Aktuális

Néhány kép és szó arról, mit hozott a vasárnapi zárva tartás

Valamikor réges-régen, egy messzi galaxisban, amikor a boltok éjszaka is nyitva tartottak és vasárnap se zártak be, az áruellátás folyamatos volt. Bármit vehettél, bármikor. Te döntötted el, mikor és mit.

Ma? Péntek este, de legkésőbb szombaton délután már nincs a SPAR-ban, a TESCO-ban, a COOP-ban és a CBA-ban paradicsom, paprika, gomba és friss saláta. Avokádóról ne is álmodjunk, de van, hogy a tojásért is külön canossa-járásra van szükség.

A sor pedig kilométeres. Az emberek úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap. És szombatonként nincs is. A mellékelt fotók megmutatják, hogy néz ki a pult ezeken a délutánokon, bárhol fotózhattam volna őket.

Megértem az FMCG állóhajóit, egy szót sem szólhatok, mert a szerencsétlen vasárnap nem nyithat ki, a gombát általában – és sok friss zöldséget – csak egy napig tarthatja még pulton, persze, hogy fél, nem rendeli be, nehogy rárohadjon.

De én ettől még állatira ideges vagyok, amikor nem csinálhatok lecsót vagy tejszínes gombás tésztát friss salátamixszel. Igen, augusztusban (!) három boltot jártam végig, hogy paradicsomot és lecsópaprikát találjak, eredmény nélkül.

Igen, tudom. Csinálhatnék mást. És tudom, felkelhetnék hajnalban, hogy utazgassak és piacozzak. Van, amikor meg is teszem. De az esetek nagy részében csak rohadtul mérges vagyok, hogy egy puhapöcsű, inkompetens szarházi mondja meg nekem, hogy mikor mit főzzek, és még csak képen se tudom törölni érte.

És nyilván én szívok kisebbet, mint az, aki az állását veszítette el, vagy akinek a vállalkozása ment tönkre ebben. Esetleg aki családi vállalkozás élén áll, és minden vasárnap gürizhet, mert nem engedheti meg magának, hogy ne nyisson ki, alkalmazottat pedig nem ültethet be. Szóval, én még jól állok hozzájuk képest…

 

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

52 hozzászólás Néhány kép és szó arról, mit hozott a vasárnapi zárva tartás bejegyzéshez

 1. Én ma ettem két zsömlét melegszendvicskrémmel sajt nélkül (az nem volt itthon) mert már megint elfelejtettem, hogy ma nem lesz nyitva semmi. Oh well, még van itthon…. tészta. :D

  • Nem lehet megszokni. Főleg kocsi nélkül, hiszen minden hipermarket városon kívül van itt, ezért mindig kirándulásból hazatérve, vasárnaponként lehetett jól bevásárolni. :s

 2. Mi tegnap próbáltunk venni kenyeret meg banánt. Oké, utóbbi nélkül tökéletesen meglettünk volna, de, hogy kenyeret csak a Tescoban találtunk utolsó lehetőségként, szerintem siralmas. Nem is akartunk sokat tényleg, de akkor is. Engem nem zavar túlzottan, hogy vasárnap nincs bolt, de városonként egy nagyobb üzlet nyitva tartása szerintem nem lenne katasztrófa. Főleg, ha az ember csak enni akar, vagy elmegy kirándulni és épp hazafele tart vagy bármi egyéb.

 3. Mi minden nap vásárolunk, pénteken, vagy szombat délelőtt meg ott a hétvégi bevásárlás. A zöldséges meg vasárnap is nyitva tart. Amúgy régen, még anyum fiatalkorában nemhogy vasárnap, de szombaton se voltak nyitva a boltok (30-35 éve), hanem péntek délután bezártak. Mégis mindenki meg tudta venni, amit akart, mert meg tudták oldani. Nagyanyám pl. ebédszünetben ugrott ki vásárolni. Igazság szerint az emberek ezt az egészet túlreagálják.

  • Már bocs, igaz, nem anyum kiskorában, hanem kicsivel korábban olyan is volt, hogy a populáció mozgékonyabb és hímnemű része állítólag bunkóval kergette az ebédnek valót. Vagy összejött, vagy nem. Mint mostanában a péntek délutáni vagy a szombati lyukra futás.

  • régen mosógép sem volt, a technika sem volt fejlett, tehát felesleges is az új vívmányokat használni. persze ezt Önnek javaslom, hiszen a nagymamája is megvolt nélkülük ;) még régebben a nők nem is szavazhattak, el sem válhattak még is életben maradtak, szóval Önnek is minden szépet és jót kívánok! :)

  • Kedves androsama! Valószínűleg Ön is azok közé tartozik, akik szigorúan 8 órát dolgoznak, azt is reggeltől, nem futkároznak több gyerekkel több felé. Mindemellett az Anyuhoz járnak hétvégén ebédelni, aki már nyugdíjas és bármikor elbuszozhat ingyen a boltba, és a teleguruljkával több fordulóval kényelmesen bevásárol…… szerencsés!

  • @androsama – Sőt, 30-35 éve nem volt autó se, mégis utaztak valahogy az emberek. Málhával a vonaton ha úgy kellett. Sőt, 30-35 éve internet sem volt, mégis beszélgettek az emberek a kocsmában, Sőt, 30-35 éve ha párttitkár voltál, szinte mindent ingyen kaptál. Sőt, 30-35 éve nem volt mobiltelefon, mégis megoldották az emberek. Sőt, 30-35ezer éve kenyér sem volt, mégis valahogy megoldották. Isten bizony kiveri nálam a biztosítékot ez a “régen is meg tudtuk oldani” gondolkodás. Mindent meg lehet oldani, erről szól az életünk. Viszont ha egyszer valamit lehetne úgy is intézni, hogy ne kelljen “megoldani” – de csakazértse’, na az a baromság. 30-35 éve NEM volt alternatíva, ma meg már lenne. “Ezek” meg egy mondvacsinált indokkal befolyásolják, visszafordítják az időt. Másoknak. Na ezért nincs túlreagálva.
   Aztán meg: nem érdekel, hogy ő nem megy vasárnap boltba, nincs tévéje, vagy kidobja a távirányítóját, hogy azért néha mozogjon is, nincs autója, füstjelekkel kommunikál, nem használ gumit vallási alapon, mittudomén, az legyen az ő hobbija, de ha pl. nem oltatja be a gyerekét, bezáratja a boltot vasárnap, kötelezővé teszi a hittant az iskolában, meghatározza más _normál_ életvitelét, az nettó görénység (már dezolé a görényektől).
   Na ezért sincs túlreagálva.
   Mert mi lesz a következő gusztusmentes lépés?
   Megbüntet a NAV ha odaadsz a szomszédnak egy kiló lisztet vasárnap az meg kifizeti?
   Lecsukat, mert igaznak tartod az evolúciót?
   És ezért sincs túlreagálva.

   • Hú, de szép kerek összefoglaló volt ez, András, nem is csak erre, hanem az egész mentalitásra, a “régen is megoldottuk”-ra. Kéne erről is egy poszt, egy szatirikus. mert hát tényleg, régen is meg volt oldva minden, csak hát ha van egy fejlődés, egy előrelépés, akkor erőszakkal miért kéne visszamenni a fejletlenebb rendszerbe. A múltba, a túlhaladottba, a lejártba, a bonyolultabba, ahelyett, hogy örülnénk annak, hogy már könnyebb, jobb, egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb. Tényleg, minek a mobiltelefon is, hát régen is megoldottuk, hogy otthon vártuk a hívást, nem? Eleve teló is minek, hát van posta is, nem? Posta is minek, hát van galamb, nem? :)

 4. Annie Montrose // január 10, 2016 - 15:40 // Válasz

  Hogy én mennyire utálom ezt a vasárnapi zárva tartást!
  Tegnap este nénikém meg bácsikám elmentek a fogarasi út Tesco-ba, és elhűlve hívott fel, hogy semmi, de tényleg semmi nincsen, le van fosztva, tele vannak a kasszák. Kérdem én, ki a bús fenének jó ez? Egyik haver sem gazdagodik meg belőle, hiszen sokan inkább elvből sem mennek be CBA-ba, Coopba, stb… Én szerencsére BP-n élek, ahol elég sok lehetőség van találni végszükség esetén boltot (Jó kis Mannák meg Ronik…) de vidéken milyen lehet?

  Az meg, aki azt mondja, hogy nagyanyáink meg anyáink idejében is zárva voltak a boltok, elgondolkoznak egyáltalán? 30-40-50 évvel ezelőtt más volt a világ! Szeretnék vissza a hétfői adásszünetet is? Esetleg minden péntek internet nélkül?

  Rohadtul lesz.rnám, hogy ki uralkodik addig, amíg hagynának élni, De! Turkálnak a pénztárcámban, a bugyimban, ki van mondva, hogy rossz ember vagyok, mert nincs testvérem (abba ne menjünk bele, hogy van egy féltestvérem, akivel a kapcsolatunk minden, csak nem rendezett és kiegyensúlyozott…) Mi jöhet még?

  • Ez egyébként valami közkeletű tévedés, hogy a CBA-k nyitva vannak. Van olyan is, tudom, de pl nálunk a CBA is ugyanúgy zárva van vasárnap, mint az összes többi bolt.
   Ez az elvből nem megyek be, hát, oké. Én pont szarok az elvekre, amikor jártamban-keltemben a CBA esik útba, és megtalálom ott is amit keresek.

 5. Én át tudom érezni mindkét oldalt, mégis inkább a zárvatartás mellett vagyok. Rengetegen dolgoznak üzletekben, (és aki nem vesztette el az állását e miatt) azok legalább egy nap biztos együtt lehetnek családtagjaikkal, barátaikkal. Saját tapasztalatból írom, hogy több műszakban dolgozni, össze-vissza, random, melyik nap, nem egészséges. Nagyon ritka, sőt, ünnepnapnak számított, ha valaki hétvégén volt szabadnapos. Mióta vasárnap nincs bolt, mi pl. listát írunk hétvégére, hogy ne hagyjunk ki semmit, és bejött. Nem is hiányzik. Inkább raktározunk otthon több mindent, fagyasztóban, pincében. Szerintem át lehet szokni.

  • balettbenugralo // január 10, 2016 - 18:33 // Válasz

   Nem írtad, hogy te dolgoztál-e vasárnap, csak a több műszakot. Mert ha téged nem érint, akkor más munkahelyével vered a csalánt.

   Én pl olyan üzletben dolgozom, ahol vasárnap is nyitva tartottunk. És GYŰLÖLÖM, hogy be kellett zárni, mert órabérben dolgozom. A családomat eddig is megoldottam, hogy ellássam és minőségi szabadidőt is tölthessek vele. Viszont most kiesett legalább annyi munkaidőm, hogy havonta minimum 16000,- forinttal kevesebb jut mindenre, amit senki nem pótolt. Korábban be volt osztva, hogy a kollegákkal felváltva oldjuk meg a hétvégét, ezért pihenésre is volt idő. Most csak idő van, de nincs miből fizetni pl mozijegyet vagy jégpálya belépőt.

   Boldog vagyok, hogy ti a listával megoldjátok a dolgot, de nekem pl itt az egyszobás kis lakásomban nincs pince és nem fér el egy fagyasztó sem. Viszont ha szombaton dolgozom, egy egész órával korábban indulok reggel, hogy nyitás előtt meg tudjam venni a nem romlandó kajákat, akkora a sor a boltban. Régen ezt ebédszünetben csináltam, de most nem végzek annyi idő alatt. Ráadásul annyira átrendeződtek a vásárlási szokások, hogy a mi üzletünkben lassan kiszámíthatatlan, mit mikorra rendeljünk. Eddig volt a forgalomnak egy ritmusa, ami totál felborult és csak mostanában kezd egy egészen másik ritmus beállni.

  • @Hajni: A munkarend egy szerződéses megegyezés a munkáltató és a munkavállaló közt. Én is van, hogy egy hétig ügyelek, olyankor egy hétig nem mehetek gyakorlatilag sehová, És pl. hamvas koromban imádtam 24/48-ban dolgozni. MINDENRE volt időm,
   Viszont ezt vállaltam és nem vertek bottal, hogy márpedig ezt csináljam.
   És kapom érte a napi kompenzációt.
   Meg lehetett volna ezt a vasárnapi “haddmenjentemplomba a dóógozó” témát oldani máshogy is, anélkül, hogy szétverik a rendszert.
   (ráadásul ott van a látható fizetéscsökkenés, műszakpótlék kiesése, esetleg munka elvesztése).

  • Dolgoztam huszonévesen összeszerelő üzemben, ahol volt, hogy vasárnapra is behívtak minket, és persze én mindig örömmel mentem, mert kicsivel több, mint másfélszereset fizetett az alaphoz képest. A többség imádta ezt, és mindig reménykedett, hogy be leszünk hívva, lesz munka. Mindig a hét elején jelentették be, ha kellettünk, és akkor nagy volt az öröm.

   Aztán dolgoztam 6 nap munka + 3 nap szünet felállásban is, vagyis a pihenőnapok mindig más napokra estek, az alapbér pedig az addig elért legmagasabb alapbérem volt a becsúszó hétvégék miatt. Őszintén szólva soha nem fogom megérteni, hogy a hétfő-kedd-szerdára eső pihenés mivel rosszabb, mint a péntek-szombat-vasárnapi, ha csak nem 19 éves bulikirály az illető, aki minden hónap minden hétvégéjén reggelig partizna. Ráadásul ez nem is MINDIG marad ki, hanem változik, mikor esik rád épp hétvége, vagyis attól még a többi hétvégén az is tud a családjával lenni, aki az előzőn épp dolgozott, és a család többi tagja a munkája és a suli miatt csak szombat-vasárnap szabad a komplexebb, egésznapos programokhoz. Csak többet keres, annyi.

   Aztán ott van az, akinek családi vállalkozása van: neki kell bent ülnie, mert nem teheti meg, hogy nem nyit ki, hat napból nincs meg az a forgalom, hogy megérje. Ők panaszkodnak, hogy végképp tönkrement a családi életük, mert most már MINDEN VASÁRNAP dolgoznak. Az alkalmazott meg – mert éjszakása mindig külön volt, kettő, váltott műszakban – meg mehetett az utcára. megérte Semjén Zsótinak, mi? :(

   • gemstonemine // január 11, 2016 - 23:13 // Válasz

    Amikor először szóba került a nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartása, az első gondolatom az volt, hogy ez igazi aranybánya lesz a kisebb boltok, családi vállalkozások számára -és így is lett. (Ismeretségi körben, sőt családban is van néhány kiskereskedő.) Van, ahol vasárnapra biztonsági őrt kell alkalmazni, mivel szinte egész nap kisebb sor áll a bolt előtt. Éppen ezért apró ellentmondást érzek abban, hogy amíg te vagy bárki más bevallottan szívesen dolgozott/dolgozik vasárnap megemelt fizetésért, addig van olyan kereskedő, aki tehernek érzi a (számára egyébként rendkívül jövedelmező) vasárnapi munkavégzést.

 6. nincs nyitva semmi vasárnap? nekem ez új.

  • nincs családom…….eddig vasárnap vásárolgattam, hogy elteljen a hétvége. Így csak a szobafogság maradt vasárnapra.Hurrá!

   • Akkor kezdj el ÉLNI! Nemcsak a bolt van a világon. Tudod lehet olvasgatni, filmet nézni, kézimunkázni, elütni az időt. Esetleg jó időben sétálni egy nagyot a közeli parkban (ha van park). Ez a “csak a szobafogság marad” meg szörnyen szenvedős duma, ne haragudj Irene.

    • Ez a kényszer, hogy megmondják emberek más embereknek, hogy mit csináljanak a saját életükkel, csak mert a véleményük nem egyezik, na ez a magyar élet lépfenéje.

    • Mi is erről beszélünk: lehet sok mindent csinálni (felsorolás), csak a listáról ki lett véve valami. Ráadásul, amit felsorolsz, az kb, szórakozás, hobbi, a vásárlás meg ha van is, akinek hobbi, másoknak nem az, hanem szükséges valami, hogy legyen mit enni, mit felvenni, stb. Szóval, az egy téves elképzelés, hogy a felállás úgy néz ki, hogy vásárolok vagy sétálok meg kötögetek, felnőtt ember vagyok, el tudom dönteni, mi a jó nekem, mit akarok, mit szeretnék kezdeni az időmmel.

    • Honnan veszed, hogy nem él? Nem mindenki szeret ám 0-24-ben sétálgatni fagyban. És ha haverokkal találkozna, mert együtt szeretnek mittudomén gatyát venni? Ez is egy szempont ám, hogy valaki az időt szeretné eltölteni és akkor mi a baj?

    • maszturbálj Irene. elképesztő, h valakinek ez az egyetlen épkézláb programja bármelyik napra, h shoppingol. az ilyen emberek életképtelenek.

     • De milyen jogon szól bele a kormány, hogy mit tegyen az állampolgár? Ez itt a kérdés. Az összes többi teljesen szubjektív értékítélet, ergó egy vitában nem releváns.

    • Csatlakozom az előttem szólókhoz. A leginkább az a felháborító, hogy a kormány megmondhatja, mit tegyen a vállalkozó a vállalkozásával (akár kicsi, akár nagy), és a többieknek azt, hogy mikor, mit és hol vásároljanak. Tökéletes kontroll.

 7. Én azért a 30 évvel ezelőttit nem hasonlítanám össze.Én is éltem akkor,láttam hogy 8 órát dolgoztak az emberek,Manapság rohanó világban élünk és sok munkahelyen ebédidő sincs ,hogy kimenjünk vásárolni.Ahogy “androsama ” írta,mindennap vásárol így őt nem érdekli a vasárnapi zárvatartás,de higgye el, a nagyon-nagyon sok dolgozó embert érdekli.

 8. Én csak egy nyarat töltöttem Budapesten, de amikor visszaköltöztem Romániába még hetekig bennem volt a frász, hogy vásároljak be, mert holnap vasárnap. Csak kósza gondolatként futott át az agyamon, belém ivódott az a pár vasárnap emléke, amikor korzóztam végig az utcákon kaját keresve.

 9. De a kormány egyáltalán minek szól bele, hogy ki, mikor nyitja ki a boltját? Ha a boltos vasárnap nem akar kinyitni, hát ne nyisson. Ha meg kell neki a hétvégi forgalom, hadd dolgozzon, de az alkalmazottait fizesse meg nagyvonalúan.

 10. Az élelmiszer egy dolog, az – nehézkesen ugyan, de – megoldható. Viszont a tartós fogyasztási cikkek beszerzése, az rémálom. Csak a szombat áll rendelkezésre, hogy vegyél (a gyereknek) cipőt vagy ruhát, amit fel kell próbálni, elmenjetek pár áruházba megnézni, hogy kiválasszátok a TV-t, mosógépet, netán könyveket böngéssz a könyvesboltban.

  • Ezt ne is mondd: nálam ugyan gyerek nincs, de súlyosbítja a helyzetet, hogy munka mellett szombaton iskolába járok – vagyis hétköznap a munka miatt, szombaton meg az iskola miatt nem érek oda nagyjából sehova sem. Tehát válogathatok, hogy hétköznap munka után rohanok hogy legyen egy-másfél órám egy bevásárlóközpontban beszerezni ami kell, vagy szombaton egy munkaidőnyi tanítás után…Brrrrr.

   • Nálam pont ugyanez van, hétköznaponként munka és suli, szombaton csak suli. Szombat késő délután mire végre elkezdődik a hétvégém, semmi kedvem plázázni, inkább alszom vagy találkozom a barátaimmal. Emiatt már egy éve nem vettem ruhákat magamnak, és most már csak szakadt farmerjaim vannak. Igazából egész poén, úgy érzem ez az új stílusom, de karácsonykor sikerült kicsit megbotránkoztatnom a távolabbi rokonaimat. :D

 11. Nekem szerencsém, hogy itt van a sarki fűszeres, akihez szinte mindig át lehet ugrani, nagyrészt ott vásárolok jó ideje, de ettől még utálom a vasárnapi zárva tartást. A szupermarketeket egyébként is kerülöm, mert termelői cuccokon élek, egy ideje meg főleg feldolgozatlan élelmiszereken, amit máshol szerzek be. Múltkor viszont elmentem az egyikbe szombaton, és kb. 45 percet álltam sorban a pénztárnál, azt hittem, felrobbanok. Azt nem szeretem még, hogy kb. minden szombatra szorul, és egyszerűen nincs annyi időm, hogy mindent megvegyek, elintézzek egy napba szorítva. Most pl. vennem kellett fülhallgatót, ruhákat, egyebeket, és az idegesítő, hogy rohanni kell, ha szombaton mindent be akarok szerezni, miközben szombaton sok minden mást is szeretnék csinálni. Szóval, engem leginkább az zavar, hogy olyan, mintha előírnák, mikor mit csináljak, nincs választásom. Nincs az, hogy pl. szombaton pihenek, vagy itthon csinálok ezt-azt, és majd vasárnap vásárolok. Hanem szombaton KELL vásárolni.

  • Lehet, hozzad fordulnek majd nemsokara inspiracioert. Epp azon vagyok, hogy a bevasarlasaim es blokkjaim alapjan felallitsak valami statisztikat, hogy alapcuccokbol hany kilot/litert/darabot fogyasztok el egy honapban, hogy jobban tervezzem a bevasarlasaimat, es ha megvan, rem szivesen szereznem termeloktol amit lehet.
   Ettol fuggetlenul halalosan bassza a csorom a vasarnapi boltbezaras, foleg egy olyan nap utan, mint a tegnapi, amikor 3-ra koncertre mentem volna majd nagyszamu vendegekkel haza zarasig. Igy megprobaltam koran kelni, indulni bevasarolni (huto kongott) am masfel orai sozas, lapattal jegtores, vizforralobol forrovizontessel sem sikerult osvenyt kialakitanom a jegtablak kozott/alatt annyit, hogy atmenjek a (keskeny) utca tuloldalara a kocsihoz. Kozben kepek peregtek le lelki szemeim elott nemcsak a masnapi ehezesrol, de arrol is, hogy ha nem szerzek hamarosan sot, belathatatlan ideig leszek a hazba arva etlen-szomjan. A meregdraga, nagyszemu, rozsaszin himalaja som is rament a dologra, remelem, legalabb annyi haszna lesz, hogy majd egy kesoi kor geologusait jol osszezavarjak a csak Tibetben elofordulo vegyuletek a godolloi domsbag egy meglehetosen jol korulhatarolt helyen. Olvasztasra mindenesetre nem jo

 12. Pont most szombaton kellett szembesülnöm azzal, hogy a kisváros ahol lakom szombat délben leáll hátfő reggel 8-ig. Ebben csak az a pech, ha 3-kor érsz be vonattal, és még be kell vásárolnod…

  UI
  Önnek új üzenete érkezett!

 13. Mi régebben viszonylag ritkán szoktunk vasárnap vásárolni, valamint általában be vagyunk spájzolva tartós élelmiszerekkel meg fagyasztott cuccokkal, szóval az sem fordul elő, hogy nincsen kaja otthon, amiből főzni lehetne, és boltkóros sem voltam, hogy shopingolással töltsem a napjaimat, ettől függetlenül utálom a vasárnapi zárva tartást. Tudom, hogy régen is ez volt, és a kis faluban, ahol felnőttem minden nap csak délig volt nyitva a bolt, és egész hétvégén is zárva volt, de most azért már más időket élünk.

  A legdühítőbb számomra az egészben nem is a gyakorlati oldala, hiszen azt meg tudom oldani – az ember nagyon sok mindent meg tud oldani – hanem az, hogy a kormány fogja magát, kitalál egy ilyen szabályozást, és tetszik, nem tetszik rányomja az emberekre. Ez az, ami igazán gáz, nem az, hogy nem tudok vasárnap Tescózni.

  • En nem feltetlenul akarok vasarnap Tescozni, de pl Arkadozni igen. Beulni a Libribe, vegigolvasni az ujonnan kiadott konyvkinalatot, inni egy KVt a Freiben, megnezni az aktualis ruha-cipokinalatot, mert sajna olyat nem tudok venni celiranyosan a piac idonkenti felmerese nelkul. Lemenni ebedelni vagy at az IKEAba. Es nagyon de nagyon aterzem, hogy mas egyedulalloknak is ez a kis kellemes a hetvegeben, szinte emberekkel talalkozas, netan k nagy vendegsereg szivesen latasa a konyvtaraban nyilvanos olvasasra, akiknek a kavesbogreit se kell sajatkezuleg elmosnia a szeansz vegen. :)

 14. Emlékszem gyerek koromra, falun abszolút nem volt gáz, hogy hétvégén a kis boltok csak szombat délig dolgoztak és 11-kor már eladták a felírt kenyeret, ha nem mentünk érte. Vasárnap meg délelőtt 7-10-ig nyitva volt a nagyobb élelmiszerüzlet, meg a templom melletti újságos és tökmagos. Persze falun sosem volt hiány alapélelmiszerekből, hisz voltak tyúkok otthon, lógtak a füstölt kolbászok, meg terpeszkedtek a befőttekkel teli stelázsik a spájzban, lisztből is minimum 25 kiló volt otthon. Igaz télen nem is láttunk paprikát meg paradicsomot, legfeljebb savanyú káposztát, meg szilva kompótot. Gomba meg avokádó, kérlek! :)
  Városon sokkal jobban érződik a hiány, hisz itt nincs udvara, meg kertje az embernek, sőt állatai sem – kivéve párat az ismeretségi körből, sajnos azok nem tojnak két sárgájú tojást sem. Gyakran megesik velem is, hogy teljesen kifelejtem a szombati bevásárlást és az előző random ünnepkor anyum által csomagolt backup töltött káposzta ment meg a fagyasztóból.
  Szerintem egyébként lassan majd belerázódnak az emberek a zárva tartásba és kicsit megpróbálják átszervezni az életüket. Vásárlói szempontból ez egy nehézség – sajnos nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy péntek-szombaton meg iszonyat tömegek vonulnak beszerezni hétvégére (meg a véletlenszerűen bekövetkező apokalipszisre). De ezt leszámítva nem egy belehalós dolog.

  A másik részét nézve viszont fontos megállapítani,hogy ez hány munkahely megszűnésével járt és hány család szívta meg amiatt, mert még a minimálbér sem lesz meg, mivel a kormány nyomott egy merge-t a vasárnapra meg a családra, üres asztallal. Én ezen jobban felháborodnék, mint hogy nincs saláta mix – amúgy azt én is nagyon szeretem, épp szombaton is az volt az ebéd igaz még pénteken délben vettem meg, mikor kiugrott az ebédemért…

  • Oké, a falu, a hagyományos falu egészen más, mert ott a többség önellátó. Aki önellátó, annak aztán tényleg mindegy, mi mikor van nyitva. Ma már egyébként egyre kevesebb az önellátó falu, legalábbis mifelénk… nem tudom, Szerbiában jobb-e a helyzet. Ez ugye attól is függ, mennyire támogatja egy kormány a vidéket, és hát nálunk e tekintetben nem annyira fényes a helyzet, ezért a falvak (már a Bp. agglomerációjából kikerülők) elnéptelenedtek, elöregednek. Sajnos, teszem hozzá, mert szomorú ez az egész. Ismerős a bodonyi házát négy éve árulja bagóért, pedig gyönyörű, modern ingatlan.

   Nyilván az embernek az avokádója egy kváziirodalmi példa, a sztori legsúlyosabb aspektusa az, hogy az állam mondja meg, hogy a a vállalkozó, az alkalmazott és a vásárló mikor mit csináljon, és ez a kiskereskedelem egy teljesen fölösleges, destruktív korlátozása, amiben nincs nyertes. nyilvánvaló, hogy erőfitogtatás az egész: mi ezt is megtehetjük, hatalmunkban áll. “Ezután jöhet a szingliadó is, vagy bármi egyéb” – mondja az MSZP kissé demagóg retorikája, de valóban: az üzenet az, hogy “bármit megtehetünk”.

 15. Én hiányolom a szavazógépből a pozitív dolgokat, hogy kinek teremtett munkát, megélhetést, szabadidőt. A fő probléma amúgy nem az, hogy bevezették a vasárnapi zárvatartást, hanem pont ellenkezőleg. Hogy a rendszerváltással kinyitották őket. Mindenki belekényelmesedett, hogy mindig van minden, most meg picsignak mint az ovisok hogy elvették. Itt Németországban sosem voltak nyitva vasárnap a boltok és lám nincs rinyálás. Ez az egész hajcihő nevetséges FWP. Legalább akkora tragédia, mint hogy nem lehet tölteni az új ájfont a régi töltővel. Szerintem vannak égetőbb dolgok is mint ezen lovagolni. Mellesleg nem vagyok kormánypárti se kdmp-s bármilyen furcsán hangzik. Én is azért dolgozom külföldön, mert a kormány ellehetetlenítette a korábbi cégemet, de ez egy ilyen bicikli. A legtöbbször van kiút. Csak nem nyervogni kell, hanem gondolkodni, és cselekedni, “…mert aki sír, attól el kell venni.”(ha érted hogy értem)

  • Öö, kinek teremtett munkát, megélhetést? Na ezt a részt én is hiányolom.
   Alakultak esetleg újonnan recruitolt közmunkás-brigádok a bevásárlóközpontok ajtajainak őrzésére, nehogy kinyissák vasárnaponta? Esetleg elgáncsolólegények a bejárat előtt? Körömrekoppintó-szakemberek boltkilincs felé nyúlóknak? (Ez utóbbi különösen üdvözlendő lenne, mint olyasmi, ami szakképzést is igényel.) Avagy?

   • Azért elég LOL, hogy egy visszakérdezésből is sikerült egy cinikus ódát generálni. Ez elég trollos volt :)

    • Akkor nevessél egy jót. Nem sok ilyen hang hallatszik úgyse erről a témáról.

    • Szerintem a visszakérdezés ez esetben jogos, mert a megjegyzés egy jóhiszemű tévedésre/félrevezetésre épül. Az igaz, hogy valóban pozitívnak érdemes lennünk, de a konstruktív attitűd itt épp az, hogy a kormány ne korlátozza a kiskereskedelmet, mert az se a vállalkozónak, se az alkalmazottnak, se a vásárlónak nem jó, ezért szólaljunk fel ellene. :)

  • Kinek teremtett munkát? Két ismerősöm pl. elveszítette az állását, mert a bolt sokat veszített a vasárnappal. Üzletközpontban, nem tudták kicsengetni a bérleti díjat.
   Most nagyon a család megy, első lépésként bezárták a boltokat, hogy mindenki otthon legyen a családdal. Csak tudnám a kocsmákat és a dohányboltokat miért nem zárták be? Hogy tuti otthon legyen a család? Ez nem belekényelmesedés.

  • Jenő, Németország más műfaj, mert
   – gazdaságilag elég erősek ahhoz, hogy ne nyissanak ki, megtehetik: nálunk az egyszeri kisvállalkozó sem teheti meg, akik – lol – “védene” a törvény, mert ki kell nyitnia, hogy megéljen, csak ő így egész hónapban nem lehet a családjával hétvégén, és az alkalmazottját is el kell bocsátania
   – a németek piacrendszere legendás, az ott teljes egészében pótolja a zárva tartást: nem ám maximum 12-ig van vasárnap piac, hanem általában 6-ig, 7-ig, nyáron még tovább, és a piacaik nagy és átfogó piacok, óriási termékkínálattal. Ráadásul én még Münchenben is 2 euróért úgy jóllaktam vacsorára a piacon (érted, vacsorára, vacsoraidőben), hogy ülni se se tudtam vagy két órán át.

   Ilyen piacrendszer mellett én se picsognék, mint egy ovis, de nálunk a piac
   – relatív kevés, messze van, kocsi nélkül nem oldod meg, míg bolt minden sarkon adott
   – déli 12-kor bezár, de 11-re már kb. semmi nincs
   – a termékpalettája általában elég szűkös.
   Ergó nem lehet összehasonlítani a német rendszerrel a miénket semmilyen szinten.

 16. Hát ez az. Megszoktuk a jót. Most meg azt, hogy nyitás után egy órával érdemes menni, mert akkor talán ki van pakolva az áru. De nagyon későn se menjél mert vagy tömeg van, vagy áru nincs már. Reggel nem tudok vásárolni, mert kétfelé viszem a gyerekeket és én megyek harmadik irányba. Munka után öt óra, mire hazaérünk, cuccokkal, tök jó, hogy ledobhatom őket, és fordulhatok vissza a gyerekekkel vásárolni, hát imádom. Amúgy is minden ügyintézés 8-16 óráig van, mit nekem egy napi bevásárlás.
  Ami egyébként zavar, nem is a mindennapi kenyér, mert a pékségbe beszaladok, tejet este is lehet venni, szombaton meg a húsneműt vagy hét közben bármikor, hanem az, hogy pl. az üzletközpontok sincsenek nyitva. A nyamvadt kis városomban nem lehet pl. ruhát, cipőt kapni, hacsak nem kínait akarsz, de nem azt akarok. Én dolgozok szombaton is, tehát mikor tudnék vásárolni, vasárnap vagy este (de akkor megint más dolgom van), nem, nem élelmiszert, hanem tartós cikket. Nem igaz, hogy legalább délig nem lehet nyitva egy pláza vagy más üzletközpont, hogy egy nyamvadt bakancsot tudjak már venni a gyereknek, mert hét közben kb. este 8-ra érnék haza, ha még felnyalábolnám az iskola, munka után.

  • Matifa:Köszönöm hogy bizonyítja a pontomat és ovis módjára gúnyolódik. Átlag magyartól nem is várható el más. Az én környezetemben több bolt is nyitott kihasználva a lehetőséget. Több boltos ismerősöm örül amúgy a szabad napnak. De ezt persze senkit sem érdekel mert ezek pozitív dolgok.
   Oliv08:Ha részmunkaidőben dolgozna ugyan ennyiért, nem lenne túlhajszolva és alulfizetve. Szerintrm ezek a dolgok súlyosabbak mint a zárvatarzás. Túl alacsony reálbérek, a rendes munkahelyek hiánya, részmunkaidő hiánya, az elégtelen pótlékok/járulékok, nemek közti béregyenlőtlenség stb stb. Ezek sokkal fontosabbak. Sajnos ha mindezek mind megoldódnának, akkor is ezen rugóznátok, mert a borulátás és az elégedettlenség nemzeti sport. (És persze itt senki sem szavazott a fideszkádéempére ugye? Mindenki tagja valamilyen szakszervezetnek vagy pártnak és ott is ugyan ilyen vehemenciával adja elő a sérelmeket ugye? Mindenki sztrájkol és tüntet vagy legalább aláír egy offline petíciót ergo minden tőle telhetőt megtesz azért hogy valami változzon.)

   • Pocsék a munkarendem, ez van, gyerekcucchoz meg gyerek is kell, szóval hiába érnék én rá de. meg szombaton vásárolgatni, nélküle nem megy.
    Nos, ha normális bérek lennének, akkor nem a kínai élne meg a városban, hanem a minőségibb árut kínáló boltok is, nekem sem kellene 30 km-t utazni ruháért, cipőért és nem lenne probléma. Szerintem nincs ember, aki támogatná a vasárnapi boltbezárást, szóval gyűjthetsz te, meg sztrájkohatsz is, másnap már vásárolhatsz minden nap, nem lesz akadály a munkaidő. (Lehet, állami cégnél megy a sztrájk, engem kivágnának.)

    • Felénk volt demonstráció a vasárnapi zárvatartásért és más településeken is, mindet a kdmp szervezte. Kiskereskedők is támogatták. Itt németben 8kor zár minden hétköznap, és nincs tízig teszkó. Van aki a szombati 8ig való nyizvatartást is sokallja. Mégis mindenki el tud intézni mindent és az emberek egészségesebbek, boldogabbak persze nem a szabad vasárnaptól, de a hétvége általában a rekreációé.

 17. A legnagyobb baj, hogy ezért hétfőn is a szombati áru van még a polcon, csak valamikor hétfőn délután van friss áru. A legutóbbi 4 nap után pedig 2 napba telt, mire rendeződött a helyzet.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: