Aktuális

7 ok, amiért a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció szemfényvesztés – plakátokkal illusztrálva!

A jó hír az, hogy még nem váltam teljesen érzéketlenné közügyekben, a rossz, hogy ezért aztán mérhetetlenül undorít ez az egész nemzeti konzultációs kutyakomédia, a levéllel és a plakáttal együtt. Ez az egész azt üvölti, hogy a kormány tudja: a gyurcsányi baloldal örökre elbukott, most a Jobbik lett veszélyes, szedjük hát el a szavazóikat, miközben ügyesen eltereljük a figyelmet a valós problémákról (egy csapásra két legyet). Tudod, hogy színtiszta demagógia az egész, de közben azt is, hogy a veszélyesebb fajtából, mert nehéz helyzetben az éhes tömeg vevő a bűnbakképzésre és az erre épülő gyűlöletbeszédre… épp ezért nyílik ki a bicska a zsebben.

És nem, nem azért, mert nem hiszek a nemzeti identitás megőrzésének fontosságában, és ne a hazait támogatnám mindenben, amiben lehet. Csak mert:

1. hé, sokkal több a kivándorló, mint a bevándorló, ez az egész figyelemelterelés

anglia
A hajdani osztályom 60 százaléka él külföldön. A barátaim közül sokkal többen: a 90-es években születettek esetében még durvább a helyzet. A legfiatalabbakon, az ifjúsági lappiac olvasótáborában jól látszik: a kistinik 80 százaléka ma úgy tervezi, hogy idegenben fog élni. Ők még csak ábrándoznak, játszanak, de egészen más miliőben nőnek fel, mint mi, ami későbbi döntésekre is hatással lesz.

Ezzel szemben Magyarországra uniós viszonylatban kevés bevándorló érkezik, és ők is többnyire csak átmenetileg maradnak, mielőtt tovább állnának nyugatra. A kormány úgy szán csak a Viktor-levelekre 1 milliárd forintot, hogy tavaly az Állampolgársági és Bevándorlásügyi Hivatal 2,6 milliárd forintot költött menekültügyi feladatok végrehajtására – 2013-ban ez az összeg 1,8 milliárd forint volt. Ez utóbbi adat Végh Zsuzsannától, a hivatal vezetőjétől származik, és az MTI számolt be róla*.

2. a problémákat nem a bevándorlók okozzák, ez egyszerű bűnbakképzés

És amíg a bűnbakokkal vagyunk elfoglalva, nem beszélünk más, sokkal fontosabb ügyekről. Például az MNB szorgos asszisztenciájával a kormánybarát szélhámosokhoz vándorolt milliárdokról, amelyek között közpénz is volt, nem kevés. Például. És még sok minden másról sem esik szó…

3. a bevándorlók között ott az a rengeteg orvos, tudós stb, akiknek a jelenléte fontos, sőt: elengedhetetlen

kulti
Bugarszki Zsolt megosztását idézem: “Én annyira örülök, hogy elköltöztünk Magyarországról. Jodee a szingapúri állampolgárságú megélhetési bevándorló nem veszi el többet magyaroktól a munkát, akik közül valószínűleg nagyon sokan képesek angol nyelven kínait és ázsiai üzleti kultúrát tanítani. Most Észtországban teszi mindezt, ide fizet adót, itt vásárolja el a megkeresett pénzét és az itt lakókat juttatja olyan tudáshoz, ami talán igen jól fog jönni a jövőben. Hálistennek Magyarország számára nem jelent többé terhet.

Érdemes megnézni továbbá az RTL Híradó múlt heti adását, amiben egy, a polgárháború sújtotta Szudánból érkező fekete orvosigazgató, Gamal Eldin-Mohamed szólal meg, aki 45 (negyvenöt!) éve él Magyarországon.  Hibátlanul, akcentus nélkül beszél magyarul, orvosok ezreit tanította meg – többek között – a laparoszkópia használatára… és most fél, hogy ha így haladnak a dolgok, előbb-utóbb mennie kell. Da fuck is happening here???

4. maga a menekült-ügy emberjogi kérdés, amiben felelősségünk van

szíria
Különbséget kell tenni a gazdasági bevándorlók és a menekültek között, de ne feledjük: a fentiekben idézett tehetséges orvosigazgató is üldözöttként lépett magyar földre. Kik vagyunk mi, hogy megnehezítsük és ellehetetlenítsük azoknak az embereknek a mindennapjait, akiknek esélyük sincs a normális életre a hazájukban… ha maradt egyáltalán hazájuk?

“Rogán Antal tervei szerint törvényt alkotnának arról, hogy  akik egy biztonságos tranzitországból lépnek Magyarország területére, azok semmiképpen ne igényelhessenek politikai menedékjogot” – írja vasárnap az MTI. Ezek szerint Szíriából és Afganisztánból is repülővel érkezhetnének csak (befogadásra számító) menekültek, mert Szerbia biztonságos tranzitországnak számít… are we kidding, hmm?

5. Magyarország sosem volt homogén közeg, ha nem is gyarmatosítói multikulturalitás, de más jellegű mindig is volt, és ez így van rendjén itt Európa olvasztótégelyében

kultúra
Ez a fajta sokszínűség tette a kultúránkat színessé, érdekessé, a fajtánkat ellenállóvá, erőssé. A modern világban ez az, ami – természetesen megfelelő keretek között – a technológia fejlődését felgyorsítja, a gazdaságot versenyképessé teszi.

“Ez az ország mindig is multikulturális volt. Ez az ország egy jó hely, hiába szakadt kettőbe-háromba, hiába énekeljük búval baszottan, hogy a balsors milyen régen tép minket, hiába próbálják időről-időre a hatalomba belebolondult férfiak élhetetlen hellyé tenni” – mondja Hódos Hajni, és milyen igaza van. Ajánlom az egész cikket, itt.

6. kit ne aggasztana a nemzetközi megítélésünk, az EU viszolygása, ideértve a Fidesz pártcsaládját is?

vitrin
Szerdán tartják a szavazást arról a határozatról az Európai Parlament plenáris ülésén, amely a magyarországi helyzetet értékeli. A Fidesz pártcsaládja is elítéli a demagóg, xenofób hangulatkeltést, amihez a halálbüntetés “napirenden tartása” is hozzátartozik.

Hiába nem szólhat bele az EU a tagországok belpolitikájába, jól látják, hogy a “centrális erőtér” már szűk platform Vitrinéknek: a nagyobb játszótér a szélsőjobbot is átölelné, és ez nemzetközi szinten is számos veszélyt rejt magában. Van baj.

7. helló, a kormány közpénzből folytat pártcélú propagandát, ami mérhetetlenül felháborít

jobbik
Nagyjából itt érkeztünk el arra a pontra, hogy a “konzultáció” tartalmától függetlenül undorító a koncepció: nem közérdekű, releváns információszerzésről van szó, hanem arról, hogy a kormánypárt hogyan hódíthatná el a brutális erőre kapott konkurencia, a Jobbik szavazóit… közpénzből.  Bocsánat, demagógia-alert, de tartalmilag igaz: Azokból a milliárdokból, amelyekből az egészségügyet, az oktatásügyet fejleszthetné, bántalmazott nőknek és gyerekeknek segíthetne a talpra állásban… egyszóval millió értelmesebb célra költhetné.

Mi jöhet még?


*Későbbi update: “Az EU népessége 500 millió, az idén augusztusig 350 000 migráns érkezett, az 0,07% (0,7 ezrelék), a teljes forrástérség (Afrika, Közel-Kelet, Közép-Ázsia) 1,4 milliárdos népességének 0,025%-a (egynegyed ezreléke). Ilyen népvándorlás nincs, Az USA évente 1 millió (0,3%) legális bevándorlót vesz föl, ehhez jönnek még az illegálisok, kb. 0,1%. Az, hogy az Unió munkapiacát és rendészeti intézményeit még ez a 0,7 ezrelék is kibírhatatlanul megterheli, nem azt jelenti, hogy itt megindultak a trópusok, és elsöprik Európát, hanem azt hogy az Unió gazdasági-szociális és biztonsági intézményrendszere olyan ingatag, hogy a legkisebb pöccenéstől is összedőlhet. Nem beszélve a kultúra önvédelmi képességéről.” (Janos Szeky)

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

8 hozzászólás 7 ok, amiért a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció szemfényvesztés – plakátokkal illusztrálva! bejegyzéshez

 1. Ez az egyik legjobb cikk,amit eddig olvastam a témában.Egyik szemem sír a másik nevet kategória. A képek tényleg viccesek, de nagyon tetszik a komolyabb hangvételű szöveg. Remélem, sokakhoz eljut!

  • Inkább csak a már sokszor elmondottak összefoglalása, de azért köszi. :) A plakátokból egyre több érkezik, születik, zseniális online népművészeti alkotások vannak. :)

 2. Megosztottam, mert nagyon jó lett ez a cikk! Teljesen ki vagyok akadva ezen az egész gumicsonton, undorító. Azért próbálkoznak gyűlöletkeltéssel, hogy ne arról beszéljenek, hogy mennyit lopnak.

  • Azért most örül a szívem! :D A dolog eszmei oldala fontosabb, mint a tény, hogy erre is sok pénz megy el. smile emoticon Remélem, a gyártó nem Orbán rokona, cimborája, alkalmazottja.

 3. nem is lehet ehhez semmit hozzátenni, olyan kerek, és pont így van.

 4. Tudom, hogy többen írták már, de tényleg jó cikk. Nagyjából nekem is ez a véleményem az ügyről, csak én nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni. :)

 5. Nagyon jó cikk, amely sok kérdést indít el bennünk… és újra kiderülhet, hogy semmi sem fekete vagy fehér. “Ez az ország mindig is multikulturális volt.” – igen és kiderülhet az is, hogy nem, csak elvi szinten. Amikor az olasz barátaim kérdéseit hallgatom, akkor nehezen találom a megoldásokat, amelyek valódi megoldást adnak a világ egyre erősebb kibillenéséhez. Mindamellett, hogy valóban erős gumicsont hatása van az összes történésnek, ez a videó elbizonytalanít, hogy milyen irányba is halad a “fejlődés”: https://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI

 6. Ha eddig nehéz volt munkát találnom, mostanában még nehezebb lesz.

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Szeretném megkérdezni | Eszter's Offtopic
 2. Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll | Eszter's Offtopic
 3. Még egyszer a menekültügyről, mert sok minden történt | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: