Aktuális

Épp ideje, hogy vége legyen az önkormányzati választásoknak

Kissé elegem van már az önkormányzati választási szezonból. A kampány utolsó napjait Gyöngyösön töltöttem, ahol egy sor fantasztikus élményben volt részem…

1. Minden reggel (na jó…  délben) a vonalas telefon ébresztett.

Rendszerint a következő beszélgetés hangzott el:

én, félkómásan, rezignáltan: Igen, tessék.
géphang: Üdvözlöm! Orbán Viktor vagyok…

Anyádat, tettem is le rögtön.

B, verzió:

én: Halló.
lelkes fiatal férfihang: Kezicsókolom! … vagyok a … (szervezet neve). Közelegnek az önkormányzati választások, ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. Tudja már, hogyan fog szavazni?
én: Köszönöm az érdeklődést, de évek óta kiforrott világnézettel rendelkezem, nincs szükségem segítségre. Viszonthallásra.

Hihetetlen, hogy mire nem vetemednek ezek, mióta ingyen vannak a helyi hívások.

2. Minden este felcsöngetett hozzám egy idegen, hogy szórólapot hozott, engedjem már be.

Beengedtem, mert én egy ilyen demokrata vagyok. Na, nem gyurcsányi értelemben, isten őrizz. A kampányanyagban viszont sok köszönet nem volt. Igazából kampányanyagnak aligha nevezhetjük őket, inkább ellenkampányról beszélhetünk.

A mai termést például a FIDELITAS Heves megyei szervezete vállalta magára, igazán bájos:

Tényleg egyik szervezethez sem fűznek érzelmi szálak, de azért igazán röhejes, hogy az egyik jelöltet azért támadják, mert állítása szerint polgármesterként a jobb- és a baloldallal is szóba állna (jó esetben egy normális ember eleve ügyek mentén politizál, vagyis nem kérdés nélkül utasítja el a másik oldal minden felvetését), a másiknak pedig azt dörgölik az orra alá, hogy miatta nem jött létre az a projekt, amit épp a Fidesz támadott a legjobban 2008-ban, még az ellenzékből.

Kicsit csodálkozom, hogy drogosozás nem volt, Pesten azért keményebben mennek ezek a dolgok. Vagy csak az okozza a különbséget, hogy a gyöngyösi kampányból csak egy hetet láttam, meg a mainstream hírek jutottak el hozzám? Például az, hogy az új fideszes polgármesterjelölt elsírta magát, mert állítólag életveszélyesen megfenyegették. A régit meg, aki azért lett régi, mert egykori tanítványának, Vonának a kamerák előtt aláírt tavasszal, maga a Fidesz támadja a legjobban.  Jobban belegondolva, itt is elég kemény azért a dolgok menete.

3. A Facebookomat elözönlötték a politika és a trashbulvár határán mozgó hirdetések.

Oké, az egy dolog, hogy “szavazzál XY-ra, az egyetlen értelmes alternatívára”, ez ebben az időszakban teljesen érthető, elfogadható attitűd. Az is, hogy minden jelölt annak érzi magát. Legalábbis azt kommunikálja.

Az is rendben van, hogy mindenki kifejti, miben látja politikai ellenfelei gyengeségeit: ez még egy értelmes, előremutató párbeszéd kezdete is lehetne akár. Na jó, legalábbis arra emlékeztet.

De azért az, hogy egyesek komoly pénzeket költenek arra, hogy tudassák a világgal, miért alkalmatlan a másik jelölt a családi élete és a szabadidős tevékenységei alapján…. hát, az azért már tényleg gyomorforgató egy picit.

4. Nagyon furcsa kampányrendezvények voltak az ablakom alatt.

Annyira, de annyira  a belvárosban van a szülői ház, hogy itt aztán minden eventet alkalmam nyílik testközelből végighallgatni. A playbackelő asszonykórust, a ráncdalénekeseket és a népiesch elemekkel keveredő technót már megszoktam, de azért akadnak meglepetések ebben a műfajban is: a minap például kikent-kifent, visongó huszonéves lányokba botlottam, amikor a postára mentem. Gondoltam, biztos a Vastag-testvérek lépnek fel a szüreti mulatságok alkalmából, esetleg a By The Way nevű fiúbanda tart meet&greet-et a bányásznapi show-juk előtt. Ehhez képest mi okozta a villámcsődületet? Vona Gábor állt a városháza bejáratánál, és komoly arccal osztogatta az aláírásokat a  megilletődötten bazsalygó lányoknak. Nem fordítva van ez, hogy neki kéne tőlem aláírást kérnie, mint állampolgártól?  Nem mintha adnék, pedig eszemben sincs fideszes polgármesternek lenni.

5. Előkerültek azok az ismerősök, akiket csak négyévente látni (mostantól: ötévente).

Vannak arcok, akiknek csak két esetben jutsz az eszébe: ha MLM-ezni kezdett (volna egy kiváló üzleti ajánlata, esetleg tudja, mitől válnak valóra az álmaid), és ha aláírás kell neki. Az utóbbi kategória győztesei viccesek: van két régi ismerős is, aki az elmúlt 12 év minden választási szezonját más szervezet színeiben töltötte el, de mindig úgy adja elő magát, mintha egyedül az ő hiteles, becsületes kiállásán múlna a város jövője. Nem azt mondom, csalódhat, felébredhet, átállhat az ember egyszer-egyszer a másik oldalra, de… milyen érdekes, hogy vannak, akik négyévente megteszik ezt, és valahogy mindig a győztes csapat mögé sikerül besorolniuk…! Meglepő véletlenek ezek. Ahogyan az is, hogy ha aláírás kell, ezeknek mindig az eszükbe jutsz, mint régi barát, akivel öröm összeröffenni egy kávéra… A politika erkölcs nélkül olyan, mint a bor gyümölcs nélkül: szart sem ér, és a végén okádni kell tőle.

Szóval, most már tényleg unom. Oké, volt pár vicces plakát és szórólap, amin lehetett röhögni, de most már elég volt, kérem vissza a nyugodt, (ellen)kampánymentes életemet…!

 

Reklámok
Eszter névjegye (989 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

4 hozzászólás Épp ideje, hogy vége legyen az önkormányzati választásoknak bejegyzéshez

  1. Igen, igen, undorító az, ami a témában folyik, pedig a közügyekről lehet értelmesen, érvekkel felszerelkezve is tárgyalni.

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Csak nem bírtam ki, hogy ne írjak az önkormányzati választásokról | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: