Aktuális

Ezért gáz, hogy Friderikusz kiosztotta Gregor Bernadettet a Jobbik-ügy miatt

Van a Friderikusznak egy műsora a TV2-n, amiben lecseszte Gregor Bernadettet, amiért az nyíltan felvállalta, hogy a Jobbikkal szimpatizál, és a párt október 23.-i ünnepségén színpadra is állt.

Teljesen lefagyott, ahogy osztották

Teljesen lefagyott, ahogy osztották

Friderikusz két dologgal érvelt: az egyik az volt, hogy egy színésznek minden körülmények között függetlennek kell maradnia. Ez vitatható érv, kicsit abból a közéletből kiábrándult tartózkodásból fakad, aminek eredményeként ott tartunk, ahol tartunk (“ha nem hallok, nem látok semmit, nincs felelősségem sem” és “amúgy is mindegy, tolvaj banda mind”). Ezzel együtt elfogadom Friderikusz álláspontját, hiszen egy nemzet színészei a közös kulturális nevező megteremtésén dolgoznak, ilyenformán nem szerencsés, ha megosztottságot inspirálnak. Márpedig ez a jelen politikai klímában erősen valószínű, bármilyen is a színész kötődése. Én azt gondolom, ez ellen tenni kell, sőt: lehet is, de oké, el tudom képzelni, hogy Friderikusz ezt másképp látja.

A műsorvezető másik érve az volt, hogy a Jobbik egy vállalhatatlan szervezet. Friderikusz érvei itt elfogytak: célozgatott arra, hogy mi minden hangzott el Vona október 23.-i beszédében, és hogy mennyi minden van a párt retorikájában, amivel felelős értelmiségi semmi szín alatt nem vállalhat közösséget… konkrétumot azonban nem mondott. Nem beszélt a rasszizmusról, az antiszemitizmusról, a homofóbiáról, és azt sem fejtette ki, hogy a “szakállas nőkkel nem lehet megvédeni Európát” kitétel az ominózus beszédben egy teljesen szükségtelen és ízléstelen megnyilvánulás volt. Conchita Wurst egy szórakoztatóipari termék, az ő vélt vagy valóságos identitását és orientációját emlegetni épp annyira irreleváns, mintha Berki “Herevasaló” Krisztián kapcsán a ciszheteró férfiak csoportját degradálnánk nemzetbiztonsági kérdések összefüggésében. Megtehetjük, de nincs súlya vagy relevanciája, gyűlöletkeltésre viszont tökéletesen alkalmas.

Mindezt elmondhatta volna Friderikusz, de nem tette. A kereskedelmi csatorna igényeit kiszolgáló, könnyed szórakoztató műsor íve miatt hallgatott? A műfaji keret nyilván nem teszi lehetővé a hosszas, tartalmas vitát. Ez rendben van, a Dáridóban sem beszélünk a Demográfiai Fórumról, és a Barátok közt is hallgat a kanadai kormány összetételéről, ebben az esetben viszont fel sem kellett volna hoznia az egészet.  Így ugyanis a figyelmeztetése értelmetlen, megalázó, zavarba ejtő vészmadárkodás marad, amit Vona Gábor teljes joggal tett szóvá a Facebookon. És ami teljes joggal van a radjobbosok bögyében, és ami mellesleg nekik kedvez, hiszen így underground szabadságharcosoknak érzik magukat, akik a fővonalas média elleni küzdelemben az Abszolút Igazságot képviselik, ám őket mindenki el akarja hallgattatni (vagy épp le se ül velük tárgyalni, ugye).

Amellett, hogy az ilyesfajta “féltem én magát ettől, nem tudja, mihez adta a nevét” és “ha az édesapja élne, beszéltem volna erről vele” kiszólások érvek nélkül üresen csengenek, felsejlik a háttérben Gregor Bernadett, a törékeny, vonzó nő kiskorúsítása is, ami a bulvármédia kommentjeiben is visszaköszön: hogy tudniillik “Berni” bizonyára az új párja miatt állt oda, ahova. Mintha ő maga nem volna képes adekvát döntést hozni a világnézetével kapcsolatban. És hát álljunk meg itt egy pillanatra: Gregor Bernadett 43 éves elmúlt, egész felnőtt életében egyedül tartotta el magát és gyerekeit (nem egyszer a férjét is!), miközben a szakmájában szép sikereket ért el. Adjuk már meg számára a lehetőséget, hogy azt tegye, amit jónak lát, még ha ezzel nem is értünk egyet, még ha ez szerintünk elhibázott döntés is.

Érveljünk, vitatkozzunk, kérdezzünk, válaszoljunk, de a jóságos isten szerelmére, ne hagyjuk már, hogy az idősebb, okos férfi a szemünk láttára kiskorúsítsa beszélgetőtársát az aggodalomnak álcázott véleménydiktatúra álcája mögött.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

46 hozzászólás Ezért gáz, hogy Friderikusz kiosztotta Gregor Bernadettet a Jobbik-ügy miatt bejegyzéshez

 1. Hol lehet mostanában a Friderikuszt látni, amint kioszt ezt-azt?

  • Én csak eztet láttam, eztet is utólag, neten. TV2-t meg évek óta nem…

   http://tv2.hu/friderikusz/192095_osszezarva-friderikusszal—gregor-bernadett—2.-resz.html

  • Ezenkívül az ATV-n heti háromszor hirdet igét. Megjelenését nagyban korlátozza az a szerencsétlen szokása, hogyha az USA-ról esik szó, oly mértékben benyal nekik, hogy egy tucat sebész 30 órás munkája szükségeltetik ahhoz, hogy eltávolítsák a fent említett testrészt az USA metafizikai valagából.

   • Na, ott pont nem néztem a műsorát soha. Tehetséges embernek tartom, de van valami ellenszenves abban, ahogy ez a sok okos és hatalmas férfiú – Havassal és Friderikusszal az élen – szeret irányt mutatni a sötét éjszakában, és ez többnyire azt jelenti, hogy legyél ballib, de explicit pártpreferencia nélkül, mindenki más pedig hülye.

    • Havas nem túl ballib, ő azért van ott, hogy a nem FDESZes, nem JOBBIKos mérsékelt jobb-középbeállítottságúakat beterelje az “összefogás” mögé “orrbefogva”.
     Friderikusz persze, hogy tehetséges, de nem értem, hogy nyíregyháziként hogyan szokott rá a jiglizésre. Ezzel nekem sokkal inkább úgy tűnik mintha szerepet játszana.

   • Meeer? Szerintem az USA nem rossz. Felteve hogy amerikai az ember.

    • 1. Feltéve, hogy fehér férfi és nem “white trash” (from Eric Cartman)
     2. ezenkívül a szabályozása nem átültethető Magyarországra, mert nálunk ami elromolhat az el is romlik (lásd alkotmányosság és egyéb fülkeforradalmi érdekességek).
     3. USA külpolitika és idegen országokban folytatott hadműveletek
     4. miért mindig akkor van bajuk O.V.-ral amikor lehetősége van fúrni a TTIP-et?
     5. a globális klímaváltozás legfőbb (de nem egyetlen) előidézői és előreláthatólag 60 éven belül 5 milliárd ember gyilkosai
     asszem ennyi elég indok.

 2. Benned találkoztam az első olyan környezetemben élő emberrel, Eszter, magamat is (bármily szomorú) beleértve, aki ennyire tisztán tudja nézni a nagyobb képet és tűpontosan megtalálni és megláttatni az ehhez hasonló anomáliákat. Láttam a nevezett adást és ugyan hasonlóan rossz szájízzel kapcsoltam ki a tévét, de belül valami csiklandozó “pfejj a jobbik meg mindenki aki mellé áll” érzés elnyomta ezt. Köszönöm szépen, hogy megírtad ezt a cikket. Rámutat, hogy sokat kell még fejlődnöm ezen a téren és hogy nagyon óvatosan tegyek magamról olyan kijelentéseket, mint “polkorrekt” és “elfogadó”. Khm. Jó kis tükör. (Tény, elég szigorú vagyok magamhoz.)

  • Ó, köszönöm, de ne légy túl szigorú magaddal, elsőre én is próbáltam úgy megmagyarázni magamnak a történteket, hogy Friderikusznak végül is igaza van, sikeres színész létére elaprózza a tehetségét és a nevét egy vállalhatatlan szervezet színeiben, és közben ezzel másokat is erre sarkall. Csak hát, ez azért a maga kontextusában ennél lényegesen árnyaltabb sztori, és eléggé visszás így. :S

  • En azt birom, hogy meg fel se duhodik kozben. Na ebben lesem a kezet (vagy meginkabb a nemlilulo fejet), mert nekem ez meg baromira nem megy.

 3. Friderikusz tényleg lehetne érték-koherensebb. Ha már ballib imádata van, akkor vigyázhatna arra, hogy indirekt nőalázó kijelentéseket se tegyen.
  Ami engem jobban zavar az Vona Gábor teljes alkalmatlansága, és a kreatív állomány teljes hiánya JOBBIKon belül.
  Szerény véleményem szerint, ha a “menekültek”-nek várakozás közben nagykivetítő + hangtechnika kombinációban sugároznák Conchita Wurst-ot és hasonszőrű társait az Eurovíziós dalfesztiválról
  (személyes kedvenc: https://www.youtube.com/watch?v=hfjHJneVonE&hd=1),
  és alatta egy ilyen szöveg futna arabul: “Ha Európába jössz, meg kell tapsolnod őt.”
  (Ez persze nem igaz, de ha azt elhitték, hogy a két szép szemükért lakást, kocsit, állást kapnak, akkor ezt is igazán elhihetnék…)
  akkor a következő eseményre számítanék:
  Csak azok maradnának akik tényleg az életükért menekültek, a többi meg sem állna hazáig.

  • Amit mondasz, az a ballib holdudvar vezérhímjeinek javára jellemző. Puzsér is rengeteg nőgyűlölő dumát képes előadni, bár az azért kiderült, honnan fúj a szél (http://www.borsonline.hu/20150716_puzser_minden_kapcsolatomat_tonkretettem). Először “fáj”-t írtam, de tényleg.

   Vona szerintem tehetséges abban, amit csinál. Amikor ilyen békésen, racionálisan, higgadtan, mégis élénken és értelmesen magyaráz, még azt is elfelejtem egy-egy fél percre, hogy a pártjában óránként van egy buzizás, zsidózás, cigányozás, és mindenki hisz a chemtrailben is, és ezek háborúba vinnék az országot Trianonért, miután kiléptünk ez EU-ból és a NATO-ból. Tök ügyesen csinálta végig ezt a néppártosodást a hóttunderground és földszagú szubkultúrából, amit azelőtt képviseltek, ez egy kompetens figura. Más kérdés, hogy a többiek már nem ennyire briliánsak, Novák Elődnek pl. 90 körül lehet az iQ-ja, és mindenről eszébe jut egy izraeli-zászlóégetés.

   Conchita, mint propagandafilm a menekülteknek: szerintem az európai popkultúra főbb bástyáinak bő háromnegyede hasonló hatással volna rájuk. Igaz, ránk is, mégis itt vagyunk. XD

   • A linked nem mertem megnézni, pedig véletlenül rákattintottam. Ezek a catchy szarok dallamtapadást okoznak, az meg rémes tud lenni.

   • Amit itt Puzsér előad az akkora manipulatív fos, hogy ahhoz külön szippantós-kocsit kellene küldeni. A seggfejes posztba jobban illene, tipikus játszmázás.

    Vonát szerintem rubelen fizetett “spindoctor”-ok irányítják és készítik fel. Balszerencséjére, ha szorult helyzetbe kerül dadogni kezd, emiatt O.V.-nak nem ellenfél. A többiben igazad van, én igazán akkor szembesültem ezzel, amikor szakmámból kifolyólag címkéztek zsidónak, miközben pont abból volt nagy hátrányom, hogy nem vagyok az.

    Novák Elődről meg elég annyi, hogy az ő arcmimikáját figyelve tanultam meg a “fajgyűlölő mosolyt”. Van egy jól fizető állása, van egy szép felesége, szép gyerekei, igazán nem tudom miért kell egy túlértékelt eszmének/pszeudoskizofréniának ilyen szerepet betöltenie az életében.

    Kreativitást feltételezni egy olyan: “zárt elmék, ha találkoznak” típusú pártról tényleg futurisztikus, de ha belegondolsz, hogy a “röszkei csata” alatt levetítették volna potom 5 millából, a menekültek meg kiírták volna transzparensre, hogy:
    “Éles lőszeren kívül bármit, csak ezt ne!” vagy “A könnygázt jobban bírjuk”
    egy részük kultúrsokkot kap és megindul haza, akkor
    1. a JOBBIKot befogadja az “EU komform” nyugati radikális pártcsalád
    2. bemutatja, hogy ellenzékből cselekvőképesebb, mint a kormány
    (nem úgy, mint az MSZP 2014-ben a Simon-üggyel bemutatta, hogy ellenzékből is tud korrupciós ügybe keveredni… )

    • Az lehet, hogy a manipuláció szándékával osztotta meg és profin játszmázik, de ettől még igaz, amit mond – szerintem. Létezik ez a típus, csak általában a többség megreked a nőgyűlölő retorikánál, Puzsérnak meg az már megvolt, most egy kicsit magába tekint, ha csak azért is, mert ott a kamera, de mégis.

     A Jobbik ezen a hazai palettán, a maga műfajában ügyes, de ettől még nem képvisel értéket, csak jó helyeken volt jó időben. A körítés nélkül aligha rúghatna labdába.

     • Valóban létezik ez a típus, de az kizárólag négyszemközt és szemlesütve beszél erről, mert szégyenli magát miatta. Puzsérnál ez teljességgel hiányzik, ezért nem tartom valószínűnek, hogy őszinte. Amúgy a véleménydiktátor, mint műfaj nem engedi, hogy normál életed legyen, mert mások lenyomása tesztoszteront-löketet ad az agynak, amitől az átlag NT szépen lassan megrészegül, függővé válik, ami még több erőszakot generál és mint ördögi kör megállíthatatlanná válik. Ez a folyamat független a nemtől, persze a férfiaknak nagyobb rá a hajlama, mert nagyobb a bázis tesztoszteron szintjük.
      Ebből az következik, hogy Puzsérnak előbb vissza kellene vonulnia, hogy valamennyire magába tudjon szállni (minimum hónapok, de inkább évek), mivel ezt nemtette ezért eléggé hiteltelenek a szavai.

      “A Jobbik…”
      Ebben természetesen igazad van, de a rubel még midig fontos szerepet játszik.
      Ha O.V-nak kisujj van a valagában, akkor Vonában könyékig van Putyin.

   • Egy kis Sympathy for the Devil pl.

    • Meg persze Én Vagyok a Kivétel-szindróma. Az ilyen színvallások után azt várja, hogy az exek megbocsátanak, a jelen meg a jövő áldozatai pedig könnyes szemmel esküsznek fel lelke üdvének megmentésére. A sokat szenvedett, távolságtartó, szőrös szívű, megszelídítésre vágyó férfi, aki Végre Készen Áll Szeretni, persze csak ha feltétel nélkül mindenemet neki adom, és én vagyok a fejében élő ideális nő is.

 4. Maga Friderikusz a gáz.

 5. 3 adást láttam ebből a műsorból, ill. kettő és felet, mert Árpa Attilát egyszerűen nem bírtam nézni, ki kellett kapcsolni. Rubint Réka és Gregor Bernadett kellemes meglepetés volt. Bár nem volt erőteljes a válasz Friderikusznak, mégis ott volt, hogy őt az apja nem befolyásolta, kétfelé szavaztak és ebből nem volt vita.
  A szerepek meg már ott le voltak osztva, amikor az elején megvitatták, hogy “kislányként” volt jelen Friderikusz műsorában egyszer Bernadett. Közben Berni felnőtt, csak Fridi nem vette észre. Meg milyen hülyeség már a koráról kérdezni?

 6. Mi az a jiglizés? Érdekelne?

  • Jesszusom, ezt én is akartam kérdezni! Mi az?

  • Egyféle pesti tájszólásként fogható fel, amely először a fővárosi zsidóság egy részére volt jellemző (1910-30), de később a velük tartós kapcsolatba lévő (közös iskola, munkahely) nem zsidó polgári családok is átvették.
   Jellemző rá egyes magánhangzók rendellenes megnyújtása, néha a mondatvégi utolsó szótag magasabb hangon ejtése, és az erős nazalitás.
   Extrém durva példája Dorosz Dávid volt LMP-és képviselő bármely nyilatkozata.

   • “mondatvégi utolsó szótag magasabb hangon ejtése”
    Erre mondta a magyartanárom ált.isk-ban, hogy “ne énekelj!” Mondjuk gyerekeknél gyakori, kinövik, ha a környezet nem úgy beszél – márpedig a mi környékünkön sem a városba keveredett parasztok, sem a peremre szorult prolik nem beszéltek így :D Mások meg nem éltek arrafelé nagyon.

    • “ne énekelj!”
     Beliczai Balázs Fodor Gábor paródiáit is említhettem volna.

     “…gyerekeknél gyakori, kinövik, ha a környezet nem úgy beszél…”
     Igen, de ha pl. iskolában így beszél a többség, sőt még a tanár is, akkor a “normálisan” beszélők veszik át.Ezzel amúgy nem is lenne gond, ha valaki ezt hozta a kultúrkörnyezetéből, akkor pont annyira autentikus, mint Reisz András a saját tájszólásával.
     A gond az, hogy Friderikusz a jiglizés átvételével most “belvár értelmiséget” próbál alakítani, miközben Nyíregyházán nőtt fel ami:
     1. Felbasz, mert én is szabolcsi vagyok, legyen rá büszke ő is, én is az vagyok.
     2. A hely ahol felnősz nem egy ruha amit lecserélhetsz, hanem bemászik a bőröd alá, mint a gundabadi orkok páncélja. Ha bárki megpróbálja levenni, akkor olyan lelki sérüléseket szerez hosszútávon, ami rontja a teljesítményét.

     • Ez a te véleményed a helyről, az övé meg nyilván más. Az az ő élete, a tied meg más. Miért bosszant, mi közöd hozzá?
      A jiglizéssel értelmiséghez tartozni? Nem hinném, hogy sikerül.
      Igen, nyilván ha a környezet, pláne a felnőttek is csinálnak valamit, akkor az inkább terjed, mint kinövődik, ezért hangsúlyoztam, hogy a mi környékünkön felnőttek nem csinálták.

      • A helyről lehet, hogy nem is nagyon különbözne a véleményünk. Sokkal inkább a hozzáállás zavar. Arra is lehet büszke valaki, hogy mélyről jött és sikerült magát felküzdenie, de ha elrejti – vagy mint Michael Jackson eltünteti azt a jelet ami mutatja honnan jött – az számomra minden képen patologikus egy kicsit.
       Természetesen semmi közöm hozzá, csak megjegyeztem.

       “A jiglizéssel értelmiséghez tartozni? Nem hinném, hogy sikerül.”
       Persze, hogy nem. M.J. mennyire számított fehérnek a plasztikai műtétek után?

       “…mi környékünkön felnőttek nem csinálták.”
       Nyilvánvaló, hogy nem egész BP így beszél, csak egy kis, jól körülhatárolható (legalábbis szociokulturális értelemben) része.

   • Dzsízösz, én erről még sose hallottam. A Dorosz Dávid néha kicsit éneklősen beszél, de ennyi. Nem tudtam, hogy ez egy dialektus. Vagyis, ezek szerint inkább szociolektus. És a Fridi is így nyomja?

    Nem tudom, ez mennyire tudatos, de én pl. NAGYON könnyen átveszem annak a beszédstílusát, akivel sokat vagyok. Sose felejtem el, amikor amerikai cserediák koromban turnéztunk egy kicsit az államok között a többi diákkal, és én új-zélandiakkal voltam összezárva, és… hát ne szépítsük, két hét után még további egy hétig úgy beszéltem, ahogy ők. Nagyon ciki volt. :D Próbáltam kontrollálni magam, de ösztönné vált, egy hét volt visszatérni a normámhoz.

    Ugyanígy hajlamos vagyok átvenni a standard kelet-közép-európai angolt is, amit a kevert baráti társaságom használ, de a magyarral is így vagyok. Egy barátnőm úgy beszél, mint a tinik, és ha sokat lógunk együtt, sajnos rám ragad sokszor, durva.

    Azt mondják, aki empatikus karakter, az könnyen átveszi mások nyelvjárását és beszédstílusát, ezért nem hinném, hogy mindig pózerkedésre, mesterkélt álintellektualitásra kell gondolni…

    • Ebben jóval kompetensebbnek tartalak magamnál, és a megközelítésed valószínűleg helytálló.
     Nekem csak az furcsa, hogy már majdnem 30 éve van BP-en, de ezt csak az utóbbi pár évben hallom tőle, és ez egybeesik a politikai nézeteinek a nyílt felvállalásával.

     “standard kelet-közép-európai angol” = english with axe?

 7. Végig nagyon atyai volt Fridi, pedig nincs köztük generációs különbség. Gregor 43 múlt, Fridi 57. Ez inkább bátyus-kor, mint apuci. Mégis végig ez volt a szerep, hogy “amikor édesapját egyszer meglátogattam, és maga még kislány volt”, mire Berni vázolta, hogy akkor már feénőtt volt, és a kisfia is megszületett. :D Meg ez a “beszélnék a papával” vonal is necces volt.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. 5 kedvenc bókom, ami igazából nem dicséret – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: