Aktuális

5 ok, amiért nem is olyan szörnyű ez a nemzeti italbolt-rémálom

Monopolizálná az állam az alkoholt is

A dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül – értesült a Napi Gazdaság kormányközeli forrásból. „Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült, és nincs a kormány napirendjén” – közölte a kormány maga a 444.hu-val. Ez nagyjából annyit jelent: jönnek a nemzeti alkoholboltok, csak október 12. előtt inkább nem feszegetnénk a témát, mert árthat a kampánynak a dolog. A szivárogtatással ugyanakkor nincs baj, legalább barátkoznak  a gondolattal az emberek. Én is.

Méghogy kulturált szeszfogyasztás?! Luxus! - kép: bistrofelix.com.au

Méghogy kulturált szeszfogyasztás?! Luxus! – kép: bistrofelix.com.au

Elsőre nyilván te is megrémülsz is lefagysz, hogy újabb mocskos Fidesz-mutyi avatkozik az életedbe, de én most tiszta, józan – szeszmentes – fejjel átgondoltam ezt az egészet, és tulajdonképpen nincs is gond ezzel a koncepcióval. Miért? Nem, nem azért, mert a svédek is, elvégre ott egy kicsivel magasabb a GDP… hanem… hát, nézzük csak.

1. Ez úgy frankón a tönk szélére sodorhatja a kiskereskedelmet, különösen a kisboltokat.

De hát mit kell sírni? Ilyen ez a versenyhelyzet, hadd hulljon a férgese. Korrekt portfólió-tisztítás, így mondják ezt a versenyszférában, nem? Pár százezer ember az utcára kerül, most mi ezzel a gond? Legalább mehetnek közmunkára, 47 ezerből is meg lehet élni. Amúgy is, aki szegény, az annyit is ér.

2. A rendszer kivételezett helyzetbe hoz egyes piaci szereplőket, míg másokat a háttérbe szorít.

Ilyen ez a kapitalizmus, nincs mit tenni. Az, hogy eddig szabad verseny volt? Ugyan már, állami beavatkozással könnyedén felgyorsítható és kontrollálható ez a folyamat. Tiszta, egyszerű megoldás, miért volna szükség egy színes, változatos, izgalmas piacra? Legalább a jövőben nem kell agyalni, hogy melyik bort vedd meg a hetvenféle közül. (Kézműves, prémium, helyi? Ugyan már!)

3. Kitűnő újabb mutyilehetőség, a trafik-ügy már rég feledésbe merült.

Még nem tudjuk, mi a jobb megoldás: az, ha a piát a cigi mellé lehet majd kapni, vagy ha külön szeszboltokat nyittat a kormány a haverokkal. Mivel a legtöbb magyar szeret sör mellett cigizni, és infrastrukturálisan amúgy is macerás az új boltok nyitása (mégis hova?), valószínűleg az előbbi megoldás lesz a járható út. Annál is inkább, mert nem minden nemzeti dohányboltnak olyan jó ám a bevétele, hogy megérje üzemeltetni… Így viszont!

4. Új, izgalmas, különleges logók, egyedi dizájn.  A belsőépítészet sajátos megoldásai. Magasművészet.

5. Ez is csak egy újabb lépés az egészséges életmód felé.

Képzeld el, hogy munka/koncert/színház után boroznál egyet a társaságoddal. Eddig csak beugrottatok a szemközti éjjelnappaliba, venni pár üveg bort az otthoni folytatáshoz, de most ehelyett három szép lehetőség közül is választhatsz:
a, egy pohár hideg ásványvíz és mély, hasi légzés;
b, egy üveg bor tízszeres áron a közeli vendéglátóegység teraszán (már ha nem járunk ugyanúgy, mint a svédek, ahol nem csak nem lehet dohányozni zárt köztérben, de cserébe piálni se lehet éjfél után a szabad ég alatt, hiába van szó kocsmáról – még szerencse, hogy náluk szinte mindig hideg van);
c, már feltankoltál előre a kedvenc… közelben beszerezhető piákból, és hegyekben állnak a bárszekrényedben az üvegek: legalább megerősödött a karizmod is.

Kihagytam valamit a nagy örömben?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

31 hozzászólás 5 ok, amiért nem is olyan szörnyű ez a nemzeti italbolt-rémálom bejegyzéshez

 1. Igen, például akkor az egyszerű kocsmák is a franchise-hoz fognak tartozni? Egyébként rémálom az egész.

  • Állítólag arról még nincs terv, hogyan befolyásolná a vendéglátóegységeket az új történet. Vagy ők kaszálnak ezzel, vagy ők bukják a legtöbbet, ugye. :P Mindenesetre szép volna a sok bedeszkázott, barnaszigszalagos kocsma a gyönyörű logóval…

 2. Én meg azt nem értem, hogy most otthon mindenki főzheti a páleszt, de sima boltban nem lehet árulni? Meg aztán az is érdekel, hogy mikor nyílnak meg a nemzeti élelmiszerboltok.

  • Igen, a sztori azért szépen utat nyit a feketekereskedelemnek is. A sok pancsolt szar majd szépen megmérgezi az embereket. Merthogy többen fognak ebbe az irányba kanyarodni, mint eddig, az fix.

   Gondolom, a házi pálesz kis piac, az eddig nem ártott senkinek se, azért engedik a főzést. Vajon az eladást hogyan fogják korlátozni?

 3. Vicces lesz megint végignézni, ahogy az alsóbb szintű káderek megint elbarmolják rá a pénzüket, mert azt hiszik, nemzeti mázas dekor + monopolhelyzet = (extra?)profit…

  Bár, amíg a frissen felvásárolt napigazdaságból jön az infó, nagyobb eséllyel közvélemény-kutatás az egész, mint hipertitkos értesülés a kormány titokzatos terveiről, szerintem.

  • Ez valami tudatos stratégia lehet: szivárogtatják az infót, mindenki kiborul, aztán egy fokkal szolidabb verzióval állnak végül elő, de
   a, addigra megnyugodott a közvélemény a háborgásban, tiszta pszichológia;
   b, a korábbi hírekhez képest valóban szolidabb a cucc, ezért mindenki lenyeli.

 4. Az 5. pont külön tetszik. Én, a kis naiv komolyan reméltem anno, hogy a trafikmutyi miatti undor hatására jó páran leszoknak majd a dohányzásról… de még egy ilyen esetről sem hallottam.

  • Sajnos én sem, pedig a dohányzást egy fokkal problematikusabbnak tartom, mint a szeszelést. Merthogy a cigivel mások egészségét is veszélyezteti az ember, az alkohollal meg nem, ugye

   • Hát az igaz,hogy közvetlenül nem árt nekem, ha más iszik, de az alkoholizmus sokkal több szenvedést okoz az alkoholista körül élőknek, mint a dohányzás – jellemzően.

    • Ez igaz. Viszont azért nem minden szeszfogyasztó alkoholista. Sőt.

     És persze a közös metszet a hátrányoknál: a dohányzás és az alkoholizmus is hasonló terheket ró az állampolgárra adóügyileg, elvégre mindkét függőség számos betegség melegágya.

     • Mondjuk az egyik alapvető különbség tényleg az, hogy a dohányzás ritkán marad meg nem függő szinten, míg az alkoholt fogyasztóknak azért a nagyobb része nem függő, ez tény. De ha már függőséggé válik, akkor bizony nem jobb a ciginél. :( És az alkoholizmus is elképesztő mértékű, 700 ezer-egymillió alkesszel számolhatunk. Gyakorlatilag nincs ember az országban, akit családi, baráti vagy munkahelyi szinten ne érintene az alkoholizmus – és az ilyen érintés mindig negatív. Ezzel szemben a bagó, ha nem fújják rád a füstöt, nemigen érint, mert annak nincs személyiségtorzító hatása.

   • “Sajnos én sem, pedig a dohányzást egy fokkal problematikusabbnak tartom”
    Pedig de… Állambácsi elég tekintélyes jövedéki adótól esett el a trafikmutyi és/vagy árképzés folyamányaként. Próbálták a fekete kereskedelemre fogni, de nem nagyon megy… vakargatják is rendesen a fejüket miatta.
    A környezetemben (köztük én is) ecigire váltottak sokan, vagy teljesen, vagy csak részben, illetve megváltoztak a szokások is, rengetegen sodornak, töltögetnek, ami ugye macerásabb, mint elővenni a dobozt, így ott is csökkent a fogyasztás, a lédig kiszerelés miatt pedig az árbevétel is.

    Alkohol: nekem 3 tini kölyök van, 18 alatt. Úgyhogy látom ezt a korosztályt, meg azt is, hogy pl. a szórakozóhelyek mennyire nem veszik komolyan a “18 alatt meg részegen nem kapsz piát” törvényt. Sajnos semennyire… 14 éves seggrészeg tini csajok fetrengenek a hányásukban, miniszoknyájuk a nyakukban, s hasonlóan részeg srácok tömik őket az árokparton. Semmi gond!!! Nem vagyok álszent, prűd, meg ilyenek, és “bezzeg a mi időnkben” érzésem sincs, de ami tény az tény: ha egy tini nem tanulja meg, hogy kell jól érezze magát pia nélkül, akkor felnőttként (18-19 éves egyetemista megvan? Gólyabál megvan?) is csak az alkoholmérgezés határértékén lesz képes jól érezni magát.

    Milyen értelemben “problémásabb” a cigi, mint az alkohol? Napi 1 doboz “probléma” hány pohár “problémának” felel meg? Nem cinizmus, tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre!

    És nem menteni akarom a mutyizást, egyiket sem, a tankönyveset sem, ebben maximálisan igazad van, minden ponttal egyetértek!!! De néha lehetne komolyabban venni a fiatalkorúak védelméről szóló lózungokat és ehhez még csak svéd GDP sem kell.

  • Jelentem, az én környezetemben van pár ember aki leszokott.

  • Egészen közeli családtagom lengette be a középső ujját és szokott le nagyjából 50 évnyi dohányzás után azzal, hogy “nektek? egy vasat se’!” És tényleg.

 5. Lehet még egy rettentő nagy “előnye” (már ha a kocsmákra is erős korlátozásokat szabnak majd ki): bezár a bulinegyed. Nesztek romkocsmában merengő értelmiségiek, ugye.

 6. Kocsmákra nem fognak korlátozásokat kiszabni szerintem, viszont annak se nagyon van realitásértéke hogy összevonják a dohányboltokkal az alkoholboltot. Ha kb úgy csinálják mint a skandináv országokban hogy a sör és cider jellegü italok még mehetnek a boltokban személyivel de az annál erősebbek csak alkoholboltban akkor sem fog elférni az az alkohol és borválaszték egy olyan kis területő helyiségben mint amiben a dohányboltok általában vannak. A borászatok valószínüleg vendéglátóipari egységnek számítanak, de hogy ott hogy lehet majd esetleg bort értékesíteni ha jön egy ilyen szabályozás azt nem tudom. Nekik biztos hogy nagyon rosszul fog esni, vagy nagyon durván feketén fogják nyomni. (amíg le nem csukják őket ugye)
  Azt is lehetségesnek tartom mondjuk, hogy azt mondják sör, bor és cider (meg a 4% körüli lónyálak) lehetnek nagyboltokban is mondjuk külön részen és csak az égetett szeszek meg 12-15% fölötti alkoholtartalmú italok lesznek a nemzeti italboltokban. Bár szerintem bőven elég lenne ha ténylegesen ellenőriznék, hogy a 18 éven aluliak ne vehessenek alkoholt, ha az ifjúság védelme a cél ugyebár.

  • A borlobbi azóta elérte, hogy ők is lehessenek a boltokban.

   A vendéglátóegységekről még folyik a vita (nem lehetne ott rövidet inni, ahol nincs melegétel).

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Vissza a középkorba: már megint itt a “vasárnapi zárva tartás” című borzalom | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: