Aktuális

Amikor abból vizsgázol, amiből ötször buktál már

Vegyes érzések bizonyítványosztáskor

Mostanában állandóan nagydolgozatot írok azokból a tantárgyakból, amelyekből legalább ötször buktam már. Nem mondhatom, hogy túlzottan felemelő érzés volna szembesülni mindazzal, ami a leggyengébben megy, de úgy látszik, nem menekülhetek a megmérettetések elől.

Döcögősen, de...  - kép: blogleany.bs.com

Döcögősen, de… – kép: blogleany.bs.com

Az első dolgozat arról szólt, hogy mélyen magamba nézek, elismerem a felelősségemet, és – figyelem, most jön a nehéz rész – kedvesen, korrektül, nyíltan megteszem az első lépést, hogy rendezzek egy mély, fájdalmas konfliktust, amely rengeteg indulatot generált mindkét oldalon. A múltban mindig elfogadtam a felém nyújtott békejobbot, de soha nem voltam képes arra, hogy én legyek az, aki először „enged a tizenkettőből” annak érdekében, hogy tiszta lappal folytassuk vagy zárjuk le örökre a kapcsolatot.

Elfogultság, makacsság, büszkeség, gőg, félelem, éretlenség? Nem tudom, de tény, hogy minden egyes barátom és szerelmem megtette eddig helyettem ezt a lépést, és nekem nem volt más dolgom, minthogy a királynői trónból ledobjam a fehér zsebkendőt: „nem haragszom, én is hibáztam”. Ez azért nagyságrendekkel könnyebb, mint elsőként, az elutasítottság és a megvetettség kockázatát vállalva közeledni a másikhoz, aki épp hallani se akar rólad.

Természetesen felfedeztem, hogy ez a lépés ugyan a konfliktus rendezésére szolgál, de elsősorban rólam szól: én tisztulok meg azáltal, hogy a másik pozíciójába helyezkedem egy-egy kurta pillanatra, igyekszem megérteni a szempontjait, és elfogadom azt, hogy hibázott, miközben a saját tévedéseimet is elismerem, és bocsánatot kérek miattuk. Ez őrületesen nehéz dolog volt eddig – számomra, a szeretteim már jobban állnak ebből a tantárgyból. Köszönöm, hogy korrepetáltak az évek során, most sikerült kicsikarnom egy négyes alá kétszert (kevesebb indulattal meglett volna a jeles is).

A második nagydolgozat – mit nagydolgozat, négy év szigorlata – a döntésről szólt, és minden egyes elemét felmutatta annak, amiben gyenge vagyok. Elsőre nem is sikerült átmennem, és másodszorra is csak egy kettest kapartam össze minden igyekezetem ellenére. Az összes gyűlölt tétel lefutott, és felfedeztem:

  • 1. nem tudok játszani (túlagyalok, túlgondolok mindent, távoli forgatókönyveket, esetlegességeket modellezek, elvont erkölcsi kérdéseken pörgöm halálra magamat);
  • 2. befolyásolhatóbb vagyok, mint hittem (ez különösen fájó pont, mivel feltételeztem, hogy megingathatatlan kőszikla vagyok, és pontosan tudom, mit csinálok és miért: hát nem, van az a kontextus, amikor ledöntenek az érvek a lábamról, és teljesen elbizonytalanodom);
  • 3. még mindig nehezen mondok nemet, pedig ezt a gyengeségemet tíz éve próbálom legyőzni.

Az van, hogy mindhárom probléma elképesztően gáz komoly kihívás. Külön-külön is, nem még együtt. Haragszom magamra a gyenge bizonyítvány miatt („hülye kis pisis!”), közben persze tudom, hogy túl szigorú vagyok magamhoz: mindenkinek a saját gyengeségeivel kell megküzdenie (nekem ez, más számára meg más okoz gondot), és én az utóbbi években nem sokat treníroztam magamat ezeken a frontokon. Egyszerűen tettem a dolgomat ott, ahol tökéletesen magabiztos és hatékony vagyok, nem kellett szembenéznem hasonló szigorlati témákkal, a végzős tételek legdurvábbikjai közül.

Szóval, végül minden tárgyból átmentem, de az első vizsgánál gyorsabb és ügyesebb is lehettem volna, a másodiknál pedig jobb felkészültséggel nem lett volna szükség pótvizsgára a legkeményebb tanárnál sem. Ez van, ennek a bizonyítványnak a tanulságaival kell kufárkodnom. Végül is tény, hogy most azért elég sokat tanultam, amiért hálás vagyok.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

2 hozzászólás Amikor abból vizsgázol, amiből ötször buktál már bejegyzéshez

  1. Ez nagyon tetszett nekem!
    A felismerés félúton van a megoldáshoz, innen már csak egy lépés kell, hogy új kihívásokat kereshess, új buktatókat találj, új problémákkal szembesülj. Olyanokkal, melyeket csak a harmadikosoknak “tanítanak” :-)

3 visszakövetés / visszajelzés

  1. Tanít a szeder | Eszter's Offtopic
  2. És még mindig személyiségtípusok: az ENFP hétköznapi dilemmái, amivel mindenkit az őrületbe kerget | Eszter's Offtopic
  3. Jellemzések | peonykitty

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: