Aktuális

5 friss cikk, amit kár volna kihagynod (mert brutál jók)

Most, hogy a héten maradt egy kis extra időm olvasgatni, megosztom veletek a legérdekesebb cikkeket, amiket volt szerencsém olvasni. Merthogy borzasztó kár volna kihagyni bármelyiket is.

1. Az vagy, amit bevonzol – A pozitív gondolkodás kritikája

Képernyőfotó 2015-12-08 - 0.25.03

Itt meg is állhatsz, ennél jobbat aligha fogsz olvasni a témában. Pál Móni kitűnő cikke azt járja körül, hogy milyen veszélyei vannak az ún. pozitív gondolkozásnak. Az optimizmus természetesen szuper dolog, de a túlzásba vitt, szektaszerű válfaja a valóság figyelmen kívül hagyására buzdít, valamint a teljes, korlátlan kontroll hamis illúzióját kelti, ami gátja a fejlődésnek az egyén és a közösség szintjén egyaránt.

“…Ehrenreich a pozitív pszichológia állításait, miszerint az optimizmus a jobb élet és az egészség kulcsa, is megkérdőjelezi, emellett kiemeli, hogy a pozitív gondolkodás valójában nagyon konzervatív, a status quo-t igazoló, így az egyenlőtlenségekkel, bántalmazással nem foglalkozó ideológia. Ha azt gondoljuk, társadalmi és környezeti közegünk, körülményeink csak kevés szerepet játszanak az életünk alakulásában, nem fogunk küzdeni a társadalmi változásért. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy „negatívan” kellene gondolkodnunk: ehelyett a kritikus, reális attitűd jelenthet megoldást. Egy újságíró, Burkeman is érdekes könyvet írt a témáról. Ő már azt is elgondolkodtatónak tartja, miért a boldogságot helyezi szinte az összes önsegítő könyv előtérbe, miközben gyakran pont a görcsös boldogságkeresés miatt érezzük rosszul magunkat. Ehelyett szerinte hasznosabb lenne megtanulni kezelni a bizonytalanságot és elfogadni, ha hibázunk.”

Igen, igen, ott a pont, ennek fontosságáról már én is írtam, de soha nem tudtam olyan precízen összeszedni a lényeget, mint Pál Móni.

2. Kiskorunkban eldől, hogyan tudunk szeretni

Képernyőfotó 2015-12-08 - 0.27.07

Otto F. Kernberg pszichoanalitikus elméletalkotó előadásáról írt egy jó kis riportot Puskás Pálma. Az ember azt hinné, hogy mára kissé túlhaladott orientáció a pszichoanalitika, de az elmondottak nagyon is normális, modern, a jelenlegi tudománnyal összhangban álló, konzisztens gondolatok. A szakember leszögezi, hogy ideális és tökéletes nincs, és fölösleges vágyni rá, itt elméleti modellekről van szó, amelyekhez valahogyan viszonyulunk, és magunkhoz képest igyekszünk egyre kiegyensúlyozottabbak lenni.

“Az érett tárgykapcsolatok körébe tartozik az is, hogy a pár tagjai képesek legyenek elviselni a fizikai vagy szimbolikus elválást, magyarul, kibírják, ha az egyik elutazik egy időre, vagy ha olyan hobbiba kezd, ami a másikat annyira nem érdekli. A jó kapcsolat titka nem az, hogy minden hétvégén együtt vasútmodellezzünk, hanem, hogy kibírjuk, ha a párunk ezt csinálja, mi meg mást. A cél itt sem az örök lebegés rózsaszín felhőkön, hanem az, hogy a pár képes legyen elviselni az ambivalenciát, és hogy a szükségszerűen felbukkanó haragnál, bizonytalanságnál erősebb legyen a szeretet. Kernberg ugyanakkor kiemeli, hogy bár az irodalomban és a laikus pszichológiában a házasság sokszor folytonos hatalmi harcként ábrázolódik, az nincs rendben: ha krónikus hatalmi harc megy, az valamilyen patológiát, pszichés zavart vagy kapcsolati zavart jelent, semmiképpen sem normális követendő példa.”

Konkrét életszakaszokon és helyzeteken visz keresztül minket az előadás remek összefoglalója, most már sajnálom, hogy nem voltam ott.

3. Maradjatok a vaginámon kívül, de a vallás az jöhet!

Képernyőfotó 2015-12-08 - 0.28.54

Nagy Gréta ütős interjút készített Mona Eltahawy egyiptomi feminista írónővel (jaj, én ezt úgy utálom leírni, egy íróembernél a nem tökmindegy, de az anyag fő fókusza épp a női lét, így nem kerülhettem el).

Mona annyira precízen kimondja a lényeget annak ellenére, hogy aktív muszlimként azonosítja magát:

“Minden vallás a nők ellen diszkriminál. Minden vallás a férfiaknak kedvez, és minden vallás a női szexualitás megszállottja. Van egy mondásom erre: Maradj a vaginámon kívűl, hacsak én nem akarom, hogy benne legyél! Mert mindig ezen vannak fennakadva, fogamzásgátlás, abortusz, szexuális kapcsolatok, szexuális felszabadulás, minden vallás ezeket akarja kontrollálni, mert, ahogy mondtam, a méhünk jelenti a jövőt. Az Egyesült Államokban a konzervatív keresztények harcolnak a reproduktív jogok ellen. Abortuszklinikák bezáratásán munkálkodnak, tinédzserkorú lányok az apjuknak ígérik meg ünnepélyes keretek között, hogy házasságig nem szexelnek. Jeruzsálemben is éltem, amikor a Reuters-nek tudósítottam, ugyanezt láttam az ortodox zsidóknál. Emellett tudomásul veszem, hogy a vallás milyen fontos szerepet játszik az ember életében. Nekem nőként és feministaként azért kell harcolnom, hogy ez a vallás az enyém is lehessen. Már nem viselek fejkendőt, egy szekuláris megközelítést képviselek, de mégis úgy érzem, hogy a vallás az enyém is.”

Tanulságos az is, amikor a közel-keleti nők “megmentéséről” esik szó, és kifejti, hogy minden kultúrkör képviselőinek magukat kell felszabadítaniuk, hiszen a nyugatról érkező segítség(nek álcázott propaganda) gyakran a kultúra erőszakos megváltoztatásának vágyát hordozza magában. Ugyanakkor segítség az is, ahogyan nyugaton haladnak a dolgok a maguk útján, mivel ez erőt és teret ad a közel-keleti – és afrikai, kínai, satöbbi – nőknek is. Azt hiszem, ez elég precíz válasz azoknak a trolloknak, akik a nőjogi témájú cikkek alatt folyton azzal turnéznak, hogy “menjé’ Szaúd-Arábiába meg Egyiptomba, ott vagánykodjál a nagy pofáddal, hö”.

4. A háborúnak nem lesz vége, a gyereknek iskolába kell mennie

Képernyőfotó 2015-12-08 - 0.30.08

Riport egy török menekülttáborról, és arról, ami mögötte van: a szír helyzetről, és a törökök attitűdjéről a témában. Nagyon konkrét: összegszerűen megtudjuk, mi jár a menekültnek, mit tud abból venni, hogyan tölti mindennapjait, mire vágyik, miben bízik. Ők azok, akik nem tudtak embercsempésznek fizetni, hogy nyugatra jöhessenek, és apró konténerekben élnek, sokan már három éve, mióta a harcok tartanak.

“Kissé morbidnak tűnik, de az okostelefonokra már polgárháborús appot is le lehet tölteni: ezen azt lehet megnézni, hogy a menekültek egykori lakóhelye most éppen kinek a kezén van a bő tucatnyi egymással harcoló frakció közül. Vannak ugyanis olyan fegyveres csoportok, amelyek szisztematikusan rombolnak le településeket, mások viszont betelepítik az üresen hagyott házakat. Az okostelefonon követett változások olykor reményt keltenek menekültekben, még akkor is, ha senki sem sejti, mikor mehet majd haza.”

Kósa András és Hirling Bálint képes riportja nem menekültsimogató anyag, pusztán leírja a helyzetet, ahogy van, és figyelmeztet arra, hogy a helyzet megoldásra vár. Ijesztő gondolat, hogy felnőhet egy generáció, akik sem szírül, sem törökül sem képesek írni-olvasni…

5. What It’s Like To Date When You Can’t Have Sex

Képernyőfotó 2015-12-08 - 0.33.34

Top poszt volt a Buzzfeeden, csaknem 1 millióan látták. Eredetileg csak magyar nyelven megjelent cikkeket akartam megosztani, de itt muszáj kivételt tennem. Lara Parker arról beszél, milyen láthatatlan betegséggel küzdeni, ami az életminőséget nagyban befolyásolja. Ez a gyönyörű huszonéves lány egyszerre küzd vaginizmussal, vulvodyniával és endometrózissal, és bár mindent megtesz a gyógyulásért, szembe kellett néznie azzal, hogy jó eséllyel sosem lesz képes hüvelyi aktusra. Erről a küzdelemről szól az írás, de közben olyan lelki erőt is mutat, ami mélyen megérinti az olvasót, akár érintett a témában, akár nem.

“I studied each guy’s five-picture collection and tried to look for clues in them as to whether or not they would be accepting of my issues. Each match made me panic as I imagined explaining my situation to someone. Should I tell him upfront? On the first date? Over text? After several dates? Was it unfair to hide it? When it actually came time to plan a date, I almost always made up an excuse. There was a possibility I could climax in other ways. As several friends and fellow sufferers over the years had pointed out, oral sex exists. But the feeling of arousal was so often accompanied by emotional distress that I never wanted to try. I could hardly even listen to friend’s stories of sexual escapades without feeling like my stomach was going to fall out of my body. All I could think about was the disappointment that I would cause and the disappointment that I would feel after yet another failed dating attempt. I wanted to date and feel normal, but the problem was that I wasn’t normal…not in the sexual sense anyway.”

Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk azokra az embertársainkra, akiknek láthatatlan betegség nehezíti meg az életét, amiről mit sem tudunk, és legyünk egy kicsit toleránsabbak, elfogadóbbak. Aki láthatatlan, sőt: intim betegséggel küzd, az minden bizonnyal nem vállalja fel a problémáját nyíltan, pedig neki is éppúgy szüksége van a támogatásra, mint bárkinek, aki krónikus testi-lelki fájdalommal kényszerül élni, és elszigeteltséget él át emiatt.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

6 hozzászólás 5 friss cikk, amit kár volna kihagynod (mert brutál jók) bejegyzéshez

 1. Eszterünk, sztem állatjó, hogy ráérsz ezekre is! Remek kis csokor!
  Online blogíró-szerkesztő tanfolyamot nem akarsz tartani a donate gomb használata ellenében?
  Ez a Mona Eltahawy egyre érdekesebb számomra. Pár hete fedeztem fel és nagyon tetszik, hogy milyen remek tisztaság van a fejében, és mennyire tudja a dolgokat hova tenni. És az is, ami nagyon-nagyon de rettenetesen ritka, hogy nem levagdalni akar magáról dolgokat, és elveszíteni azt is, ami fontos, amiatt hogy ne hagyja magát korlátozni, hanem utat-hidat találni. Ez a mondata annyira nagyon lényeges, hogy fel kéne írni minden templom-mecset-kőkör-imahelyfalra: “Nekem nőként és feministaként azért kell harcolnom, hogy ez a vallás az enyém is lehessen.”

  • Azt hiszem, az ilyen nők miatt indult el a fejlődés, történnek pozitív változások a vallásban, ezáltal pedig a politikában is. Ők azok, akik kilépnek a patriarchális keretből, és mernek új utakon járni, miközben a hit, a kultúra és a hagyomány is fontos marad a számukra. Ők azok, akiknek a tevékenységéből az egész társadalom, sőt világ profitál hosszútávon: bevisznek a közbeszédbe, közgondolkozásba valamit, amit azelőtt ismeretlen, idegen, sőt: üldözött és megvetett volt. A nő szabadságát, férfival való egyenrangúságát.

   Szeretnék majd hasonló kis “sajtószemlét” rendszeresen, mert annyi jó cucc van, amit bár még többen olvasnának, bár mindenki olvasna! “Online blogíró-szerkesztő tanfolyam” alatt egyébként mit értesz, mire volnál kíváncsi? :)

   • Néha az jut eszembe, hogy kéne egy normális, emberközeli, humánus vallást alapítani – akár a már meglévők felhasználásával – hogy jobb hely legyen a világ.

    • Kíváncsi vagyok, mi lett volna, ha a nők alapítanak világvallásokat, mert nincs patriarchátus. Lehet, egy idő után akkor is bemocskolódott volna a tiszta forrás (elvégre a próféták, isteni küldöttek is szépet és jót akartak), mert egyszerűen ilyen az emberi természet.

   • (Alapvetően két irányban bénáskodom: az első, és a nehezebb, az a nagy gombócok témákká bontása. Általában nem találom a szál végét, csak gomolyog a gombolyag. Részleteit megírják mások ügyesen a blogjukban, és akkor irigykedem és/vagy kommentelek :) A második technikai: fennakadás a tizenötezer sablon hálóján, elakadás azon, hogyan ne nézzen már ki úgy az egész, mint egy papírkosár, és ilyen kis helyes bizbaszok megfelelő helyre biggyesztése, hogy Abaúj-Szalonnás arrived 5 perc ago.)

 2. A szeretetnyelvekről olvasok könyvet. Pont szó esik arról is, hogy gyerekkorban már kifejlődik az, hogy milyen fajta szeretet módot preferálunk és mi hogy fejezzük ki szeretetünket. Nagyon fontos megismerni gyerekünk szeretetnyelvét és azon kommunikálni vele, mert akkor fejlődik egészségesen.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Anyaság, siker, élet: az 5 legjobb cikk, amit januárban olvastam – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: