Aktuális

Ebben a hónapban László Petra emlékeztet minket arra, hogy jó emberek vagyunk

Úgy látszik, mindig kell nekünk egy kis emlékeztető, hogy mi jó emberek vagyunk, nem bántunk másokat. Lehet, hogy egyebet nem teszünk, ami kimeríti a jóemberség fogalmát, de ezt legalább. Ebben a hónapban László Petra segít abban, hogy ezt újra és újra tudatosítsuk magunkban, és ezzel máris kellemesebb érzés legyen reggelente tükörbe nézni.

lászló petra most

A korábban MTV-nél és Echo TV-nél is dolgozó László Petra a Jobbik-közeli N1TV operatőreként kedden Röszkénél forgatott, migráns-témában. Azt a pillanatot kapta el, amikor a menekültek kitörnek, és a rendőrök elől szaladni kezdenek tömegével. Több szögből, több kolléga is rögzítette, ahogy László Petra elgáncsol egy gyerekkel a kezében futó migránst (akiről azóta már azt is tudjuk, hogy fociedzőként dolgozott Szíriában, és az ISIS foglya volt), majd előkerül pár felvétel arról is, ahogy az operatőr két másik emberbe – köztük egy gyerekbe – is belerúg.

A felvételeken jól látszik, hogy noha a gáncsolás még hellyel-közzel a véletlen számlájára írható, a rugdosás már egyértelműen szándékos. Mivel László Petra egy olyan sajtótermék munkatársa, amely nem épp befogadó-elfogadó szemléletéről híres, továbbá a gyűlöletbeszéd sem idegen tőle, mindez tökéletesen illeszkedik a világképünkbe: László Petra egy idegengyűlölő, rasszista, gyerekverő szörnyeteg, akit még az ember faj tagjának sem nevezne egyetlen jóérzésű élőlény sem.

Az N1TV időben kapcsolt, elhatárolódott a szakembertől, elbocsátotta, s ezzel “lezártnak tekinti az ügyet”. Az operatőrről készült felvételek közben az egész világot bejárták, a világsajtó 24 óra alatt a legismertebb magyar operatőrré tette László Petrát. A Facebookon az angol-magyar nyelvű László Petra Szégyenfal-Petra Laszlo Shame Wall pillanatok alatt 36 ezer lájkot gyűjtött: azért megnézném én azt, amikor egy tehetséges operatőr hasznos, építő munkája miatt kap ekkora figyelmet mindössze 48 óra leforgása alatt…! Mindegy is.

Közben csütörtök estére megérkezett László Petra közleménye is, amit a férje juttatott el az MNO-nak. Ebben az operatőr lényegében bocsánatot kér:

„Őszintén sajnálom a történteket. Csak mostanra tudtam összeszedni annyira magam, hogy írjak. Gyakorlatilag sokkos állapotban vagyok attól, amit csináltam és attól, amit csináltak velem.

Kamerával forgattam, több száz migráns kitört, áttörték a rendőrkordont, egyikük nekem rontott és én megrémültem. Féltem, ahogy özönlöttek felém, és akkor elpattant bennem valami. Kamerával a kezemben nem láttam, hogy kik jönnek felém, csak arra gondoltam, hogy megtámadtak és meg kell védenem magam. Nehéz jó döntéseket hozni olyankor, amikor az ember pánikban van és sok száz ember rohan szembe vele. Nekem akkor, abban a pillanatban ez nem sikerült. Nagyon sajnálom a történteket és családanyaként külön sajnálom, hogy a sors pont egy gyereket sodort az utamba, ezt akkor nem is észleltem. Pánikba estem, ahogy látom magam a felvételeken, mintha nem is én lennék. Tettemet őszintén megbántam, és vállalom érte a felelősséget.

Nem vagyok szívtelen, gyermekeket rugdosó rasszista operatőr. Nem szolgáltam rá sem az ellenem folyó politikai boszorkányüldözésre, sem a mocskolódó, sokszor halálos fenyegetésekre. Csak egy nő vagyok, egy azóta munkanélkülivé vált kisgyerekes anyuka, aki egy pánikhelyzetben hozott egy rossz döntést. Őszintén sajnálom.

László Petra”

Jelenleg percenként látok a falamon önigazoló az operatőrt gyalázó kirohanásokat, nyilván a mémgyár is beindult és hasít ezerrel. Kísértetiesen emlékeztet mindez a Walter Palmer nevű amerikai fogorvos esetére, aki az előző hónap – az augusztus – antikrisztusa volt. Ő az a trófeavadász, aki 35 ezer dollárt fizetett azért, hogy megölhesse a világ egyik leghíresebb oroszlánját, a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban élő Cecilt. A világ legyűlöltebb emberei közé tartozó, azóta teljes egzisztenciáját elveszítő Palmer némi csalással jutott az állat közelébe, és elég brutális módon mészárolta le szegény Cecilt, szóval semmi esetre se védem, de helló: talán érdemes elgondolkozni azon, hogy potom 22 ezer dolcsiért te is bármikor kilőhetsz két oroszlánt Afrikában, amelyeknek ugyan nincs nevük, de attól még a természetvédelmi státuszuk a “sebezhető” kategóriába esik. Sőt, harminc rúgóért akár leopárd-trófeád is lehet, pedig “mérsékelten fenyegetett” státuszú állatról van szó. Talán nem Palmert kellene gyűlölnünk, hanem azokat, akik mindebből parádésan megélnek: az oligarchákat és a kormányt, amely ezt – jó okkal – facilitálja. És talán nem is gyűlölni kellene, hanem tenni ellene.

László Petrát pedig, a szeptember walterpalmerjét… őszintén szólva… nem tudom, kell-e egyáltalán gyűlölni. Nem ismerem ezt a nőt, de lássuk be: attól még, hogy a híres-hírhedt N1TV munkatársa (és nyilvánvalóan erősen jobboldali szemléletű), nem biztos, hogy szándékos migránsrugdosó, gyerekverő, rasszista szörnyeteg, akinek a halálát kell kívánni. (Hangsúlyozom: elképzelhető, hogy az, de nem tudjuk 100 százalékra, és a halálát talán ebben az esetben se kívánjuk.) A jobboldali szemléletet egyébként a konkrét migránsveréssel azonosítani épp annyira manipulatív és veszélyes, mint Orbán Viktort szögesdrót-bajusszal, Hitlerként ábrázolni a Magyar Narancs címlapján: az ún. baloldalnak jólesik az orwelli Két Perc Gyűlölethez, de azért a valósághoz kevés köze van, és az értelmes párbeszéd útját teljesen elzárja.

Reálisan nézve a dolgokat: amikor egy nagy tömeg elkezd szaladni, aminek a közepén állsz, simán lehet, hogy megrémülsz, és ösztönösen csak arra törekszel, hogy helyet csinálj magadnak (bármi áron), és ne tapossanak el. Ez amolyan életösztön, amit a nagy koncertek első soraiban én is tapasztaltam: véded magad, mert hiába nem akar senki bántani, a gyorsan mozgó tömegben veszélyben vagy, haltak már meg így sokan. (West Balkán-ügy, Berlin Love Parade, satöbbi.) Nem állítom, hogy erről van szó, hiszen nem látok bele senki fejébe, ösztönvilágába, de elképzelhetőnek tartom, hogy László Petra egyszerűen így reagál egy korábban még nem tapasztalt, váratlan vészhelyzetben: nem helyes, nem okos reakció, de nem zárom ki, hogy csak az ösztönök dolgoztak, nem szándékos gyűlöletkitörésről volt szó. Valószínű, hogy már soha nem tudjuk meg, mi az igazság (és ha tett valaha migránsellenes megjegyzést, azt is ellene használják majd), hiába indult eljárás az operatőr ellen.

Akármi is legyen, azért az, hogy a világ – nem csak az átlagmagyar – ennyi időt és energiát szán László Petra anyázására, már sokkal messzebbre mutat ennél az esetnél: itt már az a küldetés, hogy elvonjuk a figyelmet a tényleges problémákról (mi lesz ezekkel az emberekkel, mi a megoldás migráns-ügyben?), és közben jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hiszen mi nem rugdosunk ártatlan gyerekeket, ráadásul el is ítéljük azokat, akik ilyesmit tesznek, tehát jó emberek vagyunk. Rendben, legyünk, de… nem volna jobb esetleg elfogulatlan párbeszéddel és tényleges tettekkel bizonyítani mindezt, ha már…? Persze, megint csak hangosan gondolkoztam…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

68 hozzászólás Ebben a hónapban László Petra emlékeztet minket arra, hogy jó emberek vagyunk bejegyzéshez

 1. “a gáncsolás még hellyel-közzel a véletlen számlájára írható” Na ne röhögtess.Tegyük fel, hogy csak mérlegállást akart csinálni ez a hősnő, (ez bizonyára napi gyakorlat egy dolgozó operatőr esetében) és véletlenül buktatta fel a gyermekét kézben tartó férfit, aki ráesett a kicsire. Mit csinál ebben az esetben egy kétgyermekes anyuka? Odarohan és sűrű bocsánatkérések közepette felsegíti. A mi hősnőnk nem ezt tette. Kamerázott tovább!

  • Igen, de ilyenkor nem biztos, hogy agyal az ember, akár migránsgyűlölő, akár migránssegítő: van, hogy csak simán védi magát, aztán elpucol/fedezékbe menekül, amint tud. Lehet (ismétlem, nem tudjuk), hogy László Petra ugyanígy viselkedett volna a Szigeten a Prodigy-koncerten a nagyszínpad előtt, amikor elindul a tömeg. És ebben nincs semmi politika, még ha egyébként fullosan szélsőjobboldali szemléletű is. De mivel a világképünkhoz tökéletesen illeszkedik az idea, hogy egy N1TV-s csak migránsverő lehet, élből kizárjuk a másik alternatívát, holott annak is van esélye.

   Még fontosabb pedig: még ha valóban szándékosan gáncsolt és rúgott is, van egy abszurditása annak, amikor a hú-de-megértő-mindenkit-szerető emberek emberi mivoltától megfosztva gyalázzák László Petrát, és a halálát, meglincselését kívánják. Ez egy nagyon durva, önigazolással elegyedő, agresszív pótcselekvés, én azt látom.

   • Megtette, mert azokban a pillanatokban úgy gondolta, hogy megteheti. Nyilván ha érezte volna, hogy nincs rendben a dolog, akkor mivel ő tudja a legjobban, hogy minden oldalról felveszik, nem teszi meg, még ösztönből sem. Ezzel együtt sem gondolom, hogy démonizálni kéne, inkább az ő konkrét személyétől elvonatkoztatva érteni kellene, hogy mit tesz az emberrel a vak gyűlölet. Mázlija volt, hogy csont nem törött, nyak nem bicsaklott…

   • A rúgdosódáshoz: ott állt egy tömeg előtt, tudatosan a kitörésükre várva, mert azt akarta felvenni. Pontosan tudta, mi fog történni. Ha egy tömeg veszélyes, akkor abban a tömegben nem fogok rugdosódni, mert MEGLINCSELNEK helyben. Azért mert rúgdosódni, mert tudta, hogy nem fogják érte pofán vágni, ahogy az az apa ugyan visszament egy pár keresetlen szóra (milyen meglepő), de a fizikai bántalmazás legcsekélyebb veszélye sem volt, ez nyilvánvaló. Ha én félek egy tömegben, és helyet akarok csinálni, akkor eldobom a kamerát, és a kezemet használom. Ha félek, akkor nem egy már elszaladt ember UTÁN rúgok, hátha visszajön pofán vágni.
    A gáncsoláshoz: egyértelműen veszélytelen helyzet volt, kívül a tömegen. Szintén UTÁNA rúgott egy veszélytelen embernek, azért, hogy az elessen, karján egy gyerekkel. A mozdulat, épp az általad kirakott kép szerint SZÁNDÉKOS volt. Ilyet csak gyűlöletből csinál az ember, ezt nem lehet kimagyarázni.
    Hogy ezt a nőt és ezeket a tetteit a jobboldallal, akár csak a Jobbikkal is azonosítják, az más kérdés, nyilvánvalóan politikai kavarás.

    • A pánik nem egy jó szó, közben rájöttem. Én ezt az érzést, ösztönt leginkább ahhoz hasonlítanám, amikor egy 10 ezer+-os koncert kezdete előtt viszonylag elől állsz, és megindul a már felajzott, feszült tömeg. Igen, tudod, hogy tömeg van, ami meg fog indulni. Igen, tudod, hogy direkt életveszélyben nem igazán vagy, a tömeg békés (de ha pl. elesel, eltaposhat így is). De közben véded a személyes tered, több helyet akarsz magadnak, és ez részben életösztön csak, másrészt egyfajta jogosultságérzet: hogy itt szopódtam ennyi ideig, enyém ez a hely, takarodj innen, takarodjon mindenki (itt nem egy koncert miatt, hanem mert nyilván jó vágóképeket akart, és elkerülni, hogy a felszerelése megsérüljön). És akkor könyökölsz, rúgsz… én legalábbis már megtettem. Van valami adrenalinos harci hév, ami elkap ilyenkor, különösen, ha alapból feszült vagy (és a hosszú utazás-várakozás után simán lehetsz az), és ilyenkor tényleg elborul kicsit az agy. Nyilván nem civilizált megoldás könyökölni-rúgni, de én is cselekedtem már így, és utána szégyelltem magamat. (Nem is törekszem előre naaagy koncerteken évek óta, épp ezért, jobb hátul táncolgatni, a hangzás is korrektebb.) Nem azt mondom, hogy tutira így volt, de én el tudom képzelni – szigorúan a személyes tapasztalataimból kiindulva – hogy ez volt a tényleges forgatókönyv, függetlenül attól, hogy a nő tényleg rühelli a menekülteket, és trú szélsőjobbos arc.

     De valóban nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez rögtön a Jobbikkal és a jobbosokkal lett egybemosva, és ráadásul az önigazolás szándékával, hogy mi bezzeg mennyivel jobbak vagyunk. A kép, amin a megfulladt kisfiút rúgja le László Petra, Európa jobboldali szörnyszimbóluma… hát, az gyomorforgató, na.

     • Eszter, továbbra sem hiszem, hogy adrenalinnal is nekiállsz UTÁNA rúgni embereknek. Pláne ugye LP nem hiszem, hogy hasonlóan rúgdosódott volna a tüntetéseken, ahol ugyanilyen tömeg van. Egyébkén, koncert: én bizony mentem már be úgy koncertre, megbodogult ifjú koromban, hogy a lépcsőn (mivel nem láttam) felhúztam a lábam, és a tömegbe préselődve egyszerűen levittek magukkal, nem csúsztam le a két ember között. Úgyhogy ezt azért ismerem :D

   • Nekem is büdös az, ahogy némelyek dehumanizálva, izomból gyalázzák a csajt.
    Amúgy teljesen unprofi, bunkó dolog volt, amit csinált, mondom én, a nélkül, hogy tudnám, hogy ő mit látott és miért tette amit tett. Nekem iszonyat furcsa volt, hogy pont egy gyereket meg egy gyereket cipelő faszit talált el, mintha tényleg a gyengébbet kereste volna. Elhiszem én, hogy para, ahogy rohan az a sok ember, de lentebb írják is, hogy basszus pont ezt akarta felvenni, ahogy kirohannak onnan. És tessék, kirohantak. Ettől kellett beparázni?
    De ettől még nem kell megkövezni, se valami nem-emberi szörnyetegnek beállítani és örülni magunknak, hogy mi nem vagyunk ilyenek, tehát mi _jók_ vagyunk…
    Igaz, hogy jobbos, tehát a keblemre nem fogom ölelni, hogy deigazadvan, még az is kiderülhet, hogy tényleg egy korlátolt nő, aki csak a saját orra hegyéig meg a gyármekei ebédpénzéig lát, de ezektől is max antipatikus _ember_ lesz, nem pedig céltábla, lótérkép és untermensch.

 2. Ha a Magyarországon elszabadult idegenellenes gyűlölködésnek valaki csak a töredékét is magáévá teszi, onnantól már vékony a jég, hogy ki a rendes ember, és ki fog rúgni, gáncsolni. Onnantól már csak események együttállása kell, és máris sok kis ítélő, önkéntes rendfenntartó lesz, aki belerúg, vagy gáncsolással besegít a zúduló tömeg megállításába, rendre intésébe. Az ország fele, ha becsülettel kiállna, elmondhatná magáról, hogy “Je suis L. P.” Tehát az vesse az első követ…
  Egyébként nekem nagyon szándékosnak tűnik az a gáncsolás, utánalépősnek, semmiképp nem védekezőnek, de a lényeg odébb van úgyis.

  • Szerintem sem ez a lényeg, ahogy fentebb is írom a kommentben. Az objektív tény az, hogy pontosan, 100 százalékosan nem tudjuk, ráadásul László Petra nyilatkozata előtt születtek meg a nagyon kemény ítéletek, amelyek egyszerűen egy világkép tükrei, nem tények.

   A jelenség a következő: adott egy megosztottság, és valaki, aki máshol áll ebben, mint én, tehát az eseményeket úgy értelmezem, ahogy azok az én igazamat szolgálják, s a másikat embertelenként tüntetik fel. Nincs kérdés, nincs felmentés, nincs magyarázatnak helye, csak kinyilatkoztatok, mint valami orákulum, az erkölcs bajnoka. És ez az, ami veszélyes.

   Ugyanez a veszélyes a tegnapi Magyar Narancs-címlappal is: Orbán Viktor menekültpolitikája szerintem is impotens, inkompetens és nem is túl humánus/keresztényi, de hitlerezni ennek kapcsán… egyszerűen annyira szinten aluli, hogy borzonganom kell.

 3. Kezdem sajnálni ezt a nőt. Jó, ballépés volt, ha nem lett volna kamera a kezében, azt rugdoshatott volna, akit akart, nem lett volna téma. Csak hát pont dolgozott, ugye, ezt nem engedhette volna meg magának.
  Kicsit kezd idegesíteni ez a dolog, hogy a migránsok földre szállt angyalok, mindenki más meg gonosz és jaj, csak csúnyán ne nézzünk rájuk. Igen, segítsük őket beilleszkedni, de valahogy csak azt látom, hogy mennek, mennek, azt sem tudják hová (kivéve, akinek mondjuk rokona él valahol). Bárcsak le tudnának telepedni és emberhez méltó életet élni, azt kívánom nekik, de sajnos eléggé a frász tör ki, amikor látom, hogy menetelnek, csapatokban, nem, nem kisgyerekek és anyukák meg családos férfiak és mivel pont ugyanolyan embernek tartom őket, mint mást, pont ugyanúgy megrémülnék, ha egy csapat bármilyen pasi jönne velem szembe és meg megyek kint a pusztában. Igen, teli a város velük.

  • Egy ilyen jelenet mindenképpen téma. Nyilván azzal, hogy egy Jobbikos tv-nek dolgozott, az felfújta a dolgot, de önmagában is szégyen.

   • Nem is az a baj, hogy téma, hanem ahogy téma. A verbális és vizuális lincselés mindig elég sokat elárul egy tömegről, amelyek épp a dühét akarja kitölteni valakin, és önbíráskodik. Most ez a nő lett mindennek a szimbóluma, ami rossz. Ezen a héten, ebben a hónapban. Aztán jön a következő, és őt elfelejtjük, mint az oroszlánölő fogorvost.

 4. Az aki L.P.-t nyilvánosan megnevezte a bírósági ítélet előtt az egy senkiházi féreg.
  S mindenki az, aki uszít ellene és félinformációk alapján elítéli.
  L.P.-nek két kiskorú gyermeke van. Ezek a gyermekek nem csak elestek, ami naponta százszor fordul elő a hasonló korú gyermekekkel, hanem ezeknek a gyerekeknek az életét pokollá tette pár szenzációhajhász, gondolkodásra képtelen lény.
  Aljas módon, hideg, megfontolt számításból.
  Ilyen aljasság ismeretlen volt még a legdurvább maffia családok leszámolásában is.
  A családot, a gyereket tisztelni kell.
  Akik csak a lájkot gyűjtenek, bármi áron, azok sokkal rosszabbak L.P.-nél..
  Ezeknek a férgeknek, akik valóban pokollá tették két kiskorú életét, nekik miért nincs szégyenfala?
  Talán azért mert a 36000 lájk csak 36000 agyhalott zombit takar akik gondolkodás nélkül kattintgatnak.
  Ez az igazi szégyen, hogy ez megtörténhet és nem az, hogy valaki a rendőri intézkedést segíti, hiszen ezek a gyerekek a szüleikkel törvénysértés közben találkoztak L.P.-vel.
  Elképzelhető, hogy az akadályozásuk L.P. állampolgári kötelessége volt.
  Ami ugyan úgy nem állíthatunk biztosan, mint ahogy azt sem, hogy rasszista, hiszen nincs egyikünk sem a teljes információ birtokában.

  • Sok, nyilvánvaló gazembernek is vannak gyerekei. Megbocsáss, de a gyerekeire való hivatkozás nem érv. Ha meg vannak gyerekei, akkor a gyerekével futó, általa elgáncsolt apával kicsit együttérezhetne, meg a ksilánnyal is,. biztos látott már tolakodó gyereket a villamoson is, amint a könyökét is használja hozzá. Ki tudja, talán a sajátját is.
   Akadályozásuk állampolgári kötelesség? UTÁNA rúgással? Miközben a rendőrök hagyták őket futni? Ne röhögtess már.

  • Az az érvelés, amikor egy bűncselekményt és/vagy etikátlan tettet elkövető ember gyerekeire, családjára hivatkozunk enyhítő körülményként, épp olyan aggasztó, mint amikor a másik oldalon apákésfiúkozunk: mindkét dolog ugyanannak a gondolkozásnak az eredménye. Nem, az SS tiszt, a besúgó vagy a diktátor leszármazottja nem kevésbé demokrata (és nem kevésbé ember), mint mi, még ha esetleg haszonélvezője is volt az őse cselekedeteinek (értsd: jobb körülmények között nőtt fel miatta). Tudniillik nem tehetsz róla, ki a szülőd, nagyszülőd, dédszülőd, satöbbi. Ugyanezért nem is enyhítő körülmény, hogy László Petrának vannak gyerekei. A gyerekeitől függetlenül kell felelnie a tetteiért.

   És ne feledd: nem egy konkrét bűncselekmény – legyen az garázdaság vagy közösség elleni izgatás – kapcsán merült fel a neve a nyilvánosság előtt (ami tényleg etikátlan, amíg nincs jogerős ítélet), hanem ő volt az, aki arccal látható volt egy olyan helyen, ahová ő maga is felvételeket készíteni ment, tehát pontosan tudta, hogy látható lesz. Ezt ő vállalta, erről nem azok tehetnek, akiknek a felvételein szerepel, illetve nem azok azok, akik felismerték. Ez ezzel jár: jelen vagy, felvétel készül rólad, felismernek, és azonosítják a céget, amelynek dolgozol. Ezt vállalod azzal, hogy kimész, jelen vagy és dolgozol.

 5. “van egy abszurditása annak, amikor a hú-de-megértő-mindenkit-szerető emberek emberi mivoltától megfosztva gyalázzák László Petrát, és a halálát, meglincselését kívánják”

  Nagyon fontos mondat Eszter, pontosan ezt gondolom én is.
  Az a cyberbulling, amit a nyakába kapott ez a nő, egyszerűen elképesztő, félelmetes.

 6. A László Petra botrány kellett, elképzelhetetlen volt, hogy ne maradjon szó nélkül az eset és az is elképzelhetetlen volt, hogy ne fújják fel. Kicsit érdemes – privát vélemény – úgy tekinteni rá, mint Japán atombombázására: semmi szükség nem volt rá, de így örökre beég az emlékezetünkbe, hogy hogyan nem kellett volna, hogyan nem szabad.

  Magyarország, mint bástyaország a EU figyelmének középpontjában volt a helyzet kezdetétől, mert míg Merkelék malmoztak a kvótákkal meg ki kit meg mennyit fogad majd be, addigra már itt az országon belül mászkáltak migránsok százai – a helyzet eljött a küszöbig és itt már tenni kellett valamit. Gondolj bele: Görögország, mint első shengeni ország úgy átengedte őket regisztráció nélkül, mint a huzat, Macedónia és Szerbia pedig szervezetten hozta a migránsokat a magyar zöldhatárra (pl. a nemzetközi vonattal, amivel én is utazgatok néha). Kezdetben még érvényben volt a Dublin III is ennek tetejében, ergo mivel Görögország nem regisztrálta őket (feltehetően ez elnézték volna nekik a németek – örültek, hogy nem csináltak precedens értékű ügyet az eurozónából való kihullásukkal) Magyarország volt a következő a sorban. Nehéz volt okosnak lenni, mert ha nem regisztrálják őket, akkor a magyarok a rossz arcok, ha meg regisztrálják őket, akkor meg ide toloncolják őket vissza. Nem volt tiszta álláspont, ettől jött a feszültség meg migránsok kirohanása. Érdekes volt megfigyelni, hogy Merkel idióta kijelentésének hatására (minden szírt befogadunk) törtek ki a tranzitzónából és indultak meg gyalog a migránsok. Csak két nagy szarv hiányzott volna a kancellárnak.

  Egyébként hasonlóan tutyimutyi módon reagált az Unió az ukrán, később pedig a görög válságra. Ráértek teszetoszának lenni, hisz jóval az EU központi államain kívül zajlottak ezek az események, míg a migráns helyzet – lévén az emberek célpontja kezdetben Németország volt – mára égető problémává nőtte ki magát. Nevetséges volt látni, ahogy az országok kormányai arra használják fel a menekültkérdést, hogy megtartsák a szavazóikat.

  Visszatérve László Petrára – pont az ő esete köthető össze leginkább a kormány plakátkampányával, a gyűlölködéssel, na meg a szakmai alázat kérdésével. Gondolom a sajtósokat azért okítják, hogy nem szabad belefolyni az eseményekbe, az ő dolga közvetíteni – nem gáncsolni és rugdosni. Bármi is legyen az oka – még ha meg is ijedt, erre sajnos nincs mentség. Meghurcolták, nyilvánosságra hozták a személyazonosságát – és ennek a vége vélhetően majd névváltoztatás, meg vidékre költözés lesz.

  Borzasztó belegondolni, hogy egy ember és családja élete az ára annak, hogy ennek hatására (meg a médiabotrány miatt) jobban összeszedi magát az ország kormánya is és igyekeznek gyorsan rövidre zárni az ügyet, cselekedni nyilatkozgatás helyett. Mondjuk ki, László Petra áldozat, sőt talán mártír is egy sajátos módon, mert a nevét dobták oda, hagy marcangolja szét a média, de általa fel is hívták a figyelmet sok problémára és azok súlyosságára.

 7. Van szerencsém ismerni László Petrát, igazi jobber arc, tüntetésekről tudósítva is szívesen szólt be olyanokat a rendőrökre, hogy a “lámpavason fogtok lógni”. Szóval én nem nagyon hiszem, hogy megijedt, inkább valami olyasmi járhatott a fejében, hogy most majd jól felrugdossa ezeket a majmokat. Vállalhatatlan, magyarázhatatlan amit tett, évek óta járt hőbörgős tüntetésekre, nem olyan beszari ő szerintem.

  A nemzetközi gyűlölet- és hecckampány azonban legalább ilyen gusztustalan nekem. A sok rohadtkurvázó, vérszomjas és kárörvendő kommentelő minden, csak nem olyan közösség, amivel egy pillanatig is azonosulni tudnék. Undorító az internet ezen csőcseléke, kaffogó nagypofájúságuk, a nyájszellemük, és igen, nyilván vastagon benne van, hogy ismét valaki ellenében tudják magukat jó emberként meghatározni.

  Ugyanolyan szar ez, mint a menekültellenes Facebook felhasználók képeivel (egyébként vastagon jogellenesen) létrehozott szégyenfal, ahol szintén pitiáner igazságosztók élvezkednek.

  • Én kajakra el tudom képzelni, hogy László Petra egy kőkemény jobber arc, aki szemrebbenés nélkül tolja a tudjukkik-ideológiát meg a többit, de attól még egy ilyen szituban az ösztönök működnek, ideológia nélkül. Szóval még ha beszélt is lámpavasról migránsok kapcsán, nem biztos, hogy adott pillanatban ez járt a fejében, és nem az, hogy neki személyes tér kell, hagyják őt békén, kapjon levegőt, satöbbi. És ha túlkapás is volt, ami elítélendő: ez a fajta gyűlöletkampány ellene nagyon demagóg és full necc. :(

 8. Ja, és még valami. Csak azért háborodtak fel annyira, mert ez most egy felkapott téma, aktualitás. Mert a gyermekek elleni erőszak hasonló, vagy éppen sokkal durvább formái évtizedek óta ismertek, tudottak szerte a világ válságövezeteiben. Lásd a törött karú palesztin fiú és az izraeli katona esete, kb. egy hete.

 9. Jó elemzés, majdnem mindennel egyet is értek vele. Viszont egy félmondatod szerintem teljesen fals, irreális, vagy hívjuk naivan optimistának. ” jólesik az orwelli Két Perc Gyűlölethez, de azért a valósághoz kevés köze van, és az értelmes párbeszéd útját teljesen elzárja.”
  A gyűlölet jól esik bizony, minden oldalon. Egyszerű, könnyen kialakuló érzés, nem kíván sem képzettséget, sem a helyzet 100%-os kielemzését. Viszont ami nagyon nem igaz (a jelenlegi magyar helyzetre, az én véleményem szerint), hogy elzárná az értelmes párbeszéd útját.Mert nincs it elzárnia. Ezt az utat már rég elzárták, azóta le is bombázták, a rádőlő épületeket ott hagyták életveszélyes romoknak, hogy véletlenül se lehessen még egyszer eltakarítani, aztán ezeket azóta már a gaz is jól benőtte. Az egész út csak egy legenda
  Ami helyette van, az egy lövészárok-háború, harctéri pszichózis, amiben a karácsonyi tűzszünet is már csak egy régi kedves emlék, ami lehet, igaz sem volt.
  És ebben szituban már csak a háborús propagandára vevők az emberek, a párbeszédre soha.

 10. Eszter, nagyon fontos szempontra hívod fel a figyelmünket. Fontos, hogy most vonatkoztassunk el a konkrét esettől, és úgy általában vizsgáljuk felül, milyen az, amikor valaki csinál valamit, amitől mi jó vagy jobb embernek érezzük magunkat hozzá képest. Ilyenek a karaktergyilkosságok is (és még egyszer: most nem a konkrét esetről beszélek), amikor valaki tesz valamit, ami nem tetszik a köznek.
  Megfordítva, kicsit másképp, mert ez másképp is megtörténhet: amikor tagja vagyok egy közösségnek, akik ismernek, tudják az előéletemet. Majd teszek valamit, ami gáz a közösség szerint, és lehet, hogy utólag átgondolva szerintem is (vagy nem), és ugyanígy kitesznek, bántanak, megaláznak, már-már élvezkednek a helyzetben. És mindig elhangzik, hogy ők soha nem tennének ilyet. Igen, ennek a reakciónak lehet az is a forrása, hogy jó embernek érzik magukat a másik tette miatt.
  A kérdés az, hogy amikor kifejezem a nem tetszésemet, mi motivál igazán? – nekem erről szól ez a poszt. Ennek megválaszolásához komoly önismeret kell szerintem.

 11. Ha férfi lenne, ajánlanám a magyar futball válogatottba jobb hátvéd (söprögető) posztra…
  Félek, rövidesen olyan események fognak történni, ami az ex-operatőrnő tettét némiképp legitimálják majd! Először csak jöttek párezren, csendben tűrtek, majd kértek, követeltek, azután tüntettek, kitörtek, később már lázadtak, regisztrálni nem lehet őket.Pedig mindannyiunk érdeke, hogy nyilvántartásba legyenek véve, hogy tudjuk egyáltalán kik grasszálnak közöttünk “Germoney”-t “Freedom”-t rikoltozva. Papírjaikat mind széttépték, 80%-k életerős férfi. Nem jót sejtek, nagyon nem jót :(
  L.P. itt csak epizódszereplő, jövő héten már senki sem emlékszik majd rá.

  • Nem, messze nem 80 % férfi. Eleve a gyerekek jóval több, mint 20 %. Márpedig jellemzően a gyerekekkel jönnek az asszonyok is.

    • Erről volt is hír, hogy az étel- és egyéb adományosztásokon mindig a férfiak küzdenek meg a cuccokért, pedig egyes vélemények szerint a nők békésebben állnának sorba és igazságosabban osztanák el családon belül a kaját. Van olyan felvétel is, ahol a csávók elől, a nők messze a háttérben várnak. De ez a családon belüli hierarchia, apu intézkedik, ezek azért jobbára hiperpatriarchális társadalmak: otthon is először apu vesz a tálból sok helyen.

     • Ebben a kérdésben sosem fogunk egyetérteni, és ez így is van jól. Neked (nő) az a feladatod, hogy akik már bejutottak; azokat oltalmazd, segítsd, támogasd! Nekem (férfi) pedig az, hogy a lehető legtöbbet határon kívül tartsam. Nem szívesen hozakodok elő Orbánnal mint példával, de itt tényleg ő az etalon: A nap huszonnégy órájában azon fáradozik kerítéssel, jogszabály szigorítással, több ezer készenlétissel/rendőrrel stb., hogy a tömeg kint maradjon, míg a felesége Lévai Anikó, és gyermekei járják a menekültszállókat és segítenek ahol tudnak. Hangsúlyozom; ez így van rendjén, csak ne zavarjuk, hátráltassuk egymást.
      Korábban már megemlítettem az ún. territórium védelmi ösztönt, mint évezredes intuíciót. Ez a mi (férfiak) felelősségünk… azaz, hogy mi lesz 20-50-80 év múlva. Nem a tiétek.
      Ha megfigyeled a bevándorló-ellenes és bevándorlás melletti tüntetéseket, ott is jól látszik ez a fajta nemi szeparálódás. Férfiak inkább ellene, nők inkább mellette. (illetve történelmi sajátosságok szintén erősen közrejátszanak). Természetes, hogy nem értünk egyet, ki is szálltam, továbbra sem akarok senkit meggyőzni, csak véleményezek.

    • Egyik sem Magyarországon készült, a statisztika, amit olvastam, az viszont igen.

     • “amit olvastam” :DDD Tibi ásít, és inkább kiveri egy NSZK melegpornóra, mert még az is izgibb, mint a statisztikáid Laci.

      • Nem, Tibi, menj inkább a te meggyőződéseddel egyező, bár ki tudja honnan származó fotókat mutogató oldalakra, látom, arra inkább gerjedsz :D

       • A fotók fényképezőgépekből származnak Laci. Hazug fényképezőgépekből… :)
        Az érvekre gerjedek Laci… ha már így huncutul érdeklődsz.

        • Én meg a tieidtől lelombozódom. Ne add a hülyét, demagógiának is gyenge, pontosan tudod, hogy a fénykép készítésének a helyére mondtam, hogy nem tudni, merre van, melyik országban.

         • Te terelsz, hát mi köze helyrajzilag a lényeghez? Gondolod hogy Macedóniában, majd Szerbiában csatlakozik hozzájuk kétszázszor ennyi nő és gyerek, hogy kijöjjön a statisztikád?
          Ugyanmár.

          • Hát azért annak, hoyg a kép Olaszországban, Franciaországban, vagy a balkáni útvonalon készült-e, annak van jelentősége, ugye te is tudod. A statisztikával az van, hogy nem az enyém, de nem, nem fogom megkeresni, magyarországi, tudtommal hatósági statisztika.

          • Egyrészt: igen, erkölcsi szempontokról beszélek.
           Másrészt, döntsd már el, hogy erkölcsi/emberi vagy jogi szempontok alapján beszélsz, mert ez, hogy kint is vagyok, bent is vagyok, ha az én szempontomat támasztja alá, akkor kétgyerekes anyukázom, ha ellene szól az emberi érv, akkor hirtelen jogász leszek, ez így érvelési hiba ám.

          • 1. Te sem gondolod komolyan; hogy Olaszországban, Magyarországon mások a nemi arányok.
           Nincs olyan fénykép (legalább 80 fővel, tehát nem beállított közeli) ami ne a háromszoros férfitöbbletet igazolná. Kiadná a google… de nem adja.
           2. “Egyrészt: igen, erkölcsi szempontokról beszélek.” na de ez sem egyértelmű… hiszen az operatőrnő ugyan kitette a lábát a felé szaladó illegális bevándorlók elé akik elbotlottak benne. Azon megfékezhetetlen embertömeg elé, akik a jogszerű rendőri intézkedésnek ellentmondva, az alól kibújva – és egyéb EU által megszabott törvényeket is áthágva – kitörtek, és a riporternő felé szaladtak. Ilyen helyzetben senkitől sem várható el racionális döntés. Könnyen lehet, hogy az ellene fellépő agresszív tömegek erejét próbálta ilyetén hisztérikus módon hárítani, tompítani, a keze ugyanis foglalt volt. Szerencsétlenségére egy gyermeket önmaga elé, pajzsként tartó “férfi” esett el a – mint mondtam – védekezésképp elé tartott lábban. A “férfi” pedig, mint a videón egyértelműen látszik, igyekezett puhára – azaz a gyerekre – esni. Nem is szeretném ezt tovább folytatni, mert számomra kínos már, hogy én védem a családanyát, a fenyegetően felé nyargaló férfihordákkal szemben… miközben még enyhe testi sértés sem merülhet fel… Rágódjatok tovább L. Petrán, ezt kell sajnos beosztanotok. :(

          • Hát én a Keletiben sokat járok, nekem nem jön ott sem ki a 80 %.
           A 2. pontod olyan röhejes, hogy azt még maga LP sem állítja a nyilatkozatában. Ő is a pánikot emlegeti, ami azonban szintén hiteltelen a számomra. A puhára esés, az olyan mérhetetlenül cinikus, hogy megint, még LP sem merné vállalni. Nyilván, azért esett a saját gyerekére, hogy puhára essen. Ezzel, tibi, azért elég jól megmutattad magad, gusztustalan egy mondat volt, na.
           Nem tudom, észrevetted-e, te is rajta rágódsz, lehet persze (mit lehet, nyilván), hogy szándékosan trollkodsz itt.
           Nézd meg a videót, amber. Emberek, köztük egy gyerek UTÁN rúgott. Ne röhögtess már, komolyan.

          • “Nézd meg a videót, amber. Emberek, köztük egy gyerek UTÁN rúgott. Ne röhögtess már, komolyan.” oké belátom túltoltam. Ez a nő rosszkor volt (Röszkén), rossz helyen.

      • Nem mellesleg: a statisztika, a vizsgálatok, a helyzet megismerése is lehet ám izgalmas, nem csak a légből kapott félelmek terjesztése.

       • … az elmúlt hetekben a hamvába hullt ballibbancsoknak sikerült egy László Petrát felmutatni! Egy kétgyermekes anyukát. Ez kibaszottnagy eredmény ám Laci! :/

        • Tibi, már leírtam: hogy hánygyerekes anyuka, az nem érv. A tette számít. Ha törvénybe ütközőt tett – ennek eldöntése nem a te dolgod, és nem is az enyém – akkor a törvény alkalmazásakor sem fogják a családi helyzetét számításba venni. Ha valaki más történetesen embert öl – nem LP nem tett ilyet -, akkor sem fogják a gyerekei száma alapján kiróni a bűntetést. Jelzem, az is gyerek volt, akibe belerúgott, azzal a gyerekkel miért nem vagy ilyen kis gyerekszerető?

         • “azzal a gyerekkel miért nem vagy ilyen kis gyerekszerető?” az a GYERMEK mire László Petráig
          elért, törvények/jogszabályok garmadát szegte meg, szüleivel együtt.. Hivatalosan itt sincs (ugyanis nem engedik magukat regisztráltatni). Erkölcsileg vitathatatlan amit írsz, jogilag viszont könnyen torpedózható.

          • Döntsd el, hogy emberi/erkölcsi szempontok fontosak vagy jogiak. A szempontok ötletszerű váltogatása érvelési hiba, Ahogy a veled szemben álló, más véleményen levő minősítése (hamvába holt ballibbancs) is (http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes).

          • “Döntsd el, hogy emberi/erkölcsi szempontok fontosak vagy jogiak” – te erőlteted a morális vonalat Laci, én egy könnycseppet nem ejtettem egyikért sem. Ahhoz, hogy ez egyáltalán felmerülhessen, azt kellene eldöntenünk; kik a Jófiúk? Aszad, azaz a kormányerők, vagy az ISIS? Ugyanis Oszama, – akit Petra felrúgott – a felkelőkkel, azaz az ISIS pártján állt. Ma már ezt is tudjuk. A kormányerők párszáz dollárért engedték ki a városból számtalan terrorista szimpatizáns társával együtt, mielőtt teljesen bevették volna a helyet. Innentől kezdve nehéz védeni a sztorit. Nem véletlen van zavarba az öreg “fociedző” a kamerák előtt. Nem lámpaláz. Szerencsére már németben van, nem a mi gondunk. Ezek az én erkölcsi szempontjaim/érveim a dzsihádistákkal szemben, ha ezeddig nem lett volna tiszta. Nógrádi György egyébként eléggé tisztába teszi a szíriai helyzetet, A Világ, ahol élünk c. előadásában. Ajánlom figyelmedbe! Csak félő, egy világ törik majd össze benned.

          • Te ilyen jól tudsz arabul?
           Érdekes én úgy tudtam, hogy az ISIS foglya volt meg fociedző.
           Én is ajánlanék neked olvasnivalót, de minek. Nyilván, Szíriában nincs is háború, nincs is ISIS, csak akkor minek a harcosa volt ez a csóka? A felkelők=ISIS??? Marha vicces és főleg tájékozott.
           Ja, nehéz védeni a sztorit. Értem. LP nyilván rénézésre tudta, hogy nem is fociedző, olvasta előre arabul az említett cikket, ezért rúgta fel geyrekestől. Értem. Tehát akkor mégis azt mondod, hogy szándékos volt.
           Egyébként, már megint érvelési hiba: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas
           Tibi, én most mondok valamit. Mivel MINDEN kommentedben legalább egy érvelési hiba van, ezért részemről ennyi volt. Ha majd megtanulsz rendesen érvelni. folytathatjuk.

          • “én úgy tudtam, hogy az ISIS foglya volt meg fociedző.” – minden BEVÁNDORLÓ ezt mondja, de a nagylelkű ISIS elengedi őket. :/ Eközben Német.o-ban folyamatos önellentmondásba kerül, a gyerekivel/feleségével kapcsolatban. Egyébként Eszter képén is jól látszik, (ahogy a videóból is) hogy minimum 30 centi hiányzott, hogy elérje a láb, amibe állítólag elesett. :)
           De védjed csak a hisztis rinyáló Mudzsahidedet, aki Al-Nuszra zászlókkal fényképezkedik, aki a DAESH (ISIS) terrorszervezetet élteti, velük szimpatizál. De az is lehet, hogy a tunéziai hírportál hazudik, és te átlátsz rajtuk…. mert akkor te vagy a mi szerencsénk Laci. És akkor megnyugodtam. Lehet hogy a lányok itt megeszik a folyamatos mellébeszéléseidet, érvelési hibákra utalásaidat… én nem.
           Nem rúgta fel (elesett valamiben), és terrorista szimpatizáns. Itt van Európában. Napi 4000-en jönnek. Ennyi a lényeg barátom.

 12. Ezen a videón egyértelműen látszik (ráközelítve, lelassítva) hogy nem történt gáncsolás:

  Nagy szerencséje a “családapának” hogy már nincs az országban…

  • Láttam, ezt a gáncsolást egyértelműen vissza kell vonjam. A családapa nem is vádolta ám LP-t, vagy te máshogy tudod?

   • tegnap este azt nyilatkozta vmelyik német adónak; sosem fog megbocsátani az operatőrnőnek. Kisfia egész este hányt a sokktól… stb. Az a baj, hogy a sajtó futtatja, az öreg szájába adnak szavakat… persze hogy ellentmondásba keveredik. Zárjuk le, mert a gyerekrugdosásánál nálad a pont… és hát ennél az ügynél azért a “menekült”kérdés bőven túlmutat.

    • Azt, hogy a gyerek sokkban volt, nem csodálom, de az azért nem LP műve egyes egyedül, elég súlyos dolgokon ment keresztül. Ami az apját illeti, az az igazság, hogy a poszttraumás stressz-szindrómán átélő embereket azért másképp érintik ezek az események, mint mondjuk téged vagy engem, a fene nagy kényelmünkből. És persze, azt nem tudjuk ellenőrizni, hogy TÉNYLEG az ISIS foglya volt-e, de tény, hogy mindent magad mögött hagyni egy jobb élet reményében azért önmagában elég a PSSD-hez.

     • “mindent magad mögött hagyni egy jobb élet reményében”- köszönöm Eszter! Ez a bevándorló definíciója, nem pedig a menekültté, aki az életéért rohan. Az a gyermek a szülői kézben pedig:pajzs, útlevél, és transzparens egyben. Az a gyermek garantálja neki a svéd/német szociális hálót. Aminél egyébként – magunk között szólva- sokkal többre is jogosult!
      A minap olvastam; hogy 5 évvel ezelőtt Líbiában magasabb volt az átlag életszínvonal mint az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, egyéb nyugati országokban. PL. 1 liter üzemanyag ára 30 forintnak megfelelő líbiai dínárba került akkor. Ha egy egyetemista/főiskolás a lakhelyétől távol talált csak számára megfelelő tanintézményt, a líbiai állam 2500 dollárnak megfelelő dínárral támogatta csak a lakhatását/autóbérlését. Szíria hasonlóan nagy olajkitermelő volt 2010-ig, hasonló jólétet biztosított állampolgárai számára.. ahogy azelőtt Irak is. Ez volt az ő bűnük: az olaj, nem a terrorizmus/vegyifegyverek. Ezért gyarmatosítottuk mindet. Ezért maradt meg a “mi fene nagy kényelmünk” itt Európában Eszter! És pontosan ezért nem szabad őket beengedni, mert bármilyen bosszú jogos lenne részükről, felénk. Hiszen amit mi ott elkövettünk az elmúlt években, az bőven kimeríti a népirtás fogalmát…
      Csak Irakban több mint 100.000 civilt ölt le a NATO/USA. (ezt is a Wikileakstől tudjuk, hiszen az USA kevesebb mint 1000 civilt állított azt megelőzően hogy Assange szivárogtatott)
      Nehéz dolgok ezek…

  • Azt nem tudjuk, hogy a férfi tényleg ISIS-fogoly volt-e, ellenőrizhetetlen. Mint ahogy sok más is velük kapcsolatban. Például a vízbe fulladt kisfiú apjáról se tudjuk, hogy embercsempész volt-e. Tényleg, ti mit gondoltok a nyomkövetős ötletről? Hogy épp a követhetőség miatt kapjanak mind nyomkövetőt?

   • Nem olyan antihumanista, jogellenes, náci dolog az, mint ahogy azt az ún. baloldal kommunikálja. Sokkal jobban átjött volna a lényeg, ha valami ilyesmi a kommunikáció az LMP részéről:

    “A Fidesz által bevezetésre került elzárás emberjogilag aggályos, de az USA-ban, Kanadában és négy EU-s tagállamban is sikerrel használt elektronikus nyomkövetős rendszer krízishelyzetben – ha négy héten belül nem zajlott le a menekültügyi státusz elbírálása – bevethető, a követhetőség és a menekültek személyes biztonsága érdekében (t.i. az önkéntesek szerint sok az elveszett, elkóborolt gyerek is). Ennek a költsége X/fő, és ez az elzárásnál nem csak jogszerűbb, költséghatékonyabb alternatíva is., de kapacitásbővítéssel is számoltunk.”

    Vagyis:
    a, most elzárás van ezekben az esetekben, a nyomkövető ehhez képest alternatíva, nem önmagában
    b, számos fejlett országban használják a rendszert, méghozzá szélesebb körben (ami arányait tekintve lehet viszont, hogy kisebb szám, ne feledjük)
    c, csak válsághelyzetben kerülne alkalmazásra a módszer
    d, nem csak a nemzetbiztonsági ok, de a menekültek biztonsága is megkívánja ezt
    e, szorosan itt említendő a költség is, ami a kanadai minták szerint kevesebb, mint az elzárás esetén (ezt mondjuk én olvastam egy kanadai lapban, nem néztem utána mélyebben, de nem is az én dolgom ez).

    De a kommunikáció ez volt:

    “Az LMP szerint nem megengedhető, hogy menekültek ezrei úgy tartózkodjanak az ország területén, hogy az állam semmit nem tud a hollétükről. A párt ezért úgy módosítaná a menedékjogi törvényt, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel tenné lehetővé azon menedékkérők nyomon követését, akik menekültügyi eljárását egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni, és így a nemzetközi szerződések-
    nek megfelelően el kell őket engedni az ellenőrzött táborokból.”

    Sajnos egy PM ügyesebb ebben: egyszerű, jól hangzó, csontig lemeztelenített demagóg lúzungokra helyezkednek, és úgy támadnak, ezért annyi a FB-követőjük is, amennyi. (Jó, választásokat nem a FB-on nyerünk, amúgy meg 1%, de ez egy nagyon fontos, beszédes platform akkor is.)

 13. majdmegnovok // október 13, 2015 - 16:10 // Válasz

  https://www.ted.com/talks/philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil?language=hu#t-715545 Ki a jó és ki a rossz? És az egyénen kívül tehet-e még valaki, valami róla?

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Szegény farkast muszáj volt kilőni, a fő hangsúly máshol van… | Eszter's Offtopic
 2. Manipulálnak minket – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: