Aktuális

Így szerepelek a Marie Claire-ben, avagy grillsámán coming out

Most épp tök popsztár vagyok, a Marie Claire-ben szerepelek. Ez a január-februári szám, ami pénteken jelent meg. Beszterczey Judit írt egy remek cikket olyan nőkről, akik… izé, ugrálnak a tűz körül, meg ilyenek. Le is lettem fotózva a saját készítésű sámándobommal. Egy kis coming out, és néhány érdekesség a témában, ha már.

marie claire

1. Nem szoktam ezzel turnézni, de ha rákérdeznek, szívesen mesélek.

Amikor felmerült, hogy mesélhetnék a dolgok mikéntjéről, rögtön igent mondtam (azt hittem, pár sor lesz az egész, fél oldalban, kicsit benéztem). Aztán persze jött a szorongás, hogy na, majd biztos akad, aki full őrültnek gondol, esetleg – plusz bónuszként – szélsőjobbosnak. De nem baj, egy kis coming out legalább a hasonszőrűeket is közelebb hozza, meg egyébként is az a célom, hogy büszkén vállaljam az utamat, bármiről is legyen szó.

Két éve saját dobot is csináltam, azóta a nappalimban figyel a “ló”, és aki itt jár, az általában rákérdez. Ilyenkor elmesélem, hogy a baráti társasággal rendszeresen tartunk természetünnepeket, ahol énekelünk, csörgőzünk, dobolunk, táncolunk a tűz körül, és mindig többek leszünk a végén. A dolognak sem vallási, sem politikai színezete nincs, ez egy közösségi élmény, út önmagunkhoz, egymáshoz, a természethez… az egységhez.

Jól áll a kezemben a fúrógép, nem?

Jól áll a kezemben a fúrógép, nem?

2. Nyilván ettől még nem tartom magamat sámánnak. Legfeljebb grillsámánnak.

Léteznek bizonyos módszerek, amelyeket a világ minden sarkában használnak évezredek óta – egymástól teljesen független módon – a sámánok, akiknek temploma a természet és azt vallják, hogy minden él, minden egy, és minden mindennel kommunikál. Ennek a tudásnak egy része bárki számára elérhető és szabadon használható, még ha nem is leszünk ettől sámánok, akik az alanti világokba utaznak lélekdarabkákért, hogy így gyógyítsanak.

Nem hiszek abban, hogy egy-egy hétvégi tanfolyamon sámán meg táltos meg miegyéb lehetsz, viszont számos technika bárki számára működik, ha nyitott szívvel képes létezni, és van türelme befelé figyelni, utazni. Idén ősszel azt is megtapasztaltam, hogy még csak az erdő közepén egy kis tisztáson sem kell héjahéjahózni ehhez, hanem bárhol és bármikor elérheted azt a tudatállapotot… amihez a tűz csak segítség, kapu.

(A grillsámánság onnan jött, hogy pár éve egy téli napfordulós ünnepen a virslisütős tűz körül igen nagy mozgás volt, nagyobb, mint a sámántűz körül, mert éhesek voltunk. Volt némi komikum abban, ahogy forgattuk a fürslit a nyárson, íme, a modern grillsámánok így csapatják térdig hóban, gondoltam.)

Így vacsorál egy modern grillsámán

Így vacsorál egy modern grillsámán

3. …és nem, drog se kell hozzá. Se egyéb szerek.

Mi legfeljebb bort és/vagy pálinkát fogyasztunk, hogy könnyebben ellazuljunk. Meggyőződésem, hogy ahová drogokkal eljuthatsz, oda anélkül is, és a hallucináció például nem tartozik a célok közé. Amiről szó van, az egy módosult tudatállapot, számomra leginkább a dinamikus meditáció egy formája, amelynek során a természeten keresztül, annak segítségével élsz át egy sajátos, tiszta minőséget. Azt a kiváló connectiont, amihez nem kell wifi.

Ezen a ponton kikapcsolható az agynak számos olyan funkciója, ami sok energiát elvesz, és így a kreatív megoldások, a “helyes út” is jobban látszik, ahogyan a szervezet öngyógyító folyamatai is nagyobb teret kapnak. A közösség ereje pedig sokat segít abban, hogy megvalósításnak is meglegyen

Tavaly tavaszi kép

Tavaly tavaszi kép

4. Ez egy nagyon komoly bizalomjáték is.

A Marie Claire-ben szó esik parázsonjárásról is, ami most már a legtöbb céges csapatépítő tréning szerves része. A dolog spirituális háttere egy dolog, azt mindenki a saját világnézete szerint rendezze le, de az biztos, hogy itt a tűzzel játszik az ember, szó szerint is átvitt értelemben is. Az átvitt értelem a módosult tudatállapot. És persze az a közösség, ahol kimondod a vágyadat, amit megteremtenél, és mindazt, amit elengednél. Ahol az jön ki belőled, aki vagy – anélkül, hogy bárkinek is egy percig meg akarnál felelni.

Ezt nem adod akárki kezébe. Ahogyan a terapeutádnál, úgy itt sem. Én nagyon hálás vagyok azért, hogy olyan emberektől tanulhattam, tanulhatok rengeteget, akikért – megint csak szó szerint – tűzbe tenném a kezemet. Nem javaslok önjelölt mestereket és random szektákat senkinek, tessék szertartás előtt józanul, hideg fejjel tájékozódni, mibe mész bele.

A ló, ami parazsat eszik

A ló, ami parazsat eszik

5. Igen, komoly önismereti munkáról van szó, és gyógyulás is elérhető ezen az úton.

Ezek nagyon személyes, egyéni és természetükből fakadóan laboratóriumi körülmények között aligha ellenőrizhető dolgok, ezért soha nem promotálnám, hogy “mit érhetsz el” ezen az úton. Nekem vannak eredményeim, amelyek fontosak. Hú, de jó volt 2013 nyarán letenni a parlagfűallergiát, ami 12 évig keserítette meg az augusztus végeket, szeptember elejéket!

Ne úgy vágj bele, hogy el akarsz érni valamit. Mert azt olvastad, hogy ezen a héten ez “gyógyítsa” a rákot. Rábeszélni senki által ne hagyd magadat, de ha kedvet érzel hozzá, nyitott szívvel, elvárások nélkül lépj be a kapun.

No, valami ilyesmiről beszélek a Marie Claire-cikkben is.

rajz

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

21 hozzászólás Így szerepelek a Marie Claire-ben, avagy grillsámán coming out bejegyzéshez

 1. Grillsámán, mindjárt besírok. :) Majdnem olyan jó, mint a neugassámán. ;)
  Valójában meg nagyon jó ilyesmiket, őszinte személyes tapasztalatokat olvasni, mentesen minden marketingtől meg rádumálástól.
  Főleg egy popsztártól, na. :D

 2. Izgalmas utat választottál (persze mindenkié az és fontos, hogy mindenki megtalálja a magáét) és gratulálok a cikkhez. :)

 3. Amiért ezt a posztodat olvastam (kis fáziskésés :D) , most ilyen a hangulatom:

  Vállald érte a felelősséget! :)

 4. Wow, egyrészt gratula az interjúért – bár nem vagyok sajnos célcsoport, így nem veszem az újságot – ha esetleg lesz online verziója az interjúnak, akkor let me know és küldj egy linket.
  A másik: tényleg rémlett ez a dobcsinálós poszt, csak nem tudtam hová tenni, holott azért követlek már egy ideje és érzem az ezo vonalat (nem pejoratív értelemben).
  Jó volt olvasni és lehet egyszer én is benevezek egy ilyenre, sőt. A természet fontos és a jó társaság, barátok is. Úgy gondolom, hogy a városi (sőt már a kisvárosi lét) rákfenéje is a természettel történő kapcsolat elvesztése, ami szomorú.

 5. Mindig is érdekelt a sámánkultúra, a legelső játék, amit írtam a sámánizmusról szólt. Sajnos mindig van egy csomó egyéb dolgom, így mindig halasztgatom a témát, hogy majd egyszer elmélyülök benne. Ha Te grillsámán vagy, én maximum fotelsámán, vagy valami ilyesmi:

 6. A grillsámán mindig nevetnem kell, egyébként meg úgy örülök, hogy ez a téma is nyilvánosságot kapott. ;)

 7. Ezt a posztot most így megtaláltam. A kérdés: ez a kör mennyire zárt? Illetve ha az, akkor hol lehet ilyen köröket találni, amik esetleg nyitottak (google a barátom?). Én csak nyaranként jövök Magyarországra, de ilyesmit szivesen kipróbálnék…

 8. Kedves Eszter! Az elmúlt fél éjszakát a blogod olvasásával töltöttem (a Fb-ról keveredtem ide). Köszönöm az elgondolkodtató, felemelő, megnyugtató, inspiráló, mosolyfakasztó, megérintő szavaidat! Azt a sok energiát, figyelmet és szívet, amit az írásaidba beletettél!
  Az, hogy ehhez a cikkhez kommentelek, majdnem random. Annyiból mégse, hogy érzek valami sorsrokonságot. Én is egy korlátozó vallásban nevelkedtem, és onnan nyíltam ki egy világszemléletre, amiben nincs “tutit-megmondás”, van viszont természethez kapcsolódás, saját ritmusra találás, egymást támogató emberi körökhöz tartozás, és annak tudata, hogy “az-élet-nemcsak-kis-külön-bőrzsákokba-varrva-szaladgálás”. És sok-sok fejlődés.
  Ja és én is ENFP vagyok. ;-)
  Kívánom, hogy teljesüljenek legmélyebb vágyaid!
  Örüllek:
  Mari

  • Szia Mari, kedves ENFP-társ!
   Nagyon örülök, hogy itt vagy, légy üdvözölve közöttünk! Szoktunk jókat beszélni, meghányjuk-vetjük az élet dolgait, és röhögünk is rendesen. :)
   ps.: Ezt a posztot kicsit félve írtam, de azért mégis :), szóval köszi, hogy ezt kommentelted így randomra.
   Remélem, hallunk még rólad más téma kapcsán is,
   üdv
   Eszter

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Van, amikor tényleg nem jó ötlet “randizni egy nem kereszténnyel”, de… – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: