Aktuális

Tessék már leszállni Bálint Antónia melleiről, könyörgöm!

(és még én is vallok)

Az Istenke szerelmére, ne tessék már bántani Bálint Antóniát! Ma délelőtt az egész Facebook-falamat elborították a helyenként cinikus humorral átitatott, néhol azonban már maró gúnyba, sőt: valóságos gyűlölettengerbe fulladó kommentek a celebnő önkormányzati képviselőjelöltségével kapcsolatban. Merthogy Toncsi a tizenharmadik kerületben, a Fidesz színeiben indul. Hiteles azonban nem lehet, mert fotózták már meztelenül, és láthattuk az összes hazai bulvármagazin címlapján. So what?

Bálint Antónia nem lehet önkormányzati képviselőjelölt, mert láttuk a melleit? - kép: Blikk

Bálint Antónia nem lehet önkormányzati képviselőjelölt, mert láttuk a melleit? – kép: Blikk

Most azt mondod, hogy Bálint Antónia nem azért nem hiteles közéleti szereplőként, mert Hajdú Petya szerint cefreszaggal ébredt éveken át (gratulálok Petyának is, hogy ezt megosztotta a világgal) és részt vett pár főzőműsorban is a kereskedelmi tévécsatornákon. Hanem azért, mert hajdani szépségkirálynőként és hivatásos celebritásként fogalma sincsen sem a tizenharmadik kerület viszonyairól, sem pedig az önkormányzati ügyek mibenlétéről.

Nos, akkor hadd nyugtassalak meg: nem is kell, hogy legyen. Híres emberként indulni a választásokon egyfajta gesztus: húzónévként veszel részt a kampányban, meglehetősen kevés esélyed van a bejutásra, s ha sikerül, akkor sem biztos, hogy belefekszel a szerepbe. A szerepbe, ami ráadásul nem főállású tevékenység. Ha mégis, akkor pedig egy szervezet helyi szócsöveként szakértő stáb segíti a munkádat, és rövid időn belül átlagos IQ és tájékozottság esetén is belerázódsz az ügymenetbe.

Bálint Antónia semmivel sem alkalmatlanabb a szerepre, mint bármelyik fogorvos, fizikatanár, bolti eladó vagy személyi edző, és akkor még az ábrándos bölcsészekről és az unatkozó nyugdíjasokról nem is beszéltünk. Egyszóval épp ugyanolyan rálátása van a dolgokra, mint bármelyik civilnek, akiben felbuzog a tettvágy, hogy szeretne tenni valamit a kerület, a város, a falu közéleti tisztaságéért. Hidd el, azok, akik egy ideje már ott ülnek, szintén elkezdték valahol, és az nem az Önkormányzati Képviselőjelöltek Szabadegyeteme volt.

Ja, hogy az a baj, hogy Antónia a különféle pikáns történetek főszereplőjeként nem kellene, hogy a konzervatív, keresztény, nemzeti oldalhoz kapcsolódjon? Ne nevettess már ki, ugyan mi ezzel a probléma? Antónia 45 éves elmúlt, kinőtte már a tuttifruttit. Emellett óriási álszentségről is tanúskodik a hozzáállásod: a Fidesz-KDNP nagy nevei között akad nőverő, nyugdíjasverő, III/II-es ügynök, trafikmutyista és offshore-lovag is… ezek vajon mennyivel nemzetibb és keresztényibb erkölcsre vallanak, mint az, hogy láttuk már Toncsi melleit a Bors címlapján?! Azt legalább nem az adófizetők finanszírozták, és senkit sem rúgtak ki a végén miatta, nemzetin és keresztényien.

“A politika nagyon távol van a hétköznapi emberektől – amilyen jómagam is vagyok –, ezért ebben nem is akarok részt venni. Viszont a helyi lakosok problémáit el kell juttatni a megfelelő helyre. Errefelé rengeteg parlagfüves üres telek van, miközben a lakótelepen sok kisgyerekes szülő él. Például itt nem működik a panelprogram, amely a kisemberek zsebét érinti. Elég sok régi szép épület is lenne, de ezekre is ráfér a felújítás. Új lendületet szeretnék adni Angyalföldnek, ahová fiatalkorom legszebb emlékei kötnek” – ezt mondta Antónia a Blikknek, és én megértem az érzéseit. Mondjad, hogy naiv vagyok, mint egy óvodás, de párthoz, egyházhoz az ember jó esetben erkölcsi alapon csatlakozik: katolikus se leszel csak azért, mert ők vannak a legtöbben, és ott osztják bőven a lóvét.

Négyévente bennem is felébred a tettvágy, erőre kap a szunnyadozó közéleti énem, és akkor írok pár bejegyzést, amelyben nem rejtem a véka alá a nézeteimet. Pártrendezvényen még soha nem jártam (még csak annyira sem, mint Vujity Tvrtko), de ha elolvasol ezt-azt nálam, azért kiderül, hogyan látom a világot. Erre építve kaptam én is felkérést, igen, straight from the very first row: én még csak celeb sem vagyok, de egy önkormányzati választáson minden pártnak az az érdeke, hogy minél több emberét – tagját és szimpatizánsát, én az utóbbi vagyok – ültethesse a helyi szervek gyűléseibe.

Most mosolyoghatsz, de meginogtam: hiába fontosabb számomra “a bent”, mint “a kint”, gyakran jut eszembe, hogy segíteni szeretnék, a magam szerény eszközeivel, a háttérből. De persze az én esetemben ez nem opció: hiába nem vagyok egy országos közéleti lap főszerkesztője, aprócska, jelentéktelen újságíróként sem engedhetem meg magamnak, hogy elveszítsem a függetlenségemet. Márpedig ha az ember egy fillért is (ezek ilyen 70-100 ezer forintos tiszteletdíjak egyébként, Toncsi ebből nem lenne milliomos) kap egy szervezettől, amelynek a színeiben fut, az már a függetlenség halálát jelenti. Ez az én esetemben olyan luxus volna, amit nem engedhetek meg magamnak. Sőt, még azt sem, hogy a nevem – ha háromszázadik jelöltként is, de – pártpolitikához kapcsolódjon.

Tehát magánemberként vállalom a preferenciát, de résztvevő nem leszek, akinek haszna származ(hat)na bármilyen döntésből is akár közvetlen, akár közvetett módon. Bálint Antónia egészen más helyzetben van: ő megteheti, hogy a húzónévként betöltött kampányszerep mellett akár aktív részese is lehessen a közéletnek önkormányzati szinten. Ha ő így döntött, és a Fidesz-KDNP is egyetért vele, akkor már csak a választókon múlik, hogy mi lesz október tizenkettedike után. Akárhogy is, könyörgöm: a melleiről tessenek már leszállni, kérem szépen!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

45 hozzászólás Tessék már leszállni Bálint Antónia melleiről, könyörgöm! bejegyzéshez

 1. Ez a baj, hogy akarmi jelenik meg a hirekben, egyes emberek szinte voros posztokent kezelik, es ugranak a hulyesegeikkel, es tragar, gyulolkodo kommentjeikkel. Szerintem az egyszeru embernek nem oszt szoroz, hogy Antonia kozeleti szerepet vallal, legalabbis bizonyos szintig sokat nem fog tudni intezkedni…Es amit a multban csinalt, hat istenem, az a mult, nem kell vele torodni. Nem volt pedofil, nem kovetett el buncselekmenyt, csak topless kepek keszultek rola. Amiert mar amugy is “megbunhodott” mert elvettek a szepsegkiralynoi koronajat, ha jol emlekszem, es botrany alakult ki korulotte. Az is lehet, hogy a kevesbe erkolcsos multja utan, mert ki tudja mik tortentek Olaszorszagban, most lelkiismereti ugyet csinal a dologbol, valamint szeretne a lakokornyezetenek valamit visszaadni. Persze, ez csak az en agyszulemenyem, de ettol fuggetlenul, ha o ezt erzi most jonak, hadd csinalja…

  • Szerintem ez annyira tipikus magyar hozzáállás: egyszer beraknak egy skatulyába, és az istennek nem akarják engedni, hogy kimássz belőle, tuszkolnak mindig vissza. Nincs tiszta lap….

   • kieg, bocsánat: az meg plánesőt elő nem fordulhat, hogy múltadat vállalva, nem megtagadva menj neki bárminek.

   • Mindenhogy durva: ha tudjuk róla és vállalja, akkor az a gáz, ha pedig nem és kiderül, akkor az. Szerintem az utóbbi a cifrább természetesen, pláne politikusnál: a kamuzik vagy elhallgat ezt-azt, az full hiteltelenné teszi. Akkor inkább tudjam róla, hogy tett rossz fát a tűzre, és majd eldöntöm, bízom-e benne ennek ellenére is. Persze sok ember felületes, az érdekli, hogy a felszínen okés legyen, szépeket ígérjen, aztán kit érdekel, mi van az álarc mögött…

 2. Megértelek és egyetértek.

 3. Holdviola, igazad van, ez olyan ha van kalapja azert, ha nincs azert eset. Ha nem vallja be a multbeli ballepeseit, akkor az a baj, ha meg vallalja, es szeretne tiszta lapot, akkor az a baj….

 4. Are you fuckin’ kidding you nearly turned out to be one of them? Did the leader ask you to do it for them though?

 5. Hát, nála már kifejezetten beütött a Fal. Nem venném feleségül.

 6. Nem a melleire szállt rá az ország (az jó régen volt). Arra szállt rá a kommenthad, hogy a párt egy olyan “illibsi” beszéd után áll be a csaj mögé, ahol – közvetetten ugyan – többek között a szexet említette mint a nyugat “hanyatlásának” okát.

  A csajt pont hogy nem nagyon érheti kritika, a celebség erről szól, eladod a külsődet, megjelenésedet, testedet újságnak, tv-csatornának, pártnak. Ebben pont annyi kivetni való van, mint a kapálásban.
  Ellenben nem feltétlen szeretném, hogy engem olyasvalaki képviseljen, döntéseket hozzon a nevemben, akinek az egyetlen képessége, hogy mosolyogni/kapálni tud.

  Azt mondod elég átlagos iq és tájékozottság politikai szerephez… Akkor minek szavazunk? Sorsoljuk ki a lottón, ki üljön bele a bársonyszékbe, majd úgyis belerázódik. Te elégedett lennél ilyen rendszerrel?

  • 1. A “mell” szimbólum, természetesen. Illetve, metonímia, na. :)
   2. A Fidesz hitele sok egyéb dolog miatt vitatható, az illibsi-szex összefüggés az aktmodell-képviselő vonatkozásában valahol az 1500. a sorban, nem releváns.
   3. Antónia önk. képviselőként soha nem kerülne igazi döntési helyzetbe: ez úgy néz ki, hogy a párt kommunikálja, mi az álláspont, ő pedig feltartja a kezét, ha kell. Ha optimisták vagyunk, annyi van, hogy lehetnek egyéni kezdeményezései és fogadóórája, ahhoz meg nem közgazdaságtan kell, hanem emberismeret, kommunikációs készség és józan paraszti ész. Itt, önkormányzati szinten legalábbis. (Az intellektuális képességeit egyébként nem ismerem, mert kevés olyan dolgot csinált, amiből ez kiderült volna: épp ezért honnan tudjuk, hogy csak mosolyogni tud?)
   4. Ezzel együtt a leírtak mellett nálam pl. szempont volt, hogy nem csinálok olyasmit, amihez nem értek, márpedig önkormányzati, kerületi ügyekről semmit nem tudok, politikai ambícióm nincs.
   5. No, azért egy ilyen szituációban nem kizárólag az intellektus dönt egyéb esetekben, kopasz, hatvanas öltönyös férfiak kapcsán sem: az ember arra szavaz szívesen, akivel azonosulni tud, és akiben megbízik (vagy valaki ellen ugye, a kisebb rossz reményében). Ez azért két erős érv, ami a sorolást a háttérbe szorítja. (Bár néha eszembe jut galádul, hogy talán mindannyiunknak jobb volna mégis… :D)

 7. 1. Végülis, szimbólumnak se utolsó. :)
  2. Valóban, nem ez az első, és közel sem a legnagyobb hitelromboló dolog. Szerintem azért összefügg a kettő, és a jelölés szempontjából releváns. Big picture-ben nem igazán.
  3. Valószínűleg a gyakorlatban nem lesz, ja. De elméletben azért van ott, hogy a helyiek érdekét képviselje, nem? Egy olyan jelölt, aki szerinted se kerülne döntési helyzetbe, hanem két lábon járó szavazógomb, nem érdemel kritikát?
  Egyéni kezdeményezéshez pont hogy intellektus kéne. Ahhoz, hogy forrást/engedélyt lobbizzon hozzá kell a komm. készség (sajnos; ahelyett hogy a kezdeményezés alapján ítélnék meg). És ilyenkor kérdés, hogy mennyire fog a fideszes komondor-kommandó hallgatni egy volt szépségkirálynőre.
  Én se ismerem. De feltételezem, hogy ha a 45 éve alatt nem sikerült intellektuális dolgot csinálni, akkor annak oka van. :)
  4. Várj, fentebb meg azt írtad, hogy valamikor mindent el kell kezdeni, akkor most melyik? :D
  5. Viccelsz? Nemhogy nem kizárólag, egyáltalán nem faktor az intellektus a 60-as öltönyösök kapcsán se. Mikor hallottál átlagszavazótól olyat, hogy én azért szavaztam xy-ra, mert hallottam beszélni/olvastam cikkjét, és olyan intelligens dolgokat mondott, amivel meggyőzőtt, hogy az ő kezében fejlődne a település/ország?
  Mellesleg politikusok se nagyon ösztönzik. Én eddig egyedül Bokrostól láttam, hogy rendszeresen ír olyasmit, ami nem kampányduma. Persze lehet hogy van más is, nem nagyon követem őket.

 8. Fekete György // augusztus 28, 2014 - 07:00 // Válasz

  Toncsika akkorát fog bukni a választásokon,mint még soha. Hát hiányzik ez neki? Nem lehet egy napon sem említeni Tóth J. jelenlegi polgármesterrel. Toncsika egész -ilyen jellegű – megjelenése komolytalan.

  • Valószínűleg nem fog bekerülni, de nem ez a lényeg, egy választás mindig többesélyes. A legtöbb, amit veszíthet, hogy mások JÓVAL több szavazatot kapnak.

   A jelenlegi polgármesterrel meg nem is kell egy lapon említeni, elvégre nem polgármester-jelölt.

  • A Jocó valóban jó polgi, azt mondják.

 9. Zuglóban probléma, hogy Karácsony G. nem ott lakik. Itt nem probléma, hogy B.Toncsi sem a kerületben lakik, ugye?

  • A képviselőjelöltnek, sőt, a polgármesterjelöltnek nem kell, hogy az adott kerületben/településen bejelentett lakcíme legyen/ott lakjon. Hogy ez fura-e úgy, hogy közben aláírást meg csak ott adhatok, ahol élek, tehát előbb lehetek jelölt, mint aláírással támogató állampolgár? Hát, fura, igen, de ez a szabály.

 10. Emzéperiksz // augusztus 28, 2014 - 12:16 // Válasz

  “ez úgy néz ki, hogy a párt kommunikálja, mi az álláspont, ő pedig feltartja a kezét, ha kell”

  Akkor? Minek polgármester? Jól írta az előtted szóló: sorsoljuk ki lottón. Nehogy már bárki azt higgye, hogy Bálint Antónia vagy bármelyik fideszes aki esetleg megnyeri a választást, nem a párt vonalát fogja képviselni. Ma a “pártban” minden erőből történik. Tök mindegy, melyik fideszes nyer. Tök mindegy…

  • Ugyanezt mondom.
   (A polgármesternek nyilván egy kicsit nagyobb mozgástere van, de ettől még ott is a párt dönt. Elhiszem, hogy az egyes képviselőknek fideszes és egyéb színekben is van elhivatottság érzete, világjobbító szándéka, de nem hinném, hogy pláne Narancsországban túl sok tere volna az önállóságnak a megbízás természetéből adódóan.)

 11. Miért, nem bírja a nyomást?
  Egy mellnek azért strapabírónak is kell ám lennie! Kettőnek is.

 12. A XIII ker egy szocialista “sikersztori”, ezt nem tudják bevenni, ezért próbálkoznak egy meglepővel, celebbel. Biztos ez is a Habonyi agyából pattant ki.

 13. Bocs, Habony :)

  • Aszondja, a XIII. kerületi kampányfőnök kérte fel, de ez igazából mindegy is. A fene se érti ezeket a castingokat, a baloldal is jobban járt volna, ha Vágó Istvánt jelölik főpolgármesternek, nem szegény Falust. Csak hát, gondolom, Vágó szkeptikus volt… XD

 14. Ez az egész hisztéria hasonló, mint a Kertész-ügy. Amikor “legitimálta” a “diktatúrát”, hirtelen gonosz, csúnya ember lett belőle, aki ellen minden szabad. Ha a csaj ballib képviselőjelölt lenne, akkor most istenítenék őt a ballib médiák. Persze ez esetben meg a fideszesek kurváznák le.

 15. Nekem az tetszik, hogy ezzel a szemforgató, meglehetősen konzervatív szemlélettel támadják – a mélyen, görcsösen konzervatív FIDESZ-KDNP-t. Értem én, hogy pont azt akarják jelezni sokan, hogy hogyan is fér össze a kereszténykonzervativizmussal egy egykori aktsztár, de akkor is röhej, hogy mindezt liberális oldalról hangsúlyozzák ennyire.

 16. Jogos, bár Bálint Antónia és a politikához kötődő szerepe nem okoz álmatlan éjszakákat, inkább egy ilyen szakmai kérdésem lenne: szerinted összefér-e az újságírói függetlenséggel, hogy pl. adott egy újság, mely egy adott párt támogatása nélkül képtelen lenne megjelenni (mondjuk havonta vagy kéthavonta egyszer) ezért cserébe – főleg választások környékén – elszaporodnak benne a propaganda cikkek: “ezt ígértük, ez lett belőle, dejó!” és teszem azt éppen te is bedolgozója van az újságnak, mert szeretnél valami (nem politikai) üzenetet átvinni az olvasóidnak és a közösséget csak ezen a platformon keresztül tudod elérni. Mi a felsőbb rendű rendezőelv: elküldöd őket a sunyiba, mert nem akarod, hogy a neved – még ha közvetve is – kapcsolódjon bármilyen politikai ideológiához, ám így elveszted az üzenetátvitel lehetőségét is, vagy vállalod, hogy az elvándorlásról szóló cikked szemközti oldalán már politikus pozerek villogtassák fehér fogsoruk átadott épületetek előtt kéz a kézben a polgival meg a jegyzővel? Milyen mélyre mehetünk? *extra infó: jótékonyságból írom a cikkeimet az adott kistelepülés lapjának, mint minden szerkesztő, nem jár érte semmilyen juttatás.

  • Ha az én üzenetem egyértelmű, és mindenféle módosítás nélkül jelenhet meg, felőlem akár munkáspártos vagy jobbikos pártlap is lehetne, egy cikk belefér. Állandó szerző persze nem lennék, mert ott már masszív elvárások lehetnek, ami erkölcsileg nem fér bele, és szakmailag is árthat. Amúgy meg az van, hogy minden közéleti lapnak van erős háttérszele, tehát bizonyos szintű érintettséget nehéz kikerülni… ennek mértéke az, ami kulcsfontosságú.

   Ami szerintem már aggályos, az az, ha konkrét szervezettől érkezik pénz egy firász számlájára. A hasonló elköteleződés nélküli szimpátia felvállalása is necces, azt viszont sajnálom, hogy ez így van, mert egy egészséges társadalomban bárki kiállhat amellett, amiben hisz, anélkül, hogy az elfogultság vádja felmerülne.

 17. tavasztunder // szeptember 1, 2014 - 19:03 // Válasz

  Nem értem miért vannak a népek kiakadva Toncsi jelöltségén. Emlékeim szerint ősidők óta vállaltan jobboldali, és vállaltan érdekelte a politika. Akkor meg?

 18. Szia!

  Új vagyok, de már megyek is. Csak egy kérdés: a címben szereplő “könyörgöm” nem inkább “könyörgök”?

  A szó a “könyörög” igéből származik, amely “iktelen”, így a “könyörgöm” helytelen.
  Én [hála az égnek] nem vagyok “újságíró”, de annak idején azért odafigyeltem a suliban.

  Üdv,
  Eddie

  • Szervusz Eddie,

   ugyanezen én is elmerengtem, amikor a poszt született, elvégre a könyörög nem ikes ige, a nyelvi ösztön mégis ezt diktálta. Nádasdy Ádám aztán helyre rakott:

   …a könyörög igét mindenki iktelenül ragozza, én is (tehát Én minden reggel könyörgök neki – senki se mondja azt, hogy Én minden reggel könyörgöm neki), amikor e szó valóban ige. A „Könyörgöm!” azonban leszakadt ennek az igének a ragozásáról és önálló kifejezés lett (szakszóval: megszilárdult ragos alakulat), mely már független az ige ragozásától. Olyasféleképp, mint ahogyan a „lásd…” kifejezést olyannak is mondjuk, akit nem tegezünk, hiába elvileg tegezőformájú benne az ige, vagyis például „Kérjük, ellenőrizze adatainak helyességét (lásd a túloldalon).” – és nem „lássa a túloldalon”.

   http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/01.html

   A témával a Korrektorblog is foglalkozik:

   http://korrektor.blog.hu/2010/04/29/konyorgom_konyorgok

   • Szuper! Faramuci nyelv ez a magyar. :)

    Nem kötekedni jöttem, úgyhogy léptem is, de azért időnként bekukkantok, mert ahogy elnézem, jópofa dolgokról írsz.

    Legyen szép heted!

    Eddie

  • “a “könyörög” igéből származik, amely “iktelen”, így a “könyörgöm” helytelen”

   Butaság. A könyörgöm szó mára önálló kifejezéssé vált, így teljesen helyes.

   • Ha te mondod, akkor így is van. Én mindenesetre tartom magam ahhoz, hogy ha már egyszer használom a magyar nyelvet, akkor azt helyesen tegyem.

    • S mi a helyes? Pl. azt, hogy “alszom” hogyan mondod feltételes módban?

     • Ennek most mi köze van a “könyörgöm” szóhoz?

      Egyébként helyezd a kérdezett szót mondatba, hogy értsem, mire akarsz kilyukadni, és megpróbálok válaszolni. Hozzáteszem, hogy én csak használom a nyelvet, de nem tanítom.

   • “A könyörgöm szó mára önálló kifejezéssé vált, így teljesen helyes.” Ezt írja Nádasdy is, igen. Ő nem is gondolkozott, végig így használta egy szépirodalmi fordításában, és mikor rászóltak, akkor gondolkozott el a magyarázaton.

    Off, the tetszik egyébként, hogy ő nem előíró nyelvész, hanem leíró: elfogadja, hogy a nyelv változik, alakul, és tudja, hogy a nyelvi ösztön idővel úgyis kiveti magából a “problémás” – a megértést zavaró, torzító – formákat.

    Már abszolút nem tartozik ide, de az is érdekes, ahogy a nyelvészek ma a tájnyelvet kezelik: az az álláspont ugye, hogy értéket képviselnek, a nyelv sokszínűségéhez járulnak hozzá. Mégis micsoda stigmák kísérik a tájnyelv használatát a médiában, a katedrákon, tehát minden olyan területen, ahol a köznyelv volt eddig uralkodó…! Sándor Klárának van erről egy nagyszerű tanulmánya, egyetemi tanárok adnak elő tájnyelven, bármit mondanak, hiteltelenek, de ha ugyanezt mondják a standarddel, máris felnéznek rájuk a hallgatók. Megdöbbentő. És ne feledjük, egyes tájnyelvekben az egyes szám első személyű feltételes mód simán lehet -nák (pl. aludnák, csinálnák), ami óriási bűn a köznyelvben. Nagyon érdekes figyelni, mi a sorsa ezeknek a formáknak: eltűnnek majd az urbanizáció és a köznyelv presztízse miatt, vagy fordítva, hatnak a köznyelvre? Tetszik, hogy a Nádasdy-iskola ehhez nem kapcsol stigmát, csak figyeli a jelenséget.

    Egyébként érdekes az is, hogy apám jász, és ott úgy ragoznak, hogy “szerkesztel, látol”, ilyesmi, és mély hangrendű kötőhang a tárgyragnál szinte mindig ajakkerekítéses (pl. “kutyámot”). Az apja köznyelvet beszélt, de az anyja jász tájnyelvet, így ő azt vette át. Anyám is a köznyelvet használta, így én is azt vettem át, és már óvodásként kijavítottam fatert. Aztán megfigyeltem, hogy a gyerek mindig az anya nyelvhasználatát kapja, nem véletlenül hívjuk anyanyelvnek, amit először megtanulunk. A zalai anyák gyerekei is “rajt” a “rajta” helyett, van “bent” a “benne” helyett, satöbbi, hiába beszél az apa köznyelvet, és hiába élnek pl. Budapesten. Ez nyilván változik persze, most, hogy az apa is lehet a gyerekkel a nyelvelsajátítás kritikus periódusában, de azért elképesztően érdekes: velem most kihalt a jász ág, hiszen az anyám nem ezt beszélte, és így én is a köznyelvet fogom átadni majd az én gyerekemnek.

    Árnyalja a képet, hogy egyes kutatások szerint a nő felnőttként hajlamosabb átvenni a körülötte honos standard nyelvhasználatot akkor is, ha nem az az “anyanyelve” (alkalmazkodóbb, így szocializálták), így aztán a tájnyelvi formák nagyobb valószínűséggel tűnnek el, mint hinnénk.

    No, a “könyörgöm” nem tájnyelv persze, csak egy olyan állandósult kifejezés, ami a nyelvi normától eltérően honosodott meg, tehát nyilván más jelenség, de a normától való eltérésben hasonlít, és mint ilyen, érdekes. Lehetne tanulmány arról is, milyen stigmák kapcsolódnak az ilyesfajta formákhoz is.

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. A poszt, amelyben a szerző zavartan körülnéz, üdvözli az újakat… és tanácsot kér a régiektől | Eszter's Offtopic
 2. A 2014-es blogév – számok, titkok a legnépszerűbbtől a legkedvesebbig | Eszter's Offtopic
 3. Ez (nem) ment idén: a 2015-ös blogstatisztika, számokkal és sztorikkal | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: