Aktuális

Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll

TollamPapírommal ma este arról beszélgettünk, hogy a több ezres/tízezres lájkszámot elérő posztok mentén mindig megjelenik egy réteg, amelynek bátor és harcias tagjai súlyos szövegértelmezési problémákkal küzdenek. Velük nem az a baj, hogy nem értünk egyet alapvető kérdésekben (az sosem baj), hanem az, hogy ők egyáltalán nem értik azt, amit mondunk (ez viszont már baj). És nem csak nem értik, hanem a saját fals prekoncepcióikból pótolják ki a szövegértés réseit, egy teljesen alternatív értelmezési tartományt teremtve ezzel, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal… aztán meg verik a mellüket. És hát mi hogyan vitázhatnánk értelmesen úgy, hogy a szerencsétlen delikvens azt se tudja, mit olvasott, ergó mivel vitázik? Meddő talaja ez a diskurzusnak. Mondhatni, szitába öntött víz.

Nem érti, de megvan a saját verziója azért - kép: filmdivider.com

Nem érti, de megvan a saját verziója azért – kép: filmdivider.com

Miután az elmúlt időszakban mindketten kigyomláltunk pár tucat teljesen értelmezhetetlen trollkommentet, megszületett a gondolat, hogy ideje megnézni az elmúlt időszak nagyobb olvasottságú posztjait, és összegyűjteni, hogy egy-egy véletlenszerűen kiragadott szövegrészletet miképpen értelmeznek a hosszabb, írásjelekkel ellátott, nem ritkán iróniával felvértezett, árnyaltabb szövegtestekhez nem szokott, avatatlan szemek. Az alábbiakban tehát random idézetekkel találkozol, majd azt az alternatív értelmezéseket látod, amely a troll fejében megfogalmazódott, szinte azonnali fordításként. A c, verzió ezekhez képest hót unalmas: azt mutatja, amit a szöveg valójában jelent.

Szeretném megkérdezni

Szeretném megkérdezni, hogy ha nem is igazán teszel (túl sokat) azért, hogy akár a dunapataji alultáplált óvodásnak, akár a szír menekültorvosnak jobb legyen, akkor mégis belegondolsz-e néha, hogy minden nyomorod ellenére mekkora istenverte mázlista vagy.

a, “Liberális arabbarát, zöldkommunista, belbudai, drogos bőcsészként arról álmodom, hogy minden határ megszűnik, minden bevándorló hozzánk költözik, és az adónk egy fix százaléka külföldi terroristák és bűnözők integrációs programjára megy majd. Megyek is a szoláriumba, hogy be tudjak olvadni közéjük, mert remélem, nemsokára egy szál magyar se lesz az országban. Insallah.”
b, “Néger farkakról álmodom, minden nap másikról, alkalmasint a Nyugati aluljáróban meg is lovagolok néhányat. Ilyen ez az ultraliberalizmus, a szürke hétköznapok… meg a fekete ötven árnyalata. Mit ötven, százötven. Meg fél Dél-Szudán.”
c, “Szeretném megkérdezni, hogy ha nem is igazán teszel (túl sokat) azért, hogy akár a dunapataji alultáplált óvodásnak, akár a szír menekültorvosnak jobb legyen, akkor mégis belegondolsz-e néha, hogy minden nyomorod ellenére mekkora istenverte mázlista vagy.”

Szabad a melegházasság Amerikában – a leggyakoribb kérdések és a legkézenfekvőbb válaszok

…az én jogaimat csak és kizárólag az garantálja, ha minden emberi jog garantált, hiszen nem szigetként élünk, vannak szeretteink, akiknek életminősége hat a miénkre (bármikor lehet pl. más bőrszínű partnerem, nem heteró/cisz gyerekem, lehet pl. mozgáskorlátozott a szülőm, sőt én magam is kerülhetek ilyen helyzetbe, stb., stb.), és mi magunk is állandóan alakulunk, változunk.

a, “Buzi vagyok. Csak egy buzi beszélhet ilyen elszántan a fartúrók jogairól.”
b, “Évek óta nem volt orgazmusom. Nagyon, nagyon, nagyon el vagyok keseredve.”
c, “…az én jogaimat csak és kizárólag az garantálja, ha minden emberi jog garantált, hiszen nem szigetként élünk, vannak szeretteink, akiknek életminősége hat a miénkre (bármikor lehet pl. más bőrszínű partnerem, nem heteró/cisz gyerekem, lehet pl. mozgáskorlátozott a szülőm, sőt én magam is kerülhetek ilyen helyzetbe, stb., stb.), és mi magunk is állandóan alakulunk, változunk.”

Miért vonzódnak a nők a seggfejekhez?

Először is, egy kis szemantikai gyorstalpaló: ki is az a seggfej? A seggfej olyan ember, aki manipulál és kihasznál érzelmileg, anyagilag, szexuálisan. Hazudik, játszik veled, nincs jelen, nem lehet rá számítani, nem vállal fel téged, hiányzik belőle az empátia, érzelmileg elérhetetlen. Elhanyagol, ignorál, fájdalmat okoz, bántalmaz, megcsal, veszélybe sodor, megaláz, és általában kevésnek érzed magadat mellette. Egyszóval: tökéletes terepet kínál, hogy előbb-utóbb tönkremenj.

a, “Minden férfi seggfej.”
b, “Nőuralom legyen, irtsuk ki a férfiakat, mindenről ők tehetnek. Bezzeg a nők!”
c, “Először is, egy kis szemantikai gyorstalpaló: ki is az a seggfej? A seggfej olyan ember, aki manipulál és kihasznál érzelmileg, anyagilag, szexuálisan. Hazudik, játszik veled, nincs jelen, nem lehet rá számítani, nem vállal fel téged, hiányzik belőle az empátia, érzelmileg elérhetetlen.  Elhanyagol, ignorál, fájdalmat okoz, bántalmaz, megcsal, veszélybe sodor, megaláz, és általában kevésnek érzed magadat mellette. Egyszóval: tökéletes terepet kínál, hogy előbb-utóbb tönkremenj.”

Miért hisznek ennyien az összeesküvés-elméletekben?

Könnyű azt hinni, hogy mindenről a rohadt zsidók, a mocskos cigányok, a mindent átszövő buzilobbi, a manipulatív média, a nyavalyás kormány és a HÁTTÉRHATALOM tehet, de hála a jó égnek az élet ennél egyszerűbb: a nyomorod színe-javáról a legtöbb esetben te tehetsz, nem más, és a változást is te magad tudod elhozni. Csak hát, ez egy meglehetősen fárasztó attitűd, sokkal kényelmesebb elképzelni, hogy a teszkós virsliben lévő  kemikáliák és az égből ránk permetezett kondenzcsík miatt vagyunk petyhüdtek és segghülyék, és a gyíkemberek miatt rúgnak már ki minket az ötödik munkahelyünkről az évben.

a, “Sok mindent kellett elhallgatnom az igazságról ma is. De megtettem, mert a Rotschildok csak akkor utalják át a teljes összeget, ha a kecske rituális feláldozása után még inkább aláaknázom az Oltáskritikus Szövetség szakmai hitelét. A legjobb védekezés a támadás!”
b, “Csak az anyag létezik. Cinikus materialista vagyok.”
c, Könnyű azt hinni, hogy mindenről a rohadt zsidók, a mocskos cigányok, a mindent átszövő buzilobbi, a manipulatív média, a nyavalyás kormány és a HÁTTÉRHATALOM tehet, de hála a jó égnek az élet ennél egyszerűbb: a nyomorod színe-javáról a legtöbb esetben te tehetsz, nem más, és a változást is te magad tudod elhozni. Csak hát, ez egy meglehetősen fárasztó attitűd, sokkal kényelmesebb elképzelni, hogy a teszkós virsliben lévő  kemikáliák és az égből ránk permetezett kondenzcsík miatt vagyunk petyhüdtek és segghülyék, és a gyíkemberek miatt rúgnak már ki minket az ötödik munkahelyünkről az évben.

Hé, az iszlám nem egyenlő a terrorizmussal, és a muszlimok nem mind arabok!

Még egyszer, és itt utoljára: egy ember, illetve egy szélsőséges csoport tetteiért nem felelhet mindenki, akinek a nemzetisége, bőrszíne, vallása stb. megegyezik az elkövetőével.

a, “Nagyon szeretem az arabokat. Jóképűek.”
b, “Megvédem a terroristákat, mert én meg anarchista vagyok. Ultraliberális anarchista. Ezek voltaképpen rokonszakmák. Ez van.”
c, Még egyszer, és itt utoljára: egy ember, illetve egy szélsőséges csoport tetteiért nem felelhet mindenki, akinek a nemzetisége, bőrszíne, vallása stb. megegyezik az elkövetőével.

Több mint 200 millió hiányzó lány, akik tolvajként jöttek a világra

A gendercídium éppúgy jellemző a szegény, mint a gazdag(abb) családok körében. A nyomorban élők eleve kevesebb forrásból gazdálkodnak, a jómódúak pedig nem akarnak egy csomó pénzt fölöslegesen kidobni az ablakon, amikor ezek az összegek hozzájuk is vándorolhatnának, ha fiaik vannak.

a, “Most szándékosan elhallgatom, hogy Sierra Leonéban meg fiúk millió halnak meg gyerekkatonaként a polgárháborúban. Meg a vörös khmerek is…”
b, “Inkább a férfiakat kéne kiirtani. Sokkal jobb lenne.”
c, “A gendercídium éppúgy jellemző a szegény, mint a gazdag(abb) családok körében. A nyomorban élők eleve kevesebb forrásból gazdálkodnak, a jómódúak pedig nem akarnak egy csomó pénzt fölöslegesen kidobni az ablakon, amikor ezek az összegek hozzájuk is vándorolhatnának, ha fiaik vannak.”

Azt mondod, jó a boltok korlátozott nyitva tartása, elmondjuk, miért tévedsz

Nyilván az, aki nem dolgozik a kiskereskedelemben (vagy igen, de a győztes oldalon áll – ez is milyen már, hogy vannak győztesek és vesztesek, akiket a kormány jelöl ki, akár a nemzeti dohánybolt-projekt kapcsán, akik most még nagyobbat kaszálnak ezzel a műbalhéval), nem függ másoktól, van autója a több napi bevásárlásoz, normál munkarendben dolgozik, van pénze a méregdrága családi kisboltban dupla áron kevesebb termékből választva beszerezni a mindennapit, az nem igazán nyitott a többség problémájára.

a, “DK-aktivista vagyok. Nem kicsit. Nagyon.”
b, “Lusta vagyok sorban állni szombaton, és amúgy is fullzsidó vagyok, sabbat van… és a komám vesztese ennek az ügynek, úgyhogy most sír a szám.”
c, “Nyilván az, aki nem dolgozik a kiskereskedelemben (vagy igen, de a győztes oldalon áll – ez is milyen már, hogy vannak győztesek és vesztesek, akiket a kormány jelöl ki, akár a nemzeti dohánybolt-projekt kapcsán, akik most még nagyobbat kaszálnak ezzel a műbalhéval), nem függ másoktól, van autója a több napi bevásárlásoz, normál munkarendben dolgozik, van pénze a méregdrága családi kisboltban dupla áron kevesebb termékből választva beszerezni a mindennapit, az nem igazán nyitott a többség problémájára.”

A házasság szent köteléke

Vártam, hogy előbb-utóbb elhangzik a tényleges ok is, amiért kevesebben házasodnak, és ők sem maradnak együtt feltétlenül életük végéig: az az egyszerű tény, hogy többé nem a házasság az egyetlen lehetőség a felnőtt életre, és ezért nincs kényszer, ami ebbe az irányba terelné az embert.

a, “Azért pénzelnek Izraelből egyenesen, hogy bomlasszam a házasság intézményét. Célom: hogy kihaljon a magyar ember.”
b, “Azt hiszem, mindenkinél jobb vagyok. És most megmondtam a tutit. Hozzám senki se ér fel!”
c, “Vártam, hogy előbb-utóbb elhangzik a tényleges ok is, amiért kevesebben házasodnak, és ők sem maradnak együtt feltétlenül életük végéig: az az egyszerű tény, hogy többé nem a házasság az egyetlen lehetőség a felnőtt életre, és ezért nincs kényszer, ami ebbe az irányba terelné az embert.”

A női lét legnagyobb illúziója, az Én Vagyok a Kivétel-szindróma

Az van, hogy senkinek nem tudod feltörni a páncélját, aki nem hajlandó nyitni feléd. Senkit sem változtathatsz meg, legfeljebb mellé állhatsz, ha ő – saját magáért, nem miattad – változni akar, és ezért hajlandó lépéseket is tenni. Végezetül pedig: ha feladod a személyiségedet és az életedet, nem jobb lesz a párkapcsolatod, hanem tönkremész teljesen, és veled együtt az egész család is…

a, “Én ilyen kényelmes lány vagyok: soha nem vállaltam még áldozatot senkiért. Szolgáljanak ki, alkalmazkodjanak. Királylány vagyok.”
b, “Jaj, a szemét férfiak! Mivel megvolt már egész Budapest, Hódmezővásárhely és Szeged, van bőven negatív tapasztalatom.”
c, “Az van, hogy senkinek nem tudod feltörni a páncélját, aki nem hajlandó nyitni feléd. Senkit sem változtathatsz meg, legfeljebb mellé állhatsz, ha ő – saját magáért, nem miattad – változni akar, és ezért hajlandó lépéseket is tenni. Végezetül pedig: ha feladod a személyiségedet és az életedet, nem jobb lesz a párkapcsolatod, hanem tönkremész teljesen, és veled együtt az egész család is…”

7 ok, amiért a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció szemfényvesztés

Ez az egész azt üvölti, hogy a kormány tudja: a gyurcsányi baloldal örökre elbukott, most a Jobbik lett veszélyes, szedjük hát el a szavazóikat, miközben ügyesen eltereljük a figyelmet a valós problémákról (egy csapásra két legyet). Tudod, hogy színtiszta demagógia az egész, de közben azt is, hogy a veszélyesebb fajtából, mert nehéz helyzetben az éhes tömeg vevő a bűnbakképzésre és az erre épülő gyűlöletbeszédre… épp ezért nyílik ki a bicska a zsebben.

a, “Hobbitüntető vagyok, liberális balcsürhe, szeretek hőzöngeni szabadidőmben. Neoprimitív, nemzetromboló vízióm van. Minden férfi szemét, kivéve a migránsokat. Meg azokat, akik Tel-Avivból pénzelnek a zavarkeltésért. Veszek is kóser pálinkát, és tivornyázom egy jót, aztán trollkodni fogok a CÖF oldalán.”
b, “Legyen minden ember tökegyforma. Férfiak, nők, magyarok, külföldiek. Egyforma, nem egyenlő. Ez a cél.”
c, Ez az egész azt üvölti, hogy a kormány tudja: a gyurcsányi baloldal örökre elbukott, most a Jobbik lett veszélyes, szedjük hát el a szavazóikat, miközben ügyesen eltereljük a figyelmet a valós problémákról (egy csapásra két legyet). Tudod, hogy színtiszta demagógia az egész, de közben azt is, hogy a veszélyesebb fajtából, mert nehéz helyzetben az éhes tömeg vevő a bűnbakképzésre és az erre épülő gyűlöletbeszédre… épp ezért nyílik ki a bicska a zsebben.

Kedves olvasó, ha a szövegértelmezésed megragad az a, és b, pontoknál, jó eséllyel funkcionális analfabéta vagy. Ha ennek ellenére okoskodsz, méghozzá erőszakosan, akkor troll is. Szeretünk meg minden, de ez az oka annak, hogy a lomtárban cseverészel magadban napok óta. Magyarázzuk, hogy miért? Minek, van rá alternatív megoldásod neked is….

(Örömmel vesszük, ha más bloggerek is megírják a saját verziójukat… Tanulságos lehet, de minimum szórakoztató.)

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

6 hozzászólás Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll bejegyzéshez

 1. Az alapállást vitatom ;) Aki tényleg az a. és b. pontok szerint értelmez, az nem troll, hanem funkcionális analfabéta. A troll legalább nagyjából sejti, hogy nem az a. ill. b. pontok szerint értetted, a kötözködésért értelmezi úgy.

  • Igazad van, az utolsó bekezdést ennek megfelelően módosítottam is:

   “Kedves olvasó, ha a szövegértelmezésed megragad az a, és b, pontoknál, jó eséllyel funkcionális analfabéta vagy. Ha ennek ellenére okoskodsz, méghozzá erőszakosan, akkor troll is.”

   Köszi!

 2. Nem jooo. Tul konnyu kitalalni, ha mindig a c valasz a helyes :)
  Amugy meg tudjuk mind, hogy DK-s, zsido kiralylany vagy es a farkadat is most hullattad el a sabbat tiszteletere, de vasarnap visszanoveszted.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Variációk 10 népszerű témára: ezt írta a blogger, ezt olvasta helyette a troll | Tollam-Papírom
 2. 7 furán vicces dolog, amit a (ma 11 éves) blogom kapcsán mondtak rólam – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: