Aktuális

Bűncselekmény legyen-e a holokauszttagadás?

Magyar bíróság most először, 2015. január 14-én, rendelte el internetes tartalom hozzáférhetetlenné tételét: a Kurucinfó 2013 júliusi cikkéről van szó, amelyben a szerző “nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadta, kétségbe vonta, jelentéktelen színben tüntette fel, és ezzel bűncselekményt valósított meg”, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének a szavai szerint. “Ha az amerikai tárhelyszolgáltató nem tesz eleget határidőben a végzésnek, a Külügyminisztérium jogsegélykérelemmel fordulhat az Egyesült Államok hatóságaihoz. Ha ez is eredménytelen lenne, akkor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szólítja majd fel Magyarország összes internetszolgáltatóját, hogy tegyék elérhetetlenné a holokauszttagadó cikket” – tudjuk meg a Krónikából.

Vitathatja, de gyűlöletre nem biztathat - kép: thesleuthjournal.com

Vitathatja, de gyűlöletre nem biztathat – kép: thesleuthjournal.com

A legtöbben örömmel fogadták a hírt, hiszen a történelmi tény tagadása nem csupán elképesztő tudatlanságról árulkodik, hanem része a konteóközpontú, antiszemita “turbómagyar” retorikának is, amely többnyire kéz a kézben jár a gyűlöletbeszéddel is. “Aki a holokausztot – vagy bármilyen egyéb népirtást – meg nem történtté kívánja tenni a szavak szintjén, az azt a történelmi emlékezetet törli el, amely megakadályozhat egy újabb nemzeti tragédiát” – érvelnek sokan. Van ebben ráció, de teljesen nem tudok egyetérteni vele.

Oké, egyértelmű: a gyűlöletbeszédet, amely konkrét személyek és csoportok ellen uszít, valóban el kell tüntetni a közbeszédből, mivel ezek éppúgy ártalmasak és veszélyesek, mint a pedofil vagy éppen állatkínzó tartalmak. A gyűlöletbeszéddel kapcsolatban a zéró tolerancia elvében hiszek: nincs olyan kontextus, amelynek keretében listázhatunk zsidókat, cigányokat, melegeket – vagy akár terroristákat -, hogy szabad prédaként bárki által zaklathatók, “levadászhatók”, lemészárolhatók legyenek. A Kurucinfó és a többi hasonló csoportosulás összes ilyesfajta tartalmát büntetni és tiltani kellene. De egy történelmi tény tagadása, és csak az, semmi más? Ez sosem szabad, hogy a bíróság hatásköre legyen. Még akkor sem, ha a baloldal szent tehenéről van szó. Egyébként is: konkrét személyeket és csoportokat lehet listázni szabad célpontként (lásd köcsöglistázás meg a többi), de a holokauszttagadás bűn? Hát elmennek ezek a sunyiba.

Ha a holokauszttagadás – ami önmagában véve semmi más, mint nettó ostobaság – bűncselekménnyé válik, azzal egyfelől a szólásszabadságot korlátozzuk, másfelől mártírt csinálunk azokból, akik tagadnak. Ha egy ilyen egyszerűen lekövethető 20. századi eseménnyel kapcsolatos vélekedésről, amelynek tagadása kizárólag egy adott szubkultúra érdekeit kiszolgáló retorikai eszköz, a jog nyelvén mondunk ítéletet, akkor már csak néhány lépésre van az, amikor a törvény azt is meghatározhatja, hogy hogyan vélekedjünk a közelmúlt – esetleg a jelen – ténylegesen vitatható eseményeiről. Mondjuk arról, hogy miből gazdagszanak egyes kormánytagok. Emellett az egész holokauszttagadó bagázs az ellenállás hangjaként tekint magára: ők az elnyomott kisebbség, akiket üldöznek a “tudjuk, kik”: ha a többségi társadalom asszisztál ehhez az imázshoz, befolyásolható tömegek állhatnak mögéjük. “Csak oka van annak, hogy el akarják őket hallgattatni, nem?” – kérdezhetik.  Ez egy teljesen kontraproduktív stratégia.

A TASZ szerint “a történelemhamisítás elleni hatékony küzdelem kulcsa ezzel szemben a múlt őszinte feldolgozását szolgáló emlékezet- és oktatáspolitika, valamint a népirtások áldozatai melletti állami elköteleződés, nem pedig a büntetőjog” – és én ezzel teljesen egyetértek. Ugyanez vonatkozik az “újabb nemzeti tragédiára” is, amit szeretnénk elkerülni, és amire csak ezekkel az eszközökkel van, lehet esélyünk. A tagadás, mint büntetőjogi kategória csak amolyan tűzoltás, amely nem ad választ hosszútávon a problémákra, és nem kínál alternatívát sem. A “fogd-be-a-szád-pistike-és-állj-a-sarokba” esete ahelyett, hogy tennénk azért, hogy tudatos szembenézéssel, korrekt emlékezetpolitikával és színvonalas oktatással tájékoztatnánk tíz millió kicsi és nagy pistikét. És akkor nyilván nem fordulnának ennyien az alternatív történelemhamisítók felé, továbbá immunis lenne a társadalom legszegényebbje is a konteóikra.

Kohlberg megvan? Valamiért most ő jutott eszembe. Ott van Piaget, Binet és Erikson között, ha tanultál akár öt percig is pszichológiát, pedagógiát. Az amerikai pszichológus szerint az erkölcsi gondolkodásnak három fő szakasza van: 10 éves korig tart a prekonvencionális erkölcs (1. büntetésorientáció, 2. jutalomorientáció), 11 és 13 éves kor között jön a konvencionális erkölcs (3. jógyerek-orientáció, 4. tekintélyorientáció), 14 éves kor után pedig fokozatosan alakul ki és szilárdul meg poszkonvencionális erkölcs, ami kezdetben a(z 5.)  társadalmiszerződés-orientációról, majd a(z 6.) etikaelv-orientációról szól. Az etikaelv-orientáció logikus, következetes gondolkozást, mások nézőpontjának felismerését és megértését, valamint nagyfokú empátiát feltételez, függetlenül a személyes értékrend irányultságától. Kohlberg később felfedezte, hogy mindez csupán a felnőtt alanyai kevesebb, mint 10 százalékára jellemző…

…és ez itt az óriási baj, ami több évtized kártékony szocializációjában rejlik. Ideje felnőni, na.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

54 hozzászólás Bűncselekmény legyen-e a holokauszttagadás? bejegyzéshez

 1. örülök neki,hogy ilyen döntésekben nem kell döntenem. Nem szerettem a szólásszabadság semmilyen korlátozását sem, de a legtöbb ember bedurcizik, ha önálló véleményt alkotsz.

 2. A tiltás eredményességét egyébként is ismerjük. Legyen szó drogról, vagy más hülyeségről.

  • Ebben az esetben kimondottan kontraproduktív is ráadásul, mert ennek a csipetcsapatnak az egész identitása arra épül, hogy ők az üldözöttek, akik TUDJÁK AZ IGAZSÁGOT, DE ELHALLGATTATJÁK ÉS PERIFÉRIÁRA SZORÍTJÁK ŐKET A CIONISTA ATLANTI NAGYHATALMAK. Ők ezzel még nyernek is…

 3. Mindenkinek joga van hozzá, hogy hülye legyen. Annak is akii gyűlöletkeltésre használja a holokausztot és a jogalkotóknak is. Számomra a legmegdöbbentőbb, hogy kiemelnek egyetlen történelmi eseményt és törvényi szintre emelik az azzal kapcsolatos kötelező állásfoglalást. Mi ennek az egésznek az értelme?

  • Én azt nem értem, hogy a köcsöglistázás meg a többi konkrét személyek és csoportok ellen uszító tevékenység nem eredményezett tiltást, a holokauszttagadás meg igen. Ez olyan, mintha egy kisebb csurdításhoz kijönne a tűzoltóság, egy komplett erdőtűzhöz viszont nem.

 4. Ez kb.olyan, mint a vallási fanatizmust törvényileg tiltani. Önmagában semmi kárt nem okoz, ha valaki vakbuzgó denevér. Ellenben amikor már mások elleni támadáshoz használja fel a hitét, ott kell helyrerakni. Tulajdonképpen ez is ugyanaz a mentális állapot.
  Kontraproduktív de nem a jog alá kell, hogy tartozzon.

 5. “Ha a holokauszttagadás – ami önmagában véve semmi más, mint nettó ostobaság – bűncselekménnyé válik, azzal egyfelől a szólásszabadságot korlátozzuk, másfelől mártírt csinálunk azokból, akik tagadnak.”
  Egyetértek, “minden ember szabadon lehet hülye”, persze amíg másoknak kárt nem okoz vele. A történelem során előforduló, az emberiség ellen elkövetett bűntettek tagadása olyan, mintha tagadnánk, hogy az ég kék.

 6. Tóth Krisztián // január 23, 2015 - 13:48 // Válasz

  Üdv !

  Előrebocsájtva, hogy a magam részéről minden népirtást (beleértve a palesztínok ellenit vagy akár a 3500 évvel ezelőtti kánaániták ellenit is), minden gyilkosságot mélységesen elítélek, hadd figyelmeztessek minden kedves igazságra vágyó és törekvő embert, hogy a “mint az jól tudjuk …” és “történelmi tény, hogy …” kezdetü mondatokat sok esetben elképesztő agymosások és ordas hazugságok követik.
  Őszinte részvétem mind a kb. 300 ezer (1945-ös hivatalos adat) zsidó áldozatért akik az embertelen körülmények és az embertelen bánásmód okán életüket vesztették a 3. birodalomban. Őszinte részvétem továbbá mind a kb. 10 millió nem zsidó áldozatért akik a 2. VH-ban életüket vesztették, ráadásul értelmetlenül. Részvét illeti továbbá mindezek még élő hozzátartozóját.
  De mit jelent ma a “holokauszt tagadás” ? Nem más ez mint egy félelemkeltő jogi frázis. Ma mindenki holokauszt-tagadó, aki nem nyeli rágás nélkül a holokauszt-ipar (fájdalom, de sajnos nagyon is létezik !) égbekiálltó hazugságait, önmagát is rendszeresen cáfoló számait !
  Ha egy jól körülírható érdekcsoport annyira gátlástalan, hogy képes a valódi áldozatok számát csak azért a húszszorosára emelni, hogy ezzel mégtöbb kárpótlást zsebeljen be és még tovább fokozza a büntudat érzetét olyanokban akiknek (már csak generációs okokból sem lehet) semmi oka büntudatot érezni, akkor megfordítom a kérdést: vajon nem ők a holokauszt-tagadók ?! Értelmesen gondolkodó, épeszü embernek már az gyanús kell, hogy legyen, hogy a fent említett érdekcsoport szisztematikusan lejárat, lecsukat mindenkit, aki az 1940-es évek történelmi eseményeit megpróbálja objektíven, érzelemmentesen, tárgyilagosan, a bizonyítékok mentén elemezni, feltárni. Mindenkit elátkoznak, besároznak, lehülyéznek vagy lecsukatnak aki nem hajlandó maradéktalanul együtt hazudozni az évente növekvő számokról.
  Ne adja Isten, hogy valaha is bármi hasonló történjék, mint a németországi munkatáborokban a 2. VH-ban, vagy mint ami napjainkban naponta történik Gázában és a megszállt Palesztín területeken ! De ha mégis megtörténik, azért elsöprő mértékben azok a gátlástalan multimilliárdos érdekcsoportok tehetők felelőssé, akik a hazugságokat életben tartják és napról napra hízlalják !
  Végül hadd biztassak mindenkit, hogy mások (jól fizetett hazudozók) hazugságainak ismételgetése helyett merjenek logikusan gondolkodni, a tényeknek utána járni és SAJÁT véleményt kialakítani ! És ha ezt bárkik büntetni merészelik azok ellen bátran szót emelni !

  T.K.

  • “De mit jelent ma a “holokauszt tagadás” ? ”
   Ezt:
   “mind a kb. 300 ezer ”
   meg ezt:
   “csak azért a húszszorosára emelni”

   • Számomra az aggasztó még – nem csak a holokauszt kapcsán -, hogy az emberek mennyire hajlamosak a saját világnézetük mentén relativizálni. Vagyis: oké, hogy Hitler, de Sztálin sokkal több embert pusztított el…! Oké, hogy Sztálin, de ott van Kambodzsa, Észak-Korea…! És a sor sosem ér véget. Nem: egy népirtást nem egy másik – nagyobb vagy kisebb – népirtás viszonylatában kell elemezni. Nyilván voltak számszerűleg nagyobb és kisebb vérengzések, de ez változtat valamit azon, hogy x millió ember tök értelmetlenül elpusztult? Pláne, ha a te hozzátartozódról van szó, ugye, szoktam hozzátenni ilyenkor. De történelmileg is az: nem viszonylatokban értékelünk eseményeket, hanem önmagukban, legalábbis a saját kontextusukban.

    • Tóth Krisztián // január 23, 2015 - 15:05 // Válasz

     Köszönöm a hivatalos válasz tolmácsolását ! ;) Ahogy mondani szokták az eminenseknek: ügyes vagy, ötös, jól felmondtad a leckét, leülhetsz !

     • Örülnék, ha így volna, de sajnos érintett is vagyok. (Kambodzsában és Észak-Koreában mondjuk nem, de Hitlerben meg Sztálinban igen.)

      Chemtrailben is hiszel?

      • Tóth Krisztián // január 23, 2015 - 15:35 // Válasz

       Ööö, nem vagyok biztos, hogy nekem szól a kérdés, a magam részéről a megjegyzést nem a te írásodra tettem, hanem a feletted szólóéra :)
       Ha mégis nekem szól a kérdés: semmiben sem hiszek. A chemtrailben pl. nem is lehet hinni,
       hiszen mérhető :D Még azok sem tagadják a létét akik “húzatják” pusztán jótékony hatásáról igyekeznek meggyőzni a nagyérdemüt. Azért odáig ne süllyedjünk már le ha lehet, hogy a Föld is lapos, és Tesla sem létezett. Mégegyszer: semmiben sem hiszek ! Hinni olyasmiben lehet, ami nincs minden kétséget kizáróan bizonyítva (lásd: holokasuzt-áldozatok számának permanens növekedése), ezekhez valóban szükség van hitre. A vegyi csíkok tényét (eddig nem tudtam, hogy bárki kétségbe vonja) írások, videók, vallomások ezrei bizonyítják, szívesen rendelkezésedre bocsájtok ezek közül bármennyit ;)

     • Tóth Krisztián // január 24, 2015 - 14:01 // Válasz

      “egy népirtást nem egy másik – nagyobb vagy kisebb – népirtás viszonylatában kell elemezni.”

      Bárcsak valóban így lenne ! Mert valóban ez lenne a természetes és a magától értetődő. Ezzel szemben a valóság az, hogy az ún. “nyugati civilizáció” médiájának 99%-ában kizárólag a zsidó áldozatokat siratják. És magasról tesznek mindenki másra, a többit a legtöbb esetben még csak szóra sem méltatják.

  • Nos, azért a 300 ezer áldozat erős ferdítés. Azzal együtt, hogy 1945-ben még eleve nem lehetett pontos kép az áldozatok számáról, mert rengetegen várták, hogy a szerettük, szomszédjuk hazatérjen. Még 1947-ben is indítottak kereséseket sokan.

   Az eltérő számok a későbbiekben abból adódnak, hogy
   a, nem mindegy, hogy csak a zsidó, vagy az egyéb áldozatokat is számoljuk-e
   b, a direkt népirtásban, közvetlenül elhunytakat számoljuk-e, vagy azokat is, akik közvetett módon, pl. betegség, járvány, fertőzés miatt haltak meg
   c, az egy-egy tábor felszabadítását követő időszakban elhunytakat számoljuk-e, vagy azokat is, akik a szövődményekben és később.

   Akárhogy is osztunk-szorzunk, azért 300 ezernél jóval nagyobb szám jön ki.

 7. Tóth Krisztián // január 23, 2015 - 15:25 // Válasz

  Ha ferdítés, nem az én ferdítésem. “Akárhogy is osztunk-szorzunk, azért 300 ezernél jóval nagyobb szám jön ki.” Ne vedd bántásnak, kérlek, de pontosan milyen dokumentumok alapján “oszthatunk-szorozhatunk akárhogy” ? A saját számháborújukba ők maguk gabalyodtak bele. Aki nem hiszi, járjon utána ! :) Pusztán a “horda-szellem” és az “ennyi ember nem tévedhet” hozzáállás veszélyeire próbáltam felhívni a figyelmet. De ha már témánál vagyunk, egy találós (vagy inkább költői) kérdést hadd vessek fel: Hogyan lehetséges az, hogy Magyarországon 1945 óta alig esik/esett szó a délvidéken lemészárolt 45 ezer (zömében civil) magyarról (akik lemészárlásáért tavaly a szerb államfő hivatalosan is bocsánatot kért), míg a zsidó-holokausztnak tavaly egy egész évet szenteltünk és a “pártjaink” évtizedek óta egymást gázolják agyon abbéli igyekezetükben, hogy megfeleljenek az abból fényüzően élők minden elvárásának ? Persze mi is felkerekíthetnénk a 45 ezret 900 ezerre, de tiszteletlenség lenne elsősorban az áldozatokkal szemben. A kérdés költői, felesleges azonnal csípőből tüzelni, de talán megér a kérdés 1 perc néma gondolkodást.
  Nem győzöm hangsúlyozni: egyetlen ember erőszakos halála is tragédia ! De legalább ekkora aljasság is az áldozatok halálából hasznot húzni !
  Végül a motivációk megértésének elősegítése érdekében hadd ajánljak a figyelmetekbe egy zsidó férfit, akinek az édesapja izraeli tábornok volt az 1967-es arab-zsidó “háborúban”, a nagyapja pedig Izrael állam egyik alapítója volt. Aligha lehet őt antiszemitizmussal vagy holokauszt-tagadással vádolni ! Az előadás ugyan nem szorosan kapcsolódik a témához, mégis ha valaki előítéletektől mentesen végignézi/hallgatja árnyaltabb képet kap a cionizmus mibenlétéről.

  • A megsemmisítő táborokban szándékosan meggyilkolt (zsidó, baloldali, homoszexuális, cigány, stb.) emberek számáról a pontos németek kimutatásaiból tudunk. Akkurátusak voltak. A szándékosan meggyilkolt (tehát nem az embertelen körülmények áldozataivá vált) munkaszolgálatosokról is elég pontos képünk van. Ahogy Sztálin áldozatairól is, kimutatásokból. Persze a Gulág, a munkatáborok, vagy épp Recsk áldozatai is nagyrészt szándékos áldozatok voltak, a körülményeket nem véletlenül alakították olyanná, hogy ott minél többen pusztuljanak el.

   • Tóth Krisztián // január 23, 2015 - 19:49 // Válasz

    Ezeket nem vitatom. A számháborúzást (hangsúlyozom: maga a holokauszt-ipar játszik a számokkal 1945 óta) éppen ezért tartom visszataszítónak. Természetesen voltak áldozatai a szándékos népirtásnak és az embertelen körülményeknek is. Ahogy tömeges kivégzések is voltak. Azt viszont sosem fogom megérteni, hogy miért érdemelnek a zsidó áldozatok nagyobb figyelmet és gyászt mint a magyar áldozatok. Izraelben vajon hányszor volt/lesz egy egész év a délvidéki magyar népirtás áldozatainak emlékének szentelve ?
    Mire jó a kettős mérce ? Miért csak a zsidó áldozatokat siratja a világ ? Miközben pl. a palesztínok saját hazájukban történő (60+ éve zajló) népirtásáról meg mélyen kussolnak, tisztelet a kevés (média) kivételnek.

    • Nem csak azokat siratja a világ. Ők voltak a legtöbben. Hogy az örmény holokauszt miatt miért nincs akkora paláver, azt csak sejtem (Törökország NATO tag, erős szövetséges a Közel-Keleten, stb. – egyszóval politika, de azért az Unió eléggé nekiment Törökországnak ebben az ügyben). Ellenben te tudod, hol emlékeznek meg az örmény holokausztról egyáltalán? Igen, Izraelben.
     Hogy miért nincs délvidéki magyarokért nap/év Izraelben (és persze az újvidéki vérengzés áldozataiért nap sem)? Talán többek között azért, mert azokat nem zsidók követték el? Míg mondjuk Szerb Antalt derék magyar verte agyon puskatussal, mert az a szemét zsidó képes volt megírni a Magyar irodalom történetét? És bizony magyarok rakták vagonba a vidéki zsidóságot, magyar nyilasok vadásztak zsidókra Budapesten.
     A palesztinokról baromi sok szó esik a médiákban, mondhatni tele van vele a sajtó, nem ritkán pont Izrael ellenes hanggal, a baloldali médiában épp. Tudod, mikor a szívbeteg miniszter, aki dulakodás közben meghalt, és úgy hozták le, hogy meggyilkolták. Nyilván nem az izgalom ártott meg a szívének. Ettől függetlenül a palesztin dologban némileg egyetértünk. De megint kezded azt az érvelést, ami lényegében egy tömeggyilkosságot a másikkal próbál bagatellizálni.

     • Tóth Krisztián // január 24, 2015 - 15:01 // Válasz

      Na igen, mi, a bünös, szemét, antiszemita, fasiszta, idegengyülölő magyarok … (akik mellesleg mindig mindenkit befogadtunk a történelem során, akik hálából kevés kivételtől eltekintve előbb-utóbb a létünkre törtek a saját hazánkban.) Hogy a palesztínokról sok szó esik a médiában ? Na persze, úgy mint “azok a vérengző, szemét, antiszemita terroristák, akikkel képtelenség szót érteni…” Ebben a kontextusban valóban. Ha te a valóságot látod/hallod a médiában ezzel kapcsolatban (mármint Palesztína cionisták általi megszállását és az őslakosok elleni szüntelen népirtást) akkor neked is sikerült megtalálnod a média azon kb. 1%-át akik az érem mindkét oldalát igyekeznek bemutatni. Ha így van, annak szívből örülök ! 99%-a a mainstreamnek abszolúte cionista szempontból közvetítik az eseményeket. Meghallgattad Miko Peled előadását ? Szerinted ő is zsidógyülölő (zsidó létére) ? Mellesleg semmilyen tömeggyilkosságot nem próbálok bagatellizálni. A média tekintélyes része annál inkább !
      u.i.: elnézést, de nincs hosszú “ü” betü a billentyüzetemen :)

      • Nem mi. Én pl. nem. Nem értem, miért csinálsz ebből kollektív bűnösséget. Csak épp az nem igaz, hogy mindenről a náci németek tehetnek, mi meg itt, jajj, mint Pilátus a credoba, úgy kerültünk, pedig magyar ember ilyen csúfságot nem tenne. Magyar volt a nyilas is, meg magyar a zsidómentő is. Ahogy magyar volt az ávós is, meg az áldozata is.Ellenben, igen, zsidó volt a kápó is a haláltáborokban.
       Nem, a mainstream nem cionista szempontból közvetít. Nagyon furcsán nézed szerintem a médiát, ha nem látod-hallod a számokat, hogy pl. 30 zsidó áldozatra 1500 palesztin esik egy “konfliktus”-nál, akkor is, ha mondjuk a rakéták lövöldözését a palesztinok kezdik általában. Vagy nem. Hogy ki az őslakos, az jó kérdés, a zsidók szerint ők. Ettől függetlenül, ismétlem, a palesztinokkal kapcsolatban van némi közös a gondolatainkban. De épp az a tény, hogy a zsidó holokausztot igenis bagatellizálod (szerinted hússzorosra van tupírozva az áldozatok száma), illetve egyből kvázi ellenérvként hozod fel a palesztin helyzetet (tehát már megint egy szemétséggel próbálod elterelni egy másik szemétségről a szót) jelzi, hogy bizony nem kis szalonantiszemitizmus nagyon figyel ki abból a zsákból. Ami persze vicces, mint szóhasználat, hiszen a palesztin (arab) sokkal szemitább, mint az askenázi zsidó (aki genetikailag közelebb áll a magyar/szlovák/ukrán/stb. közép-kelet-európaihoz, mint bármilyen szemita néphez), de hát ez már ilyen.
       Ha elítéled az izraeli állam (egyébként nem kevés zsidó által is elítélt) politikáját, az teljesen rendben van. Írj róla egy posztot valahol, például. Ha elítéled az örmény holokausztot (érdekes, hogy a nagyságrendileg a zsidó holokauszthoz hasonlítható apróságot nem is említed), az is rendben van. Még az is, hogy felhozod, hogy ide illik azokkal is foglalkozni, a roma holokauszttal is, az indián holokauszttal is (bár mondjuk akár csak kicsit is egységes indián népről nem beszélhetünk, de egyes indián népekről igen, és volt, amelyikből szó szerint hírmondó sem maradt). Még az is elfogadható, ha azt mondod, hogy van olyan, hogy holokauszt biznisz, amiből, csak mondom, nagyon kevés kivételtől eltekintve nem az egykor szenvedők és hozzátartozóik gazdagodnak, hanem ügyvédek és hasonlók, nem ritkán nem is zsidó származásúak, szóval hogy ez szúrja a szemed, és hogy vajon miért van az, hogy a romáknak az elpusztítottak számához képest elenyészően kevesebb pénz jutott. De ez az Izraelt nyilvánvalóan, a zsidókat alighanem gyűlölő mentalitás, amit képviselsz, a holokauszthoz kapcsolva számomra csak azt mutatja, hogy rátaláltál a témára, és ki akarod adni a haragod.

       • Tóth Krisztián // január 24, 2015 - 21:14 // Válasz

        Szó sincs róla, hogy gyülölném a zsidókat vagy bármely más nációt ! (abban sem vagyok biztos, hogy bárkit képes lennék gyülölni, legfeljebb haragudni.)

        “akkor is, ha mondjuk a rakéták lövöldözését a palesztinok kezdik általában.” – ezek szerint nem hallgattad meg Miko Peled előadását :) Kár, pedig majdnem biztos vagyok benne, hogy ő árnyalná a témáról alkotott képet benned is. Nem véletlenül nem emeltem ki (a sajátomon kívül) más népek lemészárlását. És ennek nem valamiféle kirekesztés az oka, egyszerüen a sajátomat ismerem legjobban. És elszomorít, hogy ez szinte csak a magyar nép esetében nem magától értetődő. Elszomorít az öntagadásnak és a megalkuvásnak az a mértéke ami a magyar népet az utóbbi 100-150 évben jellemzi. (kb. a kiegyezés óta)
        4 országban éltem eddig (igaz összesen csak 3 évet, ami a M.o.-i 33 évhez képest elenyésző), és jó néhány országban megfordultam ezen kívül, de sehol sem tapasztaltam
        az önérzet oly mérvü hiányát (nemzeti viszonylatban) mint M.o.-on. (Lásd pl. 2004.12.05.-i népszavazás). Hiánypótló jelleggel visszamenőlegesen elolvastam néhány régebbi írásodat is,
        és meg kell mondjam, majdnem mindenben egyetértünk, nagyon hasonlóan látjuk a világot.
        Meggyőződésem, hogy ezt a kérdést sem látjuk annyira különbözően mint az első olvasatra tünik (talán csak rosszul fejezem ki magamat).
        Hadd emeljek ki egyet, egy 2011-es írásodat, ami ha jól emlékszem a “spirituális sovinizmus” címet viseli. Elképesztően jó írás és minden betüje aranyat ér. Remélem, hogy ma is egyetértesz akkori önmagaddal és ma sem egyenlőbb egyik nép vagy vallás sem az egyenlőek között :)

        • A rakétákat úgy értettem, hogy bizonyos konkrét “kisebb” konfliktusnál, átmeneti +/- békesség után – és nem is minden konfliktusnál, ld. a mostani.
         “És elszomorít, hogy ez szinte csak a magyar nép esetében nem magától értetődő.” De közben mégis írtad, hogy Izraelben miért nincs … Tudom, mert itthon van holokauszt év. DE! Az elpusztított zsidók magyar polgárok voltak, honfitársaink, költőnk, irodalmár-irónk, Rejtőnk és olimpiai bajnokunk. A megmaradtak, csakazértsem Dunába fulladtak között meg későbbi olimpiai bajnokunk. Ezért emlékezünk mi, és azért IS, mert igenis van benne felelőssége a magyarságnak. Ezzel szemben a zsidóságnak a délvidéki magyarság nem része, és a vérengzésben a munkatáborból, lágerből még haza sem ért zsidóknak nem volt érdemi szerepe, felelősségük sincs az ügyben tehát.
         “Elszomorít az öntagadásnak és a megalkuvásnak az a mértéke ami a magyar népet az utóbbi 100-150 évben jellemzi”
         Tudod, más népek önelfogadásának része pont a felelősség felvállalása is a tetteikért. A németek meg tudták tenni, ezért tudnak emelt(ebb) fővel járni. Az öntagadásnak bizony a felelősség fel nem vállalása is része. Egyébként egyetértünk bizonyos szempontból. Az egyén is úgy tud nem megalkuvó lenni, ha tisztában van az erényeivel, azokat büszkén vállalja, ugyanakkor nem tagadja a hibáit sem, és nem azzal foglalkozik, hogy mit KÉPZEL magáról (és szüleiről), hanem úgy tartja jónak magát, ahogy van. Ahogy a magyarság is lehetne elégedett is magával, tényleg nem vagyunk semmivel rosszabbak egy másik nemzetnél sem – de jobbak sem. A másság, különlegesség – mert azok vagyunk, persze – nem jelent magasabb szintet, ahogy az egyének közötti különbségek sem. Minden nép más és minden nép különleges. A mi mindenkinél különbek vagyunk mentalitás mindig súlyos önértékelési zavart jelez. Egészséges önértékelésű ember azt mondja: OK vagyok, OK vagy. Hasonlóan gondolkodik egy egészséges (kollektív) önértékelésű nép is. Itthon tényleg az van, hogy a zöm vagy azt gondolja, hogy a magyar egy lúzer nép, vagy azt, hogy mi vagyunk a világ csodája, akiket csúf gyíkemberek próbálnak tönkretenni, Beteg gondolkodás mindkettő.

         • Tóth Krisztián // január 25, 2015 - 23:07 // Válasz

          Minden szóval egyetértek, kivéve ezt a mondatrészt: “mert igenis van benne felelőssége a magyarságnak.” Sem a magyarságnak, sem másnak nincs, és nem is lehet kollektív felelőssége, büne ! Miért ? Mert nem létezik ilyen ! Azt mondod pl., hogy a zsidóságot kollektíve elítélni rasszizmus, amivel teljesen egyet is értek. De akkor hogyan vagy képes felelősségre vonni a komplett magyarságot, a magyar népet !? Mindenki (magyar vagy bármi más nemzetből való) akinek bármi felelőssége volt az 1944-es deportálásokban rég meghalt !
          Ha mégis élne 1-2 ilyen személy, akkor is 90 év feletti kellene, hogy legyen és KIZÁRÓLAG SZEMÉLYES FELELŐSSÉG terhelhetné ! Őszintén szólva még elképzelni sem tudom, hogy volt bárki, bármely pontján a történelemnek kitalálni a kollektív felelősség fogalmát.
          A magyar népnek (vagy bármely más népnek) egyszerüen nincs mit felvállalnia, mert csak egyének vállalhatnak bármiért felelősséget és nem egy komplett nemzet.
          De tételezzük fel egy bódult pillanat erejéig, hogy létezik kollektív bünösség vagy felelősség.
          Meddig ? Hány generációnak kell mea culpáznia, hogy a számla kiegyenlítődjék ? A fiaimnak is ? Az ő fiainak is ? A ma élő mongól-tatároknak is ? A ma élő zsidóknak is a 3500 éve lemészárolt filiszteusokért, kánaánitákért, stb. ? Ez a kollektív bünösség őrület egy dologra “jó”: megosztani és uralkodni mások felett. Divide et impera, ahogy a régi, hatékony, ördögi mantra szól. Ezzel nem tudok azonosulni. Ahogy egy szegedi rabbi vagy éppen Miko Peled nem tehető felelőssé az 1948 óta ezrével lemészárolt palesztín gyerekek haláláért, úgy te vagy én sem vagyunk egy szemernyit sem felelőssek az 1944-ben deportált zsidókért. Konkrét személyek felelősek érte, nem te meg én ! És sem neked, sem nekem, sem a gyermekeinknek az ég-világon semmi okunk sincs sem szégyenkezni, sem kárpótlást fizetni, sem (még évszázados távlatban is) mea culpázni senkinek és senkiért ! Bocsánatot kérni lehet, de legfeljebb az elkövetők NEVÉBEN ! Sajnálatot kifejezni lehet, sőt kell ! De az megvolt, méghozzá 70+ éve folyamatosan. Talán ideje lenne már túllépnie ezen mindkét félnek és ahogy mi megelégedtünk egy egyszeri bocsánatkéréssel (az elkövetők nevében) a szerb kormányfőtől, úgy lassan zsidó honfitársaink is megelégedhetnének a 70 éve tartó folyamatos és most már egyre kínosabb hamuszórással !

          • blaci200 // január 26, 2015 - 08:06 //

           A felelősséghez. El tudom fogadni azt, hogy nincs kollektív felelősség. De akkor miért kell azt állítani (=hazudni), hogy jaj a német megszállók bűne minden? Ha nem felelősségünk az, amit mondjuk a nyilasok elkövettek, akkor miért kell letagadni? Ha nem a mi felelősségünk, hogy a magyar kormány BELEEGYEZÉSÉVEL hurcolták el a vidéki zsidóságot, akkor miért állítjuk, hogy a németek kényszerítették ki? Miért teszünk úgy, mintha a zsidótörvények nem ugyanannak az antiszemitizmusnak lettek volna a következményei, amit mindenféle német kényszerítés nélkül, parlamenti többséggel hoztak meg, lényegében demokratikus módon megválasztott képviselők? Ha nem a mi felelősségünk, akkor miért nem tudunk azzal szembenézni, hogy akkor (tehát több generációval ezelőtt) bizony ez az akkori magyar lakosságban legalábbis nem ütközött többségi el nem fogadásba – és akkor valószínűleg az eufémia bűnébe estem. Ha nem a te bűnöd, és nem is az enyém (tényleg nem!) akkor miért kell letagadni az elpusztítottak számát?

        • Az utolsó bekezdéshez: megtisztelő ;) de az gondolom Eszternek szól igazából.

         • Tóth Krisztián // január 25, 2015 - 23:09 // Válasz

          Igen, elnézést ha félreérthető volt :)

         • Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 09:02 // Válasz

          Sokadszor mondom: nem tagadok semmit ! Ők hazudoznak (a számokról is !) össze-vissza !
          Ahány év annyi szám, nézz utána. Csak egy pl. Az Auschwitzi tábor bejáratánál lévő emléktáblán évtizedekig az állt, hogy 4 millió zsidt semmisítettek meg csak ebben az egy táborban. Azután (ha jól emlékszem 1991-ben) miután néhányan utána néztek a dolognak (köztük szép számmal zsidó származású kutatók is) kínossá vált a tény, hogy ennyi embert adott idő alatt matematikai képtelenség lett volna megölni és a holttestüket eltüntetni.
          Ekkor ugyanezek a túlfizetett hazugsággyárosok lecserélték a táblát és átírták a 4 milliót 1,1 millióra !!! Akkor most ki tagad mit ? Nekem (mint az ügyben abszolúte érintetlen laikusnak) melyik hazugságot vagy melyik igazságot kell elfogadnom, ill tagadnom ? Neem tudom érthető-e a kérdésem (?).
          Továbbá az első 1945-ös HIVATALOS felmérés NEM NÉMET felmérés volt, hanem szovjet.
          És ez 300 ezret közölt. Nem én közöltem, nem is bármely gonosz fasiszta magyar honfitársunk ! Ahogy a többi számot (min. 10 volt már és állandóan változik) sem mi hazudozzuk. Nem mi tehetünk arról, hogy rendesen még hazudni sem tudnak.
          Az senkit sem zavar, hogy mostanra túllépték azt a számot, ami ’40-es évek össz. zsidó lakosságát jelentette az érintett területeken. (5 millióból már 6-ot megsemmisítettek).
          Ez olyan mintha a kb. 400 ezer délvidéken élő magyarságból azt állítanánk, hogy 500 ezret lőttek a Tiszába és még így is életben maradt további 300 ezer. A hazugság mértéke és “minősége” intelligenciát sért. Számomra nem az szánalomra méltó aki mer gondolkodni, számolni, uram bocsá’ “oknyomozni” hanem az aki rágás nélkül nyel mindent ami a mainstreamből árad.
          Más …
          Nyilvánvaló, hogy voltak magyar felelősei is az 1944-es deportálásoknak, ebben biztos vagyok. De NEM te vagy én vagy bármely ma élő ember ! Ezért itt sincs mit elismerni vagy tagadni. Az a helyzet, hogy a ma élő magyar társadalomnak és egyéneknek nincs és nem is lehet köze az egészhez. Hogy miért ? Mert nem is éltünk akkoriban, ennyire egyszerü. Te szeretnél egy olyan beteg társadalomban élni ahol még azért is felelősség terhel amit nemhogy nem te, de még csak nem is a te generációd követett el ? Nyilván érzed a dolog abszurditását. Hogy egyesek tagadják, hogy magyar felelősei is voltak az akkori eseményeknek ez tényleg szánalmas, de sem én sem te nem vállalhatunk felelősséget mások állításaiért vagy tagadásáért. Mindenki önmagáért és a kiskorú gyermekeiért felelős és pont.

          A kollektív bünösség ebben a speciális esetben ráadásul nem csak a fogalmi paradoxon miatt abszurd hanem a történelmi tény miatt is, hogy 1944 márciusa és 1945 áprilisa közt M.o. kb. annyi önállóságot élvezett mint a mai Kurdisztán. Ugyan létezett egy bábkormány, de az 100%-ban kiszolgálta a német érdekeket. Ha nem ezt tette volna másnapra lecserélik. És mind tudjuk, mindig, minden korban akadnak a hatalomért bármit/bárkit feladni kész emberek. De ez az Ő (akkori magyar bábkormány) felelőssége és nem a magyar népé !

          • blaci200 // január 26, 2015 - 10:10 //

           Na akkor most utoljára. A számokról nem ők hazudoznak (az, hogy idővel még több áldozat derül ki, hasonló népirtásoknál teljesen természetes, vagy épp természeti katasztrófáknál is). A számokról azok hazudoznak, akiknek te hiszel. Azt nem mondom, hogy te hazudozol, te csak hazugságoknak hiszel, és terjeszteni próbálod őket. Azt hiszem, ezt a vonalat ezzel be is fejezhetjük, nem?

          • Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 10:55 //

           “A számokról nem ők hazudoznak (az, hogy idővel még több áldozat derül ki, hasonló népirtásoknál teljesen természetes, vagy épp természeti katasztrófáknál is). ”

           Én senkinek és semmiben sem hiszek ! Ezt fontos lenne megértened. Pusztán rámutatok a tényre, hogy hatszázadszor is képesek megváltoztatni a saját számaikat. Az meg, hogy természetes, hogy 50-60-70 év után “előkerülnek” újabb áldozatok inkább nem kommentálom, ezt te sem gondolhatod komolyan. Hit (vagy inkább vak hit) ahhoz szükségeltetik, hogy egymásnak nyilvánvalóan elllentmondó adatokat mind hitelesnek fogadjunk el.
           Ennek puszta megállapításához, észrevételéhez nem hitre, hanem minimális értelemre van szükség.
           Nem mellesleg nem én akarom rács mögé dugni azokat akik (jó akkor nem hazudnak hanem) 50-70 év után “találnak” újabb és újabb milliónyi áldozatot, hanem ők akarnak engem (és minden gondolkodni és velük egyet nem érteni merészelő) embert. Hiszen a cionizmus leglényege éppen ez: érts egyet velünk vagy mész a levesbe. Hoyg ezzel az ideológiával hogyan képes bárki azonosulni vagy akár szimpatizálni az számomra felfoghatatlan.
           Ők (a cionisták akik az egész hazugsággépezet mögött állnak és kihasználják akár a saját néhai sorstársaik tragédiáját is) hibátlanul alkalmazzák a sztálini módszert: “vádold meg az ellenséged a saját vétkeiddel”. A végtelenségig soviniszták és idegengyülölők (lásd pl.: a végtelenül demokratikus Izraelben még a vegyesházasságot sem ismerik el), ezért minket és csaknem az egész világot vádolják idegengyülölettel. 1948 óta szüntelen népirtást folytatnak az őslakos palesztínok ellen, ezért minket vádolnak népirtással … és sorolhatnánk.
           Nekem olybá tünik, hogy nem én hiszek valamiben vakon. De fenntartom magamnak a tévedés jogát (ellenben a mindent jobban tudó cionistákkal).
           Apropó, ha már szóba került a “hit”, te ki(k)nek hiszel ?

          • blaci200 // január 26, 2015 - 11:07 //

           Persze, nyilván vannak kamu dolgok is, tekintve a biznisz jelleget. De nagyságrendileg nem változik sok évtizede a szám.

          • blaci200 // január 26, 2015 - 10:14 //

           A bábkormányról meg: a numerus clausushoz és a zsidótörvényekhez ennek semmi köze, az antiszemitizmus állami, a lakosság körében elég kevés ellenállásba ütköző ideológia volt sokkal előbb. Ahogy egyébként ma is terjed, a rasszizmus (és általában az alterofóbia) egyéb formáival együtt.

        • Bocs a késői reakcióért, csak hétvégén nem voltam gépközelben. Igen, a Spirituális sovinizmus 2011-es írás, de ma is így gondolom.

         • Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 11:08 // Válasz

          Akkoriban bármibe elég kevés ellenállás ütközött, lévén, hogy nem volt demokrácia és a nagyon vehemensen tiltakozók általában börtönben találták magukat :)
          Más …
          Az akkoriban tényszerüen világjelenségként megmutatkozó antiszemitizmusnak hazudott (ez egy müszó) zsidóellenesség szerinted miért lett világjelenség ? Nem lehetséges, hogy az éremnek ebben a kérdésben is két oldala volt ? Vagy már a puszta gondolat, hogy az önmagukat (kevés kivételtől eltekintve) “Isten kiválasztottjának” tekintő zsidók (lásd: Tóra, Talmud, stb.), akik mindenki mást szimplán gójnak (azaz: baromnak) tekintenek esetleg tettek valamit ezért az ellenszenvért … nos, már ezen gondolatnak a puszta felvetése is holokauszt tagadás ? Mert ha így van, akkor végül megállapíthatjuk, hogy a gondolkodás mint olyan is holokauszt tagadás végső soron.
          És itt egy gondolat erejéig visszautalnék Eszter egyik felvetésére is a kiválasztottsággal kapcsolatban: igen, véleményem szerint is pont annyira beteg és aberrált gondolat az, hogy a magyarság (pusztán genetikai vagy bármely más okból) isteni vagy kiválasztott nép lenne, mint az, hogy a zsidók azok lennének. CSAKHOGY ! Míg előbbiben legfeljebb néhány bakancsos fajelméletes, szerencsétlen turbónáci hisz, addig utóbbiban majdnem minden zsidó és a fél (média által megvezetett) világ. Vajon mitől kevésbé röhejes az, hogy a zsidók isten kiválasztott népe, mint az, hogy bármely másik nép ? Szerintem egyformán szánalmas, ostoba, primitív gondolat.

          • blaci200 // január 26, 2015 - 11:22 //

           A szélsőséges, gyűlölködő (=primitív) gondolatok mindig gyorsan terjednek társadalmi/gazdasági válságok idején. Nácizmus, kommunizmus, rasszizmus, vallási szélsőségek/türelmetlenség, homofóbia, vallási/nacionalista/politikai terrorizmus. Mind ideológiák szélsőséges formái. Gyors “megoldást” kínálnak a problémákra, hinni kell bennük, gondolkodni nem, sőt, az kifejezetten káros a terjedésük szempontjából. Egyéni fejlődést nem igényelnek, a tömeg részének tekintheti magát, aki elhiszi, a tömeg erejét képzelheti a magáénak is. Egy előadó mondta egyszer az egyetemen: “Érti kolléga? Nem? Nem érti, de nem kérdez. Így terjed a fasizmus is”. Az instant megoldásokkal az a baj, hogy nem léteznek.

          • blaci200 // január 26, 2015 - 11:26 //

           “Vajon mitől kevésbé röhejes az, hogy a zsidók isten kiválasztott népe, mint az, hogy bármely másik nép ? ”
           Most ezzel komolyan azt hiszed, hogy valaki itt vitázik? Vagy hogy jön ide? Pont olyan nevetséges, valóban, mint az az elképzelés, hogy egy keresztény/muzulmán kedvesebb Istennek, mint más hívő vagy épp egy ateista. Őszintén szólva nekem már az is vicces elképzelés, hogy istennek van kiválasztottja, lévén hogy szerintem ez az egész isten vircsaft az emberi fantázia terméke. Jelzem, ettől még persze a palesztinok pont azt képzelik magukról, hogy a Korán követésével valójában ők igazán Isten népe, a zsidók csak másodrendű hívők. De a legrosszabb szerintük Isten előtt mégiscsak én vagyok, a zsidók mégiscsak a Könyv népe.

          • blaci200 // január 26, 2015 - 11:30 //

           A hívő zsidók szerint a kiválasztottság lényegében azt jelenti, hogy nekik több feladatuk van, mint másoknak. Igaz, hogy kiválasztottak, de azért, hogy a többi népnek megmutassák, mi az igazi istenhit. Szó nincs arról pl. hogy a megváltás csak nekik járna – mármint a hitük szerint, mert ugye szerintem a megváltás is csak egy sztori, hasonló a valóságtartalma, mint mondjuk Zeusz sztorijainak. És ha letérnek az istenhit útjáról, akkor őket sokkal keményebben sújtja a büntetés is.

          • Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 11:33 //

           “mármint a hitük szerint, mert ugye szerintem a megváltás is csak egy sztori, hasonló a valóságtartalma, mint mondjuk Zeusz sztorijainak.”

           Végre valamiben maradéktalanul egyetértünk ! :) Hozzáteszem az ő (bármiféle értelemben vett) kiválasztottságuk is pont ennyire hiteles ! :)

          • blaci200 // január 26, 2015 - 11:42 //

           De erről kit akarsz meggyőzni?

          • Bizony, ha be akarsz térni zsidónak, csak ortodox lehetsz, és a rabbinak 3x vissza kell utasítania téged. Merthogy: a mennybe bejuthatsz nemzsidóként is, elég Noé hét törvényét tartanod, viszont zsidóként a 613 (? ha jól emlékszem) mitzvát, vagyis parancsolatot is tartani kell, ami rengeteg feladat és elkötelezettség. Tehát ők nem azért kiválasztottak a saját hitük szerint, mert több kiváltságuk lenne szellemi értelemben, hanem azért, mert több a feladatuk, hogy példát mutassanak.

 8. Izraelről marhaságokat írsz. Elismerik a vegyes házasságot. Egy rakás ember él Izraelben vegyes házasságban, zsidó betelepülőkkel mehetnek a férjek-feleségek, függetlenül a származástól, és házasnak számítanak. Betérni bárki betérhet. Egy van: Izraelben, ami távolról sem demokratikus, nincs polgári esküvő, ezért nincs ott lehetőség vegyes házasság megkötésére, de máshol megkötött polgárit elfogadnak. Ezért mennek egy csomóan Ciprusra házasodni. Megint kiütött a kőkemény anticionizmus, elfogultság a soraidból. És bizony, t, mert ebben a köntösben jelenleg elfogadott.
  De, elfogadod, sőt kőkeményen terjeszteni próbálod az anticionizmus ideológiáját, ráadásul pont úgy gondolkodsz, ahogy szerinted a cionisták (és abban egyetértünk, hogy nyilván vannak ilyen cionisták, ahogy vannak rasszista, de magukat “csak” jó magyaroknak tartó emberek). Aki nem fogadja el a te – szerintem hazug – számaidat, az már egyértelműen és biztosan az “ellenség” oldalán van, az ő ideológiáját követi. Szerintem meg te történelmi tényeket hamisítasz a többiekkel együtt, és követeled magadnak a jogot, hogy ezt szabadon és széles körben megtehesd. Egyébként, ahogy a poszt is mondja, én pl. hülyeségnek tartom a holokauszt tagadásának tiltását, ahogy pl. a kreacionizmus tanának tiltását is hülyeségnek tartanám. Pedig szerintem a kreacionizmus is baromság, ahogy a holokauszt tagadás is. De, ahogy már sokan mondták: a hülyeségre mindenkinek joga van, amíg másoknak – pl uszítással – nem árt vele.

 9. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 11:37 // Válasz

  ” Szerintem meg te történelmi tényeket hamisítasz a többiekkel együtt, és követeled magadnak a jogot, hogy ezt szabadon és széles körben megtehesd.”

  Miféle bizonyítékok ? Merthogy azok a “tények” bizony bemondásra születnek ! Cáfoljon meg bárki !
  Amíg nulla bizonyítékuk van, addig mitől is “tények” ezek ? :) Egyébként mikor hamisítok ? Melyik számnál, melyik adatnál ? Kérlek, nézz utána, a saját érdekedben, mert minél később jössz rá, hogy kiknek dőltél be és mennyire, annál kínosabb lesz a majdani ébredés :)
  És kérlek, ha lesz időd, hallgasd meg Miko Peled tavalyi svájci előadását, nem fogod megbánni ! (Link fentebb.)

  • Na javaslom, hogy most hagyjuk abba. Szerinted én dőlök be, szerintem meg te. Te is utána nézhetnél dolgoknak. Miko Peled egy előadása nem érdekel, bevallom. Egy ember, pont annyira hiteles a szemeben, mint más megmondó emberek, akik csodás módon megtaláltak mindenféle eltagadott bizonyítékokat, vagy bebizonyították, hogy amit tudósok szednek össze (igen, tudósok kutatták a holokausztot), az mind tévedés, vagy hazugság. Chemtrailen is nagyon röhögök. Az indulat, ami átüt a soraidon, az különösen hiteltelenné tesz. Ez van.

 10. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 12:53 // Válasz

  “Tehát ők nem azért kiválasztottak a saját hitük szerint, mert több kiváltságuk lenne szellemi értelemben, hanem azért, mert több a feladatuk, hogy példát mutassanak.”

  És ez a hit netán kevésbé röhejes és babonás mint bármely másik ? Vagy netán ama 600+ “törvénybe” beletartozik a népirtás is ? Esetleg a sovinizmus ami törvényileg tiltja a pl. a vegyesházasságot ? (pontosabban nem ismeri el)

  • Krisztián, te érted, amit olvasol? Mit emelek piedesztálra? Te döntsd már el végre, hogy a vallásról meg a kiválasztottság lényegéről akarsz-e beszélni, esetleg kíváncsi vagy-e, mi is az, amiről beszélsz (mert az is teljes tudatlanság, sztereotípia, amit arról írsz), vagy a vallást mint olyat kihagyjuk a játékból, hiszen a judaizmus pont olyan vallás, pont olyan ó- és középkori hiedelemhalmaz, mint a kereszténység.
   Elismeri a vegyesházasságot. Izrael állam elismeri. Az ortodoxia meg azért nem ismeri el, mert nem egyházi. Ahogy egy rakás keresztény pap sem fog templomi esküvőt tartani vegyes felekezetű pároknak, és ahogy egyetlen keresztény egyház sem ismeri el a polgári esküvőt, sőt, a pápa épp most mondta ki, hogy pl. a nem egyházi házasságból szöletett gyerekeknek is jár a keresztelés, ami nyilván jelzi, hogy enyhén szólva nem volt ebben a kérdésben egyetértés a katolikus egyházon belül. Most akkor minden vallás marhaság? Ha igen, miért a judaizmust emeld ki? Pláne az ortodoxiát, ami kb. olyan, mintha a kereszténységet az amishokon keresztül akarnád szemlélni. Mit gondolsz, egy muzulmán vallásos ember mennyire fogadja el a nem muzulmán szokások szerint kötött házasságot? Mennyire ad lehetőséget egy muzulmán nőnek nem muzulmán férfival házasság kötésére, anélkül, hogy a pasi betérne az iszlámba? Az mennyivel különbözik a zsidóságba való betéréstől?
   Krisztián, az indulatod elképesztő, amit a zsidósággal szemben táplálsz. Nem a vallással szemben általában, akkor a palesztinokkal pont ugyanakkora gondod lenne. Igen, valljuk be, egészen konkrétan antiszemita vagy. A többi, a jaj a valódi áldozatokért persze fáj a szívem, az máz.

 11. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 12:55 // Válasz

  “Izraelről marhaságokat írsz. Elismerik a vegyes házasságot. Egy rakás ember él Izraelben vegyes házasságban, zsidó betelepülőkkel mehetnek a férjek-feleségek, függetlenül a származástól, és házasnak számítanak. Betérni bárki betérhet. ”

  Ember, te érted is amiket írsz ? A legsötétebb középkori boszorkányégetések szellemi, erkölcsi “értékét” emeled piedesztára. Bárki betérhet ? Köszi ! :D Micsoda megtiszteltetés !

 12. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 13:01 // Válasz

  “Az indulat, ami átüt a soraidon, az különösen hiteltelenné tesz. Ez van.”

  Mondod mindezt azután, hogy tisztán (bevallottan) érzelmi alapokon ítéled meg, hogy ki mit mond :D (lásd: “bevallom nem érdekel XY előadása”). Én mindkét oldalt tanulmányoztam, te kizárólag az egyiket. Ha ezek után önmagadat érzed hitelesnek, élj boldogan ! ;)
  Kényelmes lehet a világ amiben élsz :) Vannak akik egyetértenek veled és vannak a hülyék.
  És persze az én soraimon üt át az indulat :D
  Kívánom neked, hogy ne legyen túl fájdalmas a majdani ébredés ! Addig is minden jót !

 13. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 13:09 // Válasz

  Na, még csak ennyit:

  “Aki nem fogadja el a te – szerintem hazug – számaidat, az már egyértelműen és biztosan az “ellenség” oldalán van, az ő ideológiáját követi. ”

  Miféle számaimat ??? Te tényleg nem érted vagy csak jól játszod az értetlent ? NEKEM NINCSENEK SZÁMAIM, azok nektek vannak, méghozzá kb. 10 különböző. Ha konyítanál is valamit a 20. sz.-i történelemhez, nem csak a híradóból hallottakat, maintream hírportálokon olvasottakat ismételgetnéd, pontosan tudnád, hogy miről beszélek. Hangsúlyozom: A TI SZÁMAITOK. Kénytelen vagy caps lock-kal írni, mert eléggé szelektíven olvasol :) Én pusztán idéztem néhányat a TI SZÁMAITOK közül. Nekem nem lehetnek számaim mert fogalmam sincs, hogy hányan haltak meg ott és akkor. Csak annyit tudok, hogy nem lehet igaz egyszerre az összes adat, met midnegyik ellent mond a másikának. Azt csak nem rovod fel nekem, hogy a szent embereid, hírmondóid ügyetlenül, pontatlanul hazudoznak ? Meg kellett volna egyezniük, mondjuk 10 millióban már az elején és akkor legfeljebb csak annyi lenne a dologban az ellentmondás, hogy 5 milliónál több zsidó nem is élt a 3. birodalom meghódított területein. Próbáld értelmezni amiket írok, úgy könnyebben tudsz adatok és tények hiányában is vagdalkozni és vádaskodni.

 14. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 13:12 // Válasz

  “Többség és etnicitás

  A magát zsidó államként meghatározó Izrael a fundamentalista vallásos és szekuláris alkotmányosság elemeit sajátosan ötvöző jogrendet alakított ki. Számos (elsősorban családjogi, így házassági jogi, örökbefogadási, áttérési) kérdésben vallási bíróságok járnak el; a keresztények, a muszlimok és a drúzok esetében a saját bíróságaik, a zsidók ügyeiben…”

  /forrás: http://beszelo.c3.hu/cikkek/ki-a-zsido-izraelben-es-a-diaszporaban

 15. Tóth Krisztián // január 26, 2015 - 13:19 // Válasz

  “Most akkor minden vallás marhaság? ”

  De még mennyire ! A katolicizmus tömeggyilkosságairól szóló cikkben is kifejeztem teljes egyetértésemet ! Hogy antiszemita lennék. Szerintem fogalmad sincsen a szó jelentéséről :D
  Indulatok és főleg ítélkezés kérdésében pedig nem is rúghatok labdába melletted :)
  Folyamatosan jelzőkkel illetsz, ráadásul most épp olyannal aminek jelentésével sem vagy tisztában. de ha már jelzőkkel dobálózunk állapítsunk meg valamit rólad is: abszolúte elvakult, elfogult filoszemita vagy és minden más “csak máz”. Most a szintedre süllyedtem, de csak, hoyg tükröt tartsak eléd ;)
  Hogy miért emltem ki a ok ostoba, babonás vallás közül épp a judaizmust ? Nagyon egyszerü ! Mert ők akarnak lecsukatni mindenkit aki az éppen aktuális hazudozásaikkal nem azonosul 100%-ban ! Hát ezért ! Ha a muszlimok vagy (ál)keresztények (akár pl. katolikusok) akarnak lecsukatni és róluk fog szólni a cikk akkor majd őket emelem ki, ahogy ez már csak természetes.

 16. Sajnos, a nyilvános holokauszttagadás (és persze a bolsevizmus bűneinek megkérdőjelezése is) több mint “nettó ostobaság”. Az nem a szólásszabadság gyakorlása vagy tudatlanság / mentális zavar, ha valaki tagadja azt a jól dokumentált, történelmi tényt, hogy a nácik a 2. világháború alatt több millió zsidónak, cigánynak, melegnek, baloldalinak minősített embert gyilkolt le ipari módszerekkel különféle haláltáborokban. A holokauszttagadás azért büntethető, mert szándékosan el és súlyosan kegyeletsértő (nyilvánosan meggyalázza az elhunytak emlékét), gyűlöletkeltő és kisebbségellenes (azon közösségek identitása, kulturális emlékezete ellen irányul, amelyeket a nácik megpróbáltak megsemmisíteni) és megkérdőjelezi a háború utáni európai demokráciák antifasiszta alapjait (a totalitarianizmust többek közt azért utasítjuk el, mert tapasztalatból tudjuk: népirtáshoz vezet). Aki tagadja a holokausztot, az kiiratkozik a demokratikus jogállamból. Ennyire egyszerű.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: