Aktuális

Simán leesel a székről, ha megkeres egy durva ajánlattal a multi – interjú a blogszületésnap kapcsán

Tegnap volt blogszületésnap, a WordPress emlékeztetett rá, szórakozott vagyok. Hétévesek lettünk. Interjú a blogélményekről, a blogszféra trendjeiről és az elmúlt időszak tanulságairól (amit egyébként a Kaposvári Egyetem végzős kommunikáció szakos hallgatója, Simó Dalma inspirált, aki tök jókat kérdezett tőlem a témában a szakdolgozatához), a kávéházi szegleten magammal, magam.

Hetedik. kép: 7-themes.com

Hetedik. kép: 7-themes.com

Na, akkor. Csapjunk a közepébe egy igazán fellengzős kérdéssel: számodra mit jelent a saját blogod?

Terápiát. Az az alkat vagyok, aki úgy ért meg dolgokat, ha ír róluk, és hagyja, hogy mások is reflektáljanak. Ez az elsődleges funkció: ezért van az, hogy akkor és csak akkor írok, amikor épp kedvem és időm is van, nincsenek muszájbejegyzések, hogy legyen kontent mittomén, háromnaponta, és jobb legyen a Google-rangsorban elfoglalt helyem. Emellett a blog az ENFP-ség lenyomata: 60 százalék körüli extroverzióval szeretek ismerkedni, beszélgetni, vitatkozni, fecsegni, de sok egyedüllétre is szükségem van a feltöltődéshez: egy blog ehhez tökéletesen alkalmas terep.

A terápiát értem. De lehet így értékes kapcsolatokat építeni?

Lehet. Lett már így legjobb barátom meg szerelmem is, hogy az üzleti kapcsolatokról ne is beszéljek. Ez a történet arról szól, hogy kinyitod magadat, aminek a potenciális támadások mellett az is az eredménye, hogy bekopognak hozzád jó arcok és remek lehetőségek, akik néha inspirálnak és inspirálódnak, aztán mennek tovább, máskor meg maradnak… és mindkettő így van jól.

A támadások alatt mit értesz?

Semmi komoly. A nyitott ajtón át mindig jön be olyan is, akinek kívül van a helye. Vannak egyrészt a trollok, erről pont mostanában beszéltem. Aztán az aranyszabály, hogy Mandineren nem olvasunk kommenteket. Ami már nehezebben érthető az az, ha olyasvalaki nem ért, aki ismer, szeret: akkor beszélgetni kell erről, nem visszavágni.

Megérti a környezeted, hogy blogolsz?

Persze, ez egy életforma. Én nem vagyok ez a beszélgetés közben telefont bújó alkat, szeretek arra figyelni, amit épp csinálok, de igen… volt már, hogy jött az ihlet, és félrevonultam félórára a buli hevében megírni egy élményt. Ezt általában nem bánják a többiek, legfeljebb szólnak, hogy elmosogathattam volna magam után, pláne a többi blogger.

És ha ők is belekerülnek….?

Ez nehéz kérdés. Az én megélésem az enyém, jogom van megírni, de mi történik, ha más szereplője is van a történetnek? Nyilván van egy erkölcsi keret, hogy mit írhatok még le, és mit nem. Régebben voltak ebből súrlódásaim, de ezekből tanultam, és már nagyon figyelek arra, hogy senki magánélethez való joga ne sérüljön: akkor se, ha nem derül ki, kiről van szó. Ha személyes dologról írok, a történeten és a reakciókon van a hangsúly, a többi szereplő személyét jótékony homály fedi.

Azzal, hogy személyes tapasztalatokról is írsz, nem válsz sebezhetővé?

Épp ez a lényeg. A blog egy szubjektív, véleményközlő műfaj, még ha tematikus divatblogot vezetsz, akkor is a saját szűrődön keresztül mutatod be azt a tűsarkú cipőt, szempillaspirált. Ha nem mutatod meg az esendő, emberi oldaladat, akkor nincs sok értelme az egésznek: így lehet a legjobban kapcsolódni a többi emberrel, tehát reagáló, értelmes közösséget építeni. Penelope Trunk egyszer egy pénzügyekkel foglalkozó bloggert cseszett le, hogy öt év alatt a napi bejegyzéseiben soha nem vállalta fel, ő maga mennyit keres és költ: így soha nem lesz hiteles, de érdekes se. Egyetértek: tényleg azok a legjobb bejegyzések, amelyeket kicsit remegő kézzel publikál az ember.

cucc

Az írni… dilemma

Ezek a legolvasottabbak is?

Néha igen, néha nem. De hobbiprojektnél, szerelemgyereknél szerencsére nem téma az olvasottság. Csak rohadjanak meg, ha a jól sikerült darabokat nem olvassák.

Azért hol tartasz?

Napi 2000 körüli egyedi látogatóm van (ha épp nem hagyok ki egy hetet), jóval kevesebben kommentelnek, de így is jól eldumálgatunk, tök jó, hogy átlátható az egész.

Milyen témák mennek jól?

Szerelem, párkapcsolatok, a megcsalás ezerrel. Nőjogok, patriarchális társadalom. Humor. Közélet, politika. Spiritualitás. Önismeret, pszichológia. Nagyjából ebben a sorrendben.

Egy pillantás adott percben a rovatokra, címkékre

Szakmád szerint szerkesztő-újságíró vagy. Hogyan hat a karrieredre az, hogy blogolsz?

A vicces az, hogy párszor felmerült bennem, hogy necces dolog szakmabeliként arccal és névvel írni szenvedélyes, egzaltált bejegyzéseket és nyílt politikai állásfoglalásokat. Ehhez képest tök gyakran megkeresések kimondottan ezek miatt az írások miatt is…

Ez azt jelenti, hogy sokan keresnek meg a szakmából, együttműködést keresve?

Igen, és én ennek nagyon örülök. Egyéni vállalkozóként szinte minden megrendelőm a blogon keresztül érkezett. Minden felkérést el sem tudok fogadni: van, ami nem az én asztalom, másra meg egyszerűen kapacitásom sincs. De elképesztő, hogy ezek szerint gondolnak rám, tetszik nekik, amit csinálok. És van valami, a túlmutat az én szakmai hiúságom is: azt mutatja ez az egész, hogy a médiapiac teljesen átrendeződött, új szelek fújnak.

Mire gondolsz?

Tíz évvel ezelőtt nagyon nehéz volt az utcáról “bekerülni a médiába”, és ha ez megtörtént, akkor is évekig tartott egy ranglétrát végigjárni. Utána már elég emberrel dolgoztál együtt ahhoz, hogy sokan tudják, hogy jó veled dolgozni, ezért később is lettek megkereséseid, de ez mindenképpen egy zárt világ volt. A blogszféra megerősödésével ez teljesen megváltozott: multikhoz tudsz bekerülni azzal, hogy semmi közöd nem volt soha a mainstream médiához, de karosszérialakatosként évek óta tech-trendekről blogolsz a tumblr-ön. Ez tíz éve azért nem létezett, mint opció.

Ez ugyanaz, mint ami a zeneiparban történt: régen, ha nagy mázlid volt, szereztél – ahogy szereztél… – egy zsíros szerződést a Polydorral vagy a Sonyval, és azon múlott a karriered. Ma fél perc alatt sztár lehetsz a YouTube-on, a SoundCloudon meg a Facebookon, de közben a konkurencia is nagyobb.

Ez így van. És akkor olyasmik történnek, hogy megkeres egy multi, és egy prominens terméke vezetői székét ajánlja fel nekem, csak a szerény, csendes kis személyes blogom alapján, érted? Az ilyentől az agyát eldobja az ember a megtiszteltetés súlya alatt. Persze, nyilván árnyalja a képet, hogy lassan tíz éve a médiapiac multivilágában dolgozom, de az érdekes az, hogy a fő csapásirány a divízióigazgató és a HR-vezető döntésekor… a blogom volt, egy egyszerű, személyes webnapló.

És nem vállaltad el?

Azt nem, mert nem menedzseralkat, inkább kreatív szabadúszó-típus vagyok. A multinál pedig egy középvezető nem ír, hanem tárgyal, szervez, stratégiát alkot. De kisebb szervezeti egységben egyszer talán szívesen vállalok ilyesmit, sosem lehet tudni, hiszen stratégiai tapasztalataim és ötleteim is vannak, így tíz év után, és… szeretem a versenyszférát, na.

Miben vagy jó?

Sok minden érdekel, ennyi. Mindent elolvasok, megnézek, bárkivel elbeszélgetek, szóval… valószínűleg nyitottabb vagyok, mint az átlag, miközben elég stabil világnézetem van, szilárd értékrenddel.

Ha már a médiapiacot említed, hogyan látod a blogvilágot, lehet ez főállás ma Magyarországon?

Igen, és itt természetesen elsősorban a tematikus blogokról van szó, amelyek rendszeres, napi szintű frissítéssel jelentkeznek, és letisztult koncepció áll mögöttük. Ez ma már reális lehetőség: a PR-szakmában dolgozó ismerőseim egyre többet mesélnek arról, hogy havonta százezres tételek vándorolnak a nagy cégektől a bloggerek zsebébe.

Igen?!

Igen, de a jóisten szerelmére, nehogy kiborulj most, ha már régóta blogolsz, és nem volt még semmilyen megkeresésed. Ez sok munka, kitartás, szívósság, és fontos, hogy látszani kell. Ha még eddig nem találtak rád nagy lehetőségek se anyagi, se szakma fronton, de még csak közönségsikered sincs, tarts ki, mert benne van a pakliban, hogy ha teszed a dolgod, akkor jönnek ezek is előbb-utóbb. Jobban benne van, mint bármi más.

Tehát érdemes belevágni ma a blogolásba?

Érdemes, figyelj: gyakran látom, hogy sokan azért kezdenek blogolni, hogy rövid idő alatt nagy látogatottságra, s ezáltal jelentős hirdetési bevételre tegyenek szert. Ezzel nincs baj, teljesen rendben van, csak közben megfeledkeznek arról, hogy közvetett módon potenciálisan még nagyobbat lehet kaszálni: egy-egy termék vagy szolgáltatás értékesítése, illetve a személyes brand építése hosszútávon hoz annyit a konyhára – ha nem többet – mint ötven-százezer forint egy-egy termékmegjelenítésért.

Te kerestél már pénzt hirdetéssel?

Nálam nincs hirdetés, nem ezen van a hangsúly, nincs direkt üzleti célja ennek a platformnak. Viszont közvetett módon már sokat profitáltam az évek során, ha úgy tetszik: a megbízóim kimondottan bloggerként kerestek meg, és sokszor átmeneti, máskor hosszútávú együttműködés lett ebből. Ez az, amit egy ifjú blogger jó, ha észben tart, és amit a médiaiskolában, ahol a hallgatókkal együtt építünk blogot, szintén mindig elmondok: a pénz nem csak hirdetési bevételből jöhet, hanem közvetett módon is, és bizony nem mindig azonnal, az indulástól számított néhány hónapon belül. Fontos, hogy kitartó legyél, és kísérletezz bátran.

Na jó. Azt mondd még meg, hogy hét év után… elégedett vagy a bejegyzéseiddel?

Az igazat mondjam, vagy azt, ami jól hangzik?

Az igazat, persze, csak is az igazat.

Nagyobb arányban nem, mint igen, az az igazság. Pár hónapja kb. kétszáz régi bejegyzést töröltem: teljesen érdektelenek voltak, esetleg túl egzaltáltak (hirtelen felindulásból rögtön írtam, és ami még rosszabb, publikáltam), és volt egy vödör tenyérbemászóan idegesítő, modoros fasság is, ezek mind mentek a levesbe. A jó hír viszont az, hogy a világlátásom nem változott, a morális kereteim megmaradtak, csak közben durván tesztelve lett a legtöbb tétel ezek közül élesben is igyekszem már letisztultabb formában közvetíteni mindezt.

A kreatív folyamat valójában

A kreatív folyamat valójában

Akkor azt mondd meg, mi a legnagyobb sikersztorid, ami miatt imádod ezt csinálni?

Nincs egy sztori, folyamatos öröm van. Minden fontos kapcsolat, amire itt tettem szert. Minden forint, ami – közvetve, ugye :) – innen származik. Amikor egy bejegyzést sokan osztanak meg (halljátok?!). Amikor ír valaki, hogy tudtam segíteni egy megértés, megélés, tapasztalat megosztásával. Amikor megnevettetek embereket. Amikor a Hírkeresőn dobozt kapok, és jön tízezer látogató aznap. Amikor hétfőn, a buszon egy kolléga, aki olvasóm, és akivel eddig nem találkoztam, úgy köszön el: “ne változz meg!”. Na, ezekért tök jó, hogy van blogom a WordPressen már hét esztendeje, és viszonylag rendszeresen rizsázni is szoktam benne.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás Simán leesel a székről, ha megkeres egy durva ajánlattal a multi – interjú a blogszületésnap kapcsán bejegyzéshez

 1. Vaúúú, gratula! Hét év alatt állítólag minden sejted kicserélődött már :)
  Nekem, bevallom, nagyon tetszik, ha valaki épeszű, széles látókörű és van önhumora. Azért nem öniróniát mondok, mert nem mindig az. Elsőre “józan”-t írtam az “épeszű” helyett, de mégse. Annak van egy kis unalmas felhangja.
  (Azér szép helyen van a chemtrail! Gyík hogyhogy nincs az első tízben? :)

  • Hehe, gyík taget sztem nem használtam. De a chemtrailes azért ugrott meg most, mert a chemtrailes poéncsoportban valaki a kommentek közt megosztotta a konteós írást. :D

 2. “…Na, ezekért tök jó, hogy van blogom a WordPressen már hét esztendeje, és viszonylag rendszeresen rizsázni is szoktam benne. …”. Nekem ízlik és tetszik.
  Boldog szülinapot kívánok!

 3. “Sok minden érdekel, ennyi.”
  Igen, ebben vagy jó ;)

 4. Gratulálok! :)

 5. Nagyot nevettem a creative process-en, mert tényleg ilyen :D

 6. Gratulálok, azért nem semmi, hogy valaki hét éven keresztül ilyen kitartással és intenzitással blogol. A legtöbb én- és véleményblog meghal egy-két év után, de neked tényleg mindig van mondanivalód, aminek sokan örülnek szerintem.

  És igen, a mi barátságunk is a blogoknak köszönhető, nekem meg jó sok löketet adjál, hogy én is blogot írjak, de ezt tudod jól. <3

 7. Én is remélem, hogy ragályos :)

 8. “jó hogy vagy, és hogy olyan vagy, amilyen vagy” – igazából ezt akartam mondani, de zavarban voltam :)
  (…én még soha senkinél nem voltam végszó! ;) )

  • De jól mondtad, ahogy mondtad, mert épp akkor azon tűnődtem, hogyan lehetnék másmilyen! :D Szóval abban a pillanatban az volt a perfect message, nem véletlenül az jött ki belőled! Hát, innen is: köszönöm!

 9. Boldog szülinapot, éljenéljenéljen!!!!

 10. Hét év?? Hét év?? Ez hatalmas dolog, hogy már hét éve van ez a blog, amihez hasonlót sem olvastam még, nagyon egyedi a szemlélete. Boldog blogszülinapot!

 11. Hatalmas gratula a blognak és persze Neked is!
  A magyar bloggerek között egész egyedi, hosszú távú “influencer” vagy! Tudod, mikor elkezdtem kb. 5-6 év blogolni, akkor az elsők között vettelek fel az olvasómba és érdekes volt látni, hogy a sok fasza blogger közül kik maradtak meg az írásnál. Nagyon sajnáltam anno, hogy Dr.Stein abbahagyta a blogolást, vagy most legutóbb balaaz is, de mindig örömmel és reménnyel tölt el, hogy a közösségben vannak még állócsillagaink és hiszem, hogy az Eszters Offtopic fontos csomópont a magyar hálózaton!

 12. Gratulálok, ez tök inspiráló még akkor is, ha nem pont ilyen babérokra tör az ember! Még sok örömet! :)

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: