Aktuális

Van, ami nem lehet érv még Szijjártó Péter ellen sem

...más viszont igen

Több mint egy hete Szijjártó Péter új luxusingatlana  a téma mindenhol. A Fidesz egyik leghűségesebb embere kissé benézte ezt a tranzakciót: hónapok óta tudta, hogy ősszel külügyminiszter lesz, tehát igazán várhatott volna még egy kicsit a 167 milliós dunakeszi palota birtokbavételével.

Egy többszáz négyzetméteres, medencés-autómosós-fitnesztermes elitkuckó persze mindenképpen pikáns, ha az ember arra épített karriert, hogy a “puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzás” szükségességéről szónokolt, és közben buzgón “luxusbaloldalozott” éveken át, de a történet ott válik igazán izgalmassá, hogy a politikus vagyonnyilatkozatában nyoma sincs a pénznek, amit az ingatlanba fektetett. Bámulatos, amikor az ember x-et keres, mégis 2x-et képes megtakarítani havonta hosszú éveken át, miközben birtokokat vásárol és családot tart el – ki ne akarna tanulni Szijjártó Pétertől? Külön szép, hogy emberünk a frissen vásárolt ingatlan fedezetének forrásáról az első körben meg is feledkezett: véletlenül elszámolt tizenkét micit, mert hát egy ilyen szerény, képletes összeg fel sem tűnik az embernek, ugye.

Nos, természetes dolog, hogy ha valaki közpénzből él, ráadásul a kormány kebelén, akkor bizony megvizsgáljuk, hogy miképpen gyarapodik a vagyona. Szijjártó azzal indokolja a fényűző, titokzatos forrásokból finanszírozott fészket, hogy a szülei a kezdetektől támogatták, és “egy élet munkáját” fektették abba, hogy “a fiatalok kényelmesen élhessenek”. Azt is elmondta, hogy “nincs miért szégyellni magát”, hálás a családnak, amiért mindent megadtak a számára. Az Indexen olvastam: Szijjártó István és neje vasúti beruházások mérnöki munkáival foglalkozik, a cégadatok szerint tavaly már több mint 240 milliós árbevételt könyvelhettek el a vállalkozásuknak köszönhetően. Ebből azért már lehet félretenni a kisfiunk fészekrakására, ez tény – még akkor is, ha hét éve volt egy erősebb kartellbotrány, amikor is ugyan a Gazdasági Versenyhivatallal való együttműködés mentesítette a családot a jogi következmények alól, de azért a komoly (?) büntit állítólag meg kellett fizetni.

Más kérdés, hogy honnan jöttek a megbízások és miért: könnyen meglehet, hogy a Fidesz – közvetett módon, legalábbis – sokat tett azért, hogy a Szijjártó-család vagyona gyarapodjon. Van egy olyan érzésem, hogy kizárólag erkölcsileg kifogásolható részletek bukkannak majd napvilágra egy esetleges vizsgálat során, de talán még azok sem… számos kormányközeli érdekeltséget egyszerű álcázni. És amúgy is: miért ne lehetne tízszeres áron a megbízók között néhány alak, akik rajta vannak az ország legbefolyásosabb embereinek a listáján? Esetleg egy unokaöccsük? Esetleg maga az állam, ugye? Elvégre az állam is dolgozik vasúti beruházásokon. Már csak természetes, hogy hazai vállalkozót bíz meg a munkával, hogy ezzel is a kkv-szférát fejlessze… Most bízzon meg egy messziről idetelepült multit?

Ha Szijjártó korrekt csávó lenne, maga tárná fel a szülők anyagi helyzetének hátterét, mivel magát tisztázni akarná, a szülőknek pedig – nyilvánvalóan – nincs mit takargatniuk, ha becsületesen dolgozták végig az életüket. Mivel Szijjártónak azonban ilyesfajta tisztázásra nincs szüksége, az ellenzék kezdeményezi a szükséges vizsgálatokat a NAV-nál. Idáig oké, ez a helyes eljárás, ezért van ellenzék, még ha a kétharmad nem is túl sok mozgásteret ad nekik. Akárhonnan is jöttek viszont a milliók, van valami, ami végtelenül undorító ebben az egészben, és ami talán épp annyira aggasztó, mint a külügyminiszter különös vagyongyarapodása: a dühös irigység, amivel a média és a kisember ezt az egészet kezeli. Ne értsétek félre, nem védeni akarom a fidesznyiket, de számomra ez egy józan higgadtságot igénylő ügy: meg kell vizsgálni az egész Szijjártó-család vagyonosodásának körülményeit, és a többi titokzatos, követhetetlen vagyongyarapodást is. Nem csak a Fidesz körében, persze…

A túlzó, szándékosan hangulatkeltő kirohanások ezzel szemben csupán arra jók, hogy felpiszkálják az éhes kisembert, de nem segítik ennek az igazság kiderítését, közben pedig hiteltelenné teszik a korrekt érveket is a Fidesz-hívek számára (márpedig ők sokan vannak, most már több mint elegen, tegyük hozzá). A leggyakoribb motívumok a problémás Szijjártó-ellenes érvek közül:

1. Szijjártó Péter soha nem dolgozott egy percet sem életében. – Ez így, ebben a formában nem igaz. Oké, 1998-tól,  tehát 20 éves kora óta a Fidesz szekerét tolja, tehát civil foglalkozása a politikán kívül valóban soha nem volt. Több mint tizenöt éve politikus, nem dolgozott sem alkalmazottként, sem vállalkozóként, sem kisvállalatnál, sem multinál – és ez nyilvánvalóan dühíti az embereket, akik éveket, évtizedeket szoptak végig egy rendszerben. De ettől még dolgozott. Lehet irtózni a politikától, lehet gyűlölni a Fideszt és lehet vitatni a külügyminiszter úr kvalitásait, de Szijjártó az elmúlt tizenöt évben igenis munkát végzett.

2. Szijjártó Péter a seggnyalásra építette a karrierjét, egy önálló gondolata nincs. – Igen, ez valószínűleg így van, de ez egész egyszerűen nem érv ellene. Vannak a kreatívok, és vannak a végrehajtók – ő az utóbbi. Mindkettőre lehet karriert építeni, nem csak a politikában, hanem gyakorlatilag az összes területen: még a popzene milliárdos slágergyárosai között is vannak innovatív zsenik, és akadnak zseniális epigonok, akik pontosan tudták, hogy milyen trendre érdemes épp ráhelyezkedni a siker érdekében. Ez önmagában nem bűn, nem baj, nem probléma: nem lehet mindenki kreatív, egy csapatban szükség van a lojális végrehajtókra is. Az, hogy szerintünk erkölcsileg aggályos az, amit “végrehajt”, már más kérdés: inkább arról érdemes vitatkozni a konkrétumok szintjén, nem pedig a végrehajtói minőséget kritizálni.

3. Szijjártó Péter a kezdetektől nulla erkölccsel rendelkezett, hiszen könnyű dolog volt a győztes csapat mögé állni 1998-ban. – Attól még, hogy én okádok a (mai) Fidesztől, egyáltalán nem biztos, hogy 15 évvel ezelőtt egy fiatal srác nem hitt tiszta szívvel Orbánék ideológiájában. Annál is inkább, mivel a szülei szupergazdagok voltak már akkor is – több ingatlant is vásároltak neki ifjonc korában, – tehát gyakorlatilag bármilyen karrierbe belefoghatott volna… és bármilyenbe nem, merthogy azt is megtehette volna, hogy a lábait lóbálja a családi vállalkozás zászlója alatt. Elég jó emberismerő vagyok viszont, és én úgy látom, hogy ez az ember végig hitt abban, amit csinált, ezért számára semmilyen morális meghasonulást nem okozott a szerepkör, amit magára vállalt. Nehéz elképzelni, hogy 15 éve hiszi, hogy “csak a Fidesz”, de valószínűleg ez a helyzet, és ez valószínűleg így is marad.

4. Szijjártó Péter rohadt szemét szülei nyilván velejéig korrupt emberek, fúj, akik gusztustalanul pénzelik a kicsi fiukat. – Ezt nem tudjuk. Mármint a korrupciót. Lehetséges, hogy igen, lehetséges, hogy nem. Ez majd kiderül – vagy nem. Az ellenék szerencsére azon dolgozik, hogy tényanyag is legyen a témában. Látatlanban azonban annyit mondani, hogy a multimilliomosok egészen biztosan csak korruptak lehetnek, elég sokat elárul a hiányszemléletet mozgató korlátozó hiedelmekről. Simán lehet, hogy egyszerűen csak tehetségesek – akár kreatív, akár végrehajtó módon – és mellé jól lobbiztak, ami szintén egy szkill. Nem tudjuk – egyelőre. Az pedig, hogy egy szülő támogatja a gyerekét, önmagában véve szintén nem bűn: ahogyan a gazdagság sem az. Ha százmillióid lennének, te is százmilliót adnál annak, aki a legfontosabb a számodra, nem?

Mi a konklúzió? Az, hogy igen, vizsgáljuk szigorúan, határozottan, minden részletre kiterjedően a feltűnően gazdagodó kormányközeli közszereplőket és közvetlen környezetüket, de azért maradjunk már meg a realitások talaján, és tegyük félre a csúsztatásokat egy kicsit, hogy tisztábban lássunk.  A tények tények maradnak akkor is, ha torzítunk a tények mögötti részleteken… és a lelkünkön, az irigység miatt.

A frizurája egyedibb, mint ő maga

A frizurája egyedibb, mint ő maga

 

 

Reklámok
Eszter névjegye (989 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

14 hozzászólás Van, ami nem lehet érv még Szijjártó Péter ellen sem bejegyzéshez

 1. Szíjjártó szülei eiien már büntetőeljárás is volt folyamatban,vádalkuval menekültek meg a börtöntól.

 2. Mondjuk addig értelmetlen és káros bármely narancs “angyali oldali” mellett könnyet ejtened amíg ezek mocsokkal töltik meg a közéletet,majd ha bemutatják például a bissaiui útlevelet minek okán előzetesbe vágtak 1 politikai ellenfelet…

  • Haha, könnyek azért nem lesznek, sőt, örömmel látnék néhány anti-européer figurát a rácsok mögött, de az a baj, h amíg a közvélemény a külsőségeseken fennakad, és sóváran irigykedik, sajnos a tények sem kerülnek napvilágra, legalábbis nem kapnak kellő figyelmet. Elsikkad a lényeg a bulvártrash mellett.

 3. Pont ez a házvásárlási epizód, pontosabban: az ízlés és az arányérzék hiánya (időzítés, ahogy írod) mutatja a legjobban, hogy mentes minden diplomáciai érzéktől, amivel pedig egy külügyminiszternek rendelkeznie kell/kéne. Mégiscsak az országot képviseli, és már eléggé unom, hogy nekem kell szégyenkeznem külföldi ismerőseim előtt a bumburnyák politikusi húzások miatt (és még finom voltam!)
  A kettes pontban leírt hasonlat ott sántít, hogy a popszakma (talán még) versenyszférának számít, vagyis, a piac árazza be a produktumot és nem közpénzből megy a móka, vagyis, a tehetséges epigon is a piacról (eladott merchandise, koncertek/haknik stb) él. Nem mondom, vannak a mindenkori hatalom kegyeltjei, mindig is megvoltak, de a többség akkor is magát tartja el, főleg, ha sikerül meglovagolni egy trendet.

  • No jó, persze, de politikusokra szükség van. Csak nem olyanokra, amelyek most vezetik az országot. Kellenek emberek, akik a közügyekben döntenek, és párbeszédet folytatnak azokról, képviselve választóik érdekeit. Tehát oké, közpénz, az én pénzem, vagyis legyen visszahívható a képviselő, ha nem vagyok elégedett. De attól még munka, amit csinál, amiért jár a fizetés.

 4. Uhh, ha nekem ilyen anyajegyek volnanak a fejemen, nem hordanek ilyen frizurat! :)
  Nekem kb ennyi a kapcsolodasom a mai politikahoz es nem is kivanok tobbet. De azert csodalom azt, aki kepes igy megmelyedni benne. Azt meg planede, aki megprobal objektiv is lenni.
  Mert az viszont igaz, hogy a magyar fo tulajdonsaga az irigyseg, es a gatlastalan kigyot-bekat kiabalas, mindegy, hogy melyik oldal, vagy mi a tema. Es ez meg feltunobb, ha par ev kulfold utan hazajove hallgat bele az ember, ugyhogy reszemrol tovabbra is maradnak a rajz- es termeszetfilmek.

  • Szerintem a frizura a legkevesebb gond ezzel a figurával. :)

   Amúgy engem is csak bizonyos keretek között érdekel a politika, túl mélyre nem ásnék.

 5. Mi vagy te, Tisztelt cikkíró?? Szijjártó védőügyvédje??

  • Nem kimondottan, egy könnycseppet se hullatnék, ha börtönbe kerülne a b. családjával együtt, de az a kétes vagyongyarapodás okán történjen, bizonyítékokkal, és ne pedig azért, mert van rajta sapka… vagy éppen nincs. :)

   Veszélyesnek tartom azt, amikor nem a lényeg miatt támadnak egy embert, hanem pusztán irigységből. Az indulatok és az objektivitás hiánya általánosságban véve pontosan a tények megismerését hátráltatja.

   Egyébként támogatom azt, hogy a képviselők visszahívhatóak legyenek, és közeli hozzátartozóknak is nyilvános legyen a vagyonnyilatkozata egy bizonyos pozíció felett.

 6. Nagyon egyetértek veled, igazad van. ha gáz van a fickó és családja anyagi ügyeivel, akkor vizsgálják ki és ítéljék miatta. Csukják le, ha kell. De a sárdobálás, személyeskedés és kicsinyes gyűlölködés felesleges és ízléstelen.

 7. Arthur Bloch // október 5, 2014 - 05:59 // Válasz

  Csak tisztelni tudom az álláspontjáért T.Eszter – sajnos még várni kell arra,hogy érvényesüljön a régi mondás:Nobilitas sola est atque unica virtus…

 8. Eszter, egyetértek, politikusokra szükség van, csakhogy az eddigi megnyilvánulásaiból nem arra következtet az ember, hogy Szijjártó lenne az optimális külügyminiszter. Nem irigylek senkitől sem úszómedencét, sem x négyzetmétert, csak irritál a pökhendi magamutogatás, a kamuzás, azok hülyének nézése, akik az adójuk befizetésével lehetővé teszik ezt a rongyrázást.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Körkérdés: és te hogyan értelmezted az elhangzottakat? | Eszter's Offtopic
 2. Miért jár több tisztelet, mint ami az alap? | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: