Aktuális

Van-e kiút a homoszexualitásból?

Van-e kiút a homoszexualitásból? – kérdezi a Heti Válasz friss címlapján. Azt most inkább hagyjuk, hogy pont Orbán Viktort bírták a már önmagában is meglehetősen diszkriminatív kérdés alá tenni: maga a cikk egy floridai pszichológus-konferenciáról szól, amelynek keretében egy korábban meleg, ma már azonban heteró terapeuta, Christopher Doyle osztja meg a világgal a tapasztalatait az orientációváltás rejtelmeiről.

A kérdés eleve rossz...

A kérdés eleve rossz…

Az alapvetés az, hogy melegnek lenni aggasztó dolog, amiből az átlagember szeretne kitörni, s szerencsére már több tudományos módszer is a delikvens rendelkezésére áll ehhez. Doyle először feldolgozta a saját férfiasságának megélésén esett csorbákat, ideértve a rossz generációs mintákat és a korlátozó hiedelmeket is, majd megtanulta, hogyan kell a férfi iránti vonzalmat nem szexuális úton kifejezésre juttatni (whatever this may mean). És tádámmm, lám, máris heteró lett. Ma már boldog férjként és családapaként él, és másokat is arra tanít, hogyan vonzódjanak a saját nemük helyett az ellenkező nemhez.

Eközben egy párhuzamos univerzumban az Apple vezérigazgatója, Tim Cook coming outolt. Azon a napon, amikor a Heti Válasz kijött a nyomdából, ez a jóember a messzi Ámerikában azt nyilatkozta, hogy hálás Istennek azért, amiért melegnek született, hiszen ez a legjobb dolog, ami csak történhetett vele. Büszke az orientációjára, ezért soha nem is titkolta, de természetesen nagydobra sem verte, hiszen magánügyről van szó.

Cook azt is elmondta, miért örül annak, hogy a férfiakat szereti. Azért, mert így egészen kiskorától fogva betekintést nyerhetett a kisebbségi lét nehézségeibe, meg kellett értenie és el kellett fogadnia saját személyisége alapjait, és mindez sokkal toleránsabbá, empatikusabbá és nyitottabbá tette. Elfogadja az emberek sokszínűségét, és érzékeny a társadalmi igazságtalanságokra. Mindez egy hatalmas multinacionális vállalt fejeként egyáltalán nem mellékes dolog.

Azt gondolom, hogy Cook itt valami nagyon fontos dologra mutatott rá. Spirituális szempontból nézve épp ez az, ami a homoszexualitás lényege: felgyorsított, turbóra tekert önismereti tanfolyam, amelynél már csak egy durvább fokozat létezik, a transzszexualitás. “Azt se tudja, fiú-e vagy lány” – mondják arra az emberre, aki teljesen összezavarodott, s nem véletlenül: az identitás és az orientáció a személyiség lényeges alapja, ezért aki eltér a többségtől e tekintetben, intenzív önismereti tanfolyamon esik át, a kiegyensúlyozott élethez ugyanis el kell sajátítania az önelfogadás művészetét is. És akkor még erre épül mások megértése és elfogadása, az empátia és a tolerancia is. Nem mindenki ugorja át a lécet, de akinek sikerül, az óriásit tud fejlődni egyetlen élet alatt is: valóban csodálatos lehetőség ez, a maga óriási kihívásaival együtt.

Felmerül a kérdés, hogy Christopher Doyle miért tudott “kigyógyulni” – ahogy ő fogalmaz – a melegségből, ha egyszer olyan identitásról van szó, amivel születik az ember. Nos, maga a szexuális orientáció nem annyira fekete és fehér dolog, mint hisszük: a tudomány mai állása szerint egy spektrumról van szó, amelyen nem minden ember a két véglet mentén – heteró- és homoszexualitás – helyezkedik el, és középen nem csak a biszexualitás áll. Más dolog a szocializáció, hiszen a fehér heteró férfi közbeszédében mindig is fontos szerepet játszott a buzizás, mint macsó aktus. Ugyanígy számos külső tényező – igen, a Doyle által említett rossz generációs minták, blokkok is, akár – szerepet játszhatnak abban, hogy épp merre billen a mérleg: aki a spektrumon középen helyezkedik el, az természetesen tolódhat a másik nem irányába is az évek során. Aki azonban szinte 100 százalékosan meleg, az nem fog nőhöz vonzódni, ahogyan egy 100 százalékosan heteró férfit sem lehet szórólappal és szivárványsátorral a homoszexualitás irányába taszajtani.

Éppen ezért nem hinném, hogy a melegségből kiutat kell keresni. Noha a konferenciát szervező NARTH (National Association for Research & Therapy of Homosexuality) állítja, hogy nem erőszakos átnevelőtáborról van szó, a címben megfogalmazott kérdés szerintem rossz irány. Inkább a homofóbiából, nem pedig a homoszexualitásból kellene “kiutat keresni”, onnan azonban minél előbb… A cél ugyanis az elfogadás, és az emberi lét sokszínűségének tisztelete. Nem is beszélve a magánélet szentségéhez való alapvető emberi jogunkról.

homoszexualitás

Miért szólnánk bele? – kép: valasz.hu

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

18 hozzászólás Van-e kiút a homoszexualitásból? bejegyzéshez

 1. Óriási respect, nagyon szépen megmondtad! :-)

 2. CD alighanem nem meleg volt, hanem mondjuk biszexuális, és kevés az önismerete ahhoz, hogy ezt pontosan lássa.

  • Bármi lehetett a 2, 3, 4 dimenziójából, igen:

   Csak a legtöbb ember nem jut el eddig az önismeretben. És az önelfogadásban.

   • És még ezek is kategóriák (a megértést segítik, nem a valóságot írják le pontosan), miközben a skála teljes, fokozatmentes, és az egyén ráadásul el is mozdulhat a skálán.

    • Így van, elvégre az ember nem a másik nemébe szeret bele, hanem az emberbe, ahogyan a vonzalom sem csak az elsődleges és másodlagos nemi jellegeknek szól.

     Persze, van, akinek maga a nem fontosabb, mint másnak, ahogyan van nő, aki kizárólag a magas csontos férfihoz vonzódik, míg más a mackós alkathoz. Sokfélék vagyunk, ez a lényeg. Elég magunkat ismernünk, és az se kis feladat. XD

     Azért aggasztó az ilyen Doyle-féle figura, mert ha azt állítja, hogy a homoszexualitás gyógyítható, akkor nyilván fordítva is működik a dolog, vagyis a meleglobbi munkájától joggal tarthat bárki is.

     Holott csupán arról van szó, amit Saddie LaMort írt az imént a FB-on a témához: “Én mindig azt mondom, ha valaki attól fél, hogy a “buzilobbi” bárki mást “meleggé tesz”, akkor csak annyiról van szó, hogy ő személyesen minden nap minden órájában meg kell, hogy küzdjön ezzel az egésszel, és tudatosan el kell döntenie, hogy ma sem szeretkezik a saját nemével – ami nem baj, csak észrevehetné, hol is ezzel az egésszel a gond.” – Pontosan.

 3. Hogy árnyaljam a képet megjegyzem, Tim Cook egyéni érzelmi intelligenciája is közrejátszott a véleménye kialakulásában. Önmagában a kisebbséghez tartozás ugyanis nem jelenti azt, hogy reflektálsz más kisebbség problémáira is.

  Felvehetsz egy szemüveget amin keresztül más szemszögből nézheted a dolgokat, de nem biztos hogy látni is fogod őket.

  • Nem is állítottam, h automatikusan ez történik, mindenki esetében. Hanem azt, hogy spirituális értelemben ez egy lehetőség erre. Vagy megugorja a lécet az ember, vagy elfojtásban él, esetleg agresszív, öntelt, önigazoló lesz.

 4. Egy kicsit elvonatkoztatnék a téma spirituális körüljárásától! Bár a cikkben Eszter nem említi meg, és nem is tudom, hogy ez nyilvános adat-e ebben az esetben, hogy C.D. milyen családmodellben nőtt fel, viszont a meleggé válás, és az abból kigyógyulás okai és magyarázata azokból az időkből is származhat!!
  Szerintem egy diszharmónikus családban, ahol például az anya egyedül neveli a gyermeket/gyermekeket könnyen megeshet, hogy a fiú gyermek, a család maszkulin tagja nélkül egyszerűen feminin tulajdonságokat fog felvenni.
  Ezzel persze nem azt mondom, hogy minden elvált anya – fiú gyermeke homoszexuális lesz, de Ranschburg is tanulmányozta ezt a dolgot, és nagyon kézenfekvőnek tűnik a magyarázat. Képzeljük csak el, hogy a válásoknak a 90 százalékában a gyermekek az anyjukhoz kerülnek, az anya HA létesít egy új kapcsolatot, akkor elég sok idő, (ha megtörténik egyáltalán) hogy az új férfi a gyermekeknek “apjukká” válik.
  Egy esetlegesen 5-6-7 éves gyerek a válás után akaratlanul is “elnőiesedik” otthon.
  Persze 12-13-14 éves koruk környékén már a nemi jellegekkel együtt az identitás is bizonyossá válik, ez után a kor után már szerintem nem változnak a dolgok!!!
  A diszharmónia pedig nem abból adódik, hogy a gyerek/gyerekek magukra maradnak az anyjukkal, hanem éppen a váláshoz vezető dolgok – például veszekedések – okán.
  Ugye az egyedül maradt anya védelmezése a gyermek irányába csak még jobban “fullasztja” azt.
  És itt meg kell jegyezni a leánygyermekek vonatkozásában is azt, hogy maszkulin modell hiánya szintén károsan hathat a későbbi szexuális viselkedésre, életre.
  Mert a családból hiányzó felnőtt férfi-nő kommunikáció helyett az anya túlzó aggodalma és a minden férfi egy gyökér mondatok nem biztos, hogy elérik a céljukat.
  Tehát ezekből kiindulva és visszakanyarodva a cikkhez,
  ahogyan a “külső” hatások miatt valaki homoszexuális lesz, úgy véleményem szerint ennek a fordítottja is megtörténhet.
  Más problémakör, és más megközelítést kíván az az eset, amikor a normális, kvázi harmónikus családba születő fiú gyermek 5 évesen tincset akar fonatni a hajába, vagy kifesteni a körmét, majd 14 évesen kiszedetni a szemöldökét, és előbb utóbb megvilágosodik, hogy homoszexuális… NA ilyen esetben nem lehet “megtérni” vagy visszatérni a heteroszexualitáshoz, mert a heteroszexualitás ebben az esetben volna a “másság”….

  • Pipi, jól bizonyított tény, hogy neveléssel nem lehet befolyásolni a homo- vagy heteroszexualitást. Nemhogy a válás, de homoszexuális pár, mint nevelőszülő sem tesz ilyet. A válás, rossz családi háttér inkább két dologban befolyásolhat: egyrészt éppen a válás/rossz házasság oka lehet a az egyik fél (esetleg látens, vagy részleges) homoszexualitása – márpedig valamilyen mértékű öröklődhetősége van a homoszexuális hajlamnak. Másrészt az valóban lehetséges, hogy a spektrumon levő személy olyan közegben, ahol van apa (férfi) minta, a nagyon heteronormatív társadalom hatására a valamennyire meglevő hetero hajlamát fejleszti ki csak (magyarul +/- latens homoszexuális lesz, a homo érdeklődését elnyomja, jó eséllyel több-kevesebb homofóbiával), míg a férfi minta hiányában erre nem kerül sor.

  • Meg aztán ne keverjük a társadalmi nemekhez kapcsolódó normákat és elvárásokat a szexuális orientációval…

   Homoszexuálisabbak voltak-e azok a férfiak akik a barokk korban sminkelték magukat, amint a maiak akik nem?

  • Hú de sok kérdésem van. Először is, szerintem keveredik a kommentben a homoszexualitás a másik nemhez tartozás érzésével. Velük mi van?

   Bocsánat a sztereotip képért, ha valakit esetleg sért, a szándék nem ez volt. De őket is nőiesnek látod? Emellett keveredik a feminim és a metroszexualitás fogalma. Mi van, ha valaki fonja a haját vagy festi a körmét? Régen a nemeseknek volt hosszú haja, a harcosoknak meg fonott. Sok nő nem festi a körmét. Sok rocker igen. Tehát a gyerek talán csak rokker akar lenni. Ismerősök között volt is rá példa, hogy feketére pingálta a körmét egy tíz éves kisfiú, mire az anyukája rákérdezett, hogy kislánynak érzi-e magát. Erre a srác azt mondta nem, nem kislánynak, Ozzy Osbourne-nak. :)

   Amire utalok, hogy ebben az esetben sem nőnek érzik magukat, nem női identitással rendelkeznek.

   “Szerintem egy diszharmónikus családban, ahol például az anya egyedül neveli a gyermeket/gyermekeket könnyen megeshet, hogy a fiú gyermek, a család maszkulin tagja nélkül egyszerűen feminin tulajdonságokat fog felvenni.”

   És? Ezzel csak nyerhet. Hiszen a társadalom jó sokra értékeli a feminim tulajdonságokat, nem? Ha egy lánygyermek az apjához kerül és maszkulin tulajdonságokat vesz fel, megtanul fúrni-faragni, biztos leszbikus lesz ettől?
   Egyébként az állatoknál a nőstény egyedül neveli fel a kölyköket, mégsem lesznek homoszexuálisok. Megtanulnak vadászni és harcolni az anyjuktól. A hímek is. :) Ennek ellenére mégsem más hímeket választanak párzáskor. Nem gond, hogy mindenre az anyjuk tanította őket.

   Bár az állatvilágban szinte mindenütt megfigyelhetők a homoszexuális egyedek és a homoszexualitás, ha mégis ez az oka, tévedtem. Vicc volt.

   “Egy esetlegesen 5-6-7 éves gyerek a válás után akaratlanul is “elnőiesedik” otthon.”

   Nem értem, miért lenne így? Az apjával egyedül maradó lány meg ezek szerint elférfiasodik?

   “És itt meg kell jegyezni a leánygyermekek vonatkozásában is azt, hogy maszkulin modell hiánya szintén károsan hathat a későbbi szexuális viselkedésre, életre.”

   És a feminim modell hiánya? Attól meg nagyobb az esélyük, hogy leszbikussá váljanak? :)

   “Más problémakör, és más megközelítést kíván az az eset, amikor a normális, kvázi harmónikus családba születő fiú gyermek 5 évesen tincset akar fonatni a hajába, vagy kifesteni a körmét, majd 14 évesen kiszedetni a szemöldökét, és előbb utóbb megvilágosodik, hogy homoszexuális…”

   Megint visszakanyarodnék ide. Mi van, ha csak a nőknek akar tetszeni? Sok nő nem díjazza ám a bozontos szemöldököt. Sok nőnek meg bejön a festett köröm. Ehhez az is elég, hogy bírja a rockereket. Nem tudom, miért kell ezt egybemosni a nőiességgel. A nőiességet meg a homoszexualitással. A homoszexuális emberek igen nagy százaléka állítólag cseppet sem érzi nőnek magát. Tökéletesen férfinek érzik magukat, annyi a különbség, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, nem a női nemhez. És a másikban sem a nőt keresik. Ha nőt keresnének, miért a saját nemükben tennék? De majd kijavítanak, ha tévedek, ezek csak az én gondolataim.

   Van más kategória is, amikor valaki az ellenkező nembe tartozónak érzi magát, de azt nem így hívják.

   • Én is ezt akartam kiemelni, köszi. Ez egy nagyon mafla sztereotípia, hogy a meleg férfiak sokat foglalkoznak a külsejükkel, stb, a leszbikus (neadjisten még pluszban feminista!!4!) nők pedig keveset. Nem. Ez úgy van, hogy azok az emberek, akiknek erre bármiből (személyiség, neveltetés, megfelelni akarás, ízlés) fakadó igényük és késztetésük van, azok sokat fognak foglalkozni vele, akiknek nincs, azok meg keveset.
    Szerintem csak a sztereotípiáknak való megfelelés vonatkozásában van értelme erről beszélni. Tehát ha a nőkről és a meleg fiúkról az a sztereotípia él, hogy sokat kenceficélnek és divatolnak, akkor azok a nők és meleg férfiak, akik (akár tudat alatt) meg akarnak felelni a sztereotípiának, így fognak tenni.

    • Egy nagyon cisz-hetero pasi ismerősöm (mellesleg némileg patriarchális is) ugyan sminket nagyon nem, de dezodorokat, illatszereket olyan mennyiségben használ, hogy drogériában érzed magad, ha elmész mellette.

   • Ez egy nagyon jó komment volt, nagy köszönet érte!

   • Eléggé off, de nem tudom megállni, hogy ide ne szúrjam Adora Batbratet és férjét. Annyira cukik! 25 éve együtt vannak, három gyerekük van, és hát a férfiú bizony napi szinten sminkel. :)

 5. Kedves Eszter!

  “Teljesen véletlen” akadtam rá a fenti posztodra! Hálás köszönet a szavaidért!
  A szülök előtti felvállalás nehézségeivel küzdök jelen pillanatban – önmagamat spirituális (de nem vallásos!) beállítottságúnak jellemezném. Hosszú ideje dolgozom önmagam elfogadásán – ugyan jó úton haladok, de valahogy mégis csak a célegyenes előtti szakasz a leghúzósabb. Olyan, mintha egy árral mennél szembe, a partról pedig transzparensekkel jelzik feléd, hogy amit belül érzel az “nem normális”. Folyamatos szélmalomharc, tulajdonképpen nem is a társadalommal, hanem önmagunkkal.
  Spirituális szempontból is kerestem a választ, hogy vajon miért is ezt “dobta a gép” – örülök, hogy ilyen keretek között is látom leírva a gondolataim. Elfogadás. Alázat. Ezzel az inkarnációval pontosan erre tanítjuk a társainkat, de leginkább saját magunkat.
  Valóban nem könnyű folyamat, de örülök, hogy a részese lehetek, mert sok-sok értékes embert ismerhetek meg általa.

  Köszönöm még egyszer! :)

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. A buzilobbi tehet mindenről | Eszter's Offtopic
 2. 5 kihívás, amellyel a spirituális közösség szembe kell, hogy nézzen a 21. században | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: