Aktuális

Mit olvastam 2015-ben a neten?

Jó, jó, ha az ember cikkírásból él, nyilván követ kismillió híroldalt és portált, ez a napi rutinhoz tartozik. Meg aztán ott vannak a szeretett blogok is, lásd a jobb oldalsávban. De mi van akkor, ha kicsit jobban is szétnézünk a böngészőben?

Ki mit írt a böngészőbe 2015-ben? kép: theinquirer.net

Ki mit írt a böngészőbe 2015-ben? kép: theinquirer.net

Hazai terepen:

A naphoz 2015-ben is hozzátartozott az összes létező hírportál jobbrúl-balrúl, amelyek közül az Index.hu volt a kedvenc (a többi egyszerűen nem érte el ezt a szintet frissességben, színességben, stílusban), míg a a második helyen a Hvg.hu végzett a böngészőben. Relatív sokat néztem az Origo.hu-t is.

A blogosabb, mégis szerkesztőségi felületek közül a jó öreg Cink.hu volt a kedvencem, bár ritkán kommenteltem. Nagyon sajnálom a megszűnését, egy különleges kis sziget volt ez a nagy magyar médiatengerben. Hasonló műfajban (sok színes hír, gonzó és unortodox vélemény) olvasom a 444.hu-t és a 888.hu-t is, bár be kell látni, szakmailag az utóbbi azért nem ér – egyelőre még – az előbbi nyomába (és hát végképp nem a pártpolitikai orientációm mondatja ezt velem). Jobban szerettem akkor már – így jobbról – az amatőrségében is eredeti, élénk, személyes hangot tükröző Oxox.hu-t, ami szintén idén szűnt meg.Van sok jó írás a Kettosmerce.blog.hu-n, de néha már túl balra van nekem az, ami ott történik, az az igazság. Női fronton új kedvenc az Uvegplafon.blog.hu, akik elképesztő tudással és ügyességgel kezelik a fontos témákat, és jaj, nagyon örülök nekik. A Wmn.hu-t és a Vous.hu -t még csak most kezdem felfedezni, de ígéretesnek tűnnek azok is. Kihagytam valamit?

A direkte blogműfajban a preferenciáim nem nagyon változtak (megint csak: lásd oldalsáv, őket most nem listázom mind külön), de lett pár új kedvencem is. Nagyon tetszenek az utazós blogok, amik persze nem csak az utazásról szólnak, hanem egy elég markáns életszemléletet is átadnak bónuszként: Sargaruhaslany.hu, Backbacker.hu, Wanderlust.hu… csajok, akik hátizsákkal járják a világot egymagukban. Örülök a Nemvagyokbeteg.reblog.hu-nak is, mert tényleg tök kevés dolog van a neten a skizofréniával kapcsolatos személyes tapasztalatokról. És hát hála az égnek, hogy visszatért Tollampapirom.wordpress.com barátnőm, aki most újra rendszeresen ír.

Nemzetközi fronton

Nemzetközi fronton szerintem ugyanazt olvasom, amit mindenki más: a Huffinton Post különféle kiadásait, a Dailymail.co-uk-t és a többi pletykás hírportált a Mirror.co.uk-től a Metro.co.uk-ig. Nyilván a melóm kapcsán szoktam rá a dolgok könnyedebb végére, de ezek a lapok szerencsére az aktuális globális közéleti témákat is tárgyalják, így eljut hozzám minden, aminek el kell. Meg nyilván az is, aminek nem. Kíváncsi vagyok, a melófront változásával hogyan alakulnak majd a nemzetközi portálpreferenciáim 2016-ban.

A blog formátumú szerkesztőségi szájtok közül nyilván a kedvenc a Buzzfeed.com: ez nem csak a műfajában – a Bustle.com, Distractify.com, Boredpanda.com stb. vonalán – a legjobb, hanem amúgy is tökéletesen ötvözi a könnyed, szórakoztató tartalmat az igazán fontos, aktuális, mély, komplex anyagokkal (a viccesek közül át is vettem pár cuccot idén). Sokat kritizálták az elmúlt egy évben a Thoughtcatalog.com-ot, mert a “minden vélemény szabad” mottó égisze alatt homofób, szexista és rasszista tartalmak is megjelentek az ezeket nyíltan elutasító írások között, de nálam ez még belefér a koncepcióba: all thoughts are relevant. Szeretem még a Psychcentral.com-ot (és az EverydayPsychology.com-ot), az Elephantjournal.com-ot és a Comingoffaith.com-ot, és fantasztikus új beugró az Everydayfeminism.com: az van, hogy ők aztán minden létező kisebbség minden problémájával behatóan, színesen, kreatívan és mégis tartalmasan foglalkoznak, legyen szó gyerekkori abúzust átélt gender-bender aromantikus aszexuálisokról, verbálisan bántalmazott és megerőszakolt férfiakkal, ritka fizikai és mentális betegségben szenvedő emberekkel, interszexuális (régi nevén: hermafrodita) párokkal, és ezek különféle kombinációival (szóval, az egész gender-őrület precízen le van fedve, na). Ilyenkor látom, milyen színes a világ, és milyen sokféle formája van az emberi létezésnek, és erről jó első kézből hallani.

Itt említeném meg az Everydayfeminism.com oldalon 2015 második felében megismert kedvenc vloggeremet, Justin Dennist, aki elképesztően jól tud érvelni: kristálytiszta logikával és igazi emberséggel, és közben nagyon-nagyon szórakoztatóan. Nem kell szeretni, de ezt muszáj elismerni. Érdekesség gyanánt a bemutatkozása három és fél percben:

…ami alapján nyilván kiszámítható, hány gyűlölködő kommentet kap egyes, kényes kérdéseket feszegető videói alá. Ezekre a következőképp reagál, amin halálra röhögtem magamat:

Remélem, mindenki megkönnyebbült a videó megtekintése után, ha kapott idén szurkapiszkát, esetleg fenyegetőlevelet.

Na, és akkor most a rövid videós kitérő után a blogok, mármint igazi, egyszemélyes blogok: persze, olvastam Penelopetrunk.com-ot, mert hiába nem értek vele egyet RENGETEG-DOLOGBAN, mindig inspirál és elgondolkodtat, és ez fontosabb, mint a saját világnézetem visszhangja. Nagy hatással volt rám Jannerobinson.com is 2015-ben, aki az 500 szavasokat 450 dolcsiért írja (mármint a blogposztokat, nem a PR-anyagokat, azokért el sem tudom képzelni, hány milliót kérhet), ami kezdi felnyitni a szememet: nyitnom kéne az amerikai piac felé, “kicsit” más a vásárlóereje, mint a miénknek. Sajnos keveset ír – és ritkán csinál podcastot – Lemonadeforbittersouls.com, pedig őt is bírom.

Bizonyára tök sok mindent kihagytam, a specifikus szakmai oldalakat direkt nem említettem, csak a vegytiszta szórakozást.

Ti mit olvastatok a neten 2015-ben?

ps.: Holnap, december 31-én pedig jön a részletes blogstatisztika, konkrét számokkal, stay tuned. :)

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

10 hozzászólás Mit olvastam 2015-ben a neten? bejegyzéshez

 1. Én már alig olvasok valamit, csak Netflixet nézek nonstop, meg pár blog, pl. a tied. De köszi a tippeket.

 2. Hasonlóakat olvastam, válogatás :)

 3. Nálam még a felsoroltakon kívül a Vs.hu játszik, meg az Abcug. Az Abcugról te is írtál annó, tök jót. Kár, hogy nem alkotnak gyakrabban. Boldog új évet!

 4. Szia! Azt olvastam valahol, ha új kommentelő vagy, mutatkozzál be szépen, úgyhogy bemutatkozom: új kommentelő, jelen! Pár hónapja találtam rád, és nagyon élvezem az írásaidat, amit ezúton is köszönök! Külön köszi Jannerobinson.com-ot, nem ismertem, megnéztem, és szeretem:)) Ezt http://www.brainpickings.org ismered? Nekem nagy kedvencem. És ezt? annapurnaliving.com, 2015-ös felfedezett. Köszi még1x az összes inspirációt, maradok olvasód idén is! BÚÉK!

  • Szia, légy üdvözölve, örülök neked! Mindig klassz, amikor előkerül valaki, aki itt van egy ideje, és megszólal. :)

   Köszi a két linket, egyiket sem ismertem, de ígéretesnek tűnnek. Van egy “Kedvenc forrásaim” című Google-docs, ott gyűjtöm az ilyesmit. :)

   És persze BÚÉK!

 5. Én is a hvg-index-444 háromszögről informálódok, néha megfűszerezve Török Gábor vagy más, neves és legfőképp NEM ELKÖTELEZETT! elemző saját blogjával.

  Jobban szeretek TV-s elemzéseket és riportokat hallgatni házimunka, vagy edzés közben, ha valakit érdekel, akkor leírom mely műsorok online változatára gondolok, de fölöslegesen nem koptatom az ujjam. :)

  • Tényleg, Török Gábor, good point, igen, ő is.

   • Kár, hogy múlt év (most használom ezt idén először :) márciusában abbahagyta/felfüggesztette, de én csak most olvasom a régebbieket.
    Számomra még rajtuk kívül kötelező tananyag minden Nógrádi György és Róna Péter.

 6. Naponta jön az origo és hvg hírlevél, ezen kívül csak a 444!, amit rendszeresen olvasok. Vannak személyes blogok és oldalak, amit csak szórakozásból olvasok és a kellemes társaság miatt. Meg fogom nézni a fent említett oldalakat, de a 888-ból elég volt párszor, nem vagyok én fakír.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Ez (nem) ment idén: a 2015-ös blogstatisztika, számokkal és sztorikkal | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: