Aktuális

Így vesztettem el a tüntetés-szüzességemet

Ma elvesztettem a tüntetés-szüzességemet a Kossuth téren, már ideje volt. Eddig sem voltam kormánypárti, csak sosem tartózkodtam a városban, országban, amikor demonstráció volt, esetleg GDP-vel építettem épp a hazát. Na mindegy, sose késő elkezdeni. Remélem, nem látta az egész ország, hogy elvesztettem, merthogy épp közszereplő állt előttem, miközben öt kamera világított ránk. Íme, a tanulságok.

kép: A közfelháborodás napja

kép: A közfelháborodás napja-Facebook

1. Éhesen soha többé nem megyek tüntetni, mert ilyenkor a haza ügyei helyett csak a hasamra tudok gondolni.

Annyira sűrű volt a nap, hogy nem maradt időm vacsorázni, így korgó gyomorral érkeztem a placcra. Észre se vettem, hogy milyen éhes vagyok, amíg el nem kezdtek kiabálni az emberek körülöttem, hogyaszondja: “KOLBÁSZT AKAROK, KOLBÁSZT AKAROK!”. Fél perc után azért a pocsék hangosítás ellenére is kiszűrtem a kontextusból, hogy nyilván azt skandálják, hogy “ORBÁN TAKARODJ, ORBÁN TAKARODJ!”, mert MI MÁST, de azért a “VITÁZUNK, VITÁZUNK!” szólamot öt perccel később simán úgy értettem, hogy “PIZZÁZUNK, PIZZÁZUNK!”, és szét is néztem, hogy hol van már az a pizza. De csak pereces volt meg forralt boros, utóbbiból 300 a kicsi, 700 a nagy, én semmit nem kértem. Örkény jut erről eszembe: „Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné”.

2. Kulturált, kedves tömeg volt, a virágágyásokat is kikerülték, jó volt érezni az összetartozást.

Nagyon civilizált népek voltak kint, leszámítva néhány futballhuligánt, akik egyszer-kétszer elrikkantották magukat, hogy “MOCSKOS BUZIK!” (amit én természetesen úgy értettem, hogy “SZAFTOS HUSIK!”), és az anarchia-zászlóba tekeredett, kannásboros, Martens-bakancsos tinilányokat, akik simán eljöttek volna akkor is, ha bárki más van kormányon. Az átlagéletkor ezzel együtt 30-60 között alakult, elég sok volt a kisnyugdíjas, ők spéci transzparensekkel jöttek. Azt hittem, ennek a generációnak Orbán életük végéig a rendszerváltás hőse marad, de ezek szerint már a rezsicsökkentés sem elég a mítosz fenntartásához, így múlik el a világ dicsősége. Zömében kimondottan jól öltözött emberekkel találkoztunk, tehát nem igaz az, amivel Surján vigasztalta magát és frakciótársait, hogy tudniillik a csóró prolik lármáznak csak. Nem túl elegáns dolog mindenesetre degradálni a gyülekezési szabadság alapvető jogát, és a pénzügyi háttérre célozgatni, mikor keresztényszocialistának vallja magát az ember.

3. A retorikát már általános iskolában oktatni kellene, de a szándék a fontos.

Balról rémes volt a hangosítás, így az első két beszédről egy az egyben lemaradtunk, utána viszont jobbról elég tisztán átjöttek az üzenetek. Mi tagadás, többször is eszembe jutott, hogy nem véletlenül veszik komolyan a Speech&Debate kurzusokat az amerikaiak, mert bizony a szónokok közt sok volt az olyan, aki sem összefüggően beszélni – ööööööözés nélkül – nem tudott, sem pedig karizmával nem ragadta magával a népet. Remélem, ez csak a rutintalanság számlájára írható, és idővel a civil mozgalmak és az ellenzék mentén születik egy réteg, aki képes hatni a tömegekre, és kellő bölcsességgel és alázattal kezeli ezt a hatalmat. A szerencsétlen NAV-dolgozók vegzálása nem ez a kategória, felülről kell nyomást gyakorolni inkább.

4. A vonulós tüntetés élvezetesebb, nem hiába élek-halok a teljesítménytúrákért.

Remélem, legközelebb olyan tüntetésbe botlunk, ahol vonulni is kell: egyrészt télen azért meredek álldogálni, másrészt én egy dinamikus típus vagyok, szeretem érezni a terepet a talpaim alatt. Lehetnének ellenőrzőpontok zsíros kenyérrel, és a végén jelvényt kapnánk oklevéllel és gulyással. Egyébként fogalmam sincs, hányan voltunk (ahol én álltam, onnan a kordont se lehetett látni), az mindenesetre biztos, hogy pár százan a negyed nyolcas zárás után még ott maradtak a parlament lépcsőinél, viaskodni kicsit a rohamrendőrökkel, míg mi inkább elmentünk enni bármit, ezt-azt, önmagát. A helyzet jól mutatja egyes csoportok dühét, elkeseredését.

5. Érezni az utóhangokból, hogy sokan elégedetlenek a tüntetéssel.

Van egy széles réteg, amely jóval többet várt ettől a demonstrációtól, mint ami a célja volt: ők kormányváltást szeretnének. Erre természetesen jelenleg nincs lehetőség, áprilisban tetszettek volna körültekintőbben voksolni. Egyelőre a korrupció és az elmebeteg adórendszer ellen foglalunk állást, továbbá a cél egyfajta nemzeti összefogás a tisztább ország érdekében. Csodát nem várhatunk, bár tény, hogy egy(-két) szenvedélyes, okos, tiszta, kitűnő retorikai érzékkel rendelkező pártfüggetlen vezető a mozgalom élére jól jönne.

Hogy mi értelme volt ennek, miért voltam a Kossuth téren? Azt már kifejtettem a múltkor, itt lehet utánanézni. Nyilván nem azért, mert kolbászt akarok.

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

21 hozzászólás Így vesztettem el a tüntetés-szüzességemet bejegyzéshez

 1. Ó, ez a tüntisszüzesség már csak ilyen, jön egy rossz ügy/jó ügy ami lángra lobbant és keresztülgázol rajtad, azután hirtelen azon kapod magad hogy megtörtént. :D

 2. Csóró prolik: na jó, de ha tényleg úgy is lenne – miért is csórók, szép szívem?
  Retorika: borzalmas volt sokszor. És az ordító, néha emiatt is érthetetlenné váló hang is. OK, fel van tüzelve, hangos. De sokszor már az artikulációval is gondok voltak, szinte sikoltássá vált a beszéde.
  Teljesítménytúra: hát ja, de én azért inkább a hegyek között. Az áthúzottak nem pont az éhség miatt jutottak eszedbe? ;)
  Utóhang: hát kormány- vagy rendszerváltás tényleg nem esedékes (még?), de azért valami értelmesebb vége is lehetett volna a tüntetésnek. Ha azt mondom, hogy suta volt, akkor nagyon-nagyon visszafogott voltam.
  Ellenben nekem nagy öröm volt, hogy végre elhangzott: takarodjatok MIND. Hogy (nem tudom, csak utólag?) többek között Kunczét is elküldték a francba. Nem tudom, Demszkynek az elmúlt 25 év-ezés hogy esett ilyen közelről, a tömegben, de bevallom, a traktorral behajtani tilos táblák után annyira mélyen nem is érdekel.

  • Jaja, ha csórók is esetleg, annak oka van, bizony. De tényleg, nagyon amatőrök voltak a beszédek, és durván suta volt a vég. Remélhetőleg lesz fejlődés, addig is igyekszem optimista maradni. :)

   Kunczét meg Demszkyt nem hallottam, hogy melegebb éghajlatra küldték, de nagyon helyes. :)

   • Ott én sem, de a fészen olvastam ilyen szöveget, mármint Kunczéval. De ugye volt bőven elmúlt 25 év minden vezetőjét ekéző szöveg. Demszky meg ott magaslott a tömegben, úgyhogy hallhatta, és nehéz lett volna úgy értelmezni, hogy rá és pártársaira nem vonatkozik.

 3. Velem ez az Internetadó elleni megmozdulásokon esett meg (mármint akkor voltam először tüntetni). Akartam menni tegnap is, de közbejött pár dolog és így erről lemaradtam.

  Én úgy látom, hogy valami megmozdult, de sajnos még kell egy kis idő amíg kiforrja magát a dolog. Mert egyelőre ott tartunk, hogy összejön sok ember, mondanak jó dolgokat is a szónokok, de aztán közlik, hogy hát ennyi volt, lehet hazamenni.

  Ezen kellene még dolgozni egy picit mert egy kis hiányt hagy az emberekben és lehet legközelebb már nem mennek ki akkor sem, ha nagyon fontos dologról van szó.

  Az pedig nagyon helyes ha a levitézlett korábbi vezetőket, embereket is elküldik melegebb éghajlatra. Ők is vastagon benne vannak abban,hogy most itt tartunk.

  Valahogy azt kellene megértetni ezekkel az emberkékkel, hogy ha tényleg fontos számukra az ügy, akkor azzal teszik a legjobbat ha nem jelennek meg ezeken a rendezvényeken. Mert ha ott van egy is, akkor a Hír Tv-től kezdve mindenki azt ordítja bele az emberek agyába, hogy ez egy szoci meg szdszes dolog és az fáj nekik, hogy már nem lophatnak. A kicsit kisebb rálátással rendelkezők meg ezt szépen el is hiszik.

  Egy újabb erő megjelenése volna üdvözítő-Én bízom benne, hogy szépen alakul majd az is.

  • Teljesen egyetértek, de a végén szereplő gondolattal kapcsolatban ugyanakkor vegyes érzéseim vannak: egy ellenzéki politikus ilyenkor soha nem jár jól. Ha ott van, akkor az a baj, hogy a pártjához kötik a rendezvényt, s így a demonstráció tisztasága, függetlensége korrumpálódik. Ha viszont nincs ott, akkor nyilván joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hol a pikulában van, miért hagyja cserben az embereket, amikor az ő ügye is a konstruktív ellenzéki munka és – idővel – a kormányváltás. Miközben azt is megértem, hogy magánemberként ő is jönne… Necces helyzet, nem jöhetsz ki belőle jól, legalábbis nehéz. A még fontosabb talán az, hogy egyetlen politikus se foglaljon állást úgy, mintha ez az ő pártjának az ügye volna, tartsa meg a három lépés távolságot.

 4. Szeretem benned, hogy olyan témákba nyúlsz, amiktől a legtöbben elhatárolódnak és nem tudnak vagy nem akarnak véleményt megfogalmazni. Mindezt sikerül pártatlanul megtenned, hiszen másképpen nem is lenne elegáns. Újságírónak tanultam és bár nem a szakmámban dolgozok, jóleső érzés, hogy vannak még olyan szakmabeliek akik tudják mi az újságírás és brillíroznak az evokáló műfajokban, merthogy ezek az izgalmasak. Büszkeség és domború mellkakas. Puszi és ölelés! Andi

 5. Kifejezetten jó volt olvasni ezt a beszámolót az éhség- és teljesítménytúrás egyedi ízekkel! Köszi!
  Megjegyzem a közvetítésekből úgy látszott, hogy volt bizony bőven fizikai kihívás, próbára lehetett tenni a teherbírást, csak utána, hogy te eljöttél… Az a 3-4 órás tilitoli a rendőrökkel bőven lophatta a kondit – legalább annyira, mint egy teljesítménytúra. Birkózómérkőzésekből sem véletlen, hogy nem tartanak maratoni hosszúságút.
  “…kultúrált, kedves tömeg… civilizált népek…” – Ez lejött a videókból is, ráadásul a rendőrségre is kb. rá lehetne aggatni ezeket a jelzőket (azzal a különbséggel, hogy ők professzionálisok is voltak), aminek nagyon örülök! Ez nagyon jólső érzés, bár tény, hogy nagyobb változások azért a civilizálatlan, dühödt, fékeveszett történések után várhatóak inkább…
  Ami viszont számomra szomorú, hogy sokan nem tehetik meg ebben az országban, hogy az elégedetlenségüket így is kifejezzék. Van például néhány rendőr haverom, ők sem elégedett a fennálló rendszerrel, de nekik kifejezetten tiltott is, hogy részt vegyenek ilyen tüntetésen (mármint civilként, magánemberként). De van sok családos közszolga ismerősöm, akiknél az elégedetlenségüknek való hangot adás azt hozná maga után, hogy kigolyóznák őket a melóból. Ezt meg családfenntartóként ritkán engedhetik meg maguknak. Mert persze azért vannak kivételek, van olyan családapa ismerősöm, aki 2006 környékén vidékiként is mindig minden tiltakozáson fenn volt BP-en… de nem is ő tartotta el a családját, nem volt munkája, a keresztény közösségre támaszkodtak jó részben. Na, ezért is kell közösséget építeni, összefogni és nem hagyni, hogy megosszanak, szétforgácsoljanak bennünket! Ha már a szakszervezeteknek nagyjából lőttek is…
  “…retorika….” – Értem, és igazad/igazatok is van… én mégis azt mondom, hogy NE! Van már retorikai zsenink, karizmatikus vezérünk: úgy hívják, hogy Orbán Viktor. Nem kell szerintem több ilyen! Ők tudnak a legjobban hazudni is! Inkább legyen béna, ciki, unalmas, dadogjon, ne legyen olyan magával ragadó – de legyen őszinte, legyen egy kicsit tisztább, valódibb!!!
  Hát így rövidre fogva hirtelen ennyi jutott eszembe.
  Még egyszer köszi a helyszíni beszámolót!

  • Retorika: na azért OV és társai (Gyurcsánynak is voltak nagy pillanatai) meg a “őőő …ban vagyis őőő …nál” illetve az itt-ott artikulátlanná váló dühkiáltás-sorozat között valahol félúton tudnám elképzelni a dolgot. Az értelmes, követhető beszéd még nem jelenti önmagában azt, hogy hazudik az ember.

   • Az arany középúttal általában egyet tudok érteni, itt is. De még ennyire sem lett volna szükség. Csak előre átgondolni és megírni a beszédet, meg kicsit gyakorolni rá – azért azt elismerhetjük, hogy több ezres felhergelt, zajos tömeg előtt nem egyszerű szónokolni. Nekem ezért nincsenek nagy elvárásaim a szervezőkkel és szónokokkal szemben.

    • Pontosan, ennyi is elég, nem a retorika a lényeg, hanem egy kicsit komolyabb rákészülés inkább, azt hiszem.

  • “Bőven fizikai kihívás, próbára lehetett tenni a teherbírást…” Ez tény, de ezzel a részével a dolognak nem értek egyet, és csak pár száz ember választotta ezt az utat az országszerte több tízezerből. Ott maradni, és szervezetlenül, koncepciótlanul, nyers fizikai erővel hőzöngeni teljesen értelmetlen dolog, ami csak arra jó, hogy a kormány bemondhassa a királyi tévében és rádióban, hogy újra agresszióba torkollott a demonstráció, hőzöngtek a szoci/szdsz-es/náci/CIA-ügynökök által fizetett/Ökotárs által felbujtott prolibérencek.

   • Ezzel meg én nem értek egyet. Számomra azok, akik ott maradtak és órákig küzdöttek értem, meg érted, meg mindannyiunkért, azok ugyanolyan “hősök”, mint te vagy a többiek akik ugyan hamarabb hazamentetek, de szintén tagjai voltatok a kritikus tömeg összehozásának. Ezeket a “hősöket” nevezed te pár száz koncepciótlan hőzöngőnek. Akik nem mellesleg nagyobb sajtónyilvánosságot és jóval több percnyi médiafigyelmet harcoltak ki, mint ti országszerte “több tízezren”. És nem mellesleg én is láttam ezeket “szervezetlen értelmetlenségeket” a tévéből és szinte kivétel nélkül csupa jó, őszinte, tiszta, fiatal arc világlott ki abból a nyers fizikai erővel megvívott dulakodásból.
    Látod: erről beszélek én. Hogy egység kéne. A Fidesz tudta, ők megcsinálták az egy a tábor, egy a zászlót. Azt hiszed így el lehet valaha küldeni ezt a Fidesz? Úgy ha ők nem is kellenek hozzá, hogy megosszák mondjuk a tüntetőket, hanem ti magatok teszitek ezt meg? Nem álltok ki egymás mellett, nem vállaltok közösséget?
    Ha változás kell nincs teljesen tiszta játék (ahogy tiszta politika se lesz sosem). Fociban sincs, vízilabdában se, a Fidesz se úgy játszik… A közös célt kellene keresni, nem azt ami elválaszt, nem lehet ilyenkor finnyáskodni, hogy ez elmebeteg, ezzel nem tüntetek, az részeg, amaz, meg anarchista, vagy jobbikos vagy homokos vagy mittudomén mi.
    Persze én naiv vagyok és bőven lehet hogy nincs igazam és nem jól látom, de ettől még marad a Fidesz. Ha nincs változás négy év múlva is…
    Ja, a királyi tévének meg úgyis csak az elvakult Fideszesek hisznek, szégyen amit ott művelnek a hírekkel. És hol volt ott agresszió, ezt nevezem én demokráciának ami volt! Büszke vagyok magunkra, magyarokra, a hőzöngőkre, meg a rendőrökre is! A végén még bele is tanulunk ebbe a gyakorlati demokráciacsinálásba. Lehet, hogy már csak pár évtized kell hozzá…

    • Nem tudom, a tegnapi tüntetőtársak mi mindent csináltak a lépcsőnél a demonstráció vége után, mert nem szóltak róla, hogy terveznek bármit is, így esélyem sem volt eldönteni, hogy közösséget vállalok-e ebben velük. Ha már egységben az erő, akkor nem árt kommunikáció a hasonló ügyekben.

     Viszont ami biztos: az agresszió minden formájától elhatárolódom. Most nem róluk, hanem általánosságban véve a hőzöngőkről van szó: pl. azokról, akik betörték az ablakot annó a Fidesz-székháznál, és számítógéproncsokat dobtak be. Vagyis azokról, akik rongálnak, verekszenek, satöbbi: nem tudom, ez mennyire igaz a tegnapiakra.

     Az sem mindegy, hogy ez milyen hatással van a tömegre: sokan emiatt félni fognak kivonulni családilag, mások, mint én, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. A végén pedig egyértelmű: nem a 2014-es tüntetések, hanem a 2018-as választások tudják eltüntetni a helyéről a jelenlegi kormányt: egyszóval most az összetartozás kifejezése és a szabad véleménynyilvánítás a prioritás.

 6. Jaj de jó, én is pont hétfőn vesztettem el a tüntetésszüzességemet ^^ És láttuk is egymást, most jut eszembe!

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Ne vegzáljátok a NAV munkatársait! | Eszter's Offtopic
 2. Túl sok volt-e a poszt a héten? | Eszter's Offtopic
 3. Kedves Hír TV! | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: