Aktuális

Az egyik legjobb dolog, ami a magyar könnyűzenével az elmúlt 25 évben történt

WARNING! EXPLICIT CONTENT!

Az elmúlt egy hétben egy sor pocsék dolog történt velem, amit most inkább ugranék: egy részük nem érdemel külön említést, más sztorik privát jelzésűek, a többiről meg majd írok, ha tisztul a kép. Erre hazajövök ma este 11-kor hullafáradtan, és mit találok? Hát az egyik legjobb dolgot, ami a magyar könnyűzenével az elmúlt 25 évben történt:

Baszódjál meg KDNP! from apazenel on Vimeo.

Fogalmam sincs, kik állnak az Apa Zenél nevű formáció mögött (egyáltalán, indokolt-e a többes szám), de én 4 perc 6 másodperc alatt ortodox rajongójuk lettem. Na jó, ez nem igaz: elsőre csak tetszegetett a mű, egy óra után viszont euforikus állapotba kerültem a mulatós pop-punk legújabb gyöngyszemének hatására, amely a Belga és Sickratman legszebb hagyományaiból táplálkozik. Én nem hazudok nektek, harminc percen át ugráltam az ágyon, miközben vidáman daloltam:

Vasárnap van felkelek, indulnék templomba
Látom ám a cipőmben a fűző elszakadva
Közelben a Tesco, benne meg a Deichmann
Ám hirtelen ráeszmélek itt kurva nagy baj van

Vasárnap van felkelek, sütnék kenyeret
Szelés előtt rajzolnék majd rá kereszteket
De a liszt az elfogyott, és ma nincsen diszkont
A Nemzeti Együttműködésben egy dolog a fix pont

Baszódjál meg KDNP, s külön Semjén Zsolt
Nemzetünknek seggén ott piroslasz mint a folt
Nem választott senki és nem kérte, hogy beszólj
Zárod ám te vasárnap a pofádat be jól

Baszódjál meg KDNP, s külön Semjén Zsót
S ha ott van már a Hoffmann Rózsa őt is baszd meg jól
Lófaszt kapjon Harrach Péter ne pedig több fényt
Ha eltűnnétek mind a faszba az lenne a szép

Vasárnap van felkelek, az asszony ordibál
Elromlott a lehúzó, a WC szarban áll
Nem baj mondom itt az Obi, ez meg Dömötör
Elindulnék, amikor a felismerés rám tör.

Vasárnap van felkelek, harminckilenc hét
Lázas mind a három gyerek, s csillapítanék
Az utolsó csepp Nurofent is elhasználtuk már
Kurva messze van az ügyeletes gyógyszertár

Ref.

De nem mentek ti sehova, ez nektek mennyország
Bár nem jut nektek belőle csak elszórva morzsák
Nem juttok ti magasabbra, nem juttok egekbe
Mert nyelvetek az beszorult egy nagy fideszes seggbe

Ref.

Egyértelmű, hogy nem csak én lettem szerelmes, van rajongótársam is:

Most itt ülök kellemes bágyadtságban, és az endorfintúltengés csúcsán nem értem, hogyan is lehetett nekem az elmúlt egy hétben – számos egyéb problémám mellett – három darab MORÁLIS DILEMMÁM. Érted, hogy én ERKÖLCSI KÉRDÉSEKEN  – meg úgy egyáltalán, bármin – AGYALTAM, és az emberi faj, egyes személyek és a magam viszonylatán belül azon merengtem, hogy helyesen cselekszem, sőt: gondolkozom-e. Úristen, hát hogy tehettem ilyesmit, amikor ilyen nóták vannak édes anyanyelvünkön, amelyek ilyen tükörpontos precizitással mutatják meg az irányt rohanó világunkban, s amelyekre – hogy a legfontosabbat is kiemeljem – ilyen intenzitással lehet az ágyon ugrálni!!!

A Baszódjál meg KDNP! idilli képekkel nyit, amelyekben ott lüktet az ellentét: a lírai én templomba indulna, keresztet rajzolna a saját sütésű kenyerére, de paradox módon épp a “kereszténydemokrata” néppárt az, amely megakadályozza az Istennek tetsző élet fontos mérföldköveinek beteljesülését. Ebből aztán egyértelműen következik, hogy a művész egyoldalú, passzív szexuális aktusra biztatja a KDNP elnökét, akinek a fejéből a vasárnapi zárva tartás ötlete – és az éjjelnappalik betiltása – kipattant, ahelyett, hogy inkább a pofáját zárta volna be. És valóban: a gyönyörű hasonlat a piros foltról frappánsan rámutat a tényre, hogy a KDNP népszerűsége önmagában véve kimutathatatlan, a parlamentbe maguktól soha nem jutnának be, épp ezért hasonló sors vár a KDNP további prominens személyiségeire is, különösen Hoffmann Rózsára és Harrach Péterre, akik a magyar népnyelv legszebb metonímiáját, a lófaszt is joggal kiérdemelték munkásságukkal.

A következő képsorok a szekuláris világ problémáit festik meg, a Népesedési Kerekasztal számára ideális nagycsaládosok szemszögéből: elromlott vécélehúzó, lázas gyermekek nehezítik az életet, de a KDNP csak tovább mélyíti a harci árkokat a Nemzeti Együttműködés jegyében, hiszen a rendezett háztartás és az egészséges gyermekek istennek tetsző vízióját újra a nevetséges kamupárt hiúsítja meg: itt már konkrét utalás is történik arra, hogy a KDNP nem feltétlenül erkölcsi, hanem inkább hatalomtechnikai kérdések mentén hozza döntéseit, hiszen – csodálatos allegória ez – nyelvük “beszorult egy nagy fideszes seggbe”. A szervezet így csupán a földi javak szűk hányadához (morzsájához) jut a Fideszhez képest, viszont fő céljuk, az üdvözülés egészen biztosan a hiú ábrándok sorába kerül: a föld az ég ilyesfajta szembeállítása csodálatos feszültséget teremt. Soha igazabb mondatot nem hallottam a párttal kapcsolatban.

Az Apa Zenél műve egyszerű, frappáns, mégis mély, komplex igazságokat fogalmaz meg a nép nyelvén… és… és azt mondtam már, hogy… kitűnően lehet ugrálni rá az ágyon…?!

kép: Tamás Bence Gáspár animgifje, mert Semjén Zsót ítélkezni is szeret Isten szent nevében

kép: Tamás Bence Gáspár animgifje, mert Semjén Zsót ítélkezni is szeret Isten szent nevében

 

Még több irodalom:

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

26 hozzászólás Az egyik legjobb dolog, ami a magyar könnyűzenével az elmúlt 25 évben történt bejegyzéshez

 1. Kúlság. :)
  Tegnap már szembejött, de nem volt időm rá, hogy megnézzem. Most meg itt kuncogok. Persze én tét nélkül, mert Svédországban oda megyek vasárnap vásárolni, ahova akarok. (Vagy éppen dógozni, amikor az én köröm jön, mint majd most.) Csak a sajnálatot érzem, hogy az otthoniaknak ezt kell átélni.
  Kellemesen, aranyosan amatőr hangulata van a dolognak, amúgy, ami tán külön emeli az élvezeti értékét.

 2. Hiánypótló! :)

 3. Hihetetlen hogy pont a kedvenc részemet hagytad ki az elemzésből!

  “De nem mentek ti sehova, ez nektek mennyország
  Bár nem jut nektek belőle csak elszórva morzsák
  Nem juttok ti magasabbra, nem juttok egekbe
  Mert nyelvetek az beszorult egy nagy fideszes seggbe”

  Azonnali pótlást követelek!

  • Lásd kivel van dolgod, itt a nyájas olvasó is bármikor kérhet, kiegészítettem:

   “A szervezet így csupán a földi javak szűk hányadához (morzsájához) jut a Fideszhez képest, viszont fő céljuk, az üdvözülés egészen biztosan a hiú ábrándok sorába kerül: a föld az ég ilyesfajta szembeállítása csodálatos feszültséget teremt.”

 4. Hogy a témánál maradjak, nem tudom, van-e olyan zene, amire mernék az ágyon ugrálni.

 5. Köszi az élményt! Én még meg tudtam hallgatni, mire a férjemet riadóztattam, hogy ő is nevessen egyet, már törölték a youtube-ról, mint gyűlöletkeltésre alkalmasat.
  Kifejezetten bearanyozta a napom végét! :-D

 6. Természetesen én kösz. :-)

 7. Sokszor meghallgattam már én is, meditatív. Külön szép a rímek igazítása: Zsolt – folt, Zsót – jól!

 8. Ééés: visszakerült a videó az eredeti helyére!

 9. Már hétszer meghallgattam ma. Vizionálom milyen frenetikus hangulatot teremtene ahogy néhány ezer tüntető énekli egyszerre. Na majd meglátjuk.

 10. politikai Lipótmező // március 20, 2015 - 15:58 // Válasz

  Hasonlóképpen éltem meg mint TE! Ugrálás nélkül, önfeledt vigyorral az arcomon. Nem túlzok, de közel katartikus élmény volt! Kb. 20szor lement az este, nagyjából erre relaxáltam, a napi nem politikamentes borderline-os munkahelyi élményeimet… … Úgy javasolnék nekik újabb témát és szereplőket… (bár nem hiszem, hogy ne lenne honnan válogatnivalójuk! ) :D

 11. Bandukolok hazafele a vasárnapi íjászatból, már nyalom a szám szélét, hogy micsoda pörkölt káposztát fogok főzni hétfői ebéd gyanánt (sült kolbásszal) erre bang! Jött a felismerés: csak egy félig kihajtott, rohadt vöröshagyma árválkodik a konyhaszekrény sötétjében – és ezen nem most változtatnék az említett ételbe történő belefőzésével. Ott a Spar a sarkon… és a sztori folytatása már egyértelmű. Szaladgáltam a kerületben míg egy korpás bajszú szumóbirkózó néni csepp kis vegyeskereskedésére nem bukkantam, ahol azért sikerült beszerezni három fej vöröshagymát. Szóval… szóljon a dal! :)

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Csak a négy fal között (pisiljen, szoptasson, csókolja meg azonos nemű partnerét) | Eszter's Offtopic
 2. Az szörnyű első világbéli szopástengerrűl, melyet átéltem vala | Eszter's Offtopic
 3. 7 kreatív ötlet a szingliadó mellé | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: