Aktuális

ENFP-nek lenni: a Myers-Briggs személyiségteszt újra lázba hozott

Az egész úgy kezdődött, hogy a hét elején Penelope Trunk írt egy posztot a Myers-Briggs típuselméletre épülő kurzusáról (illetve hát, ugye, rá jellemző módon egy csomó egyéb dologról). A legújabb startupja, a Quistic ezzel foglalkozik: kurzusokat tart a különféle típusok számára. Mivel a nő a maga műfajában egy zseni, nyilván én is rögtön rácsúsztam a témára, és újra kitöltöttem a tesztet. Kétség nem fér hozzá, még mindig ENFP vagyok.

ENFP9

Ebben nagyjából minden benne van

Mi, miért, hogyan?

Ezután egy szűkebb baráti társasággal rágtuk végig a típuselméletet, és elmúlt huszonnégy órában alaposan rápörögtünk az önismereti munka szórakoztatóbb részére. Létezik 20, 72 és 94 kérdéses Myers-Briggs-teszt, és természetesen a net tele van különféle interpretációkkal a témában. Mielőtt fejest ugornál bármelyikbe is, néhány gondolat:

1. Igen, természetesen az egyszerűsített változatok átláthatóak annyira, hogy nagyjából tudod, melyik válasz milyen eredményhez vezethet. A lényeg azonban az, hogy őszintén, zsigerből, agyalás nélkül válaszolj…

2. …amihez persze az kell, hogy ne érezd az egyik választ jobb a másiknál. Egyik típus sem “jobb” vagy “rosszabb” a másiknál, a különbséget az adja, hogy  mit hozol ki abból, ami adott.

3. Attól függetlenül, hogy kijön egy eredmény, nyilván nem kell véresen komolyan venni az elemzésben foglaltakat. Minden embernek egyéni képességkészlete van, azonkívül a szocializáció is rengeteget módosít az alapképleten (az ENTJ-lányoknak például különösen nehéz dolguk van).

4. Ha viszont a 16 típus közül a rád leginkább jellemzőt megtalálod, sok mindent megértesz a múltadból, és természetesen a jelenedből is, ami segít a fejlődésben, továbblépésben.

Itt többféle magyar nyelvű Myers-Briggs teszt van>>

Itt a Quistic-féle sűrített esszencia, angolul>>

Kreatív gondolkodók vagyunk

ENFP alapképlet

Az ENFP-gyerekek például nem illenek az iskolarendszerbe, boldogabb vidékeken a felsőoktatásbeli integrációjukról külön csoport gondoskodik.  Középosztálybeli fehér gyerek létemre nekem is két hármasom volt már hatodik év végén a bizonyítványban, anyám ordítva bőgött az évzárón, miközben a tanárok vigasztalták, hogy kiemelkedően tehetséges gyermeke van.  De nem tudtam mit tenni, képtelen voltam óráról órára készülni földrajzból: szeretem egészében látni a dolgokat, ezért a nagydolgozatok egy egész délutános tanulással ötösek lettek, aztán meg jól befásítottam a váratlan felelésekkel. A tanárt ez mérhetetlenül felbőszítette: “van esze a gyereknek, de lusta, és nem tiszteli a tekintélyt” – így aztán esélyem sem volt a jobb jegyre.  A merev szabályokkal, poroszos hierarchiával átitatott, kreativitást nélkülöző iskolarendszer minden gyerek számára kihívás, de az ENFP-nek maga a pokol.

Ma is ilyen vagyok: impulzív, spontán, kreatív, érzékeny, megfontolt, komplex, kíváncsi, bolondos, energikus, rugalmas, beszédes, expresszív, hűséges, szenvedélyes, viszont nehézséget okoz a határok meghúzása, a szigor, a döntések, a bürokrácia, a visszajelzéshiány, a  konfliktus, a kritika, az unalmas procedúrák, az ismétlődés. Szeretem a mélységet, a komplexitást, az elvont dolgokat, és nagyon határozott értékrend és világnézet mentén élem az életemet. “A Bajnokok (ENFP) olyan emberek, akikben könnyen megbíznak mások, ezért kiemelkedően dolgoznak közvetítőként, tanácsadóként, riporterként vagy tanári szerepekben. Bármilyen feladatot jól ellátnak, ahol kapcsolatokat kell kezdeményezni. Lehetnek újságírók, rovatvezetők, reklámszövegírók, reklámügynökök. A művészetek területén is megtalálhatóak mint karakterszínészek, karikaturisták, művészeti oktatók” – olvashatjuk a típusomról, és ez maximálisan igaz is.

Az agyam nagyjából így működik:

Ritkán van egy gondolatom – viszont még a “gondolkozás folyamatáról” is van gondolatom…

“Mire gondolsz?” – “Nem tudom…” – előfordul néha

Ez a kommunikáció szintjén gyakran így alakul:

Aki ismer, az most nagyon röhög…

Nem véletlen, hogy nem matematikus lettem:

Egy ideális ENFP-karrier

Egy ideális ENFP-karrier

“Az ENFP-knek megvan a “hülyeség kapcsolójuk”. Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig, de ha lehetőségük van rá, átállítják a kapcsolót, és átváltoznak neveletlen gyerekké, az uszoda veszedelmévé, csiklandozóvá például. Amikor ebbe a módba vannak kapcsolva, akár részegnek is tűnhetnek. (…) Az ENFP-k szeretnek vicces történeteket mesélni, különösen a barátaikról. Ez a hajlam lehet az oka, hogy vonzódnak az újságíráshoz.”

Szeretünk lelkesedni és inspirálni

“Az ENFP-k mind az ötletek mind az emberek felé nyitottak, továbbá mindenkit és mindent egy gyakran bizarr kozmikus egész részeként látnak. Segíteni vágynak (legalábbis a saját definíciójuk szerint), és arra, hogy szeressék és csodálják őket, egyéni és emberbaráti szinten is. Elviekben érdeklik őket az új ötletek, de végül a többségüket elvetik ilyen vagy olyan okból”:

Eszmékbe is bele tudunk szeretni

“Az ENFP-ket nagy adag bolondos báj jellemzi, mellyel rendhagyóságuk ellenére a nehéz embereknél is behízelgik magukat. Társaságkedvelők, viccesek, és valóban szeretik az embereket. Társként szívélyesek, szeretetteljesek (sok a közszemlére tett érzelem) és zavarbaejtően spontánok.” (…) “Az ENFP-knek a kozmikus szemléletükhöz kapcsolódóan erős, néha szokatlan meggyőződéseik vannak különböző dolgokról. Általában a társas készségüket és kapcsolataikat használják fel, hogy szelíden meggyőzzenek másokat a szemléletük helyességéről; ez néha oda vezet, hogy elhanyagolják a legközelebbi és legkedvesebb embereiket, míg körberöpdösve megpróbálják megváltani a világot.”

Probléma esetén

“Az ENFP-nek szüksége van a folytonos pozitív megerősítésre, hajlamos kicsikarni bókokat. Szereti hallani a partnerétől, hogy az mennyire szereti, értékeli és ő is szívesen viszonozza a hasonló bókokat. Kreatív és energetikus szeretete kimutatásában. Személyes kielégülését abban leli, ha látja, hogy a partnere boldog.”

Stresszes helyzetben:

 • Túlhajszolja magát, túl sok mindennek kötelezi el magát – túlhajszoltnak és túl sok minden iránt elkötelezettnek érzi magát.
 • Érzelmileg érzékennyé válik, azt hiszi, senki sem értékeli őt, és senki nem törődik vele
 • Újra és újra próbálja összeilleszteni az egymással ellentétes részeket harmonikus egészbe
 • Bűntudata van, amiért nem tett meg többet
 • Távoli és színes fantáziákba menekül, mint amelyek megoldások jelen problémákra

Stresszkezelési stratégiák:

 • Ítéletmentes környezetben beszélgessen másokkal
 • Mozogjon, aludjon többet, egyen jobb ételeket, menjen el masszázsra
 • Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akiktől melegséget, kedvességet és egyetértést kaphat
 • Vizsgálja meg a lehetőségeket anélkül, hogy prioritási sorrendet állítana fel, vagy döntene
A cukiság sötét oldala

A cukiság sötét oldala

A fura és a kedves határán, WTF-élmény sokaknak

Idealista, megfontolt szerelmesek vagyunk

“Az ENFP melegszívű, megfontolt, szenvedélyes partner, aki hajlandó bármit megtenni, hogy a kapcsolata jól működjön. Lelkes, idealista, nagyon rugalmas és arra koncentrál, hogy a másik jól érezze magát. Ezek a tulajdonságok miatt kifejezetten a pozitív személyes kapcsolatokat keresi és képes a kapcsolatában kreatív és szórakoztató maradni. Az ENFP nagyon komolyan veszi az elköteleződést, és általában lojális és hűséges a partneréhez.”

Erősségei egy kapcsolatban:

 • Jól kommunikál
 • Természeténél fogva kedves melegszívű
 • Szórakoztató vele lenni: humoros, energikus, drámai és optimista
 • Érzékeny mások érzéseire
 • Lojális és elkötelezett
 • A legjobbat hozza ki mindenkiből
Szeretünk csak úgy összebújni, és rossz, ha ez nincs :(

Szeretünk csak úgy összebújni, és rossz, ha ez nincs :(

Gyengeségei egy kapcsolatban:

 • Hajlamos megfojtani a másikat érzelmeivel
 • Lelkesedése nem mindig realisztikus
 • Nem érdekli őt a minden napi dolgok, mint a számlák kifizetése, takarítás
 • Még sokáig benne marad egy kapcsolatban annak ellenére, hogy már nem működik
 • Hihetetlenül rosszul viseli a konfliktust és a kritikát
 • Nem veszi figyelembe a saját szükségleteit
 • Mivel állandóan a tökéletes kapcsolatot keresi, gyakran váltogathatja partnereit
 • Könnyen elunja magát
 • Nem tud másokat megbüntetni vagy leszidni

Van, hogy eltörik a mécses

Kreatív, maximalista, játékos és szenvedélyes a szexben. Gazdag fantáziavilága kreatív és szórakoztató szeretővé teszi, akinek általában mindig van egy új kipróbálásra szánt ötlete. Hisz abban, hogy a szexualitás egy módja a szerelem kifejezésének, hogy mennyire szereti a másikat.”

Még több infó itt>>

A típuselméleten túl

Természetesen életem legnagyobb részében szerettem volna csendes, titokzatos figura lenni, akik mindig érdekesebbek, mint mi: nekem például mindig a homlokomra vannak írva az érzéseim, ha pedig nem, akkor, sajnos 24 órán belül én magam írom meg őket. Ma már elfogadom, hogy ilyen vagyok: elnéző szeretettel tekintek magamra, és igyekszem a meglévő alapokból kihozni a legjobbat.

Érdekesség, hogy meglep, hogy még mindig extrovertáltnak számítok, mert nem szeretem a tömeget, és rengeteg csendre, egyedüllétre és befelé figyelésre van szükségem (ez egyébként az ENFP jellemző tulajdonsága, a többi extrovertálthoz képest). Sok barátom nem érti, hogy ha egy héten négy szabad estém van, akkor maximum kettőre tudok úgy közösségi programot szervezni, hogy kiegyensúlyozott maradjak. Ez nem azért van, mert nem kedvelem a társaságot, hanem mert szükségem van a feltöltődésre egyedül is. Hosszútávon persze nem bírom emberek nélkül, ez tény.

Összességében véve valóban ilyen vagyok, és örülök, hogy ezt megoszthattam. Ti melyik típusba tartoztok, és mennyire igaz rátok a típuselmélet?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

52 hozzászólás ENFP-nek lenni: a Myers-Briggs személyiségteszt újra lázba hozott bejegyzéshez

 1. Én meg egy INFJ. Nekunk se könnyű :)

 2. Ezt én is kitöltöttem régebben, nekem INTP jött ki. Akkor nem nagyon ismertem magamra a leírásból, de most, hogy újra elolvastam… Idegesítően sok dolog igaz rám.

 3. Nekem az ENFJ jött ki, és ami a leírásból egyáltalán nem igaz rám az az, hogy nem vagyok tisztában a saját szükségleteimmel. Holott nagyon is, tulajdonképpen én vagyok a világ egyik legönzőbb embere – az egy másik dolog, hogy ez nem látszik rajtam.

  A legviccesebb, ahol felsorolják, hogy mi ne legyek: “autóversenyző, tudós, számítógépes szakember, pilóta, számítógép programozó, pénzügyi igazgató, teherautó-vezető, villamosmérnök, szoftver tervező, webdesigner, üzleti tanácsadó, dj, könyvkereskedő” – ez aztán egytől egyig telitalálat!!!

 4. I/ENTP, az utóbbi a leírás alapján, introvertáltság alapján meg előbbi. Márbnem tudom megállapítani, mennyire igaz, mert túl régen ismerem ezt a tipológiát, és megszoktam :D

 5. Nehogy kimaradjak a sorból! :D ISTJ – nagyon szeretnék valami sokkal izgibb lenni, dehát… nem véletlen hogy nehezen ismerkedem olyanokkal akik érdekelnek is. :D

 6. Iszonyatosan élvezetes, ugyanakkor ijesztő volt számomra ez a cikk. Egy az egyben engem (is) írtál le benne… azt hiszem, meg kellene jobban ismerjelek, lelkitárs ;)

 7. ENTJ…
  “Nyílt, határozott, született vezető. Könnyen felismeri a logikátlanságot, és azonnal kitalálja, hogyan tegyen hatékonyabbá egy rendszert. Hosszú távon gondolkodik. Többnyire művelt, tájékozott, szeret tanulni, és szereti továbbadni a tudását. Kitart az elvei mellett.”

  ez meg akar igaz is lehetne, de ki tudja talan irhatnam ezt minden eredmenyre…

  • “Mint minden önértékelés esetén, az MBTI-nél is fellép a Barnum-hatás. Az alany magára ismer a leírásokban, miközben azokban olyan általános leírások találhatók, amelyek az emberek többségére igazak.”

   De amúgy az ENTJ nagyon specifikus, kevesen vagytok, és könnyen felismerhetők, és kicsit kakkuktojások a többiekhez képest. Tény, hogy nem is lehet mindenki Vezető (még csak nem is minden ENTJ van vezetői szerepkörben!).

   Egyébként a magamfajtának nehéz veletek, de odáig tudunk lenni a jófajta ENTJ-ekért. Az ENFP-nek van ugye a hülyeség-kapcsolója, amiről fentebb is szó esik, az ENTJ meg halálosan komoly, nem tud bolondozni (önfeledten), és nem érzelmes, túláradó, kedves, szívélyes, bújós, amit mi szeretünk. Cserébe viszont azt csodálom én is az ENTJ-ben, hogy okos, határozott, tudatos, precíz, korrekt, nyílt (bár kissé elefánt a porcelánboltban néha XD), céltudatos, és ami jól megy együtt: egy nagyívű, lehengerlő, parázs szellemi vita. Na, az jó dolog, mert mindkét típus remekül érvel, korrektül vitatkozik általában.

   Barátságban, párkapcsolatban az ENFP inspirálja és szórakoztatja az ENTJ-t, segít neki lazítani, míg az ENTJ két lábbal a földön tartja a szédült ENFP-t, kitartásra ösztönzi, és meghozza a közös dolgokra irányuló döntéseket, amit mi utálunk, mert fúj döntések. :DDD

 8. Hehe :-) Éreztem én, hogy van valami közös bennünk, de mivel semmit sem találtam, így elengedtem… De végre most megvan!!! :-))))
  E N F P
  69% 92% 57% 96%

  • E N F P
   72% 72% 70% 87%

   :)

  • “ENTJ meg halálosan komoly, nem tud bolondozni (önfeledten), és nem érzelmes, túláradó, kedves, szívélyes, bújós, amit mi szeretünk.”
   Akkor megtalaltam a hibat a matrixban, mert ez szoges ellentetem. Inkabb ugy mondanam komoly/merengo vagyok amikor nem kellene (pl szabadteri szorakozasi formak: peca, tura, ilyesmi) es bolond amikor plane nem kene pl meeting a vezerrel :D
   Ha jo a kedvem szorakoztatok, ha valamiert downtime van akkor halott az este :D Sajnos ez pont a hangulatember ismerve…
   Bujni szerettem de ezt hagyjuk :S

 9. Régebben már egyszer töltöttem, akkor más jött ki (persze az még 5 éve volt és idővel ez is változik), most viszont INFP (Gyógyító) és végigolvasva a jellemzést teljesen jól illeszkedik. Briggs Myers is INFP volt :), viszont aggodalomra ad okot: Frodó, Szűz Mária és Luna (a még Potterékhez képest is fura csaj) mind ugyanebbe a kategóriába estek.
  A grafikon alapján mondjuk mindent csinálok csak éppen nem gondolkodom – hízelgő.
  Az ajánlott foglalkozásoknál is dobtam egy hátast: “…költő, festő, szabadúszó művész, zenész, író, tanár (művészet, zene, dráma), dalszerző, művészettörténész, könyvtári munkatárs, zeneszerző, előadó-művész….” azért elmorzsolok egy könnycseppet , ott az író :)
  Asszem nyomtatok egyet magamnak és heti egyszer átolvasom tudatosítás gyanánt.
  *Jah, üdv az idealisták között :)

  • Hú, de jó lenne néha nem gondolkodni, irigylem ezt a képességet, mi tagadás! Ez az INFP végül is a típusom introvertált változata, nagyon érdekes. Hallottam már bölcstől, hogy a legtöbb ember életfeladata szerint Gyógyító vagy Tanító, és nem kérdéses akkor, hogy az előbbi az introvertált inkább, az utóbbi meg az extró. És hány százalékkal amúgy? Engem meglepett a magam 72 százalék extróséga, simán 60 köré tettem volna inkább.

   • Néha zavaró is tud lenni, mikor lemegy az ember birkába és 2 percet tölt azzal, hogy néz ki a fejéből anélkül, hogy érzékelhető agyi tevékenységet folytatna :) Igen és is épp azt néztem, hogy te személyiségtípusod ellentéte vagyok az introverziómmal (holott néha borzalmasan hangos, perverz, tipikusan extrovertált vagyok a kommunikációmban, pl. a munkahelyemen – el is nevezték az iroda sarkát, amiben dolgozom Árpádiának, ahonnan a betegen kreatív gondolataimmal árasztom el a racionális munkaszervezetet). Százalékokban még meglepőbb:
    I (85%), N (81%), F (65%), P (67%) – Ezek szerint tök mindegy mit csinálok és mindig csak sejtek meg megérzek… talán ezért is érzem néha úgy, hogy az életem egy végtelenre nyújtott X-akták epizód, amiben azt szajkózom: Az igazság odaát van. :)

    • De Orwell és Shakespeare is, ne feledd! :)

     Egyébként kíváncsi vagyok, hogy lehet ezeket ránézésre megmondani másokról, akik 500 éve éltek, például. OKé, vannak nagyon egyértelmű esetek, amikor nem kell teszt, nincsenek kérdések, de azért ez elég árnyalt műfaj az esetek nagy részében.

     “Az INFP-knek általában van tehetségük az íráshoz. Lehet, hogy szóban esetlenül és ügyetlenül fejezik ki magukat, de rendelkeznek egy csodálatos képességgel, mellyel képesek meghatározni és papíron kifejezni amit éreznek. Továbbá az INFP-k gyakran tűnnek fel a társadalmat szolgáló munkakörökben, ilyen például a tanácsadás vagy a tanítás. Azokban a szituációkban nyújtják a legtöbbet, ahol a közjó érdekében dolgozhatnak, és ahol nem szükséges hideg logikát alkalmazniuk.”

     :)

 10. really ENTP —> nem is tudom, hogy ez áldás-e vagy átok? :)
  ajánlott foglalkozások között: nemzetközi kém, CIA ügynök, FBI ügynök…
  Eszembe is jutott nem olyan régvolt kamaszkorom, amikor a Velem egykorú tini lányok a helyi ABC-ben Bravo Girlt és Popcornt vettek, szegény anyámnak meg könnybe lábadt a szeme amikor én ezek helyett Zsaru magazint tettem a kosárba.
  Nem értette. És más sem.
  Hozzáteszem, hogy erre a kém – ügynök karrierre annyira készülődtem, hogy egyszer egy izgalmas X-akták utáni másnapon a családi fotógyűjteményből az összes saját képemet megsemmisítettem. Anyám sírt…
  Egész tudatosan készültem a beszervezésre, Így fényképek nincsenek is nagyon rólam úgy 13 éves koromig.
  Aztán karácsonyra meg távcsövet kértem. Anyám természetesen megsiratta azt is… :)

 11. Ó, ez a teszt nagy élmény volt nekem is néhány éve! :)
  Üdv a világ INFP-oldaláról, a humor-rovat képeit rólam írták (http://lelektanitipusok.net/tipusok/nf/infp/humor), éljen Phoebe és Lily és az összes szédült idealista hippi! :p

  • Megnéztem, és nagyon röhögök! :D

   • Van egy ilyen is, de ezen a megfelelő koncentrációval már sikerül úrrá lenni: http://niloo772001.persiangig.com/image/INFP%20girls.jpg
    :D

    Egyébként most kitöltöttem újra, mert emlékeztem, hogy az egyik betűm kérdéses volt anno, és igen: az INF 80 % felett, a P viszont csak 52 % (az előző kitöltésnél talán magasabb volt), és tényleg van benne valami, ha csak a betűt (és a jelentését) nézem, akkor is, meg ha a teljes jellemzést, akkor is. De azért összességében inkább P mint J. Nagyon szeretem ezt a tesztet, nekem segített pár éve. Érdekes, hogy akikkel eddig beszéltem róla, azok szintén vagy nagyon szerették, vagy utálták/totál nem tudtak mit kezdeni vele. Ilyen megvonom a vállam, “végülis egynek jó..” nem volt. :)

    Btw milyen szépek ezek a levelek. :))

 12. Megnéztem a 20 kérdésest, és a kérdések kb. harmadánál a két választásból mindkettőt választottam volna :(

 13. ENFP (72/56/78/83), és rémlik, mintha egyszer már csináltam volna egy ilyen tesztet, mert anyum elküldte, hogy nagyon érdekes… Haha..kapcsolódva iskolai élményeidhez, általános suliban egy négyesem volt, kémiából, és anyám majd elsüllyedt szégyenében, hogy az ő okos lánya… aztán mikor gimiben megvolt az első hármasom khm.. kémiából, (lenne esze hozzá, csak lusta, satöbbi…) anyám majd összeomlott, hogy az ő okos lánya.. sokra mentem a fene nagy okos lányságommal..(azért néha szidtam az iskolarendszert is, én is szenvedtem tőle), az ajánlott foglalkozások viszont nekem nagyjából bejöttek, csak állandóan változtattam, minekutána pillanatnyi hevületben képes voltam fél perc alatt felrúgni mindent, stúdióztam színházban, voltam dalos-szöveges-zenélős utcán, színpadon, gyerekműsorkodtam, dolgoztam újságnál, wécésnéniként, külkeresként, takarítóként, tejüzemi segédmunkásként, művházban, üveget, kegytárgyakat festettem, dekorkodtam, bárpultoskodtam, tolmácsoltam, fordítottam, eladtam, piackutattam, tanítottam, újságot hordtam ki, akármi, de amit utáltam, azok az adminisztrátori állások voltak, abba simán bele tudok pusztulni… de néha muszáj volt.. Ezt így még soha nem daráltam végig, de meg is hökkentem…

  • Hú, ez azért nem kispálya, elég színes önéletrajzot, és főként “önt” mutat! :D Nem is gondoltam külön az adminisztrációra, de tény, hogy én is gyűlölöm: amikor a melóban egy ideig iktatni kellett, hogy milyen fotókat vettünk, honnan, mennyiért, melyik rovatba, mikor töltöttük fel stb., én majdnem megőrültem. XD Azt hiszem, az adminisztráció nem fér össze a természetünkkel. Megnyugodtam.

 14. Én Intp vagyok, szerintem ritka nagy tahó tudok lenni,

 15. Hey, egy INTP befigyel. :D
  És igen, tahónak születtünk, de én főleg:
  I:96% N:74% T:100% >.< P:90%

 16. S. J. Eszter // január 2, 2016 - 13:44 // Válasz

  Én is ENFP vagyok elég erősen és úgy meghökkentem eleinte az eredményen, hogy szinte nem is hittem el. Értelmet nyert a sok végig kínlódott iskolai év, hogy még sem vagyok annyira abnormális. Egyszerűen nem tudott lekötni. A földrajzról írt sorok eszembe juttatták, hogy egyszerűen nem emlékszem, hogy részt vettem volna földrajz órán.
  Sokáig nem értettem miért foglalkozok ennyi mindennel. Valami nem stimmel velem, de közben rájöttem, hogy ÉN ILYEN VAGYOK.
  Alapítottam iskolát, újságot, egyesületet, alapítványt. Mindig van egy ÜGY, amibe valahogy belekerülök.
  Az elmúlt évben ötvösnek tanultam, idén másoddiplomás képzésen coachnak tanulok és mindet élvezem és végzem is. Egyébként van egy kreatív boltom, amit imádok, mert nagyon sok pozitív visszajelzést kapok.
  Hajlamos vagyok fél perc alatt felrúgni évtizednyi munkát.
  Hálás vagyok, mert szeretnek :-)

  • Igen, én mindig mondom, hogy nincs rosszabb vagy jobb típus, csak az a kérdés, hogyan kezeljük a saját személyiségtípusunkat, és ki tudjuk-e hozni belőle a lehető legjobbat. :)

 17. Sziasztok!

  Én INTP vagyok. Nem emlékszem a százalékokra, de nem is tartom igazán fontosnak. Szerintem az az adott tesztkérdésektől is függhet. Voltak olyan kérdések, ahol mindkét választ egyformán választanám (vagy szoktam választani egy valós helyzetben). Árnyaltabb jellemzést ad, ha néhány elvi alapvetésből kiindulva megfogalmazom, hogy egy-egy konkrét helyzetben hogyan viselkedem a legszívesebben.

  A négy alaptulajdonság különböző mértékben jellemző rám, de ezt nem százalékokkal fejezem ki, hanem csak úgy, hogy melyik jobban, melyik kevésbé. (Ez a teszttől független, a saját tudatom és tapasztalataim alapján). Fontosság szerint csökkenő sorrendben: N, P, I, T. Ezt úgy is kifejezhetem, hogy az intuíció a személyiségem és az identitásom legmélyebb alapját jelenti. Bizonyos gyakorlati tevékenységek közben érzem a leginkább azt, hogy “feladom az identitásomat”. A gondolkodás és az érzés között pedig a legkönnyebb az átjárás. Néha túl könnyű is, ezért nagy kihívás helyesen megállapítani azokat a helyzeteket, amikor inkább az egyiket érdemes használni, és, hogy melyiket. Továbbá úgy tűnik, hogy extrovertált viselkedésre könnyebben lehet rávenni, mint tervező viselkedésre.

 18. Nagyon vicces mert en is enfp vagyok es tok extrovertalt😄

 19. Nekem is ez a típus jött ki. Az a gondolati ábra nagyon betalált. Ki kell fejleszteni skilleket. A takarító és csekkbefizető skillem nár elég jó. Amiben jók vagyunk, abban is kellenek stabil skillek. Pl az újabb ötlet, ami jónak tűnik, kivitelezésétől nem beszarni. Mindig megijedek, hogy jaj de akkor most örökké ezt kell csinálnom? Éppen ezért el sem kezdem. Most épp ebben vagyok. Nehéz. Plusz bármit egyedül megcsinálni is nehéz. Szívesen beszélgetnék hozzám hasonlókkal.

 20. ENFJ. (nem jegyeztem le a százalékokat, de 60+/60+/60+/70+)

  Nagyon nagy százalékban érvényes a típusleírás, ami volt az adott tesztben (ezek is különböznek kicsit tapasztalataim szerint, de a lényeg ugyanaz). Nehéz férfiként ENFJ-nek lenni. :)

 21. Gencsi Borbála // május 2, 2018 - 20:43 // Válasz

  Szia!

  Azt se tudom mit írjak, egyelőre döbbentem állok a tény előtt, hogy te én vagyok, vagy te vagy én xD
  Pár napja találtam meg a 16 személyiség tesztet. Hihetetlennek tartottam, mennyire részeltesen írta le a teszt, hogy milyen vagyok. Nulla eltéréssel.
  Aztán gondoltam rákeresek milyen munkát ajánl az internet, ilyen személyiségű embereknek a “Kampányfőnök” típus alapján.

  Erre kiadott téged. Kiadta ezt a bejegyzést és szóhoz se jutok, pedig mind ketten tudjuk, hogy ez lehetetlen, hiszen azonnali kéztetést éretem, hogy minden barátomnak átküldjem a posztot és részletes beszámolót kérjek. ,,Mit gondolsz, illik rám?” ,,Ugye, hogy olyan, mint én?”

  Azonnal a pozitív megerősítést várom xD szokásos

  Elsírtam magam a poszt olvasása közben, hiszen ilyenek vagyunk mi, hihetetlenül érzékenyek és persze közben folyamatosan arra gondoltam, ‘úristen most megtaláltam magam a világban, nem vagyok egyedül, ez valami összeesküvés elmélet? imádom ezt a lányt, azonnal barátkoznom kell’….szokásos :D

  DE most komolyan, minden egyes szó amit írtál, aranyba kéne foglalni, mert ez én vagyok, mármint MI vagyunk
  Basszus, lehet, hogy többen is….

  Örökké téged foglak olvasni….ja igen és már tudjuk is mind a ketten, hogy halogatni fogom, hogy megnyissam az oldalt. Mert MI halogatunk, folyton…

  De azért elmondom itt mindenki előtt, hogy igyekezni fogok!

  • Óóóóóó, de örülök neked, nagyon! Ínséges időket élek rokonlelkek terén, úgyhogy ost minden ilyesmi triplán számít! :) Világ ENFP-jei, egyesüljetek!

 22. Szia Eszter!
  Igen jòl gondolod, ENTJ nőnek lenni olyan, mintha egy kőkemény, erős akaratú, fegyelmezett hadvezért bezàrtak volna női testbe. Büntetés.
  Szerencsénkre az ENFP-k és a ENSJ-k így is elviselnek minket. Mert ti valòban bolondosak vagytok. Nekem még a hangszìnem is megvàltozik, ha az ENFJ fiammal beszélek. Az ENFP párom meg feldob a gondtalan, spontàn hozzààllàsàval. Normàlisan nem tűröm a hibàt, de nekik sokmindent elnézek. :)

  • Szia Eszter!
   Igen jòl gondolod, ENTJ nőnek lenni olyan, mintha egy kőkemény, erős akaratú, fegyelmezett hadvezért bezàrtak volna női testbe. Büntetés.
   Szerencsénkre az ENFP-k és a ENFJ-k így is elviselnek minket. Mert ti valòban bolondosak vagytok. Nekem még a hangszìnem is megvàltozik, ha az ENFJ fiammal beszélek. Az ENFP párom meg feldob a gondtalan, spontàn hozzààllàsàval. Normàlisan nem tűröm a hibàt, de nekik sokmindent elnézek. :)

 23. Nagyon sokáig introveltált Férfinak hittem magamat és kerültem az olyan nyílt szituációkat amiket kényesnek ítéltem meg. Aztám mióta dolgozok pár éve teljesen átformált.. eleinte szokatlan volt, hogy állandóan emberek között vagyok és kommunikálok.. de megszoktam, sőt kinyíltam, ráéreztem. Mindig is fontos volt mások véleménye és most, hogy az önbizalmam és a (széles) barátiköröm a helyén van már nem zárkózok el a külső visszajelzésektől, sőt igényleg. Van egy mondásom amit te jól megfogalmaztál – 2 nap pihi kell ahhoz, hogy 5 napig emberek között legyek. Munkámat eleinte komolyan vettem és majd kinyírtak a merev szabályok, az időpontok, az adminisztráció (a halálom), de elértem azt, hogy most már kilazítottam a szabályokat. Munkám során 100 dologgal foglalkozok szóval nem unatkozok, hál’ istennek rugalmas eléggé, és ha van egy “ügy” amit megkell oldani akkor lelkesedésem kitartásom fellángol. Szóval kitalálhatod ebből hogy Én is ENFP vagyok. Párkapcsolatban még soha nem kaptam meg amire vágyok, a fokozott törődést, sok ölelést, az állandó kedves szavakat.. most ez az újabb “ügy” hogy ez megváltozzon :) Ja és igen még az adminisztráció.. adóbevallás, bankiügyek, számlák befizetésénél fogni kell sajnos a kezem mert mainapig nem megy vagy elfelejtem.

 24. Valami, amit nem említ a teszt, az az A/T mérő, amit később adtak a modellhez. Ez lényegében a stresszkerülést hivatott mérni. Ezáltal az MBTI jobban átfedésbe is kerül más modellekel, mint a “Big 5”. Az A/T mutatót egyszerűen csak a típus végéhez kell adni, pl. INFJ-A.

  Az Assertive, “rámenős” személyiség elégedett, magabiztos, érzelmileg stabil, nem rágódik a régi hibákon, de ezeket a szimpatikus vonásokat részben azzal éri el, hogy nem hajtja agyon magát, ha úgy látja, annak érzelmi kára azt nem éri meg. A Turbulens személyiség ideges, önkritikus és maximalista, minden áron célorientált, saját céljainak és mások elvárásainak akkor is megfelel, ha ez számára feszültséget eredményez.Tehát a Turbulensek megbízhatóbbak és termelékenyebbek rövid távon, de idővel annyira felgyűlhet bennük a stressz, hogy képtelenek megfelelni vagy egy helyen maradni továbbra is.

 25. Szia Eszter!
  7-8 éve töltöttem ki először a tesztet. ENTJ jött ki. Megvilágosodtam. Azelőtt úgyéreztem magam, mintha senki sem értene. Próbáltam én elmagyarázni, hogy nem is vagyok szigorú és hogy magammal szemben sokkal magasabbak az elvárásaim es hogy sosincs benne semmi személyes, ha visszadobom az ergya munkát. Mégis mindenki utált. Azon nyomban elhatároztam, hogy ENFJ-vé akarok válni. Eltelt 3 év. Még a főnököm is szóvá tette, hogy előnyömre változtam. (Nem rettegnek a beszállítók és nem bőg miattam a diszpécser lány) Ezen felbuzdulva újra kitöltöttem. Persze megint ENTJ jött ki. Aztán beleástam magam jobban, és elkezdtem tanulmányozni a többi típust. Rájöttem, hogy a személyiségemet nem tudom (és már nem is akarom) megváltoztatni. Azon vagyok, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle és elfogadjam, hogy mások máshogy működnek.

 26. Szia Eszter!

  Nekem most épp ENTP jött ki valamelyik tesztben, 94-94-51-72, ezért az néha tud ENFP is lenni (sőt, ha a munkahelyi viselkedésem alapján töltöm ki, leginkább ENTJ).
  Ez a cikked el van téve kedvencekbe azért, hogy a vicces képekkel meg tudjam másnak magyarázni, hogy miért nem érti, amit épp próbálok az agyába elültetni.
  Ami mostanában nagyon frusztrál, hogy tényleg azt látom, hogy annak ellenére, hogy nagyon jól értem a dolgok működését, és meg is lenne a szókincsem – improvizatív képességem is átadni, mégis, képtelen vagyok _üzenetet_ közvetíteni. Külön érdekes, hogy idegen nyelven talán jobban megy, gondolom azért, mert ott szűkebb az önkifejezés lehetősége. Épp ezért nekem rá kell szánnom az időt egy összefoglaló előadásra, hogy az tényleg összefoglaló legyen, és ne “csak” egy előadás. Neked van erre valamilyen technikád?
  És ami még ultravicces. Teljesen reál területen dolgozom, konzervatív és hierarchikus cégnél (ugye milyen jó nekem?). Sokszor megkaptam kollégáktól, főnököktől, hogy azt csodálják bennem, hogy mennyire strukturált vagyok. Ha valaki ezzel jön, azt szoktam válaszolni, hogy “bár tudnád, mennyire lefáraszt, hogy ilyennek látszódjak”… Ennek ellenére imádom a munkám – illetve, most hogy így gondolkodom, nem is tudom, hogy a munkát szeretem-e igazán, és nem lehet-e, hogy igazából a közösséget, ami körülvesz, és részben az én feladatom, hogy formáljam?

  Olvastam a hozzászólásokat, és vissza-visszaköszön, hogy ki milyen szeretne lenni, és hogy a személyiséget meg lehet-e változtatni. Szerintem meg lehet, kell hozzá 10-20-30 év. Kb. 15 éve töltögetek ilyen teszteket, és az arányok folyamatosan változnak, és egy irányba. Azért, mert T->F és a P->J változást valamiért szeretném.
  Hopp, most megint van egy csomó al-al-gondolatom :-)
  Itt van még egy kevésbé vidám részlet is. A nagycsaládos családfő szerepben az ENTP-ENFP, mondjuk úgy, erősen hiányt okoz a napi rutinok betartásában/betartatásában (mondjuk ehhez kell az, hogy a feleségem meg INFJ.) Ezért bár magamtól ENTP lennék, de itthon is muszáj keménynek lenni, mert különben – kis túlzással – éhen halunk. Na, ha ez jut szembe, megkapom a feleségemtől, hogy ne viselkedjek úgy, mint a munkában. És, a legnagyobb baj itt az, hogy tényleg úgy viselkedem, emiatt lényegesen kevesebb az öröm-faktor az életünkben, mint fiatalként.

 27. Nagyon szuper cikk!! Én is ENFP vagyok, nagyon jól leírtad a mindennapjainkat.

 28. Hát ez a cikk rólam is szól, elég rendesen :D ENFP :D

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. 7 érv és ellenérv, amiért (nem) kell a nők jogairól beszélnünk | Eszter's Offtopic
 2. Születésnapi poszt: az elmúlt 365 nap tanulságai | Eszter's Offtopic
 3. És még mindig személyiségtípusok: az ENFP hétköznapi dilemmái, amivel mindenkit az őrületbe kerget | Eszter's Offtopic
 4. Myers-Briggs ítélete: INFP vagyok! - Árpád Blog
 5. Mi, akik extrovertáltak és introvertáltak is vagyunk | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: