Aktuális

2+2=5

Van ez a Mutyiország, ahol azok járnak jól – nagyon jól – akikkel a kormány jóban van. És ez a kormány azokkal van jóban, akik azt mondják mindig, amit ők hallani akarnak. És ez bizony a szólásszabadságnak – s úgy egyáltalán, a demokráciának – hát…, nem annyira kedvez. Finoman fogalmazva. Amit a végén meg bizony mi – te és én, az állampolgár – szívunk meg, merthogy… bizonyos fontosabb – még az Ákos által feszegetett témánál is fontosabb – dolgokat előbb-utóbb nem lesz, aki kimond majd.

Ákos – a Fidesz megzenésített magyarhangja – mondta, amit mondott. Lehet vele egyetérteni, de akár vitatkozhatunk is. A vitához tartozik az is, amikor egy főszponzor – aki a nevét, a logóját, vagyis a brandjét adja a produkcióhoz – azt mondja, hogy a továbbiakban nem kívánja támogatni mindazt, amit a művész képvisel.

Aki a kommunikációs iparágban dolgozik, az tudja, hogy ezek a döntések – akárcsak a Vodafone ominózus TV2-bojkottja az Éden Hotel-ügy kapcsán – nem pusztán a humánum és a felebaráti szeretet mezsgyéjén születnek, hanem a márkaépítés markáns PR-fogásai, amitől profitot remél az adott cég. Azt mondják, hogy rentabilisebb ma már az egyenlőség mellett kiállni, mint az alárendeltséget támogatni, és ennek a civil szervezetek persze örülnek. Akárhogy is, a versenyszféra üzleti döntéséről – egy márkakommunikációs kérdésről – van szó.

Alig egy nappal azután, hogy a Telekom kilépett Ákos mögül, a kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal. Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy “elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.

Diszkriminálni! Érted, mintha nekem – cégként, a versenyszféra szereplőjeként – kötelességem volna olyasmihez adni a nevem, a pénzem, a márkám, ami számomra vállalhatatlanná vált. A Telekom nem diszkriminálta Ákost, hanem kerek perec közölte, hogy nem vállal közösséget a véleményével. És szavait bátor, inspiráló tettek követték.

Miért ne tehetné meg “ugyanezt” a kormány, vagyis miért nem hozhat olyan döntést, hogy ő pedig a Telekommal nem kíván azonosulni a történtek után? Két egyszerű okból. Az egyik az, hogy a versenyszféra és az állami szféra másképp működik: az állami szférában a pénz a miénk, az állampolgároké, ezért a hasonló lépések a más faszával vert csalánról szólnak.

És még miért? Ennél nagyságrendekkel lényegesebb szempont az, hogy a szólásszabadságot a demokráciában az garantálja, hogy az államnak nem szabad manipulálnia, zsarolnia a versenyszférát a saját céljai érdekében, hogy bárki – nem csak Ákos, aki a kormány szócsöve, hanem BÁRKI – szabadon megjelenhessen a páston a véleményével, fővesztés terhe nélkül.

Ha mostantól a gigacégek befogják a szájukat, mert rettegnek a kormány megtorlásától – ami ma még “csak” a mobilnet-előfizetés lemondása, de holnap akár a százmilliós stratégiai együttműködések megszüntetése is lehet – akkor azzal nem egy szűk csoport nyer, hanem az egész istenverte ország veszít, méghozzá eszméletlenül sokat: a szabadságát.

Magyarország kormányának erődemonstrációja egyértelmű: egyetértesz velünk, azt mondod, amit mi – bármi is legyen az – vagy megnézheted magad, irgum-burgum. Tényleg létezik olyan ember, aki azt gondolja, hogy közpénzen beleszólni a versenyszféra működésébe a saját ideológiai célunk érdekében bármiben is különbözik a Nagy Testvér azon tételétől, hogy 2+2=5?

És ennek most igazán semmi köze sincs ahhoz, hogy ki ért egyet Ákossal, és ki nem. Ti tényleg nem látjátok, mi történik?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

14 hozzászólás 2+2=5 bejegyzéshez

 1. De mi is látjuk! Jó a cikk!

 2. Hááát, is. Azért a kontinentális szokásokban a külső szabályzó mindig is erős volt, szemben az angol-szásszal. Ezért nem volt itt akkora hulláma a 2008-as válságnak. És a mostani lépés is látszik a tőzsdei teljesítményen. Akkor most ez üzletileg megérte?

  A másik kérdés: biztos, hogy mindegyik állampolgár ugyanezt gondolja? Akkor ez most a klónok harca?

  • A kommunikáció fontosabb ennek a kormánynak, mint az, ami mögötte van. Merthogy így üzent a helyi multiknak, hogy kussoljatok, ha más a véleményetek, bólogassatok, ha ugyanaz. Ez egy hosszútávú befektetés, ami garantálja a későbbi kétharmadokat is, vagyis fontosabb, mint a pillanatnyi üzleti eredmények.

  • Mit gondol minden állampolgár? És miért kellene ugyanezt gondolnia?

 3. Azt se teljesen értem, miért lenne véleménykorlátozás, hogy a Telekom kisétált Ákos mögül – az, hogy nem vállalnak közösséget a véleményével, miért is diktatúra? Miért akkora a meglepődés, hogy válasz érkezik egy civilizáltabb körökben meglehetősen felháborító kijelentésre?

  Összekeverni a szólásszabadság elnyomását egy marketing-megfontolásból elkövetett lépéssel súlyos fogalomzavarokat feltételez, és sajnos remekül láttatja, mennyire nem ért semmit a magyar társadalom a demokrácia működéséből.

 4. Dehogynem látjuk, és ki vagyunk akadva rajta… Sok szarság történik ebben az országban, de valahogy engem ez ütött meg a legjobban. Ezzel a lépéssel a kormány nem csak azt bizonyította, hogy hülye – amit már eddig is tudtunk róla – hanem azt is, hogy leszarja a demokráciát – ezt ha nem is tudtuk, sejtettük, de mégis direktben látni nagyon húzós.

  • FIDESZ = Fifikás Demagógok Szövetsége
   Jelszavuk:
   MUNKA(alapú társadalom)
   és BÉKE(menet)

  • Nem is az, hogy leszarja, hanem az, hogy egyértelműen ő kívánja diktálni a feltételeket, és ezt az üzleti világ főszereplői is jó, ha tudják.

   Azért persze eltűnődtem azon is, hogy egy Telekom nyilván nem hülye, pláne az origós ügy után: nyilván sejtették, hogy a kormány készül majd büntivel. Elképzelhetőnek tartom, hogy ez egy tudatos szakadás, és a háttérben már egy új ellenzék formálódik a Simicska-birodalommal karöltve, ezúttal nem civil és/vagy politikai, hanem gazdasági fronton… Lesznek még RTL Klubok is.

   Hát, remélem. :)

 5. Medvedisznóember // december 19, 2015 - 09:28 // Válasz

  Ha valaki pásztor és egy kígyó dézsmálja a nyáját akkor mit tesz a kígyóval?

  • Mire gondolsz? Hogy a népnek a diktatórikus lépésekkel szemben fel kéne lépnie, és már réges-rég az utcán kellene lennünk? Ebben van valami, mi minden dézsmát jól tűrünk, de igazi ellenállást csak az vált ki, ha 300, esetleg 700 Ft-ot kivesznek a zsebünkből (vizitdíj-automata, majd ennél a kormánynál az internetadó). Valóban abszurd, hogy 700 Ft-ért megmozdult az egész ország (jó, az adó a szólásszabadság elvesztésének szimbóluma is volt, ezt aláírom), de az ilyen ügyeknél nem érezzük azt, hogy dézsmálják a nyájat. :(

  • Miért is pásztor valaki? Amolyan középkori királyságban élnénk, ahol a király a jó pásztor egyben, az alávetett, uralkodójának hálás nép pásztora? Nem egy magát polgári pártként definiáló párt lenne kormányon, amely ugye államPOLGÁRok MEGBÍZÁSÁBÓL intézi az ügyeket, azaz magának a népnek az alkalmazottja (mármint a kormány)? Én teljesen azt hittem, hogy – ha nem is liberális de azért – demokráciában élünk.

 6. Uhh, megint egyetèrtek! Én is látom! Nagyszerű írás :)

  De mi a céljuk ezzel a propagandával? Nem csak 8 évig akarnak lopni, hanem legalább 20? Mert teljesen olyan befolyással dolgoznak, mint anno Hitler és a “bandája” a kezdetekben. De nekik úgyse lesz még csak lehetőségük se, hogy területeket akarjanak még foglalni. Akkor mi a célja ennek a politikának, ha nem ez? Hogy mindenki fèljen és kussoljon, míg ők nyugiban lopnak? Közben meg sötét emberek támogatják őket bagatell és demagóg elveik, ígéreteik miatt.

  (Elnézést, ennél finomabban nem tudtam magam kifejezni..)

4 visszakövetés / visszajelzés

 1. 5 dolog, amit a házelnök- és a művész úr nőképe körüli balhé megmutat nekünk | Tollam-Papírom
 2. Ezért egyre kevesebb a válás és születik több gyerek Svédországban | Eszter's Offtopic
 3. 2015 forró témái – szerintem | Eszter's Offtopic
 4. Ingyenes a buli a nőknek: pozitív diszkrimináció vagy káros sztereotípiák? – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: