Aktuális

Kedves férfiak! Köszönöm, hogy vagytok!

(minden történet valódi, megtörtént eset, minden szereplő létező személy, de a neveket megváltoztattam)

Kedves férfiak! Köszönöm, hogy vagytok.

Zsombor, János és Vince, ahogy ti emeletik az embert a bókjaitokkal…! Kedvesen, játékosan, udvariasan. Őszintén, hátsó szándék nélkül. Mert ti tényleg mindenkiben meglátjátok a szépet, a jót, és elég bátrak vagytok ahhoz, hogy meg is osszátok velünk, de nem nyújtjátok be később a számlát érte. Köszönöm, hogy észreveszitek, mi az értékes bennem és a többi nőben, a többi emberben.

Péter, Ákos, Marcell és mindenki, aki meri vállalni az érzéseit, és nyíltan beszél is róluk azzal, akivel. Nem kell találgatni, kombinálni, mert mindig elmondjátok, mire vágytok, mi bánt benneteket, aztán pedig meghallgatjátok a másikat is. Milyen erős is az a férfi, aki felvállalja azt, hogy ő is szokott bizonytalan lenni, és sír, ha fájdalmat él át! A könny sosem szégyen, hanem megváltás, tisztulás.

Tamás, Gyula, Dani… és még sokan, hála égnek nagyon sokan, akik mindig nézitek, miben segíthettek, hol van épp szükség a széles karotokra, a kreatív agyatokra, de azért persze – hála az égnek – nemet is tudtok mondani, ha kihasználnának benneteket, így nem lesz mártírság a segítségből. Mert nem akartok megfelelni mindenkinek, nem belső hiányt pótol és elismerést gyűjt a  szándék, hanem a magatok útját járjátok, csak épp figyeltek közben másokra is.

Olivér, micsoda csodálattal néztelek, amikor hat izmos férfi között az úszómedencében felcsattant a kedélyes hímkörben szinte kötelező, tornaöltöző szagú buzizós poén, és te rájuk – a barátaidra – szóltál, hogy fejezzék be a melegek szidalmazását. Pedig heteró vagy, középvezető a versenyszférában, megtehetnéd, hogy azokkal a dolgokkal viccelődj, amikkel mindenki körülötted, de te mégis húztál egy vonalat, és vállaltad, hogy a szexualitásodon élcelődnek majd.

Te, ismeretlen útépítő munkás a Mester utcából, aki az 51-es villamos sínén dolgozol. Köszönöm, hogy amikor könnyű nyári ruhában elsétáltam mellettetek a negyven fokban, és öt társad cöccögni, füttyentgetni és “jájcicázni” kezdett, te rájuk szóltál: “fiúk, nyugodjatok már le”, és szégyenkezve, bocsánatkérőn néztél rám. Köszönöm, mert te maradsz ott velük egész nap, én – és a többi nő – pedig elsétál onnan.

Zsolti, István, Laci, Endre és még sokan az ismerőseim közül… ti, akik soha nem léptek félre, mert az első években még más nőre se tudtok gondolni, annyira szerelmesek vagytok (ha akarnátok sem tudnátok letagadni!), később pedig – amikor már sok a szürke a hétköznap és rés is támad a pajzson – tisztelitek annyira a párotokat, hogy soha nem okoznátok neki fájdalmat, hiába adott minden körülmény egy kis gondtalan hetyegéshez. Mert emberek vagytok, nem despoták, ösztönlények, és ez gerincet ad.

Erik és Zoli, ti, akik poligámok vagytok, de vállaljátok, és olyan társatok van, aki szintén így él: szabadon, azonos jogokkal és lehetőségekkel. Erik, amikor azt mondod, hogy a feleséged a legfontosabb ember számodra a világon, de szerinted a szeretet nem elosztódik, hanem megszorzódik, és miért sajnáljál egy orgazmust a nőtől, akit szeretsz, csak mert mással éli át. Becsülöm azt, ahogy nálatok nincs hazugság, csalás, nincsenek az egyik félt a másik fölé emelő előjogok.

Dávid, Robi, Roland és még mások, olyan jó látni benneteket, ahogyan figyelemmel és szeretettel gondozzátok a kisgyereketeket. Nem ájuldoztok a szagos pelenkától, nem költöztök ki a kanapéra, hogy soha ne kelljen felkelni éjjel a kisbabához, és ha sűrű a program, hordozókendővel magatokra kötitek a bébit, és mentek, teszitek a dolgotokat ugyanúgy, ahogy a gyerek anyja is. Nem csak spermadonorok vagytok, hanem nagybetűs szülők, annak minden felelősségével, amíg a halál el nem.

Jaj, ti, férfiak, szerencsére sokan, akiknek nem derogál a párja sikere, és büszkék vagytok, hogy kreatív, erős, hogy vezető, sok pénzt keres. De a hobbiját is elfogadjátok, és a baráti körét is tisztelitek. Nem is tudjátok, milyen jó ilyesmit látni. Te Gábor, aki végig a feleséged mellett voltál, amikor paleo-pékséget nyitott és napi 16 órát dolgozott, ahogyan ő is melletted állt a saját startupod legtöbb munkát igénylő szakaszában: olyan jó tudni, hogy ilyen is van.

Ti, az összes férfi, akik mellett teljes biztonságban éreztem magamat valaha is. És nem azért, mert széles volt a mellkasotok (bár volt, akié igen), hanem mert mellettetek az lehet az ember, aki valójában: nem kell játszani, pózolni, lábujjhegyen, félve keresgélni azt, hogyan elég talán az elég. Mert ez a teljes érzelmi biztonság a legértékesebb dolog a világon, amit ajándékba adhatsz a másiknak, és minden hazugság és póz ezt violálja.

Szóval, ti mindannyian, és azok is, akiknek a történetét most helyszűke miatt kihagytam, esetleg nem is ismerem. Köszönöm, hogy vagytok, hogy inspiráltok, erőt adtok, és minden nap tesztek azért, hogy a világ egy jobb hely legyen.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

11 hozzászólás Kedves férfiak! Köszönöm, hogy vagytok! bejegyzéshez

 1. Teljes érzelmi biztonság… Nekem ez sci-fi kategória. De jó dolog lehet biztosan.

  • Anélkül nem érdemes. Szóval, akkor inkább semmilyen se. Mármint, én így vagyok ezzel. De hogy nehéz meccs, az biztos. De “cserébe” ezt kapja ő is.

 2. Te jó ég, hol találtál ilyen sok igazi férfit? Én ha kettőt fel tudok sorolni olyan férfiakból, akik tényleg emberként, és nem valami agyatlan tesztoszteronszagú ösztönállatként működnek, akkor az nagydolog.

  Amúgy férfiként, a patriarchátus kellős közepén élni és mégis vállalni azt, hogy te nem olyan leszel, elképesztő nehéz lehet, és minden elismerésem az ilyen férfiaké. Akik érzékenyek, emberiek, akik nem élnek vissza egyáltalán a hatalmi pozíciójukkal, pedig simán megtehetnék.
  Szóval csatlakozék: Ti, Igazi Férfiak teszitek és tehetitek élhetővé ezt az életet, és tudjátok, hogy csak EZ számít. Nem a bicepsz mérete…

  (… meg nem is a bőrcipő…)

  • A nagy számok törvénye. Sokféle közegben mozgok, sok-sok embert ismerek, adja magát a dolog. A negatív példákról is írhatnék, az is népes sereg, de miért ők vigyék el az energiát? Jobb az inspiráló arcokra gondolni. :)

 3. Nekem is volt ilyenem es tenyleg nagyon jo. Soha az eletemben olyan szabadnak es termeszetes modon ertekesnek nem ereztem magam mint akkor. Vannak meg masok, ismerosok, akik tenyleg a fent felsoroltakba beilleszthetok. Szerencsere.

 4. Lajk :) bar nekem is szcifisztikusan sok. Feleennyivel is elegedett lennek

 5. Nagyon gondolkoznom kellene, ha be akarnám helyettesíteni a neveket ismerősökkel. Talán ha 5 olyan pasit ismerek, akire azt mondom, hogy ő igen, le a kalappal előtte, ő egy jellemes ember, fel lehet nézni rá, mert basszus nem is kiemelkedő ám, hanem “csak” jó ember.

 6. Én a férjemért vagyok hálás, hogy létezik. Ő mindaz, amiről itt írtál, kedves, gyengéd, gondoskodó, figyelmes, tisztességes, becsületes, emberként és egyenlőként kezeli a nőket, távol áll tőle minden hímsovinizmus, homofóbia, rasszizmus és még az állatokat is nagyon szereti. :) Nem tökéletes ő sem, vannak problémái, gyengeségei, de ezekről mer beszélni és én teljes érzelmi biztonságban érzem mellette magam.
  A legjobb barátnőmnek van még egy nagyon normális férje, és van még egy barátunk, aki szintén ez a rendes kategória, de rajtuk kívül más hasonló férfit nem ismerek – úgy tűnik, ez is több, mint amit sok ember elmondhat.

 7. Szia

  lehet az én hibám, de ezt most nem egészen értem. Irónia akar lenni?

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Emancipuncik hisztiznek, hogy szabadságra vágynak… mintha legalábbis el lennének nyomva! | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: