Aktuális

Születésnapi poszt: az elmúlt 365 nap tanulságai

Majdnem fél éve, vagyis félúton az elmúlt 365 nap tapasztalataiban, megírtam a teljes erkölcsi kódexemet. Ez egy kicsit annak a folytatása: ezúttal abból az alkalomból, hogy születésnapom van.  Meg azért, mert miért ne.

Teljesen indokolatlan cukiság - ilyenkor belefér

Teljesen indokolatlan cukiság – ilyenkor belefér

0. A francokat kell attól tartani mindig, hogy leoraveczcoelhóznak. Ha egyszer átéltél valamit, és beszélsz róla, az akár hiteles is lehet. Na, akkor… nézzük.

1. A tudatos teremtés egyik fő gátja az akarás: minél görcsösebb, annál inkább. Ez azért durva paradoxon, mert nyilván azt a célod megteremteni, amit nagyon akarsz… néha görcsösen. Bebizonyosodott, hogy akkor működik a dolog, ha megfogalmazódik és tudatosodik benned a vágy, teszed a dolgod, de szinte azonnal el is tudod engedni azt.  Akkor viszont a legabszurdabb dolog is kopogtathat az ajtódon. Ha tehát már mindent megtettél egy cél érdekében, és semmi, akkor lépj vissza, és nézd meg, nem akarod-e túlzottan, és fordítsd más irányba a figyelmedet egy időre.

2. Az, hogy ez a legnagyobb és legfontosabb dolgokkal is működik-e, nyilván a jövő zenéje (hogy ez az összefüggés, az biztos, de vajon ki tudsz-e lépni az akarásból? na, ez az). Jövő ilyenkor király volna azt mondani, hogy hát persze.

3. Ha már kilépés. A komfortzónán túl eléggé fasza dolgok vannak. Előfordul, hogy pontosan tudod, hogy milyen veszélyt vállalsz, nem is hazudnak a megérzéseid… de mégis megérte, megéri az egész. Kell néha olyasmit csinálni, ami szürreális, bizarr és felszabadító. Akkor is, amikor ennek olyan ára van, amit józan ésszel nem akarnál megfizetni. Épp ez benne a trükk: van, hogy nem kell józan ész.

4. Vannak dolgok, amik senki másra nem tartoznak. Nem kell gyöngyöt szórni a disznó elé. Másik személy dolga, amit veled osztott meg, sosem tartozik egy harmadikra.

5. Nagyon furcsa, de ha elárulnak és becsapnak, nem az a tanulság hogy nem szabad bízni többé. Ugyanúgy bízom, másokban. Hát nem röhejes?

6. Soha többé nem akarok játszmákban részt venni. Ez nagyon nehéz, mert durva stresszhelyzetben, érzelmi érintettség esetén erősen regresszív a reakcióm, ráadásul jellemző volt rám sokáig a játszmák tudattalan sémakövetése is: lép a másik valamit, én is lépek, és közben passzív-agresszív vagyok, meg dühös. A játszma kurvára beteg dolog, és nekem egy életre elegem lett belőle. Inkább leverem a veséjét annak, aki bántani mer, de játszmázni nem fogok.

7. Olyan jó, hogy az embernek van családja meg választott családja is.  Persze, mindkettő választott, csak másképp. Most látom csak igazán, hogy mi a szerepe annak, hogy oda születtem, ahova. És annak, hogy mostanra megtaláltam azokat, akiket.  Ez az év a közösségi élményekről szólt: két egymástól független, nagyon erős támogató közeg is jelen van az életemben, és három fantasztikus, új embert is megismertem. Az is kell, hogy néha picsán rúgjanak.

8. És vannak emberek, akik hate-readelnek… engem!!! Nem fura ebbe belegondolni? Hogy van, aki irigy egy magamfajta figurára is. Ezek szerint mindenkire és bárkire lehet irigynek lenni. Azért ebbe valahogy… nem gondoltam bele eddig.

9. Nyugodtan lehet ignorálni és törölni azokat, akik direkt, előre kitervelt módon, aljas indokból, esetleg csak von Haus aus idegesítőek. Nem kell sajnálni őket, feldolgozzák, te viszont jelentős időt takarítasz meg.

10. Az emberek tényleg jönnek-mennek. Mindig elmondom: “ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek – ennyi az egész”. Csak ezt megélni – még mindig – rohadt nehéz. Ezt tanulom. Ezt is.

11. Megvan az első magassarkú cipőm, és tudok benne járni, sőt, akár hat órán át táncolni is! Csak a megfelelő talpkiépítést kell választani, és működik a dolog. Egyébként megéri, mert jobban néz ki a boka, és szebb a járás is valahogy.

12. Ebben az évben kellett megtudni, hogy van három sminktermék, amelynek a létezéséről korábban soha nem is hallottam. Az egyiket úgy hívják, hogy “primer”, tök átlátszó cucc, és az alapozó alá kell felvinni egyenletesen, eléggé drága cucc. A másik neve “concealer”, olyasmi, mint a korrektor, csak ujjal kell felvinni, és ez egy komplett paletta, különféle színekkel: a rózsaszín a szem alatti karikákra van, a zöld a pattanásokra, satöbbi. Ezt egy YouTube-tutorialból tudom, el se tudtam képzelni, mire jó a hét szín. Egyébként már azt is átlátom, hogy a sorrend: szem, primer, alapozó, concealer. Ja, és a harmadik: az ecset! A profik nem ujjal, hanem ecsettel viszik fel az alapozót, amit én egyszerűen nem tudok elképzelni. Az a durva, hogy van rengetegféle ecset, és egy rutinos sminkes tudja, hogy a nemtomhánycentis mókusfarok ecset mi mindenre lehet jó például. Komoly, nem? Ettől még mondjuk, nem lettem ügyes sminkes, de sebaj, jövőre talán… á, francokat, annyira azért nem érdekel a dolog.

13. Volt három olyan helyzet is az egy év alatt, amikor túl tudtam lépni egy kicsit önmagamon. Na jó, nem kicsit, nagyon. Neeem, semmi altruizmus, egyszerűen csak kiléptem a megszokott perspektívából, és felül tudtam emelkedni a szokásos, hétköznapi, kisstílű aggodalmakon és önzésen. Miért csak három? Ne kérdezzük, inkább örüljünk ennek a háromnak.

14. Az ember nagyon tud ragaszkodni a problémáihoz, mert ezek identitást adnak és keretet az életének. Amikor egyet, a legnagyobbat, legyőzöd, akkor van egy nagy üresség a helyén, amivel hirtelen nem tudsz mit kezdeni.

15. Nagy kétkedő vagyok: átélek egy csodát, és máris kételkedem, hogy tényleg átéltem-e, és tényleg csoda volt-e. Ez jó, mert így nem lehet könnyen befolyásolni, de rossz, mert.. ott egy csomó kétely.

16. A francokat nem lehet könnyen befolyásolni. Bizonyos helyzetekben nagyon is lehet, sőt. Még mindig feladat: határozottan, világosan nemet mondani, ha az a belső döntés. Bárkinek.

17. Hihetetlen, de jobb kondiban vagyok, mint tavaly ilyenkor. Gyorsabban megyek, futok, mászok, kevésbé fáradok el, és kétszáz guggolás után sincs izomlázam.

18. Annyira nagyon ENFP vagyok, hogy ihaj. Ezt eddig észre se vettem. Mármint, tudtam, hogy mi a helyzet, de hogy ennyire…? Lesz majd poszt erről is. Azt hiszem.

19.  Amikor az ember nincs épp a helyzete magaslatán, mindig emlékezni kell az “ez a szar nem ugyanaz a szar” kezdetű aranyszabályra. Ez röviden annyit tesz, hogy bár úgy tűnik, stagnálsz, a valóságban könnyen meglehet, hogy csak látszólag állsz ugyanott, mint tavaly ilyenkor: igazából ez már a következő kör… és most másért szar, mint amiért tavaly volt szar. Ha azonosítod, hogy ez van, akkor a szar már nem is olyan szar. Vigyázzál nagyon, mert ezt könnyű ám összekeverni az önáltatással.

20. Ünnepelni kell. Mindig, nem csak a szülinapokon. Lehet, hogy vén nyugger vagyok, de a csendes, szűk körben, természetben töltött ünnep fontosabb, mint a nagy felhajtás.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás Születésnapi poszt: az elmúlt 365 nap tanulságai bejegyzéshez

 1. Boldog szulinapot! :) nehany felismeresedet fel kene irnom valahova magamnak is. Plusz egyet arrol, hogy irjam fel a felismereseket, mert elfelejtem, es olyan bosszanto, amikor sok tiprodas utan ujra meg ujra feltalalom a spanyolviaszkot :)

  • Erre mondja azt a holtig tanuló jó pap (elvégre miért is ne lehetne ilyen is?), hogy oké, hogy a prédikációm még mindig ugyanaz, de hát javultak a hívek? Nem? Akkor meg? :))) Szóval, fel azt fedezni mindig újra, amíg second naturer-ré nem válik… :)

   • Boldog születésnapot!
    A paphoz: izé, jó a szöveg, de nekem a tanulság azért más. Ugyanaz a prédikáció, a hívek nem javultak: nem lehet, hogy más szöveg talán hatékonyabb lenne? Ha már ez úgysem használ, nem lenne érdemes mást próbálni? Persze, lehet, hogy nem is a prédikációban van a hiba, de hátha mégis? Nekem ez egy kicsit ilyen “Minden marha szembe jön velem” típusú gondolkodás.

 2. Nagyon boldog szülinapot neked! Jó volt olvasni a felismeréseidet!

 3. Boldog szülinapot! :) Én meg szabad madár lettem. Szép nap ez a mai. ;)

 4. Köszi az összegzést, egy ideje úgyis keresem, hogy a sok másoknak hivatásból segítés mögött hol vagyok önmagammal lemaradva – bejegyzés félrerakva ismételt elővételre, köszi! :)

 5. :) Tetszik az írásod. Az 1. ponthoz. Durva, de tényleg így van. Szerintem a túlzott akarás elbizonytalanít. Ha túlzottan akarom, azt jelzem magamnak, hogy nem fog könnyen menni. Nagy energiát, nagy akaratot fektetek bele, nem bízom magamban, hogy könnyedén elérem. A szükség és a bőség is összefügg ezzel. A keletiek azt gondolják, oda áramlik a bőség, ahol bőségtudat van. Ez kicsit misztikus, nehéz ráhangolódni. Ahol szükség-tudat van, onnan az is elfogy, ami már megvan. Ha szükségtudattal élek, azt erősítem meg magamban, hogy valami hiányzik az életemből. Nem vagyok elégedett. Az elégedetlenség út az önbizalomhiányhoz. Ha nagyon akarok valamit, megerősödik a hiánytudat. Az lehet a lényeg, melyik által minek látom magam. Így nekem már könnyebb volt lefordítani a keleti misztikumot, a nyugati pszichológia nyelvére. :)

  • Köszi, légy üdvözölve, örülök neked! Igen, pont ezt látom én is: amikor “akarok” valamit, akkor annak hiányára vagyok tudatos, ami lehúzó erő, és hátráltató tényező. És azt hiszem, amit keleti misztikumnak és nyugati pszichológiának hívunk, az lényegében ugyanaz. :)

 6. Boldog szülinapot picit megkésve is! Nyugger, aki 200 guggolást nyom izomláz nélkül? Lealázol… :)

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: