Aktuális

Csak úgy, környezetvédelmi hatástanulmány nélkül

Csak a hatalom, a pénz

Gyöngyösiként 2008 óta követem figyelemmel az indiai gumigyár, az Apollo Tyres ügyét. A világ 17. legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalata hat évvel ezelőtt gyöngyöshalászi üzemet tervezett, majd visszalépett, miután – az akkoriban ellenzékben lévő – Fidesz népszavazást kezdeményezett a beruházás ellen. A párt akkor azzal érvelt, hogy nem készült környezetvédelmi hatástanulmány, a túlterhelt Mátra nem bírna ki még egy ilyen igénybevételt, emellett a projekt kiemelt támogatása a helyi KKV-szektort is hátrányba hozza. Most ugyanez a Fidesz – immár kormányon – “48,2 millió euró közvetlen támogatással, 2,8 millió euró foglalkoztatási támogatással és 44,7 millió euró adókedvezménnyel segíti a magas munkanélküliséggel küzdő településen megvalósuló beruházást”. Az is kiderül, hogy “a cég magyarországi vállalata hamarosan megkezdi a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését is”, amiből tudhatjuk, hogy eddig erre még nem került sor. Ismétlem: nincs környezetvédelmi hatástanulmány, miközben 2015 tavaszán leteszik az alapköveket Gyöngyöshalászon!

Hat éve elüldözték, most istenítik, közben semmi sem változott... (kép: saját)

Hat éve elüldözték, most istenítik, közben semmi sem változott… (kép: saját)

A Levegő Munkacsoport már 2008-ban is felhívta az akkori kormány figyelmét, hogy a gumiabroncsok súlyosan környezetszennyező és egészségkárosító anyagok felhasználásával készülnek, amelyek a használat során kopással a környezetbe, és így az emberi szervezetbe kerülnek. A környezetvédő szervezet aggasztónak tartotta, hogy a gyenge kategóriába tartozó gumiabroncsokat készítő Apollo Tyres környezetvédelmi hatástanulmány lefolytatása nélkül kapott ígérvényt a beruházás végrehajtására. Szóba került az is, hogy a szállítás a Hankook üzeméhez hasonlóan közúton történne, tovább fokozva a már most is elviselhetetlen kamionforgalmat. Az Apollo Tyres akkor azt mondta, hogy noha erre nem kötelezték, a környezetvédelmi hatástanulmányt elkészíti*: erre azonban már nem került sor, mivel a Fidesz megvétózta a projektet.

Nos, hat év alatt az ég adta világon semmi se történt: tanulmány a környezetre gyakorolt hatásról ma sincs, ellenben a Fidesz közben kormányra került, és csodálatos módon megváltozott a véleménye a “százmilliárdos gigaberuházásról”. Jelenleg annyi a lényeg, hogy “tizenegy ország versenyzett az Apollo Tyres üzeméért”, és “975 embernek ad majd munkahelyet”: a kormány tehát a vidéki kisemberek megmentője, Magyarország gyors ütemű fejlődésének fő katalizátora, ez a történet pedig “hazánk aktív befektetőbarát politikájának legújabb sikere”. Nagy ívben szartak ők a környezetvédelmi faktorra 2008-ban is, csak nem akarták, hogy az MSZP-jé legyen a dicsőség, amely a régió felvirágoztatásához kötődik majd reményeik szerint. De legalábbis a hírveréshez, erről – mert azért közben azok a multicégek, amelyekkel a kormány az elmúlt években stratégiai megállapodást kötött, sorra bocsátják el a dolgozóikat, illetve zárnak be.

Lehetne merengeni azon, hogy a vezetés miért a messziről érkező, olcsó munkaerő miatt idecsábuló világcégeket támogatja, és miért nem a helyi kis- és középvállalkozásokat (egy jobboldali, polgári párthoz inkább ez illene), de engem elsősorban az akaszt ki, hogy környezetvédelmi hatástanulmány nélkül, pusztán politikai hiúságból tető alá lehetett hozni ezt a projektet, vagyis “Magyarország nyerte meg a versenyt”. A versenyt, ami Ki Dolgozik Olcsón Sokat címen fut majd: Neeraj Kanwar, a gumigyár alelnöke nem rejtette a véka alá a tényt, hogy azért ide jönnek, mert jól képzett munkaerőt kapnak geciolcsón (ez tény: havi nettó 80-as bérek repkednek a régióban), ráadásul adókedvezmény és állami támogatás is jár mellé szuvenír gyanánt, méghozzá több, mint bárhol máshol. Majd hülye volna máshová menni!

Érdekes az is, mi a helyzet a jelenlegi ellenzékkel a téma kapcsán: a Jobbik 2008-ban szenvedélyesen tiltakozott (voltaképpen ők először), most inkább hallgat (kevésbé releváns, de vicces: a Kurucon a témával kapcsolatos hivatalos közleményben nagyjából annyi változás történt, hogy a beruházásért versengő Szlovákia mindenhol idézőjelet kapott, Magyarország pedig át lett írva “csonka hazánk”-ra a szövegben – uncsi meló lehet ott szerkesztőnek lenni azért), az MSZP-nél és a DK-nál óriási a csend (2012-ben még siránkoztak, hogy “nagyon hiányzik az Apollo Tyres, amit a Fidesz elüldözött”, tehát nem volna túl hiteles felszólalni a beruházás ellen), az Együtt-PM ellenzi a projektet, az LMP nyilván hevesen tiltakozik, érthető módon, Sallai Róbert Benedeknek volt egy tök jó kirohanása észrevétele a témában, ami a környezetvédelmi para mellett a KKV-szektor durva háttérbe szorítását emelte ki.

“De nem lesz vizünk, tíz éven belül nem lesz tiszta ivóvizünk, és policiklikus aromás szénhidrogének kerülhetnek a levegőbe!” – kommentálta az projektet a minap az orvos nagynéném, aki egyébként Fidesz-szavazó a kezdetek kezdete óta: ezzel a pálfordulással egyelőre nem tud mit kezdeni. Én optimistább vagyok, nagyon bízom benne, hogy ennyire nem súlyos a helyzet (a policiklikus aromás szénhidrogének alkalmazását időközben betiltották az Unióban), de egyszerűen nem értem: hogy a fészkes fenében lehet egy ilyen kaliberű beruházást környezetvédelmi hatástanulmány nélkül lepapírozni úgy, hogy a régió egyébként is kihívásokkal küzd* ezen a fronton!? Hogy a francban lehet ekkorát kockáztatni, és a Mátra tisztaságát és a kistérség lakóinak egészségét feláldozni a rövidtávú politikai sikerek oltárán?

És hogy a pokolban lehetek még mindig olyan naiv és idealista, hogy ezt komolyan megkérdezem?! Pláne most, hogy a kishantosi biogazdaság új kormányközeli tulajdonosai megkezdték a műtrágyázást a földeken, és ezzel – a Greenpeace Hungary szavaival élve – “megölték az életet a talajban”***. Így a kishantosi ökológiai mintagazdaság – 22 év munkája után – elvesztette biominősítését, a rengeteg befektetett munkát, tudást, energiát. Semmi sem szent, a hatalom és a pénz az, ami számít, nem a környezetünk, a fenntarthatóság… a jövő. Jó volna valami pozitív gondolattal zárni ezt a bejegyzést, de csak azt tudom mondani: nem örülök ennek a beruházásnak, és csak remélni tudom, hogy lesz fék, amely ezeket a folyamatokat megállítja…


*vajon amit a cég készített, abból úgyis azt hozzák ki, amit ők akarnak, és felesleges formaság az egész?
**a visontai hőerőművel is gondok vannak, például
***Ángyán József volt államtitkár, egykori fideszes, majd független parlamenti képviselő: “Kishantossal példát statuál a hatalom. Szinte az országgyűlési választás másnapján elindultak az új bérlők traktorai kitárcsázni a bevetett földet.” (nagyon jó interjú a Narancsban)

Reklámok
Eszter névjegye (989 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

17 hozzászólás Csak úgy, környezetvédelmi hatástanulmány nélkül bejegyzéshez

 1. Egy kicsit olyan vagy szerintem, mint az Ángyán: tök intenzíven politizálsz, mégis függetlenként. Csak ő régen fideszes volt, de meg nem. Én amúgy el tudnálak képzelni téged parlamentben pedig. Végre volna egy normális ember is ott.

  • Haha, lökött vagy, Ángyán és köztem kb. annyi hasonlóság van, hogy mindkettőnknek a két fülünk közé szorult a fejünk. :)

   • Most miért? Te is lehetnél pártban, de nem vagy.

    • LOL, hát azért:
     1. Ángyán szakember, én laikus vagyok.
     2. Ángyán politikus, nekem sosem voltak politikai ambícióim.
     3. Ángyán azért nincs pártban, mert már járt ebben az utcában, és elege lett, nyugdíj előtt egy évvel már nem akar bohóckodni ezzel, plusz függetlenként is van épp elég hitele a szakmai múltja jogán. Én azért nem vagyok pártban az 1-es és 2-es pont mellett, mert az én szakmámban nem engedheti meg magának az ember azt, hogy akár húsz fillért is kapjon egy szervezettől, sőt, még azt sem, hogy felmerüljön a puszta lehetősége annak, hogy pártpénzt kaphatna bármilyen tisztség kapcsán. Lehet, hogy tíz, húsz, harminc év múlva ez nem így lesz, de most még így van.
     Ezzel így elég szépen körbeértünk. :) Ettől függetlenül nagyon tisztelem a pasast, végtelenül korrekt és intelligens figura.

 2. Nagynénéd elintézi majd annyival a dolgot hogy “cserébe több jó dolog történt az országgal, mint rossz”. Ne legyen igazam.

  • Ez amúgy így van. Örül a rezsicsökkentéssel megspórolt évi 30 ezer forintnak, és hiába mondom, hogy viszont 160 ezer mínuszt jelent az adójóváírás visszatérítésének eltörlése.

   De ezek pénzügyek, mindenkinek nem lehet jó, rendben van, valakitől el kell venni, hogy más kapjon. Lehet vitatni, hogy miért a gazdagok lesznek gazdagabbak és a multik erősebbek, de a környezetvédelmi megfontolásoknak ezek fölött kellene állniuk, mert az emberhez méltó életre mindenkinek – és mindenki gyerekének, unokájának – joga volna, a felelősség pedig közös. Ezért szomorú ez az irány… :(

 3. Tudatmodosítókon kell élnie minden narancshívőnek és eleve az erkölcsi létminimum alatt ,annyiszor csinált már kloákát élő istenük a szájából,akik ezt nem teszik már keresik kire adják következő voksukat.Hamarosan már nem segít a gyomorforgató választási csalássorozat sem ezeken az isten nélkül élő eröszakhívőkön,választók negyede sem szavazott már legutóbb sem a saját szavai szerint hazaáruló puccsista putinpincskutyára.

 4. Az is feltűnő volt, hogy Illés milyen rohamléptekben távozott a kormány környékéről szinte azonnal, miután nemmel szavazott Paks 2-re. Pedig ő aztán igazán hardcore parancsteljesítő volt egész addig, kevés megbízhatóbb kádere volt Orbánnak, szó se volt önjáróságról, mint Ángyán esetében.

 5. Köszi a cikket, alapos. Az igazi baj talán nem is a környezetvédelem egyedül, hanem az, hogy alacsony hozzáadott értékű és nagy energia és anyagigényű tevékenység, ami inkább Afrika lepukkadt országaiban képzelhető el manapság, nem Európában. A tudásalapú társadalom helyett ilyen beruházásokkal végképp Szudánhoz közelítünk.

 6. A probléma ott kezdődik , hogy a Gyöngyösiek fele a halászi vizet használja (issza ,/abból főz / azzal fürdik stb.) és akárhogy megtisztítanák is a vizet ,amit felhasználnak (biztos forrásból tudom,), hogy nem lehet kivenni a vízből a káros anyagokat , tehát hiába hogy nem gyöngyösön
  valósul meg a gyár , környezetszennyező hatását érezteti így is , pont ugyanúgy ,mintha
  Gyöngyösön épült volna meg.

  Valamint az is kérdéses lesz (ha a vizet egyáltalán nem tudják megtisztítani)-hogy (mivel a gumigyártás rengeteg
  vizet igényel)- honnan ,és hogyan fogják biztosítani fél Gyöngyös vízszükségletét?

  A másik: mivel kis hazánkban -tudtommal- gumifa nem nagyon terem ,ezért a gyártási költségeket valószínűleg
  a színezőanyag előállításával fogják csökkenteni ,ami jelen esetben a fekete gumiabroncs miatt minden bizonnyal a
  korom,amit, ha helyben állítanak elő rendkívül szennyezi a szóban forgó település levegőjét (mert a korom égéster-
  mék),viszont mivel Halász elég közel van Gyöngyöshöz ,egy minimális szélirány-változás is súlyosan károsíthatja a
  már így sem patyolattiszta levegőjét városunknak,(a vele járó óriási füstről nem is beszélve).

  • Azt, hogy nem lehet kiszedni a káros anyagot, hát, nem nagyon hiszem. Egyébként is, a vizet nem kiengedni szokás, hanem újrafelhasználni. Előírás, persze, más kérdés, hogy betartatják-e.
   Gumifa: hú de rég nem a kaucsuk nedvéből állítják elő a gumit! Vegyipari termék.
   A korom szerintem meglévő melléktermék, pl a hőerőműben, ahol a füstből választják le (elvben kötelezően).

   • Én speciel nem értek a dolog technikai részéhez, de az a felháborító laikusként, hogy tényleg csak a szerződések aláírása után fognak a tanulmány elkészítéséhez. Persze Pakssal is mi volt… eh.

    • Nyilvánvaló, hogy az egész nagyon nagy gáz, de fontos, hogy ha tiltakozunk valami ellen, akkor ne zsigerből, hanem ismeretek alapján tegyük. Ha ilyen lazán támadhatóak az érvek, akkor hiteltelenné válik az egész tiltakozás.

     • Azert az emlitett kornyezetvedelemmel foglalkozo szervezetek ervrendszere nem tamadhato konnyen! Es maga a teny, h tanulmany nelkul szerzodes, onmagaban veve tamadhato!

      • Persze, írtam is, hogy az egész elég nagy gáz, az érveket a gumifával (pontosabban kaucsuk) meg a korommal kapcsolatban írtam.

 7. Mekkora lehet az üres hely narancsangyalioldaliak bucijában azt ez a történet is jól példázza,6 éve elbuktatták a dolgot,most meg zöld utat kapott és semmi sem változott ott?!

 8. sajnalom, fuggetlen kornyezetvedelelmi tanulmany mindenkeppen kellett volna, lakosssagi forum kellett volna etc.
  az egyetlen pozitivum hogy amig EU tagok vagyunk egy bizonyos szintnel szennyezobbek nem lehetnek.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Épp ideje, hogy vége legyen az önkormányzati választásoknak | Eszter's Offtopic
 2. Az internetadó vajon figyelemelterelés… vagy halálosan komoly? | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: