Aktuális

Az internetadó vajon figyelemelterelés… vagy halálosan komoly?

Fogalmam sincs, hogy ez az új, “internetadónak” csúfolt marhaság komoly terv-e, vagy éppen egyszerűen csak azt a célt szolgálja, hogy a népek egy kicsit megfeledkezzenek a zavarbajetően ciki és vérforralóan felháborító, kitiltásokhoz vezető korrupciós botrányról, és inkább más kerüljön az érdeklődés középpontjába. Merthogy az internet-kérdés mindenkit érint. Inkább szervezzenek az emberek tüntetéseket az internetadó ellen, minthogy a korrupt kormánytagokat próbálják elmozdítani a helyeikről…

Nem csak a lóvéról szól

Nem csak a lóvéról szól

Nézzük csak. A tervek szerint minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kell majd fizetnie a szolgáltatónak. Mivel ez tetemes összeg, a szolgáltató nyilván a felhasználóra hárítja majd át ennek egy részét vagy egészét, esetleg a korlátlan adatforgalmú csomagokat szünteti meg.

Ezek tűnnek a logikus lépésnek, márpedig ez tíz lépés vissza a középkorba. Tudniillik tizenöt éve az internetpenetráció növekedéséért küzdünk, vagyis azért, hogy minden ember számára elérhető legyen a korlátlan online információköteg. Az internet ugyanis információ, az információ pedig hatalom. Miért akarnák, hogy ez a hatalom a jövőben csak a gazdagok kiváltsága legyen? Nyilván azért, mert a kínai internetcenzúra nagy falát felépíteni az Unión belül azért necces volna, ezresekből falat húzni viszont jóval könnyebb.

A tudatos, rutinos internetfelhasználó nem szorul az előemésztett információs csatornákra, hanem a világ összes fővonalas és undergound tévéműsorát, filmjét, újságját, magazinját, könyvét magáévá teheti, és korlátok nélkül beszélhet bárkivel a nagyvilágban, akivel szeretne. A világ végén meghirdetett állásokra is pályázhat, illetve távolról is elvégezheti munkáját, ami a rugalmas foglalkoztatási formák támogatásával megoldhatja a leszakadó kistérségek problémáit. Egy gazdaságilag sikeres, turisztikailag  vonzó országban az ingyenes wifi terjedése a cél, nem pedig az, hogy az emberek még a saját otthonukban se böngészhessenek korlátlanul.

Hat éve egyébként még maga a Fidesz is így vélekedett, az ellenzék rejtekéből: “Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot, és elzárja az új felhasználókat az internettől” – mondták akkor. Akárcsak az Apollo Tyres kapcsán, azóta gyökeresen megváltozhatott a véleményük… és hát nem éppen humanista szempontok mentén, hanem ellenkezőleg: azért, hogy nyomorban és sötétségben tartsák az éhes milliókat.

Reméljük, hogy csak egy rémhírről van szó, amely ügyesen elvonja a figyelmet a korrupciós botrányról: mindannyin tudjuk, hogy olyan országban élünk, ahol a népek hamarabb szerveztek tüntetést a Szulejmán című sorozat tévés hiátusa ellen, mint Rogán kétes vagyongyarapodásai miatt… Az internet persze nem csak cirkusz, hanem kenyér is, így az elvétele jobban fáj az állampolgárnak, és addig sem arról beszélünk, hogy miért tagadja az egész kormány, hogy bármit is tudna arról, hogy kiket érint közülük a korrupciós botrány…

***

Update másnap: Istenem, annyira röhögök…


Forrás: innen

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás Az internetadó vajon figyelemelterelés… vagy halálosan komoly? bejegyzéshez

 1. veragelencser // október 21, 2014 - 23:48 // Válasz

  Teljesen mindegy, mi ez, ez egy végre tömegeket megmozgató ellenzéki tüntetést generált. Mint a tandíj elleni tüntetés – túlságosan messzire mentek.

 2. Szerintem alapból ekkora idióták, (esetleg kísérlet, erre is volt már példa), de ha már így alakult sem rossz gumicsont (és bizonygatási lehetőség a kormánynak hogy mekkora kegyelmet gyakorol mikor kijelenti hogy mégsem akkora összeg lesz mint ahogy eredetileg tervezték).

  Akármi is a helyzet, kaptak egy nagy méretű dühös tömeget (akik valószínűleg eddig is elégedetlenek voltak a kormánnyal) ami lehet most rájön hogy mekkora méretű valójában – biztos kezelik majd ezt is valahogyan.

  A korrupciós ügyeiket viszont nem szabad szem elől téveszteni, nem várok semmit sem az amerikaiaktól vagy az EU-tól, de hátha nekik is érdekükben áll még felmelegíteni a témát.

 3. Ja , és ezt mikor jelentik be? Az önkormányzatí választás után!!!
  Gyurcsány 100 napos program dettóó !!! “Hajrá magyarország ,hajrá magyarok !” -Köszi !
  Mért nem indítanak népszavazást? Azt mondták ha nem tetszik valami menjünk ki az utcára !
  Vagy tartsunk népszavazást
  Mi ez Orbán -Csomag ? Megszorítás?
  Netes forgalmam kb 30-35 rugó lenne havonta !

  +b@sf6om az egészet !
  Hiába van reszicsökkentés akkor !

  A villanyszámla meg a vízdíj bezzeg tuti nem lesz 150 ft havonta !!! De a gáz se
  Gáz , hogy itt tartunk !!

  Ha ez igaz lesz , akkor az mtv ház ostroma 2006 kavicsdobálás locsolkodással
  ahhoz képest , ami vár6ó!

  a demokrácia sárbatiprása

 4. Elég szégyen lesz a magyar népre nézve,ha CSAK ezen borul ki a bili. Ez is pofátlanság lenne, ha tényleg bevezetik, de ennél nagyságrendekkel fontosabb ügyeknél kussolt az egész ország. Ha elhúzzák előlünk a tál levest, akkor hőzöngünk – de amikor ellopják a házat a fejünk fölül, akkor szavunk sincs ellene.
  Mint sokadszor írom: bikaország…

 5. Jav.: birkaország…

 6. Szokásos politikai színjáték.
  1.: Figyelemelterelés valóban – csak még nem tudom miről. Lesni kell a híreket. :-D
  2.: Szokásos módon belengetnek valami bődületes baromságot, aztán még a végén ők lesznek a jó fejek, hogy csak 15 forint vagy 1,5 forint lesz a vége. Évtizedek óta ez megy… BKV jegyáremelés is ilyen minden évben (először belengetnek 20%-ot, aztán mindenki megkönnyebbül és csöndben marad, hogy csak 8%-ot emelkedett a vonaljegy ára…). Pedig azt is megszívjuk… korlátlan csomagoknak szerintem nagy valószínűséggel mindenképpen lőttek, bármilyen kis mértékű ilyen jellegű adó esetén is.

 7. Eszter, tegnap óta ezen gondolkodok. Mármint ez akkora marhaság, hogy én nem izgatom magam miatta, mert nem lesz, és kész. DE! Mi az, ami helyett erre kell figyelnünk? Mi az, amit nem kéne észrevennünk? :(

  • Igen, nyilvánvalón kamu, hogy ezen kattogjanak a népek, de a kérdésedet nem értem, költői volt? Egy hete a csapból is a kormány korrupciós botránya folyik, ami miatt a NAV-vezírt meg pár fideszest a belső körből kitiltottak Amerikából is. Ez azért elég komoly, a történetet nem lehet már országon belül megoldani. Aztán a másik sztori ez lehet, a Putyin-gázvezeték, az EU tiltása ellenére: http://index.hu/gazdasag/2014/10/22/vezetek/. Mindkettő erős indok arra, hogy inkább az internetadó kösse le az energiáinkat, mert ezek mind jóval, nagyságrendekkel súlyosabb sztorik.

 8. És azt még el is felejtettem írni , hogy a neten a videókkal kapcsolatban fejlődés várható
  a full hd videókon túl meg fognak jelenni az ultra hd videók is ami négyszer akkora sávszélességet jelent ! És ha egy idő után már csak ebben a formátumban nézhető meg
  az adott videó az tovább hatványozza a problémát !!! Nem feltétlenül videóklipekről beszélek
  , lehet az éppen egy oktató videó is ! Csak hogy a jövőre is gondoljunk !

  Garas : nagyságrendekkel fontosabb ügyek alat mit értesz? Sorkatonaság?

  Korrupciós botrány az személyesen engem nem érint , de a netadó az mellbevág ,
  mert azt hó végén ki kell fizetni , az meg , hogy vádolják egymást jobbra-balra
  (az ellenzékkel) (lsd. korrupciós botrány) közvetlenül nem érzi meg a pénztárcám .

 9. Ezt
  http://444.hu/2014/10/22/varga-mihaly-tisztazta-internetado-adoelkerules-felszamolasa/
  olvasva az a benyomásom, hogy az ötletgazdának vagy -gazdáknak fogalmuk sincs róla, hogyan működik az internet, mi az a gigabájt, és egyáltalán, mi a fene van. Vagy csak annyit tudnak, hogy akkor ennyi pénzt kéne beszedni, és kiszámolják az okostelefon számológépén, de még valószínűbb, hogy a régi Casio zsebszámológépen, mert azt még tudják kezelni.

 10. “Politikai sci-fi”, valami ilyet olvastam talán egy hete a magyar kormány sikereiről és a gazdaság dübörgéséről és be kell valljam az internetadó és a csomó botrány, amit elfedni kívánnak vele tényleg sci-fi kategória. Viszont épp azon röhögök, hogy nem pontosan gondolhatták át azt, hogy mivel kellene terelni és túl jól sikerült, mert hát az internet az jobban igazgatja a magyarokat, mint a korrupt politikusok. Miért? A válasz: ingerküszöb. Az, hogy a politikai rétegek korruptak, romlottak és nem igazán csinálnak semmit, csak kényszermegoldásaik vannak, ám ígérgetésben kiválók – az üzenet már nem megy át, viszont egy jó kis internetadó – pláne, hogy az internetet sokan a szólásszabadsággal azonosítják – már levágja a fedőt.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Internetadó - hogyan lődd főbe magad vaktölténnyel? - Árpád Blog
 2. Vissza a középkorba: már megint itt a “vasárnapi zárva tartás” című borzalom | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: