Aktuális

Mit üzen számunkra a szexista poén miatt kirúgott szerb miniszter esete?

“Jaj már, hát poénkodott. Nem szép dolog, de azért még nem kéne kirúgni, ha a munkáját jól végzi” – nagyjából ez a véleménye a nőismerőseim többségének a szerb védelmi miniszter szexista tréfájával kapcsolatban. Bratiszlav Gasics a közszolgálati tévén eresztett meg egy szopatós beszólást, mikor a médiamunkás leguggolt, hogy ne takarja ki kollégái kamerái elől az alanyt: „Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek”, mondta.

Nos, Bratiszlav Gasics ma már nem védelmi miniszter. Alekszandar Vucsics miniszterelnök az egész kormánya nevében kért elnézést mindenkitől, és (az MTI szerint) a következőket mondta: “Bratiszlav Gasics a barátom, annak a pártnak az alelnöke, amelyet vezetek, nagyon odaadó barátom, az egyik legodaadóbb emberem, egy olyan ember, aki jobban végezte a védelmi miniszteri feladatokat, mint én korábban, és tízszer jobban azoknál, akik most bírálják, de Bratiszlav Gasics nem maradhat védelmi miniszter”. Szép, ugye?

Azonkívül viszont, hogy az erről szóló cikkek linkjei “bezzeg nálunk Vakkomondor-díjat kapna!” felkiáltás mellett keringenek a nőjogi fórumokon, az ismerőseim többsége nem érti, miért kellett ekkora ügyet csinálni egy “ártatlan poénból”. A mi kultúránkban ez nem tűnik durvának: egyszerűen megszoktuk, hogy a pubertástól a klimaxig naponta találkozunk hasonló megjegyzésekkel, nem ritkán professzionális kontextusban is. Az ember többnyire csak megrándul, mintha nem hallotta volna, néha visszaszúr egyet, de különösebben már nem rendül meg az átlagnő az ezredik eset után. Ösztönös védekező mechanizmus ez. Az orvos sem sír, ha a betege meghal. Csak míg az orvosi praxis természetes része a halál, a szexista tréfának nem kéne annak lennie a hivatalokban, a munkahelyeken.

De az. Úgy tűnik, mintha ez a fajta beszéd egyenesen a férfiszocializáció része volna, ezért a hétköznapokban elnézőek vagyunk: poénkodni a szopatásról tesztoszteron-bemutató, és hát általában buziznak is mellé egy kicsit. Nem gonoszul, csak ilyen lájtos “ne buzulj már” meg “hajolhatsz le a szappanért” szinten. Eleinte csak szűkebb, lazább férfikörben, aztán nők előtt is (egyenlőség van kérem, miért beszélnének máshogy?), és végül már… észre se vesszük, hogy a jelenség a közbeszéd része. Döbbenetes ezt ott hallani, ahol a legkevésbé számítasz rá: öntudatlanul átveszik a férfiak a szexista retorika bizonyos elemeit, még csak rossz, elnyomó szándék sincs bennük (többnyire).

Amikor mindez köztérben, a közbeszédben történik, az mindig felnagyítja az esetet. Visszás, amikor Lázár János azt mondja Szél Bernadettnek, hogy “magának mindenről én jutok az eszébe”, meg hogy “semmi ilyesmire nem gondoltam magával kapcsolatban”. Bangóné Borbély Ildikó épp tavaly ilyenkor állt ki Széllel a macsó közbeszéd ellen, de Vadai Ágnestől Dúró Dóráig sokan szólaltak már fel, hogy felhívják a figyelmet a(z amúgy teljesen pártfüggetlen) problémára. Kisebb-nagyobb tahóságok mindig vannak (ennél jóval élesebbek is), és ez remek apropót ad felszólalni az intézményesített szexizmus ellen. Ugyanakkor hol vagyunk mi még attól, hogy “a macsók” tornaöltözős törölközőcsapkodását kamerák kereszttüzében maga a miniszterelnök szüntesse be? Ugyan már.

Nem tudjuk, hogy a szerb elnököt mi minden motiválhatta Gasics elmozdításakor, a belső hatalmi harcokra nincs rálátásom, a szerb kormányon belüli viszonyokról semmit sem tudok. Aztán populizmus…? Hát, az csak jó, ha a szerb társadalom már annyira tudatos, hogy a kegyeiket nem közpénzből finanszírozott gyűlöletkampánnyal veszik meg. Egy biztos: bármilyen okból is tette, Vucsics nagyon erős példát statuált, ami után már jobban oda kell figyelnie arra, hogy miként kezeli a nőket érintő kérdéseket: nem lehet polkorrekt a továbbiakban kizárólag a szavak szintjén, azzal bohócot csinálna magából, és joggal kritizálná mind ellenzéke, mind pedig szavazói.

Bennünk meg, itt Balkántól balkánabbra, a hasonló tréfák hallatán marad az a kényelmetlen, fázós érzés legyintés közben, hogy torzók vagyunk, lüktető meleg húsdarabok – akkor is, amikor egészen máshol kéne lennie a fókusznak. Egyelőre rajtunk áll vagy bukik, mit kezdünk a degradáló félmondatokkal, mert a miniszterelnökünk nem segít (sőt, a jóindulatú szexizmust még támogatja is), de a hasonló ügyek kapcsán legalább megbeszélhetjük, hogy hol tartunk épp…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás Mit üzen számunkra a szexista poén miatt kirúgott szerb miniszter esete? bejegyzéshez

 1. Ez is a hitelességről szól. Egy miniszter ne szóljon be senkinek, még viccből sem! Amúgy nem is igazán vicces. És nem jó, ha valakinek csak a szex jut eszébe ellenkező nemű embertársairól. Jó, hogy lemondott.

 2. Nekem is a párhuzam jutott eszembe a belga miniszter asszonnyal. Ez az ember -állítólag- jól végezte a munkáját, mégis kirúgták, mert nem hiteles. Egy politikus közvélemény előtt így nem beszélhet és kész.

  • Oké, de a belga eü. miniszter esete a saját testéről-lelkéről szól, míg a szerb védelmi miniszteré meg a máséról: egyrészt a nyilvánosan megalázott médiamunkáséról, másrészt meg minden nőéről és érzékeny emberéről, akit sért a megnyilvánulása. Vagyis az egy dolog, hogy a saját testemmel mit teszek (táplálkozás, mozgás, műtéti beavatkozás stb. szintjén), de másokat nem korlátozhatok még verbálisan sem (emberi méltósághoz való) jogaikban.

   • Ez igaz! Egyébként amikor privátban (azaz nem a nagyközönség előtt hangzanak el ilyenek) azt szokták rá mondani, hogy “rossz az, aki rosszra gondol”. Mert hát ugye végül is ez nem volt konkrét, de erősen érthető a célzás, hogy is gondolhatta.

    • Van, aki szerint a fickó egoista módon az alattvalói főhajtásra, térdelésre gondolt… vagyis, hogy a közszolgálati média a kormány játékszere, és ő az úr, aki parancsol és diktál. Hát, az se szebb gondolat. :)

 3. “Mit üzen számunkra a szexista poén miatt kirúgott szerb miniszter esete?”
  Szerintem azt, hogy Szerbia mindenképpen EU tag akar lenni, és semmilyen támadási felületet nem akar hagyni (kivétel persze a vajdasági magyarok jogai).
  A másik pedig: Így kormányoz/PR akciózik egy JOBBIK-szerű neopopulista/nemzeti radikális párt.

  • Épp ezért mondtam, hogy mennyire más lehet már az a társadalom, amit ezzel lehet megvenni, nem a háromfilléres rezsicsökkentéssel meg a gyűlölködő plakátkampánnyal. És még ha az EU-nak is üzent, nem befelé: gondolj bele, nálunk egy EU felé tett hasonló gesztus – pl. melegkérdésben – micsoda ellenszenvet váltana ki. Meg hát jézusom, a jelenlegi kormány szabadon buzizik…

   • Szeretném ha igazad lenne, de szerintem nagyobb szerepet játszik az, hogy Szerbiában nincs 2/3, és az ellenzék sem feltöredezett béna kacsaként fuldoklik a saját emésztőgödrében, hanem a nagyon éles politikai verseny miatt a “középen” lévő mérsékelt nem túl elkötelezett szavazók véleménye dönt (vagyis kb. olyanoké, mint mi vagyunk). Ezzel ellentétben a FIDESZ-nek elég a saját elborult 1.5 millió szavazóját fanatizálnia. Nekik szól a “háromfilléres rezsicsökkentés meg a gyűlölködő plakátkampány” mi, az ellenzék szavazótábora, vagy a nem szavazó milliók le vannak magasról szarva.
    Mert megtehetik!
    Ez kb. a “seggfej” és a “rendes srác” közötti különbség. Szerbiában nem tehetik meg, ők így simogatnak vizslát.
    A másik különbség az, hogy az EU nem számolt a kelet-európai mentalitással. Onnantól, hogy bekerültünk, nem kell “nyalni”, úgy tenni mintha…lófaszt! Az EU a legkitűnőbb szalmabábú, mert akkor is kapsz tőle csokitortát, ha a bokáját rugdosod. Ez nem csak magyar sajátosság: a szlovák nyelvtörvény, a az előző román kormányok borult korrupciós ügyei, stb.
    (Ez utóbbit persze a CIA segítségével történt, és Magyarországon is megtennék, ha lenne potens kormányképes valaki, de nincs… remélem az LMP összeszedi végre magát 2018-ig, és felébred az ökoszociális álomból.)

    “…pl. melegkérdésben – micsoda ellenszenvet váltana ki.”
    Szerintem a nagy többség pont leszarná. Lenne egy fanatikus kisebbség (“Miattatok nincs mit ennem!” néni), de hát a Kossuth tér látott már jó pár ezer tojást.

    “Meg hát jézusom, a jelenlegi kormány szabadon buzizik…”
    De őket nem szabad ám, mert megvágnak 2 millával!
    Ungár Klára ≠ Herbert Garrison (SP 05/02)

   • A politikusok motivációjában fenntartom az állításaimat, de persze abban neked is igazad van, hogy a pozitív példa a társadalmat is pozitívan befolyásolja, különösen hosszútávon.
    A magyarországi helyzetre jókat mond Vekerdy:
    http://www.atv.hu/videok/video-20151216-melyik-gyerek-megy-vilagga

 4. Szerb ismerőseim nevében kérném, hogy ne “balkánozzunk” már, mert semmivel nem elegánsabb, mint a nőket lealacsonyító megnyilvánulások. Szerbiának, a szerb társadalomnak (és a Balkánnak) is vannak fejlett, és elmaradott részei, tagjai, de semmiképpen sem alacsonyabbrendű, mint Magyarország vagy a magyarok. Mint azt a mellékelt ábra is jól példázza…

  • Hogyne lennének, azt nem is vitatja senki. Például ez is egy feltűnően “európai” gesztus volt, de attól még
   – földrajzilag Szerbia a Balkán-félszigeten fekszik
   – eszmeileg, amit a Balkánnal azonosítunk, kitűnő iróniával felülmúltak.
   Egyébként sose felejtem el, 1998-ban a svájci barátnőm útikönyvében ez állt:
   “A magyarok szeretik azt hinni, hogy az országuk nem balkáni…” – ezen mennyit röhögtünk akkoriban basszus!

   • Töri szakos hallgatótársak mesélték, hogy a tanárok atyai gyengédséggel magyarázták el nekik: Közép-Európa de facto nem létezik, csak azért találtuk ki, mert nem akarunk Kelet-Európához tartozni :)

 5. Csak én érzek párhuzamot a szerb miniszter beszólása és Kövér László unokaszüléses szövege között? A következményeik miért nem hasonlítanak?

  • Én is ezt kérdezem. Miért szabad nálunk a kormánynak megmondania, hogy BÁRKINEK is hol a helye, mi a dolga, mit kéne csinálnia? Pláne, ha ez még bónuszként szexizmus is, vagyis egy nemet hátrányosan érint.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. 2015 forró témái – szerintem | Eszter's Offtopic
 2. Ingyenes a buli a nőknek: pozitív diszkrimináció vagy káros sztereotípiák? – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: