Aktuális

Bajor Imre és a csodadoktorok

Sok mindent olvashattunk az elmúlt napokban arról, hogy Bajor Imrét egy híres és befolyásos csodadoktor kezelte, aki valójában egy sarlatán. Ciánt juttatott a szervezetébe, ostoba gyakorlatokat csináltatott vele, megtiltotta neki a kemoterápiát és a gyógyszeres kezelést, mindezért cserébe pedig komoly publicitást kapott a haldokló színész és kétségbeesett családja oldalán (pénzt állítólag nem kért).

Nincs diplomája, de orvosnak vallja magát - kép: index.hu

Nincs diplomája, de orvosnak vallja magát – kép: index.hu

A téma azért húsbavágó és fontos, mert mint tudjuk, zuhanó repülőgépen nincs ateista: amint az ember életének legfontosabb szereplője életveszélybe kerül, összetörik az egészséges kétely gátja és megnyílnak a bukszák is. Akinek volt már rákbeteg a legszűkebb családjában, az pontosan tudja: egy ilyen élethelyzetben minden megoldás érdekli az embert, és semmi sem túl abszurd, kockázatos vagy drága, ami életet hosszabbíthat, menthet.

Sajnos tapasztalatból beszélek, hiszen az én édesanyám is rákban halt meg, és az utolsó időkben a hagyományos kemoterápiás kezelés mellett – nem helyett – ő is járt jó néhány csodadoktornál, akik bizarrabbnál bizarrabb módszerek segítségével igyekezték kezelni, de legalábbis lehúzni a családról az utolsó bőrt is. Aztán apám – szerencsére konszolidálódó – betegsége kapcsán is számos új, alternatív, “tesztelés alatt álló” csodaszer került a képbe, és mi kérdés nélkül kifizettünk mindent, amit a szakember – végzett, diplomás orvos – ajánlott. Gyakran megesett, hogy kiderült: az adott termék problémás, jobb nem nyúlni hozzá többé.

Nos, a Bajor Imrét kezelő Vargha Zoltán “doktor úr” – mert így nevezi magát, bár releváns végzettsége, diplomája nincsen – praxisát nem ismerem. Nem akarok a személyével és a munkásságával kapcsolatban nyilatkozni, megtették ezt helyettem mások. Viszont magam is ismerek alternatív gyógyítókat – akik még véletlenül sem nevezik magukat orvosnak – ezért van néhány gondolat, amit megosztanék a témával kapcsolatban:

1. A holisztikus szemlélet nem mindenki útja.

Az, hogy az ember elfogadja, hogy a gyógyulás a test, lélek, szellem szintjén zajlik, egy út, ami nem mindenkié. Azt feltételezi, hogy azzal is tisztában vagyunk, hogy a gyógyulás elsősorban rajtunk, és csak másodsorban a segítőnkön múlik (nem, nem a görcsös akarásra gondolok, amit a félelem táplál, az inkább kontraproduktív ebben az esetben is). Amíg a szemlélet az, hogy elmegyek a szakemberhez, akiben megbízom, és a kezébe adom az életemet a pénzemért cserébe, nos… addig ez az út nem járható. Pláne nem járható, ha életem párja vagy a szomszéd vesz rá erre, esetleg a végső kétségbeesés.

2. Nincs olyan gyógymód, amely mindenkit meggyógyítana.

Nincs bölcsek köve, nincs életelixír. Az orvostudomány felfedezte, hogy a ráknak van ellenszere, de ami Józsi bácsinál működik, az Pista bácsi rákjára nincs hatással, hiába egyeznek meg a két személy és betegség paraméterei a felszínen. Nem csak a hagyományos orvoslással, hanem az alternatív módszerekkel is ez az ábra: van, ami egy esetben hatékony, más esetben hasztalan, mert nincs két ember, akinek akár az ujjlenyomata is megegyezne.

3. Hatékonyság: na, ezt a mi civilizációnk nem érti.

Ha kizárólag az a mérce, hogy ki él túl, nagy a baj. Olyan kultúrában élünk, ahol az elmúlást beteges rettegés kíséri, pedig az élet természetes velejárója. Nyilván nem mindegy, hogy hogyan és mikor hal meg az ember, de azt is be kell látni: vannak helyzetek, amikor vége a dalnak, és nincs a világon semmi, ami ezt megakadályozhatná, és csak ártunk azzal, ha kapaszkodunk az életbe. Láttam én már reszkető ötvenéves embert, aki a kilencvenéves apját akarta megmenteni a haláltól, és ezért bármire készen állt. Tény sajnos, hogy az ember sokszor magát pusztítja el: az évtizedeken át tartó súlyos alkoholizmus, a sok stressz és az orvosi rendelő krónikus kerülése ötven fölött sajnos ez a kategória.

4. Mindenhol vannak kóklerek, dilettánsok, sarlatánok, de ez nem minősíti magát a módszert.

Ha egy orvos tévesen adagolja a Frontint, nem a Frontint vonjuk ki a forgalomból, hanem az orvos felelősségén merengünk el. Így van ez minden egyébbel is: nem minden módszer gáz, amit avatatlan kéz vet be, és nem mindenki lesz sarlatán, aki olyan módszerrel, gyógyszerrel dolgozik, amivel sokan visszaéltek már a múltban. De akkor kit nevezhetünk szemfényvesztőnek, mégis?

5. Aki tilt és kizárólagosságot kér, az mindig gyanús.

Mi az, hogy megtiltotta a kemoterápiát? Ez már eleve gyanús. Sokan nem tiltanak, csak befolyásolnak, márpedig más ember szabad akaratába beleavatkozni szigorúan tilos.

6. Aki olyasmit vállal, amiben nincs tapasztalata, a kockázat viszont magas, az felelőtlen.

Ismerek olyan alternatív módszerrel dolgozó gyógyítót, aki súlyos allergiás betegségből gyógyított ki több embert is. Ismerem az egyik páciensét, pontosan tudom, hogy hogyan élt korábban. Ebben a helyzetben semmilyen gyógyszer nem segített, az életminőség pedig romlott: a segítő úgy vállalta be a helyzetet, hogy a, volt tapasztalata az adott területen; b, nem volt veszítenivalója a betegnek. Ez a segítő soha nem nevezné magát orvosnak, és senkit sem beszélne le a – mittomén – kemoterápiáról. Tudja, hol a helye, mi a szerepe, és nem képzeli magát többnek, mint ami.

7. Ahol csillagászati összegeket kell letenni az asztalra, ott valami nem oké.

Ennél a Varghánál milliós tételek voltak, ami mindenképpen elgondolkodtató. Teljességgel elfogadom, hogy az idő és az energia pénz, és igen, szükség van egyfajta egyensúlyra: amikor kapok, adnom is kell. Tehát igen, fizetek az én segítőmnek, gyógyítómnak, de erőmön felül…? Na, ez az, ami fura. Ismerek olyan gyógyítót, aki felméri, mit tud tenni az adott páciens érdekében, ezért elfogad egy normális órabért, de komolyabb honorárium – no, akkor sem milliós tétel – akkor kerül szóba, ha a kívánt és tervezett pozitív változás bekövetkezik.

Összességében véve azt gondolom, hogy Bajor Imre régóta ismerte ezt a Varghát, járt nála a betegsége előtt is, ő benne bízott, ez volt a döntése, amit tiszteletben kell tartanunk. Talán jobb is, hogy nem kínozta már magát kemóval az utolsó időkben, hiszen kevés esélye volt a túlélésre: van, hogy a békés, szabad halál tisztább, mint a görcsös kapaszkodás abba, amit már nem nevezhetünk életnek. Ezt nem tudhatjuk, és nem is tartozik ránk. Most hasznos, hogy beszélünk egy kicsit a gyógyulás folyamatáról és “a hiszékenység vámszedőiről”, a döntés felelősségéről, de ennyi: Bajor Imrét Isten nyugosztalja!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

5 hozzászólás Bajor Imre és a csodadoktorok bejegyzéshez

 1. Nagyon megdobbentett Bajor Imre halala. Bevallom oszinten hogy nem kovetem a magyar celebekrol szolo hireket igy nem meglepo hogy errol a sarlatanrol nem hallottam. Azt tudom hogy Kinaban is probalt kezelest. Az a baj hogy annyi kontar van aki kihasznalja a beteg ember ketsegbeeseset es az utolso remenysugarba valo kapaszkodasat. Nincs baj az alternativ gyogyaszattal. De amikor a hokuszpokusz mar inkabb art es lehuzas az egesz, ott mar felmerul nehany komolt erkolcsi aggaly…

  • Ez a Vargha a téma kapcsán nekem is elkerülte a figyelmemet, csak Bajor Imre halála kapcsán tűnt fel, mennyit cikkeznek az orvosáról… aki annyira nem is orvos, ugye. Jó, hogy szóba került a téma, az Index cikke nagyon tetszik.

 2. Félve kedztem el olvasni ezt az írást, mert mindent félve olvasok, amiben természetgyógyászat és orvostudomány együttesen szerepel. Rengeteg a gusztustalanság mindkét fél részéről a másik felé, nagyon sok a tévhit is, és nagyon nehéz valamiféle középutat – vagy mit – találni. Ezért örülök mindenkinek, aki meg tudja fogalmazni, amit én is gondolok. :)

  Sajnálom, hogy vannak ilyen sarlatánok, akik ekkora háztömbnyi egóval pofátlanul ki merik jelenteni, hogy “igen, tudunk segíteni”. Sajnálom, hogy vannak gusztustalan csalók, akik százezreket-milliókat képesek lehúzni szenvedő, beteg, kétségbeesett emberekről és a családjukról (láttam ilyet én is, meg még ilyenebbet, eleget). Sajnálom, hogy bigott, szemellenzős tudományfanatikusok nem hajlandóak a lehetőségét sem elismerni annak, hogy esetleg nem csak és kizárólag az létezik, ameddig az ő tudása és tapasztalata terjed. És sajnálom, hogy – tényleg! – ennyire nehéz különbséget tenni, és valami olyasmit találni ebben a bozótosban, ami a mi segítségünkre lehet.

  Egyébként Vargha és az index-cikk is… s.s.d.d.

 3. En ugy tudom, a kinai doki pont hazakuldte azzal, hogy keso, o mar nem tud segiteni. Ez valamikor karacsony korul volt. Utana johetett ez a Vargha. Ugyhogy volt itt pelda becsuletes alternativ gyogyitora is, bar rola is sokat cikkeztek, higy milyen mar a paciensnek igy az arcaba mondani, hogy kesz, nem tud segiteni.

  • Igen, fontosnak tartottam elmondni, hogy vannak, akik becsületesek, és nem vállalnak többet, mint amennyit segíteni tudnak.

   És adrica, nagyon jól mondod, pont ez szokott lenni a baj: az egyik oldalon sok a sarlatán, a másik oldalon meg a fafejű, szűk látókörű, begyepesedett “szakember”. Legalábbis eddig – legyünk optimisták, egyre jobb az átjárás a “két világ” között.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Kontrolcézett konteó helyett szabadon, éberen | Eszter's Offtopic
 2. Kontrolcézett konteó helyett szabadon, éberen | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: