volt okom másra tenni a voksom.
  Mindez nem azt jelenti, hogy hithű fanatikus vagyok és/vagy nem látnám a problémákat. Nem bólogatok mindenre, jó néhány történet nekem sem tetszett: legjobban a manyupok felszámolásakor csóváltam a fejem (a néhány 10 ezernyi renitens között vagyok, aki pénztártag maradt), és azért még volt néhány dolog, hagy ne soroljam.

  Viszont a hozzászólások úgy látom a szokásos sztereotip mederből közelítik a kérdést és nem vizsgáltak egy fontos szempontot. Bár most éppen újabb hangzatos statisztikákat olvasni a több milliónyi létminimum alatt tengődőkről, azt gondolom, hogy sokak véleményével ellentétben igenis markánsan létezik az a fajta középosztály, akiket a bruttó 100 ezer közeléből hajlamosak a felső 10 ezerbe pozicionálni: a kb. bruttó 250-300 ezer és olyan bruttó 500 ezer között keresőkről beszélek. Sztem jóval szélesebb ezen ADÓFIZETŐK köre, mint gondolják. Nyilván nem szegény egészségügyi dolgozókra, pedagógusra, tűzoltóra, stb. gondolok. Elég, ha csak az informatikát nézem, a fenti bérsáv alatt nincs is állás (max az adatrögzítőké, v. junioroké), sőt, bizonyos szaktudással 500 ezer feletti bér sem olyan ritka…(Ja, és eloszlatnék egy félreértést: ebben a bruttó 250-500-as sávban az ember NEM GAZDAG!) Nos, ezeknek a polgároknak a sokat szidott egykulcsos adó igenis áldás volt, legalább is az előtte lévő agyrém progresszív adórendszerhez képest. Pontosítok, nem a több kulccsal volt a baj, hanem, hogy a második kulcs anno már valahol 200 ezer körül életbe lépett… Felőlem most is lehetne több kulcs, csak kezdődjön a valóban módosabb, mondjuk 500, esetleg 600 ezer feletti sávban.

  Nincsenek statisztikáim, de a BEJELENTETT 250-500e közötti keresők sztem 2-300 ezren biztos vannak, azon sem lepődnék meg, ha félmillióan. Azt most hagyjuk, hogy valójában sokkal többen kapnak ennyit egy hónapban, mint papíron, de szép is lenne, ha mindenki be lenne jelentve normális bérrel…de ez egy másik kérdés.
  Ha még idevesszük a gyerekek után járó adókedvezményt, akkor elmondhatjuk, hogy ez a réteg (is) további 10-20 ezer Ft-tal jobban jár 1-2 gyerek esetén, 3 gyereknél aztán meg pláne…
  A saját példámnál maradva: tizenx éve nem kaptam meg a bruttóm 50%-át, ezzel szemben most közel a 90%-át kapom (3 gyerekem van).
  Ha elfogadjuk, hogy legalább 2-300 ezer ilyen ember van (természetesen nem csak a 3 gyerekesekről beszélek), vagy akár 500 ezer(?), akkor az már szavazat szempontjából (sem) elhanyagolható szám. Ehhez jön az “emútnyócév” ámokfutása és máris kiderülhet, minek volt köszönhető a 2×2/3-ad. Nyilvánvaló a kormány – szokásoshoz képest meredekebb – jelenlegi népszerűségvesztése, nem mondom tesznek is érte(…), de végső soron az a lényeg, miképpen abszolválják majd az előttünk álló 3 évet, a többit meglátjuk. Addig még talán felépülhet egy értelmes alternatíva, ami valljuk be, az elmúlt 4 évben nem jött létre, tehát az sem mindegy, mi történik ellenzéki oldalon. Sztem a csak civil kezdeményezések nem elegendőek, a legtöbb szereplő (mszp, dk, együtt, stb.) pedig hiteltelen, vagyis a Fidesz még mindig páholyban van – elvileg. De 3 év sok idő és ezalatt simán képesek elbaszni, sajnos látni a jeleket. Egyébként nem értem a civil sirámokat, sztem teljesen egyértelmű a recept: állandóan szidják az LMP-t, mint kis pártot, pedig annak a több százezer elégedetlenkedőnek csak simán be kellene állnia Schifferék mögé. Amiért a balosok szidták őket és pártszakadás lett a vége, az hosszú távon a malmukra fogja hajtani a vizet. Már bizonyították, hogy nem feküdnek le az mszp-dk-együtt vonulatnak, örültem a Parlamentbe jutásuknak és örülnék, ha megerősödnének. A Fidesznek is jót tennének. :)

  • Szia gahan, üdv a blogon! Nagyon örülök a kommentednek: tényszerűen ismerteti, mik az okok-indokok, ritka az ilyen korrekt hozzászólás.

   Két fontos dolgot látok: a pártpreferenciát nagy mértékben meghatározza a származási család politikai háttere. Én pl. vegyes családból jövök, a 20. század mindkét oldalról meggyepálta a felmenőimet, így érthető, hogy az egyik ág jobbos, a másik meg balos lett, karácsonykor meg megy a vita. :) (Én alapvetően balos volnék, de az SZDSZ összefekvését a szocikkal mindig is szalonképtelennek láttam, Gyurcsány pedig szintén hiteltelen politikus a szememben. Ez nagyjából borítékolta azt, hogy 2010-től LMP-szavazó leszek, míg a család egyik fele fideszes, a másik meg MSZP-s. Kafkai gyűrűk.)

   A másik fontos dolog, ami érthető okokból befolyásolja a preferenciát az, hogyan hat rám egy-egy kormányzati döntés. Az egykulcsos adórendszernek én egyértelmű vesztese vagyok, mivel ugyan az általad felsorolt jövedelemsávba tartozom, médiamunkásként EKHO szerint kell adóznom, az pedig az adójóváírás visszaigénylésének eltörlése miatt évi mínusz 165 ezer forinttal jár. Én azt látom, hogy ez azokat nem érinti, akik nagyon sokat (bőven nettó 500 fölött) vagy nagyon keveset (nettó 120 alatt) keresnek, és ők a szavazóbázis legnagyobb része. Persze, ez még önmagában nem tántorítana el a Fidesztől, ha előtte fideszes lettem volna.

   Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy nagyon nehéz most kormányozni, és az elmúlt 25 év politikája ultragáz, szóval nem hiszem, hogy ebben a brutálisan megosztott országban most bármelyik párt is nagyobb országos egyetértés mellett tudna kormányozni. Fel van adva a lecke, az fix. És nem csodálom, hogy születnek rossz döntések, amelyek ellen annak idején maga a Fidesz is felszólalt az ellenzékből.

   Mindig szoktam mondani, amit egy másik poszt alatt így fogalmaztam meg:

   Szóval, azt mondják sokan, hogy

   a, nincs demokratikus alternatíva, ami mögé be lehet állni. Jó, de akkor miért nem vállalja fel senki az elégedetlenkedők közül, hogy csinál egyet? Kettőt, hármat? Jogában áll, lehetősége van rá. Ez a Várady Balázs kölyök most felállt, és lépett egyet. Le a kalappal előtte. Mindenkinek jó volna pár új szervezet, erősödjön csak az ellenzék, legyenek koalíciós alternatívák egy 2018-as vagy 2022-es kormányváltásra, szülessen egy egészséges baloldal és harmadik utas mozgalmak, amelyeknek nincs közük a bukott, becsületüket eljátszott régi arcokhoz . Meg úgy egyáltalán: a demokrácia az egyensúlyról szól.

   b, van demokratikus alternatíva, de nem ütőképes (“kis szar gyenge mind”). Nem abszurd egy kicsit úgy várni az “ütőképességet”, hogy a fotelből nem kelünk fel egy ikszet odatolni a szervezet neve mellé? Merthogy ahol kétharmad van, ott nem igazán rúghat labdába a demokratikus alternatíva, bármennyire csillogóan értelmes, lenyűgözően kompetens és megejtően becsületes is legyen. Tehát azt gondolom, meg kéne nézni közelebbről, hogy jelenleg milyen lehetőségek vannak, és azok közül meggyőződésünk és vérmérsékletünk szerint választani a közöny és a fintorgás helyett.

   Egyébként reagálva az általad írottakhoz: én nem értem, a PM hogy a bránerben tud még ennyire is népszerű lenni (igaz, Együtt nélkül még nem mérettetett meg)… Oké, értem a Fideszt. Értem a Jobbikot. Értem az MSZP-t (na nem a népszerűségüket, a túlélésüket…). A DK-t is értem, Gyurcsány sokaknak ikon. De hogy ennek az oldalvizén ez a PM létezik és virul, az felfoghatatlan. Annyi lehet az oka, hogy az óvodában belénk verték ezt az “össze kell fogni, játsszatok szépen együtt” attitűdöt, és sokan nem tudnak szelektálni: van, akikkel nem fogunk össze, öcsém, mert épp arról szólt az eddigi tevékenységünk, hogy ezek HELYETT a politikai szereplők HELYETT kínáltunk alternatívát, és nem fossa az ember saját magát szembe jó esetben. Az LMP nem 5 százalékos párt volna, ha ezek 2013 elején nem verik szét az LMP-t azzal, hogy hátat fordítva korábbi hitvallásuknak, egyszerű opportunizmusból összefekszenek a Gyurcsány-Bajnai gárdával. Jellemtelen, haszonleső árulóknak tartom ezt a bagázst, és remélem, ki fognak hullani a politikai életből, és idővel megszületik egy szalonképes, korrekt baloldal.Ez a kis fiatal, vadiúj A Bal nevű párt egész szimpi, bár lenne több ilyen, és növekednének, és lenne igazi, normális, szalonképes baloldal. Ezt a röhejesen egypólusú, ellenzéktelen kormányzást akkor is aggályosnak tartanám, ha más párt volna kormányon.

  • ps.: Tök érdekes, hogy az LMP támogatottsága jobboldalon nagyobb, mint baloldalon. Sok sok fideszes és jobbikos másodlagos pártpreferenciája az LMP, baloldalon meg gyűlölik őket, mert NEM FOGNAAAAAAAAAAAAAAAK ÖSSZE!!!!!

 20. Nna, akkor ezt megbeszéltük, nagyjából egyetértek. :) Még van egy rakás posztod, amit érdeklődéssel olvastam, majd szép lassan bekapcsolódom a többibe is… :)

 21. Engem igazából az emberek slendriánsága az ami megrémiszt az idézett válaszok közül. “Nem lesz jó, nem baj, majd legközelebb másra szavazok”. Emlékeztetnék mindenkit, a 24 éves egyetemistákat is, hogy legközelebb, már 28 leszel, aztán 32, 36, 40, négy ciklus alatt el fogod érni a középkort.
  Szóval tán felelősségteljesebben kéne gondolkodni.
  A másik amin meghökkentem az a Jobbik démonizálása. Utolsó óra, meg az Armageddon, meg a nácik, istenkém, azt hittem, hogy a fiatalabbaknak több eszük van.
  Az tény és való, hogy az EU nem nézett volna jó szemmel egy Jobbik kormányzást, így hát kormány kerülésüket én sem támogattam volna, de ezek a jelzők, mamám, és némelyik állítólag egyetemet végzett ember.

  Egyszóval igen, pont ilyennek gondoltam a magyar átlagszavazót, nem törődöm, kicsavart logika, pánikszavazás, ország ismérve, ezért tartunk ott ahol.

9 visszakövetés / visszajelzés

 1. Ezért nem kell ide részvételi demokrácia | Eszter's Offtopic
 2. Csak úgy, környezetvédelmi hatástanulmány nélkül | Eszter's Offtopic
 3. Csak nem bírtam ki, hogy ne írjak az önkormányzati választásokról | Eszter's Offtopic
 4. Így vesztettem el a tüntetés-szüzességemet | Eszter's Offtopic
 5. Miért hisznek ennyien az összeesküvés-elméletekben? | Eszter's Offtopic
 6. Geci, csak úgy simán | Eszter's Offtopic
 7. A nemzet végbéltükrözése | Eszter's Offtopic
 8. Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll | Eszter's Offtopic
 9. Nem az zavar, hogy hova szavaztál, hanem az, hogy sehová se szoktál | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: