Aktuális

Azt mondod, jó a boltok korlátozott nyitva tartása, elmondjuk, miért tévedsz

Kitűnőt vásároltam a Tescóban, ahol tömeg volt, mint minden vasárnap. Ma utoljára: hiába nevette ki a Fidesz kezdetben a KDNP beteg korlátozó intézkedéseit, végül nem csak megszavazták azt, hanem szigorítottak is a boltok nyitva tartásának rendjén. Az utolsó szabad vasárnap – vásárnap – alkalmából a leggyakoribb intézkedést védő szólamokat vezetem fel, néhány értelmes nyilatkozó személyes tapasztalataival is kiegészítve a kézenfekvő cáfolatokat.

Úri jókedvből, hobbiból - kép: gomarathon.blog

Úri jókedvből, hobbiból – kép: gomarathon.blog

1. Micsoda öröm és boldogság, a családdal pihenhetnek a bolti alkalmazottak ezentúl!

Szolidaritást vállalok minden kiskereskedelemben dolgozó kedves ismerősömmel, akik emiatt a középkori, álkeresztény elmebetegség miatt többet kényszerülnek dolgozni pénteken és szombaton a hosszabbított nyitvatartás és az átcsoportosított tömeg miatt, a vasárnapi bérpótlék kiesésével viszont lényegesen kevesebb bért visznek majd haza (igen, 75-85 ezres nettó béreknél 15 ezer Ft különbség óriási). Sajnálom azokat a diákokat, nyugdíjasokat és kisgyerekes anyákat is, akik eddig részmunkaidőben dolgoztak vasárnap, mert más napokon foglaltak, de ezentúl erre nem lesz lehetőségük.

És persze sajnálom magamat, hogy többé nem tudok egy kirándulásból hazatérve friss alapanyagokból vacsorát főzni, mert nekem nincs időm és autóm, hogy külön elmenjek a Tescóba vagy a Sparba bevásárolni, így a külvárosi szakasz gyalogos érintésekor, vasárnap szereztem be eddig a friss árut. Remélem, hamar születik megoldás, nyílik sok hipermarket a benzinkutaknál és lesz sok-sok franchise, hiszen a népszavazás meghiúsításáért mindent megtesz a kormány, így legalább másfél évre erre a kényszermegoldásra kell berendezkednünk.

“Tesóm szegény, aki multinál eladó, nagyot szív a vasárnapi zárva tartás miatt: korábban úgy volt, hogy a két szabadnapot mindenkinek egyben tudták kiadni valamikor a hét folyamán, most viszont, mivel a vasárnap mindenkinek szabad kell legyen, csak havi egyszer lesz olyan, hogy lesz egymás mellett két szabadnapja, mert mindenkit nem tudnak elengedni hétfőre… Amúgy az utolsó vasárnapot megünneplendő, én is tescóztam ma, meg voltam az Aldiban, CCC-ben, barkácsáruházban is – mindenhol nagy akciók voltak és szükségünk volt egy csomó cuccra, amit most be tudtunk szerezni. Ha belegondolok, az utóbbi időben sokszor vásároltunk vasárnap, mert a szombat a pihenésé volt, és sokszor vasárnapra lett kedvünk, energiánk bemerészkedni a városba”

– meséli egy olvasó, aki egy vidéki kisvárosban él a férjével.

2. De hát be lehet vásárolni hétfőtől péntekig, reggel héttől este nyolcig is, nem?

Nyilván az, aki nem dolgozik a kiskereskedelemben (vagy igen, de a győztes oldalon áll – ez is milyen már, hogy vannak győztesek és vesztesek, akiket a kormány jelöl ki, akár a nemzeti dohánybolt-projekt kapcsán, akik most még nagyobbat kaszálnak ezzel a műbalhéval), nem függ másoktól, van autója a több napi bevásárlásoz, normál munkarendben dolgozik, van pénze a méregdrága családi kisboltban dupla áron kevesebb termékből választva beszerezni a mindennapit, az nem igazán nyitott a többség problémájára.

De azokat, akik gyereket nevelnek, beteg, idős embert gondoznak, rugalmas és változó munkarendben dolgoznak, NINCS AUTÓJUK előre bevásárolni több napra, nem keresnek sok pénzt, hogy drágábban is vásárolhassanak (sőt rendelésre is támaszkodhassanak egy hat-héttagú család esetén is)… nos, azokat elképesztően kiszolgáltatott, tehetetlen helyzetbe hozta a kormány ezzel a teljes szektorral nem megfelelő módon egyeztetett, erőszakos döntéssel, amivel kapcsolatban még a népszavazást is meghiúsították, mert tisztában vannak annak várható kimenetelével.

“Én is nagyon fogom élvezni [az új rendet]. Nincs autóm, így amikor vasárnaponként hazamentem a szüleimhez családlátogatásra, akkor az mindig azzal zárult, hogy elmentünk Auchan-Tesco-Decathlon körútra és hazahoztak autóval, hogy ne kelljen heti többszöri fordulóval ugyanazokat a környéken bevásárolnom. Most majd vehetek meg mindent magam és cipelhetem bkv-val (meg a busz-villamos megálló és a bolt-lakás közt gyalog), tudom, rendelhetek Tescóban, de nincs minden a Tescóban (online elérhető módon), máskor nem tudok hazamenni, mert vagy én dolgozom este nyolc-kilencig vagy a szüleim (igen, szombaton is) és mégse az üres lakásra menjek haza, csak azért, mert akkor tudnék vásárolni. Szóval én nagyon örülök ennek az egésznek”

– teszi hozzá Noémi. Az éjjelnappalik nyitva tartásának korlátozásáról – és a következményekről – még hosszabban lehetne beszélni.

3. De hát ez évek óta így van Európa legfejlettebb országaiban, például Németországban, Ausztriában, Norvégiában is.

Ja, csak az egy egészen másfajta gazdasági kontextus, amelynek köszönhetően a kiskereskedelmi dolgozók bérének a jelentős hányada nem a vasárnapi bérpótlékon áll vagy bukik. Sokkal kiegyensúlyozottabb a hipermarketek és kisboltok aránya, mivel a kormány évtizedeken keresztül a kis- és középvállalatokat támogatta, és ezért meg tudott erősödni ez a szektor, nincsenek durva aránytalanságok. Nálunk nem ez a helyzet, olcsón és sokféléből választva csak a nagyobb boltokban tudsz vásárolni, és akkor, ha egészséges versenyhelyzet van, nem pedig egy szűk csoport kerül megint helyzeti előnybe.

Emellett azokban az országokban, ahol vasárnap zárva tartanak az üzletek, évtizedek óta kultúrája van a termelői piacoknak, ami nálunk egyelőre még kedves kuriózumnak számít, és legkésőbb délben bezár, tehát azok, akik nem normál munkarendben dolgoznak, illetve mástól – kisgyerektől, idős embertől, betegtől függenek – nem igazán nyernek vele. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nálunk az online vásárlás és az azonnali kiszállítás még gyerekcipőben jár, bár már dolgoznak rajta a vállalatok.

“Az nem zavarna, ha ez egységesen történt volna, úgy, hogy mindenkinek tényleg jó legyen, pl. rászorítani a munkaadót, hogy a változó munkarendben dolgozóknak is adjanak bérpótlékot vasárnap. Az a baj, hogy egy stagnáló gazdaságban már megint a maguk embereinek passzolták a labdát (pl. CBA-franchise.) És érvelhetünk mindenféle hazaszerető gazdaságpolitikával, de az valótlan érv, pl a Lidl zöldségeinek zöme hazai termelőtől kerül a boltokba, nem beszélve a TESCO beszállítóiról. Szóval egy pusztán gazdasági érdekszférát támogató döntést (Fidesz holdudvara) szépen becsomagolva kereszténységgel és átkötve a hazafiság nemzetiszín masnijával… gyomorforgató…”

– érvel Vera, aki a párjához hasonlóan nem normál munkarendben dolgozik, és riasztja a gondolat, hogy nem tud bármikor leszaladni a közeli boltba alapanyagért a vacsorához.

4. Nem tud mit kezdeni magával a fogyasztói társadalom sok hülye rabszolgája, vásárolnak jobb híján, ez a hobbijuk. Főleg a szinglihorda!

Persze, Magyarországon konzumrabszolgák élnek, nincs életük, shoppingolni szeretnek jókedvükből, tervszerűen, kellemes időtöltés gyanánt. Elmennek a Tescóba, nézelődnek, kirándulnak, ott jönnek össze diskurálni, az Auchanbe szervezik a randit, az Ikeában kérik meg szerelmük kezét, sőt, Geréb Ágnes már szervezi az OBI-ban szülést, mert ehhez is jogunk van. Közben – mintegy hobbiként – elszórnak egy-egy tízest csecsebecsékre, kedves hiábavalóságokra, nem tudják mi az a szeretet, béke, család, emberi értékek.

Reméljük, mostantól ráébrednek, hogy vasárnap templomba járni és kirándulni kell, összebújni a családdal, nem pedig aláfeküdni a mocskos vadkapitalizmus aljas elvárásainak. Sőt, bízunk benne, hogy idővel vasárnapi és éjszakai kijárási tilalmat is elrendelnek, hogy minden magyar állampolgár pontosan és félreérthetetlenül tudja végre, hogy mikor hol a helye. Hát nem a kiskereskedelmi egységekben vasárnap, az egyszer biztos!

“Én korlátozva érzem magam. És nem azért, mert eddig a vasárnapi program az alattunk lévő Tesco miniben telt. És én is le..rom, hogy Bécsben a nagybátyáméknál ez így van rég. Ugyan… vegyünk át használhatatlan dolgokat értelmetlenül innen. Aztán keverjük bele ebbe a kis valóságunkba, majd módosítgassuk az egészet, de csak addig, ameddig mindenki el is felejti, miért is hoztuk be az adott rendelkezést”

– jegyzi meg a kisgyermekes fővárosi anyuka, Veronika, aki szenvedélyes kirohanása ellenére nem OBI-ban szült.

5. Ez lesz az új rend, majd megszokjuk ezt is, mint minden mást!

Végezetül pedig, sokan azért abban bíznak hogy örökké nem eshet, előbb-utóbb sikerül felszámolni a rendszert: Horvátországban a kiskereskedelem 15 százalékot bukott az intézkedést követően (az e-kereskedelem persze nyert), és természetesen a népszavazásra is sort kell keríteni másfél éven belül, hiszen minden feltétel adott hozzá, és azután már nem lehet tovább húzni-halasztani a rendszer visszaállítását.

De gyerekek! Nekem van autóm és mit érek vele, ha vasárnap zárva tartanak? Bemegyek a kirakaton át? Úgy látszik, csak én nem vásároltam ma, pedig akciók vannak. […] A szinglihordák, vazze! Rájöttem, miért találták ki ezt az egészet! Hogy az effélék kipusztuljanak! Én amúgy nem hiszek ebben a vasárnapi zárva tartásban. Szerintem rohadt nagy katyvasz lesz belőle, és vagy másfél hónapig fog tartani. Ha!”

– bizakodik Titanilla, aki óriásit röhögött a szinglihordával kapcsolatos elméleten, amit a Facebookon osztott meg egy arc, akit egyáltalán nem érintenek a bevásárlással kapcsolatos kérdések. Mindenesetre valóban: az új törvényben annyi a bizonytalan és betarthatatlan pont, hogy egy ideig garantáltan őrület lesz országszerte, majd jönnek a kiskapuk a zárt körű vásárló klubtól a franchise-on át a kényszervállalkozói keretig, végül pedig összeomlik a rendszer.

Legyen ez egy jó végszó, hiszen reménykedünk, hogy idővel a józan ész győz az álkeresztény köntösbe bújtatott, szövevényes gazdasági érdekkapcsolatok hálója felett, és újra az állampolgár döntheti el, hogy mikor mit csinál, nem pedig a kormány helyette.

Itt egy független, semmilyen külön szervezet által nem támogatott kérdőív a vasárnapi zárva tartásról, amely a Szolnoki Főiskola két hallgatójának és egy oktatójának a kezdeményezésével készült, tanulmány lesz belőle. Itt tudjátok kitölteni.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

15 hozzászólás Azt mondod, jó a boltok korlátozott nyitva tartása, elmondjuk, miért tévedsz bejegyzéshez

 1. Én vagyok a tipikus /ateista/ panelproli szingli(horda). Nem mániám a vasárnapi shoppingolás, de tény, hogy ilyenkor a legesélyesebb összejönni bárkivel is – jellemzően egy hűtött/fűtött bev. központban. Nem, nem templomban, és nem, NINCS családom, hogy azokkal lógjak álló nap. Úgyhogy míg vissza nem vonják ezt a sz@rt, kénytelen leszek tüntetéssel tölteni a vasárnapokat – főleg e témában, de egye fene – ráérek;-)

 2. Az egész héten robotoló (mezőgazdasági) ember szívni fog, mert a bevásárló napját veszíti el az ügyleten. A kötetlen munkaidejű pedig röhög majd rajtuk és az egészen. Az ellenzék szintén röhög, mert tálcán kínálnak neki egy olyan pontot, ami a legközelebbi választásokon nyerésre is viheti. Plusz – az adómentes Internet ígérete… (megválasztása után már akár be is vezetheti :-))
  Megyünk szépen vissza a rendszerváltás előtti időbe, amikor a takarító néni szedte össze a bevásárló cetliket pénteken, és vette meg a dolgozók hétvégi kajáját, lévén némileg akadályoztatott a hétvégi bevásárlás.

 3. Kijárási tilalom! :) Az valóban kell. Sőt, GPS-es lábbilincs, nehogy eltévelyedj a lakás-templom útvonaltól. Még a végén elcsábulnál- horribile dictu- mondjuk egy cukrászdába. Mi lesz úgy az erényekkel?! Az első időszakban még ugyan te választhatsz, hová akarsz menni kultizálni, de később a KDNP ezt a terhet is leveszi a válladról, és eleve kijelölik neked, hol gyakorolhatod szabadon az általuk meghatározott vallásodat…

 4. A Facen is és itt is szuper volt :D

 5. Sajnálom azokat az embereket, akik emiatt elveszítik a fizetésük egy jelentés százalékát. Egy értelmes kormány nem csinálhat olyat, hogy egy kisvárosnyi emberének a megélhetése elé helyez a saját gazdasági érdekeit. De hát a tisztesség, mint emberi érték manapság nem sokat ér a piacon…. :-(
  Szerintem azért a vásárlói oldalt nem fogja nagyon földhöz vágni, egy szervezési kérdés lesz mindenki életében, amit eleinte meg kell oldani, később pedig átalakul rutinná. A helyi piacoknak és a kistermelőknek még jól is jöhet a változás, ha több ember kezd ott vásárolni. Kíváncsi leszek a hatásokra.

 6. Ja, tényleg remekül elvannak az osztrákok a vasárnapi zárva tartásukkal, azért jönnek át hozzánk vásárolni minden vasárnap! Fele vásárló osztrák vasárnap, egy nyamvadt teszkó miatt eljönnek ide a határ túloldalára.
  Egyébként személy szerint rettentő mérges vagyok, mert minden nap hatig vagyok, az egy szabadnapom hét közben van, amikor a férjem dolgozik és nem tudok vasárnap cipőt venni pl. most ez lenne sürgős, mert szombaton is hatig vagyok!!! Ja, minek lakom olyan helyen, ahol nincs cipőbolt. (De van, csak kínai meg ócska.) Meg minek van csak egy autó a családban. Ne mondjátok, hogy busz meg vonat, mert a jegy+helyijáratjegy elég borsos lenne, nem számítva az időt.

 7. Az élelmiszerboltok mellett zárva lesznek a bútorboltok, barkácsboltok, sportszer, könyvesbolt, ruházat, cipő. Mi például általában vasárnap megyünk moziba a gyerekkel (mert szombaton általában versenye van…), előtte eddig minden esetben bementünk a könyvesboltba, 95%-ban vásároltunk is. Rettenetes, nem? Vasárnap, a plázában, könyvesboltban, fúúúúj, konzumidióta lesz a gyerekből, egész biztos. És igen, vasárnap szoktam ugyanilyen okból elmenni vele beszerezni a ruhát-cipőt-edzéscuccot, egyrészt, mert akkor volt rá idő kényelmesen, másrészt ezekbe neki is van beleszólása és nagyon nem baj, ha közben némi egyszerűbb pénzügyi ismereteket is hall. Most majd zsúfoltabban, rohanva, rosszabb esetben egy egésznapos verseny után fáradtan kell majd ezt megtenni, klassz lesz.

 8. greatliberator // március 10, 2015 - 09:57 // Válasz

  Kikérem magamnak, hogy álszent megélhetési keresztények mondják meg nekem, mikor mit csinálhatok!

 9. Én nagyon ritkán mozdulok ki a lakásból vasárnap, de akkor is felháborítónak tartom azt, hogy a mai modern világban visszatérünk oda, ami gyerekkoromban volt, hogy vasárnap csak a kocsma tartott nyitva és az utcákon elszáradt bokrokat görgetett a szél, a család pedig a Lessie-t bámulta a tv-ben. Azért (is) költöztem vidékről Pestre, mert itt van élet. Ha az ismerősök megkérdezik, hogy miért szeretek itt lakni, a listán bizony az is szerepel, hogy ha este 10-kor, vagy vasárnap délben eszembe jut valami, hogy hú, nagyon kéne, de pont nincs itthon, akkor kalap-kabát-bkv bérlet és már megyek is beszerezni. Ezután vasárnap semmi ne jusson eszembe, mert az orbán kormány szerint otthon a helyem, hogy rápihenjek a jövő hétre, amikor is gürizhetek azért, hogy a tőlem lenyúlt adóból száraz csontot se dobjanak annak, aki ne adj Isten most 15-20 ezrektől, vagy akár a munkájától esik el miattuk… Bár sikerült kultúrált formában leírni a véleményemet, de ha szóban fejteném ki, akkor csupa sípszó lenne fél órán keresztül…

 10. Lényeg a lényeg: ez az egész egy balfaszság. Remélem lesz róla idővel népszavazás. Egyetlen megjegyzés ehhez: “pl a Lidl zöldségeinek zöme hazai termelőtől kerül a boltokba” Én eddig max paradicsommal találkoztam ott (nagy ritkán), ami magyar volt, vagy csak nem voltam elég figyelmes. Nem is nagyon veszek zöldséget, gyümölcsöt náluk, max olyat, amiről nem várhatom el, h magyar legyen… :)

 11. Elcsípett beszélgetés a Sparban a kasszások és egy biztonsági őr között. Szombaton meddig vagy? Meddig, hát fél tízig (asszem). Na akkor ezt nézd meg jobban, mert fél tizenkettőig vagy kiírva. Micsoda? kérdezi a pénztáros. Igen, 23:30-ig. ???
  Biztonsági őr megmagyarázza: mivel vasárnap zárva, ezért 10-ig van nyitva az üzlet. Utána meg, mivel egy napig nincs vásárló, egy csomó mindent el kell pakolni, gondolom hűtőbe, ezt nem részletezték, nekik nyilvánvaló volt, hogy mit és hova. Szóval ezért fél tizenkettőig lesznek éjszaka szombatonként, haza vagy saját autóval vagy taxival (telik rá egy pénztárosnak, bőven), mert BKV akkor már alig van. Mindezt úgy, hogy a vasárnapi pótlékot nem kapják (és mást se helyette, csak simán a ledolgozott órákért), bár ezt persze csak én sejtem.

  • Brr, okádnom kell, nagyon kitoltak minden kiskereskedelemben dolgozó ismerősömmel. A poszt végén elhelyeztem egy kérdőívet, a Szolnoki Főiskola egyik oktatója és két hallgatója készít tanulmányt a témában. Én már kitöltöttem.

 12. Ez valóban egy iszonyat buta, meggondolatlan döntés volt. Amit persze a dolgozók fognak megszívni.

 13. Bevallom, első hangzásra nem tartottam rossz ötletnek a vasárnapi zárva tartás, aztán persze villámgyorsan rá kellett ébrednem, hogy ezzel bizony sok embernek ártanak, akik a kereskedelemben dolgoznak. Reménykedtem benne, hogy ez csak egy újabb gumicsont, mint a netadó, de úgy tűnik a politikus uraknak nem akaródzik jobb belátásra térniük, pedig igazán nem nagy ügy más nézőpontot felvenni, legalább egy rövidke perc erejéig.

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. #8 | Az elmúlt hónap kedvenc bejegyzései – ZANDRA'S-CAFE.COM | your daily dose of caffeine
 2. Az egyik legjobb dolog, ami a magyar könnyűzenével az elmúlt 25 évben történt | Eszter's Offtopic
 3. Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll | Eszter's Offtopic
 4. Az szörnyű első világbéli szopástengerrűl, melyet átéltem vala | Eszter's Offtopic
 5. 7 kreatív ötlet a szingliadó mellé | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: