Aktuális

5 megrázó dolog az új szcientológia-filmben, a Going Clearben

Régen írtam már a szcientológiáról, igaz? 2012-ben Bonyai Péter Szcientológus voltam című könyvéről meséltem, 2013-ban pedig Jenna Miscavige önéletrajza, a Beyond Belief került terítékre. (A szekták egyébként is nagyon érdekelnek, nem csak LRH csapata, írok is a témáról, ahol csak lehet. Ősszel mélyebben is foglalkoztam az agymosás hátterével – nem csak a vallási, hanem az üzleti és politikai szekták vonatkozásában is – az Üzlet és Pszichológiában.) Most pedig itt van az Oscar-díjas Alex Gibney filmje, a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (A szcientológia és a hit börtöne), ami a filmben is megszólaló Lawrence Wright azonos című írása alapján készült, és 2015 márciusának végén debütált az amerikai HBO-n, rekordnézettség mellett. Két óra tömény szektás őrület… és közben leckék a hitről, a sebezhetőségről, a nagyratörő álmokról – tehát az emberekről, akiket a gépezet kis híján teljesen felőrölt.

A személyes történetek teszik hátborzongatóvá az egészet

Sara Goldberg, aki egészen az OT VIII-as szintig jutott ( = gyakorlatilag mindenható, kár, hogy erről nem esik külön szó) arról beszél, hogy milyen érzés volt utoljára átölelni a lányát és megszagolni a haját, mielőtt elszakították őket egymástól. Paul Haggis bevallja, hogy mit érzett, amikor az OT III-as szint elérése után megismerte a Xenu-sztorit: lesett, mint borjú az új kapura, hogy mégis “mi a fasz ez”, majd szorongani kezdett, hogy ha nem hiszi el a szci teremtéstörténetet a galaktikus nagyúrról, a 3D moziról és a lélekporszívóról, akkor kizárják az egyházból, és bukja az egész bulit (ezen a ponton már érzed, hogy sokat veszíthetsz). Spanky Taylor, akinek egy Saturday Night Fever-vetítést kellett szerveznie házon belül, egy John Travoltával folytatott beszélgetés során jött rá, hogy durván bántalmazták (a színész azóta is az egyházban keresi boldogulását). A történetek arról, hogy segítettek a top-auditorok Tom Cruise és Nicole Kidman házasságának tönkretételében, és szereztek új nőt a sztár-szcientológusnak. Az, ahogyan Martin Rathbun, aki 30 évig volt David Miscavige jobb keze,  és a többiek őszintén elmondják, mennyire szégyellik azt, hogy ilyen mélyre mentek az őrületben, és számukra is felfoghatatlan, hogy miért nem zárták be maguk mögött az ajtót hamarabb.

szci3
L. Ron Hubbard személyiségének és életének szürrealitása hazavág

Nem véletlenül mondják, hogy ez a film az utolsó szög a szcientológia koporsójában: most először mutatják be LRH katonai leleteit, amelyekből kiderül, hogy csak egy kis reuma gyötörte, miközben ő végig úgy adta elő, hogy vakságból és bénaságból gyógyította ki magát a dianetika csodálatos módszereinek a segítségével. A visszaemlékezések javarészt Sara Northruptól, egykori feleségétől származnak, aki elmondja, hogy LRH nárcisztikus bántalmazó volt (igen, fizikailag is), aki azzal próbált egy vödör pénzt keresni, hogy az elfuserált sci-fi sztorijait teológiai kontextusba igyekezett illeszteni, de egy idő után annyira bekattant, hogy maga is elhitte, amit hirdetett. Van abban valami mindennél bizarrabb, ahogyan a fiatal David Miscavige előadja, hogy a mester testen kívüli állapotba vonult, hogy a további OT-szinteken dolgozhasson, ezért ő veszi át az irányítást. A valóságban LRH-t sztrók vitte el.

szci2
Nagyon kemény vizuális effektek vannak

A Going Clear stábja nem szarózott, megcsinálták a szcientológus teremtéstörténet – aminek megismeréséért az egyházon belül milliókat kell fizetni – vizuális interpretációját, majdnem olyan jó, mint a South Park-féle változat. Kicsit retró – az ötvenes évekről beszélünk ,- közben pedig posztmodern és dadaista elemek is visszaköszönnek, teljes agyeldobás az egész. Az is hasonlóan off the wall, ahogyan David Miscavige székfoglalóját illusztrálják: ez az eszement szektavezér kitálalta, hogy a vezetőket székfoglalós játékra kényszeríti a Queen Bohemian Rhapsodyjára, és a veszteseket kizárja az egyházból, vagyis minden kapcsolatot meg kell szakítaniuk a szeretteikkel. A végén aztán közölte, hogy nyugi van, csak viccelt, ő nagyon jófej, megbocsátja a bűnö… etikai vétségeket, mindenki maradhat. Tiszta őrület az egész, Miscavige is teljesen beteg, megőrült a korlátlan hatalomtól, amely – a szci sajátos szerkezeti felépítése folytán – kizárólag az ő kezében összpontosul.

kép: HBO Documentary Films
A konkrét szcientológus filmbetétek megdöbbentőek…

Oké, minden Corporate Szci rendezvény ugyanolyan (grandiózus, álszent és színpadias), és mindenki, aki foglalkozott már egy keveset a szcientológiával ismeri a híres térítőanyagot, amelyen a teljesen bekattant Tom Cruise a küldetéséről beszél, hogy csak ők menthetik meg a világot, és ha balesetet lát a városban, mindig tudja, hogy kizárólag ő segíthet… Mégis, ezt így egyben látni azzal, ahogyan Hubbard előadja magát az első Sea Org-hajón és ahogyan Miscavige ünnepelteti sok ezer emberrel, náci díszletek között, teljes pompával a “diszkrimináció végét”, a szcientológia egyházzá nyilvánítását Amerikában, ami azt jelentette, hogy nem hajtják be rajtuk a több milliárd dolláros adótartozásukat, és továbbra sem kell adót fizetniük…. hát, mindez egyszerűen lebilincselő, annyira bizarr. Tényleg, van annál furább, amikor az egész vezetés és az összes celeb együtt énekel a bolygó clearré tételéről és a világbékéről, miközben tudod, hogy teljes kizsákmányolás és durva agymosás folyik…?!

szci4
A kegyetlen Sea Org-szabályok még közelebbi megvilágításba kerülnek

A szcientológia “szerzetesrendje”, a Sea Org őrület: óránként 30 centért dolgoznak felnőttek és gyerekek napi 16-18 órákat, miután a híres-hírhedt egymilliárd évre szóló szerződést aláírták, és a hazugságvizsgálós kihallgatásokon minden intim titkukat az egyházra bízták, így egy életre zsarolhatóvá váltak. Ha etikai vétséget követnek el, a rehabilitációs program keretében fogkefével pucolnak végig több emeletet, és a végén mindenki szentül hiszi, hogy szörnyen rossz ember, a szervezet szégyene: a Big Brother 2+2=5 tézise ehhez képest lópikula. Kemény az is, ahogy Spanky elmondja, hogy abortuszra kényszerítettek a nőket, és a mégis megszülető gyerekeket borzalmas elhanyagoltságban, a szülőktől elszigetelten nevelték: hiába, a Sea Org nem családi teadélután, hanem küldetés az emberiség jövője érdekében.

szci5
Le a kalappal mindenki előtt, aki le tudott lépni a szörnyegyháztól.

ps.: Bréking! Megtaláltam a cuccost magyar felirattal is, itt!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

46 hozzászólás 5 megrázó dolog az új szcientológia-filmben, a Going Clearben bejegyzéshez

 1. Anélkül, hogy a szcientológusok és általában a kihasználó, elszigetelő szekták és vezetőik felelősségét vitatnám, az is ijesztő, hogy az ilyenekre (és a kevésbé durvákra) egyre nagyobb az igény. Az instant megváltásokra, megvilágosodásokra.
  És közben a tudomány felé egyre kisebb a bizalom, sőt kifejezetten nő a gyanakvás.

  • Igen, de azért fontos kiemelni, hogy nem csak vallási szekták léteznek, hanem ott vannak az üzleti és a politikai szekták is. Az üzleti főként MLM-ben utazik, a politikai meg szélsőségben (főként a szélsőjobb hasít, de a szélsőbal is ott van a szeren). Szóval az emberekben nagyon erős a vágy, hogy közösséghez tartozzanak, fontosnak érezzék magukat, küldetéstudatot éljenek át és megmondják nekik, mit kell tenni a Legnagyobb Jó érdekében.

 2. Nagyon jó, hogy írtál erről, én is gondolkodtam egy poszton, de nem vagyok olyan bátor, mint te. Két hete láttam a filmet, nagyon megrázó volt. Főleg, ahogyan beszéltek arról, milyen szégyenérzetük volt később… Teljesen felfoghatatlan, mi minden történt velük. :(

  • Sztem annyira kemény kontent minden ilyen írásom, hogy nem olvashatják a tagok, ezért nem is írnak nekem. De pl. ha a Neonon írtunk celebes szci-cikket, ami ártatlanabb sztori, ilyen 20 percen belül jött a levél a sajtóosztályuktól mindig. De az is lehet, h azóta új policy van: rájöttek, hogy necces dolog megpróbálni kontrollálni, h mi megy ki róluk, hiszen sajtó- és véleményszabadság van, és attól ő még hihet abban, amiben, hogy más ezt nem teszi. :)

 3. zoldfuszal // május 13, 2015 - 10:39 // Válasz

  “Nagyon kemény vizuális effektek vannak”
  Nemrég láttam moziban a 2001 Űrodüsszeiát, ami megmutatta nekem, hogy a vizuális effektekkel való manipuláció milyen sok lehetőséget rejt magában. (Annak a filmnek nincs köze a szcientológiához, de nagyon jól meg van csinálva, és elemien hat a nézőre.) Basszus, az általános iskolai földrajztanárom intelme jut eszembe: “akármilyen helyzetbe is kerültök az életben, sose hagyjátok, hogy bevigyenek titeket az erdőbe!”

  • Egy like mindenképp jár a filmízlésedért. Számomra egyébként ez a sci-fi hitelesebb, mint az egy évvel későbbi (állítólagos) Holdra szállás. (néha megleptek miket néztek… )

   • zoldfuszal // május 14, 2015 - 20:07 // Válasz

    Miért lep meg? Nem tudsz szerintem túl sokat rólunk, meg mi sem rólad. Egyébként azért néztem meg, mert alapmozi, és pont most adták vásznon.

 4. Ez szerintem is marha jó lett, informatív amennyire kell. Írhatnál több ilyen jellegűt – akár a női témák rovására is!

 5. Hű, megnéztem a filmet, köszönöm, hogy ajánlottad, nagyon tanulságos, érdekes és megrázó volt – ezért aztán két részletben néztem meg, mert egyben túl tömény lett volna.

  Fura módon, én bár nagyon toleránsnak meg elfogadónak tartom magam, a szci ellen már kamaszkorom óta valami zsigeri ellenszenvet éreztem – holott akkor még csak keveset hallottam róla, és minél többet tudok meg, annál sötétebb a kép, annál erősebb a borzadásom az egész mozgalomtól. Mégis, nagyon könnyű volt megértenem a filmben nyilatkozó embereket, azt, hogy mit jelenthetett nekik az egyházuk, a közösségük, a hitük, és miért maradtak benne ilyen sokáig.

  Az élet néha – illetve inkább sokszor – olyan laposnak, egyhangúnak, és kiábrándítónak tűnik, hogy nehéz elviselni. Sok ember magányos, nem tud mit kezdeni magával, vágyik közösségbe, de nem találja, se azt, se önmagát – és egyszer csak jön valaki, aki azt mondja, hogy gyere közénk, és egy olyan csapat tagja lehetsz, akiknek szuperképességeik vannak és megmentheted a világot. Aki olyan személyiség, vagy épp olyan passzban van, hogy szüksége van kapaszkodóra, annak könnyű elhinni ezt, és nem kell hozzá hülyének lenni – itt a filmben megszólalók sem voltak ostoba emberek, hiszen akkor nyilván nem tölthettek volna be a szektában olyan magas tisztségeket éveken keresztül. Akkoriban kevesebb infó is állt rendelkezésre a szci-ről, és ők úgy érezhették, hogy valami teljesen újszerű, különleges és nonkonformista dologban vesznek részt, nemes célok érdekében – és nagyon sok mindent feláldoztak ezért. Döbbenetes erőre lehetett szükség ahhoz, hogy szembenézzenek önmagukkal és ki tudják mondani, hogy az életük 10-15-20 vagy annál is több éve hazugság volt, óriási hibát követtek el, és kegyetlen dolgokat tettek mások rovására – csoda, hogy nem roppantak bele, hanem ezt még fel is vállalják. És felvállalják, gondolom azért, hogy jóvátegyenek valamit a tetteikből és rávilágítsanak az igazságra.

  Ami durva, hogy ez máig működik, bár azt írták, hogy a hívek száma csökken, de közben az egyház vagyona egyre nő és mindenhova beférkőzik, ami kifejezetten aggasztó…

  • Úgy szeretem a kommentjeidet! (Ez most csak így kijött belőlem, na.)
   Igen, és az a fontos még a szcinél, hogy van egy csomó korrekt kommunikációs, üzleti és önismereti programjuk, és a kezdők ez alapján szopódnak be az elején, és mire a Xenu-sztoriig jutnak, már 5 évük és 5 millió forintjuk/5 millió munkaórájuk van az egészben. Ezek a technikák működnek – legalábbis bizonyos szinten, – sok üzletember is dicséri a módszerek jó részét, tehát érthető, h függővé válnak az emberek, az értelmesek és érzékenyek is. Aztán megszűnik a kapcsolat a valósággal: a Sea Org-tagok azt hiszik, ez a világ, és minden erről szól, nincs más a földön… és a cél az emberiség megmentése, amiért cserébe semmilyen áldozat se drága…

   • Nem meglepő, hogy a kommunikációs meg üzleti, szervezési és egyéb programjaik működnek és jók, hiszen, ha nem lenne erről nagyon alapos tudásuk, akkor nem tudták volna az egyházat se kiépíteni, se hosszú távon életben tartani. Veszélyes dolog, hogy ilyen szintű tudás, know-how van a kezükben…
    Igazából tényleg nagyon kíváncsi lennék a valós adatokra arról, hogy hány aktív tagja van az egyháznak most és hányan csatlakoznak évente. Amúgy szerintem a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik szci családba születtek, ott nőttek fel – na nekik aztán tényleg fogalmuk sincs a szektán kívüli világról, és nagyon kevés a lehetőségük, hogy kilépjenek.

    • Erről sokat írt a könyvében Jenna Miscavige, David vezír unokahúga. Ott már a nagyszülők is szcik voltak. Érdekes, de ma Marcsival az Europarkban ebédeltünk, és két szci csevegett mellettünk… fura volt! Kíváncsi vagyok én is, hogy hányan lehetnek valójában. Sokan eleve nem vállalják fel, ugye.

  • zoldfuszal // május 17, 2015 - 13:55 // Válasz

   “a szci ellen már kamaszkorom óta valami zsigeri ellenszenvet éreztem”

   Én még a húszas éveim elején voltam stressz-teszten — valószínűleg e-métert használtak hozzá –, a helyszín egy vidéki város gasztronómiai fesztiválja volt. Hirtelen kaptam egy fájdalmas ingert, és akkor ugye kilendül a mutató, de erősen koncentráltam arra, hogy ne lendüljön ki, és így is történt. Büszke voltam magamra, mert bár én sem sokat tudtam azt egészről, sejtettem, hogy valami nem stimmel. Azt mondták, hogy bár nem lendült ki a mutató, azért szükségem van egy Dianetika könyvre, de végül nem vettem meg.

   • Persze, ilyenkor mindig betegnk titulálnak, de ők tudnak segíteni rajtad. MI is jártunk nálunk egy bnőmmel 18 évesen, hardkórok voltak, megnézettek velünk egy propagandafilmet, alig tudtunk lelépni. Azért volt durva, mert látszott, ők mennyire hisznek ebben az egészben…

    • “ilyenkor mindig betegnk titulálnak”
     És ez persze nem csak sci-ék, és nem is csak ezomizoék trükkje, hanem az egészségbizniszben utazóké is.

    • zoldfuszal // május 19, 2015 - 00:19 // Válasz

     Úgy emlékszem, az lett volna a kóros, ha kilendül a mutató. Valami olyasmi volt, hogy szóltak, hogy fájdalmat fogok érezni, és belecsíptek a karomba, miközben fogtam az e-mérőt, de lehet, hogy rosszul emlékszem (az agyam törölte a kellemetlen emlékeket :)

 6. Borzasztóan elkeserítő, főleg, ha abban a búbánatos helyzetben vagy, hogy olyan valaki kerül a szci bűvkörébe, akit szeretsz, de ez a film valahol reményt is ad, hogy még a legmélyebbről is van kiút.

  Múltkor rátaláltam arra az oldalra, ahol már elektronikusan is van lehetősége a híveknek jelentést írni, és van egyfajta bűnlajstrom is, erről egymagában lehetne egy tanulmányt írni:
  http://hungarian.rtc.org/matters/ethics.html

  Mostanában sokat hergeltem magam azzal – tudom, én vagyok a hülye -, hogy a gyakori kérdéseken is meg-megnézegettem a témába vágó kérdésekre adott válaszokat, hogy lássam, hogyan alakul a közvélemény, majd mindegyiknél volt kritika kezelés. A legutóbbi kérdés valami olyasmi volt, hogy hogyan lehet, hogy olyan világot látott embereket is bevonz, mint Travolta és Cruise, és kivételesen én is bedobtam egy választ, tudva, hogy biztosan megjelenik hamarost a kritikákat kezelő úr is… Természetesen felvetette, hogy a kérdező inkább a szervezet hivatalos oldalán tájékozódjon, és ne “névtelen senkik” hozzászólásait vegye figyelembe, mire én meg az rtc-s linket vágtam be, hogy akkor ezt is nézze meg, hogy a kép teljes legyen, és hogy ez a rész biztos véletlenül maradt ki a promóból. Hát váltottunk pár szót – azzal persze nem áltatom magam, hogy majd pont én fogom elgondolkodtatni, de amikor még én voltam abban a helyzetben, hogy csak vizsgáltam a témát, akkor egy-egy ilyen vita elolvasása igen tanulságos volt, rögtönzött reprezentációja annak, amiről az exek és szektaszakik beszéltek, talán valakinek épülésére lesz (hacsak nem moderálnak ki mindkettőnket, mert elvben csak az adott kérdésre lehet válaszolni, és nem egymás válaszát megvitatni, ám ezt a szabályt úgy láttam, nem nagyon tartatják be). Iszonyú látni, hogy jószándékú, idealista emberek gondolkodását hogy így el lehet ennyire torzítani, hogy ennyire képtelenek legyenek jó és rossz között különbséget tenni. De tényleg van kiút – amikor nagyon elszomorodnék, meglesem youtube-on a csodálatos Tory Magoo- Steve Hassan páros valamelyik videóját, és könnyebb lesz a lelkem.

  • Én mindig le vagyok döbbenve, amikor ilyen szci cuccokat olvasok; ez a sok “szakmai” kifejezés, rövidítés, Jézusom (vagy Xenum? :D)

  • Kedvem támad tudomásjelentést írni! Valami saját stílusút. :) Vajon most olvasnak itt engemet? Amúgy én elfogadom, ha vk ezt csinálja, csinálja, ha ettől lesz teljes az élete, csak közben meg viszket a paródiaérzékem.

  • Számomra is pont az az egyik fő sokk, hogy mikor 15 éve jártam a központjukban – akkor még a Blahánál – rengeteg értelmes, okos, józan emberrel beszéltünk, akik TELJESEN TISZTA HITTEL álltak az egészhez.

   A Tory Magoo- Steve Hassan párost nem ismertem, de most rájuk kerestem, és meg fogom nézni az anyagokat. Köszi a tippet.

   • Mindkettejüknek megvan a maga csatornája, csak azért mondtam párosnak, mert jóban vannak, és amikor ketten értekeznek, akkor az tényleg szívmelengető, érdekes életútjuk volt. Épp a héten fejeztem be Steve Hassan “Freedom of mind” c. könyvét, az nagyon jó összefoglalója a szekta témának, ha érdekel, book depository-n megrendelhető ingyen házhoz szállítással.

 7. Bonyai Péter Szcientológus voltam c. konyve is nagyon tetszett anno, azonnal elolvastam amint megjelent, de most egy ujabb gyongyszem kerult a kezembe, Margery Wakefield: Út Xenu felé c. konyve. Amit annyira hianyoltam Bonyai konyvebol, itt ijeszto reszletesseggel megkaptam, ugyanis nagyon sok agymosó eljarast leír, idézi Hubbard elmebeteg szovegeit, gyonyorűen vegigvezet az úton, ami alatt totalisan atveszi a jozan esz es a realis vilaglatas felett a hatalmat a szcientologia beteg vilaga. Ajanlom mindenkinek, akit kicsit is erdekel ez a téma.
  Eszter, remelem szuletik a konyvrol egy poszt, igazan megerdemelne. :)
  Elnezest az ekezetmentes irasert.

  • Utánanézek majd, szeretem az ilyesmit. Asszem, a nagyon komoly agymosáshoz már a magasabb OT-szintek kellenek meg Clearwater, egy hazai Sea Org talán kevésbé elrugaszkodott…

 8. A könyv itt elérhető: http://shop.shirokuma.hu/xenu

 9. Nem-nem…sokak szerint az alap Dianetika könyv már egy nagyon komoly agymosásnak számít, Hubbard nagyon jól értett ehhez, tudta, mit csinál. Nézd csak meg, hogy bizonyos állításokat hányszor elismétel, amiknek semmi tudományos alapja nincs, de ő kijelenti úgy, mintha tény lenne. Ez is egy irtó hatékony trükk. Ha valamit elégszer elismételnek Neked, többször találkozol vele, egy idő után tényleg tényként kezeled, meg sem fordul a fejedben, hogy kételkedj, utánanézz, stb. És ez csak az egy dolog a sok közül, állítólag a könyv egésze úgy van megírva, hogy átformálja az egész gondolkodásodat, értékrendedet és belekavarodj Hubbard elmebeteg világába. (pl., simán kijelenti, hogy te egy Thetán vagy, egy halhatatlan lény. Ennyi. És elmondja még nagyon-nagyon sokszor. Meg azt is, hogy az elme két részből áll, és mindenről, ami csak gondot okoz nekünk az életben, a reaktív elme tehet. Ez is egy puntum fixum nála. Meg persze az is, hogy a szcientológia az egyetlen tudomány (?????) a világon, ami ezt képes kezelni. Azt is kijelenti, hogy az auditálásnak semmi köze módosult tudatállapotokhoz, a hipnózis szerinte ugyanis egy rendkívül veszélyes dolog, közben ha az emberek utánanéznének a dolgoknak szakkönyvekben, szerintem rájönnénk, hogy azok az állapotok, amiket ők használnak, megfelelhetnek a transz és hipnózis enyhébb formáinak. Tehát sokak szerint a szcientológiában használnak réges-régi eljárásokat átnevezve és közben gonosznak kiáltva ki azokat, akik valódi nevén és szakértelemmel ugyanezt csinálják (pszichoterapeuta, pszichológus, nyilván több év alatt szerzett komoly szaktudással, nem úgy, mint a szcientológiában, ahol a néhány napos tanfolyam után talán vízvezeték szerelők, szakácsok, stb. kezdhetnek el turkálni a tudatalattidban).
  Az interneten keringő beszámolók, cikkek, adatok alapján szerintem itt már a legelején a “nagyon komoly” agymosással indítanak!!! Csak mivel az emberek többsége úgy általában nem szakértő a csodálatosan finom de ijesztően hatékony befolyásolási technikák terén, ebből semmit sem vesz észre. És egyre mélyebben halad ebben az egészben előre. A fenti könyvből ez is nagyon szépen lejön.

  • Ezt aláírom, igen. Maga a tananyag nálunk is olyan, amilyen, ugyanaz, és agymosó. Csak talán az az őrület, az a grandiózus őrület, ami a gyakorlatban Clearwaterben van, még inkább felerősíti ezt. Igaz, innen távolról meg mindennek a misztikuma. Hmm, igaz, agymosás itt is, ott is lehet ugyanolyan faktorú…

 10. Szia / Sziasztok!
  Kiírnék magamból pár dolgot, mondhatni az én történetemet. Nem vagyok hozzászólós, betelefonálós stb, de nyilván nem véletlenül keveredtem erre az oldalra.
  Egy családban élek, társammal és három közös gyermekünkkel. Párom sci-fi (ez a saját rövidítésem a scientológiára) “pozitív”, én “negatív vagyok”. Egy jó 15 évvel ezelőtt költözött életünkbe a sci-fi. Párom munkahelyén a dolgozók létszáma rövid idő alatt megnégyszereződött, amivel a vezetőség, minek tagja volt ő is, nem tudott megbirkózni. A munka szaporodott a bevételek nem, sőt… Segítséghez folyamodtak. Egy cég tréninget tartott a vezetőknek, amiből a többségi külföldi tulajdonost kihagyták. Nagy meglepetésemre kiderült, hogy a külföldi tulaj tehet mindenről, mert egy elnyomó, s így meg kell szabadulni tőle. Megették ezt a nem túl jó lépést és a vége az lett, hogy egy év múlva párom annál a cégnél volt alkalmazott, amelyik tönkre vágta ötletével az előző munkahelyét. Gondolom kitalálható ebből a pár sorból, hogy a cég sci-fi volt.
  Párom megváltozott. Sokat járt el ilyen-olyan “képzésekre”, gyűlésekre. Érdekelt a dolog, hogy mi is van vele. Elmondta, hogy találkozott a scientológiával és hogy ez milyen fantasztikus. Hozott egy szóróanyagot, amin A. Einstein híres fotója volt az égnek álló hajával, s a szöveg alatta : – Tudja ön, hogy az agya kapacitásának csak 10 %- át használja? Ha szeretne ezen változtatni, akkor…stb, stb. – Hű! – mondtam – ez engem érdekel. Az is izgatott, hogy ő (a párom) mit csinál. Így történt, hogy pár hónappal és 30.000,- Forinttal később ott találtam magam az ORG-ban, egy szűk szobában, egy e-méterrel szemben. Erre a vizsgálatra azért lett volna szükség, mert szerintük én nem haladok, olyan kérdéseket teszek fel, aminek ott nincs helye, s pláne, még szótisztáznom is kellene, amiben a gép viszont segíteni tud. Ekkor mondtam, idáig, ne tovább! Nem fogtam meg az elektródákat, hiába bizonygatták, hogy mennyire jó lenne ez nekem. Mi van, ha áramszünet van? – kérdeztem.
  A lényeg a lényeg, hogy az egésznek semmi köze nem volt sem Einsteinhez sem más jó dologhoz.
  Párom viszont teljesen “rádurrant” , s ez odáig fajult, hogy mikor a legkisebb gyermekünk intenzív osztályra került a veseklinikán, akkor bevitt két vadidegent, akik azt ígérték neki, hogy ők kezelni fogják a betegségét. Ezután az főorvos, az intenzív vezetője, csak velem volt hajlandó szóba állni.
  Még leírhatnék abszurdabbnál abszurdabb történeteket, de talán a tanulság a legfontosabb, amit leszűrtem. Én egy megengedő típus vagyok és az az elvem, hogy mindenki csináljon olyat és azt, amit szeret. Ez óriási hiba! Most ott tartok, hogy a párom (saját szavaival élve) jobban át van itatódva sci-fivel, mint eddig bármikor. A legnagyobb fiam belekerült, az anyósom belekerült. Legutoljára a nyár végén fizetett be 2-szer 370.000,- Ft-ot. Válófélben vagyunk. Otthon megvan az összes LRH kiadvány (drága, mint az arany), egy komplett könyvespolcnyi anyag, könyv, cd, dvd.
  Láttam a filmet és döbbenetesnek tartom.
  Köszönöm a lehetőséget!

  • Borzasztó ez. A válás szerintem nagyon indokolt! Sok erőt kívánok hozzá.

  • Kedves ipocnys! Sajnálom, amin keresztül mégy, és nem akarlak megijeszteni, de a válás sem lesz egyszerű, egy barátnőm már átélte ugyanezt, láttam, hogy mi ez. Egy szcientológussal nem csak együttélni nehéz, de külön is, ugyanis a közös gyerekeitek miatt továbbra is közötök lesz egymáshoz.
   Már biztos a válás? Próbáltad egyébként ettől eltéríteni, felnyitni a szemét, rámutatni dolgokra, hogy mibe is mászott bele? MI volt a reakció? (bár, sejtem..ugyanis mind ugyanúgy reagálnak, nekem is jutott ebből…sajnos.)
   Ha bármiben segíthetek, szólj és megadom az e.mail címemet.

  • Jaj, kedves ipocnys,

   nagyon sajnálom, hogy ezt kell átélned. Köszönjük, hogy megosztottad, mert bárki keveredhet ide, aki hasonló cipőben jár.

   Nehéz ilyenkor mit tenni, sok erőt kívánok neked!

 11. Eszter, erről hallottál? Budapesten járt a főnök!
  “Az első négy előadás után jött a katarzis, ugyanis nem mást konferáltak fel a színpadra, mint David Miscavige-et, a Szcientológia Egyház fejét. Az amerikai vezetőt – aki egykor az alapító L. Ron Hubbard asszisztense volt – éljenzéssel és hangos tapssal ünnepelték. […]
  Az, hogy ő nyitotta meg a magyarországi központot, jelzésértékű, és megerősíti, hogy a hazai szervezet régióközpontként kívánja meghatározni magát a jövőben.”
  http://mno.hu/belfold/szcientologus-csucsvezeto-jott-1353446

  Még egy vicces, bár a film újranézése után inkább sírnivaló részlet:
  “Negyedik előadóként Nemere István író következett, aki 650 könyvet írt saját és álnevei alatt. Ennek ellenére soha nem vették be a Magyar Írószövetségbe, mégpedig azért, mert „tevékenysége a tagságot nem indokolta”. Nemere csakúgy, mint a Szcientológia Egyház alapítója, L. Ron Hubbard, tudományos-fantasztikus könyveket írt az 1970-es évek óta.”

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Jó, de… mit kezdesz a hisztis kisgyerekkel, aki a nárciszban él? | Eszter's Offtopic
 2. Soha nem Xenu volt a baj – itt az új magyar szcientológia sztori – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: