Aktuális

Nálam is véleménydiktatúra van, csak szólok

avagy A szólásszabadság trollhörgésből újrahangszerelt himnuszának margójára

Szóval akkor, ha te nem pisilhetsz a kanapéra, amikor eljössz engem meglátogatni, akkor én a te szabadságodat korlátozom. Mi több, az emberi méltóságodat sértem. Pedig én csak annyit szeretnék, hogy a vécében végezd el a dolgodat, ha pedig mindenképpen kanapéra vágysz vizelni, legalább otthon tedd azt, a saját kéródban.

Ezt a retorikát viszik a blogról kitiltott gyűlölet-filozófusok, akik már a lomtárban csevegnek önmagukkal, és ezen a logikán indul el a 888.hu új, elmés publicisztikája is, ami a 444.hu új kommentszabályzatát méltatja. Aki nem tudná: múlt héttől menet van a trolloknak, és csak azok a hozzászólások maradnak meg, amelyeket szerzőjük akár szemtől szemben, arccal és névvel is bárhol vállal(hat)na. Akár.

Ez az intézkedés üdvözlendő: nem csak azért, mert egy portált a hatályos médiatörvények szerint jogi felelősség terhelhet az oldalán megtűrt hozzászólások miatt, hanem azért is, mert a frusztráció levezetését szolgáló céltalan bekiabálások miatt egyszerűen túl sok a zaj, ami épp annak a normális párbeszédnek szab gátat, ami a szólásszabadság alapja.

GFG-ék kisstílű feltűnési viszketegségtől vezérelt víziója helyett az eddigiek alapján nem arról van szó, hogy “ha nem azt gondolod, amit én, akkor elhallgattatlak”, hanem arról, hogy házigazdaként én határozom meg a beszélgetés hangnemét, és ha nem tudsz viselkedni – magyarán összehugyozod a kanapét – akkor nem látlak szívesen. Ettől még persze nem akadályozlak meg sem anyagcserédben, sem a kanapé-támadásban, csak az utóbbit tedd inkább otthon, vagy ahol eltűrik neked. 

Tök mindegy, ki mit gondol a 444.hu-ról, egy dolog biztos: elérték azt a szintet nézettségben (egyéni látogatóban, oldalletöltésben és oldalon töltött időben egyaránt), amikor már nem kell kurvulni kommentért, az az erkölcsi nívójuk pedig már korábban is megvolt (nem kell hozzá sok, lássuk be), hogy ne emberi méltóságot sértő csöcskontenttel és ellenzéki közszereplők családjának verbális abúzusával próbáljanak forgalmat generálni, ha a politikai barnaorr épp nem hoz eleget a konyhára. Tisztelem Gulyás Gergelyt, hogy ettől a mocsoktól időben elhatárolódott, faszagyerek ő így idén talán már nem is lehet (pedig előbb-utóbb rákerült volna a sor).

Szerencsétlen 888-ék abban bíznak, hogy most a 444-ről náluk menedékjogot kérő trollhörgésből hangszerelik újra a szólásszabadság himnuszát, úgyhogy gondoltam, jelzem: egy ideje nálam is véleménydiktatúra van, és megy a levesbe mindenki, aki nem úgy szól. Én ugyan nem takarítom a kanapét senki fia-borja után.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

15 hozzászólás Nálam is véleménydiktatúra van, csak szólok bejegyzéshez

 1. Marad még elég külföldi IP címes oldal a fajtiszta trolloknak.

 2. A 444-es új rendszernek egyetlen hibája van csak. Mégpedig az, hogy egy válogatott körön kívül a többi kommentelőnek – a te példáddal élve – napi kétszer van csak nyitva a mellékhelyiség. Az alkalmi kommenter, mint pl. én, talán sosem kerül fel a whitelistre, a kvázi élő eszmecsere viszont – ami a kommentelési lehetőség egyik nagy előnye – így számomra meg van gyilkolva. Mire láthatóvá válik, amit írtam, többnyire már a kutyát nem érdekli.
  Azt simán értem, hogy ekkora kommentfolyamoknál már képtelenség mindent realtime-ban ellenőrizni, azt is értem, hogy mégis kell a moderálás. De hogy megint az átlagfelhasználó szív a magukat kontrollálni képtelenek miatt, azzal tele már a pirospöttyös napozóm. Mintha a ritka vendéget beengednéd ugyan a házadba, de kint hagynád az előszobában, míg ki nem derül, hogy veszélyes-e a kanapédra. Hallani, amit a törzsvendégek csevegnek, de hozzászólni nem tud, esetleg egy cetlin becsúsztathatja az ajtó alatt a véleményét.

  • Kényszer ez is. Mekkora szemétség már hogy más hozzászólásáért az oldal üzemeltetője felel…

   • Hát ja. Pl. az utcán beszélgetek valakivel, akiből váratlanul kitör a rasszista/homofób/stb. és pont az én véleményemmel vitázva nekiáll mondjuk zsidózni, és ezért engem vonnak felelősségre. Jó vicc lenne azért, nem?

    • Mert most ez van? Mármint megbüntetik az oldalakat a gázos hozzászólásokért?

     • Tudtommal igen, uszító, nyíltan rasszista, stb. dolgokért igen. Csak a parlamentben szabad zsidózni meg cigányozni meg buzizni (meg szinglihordázni).

     • Büntethetik, így pontos. Amikor bevezették az ezt is magában foglaló médiatörvényt, sok oldal eleve megszüntette, vagy a Facebookra áthelyezte a kommentelési lehetőséget. Többek között pl. az Index, és összes “gyermeke” – pl. a Velvet – is. Az egésznapos, 0-24-es moderáció nagyon komoly erőforrásigény, és a kockázat is nagy. A gyakorlatban nincs még precedens komment miatti büntetésre tudtommal, de az elvi lehetőség megvan, bármikor kiiktathatnak így egy portált (tekintve, hogy Ungár Klára is vesztett az egyébként rém gusztustalan Kocsis Máté-ügyben, sejthetjük: ha mindezt a 444-en teszi, akár a 444 is fizethetne büntit, és akkor egy csapásra két legyet). Hamarosan lesz ilyen jellegű, nagy port kavaró ügy valamelyik libsimétely portálon, valami azt súgja.

  • Igen, a dolog spontaneitásának nyilván odabajszint kicsit, de ha én mindenképp írni akarnék egy hosszú, értelmes kommentet, szerintem írnék a whitelist-es címre, vagy a napi ügyeletesnek (moderátornak), hogy hagyja jóvá a hozzászólásomat. Ha látná, hogy normális, biztos engedélyezné a további hozzászólásaimat. De releváns, amit mondasz, a spontán diskurzusnak nyilván árt, ha előmoderáció van, persze. Valamit viszont muszáj csinálni, egyrészt a zaj, másrészt – főként – a jogi felelősség miatt.

  • Én azt olvastam, hogy ha vk fel akar kerülni a listára, írnia kell a 444-nek. Szerintem ha egy értelmes kommentelő ír nekik, simán felteszik a listára. Olyan ez, mint egy blogon a jelszavas bejegyzés. Megadod a jelszót annak, aki ímélben/fb-on kéri, mert legalább vállalta magát, egy troll erre jellemzően nem képes. Ez is egy szűrés, ha kapcsolatba mer kerülni veled, ha vállalja, hogy érdekli a tartalom/írni akar, akkor megadod neki a lehetőséget.

   • Még soha nem kommenteltem náluk, de ezt egyszer már ki fogom próbálni, ha lesz mondanivalóm: írok egy értelmes hozzászólást, jelzem, hogy addoljanak, és meglátom, mennyi idő alatt történik mindez, illetve legközelebb automatikusan beenged-e a rendszer.

 3. Üssed csak Eszter :) nem lehet naponta áthúzni azt a kanapét. Max ha rajta hagyod a gyári nejlon csomagolóanyagot.

 4. Sose értettem, hogy miért akarnak minden hányást kommentként elhelyezni egyesek mások oldalán. Sose kommenteltem a 444-en (nem volt kedvem regisztrálni), de azért vannak ott vicces megjegyzések, szóval olvasgattam is, amíg el nem untam a nagyon alpári résztvevők megjegyzéseit. Itt se szoktam sűrűn, csak most azt gondoltam, megjegyzem, hogy “Jó ez a kanapés hasonlat!” :)

 5. Olyan jó ez a téma, nagyon érdekel ez a szólásszabadság és ennek értelmezése. Szerintem nem tudjuk, mit jelent: követeljük ott, ahol nem kellene, és nem szólunk akkor, amikor kellene.

  • Én nagyon sok támadást kaptam amiatt, hogy a Charlie Hebdo-t megvédtem annó. Nehéz ilyenkor elmagyarázni, hogy nem a poénnak álcázott vallásgyalázással szimpatizálok, hanem azt ellenzem, hogy a bomba és a géppisztoly legyen az abból adódó konfliktus rendezésének módja. Ha a 888-as srácokat lőnék le, mint a kutyát, akkor ugyanígy is kiállnék. Az ilyen konfliktusok esetén a válasz történjen a művészet nyelvén, vagy kerüljön át a bíróságra. Ez egy nagyon fontos hangsúlykülönbség.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Így iktasd ki ellenfeled, és kerekedj felül: a hatékony politikai diskurzus kiskátéja – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: