Aktuális

Így iktasd ki ellenfeled, és kerekedj felül: a hatékony politikai diskurzus kiskátéja

A GFG-féle ribancozás az elmúlt időszak hasonlóan korrekt és mélyen humánus húzásaival együtt olyannyira meghökkentett, hogy gondoltam, körvonalazom egy kicsit az emelkedett politikai diskurzus természetrajzát és szabályrendszerét, amit szekértábortól és pártállástól függetlenül számtalan nagy koponya napi szinten használ, az utca egyszerű emberével együtt, persze. Ki tudja, talán kezdőknek jól jöhet.

I. fejezet – A karaktergyilkossági kísérlet

Ideológiai kérdésekkel, történelmi és gazdasági tényekkel nehéz háttérismeretek nélkül szembeszállni (hogy új összefüggések átlátásáról és rendszerek megteremtéséről ne is beszéljünk), ezért elsőként azt kell elsajátítanod, hogyan tudod könnyen és gyorsan hitelteleníteni azokat a markáns véleményt megfogalmazó közszereplőket, akik bármi olyasmit mondanak, ami neked nem tetszik.

Méltasd hosszan az illető külsejét, különösen akkor, ha nő. Ha nem pehelysúlyú, élcelődj a tokáján és a háján, ha vonzónak találod, lehetőleg tárgyiasítsd mielőbb, és sikereit tulajdonítsd tudatos egyéjszakás, illetve életreszóló partnerválasztási preferenciájának (amiről te nyilván többet tudsz, mint ő maga). Ha neked nem tetszik, frusztrált, és azért nem lehet igaza, ha kellemes külsejűnek tartod, magától értetődő tény, hogy csak ostoba lehet. Ha nő létére három mondatnál többet is kiejt a száján és mindezt hangosan teszi, mindegy, hogy néz ki és mit mond, csak hisztizik és hőbörög a hülye picsája.

Mindenképpen térj ki vélt vagy valós szexuális orientációjára (ha abszolút erkölcsi győzelemre vágysz, ideologizáld is meg, miért szükséges mindez), és kommentáld családi állapotát (nők esetén anyai minőségén vagy annak hiányán is elmerenghetsz), lehetőség szerint a családjáról is emlékezz meg. Ha a feleségét nem tudod maszturbációs segédeszközzé nyilvánítani, legalább a felmenői között találj egy közellenséget. Nyilván tehet róla, ha az apja ávós, a nagyanyja pedig zsidó uzsorás volt, de jobb híján egyszerű névazonosságra is építhetünk, mondtak már le amiatt hangversenyt is ebben az országban. A származást egyébként is illik hosszasan elemezni, mert az nyilván automatikusan hiteltelenné tesz bárkit is.

Hasznos, ha találsz róla egy – akár félévszázados – fotót, amin nem tudni pontosan, mit csinál, de bármit rásüthetünk: melegbárban izzadva kokainozik, belőve kurvázik, a rivális párt tagjaival kokettál titokban, a testét árulja egy pohár kóláért cserébe, kolbászt lop a sarki közértben, esetleg elszívott diákkorában egy füves cigit, tehát heroinista. Nem baj, ha a képrőlolvasás olyan szinten bukta, hogy már ’95-ben a Rigó utcában sem adtak volna rá pontot, a lényeg, hogy a hasonló illusztrációk mindig jól jönnek karaktergyilkossági kísérlet esetén. A gyanú épp elég, semmit sem kell igazolni.

II. fejezet – A kanonizált retorika és annak hiteles kommunikációja

Ha már ennyi energiát fektettél a fenti bonyolult műveletekbe, a legjobb, ha teljesen átmosod az agyadat, és minden kritikai érzék nélkül elhiszel és elfogadsz mindent, amit az általad preferált szekértábor tesz vagy mond, és ezt a megfelelő verbális és nemverbális eszközökkel nyomatékosítod is.

Miután az ellenoldal összes közszereplőjének személyét – a politikusokat, a filozófusokat, a közgazdászokat, a művészeket, a médiamunkásokat és az aktivistákat –  sikeresen hiteltelenítetted a fenti örökzöld módszerek segítségével, itt az ideje a szuverén vélemény végleges felszámolásának és a teljes birkulásnak (amennyiben eddig még nem történt volna meg mindez). Tök mindegy, hogy merre állsz, kérdés és kétely nélkül kanonizáld a párt álláspontját, és üvöltsed részegen a fülembe a közhellyé koptatott lózungokat, mint az Élet Nagy Alapigazságait. Hasznos, ha a retorikát precízen átveszed, legalább rögtön tudni, merről fúj a szél.

Nem elég azonosulni a klisékkel, ezek ugyanis az ortodox fekete-fehér gondolkozás alapkövei nélkül – melyek az ellenoldalt a föld színével teszik egyenlővé – szart sem érnek. Aki jobboldali, az náci, aki baloldali, az kommunista. Aki liberális, az buzi és migránssimogató, aki konzervatív, az begyöpösödött, kirekesztő álkeresztény újfasiszta, a zöldek pedig egytől egyig belbudai neohippik biciklis hordozókendővel és birkabőr óvszerrel a napelemes seggükben. A hívő ostoba, babonás szektatöltelék, az ateista etika és erkölcs nélkül élő, elvtelen biohulladék. (A megfelelő opció aláhúzandó.) Ezeket hidd tiszta szívedből, és érvelj velük gyakran, de legfőképpen hangosan. Bármelyik vonalat is képviseled a felsoroltak közül, tartsd észben: mindenről az ellenoldal meg a sok gyíkember tehet, ideértve a saját lustaságodat és inkompetenciádat is.

Ha jól elsajátítottad az I. fejezet alaplépéseit, a most következő tennivalókkal sem lesz gondod. A távoli, szemtől szemben nem, vagy csak ritkán látott kormánypárti/ellenzéki politikusok, aktivisták és egyéb közszereplők karaktergyilkossági kísérlete egyszerű, ahogyan a Milgram-kísérlet is attól működik, hogy nem látod az alanyt, akit áramütéssel kínzol. Ha ezt már jól begyakoroltad, a módszer a rokonságon, a baráti körön, a kollégákon, a szomszédságon és az ivócimborákon is bevethető. Mindent ugyanúgy kell csinálni, ahogy az az I. fejezetben írva vagyon, csak közben nézz vitapartnered szemébe, indokolt esetben vágd is szájon őt. Jó célért teszed, ne feledd, és a végén a tiéd a teljes erkölcsi győzelem.

Gondolkoztam rajta, gyűjtsek-e példákat útmutatásul, de igazából fölösleges: aki figyel, évekre visszamenően emlékszik, aki meg nem, annak hiába is magyaráznánk.

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Így iktasd ki ellenfeled, és kerekedj felül: a hatékony politikai diskurzus kiskátéja bejegyzéshez

 1. Jól el sült az ujjad!
  Eddig csak sejthettük, de így már biztosra vehetjük, hogy a 888 egy kürt.
  Egy kürt, amely Szauron seregeit hívja: trollok, orkok, goblinok, stb.
  Mert a liberalizmus korának vége! (rendezői változat)
  És persze:
  Mindenki…hozzon…még…egy…embert(?)!!!

 2. Reptilián Iván a héttérhatalomból egyetértően bólogat. :)

 3. Reptilián Iván :D Izsák az, ha egyszer reptilián ;)

  • Tényleg, csak Izsák lehet, lol.

  • Gyík = Geek ~ Asperger
   Ez inkább rólunk szól, csak még nem fogtunk össze…még.
   Izsákéknál amúgy arányaiban tényleg több, mert a zsidó nők nagyobb része szereti a hard IQ-t, mint más csoportok női.

   • De azt mondják, hogy az aspiságnak nem diagnosztikai kritériuma a harcore IQ, szóval vigyázat! Azt nemtom, a zsidó nőknél milyen arányban változik ez a preferencia, de egy cimballomütővel bennem is van zsidó vér (negyedrészt, apai nagyapa révén), lehet, hogy ez megmagyaráz bizonyos mértékű szapiofíliát, ki tudja (https://barokeszter.hu/2015/07/08/intelligencia-szexi-de-miert/).

    • “…nem diagnosztikai kritériuma a harcore IQ, szóval vigyázat!”
     Ezt nem is mondtam. Bocs ha félreérthetően fogalmaztam.
     (Újabb) saját elmélet következik:
     Az aspiság/autizmus kicsit olyan, mintha az egyes intelligenciákat négyzetre emelné kb. így:
     (?/100)² x 100 ahol ? = bármelyik intelligenciaforma
     Ebből következik, hogyha pl. 110-es öröklött/szerzett IQ-ból csinál 121-et, 80-as szociális intelligenciából 64-et, vagyis szélsőségesít, de egészében véve nem sokat változtat.
     Ellenben minél szélsőségesebb IQ-jú embereket veszünk közöttük annál nagyobb arányban lesz aspi/autista. Igaz ez a speciális gyógyintézetekre és az elméleti matematika tanszékekre egyaránt.
     Amúgy meg ki a köznép szerint a világ legokosabb embere (az is érdekel, hogy szerinted kicsoda)?
     Ki a világ leggazdagabb embere?
     Szerinted ők…?

     Zsidóság:
     Ismered azt a sztereotípiát, hogy a zsidók szeretik a pénzt?
     (Minden épelméjű szeretné, ha évente 1kg aranyat kellene tojnia, vagy elviszi az inkvizíció…)
     Na ezt a pénzt meg tudni kéne számolni, befektetni, kezelni, fialtatni…ehhez pedig IQ kell…egyszerű kiválasztódás.
     Ja, és az én apai nagyanyám is részben zsidó, tőle örököltem az orromat, ami olyan, mint a Bokros Lajosé, csak arányosabban idomul az arcomhoz.

     Jut eszembe: attól, hogy valaki pénzügyminiszter volt, ne fogadjon elismeretlenektől cukorkát, vagy ez az eredmény:
     http://www.atv.hu/videok/video-20160125-a-dal-kulonkiadas

 4. Nyíííííííííííí! Így-így!:)
  Azért bocs, de látszik a te preferenciád, ők vannak a legcsipkésebben megrajzolva. Mondhatni: kilóg a birkabőr!

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Nem csak azért ijesztő Balogh “Vak Komondor” József ügye, mert megúszta – Eszter's Offtopic
 2. A Juhász kontra Kunfalvi sztori kommunikációs szempontból: hogyan győzött a politikus, és hogyan semmisült meg a riporter? – Eszter's Offtopic
 3. 5 áprilisi publi, aminek kapcsán érdemes beszélgetni – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: