Aktuális

Miért hisznek ennyien az összeesküvés-elméletekben?

“A chemtrail, a szóráskonteó a bázis. Lényege, h az egész több ezer dollármilliárdos légiforgalmi üzletág egy hatalmas kamu: Naná, h nem az a cél, h 1.3 milliárd ember és 500 millió tonna kereskedelmi áru eljusson A-ból B-be. A valódi cél, hogy reptillánok (rosszak) méreggel lepermetezhessék a föld lakosságát menetrendszerű járatokról. Azért választották a földönkívüliek ezt a módszert, mert nem feltűnő, csak max. 11 millió magasan képzett, repülőgépekkel foglakozó szakember eszén kell túljárni a világ légikikötőiben, marha könnyen el lehet rejteni milliónyi konténer nagyságú tartályt bárhol, és a földön egyetlen tisztességes természettudós se él, akinek lenne olyan petricsészéje, amivel fel lehetne plankolni ezt a disznóságot” – írja a zseniális Mindmeghalunk.com oldal, amely a legnépszerűbb konteók szellemi holdudvarával foglalkozik. A többség nyilván nevet az elképzelésen, hogy méreggel szórják a népet, de sokan komolyan “felébredetteknek” hiszik magukat, amiért tudnak “a háttérhatalom” elnyomó, népbutító tevékenységéről. De miért hisznek ennyien az összeesküvés-elméletekben?

1. A Jó és a Rossz küzdelme tökéletesen illeszkedik a hitrendszerünkbe.

A júdaizmus, az iszlám, a keresztényég, a neopogányság és a New Age különféle szellemi irányzatai mind-mind egyeznek abban, hogy szerintük az anyagi lét a Sötétség fejedelmének a platformja, s a Fény gyermekének játszótere (e világ fejedelme a Sátán, tudjuk meg a Bibliából is, míg mi az Isten gyermekei vagyunk). Persze, szükségszerű a leszületés, de ez a Jó és a Rossz, a szellemi és az anyagi, a teljes valóság és a látszatvilág küzdőtere, amelyben az ember eszköz csupán.

Aki ebben a hitrendszerben él (márpedig ne feledjük, hogy Magyarországon az is az ehhez kapcsolódó kultúrkörben nőtt fel, aki egyébként ateistának vallja magát!), az ösztönösen valóságként fog tekinteni erre a küzdelemre. Mivel a lenti (anyagi) világ ebben a kontextusban a fenti (szellemi) kivetülése, természetes következmény, hogy az ember elhiszi azt, hogy a gazdasági és politikai hatalom – a világbank és a mindenkori kormány – e világ urához kapcsolódik, azt szolgálja, mindezt pedig a piramis csúcsán elhelyezkedő titokzatos, sátáni lények irányítják.

Miben hiszek én? Nem véletlen, hogy a világ összes szellemi irányzatában helyet kap ez a fajta dualitás, és magában az emberben is megtalálható a jó és a rossz kettőssége.  Az én hitem szerint ez az anyagi-szellemi dimenzió valóban létezik, és ténylegesen befolyásolja a hétköznapi, hús-vér valóságunkat. Naivitás volna azonban azt hinni, hogy tudatosság áll minden megnyilvánulás mögött: a Vodafone grafikus- és marketing csapatának tényleg fingja sincs arról, hogy a három kis csepp a logón 666-ot formáz, ami a Sátán száma, ráadásul épp piros, ami megint csak a Setít Oldalhoz kapcsolódik. Az anyag azonban az anyagiasság, a profitorientáltság csimborasszója, és ilyenformán ahol ez kerül az előtérbe, ott önkéntelenül is az Anyag Urát idézzük meg. Gond ezzel csak akkor van, ha elcsúsznak az arányok, megtörik az egyensúly, és a szellemi értékek helyett csak a pénz- és hatalomdominancia, az érzékek azonnali kielégítésének igénye jelenik meg.

2. Kételkedünk a hatalomban, bizalmatlanok vagyunk a rendszerrel szemben.

Ez érthető: a modern ember a maga információtengerében már pontosan tudja, hogy a történelmet a győztesek írják. Ami szerinte India, az valójában Amerika. Ami ott “hálaadás”, az a másik oldalról nézve “népirtás”. Ami az egyik oldalon hittérítő, szent háború Krisztus nevében, az a másik oldalon a világ végigfosztogatása, gyilkolása és gyarmatosítása. Ami egyfelől “kiegyezés”, az másfelől a szabadságharc bukása, a függetlenség reményének elvesztése. Ami az egyik oldalnak a szövetségesek szabadító akciója, az másfelől nézve egy ország kíméletlen elfoglalása, leigázása. Ami nekünk forradalom, az nekik ellenforradalom. Amiért az elnök Nobel-díjat kap, az a másik oldalról nézve gazdasági okokra épülő háború. Ami ma a nemzeti együttműködés rendszere, az sok ember számára a kilátástalanság és a cinizmus magasiskolája. A példákat sorolhatnánk.

Ehhez jön az a sajnálatos, jellegzetesen magyarországi közéleti kórkép, ami fokozatosan megölt minden bizalmat: a rendszerváltás nem hozott konszenzust a nemzeti emlékezetpolitikában, és nem történt felelősségrevonás, történelmi igazságtétel, lusztráció, elszámoltatás sem: az előző rendszer szereplői jobb- és baloldalon is helyet kaptak a hatalom újraosztásakor. Aztán az ún. baloldal függönyt húzott magára Gyurcsány felkészületlen kormányzásával és azt megkoronázó őszödi beszéddel, a jobboldal pedig ott tart, hogy napi szinten van egy-egy korrupciós botrányuk, titkosított közügyük, elfogult, lobbitevékenységre épülő törvényük, szabadságkorlátozó, elnyomó határozatuk. Az emberek többsége nem jár szavazni, mert szent meggyőződése: hazug tolvaj banda mind, tök mindegy, hogy balról vagy jobbról fosztanak-e ki minket, korlátozzák a jogainkat. És valóban: mindegy is, az elmúlt 25 év kormányaiból joggal van elege a közéletből kiábrándult millióknak.

Ez a kiábrándultság és bizalmatlanság tökéletes táptalaja a konteóknak: a csalódott, éhes kisember eleve a Sötétség küldöttjeként tekint Gyurcsányra és Orbánra is, úgy érzi, teljesen eszköztelen és tehetetlen, tehát adja magát, hogy csont nélkül beszopja azt, hogy a nemzeti kormányokat az EU, azt az USA, azt a Világbank, azt az Illuminati Maffia, azt pedig az alakváltó reptiliánok irányítják, a csúcson pedig maga a Sátán áll. Hát ki más állna? Minél nagyobb a szakadék a közélet és a kisember között, annál ellenségesebb színben fog feltűnni az épp aktuális kormány és annak minden létező szerve, és annál erősebbnek és tudatosabbnak fog tűnni a kapcsolat a kormányfő és E világ Ura között.

3. Információ-túltengés van, és a többség nem rendelkezik kellő digitális intelligenciával.

Az Index augusztusban konteó-hetet tartott, rendszeresen közöltek durva cikkeket az összeesküvés-elméletek világából. Többek között például egy pilótával is készítettek kamuinterjút, aki megtörten vallotta be, hogy méreggel szórta a népet parancsszóra. Az anyagot fél nap alatt 17 ezer ember osztotta meg, és több tucat portál vette át tényszerű, valós dokumentumként. A disclaimert, hogy érdekes, kattintásvadász  médiakísérletről volt szó, csupán 297 ember lájkolta. Szép, ugye? Bővebben erről itt esik szó.

“Nos, Huxley-nak volt igaza, nem Orwellnek: a hiteles információt nem elhallgatják, elrejtik előlünk, hanem mérhetetlen mennyiségű irreleváns tartalom és szenny közé csomagolva kerül elénk” – gondoltam magamban, miután elolvastam Lássuk, ma éppen mi gyógyítja a rákot! című írást szintén az Indexen, melynek keretében a népszerű Szabadon Ébredők, Naturahírek, Tudás fája és Tudnodkell.info oldalak körüli visszásságokra derül fény. Merthogy igen, a konteós-természetgyógyászatos-ezós oldalakon van értelmes tartalom is, de ezerszer több a zaj, ami közül (kellő digitális érettség nélkül legalábbis) szinte lehetetlen kiválasztani a használható üzenetet. A cikk folytatása itt található…>>

Az én ismerőseim közül is rengetegen osztanak meg olyan forrást, amelynek a hitelessége nem ellenőrzött, illetve olyan elméletet, amelyet azóta többször is megcáfoltak már. Bizonyos álhírek – szombati munkanap, fizetős lesz a Facebook, Zuckerberg eladja az anyádat, satöbbi – félévente szárnyra kapnak, és úgy osztják őket a népek, mintha első kézből értesültek volna a sztoriról, őt: maguk is érintettek lennének. Sokszor még az sem tűnik fel, hogy a tudnodkel.(sic!, így egy l-lel)blogspot.hu a forrás…

4. Az érvelési technikánk hiányos, és hajlamosak vagyunk a generalizációra.

Kétségem nincs afelől, hogy valóban vannak olyan átláthatatlan érdekszövetségek és összefonódások, amelyek a gazdasági, politikai és tudományos világot nemzetközi szinten irányítják. Tudunk arról, hogy a mainstream média javarészt hirdetési bevételekből él, az pedig az őt támogató politikai erőtől és gazdasági hatalomtól érkezik, ami határt szab a tartalmi keretnek is (ebben a posztban fejtem ki bővebben, hogy miért nem olvashatsz mindig az újságban arról, ami van).  Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyszergyárak lobbitevékenysége létező dolog, ahogyan egy-egy civil vagy politikai szervezetnek sem mindig az a tényleges célja, amiért a felszínen létrejött. Egyszóval, igen: van olyan összeesküvés-elmélet, ami nem csak elmélet, hanem gyakorlat is…

Nagy biznisz például a koleszterincsökkentő tabletta, ezért a gyártók számos kutatást finanszíroztak, amelyek végül mind rámutattak, hogy a koleszterinszint emelkedése károsabb, mint hittük, és a referenciaértéknek kevesebbnek kell lennie, mint eddig. Két, azonos hatóanyagú gyógyszer között is óriási a harc, és durva lobbi van amögött, hogy végül melyik lesz (előbb) szabadalmaztatva, bevezetve, támogatva.  A tudomány számos területe a politikához is kapcsolódik: a népességcsökkenés miatt aggódó kormány most pl. vénykötelessé tette a sürgősségi fogamzásgátlás eszközét, aminek orvosi oka nincs, Európában épp ellenkező tendencia figyelhető meg.

Az emberi elme hajlamos az általánosításra: arra, hogy ösztönösen, legfeljebb rövid mérlegelés után egy kalap alá vegyük a hasonló jelenségeket. (“Ha Géza bántalmazó, akkor biztos pedofil is.”) Vagyis ha vannak, voltak már ilyen háttérben történő összefonódások, érdekszövetségek, akkor MINDENT az ilyen összefonódások és érdekszövetségek irányítanak, mozgatnak. Pedig nem így van: minden egyes eset önmagában, a saját kontextusában vizsgálandó, és az egyes érdekszövetségek között még így is ritkán van globális összefüggés.

5. Rengeteg dolog létezik, amire nincs magyarázata a tudománynak.

Hiába a robbanásszerű fejlődés a 20. században, még mindig keveset tudunk a saját testünkről, a betegségekről is: fogalmunk sincs, hol születik meg a komplex gondolat, érzés és intuíció (pedig a hírszerzés dollármilliárdokat költ a kutatásokra), az orvostudomány a rák száz meg száz okára és ellenszerére rátalált, mégsem gyógyítható az összes ember valamennyi rákfajtája, csak egyéni sikertörténetek vannak. Számos tényező kérdéses, a szakemberek nem tudják, miért betegszik meg az, aki megbetegszik, és csak találgatnak, hogy miért gyógyul meg az, aki végül felépül. De hiszen pontosan még azt sem tudjuk, hogy miért kapja el a náthát férj, de ússza meg a feleség, ha közben többször is együtt aludtak és egy tálból cseresznyéztek, és az immunrendszerük edzettsége a felszínen megegyezik!

Elképesztően keveset tudunk a saját bolygónkról és naprendszerünkről is, nemhogy az univerzumról. Nincs magyarázat mindenre, a hiányzó láncszemet a rettegés tölti ki. Senki sem járt még a Föld belsejében, nem tudjuk mi van a tengerek fenekén, a tudósok még azt sem sejtik, hogy miért és hogyan történik a Föld mágneses mezőjének pólusváltása, de a korábbi váltások alapján kiszámolták, hogy épp aktuális egy ilyen változás. Alig értjük azt, ami a Földön túl van: hogyan születnek és halnak meg a bolygók, napkitörés vagy a Nap halála fog-e velünk végezni, fekete lyukban van-e az egész galaxis (és egyáltalán: mi van a fekete lyuk alján?), hogyan létezhet körömpiszoknyi anyag az űrben, amelynek súlya kétszerese a bolygónk súlyának, hol lehet még bármilyen szintű és minőségű élet a közelben, miért és hogyan tágul az univerzum, egyáltalán, mi az a végtelen, hogyan kell elképzelni.

Számos kérdésre a tudomány nem csak nem talált még, de nem is kereshet választ, a tényezők túl szubjektívek a vizsgálódáshoz: ilyen például az erkölcs, a művészet, a vallás dolgai. Összességében véve adott millió kérdés, amely az emberi élet milyensége és minősége köré épül, objektív és szubjektív tényezők mentén, és ezeknek csak egy töredékére van (szélesebb kör számára is) elfogadható válaszrendszerünk.

6. Hatodik pont nincs, de nem lehet hétnél kevesebb pont, mert a 6-os a Sátán száma.

7. Ezerszer könnyebb mást hibáztatni, mint felelősséget vállalni a döntéseinkért.

Annyiszor megírtam már ezt, de nem lehet elégszer: bár nem egy helyről indulunk, mindenkinek a saját döntésén múlik elsősorban, hogy mit hoz ki abból, ami a rendelkezésére áll. Természetesen mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehetőség és lehetőség között minél kisebb legyen a szakadék (ezért beszélünk olyan elcsépeltnek tűnő, de máig problémás dolgokról is, mint például az egyenlőség a fajok, a nemek, a vallások, a kultúrák, az orientációk stb. között), de nem lehet csukott szemmel elsétálni az egyéni felelősség kérdése mellett sem.

Könnyű azt hinni, hogy mindenről a rohadt zsidók, a mocskos cigányok, a mindent átszövő buzilobbi, a manipulatív média, a nyavalyás kormány és a HÁTTÉRHATALOM tehet, de hála a jó égnek az élet ennél egyszerűbb: a nyomorod színe-javáról a legtöbb esetben te tehetsz, nem más, és a változást is te magad tudod elhozni. Csak hát, ez egy meglehetősen fárasztó attitűd, sokkal kényelmesebb elképzelni, hogy a teszkós virsliben lévő  kemikáliák és az égből ránk permetezett kondenzcsík miatt vagyunk petyhüdtek és segghülyék, és a gyíkemberek miatt rúgnak már ki minket az ötödik munkahelyünkről az évben.

Őket (is) lehet hibáztatni, ha nem mennek jól a dolgok.

Őket (is) lehet hibáztatni, ha nem mennek jól a dolgok.

Hogy lesz-e változás? Hát, amíg az összeesküvés-elméleteknek ilyen kedvező táptalaja van, aligha.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Miért hisznek ennyien az összeesküvés-elméletekben? bejegyzéshez

 1. Elolvasom majd párszor még, Nagyon jó lett, rég nevettem ilyen jót.

 2. A 6. pont a kedvencem :D

 3. Szerintem a 7. pont a döntő. A többi már csak ráerősít.

 4. Akiket érdekel az összeesküvés-elméletek vagy hoaxok tényszerű cáfolata, azoknak érdemes követnie a Humbug blogot (http://humbug.blog.hu/).

  A buzilobbi legyen veletek!

 5. Tóth Krisztián // január 28, 2015 - 20:22 // Válasz

  Bárcsak ilyen szinvonalú cikkeket olvashatnék a mainstreamben is ! :)

  “… a nyomorod színe-javáról a legtöbb esetben te tehetsz, nem más, és a változást is te magad tudod elhozni.” – ez bizony így van és nagyon ide kívánkozik a klasszikus Revicky Gyula vers, remélem nem baj, ha belinkelem: http://www.vers.hu/evfordulos-koltok/reviczky-gyula/reviczky-gyula–magamrol

  “… A világ csak hangulat”

 6. Van ez is:
  https://www.facebook.com/urbanlegendshu?fref=ts
  A nagyon megdöbbentő híreket (pl a NASA közölte, hogy dec 16-22 között koromsötétség lesz), csekkolni is szoktam rajta. Jellemző, hogy mostanában kell egy kis tudományos(nak látszó) héttér is a legtöbb hülyeséghez.

 7. Zseniális jellemzés, főleg hogy figyelembe vetted az elmúlt 25 év politikáját, mint egyfajta okozati tényezőt a konteóra. Én erre korábban nem is gondoltam, mikor megpróbáltam feltérképezni a konteós kozmológiát. Talán az is az oka annak, hogy 99%-uk Jobbikos, hiszen ők még nem voltak hatalmon, és legalább annyira vehemensen támadják a mindenkori kormányt, mint ők.

  • Igen, a Jobbik rendszerkritikus párt, és ezért szívesen azonosulnak vele a konteó-hívők. Ha lettek volna már kormányon, és tűzközelben akadt volna már korrupciós ügyük, viszont már nem lennének azok, valszeg még inkább jobbra tolódnának. Ott van Bácsfi Diána, aki most Avatara néven tart előadásokat ősmagyar eléletekről, sokat kupálódott az elmúlt években, kinőtte a Szálasi-mániát, de a burkolt antiszemitizmus megmaradt, hiszen az a konteók szerves része.

12 visszakövetés / visszajelzés

 1. Geci, csak úgy simán | Eszter's Offtopic
 2. Vágó István él, és senki se vetette el a gyerekét, mert fiú – Hogyan szűrd ki az álhírt 5 perc alatt? | Eszter's Offtopic
 3. A megélhetés és a dróton rángatott média: 7 kérdés, amit gyakran feltesznek minden szöveggyárosnak | Eszter's Offtopic
 4. Miért tudott ennyire megerősödni a Jobbik? | Eszter's Offtopic
 5. Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll | Eszter's Offtopic
 6. Az önbizalomhiány utolsó bástyái | Eszter's Offtopic
 7. 5 kihívás, amellyel a spirituális közösség szembe kell, hogy nézzen a 21. században | Eszter's Offtopic
 8. 2015 forró témái – szerintem | Eszter's Offtopic
 9. A nők a hatalomra buknak? | Eszter's Offtopic
 10. Így iktasd ki ellenfeled, és kerekedj felül: a hatékony politikai diskurzus kiskátéja – Eszter's Offtopic
 11. A Juhász kontra Kunfalvi sztori kommunikációs szempontból: hogyan győzött a politikus, és hogyan semmisült meg a riporter? – Eszter's Offtopic
 12. A gyíkemberek baromira leszarják, mi van a Jobbikkal – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: