Aktuális

Milyen is egy koncert az erdő kellős közepén?

Igen, a közepén. Nem csak úgy kicsit, nagyon. Merthogy a „Muzsikál az erdő” rendezvény többek között erről is szól. Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs a Gyöngyössolymostól hét kilométerre fekvő Szalajkaházhoz közel adott koncertet, a fák között.

A „Muzsikál az erdő” kreatív összművészeti rendezvény, a kézműves foglalkozásoktól a bábelőadáson át a teljesítménytúráig számos, zömében ingyenes programot szerveznek. Sok minden kimaradt a meló miatt idén, de vasárnap aztán az egyhetes rendezvény egyik zárókoncertjével kárpótoltuk magunkat: Mátraházán – ahol meg épp az első, reményeik szerint hagyományteremtő Betyárfesztivál zajlott – keresztül közelítettük meg a kisvonatállomásáról ismert Szalajkaházat, egy meglehetősen vadregényes, jelzés nélküli turistaúton. Útközben bőségesen szedtünk vadmálnát és erdei szamócát, így a 38 fokos hőség is elviselhetőbb volt. Az idei termés ebben a régióban pazar, hatalmas kövér szemek szinte mindenütt az erdőben június közepe óta.

Nem kis meglepetésemre nem a vasútállomás melletti tágas tisztáson, hanem az erdő közepén szólalt meg a koncert. Jó ötszázan összegyűltünk, idősek és fiatalok egyaránt, ideértve a gyerekeket is. A többség az avarban telepedett le vagy hátrébb állt meg, de voltak, akik készültek horgászszékkel és pokróccal is. Felszabadult, családias légkörű, intim hangulatú koncertélményben volt részünk. A főként a népdal, a világzene és a jazz világában mozgó énekesnő énekelt acapella is, máskor pedig társa, Szokolay Dongó Balázs kísérte dudán, furulyán és szaxofonon, néhányszor még a sámándob is előkerült. Szokolay elsősorban népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik, itt főként ismert nótákra épült a repertoár. Hej Dunáról fúj a szél…!

Az erdő hangjai – a tücskök cirippelése, a madarak csicsergése, az avar zizegése és a patak csordogálása – egészen egyedi keretet adott a két művész játékának, még a legfiatalabbak is néma áhítattal, csendben figyelték az előadást. Bea persze a gyerekeket is bevonta a játékba, és velük együtt a felnőttek is örömmel kivették a részüket a közös nótázásból. Volt egy sajátos varázsa annak, ahogyan a két zenész a bő egyórás koncert végén az erdőben tűnt el, mint holmi tündérek és manók…

A büfésor a kb. 200 méterre fekvő Szalajkaháznál várta a népeket, ők direkt erre az alkalomra települtek ki főként kézműves termékekkel: kerámiákkal, sajtokkal, mézzel, gombával, lekvárral, tűzzománcokkal, szörpökkel, borokkal, helyi finomságokkal. A százméteres sort nem vártuk ki, inkább gyalog indultunk haza. Jó tizenkét kilométer várt ránk Gyöngyösig, így nem várhattuk meg a Cimbaliband esti előadását sem sajnos.

A kisvonat a Szalajkaház-Lajosháza-Cserkő-Gyöngyössolymos-Gyöngyös útvonalon közlekedik (800 Ft a felnőtt jegy), de most szinte lehetetlen lett volna felszállni rá a sok turista miatt, ezért a sínek mentén indultunk haza (és egyébként is, imádunk gyalogolni). Ez egyébként kiváló turistaútvonal, a Mátrai csillagok éjszakai teljesítménytúra is érinti ezt a szakaszt: a patakparton egy elvadult, régóta lakatlan őrlőmű és a gyönyörű Cserkő-tó mellett is elhaladunk, érdemes erre sétálni világzenei akusztikus koncertélmény híján is.

A rendezvény abszolút gyengesége a kommunikáció: a honlapjukon a 2014-es program kap kiemelt helyet, az idei események csak egy bonyolult, telefonra sem optimalizált .pdf-ben szerepelnek, de offline marketingben sem jobbak: szórólappal, plakáttal vagy sajtóközleménnyel a témában egyáltalán nem találkoztunk a régióban (sem). Sebaj, épp ezért most jól írtam róluk, okulásul, hiszen tök jó buli volt az idei „Muzsikál az erdő” is, jó szívvel ajánlom mindenkinek.

szamoca

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

7 hozzászólás Milyen is egy koncert az erdő kellős közepén? bejegyzéshez

  1. Őőőő, izé. Tudom, telhetetlen vagyok, de ilyenről előre nem lehetne szólni? ;)

    • Ugyanezt kerdeztuk mi is. Aznap reggel hallottunk csak róla. Es ugy, h én megnéztem a szajtjukat is, ahol tavalyi programok voltak fent. Ha next time vmit megneszelek, kiírom eventbe!!!

  2. Ennek a rockerlarc változata pl. a svédországi Getaway festival… Kimennek a az erdő közepére egy legelőn felállítják a színpadokat, aztán nyomassad.
    http://www.getawayrock.se/sv/english/

    Jah, a kommunikáció így nem gyenge, hanem hígfos, má’ bocs. De minimum botrányos.

  3. Looks nice. Ilyesmi nálunk a Fekete Zaj fesztivál, Sástón. Tényleg ilyen több kéne, bár én spec nem vagyok nagy fesztivál/koncertjáró (nyugger vagyok, to be honest), de ha már valami, az legyen a természetben.

  4. Hú, de klassz lehetett! Még nem hallottam erről, de köszi, hogy megírtad! :)

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: