Aktuális

Bochkor Gábor szerint a kövér nő ronda, de mit mutat az, hogy miként reagálunk erre?

“Ez a bűbáj férfi azt írja a képek alá, hogy kövéren és soványan, mindenhogy szeretem őt. Pedig a felesége képét nézve arra gondolok, hogy mintha nem ugyanez az ember lenne. És tudom, hogy most rengetegen fel fognak háborodni, de muszáj beszélni azokról, akik egyszerűen nem figyelnek oda magukra. Aki ennyit hízik, az külsőre is méltatlan lesz a partneréhez, mert leszarja a párkapcsolatot” – mondta Bochkor Gábor a Music FM-en a minap. Pierce Brosnan felesége, Keely Shaye Smith kapcsán fejtette ki a véleményét (szerinte a nő egy “hirdetőoszlop”), akivel az ír színész huszoniksz éve él együtt.

bodyshaming

A téma kapcsán számos reakció látott napvilágot, közülük az egyik legérdekesebb Bouvet bloggerkolléga kommentárja, Bochkor Gábor szerint a kövér nők méltatlanok arra, hogy szeressék őket címmel. Az egyébként sok-sok igazságot megvillantó poszt remek példája annak, hogyan reagálunk zsigerből, ösztönösen egy ilyen méltatlan bántásra, ha érzékeny, értelmes emberek vagyunk, de közben azt is kitűnően példázza, hol vannak a szocializációnk határai, amelyek véleményünket befolyásolják. Nem elég elhatárolódni Bochkor megnyilvánulásától, erről is érdemes beszélni egy kicsit.

1. Hajlamosak vagyunk idealizálni a kapcsolatot (aztán nem csoda, ha koppanunk).

“Elhanyagolni magát számomra azt jelenti, hogy a házasságkötést követően a nő koszos körmökkel, zsíros hajjal, nyuszis papucsban és negyven kilót hízva hívja a pizzafutárt, hogy megjöjjön az xxl pizza, amit az ágy közepén majd jól megeszik” – írja Bouvet.

Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a rózsaszín ködben százezrek hiszik, hogy a kizárólag szexi fehérneműben illik lazacsalátát enni a frissen festett amerikai konyhában, miközben a bensőséges kapcsolat épp azt feltételezi, hogy bármikor betolhatom azt az xxl pizzát nyuszis papucsban, ötnapos lófarokkal az ágyon fetrengve, attól még szerethető maradok.

A negyven kiló hízás már más kérdés. De nem esztétikai okok miatt, negyven kiló fogyás ugyanúgy gáz volna. Egy ilyen mértékű változás egyszerűen súlyos egészségügyi, illetve lelki problémákat jelez. Ha a számomra fontos ember ilyesmin esik át, beszélek vele, és próbálom megérteni, mi áll a jelenség hátterében, hogy aztán együtt könnyebb legyen változtatni rajta… ha ő is akarja.

2. Feltételezzük, hogy minden pasi a vékony nőkért rajong, pláne, ha sztárszínész.

“Méltatlan a partneréhez, mert feleség lett, anya lett és erős, családi bástyaként áll a világhírű férje mögött? Mondd, Gábor, nem képzavar ez?” – kérdezi Bouvet.  És leírja azt is, hogy saját élete nehézségei után ő is hízott, “és a királylány azóta sem modellalkat. Sőt. De nem hiszed el, szépen fel tud öltözni, mosolyog mindig, mint a vadalma, anyukája két gyereknek, sikeres a munkáiban és az a férfi, aki őt királynőként elvette, a mai napig úgy tekint rá.”

Sokszor látom azt, hogy elhisszük: vonzóak vagyunk, pedig híztunk. Holott sokszor – nyilván nem mindig, de rengetegszer – a valóság inkább az, hogy vonzóak vagyunk, mert híztunk. Bármilyen furcsa is, de rengeteg férfi van, aki a telt idomokat szereti. Pierce Brosnan neje 19 éve “nem modellalkat” (illetve inkább plus size modell lehetne), és szép számmal vannak, akik ha választhatnak az 50 kilós és a 90 kilós nő között, az utóbbit választják inkább. Igen, ismerek ilyen pasikat szép számmal, és nyilván az sem véletlen, hogy a “fat” külön kategória az erotikus filmiparban, és… köszöni, jól teljesít. Ízlések és pofonok.

piercebrosnan

3. Folyamatosan nőkről beszélünk így kizárólag, férfiakról egyszer egy évezredben legfeljebb. Nem kéne azt se persze, de ez azért elgondolkodtató.

Állandó téma, hogy melyik színésznő, énekesnő stb. mennyit hízott, de a férfiakról ritkán találsz ezzel kapcsolatos híreket. A nő – ha hollywoodi sztár, ha a sarki kofa – rendszeresen testi adottságai alapján mérettetik meg – szó szerint. Ezek közül maga a súly egy kardinális kérdés.

Elképzeltem, mi volna, ha Leonardo DiCaprio sörpocakja kapcsán cikkeznénk arról, hogy aktuális topmodell barátnője – érted, egy Gisele Bündchen vagy egy Bar Refaeli, milliárdos szupersztárok a maguk jogán – keressen már új pasit, mert Leo “méltatlanná vált a párkapcsolatra”, hiszen “elhanyagolta magát”. Nincs erre szükség persze, de… kettős mérce, helló, mi van?

4. Úgy viselkedünk, mintha a nőt a férfi, vagy épp a férfi szerelme tenné azzá, ami.

Persze, bizonyos mértékig az teszi azzá (hát persze hogy, csodálod a másikat, és kihúzod magad mellette). De semmivel sem inkább, mint ahogy a férfit a nő szerelme öltözteti. Ez oda-vissza működik (jó esetben), Keely Shaye Smith akkor is egy vonzó nő volna, ha nemhogy Pierce Brosnan nem volna a férje, hanem történetesen egyedül és három fekete macskájával élne remeteként a hegytetőn.

Mindeközben a németeknél a Tagesschau című lap közöl egy képet Angela Merkelről, Amal Clooneyról és George Clooney-ról, a következő szöveggel:

“Merkel szövetségi kancellár ma találkozott Amal Clooney-val, a nemzetközileg is elismert emberi jogi ügyvéddel, hogy a menekültválságról beszélgessenek. Clooney a férje, egy színész kíséretében érkezett.” (Bundeskanzlerin Merkel hat sich heute mit der international renommierten Menschenrechtsanwältin Amal Clooney getroffen, um über die Flüchtlingskrise zu sprechen. Clooney kam in Begleitung ihres Mannes, einem Schauspieler.)
Képernyőfotó 2016-02-13 - 4.18.35

Más világ, mi?

5. Elhisszük, hogy a thinshaming oké, ha a teltebb nőket akarjuk épp kiemelni. Nem oké: senki testalkatát alázni nem az.

Bouvet a posztot azzal zárja, hogy megoszt egy képet Keelyről és egy csontsoványra fogyott nőről, és felteszi a kérdést: “Mi a nagyobb bűn? Kövérnek lenni, vagy kényszeresen soványnak? Én hibázom, ha azt mondom, inkább ő (Keely),  mint ő (anorexiás modell)?”

Nos, Amerikában komplett kampány épül a fatpride köré, amelynek keretében nagydarab nők képei mellé teszik kiálló bordájú társaikat, és olyan okosságokat írnak fölé, hogy “csak a kutya eszik csontot, az igazi férfi a husit szereti”. Biztos mindenki találkozott már ezekkel a sorozatokkal.

Értjük, persze, hogy a jelenlegi szépségideálnak a vékony nő felel meg, és ezért a teltebb csajoknak szükségük van egyfajta pozitív PR-ra, hogy egészséges testképre szocializáljuk a fiatal lányokat. De vajon miért a csontsovány, vélhetően étkezési zavarokkal (de akár “csak” krónikus betegséggel küzdő) nők lelki nyugalmának árán kell ezt tennünk?

Nem tudjuk, miért fogyott pehelysúlyúra a képen látható nő, nem ismerjük a történetét. A világon milliók vannak, akik a társadalmi nyomás miatt kezdtek fogyni, míg végül belebetegedtek/belehaltak, mások pedig sokat adnának azért, ha egészséges súlyúak lennének, mégsem képesek hízni.

Senki sem más kárárára, máshoz képest vagy más viszonylatában szexi, szép, vonzó, és pláne – figyelj csak, Bochkor Gábor – szerethető, viszont mindenkinek joga van ahhoz, hogy szégyenérzet nélkül vállalhassa a testét, és ne kelljen nyilvános megszégyenítéstől tartania.

Ezek a pontok nem olyan jelenségekre mutatnak rá, amelyeket elítélek, hanem a hibákat mutatják meg, amelyek szocializációnknak köszönhetően gyakran az én reakcióimban is helyet kapnak. Egyre ritkábban szerencsére, de azt gondolom, egyáltalán nem kéne…

Az új Barbie-babák Bochkornak nem tetszenének
Van köztük vékonyabb, teltebb, alacsonyabb, magasabb… a Mattel kitett magáért. A már előrendelhető, március 1-től boltokba kerülő babáknak a gyerekek örülnek… és az az igazság, hogy én is örülnék, de nem sajtóajándékért cserébe raktam ide ezt a kis keretest, csak úgy inspiráció gyanánt.
barbie

Kapcsolódó cikkek:

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

65 hozzászólás Bochkor Gábor szerint a kövér nő ronda, de mit mutat az, hogy miként reagálunk erre? bejegyzéshez

 1. Bocskor nem egy viágítótorony !

 2. Ebből is látszik, mekkora gyökér és nulla ez a pali, ha csak ilyenfajta megnyilvánulásokkal képes az érdeklődés középpontjába kerülni. Amúgy meg hiába nem kövér, akkor is visszataszító a nagyképűsége és az arroganciája. Vajon Várkonyi Anditól megkapja a magáét az ilyen beszólásai után?

  • A nyilvánosság előtt Andi védte, de otthon bizonyára felhívta a figyelmét arra, hol voltak a kommunikációja hibái. Remélem, legalábbis. :)

 3. Egyébként is, ki ő, hogy megmondja, ki mit érdemel?

 4. kanczlerjulcsi // február 13, 2016 - 08:35 // Válasz

  A fat-shaming és a skinny-shaming mellett van már fit-shaming is. Nagyon sokat szidják a testépítő nőket, fitness modelleket, mert “túl izmosak, férfiasak”. A fitness modellek szidják a kardiós, harmincas nőket, mert cardio-bunnyk, soha nem lesznek izmosak. A kardiós lányok szidják a túrára, sétára indulókat, a nordic walkingot űzőket, hogy soha nem fognak lefogyni.
  Mindenkinek más a célja a testével, mindenkinek saját ügye a teste, ahogy mindenki próbál önigazolni -erre rengetegen azt a módot találják, hogy másokat gúnyoljanak. Bochkor csak egy jelentéktelen tünete ennek a problémának.

   • kanczlerjulcsi // február 13, 2016 - 19:15 // Válasz

    A linkhez:
    Körülbelül két éve fedeztek fel nálam járulékos mellmirigyeket, a hónaljamban. Ha hízok, ugyanúgy hízok rá, mintha a mellem lenne, tehát az egyik hónaljamon van egy aránytalanul nagy kitüremkedés, afféle féloldalas háj. (Sajnos a műtét még nem jöhet szóba.)
    Elfogadtam, megbékéltem vele, tudom, hogy ha fogyok, onnan is fogyok, ha hízok, oda is hízok, ez van.
    A konditeremben nem fogok rövidujjú pólót venni, csak azért, hogy ne látszódjon. A strandon nem fogom takargatni, hogy szebb legyen az összképem. Ha ujjatlan ruha van rajtam, nem fogom odafésülni a hajam (ami amúgy eltakarná), hogy illúziókat keltsek. Igen kemény és hosszas munka volt, mire eljutottam idáig a “fogyatékosságommal”. A dolog úgy áll, hogy mindenki rajtam kívül a.: nem veszi észre b.: észreveszi, de nem érdekli. Két évig magamnak gerjesztettem a saját önutálatomat, ahogy rejtegetni próbáltam a daganatot. Vicces, hogy mennyire el tud vakítani minket az önutálat.
    Azok, akik szidják a képen szereplő lányokat, nem őket szidják, hanem a saját elégedetlenségüket vetítik ki másokra.

    • Elég nagy féregnek kell lenni ahhoz, hogy valaki más betegségén ilyen stílusban gúnyolódjon. Nem szoktam hozzászólni, de ettől kirázott a hideg. Egy daganatszerű valami a hónaljban borzalmas lehet, erre jön valami fasz, hogy egy beteg nőn csorgassa a nyálát, négy mellről fantáziáljon, és még viccesnek is képzelje magát. Na ilyenkor mondom azt, hogy a primitív bocskor csak társadalmi tünet, nem kirívó eset. Remélem, nem látta meg ezt az undorító hozzászólást az a beteg EMBER, aki az eredeti kommentet írta.

     • Én egy őszinte bátorító szánt üzenetet akartam írni, ha ezzel megbántottam kanczlerjulcsit vagy mások érzékenységét, akkor bocsánatot kérek, és megkérem Esztert, hogy távolítsa el a kommentet, illetve megkérem kanczlerjulcsit, hogy ott rúgjon belém ahol jól esik neki.

      Utólag olvasva tényleg nem sikerült egyértelművé tennem, hogy tényleg az önelfogadásra biztatom, és arra akartam célozni, hogy “normális” ember ilyen apróságokkal nem foglalkozik, nem test-szégyeníti a másikat, hanem megpróbál belőle valamilyen pozitív dolgot kihozni.
      Úgy látszik, ez az üzenet elsiklott valahol a saját fogalmazásbéli hiányosságaim miatt.
      (Talán még négyszemközt elment volna, de abban igazad van, hogy így mások előtt ez nagyon félreérthető.)

      Másrészről azalea:
      1. Nem mindenki játszik szarkaszta lasztit egy életen át, vannak direkt kommunikációjú emberek is a világon, akik egyszerűek, mint a bot, és a közléseiket is úgy kellene érteni, különben súlyos félreértések keletkeznek (lásd a gravatarcard-omat).
      2. “…egy beteg nőn…”
      Szerintem meg neked nem kellene megbélyegezned senkit betegségtudattal.
      Ilyen, és ehhez hasonló kis elváltozások majdnem mindenkin vannak, legfeljebb nem a bőrfelszínen, hanem beljebb, nem látható/tapintható helyeken.
      Az egészséges ember definíciójába ez simán belefér.
      (És ez – az újabb félreértések elkerülése végett – nem jelenti azt, hogy kanczlerjulcsi ne távolíthatná el műtétileg, ha szükségét érzi, és azt sem, hogy el kell. Ez az ő önálló szabad döntése.)

     • A releváns kommentet szerzője kérésére töröltem, nekem elkerülte a figyelmemet, mert a hétvégén nem voltam gépközelben. Nem volt benne bántó szándék, csak egy rosszul sikerült vicc volt, elnézést érte.

      A témához: én a saját példámon látom, hogy nem a probléma határoz meg minket, hanem a problémához való viszonyunk. A legtöbb ember is ennek szűrőjén keresztül tekint ránk, tudtán kívül is. Ha én elfogadom és természetesen kezelem, ő is hasonlóképp fog tekinteni rá. csak éppen nagyon nehéz az út az önelfogadásig. Nagy dolog, amikor megtörténik.

    • Bocsánatot kérek tőled, ha az előző kommentemmel megsértettelek.
     Tényleg csak azt akartam, hogy ne tekints magadra fogyatékosként, ne utáld magad emiatt.

     Még egyszer bocsánat!

 5. Szerintem ez Bochkoréknál valami generációs probléma lehet (nem néztem most kapásból utána, de mintha pl. Ákos és Balogh Komondor úr is hasonló évjáratú lenne). Ők még a klasszikus, a feleség egyszerre az utasellátóm és életemnek díszlete – szellemben nőttek fel, és ez a kör nem is nagyon találkozik más véleménnyel.

  Valamennyire megnyugtató azért, hogy a közbeszéd egyre kevésbé tűri el az efféle szívtelen és idejétmúlt megnyilvánulásokat.

  Amúgy épp nemrég olvastam egy csajról, akit azért hagyott el a férje, mert 40 kilós fogyás után átment ortorexiásba – tanulságos sztori, egyrészt, mert minő csoda, fogyás után hagyták el a nőt, másrészt meg ki tudja, ott is milyen lelki problémákkal küzdhet szegény csaj, ha egyik szélsőségből a másikba esett.

  Pierce Brosnan pedig egy intelligens csávó, de ez tudott volt eddig is :)

  • Szerintem az a csaj öntudatra ébredt.

   • Az is lehet, de nekem nem ez volt a benyomásom a cikk alapján. Persze az ő életét ő ismeri legjobban, az újságok meg nem tudnak minden lelki mélységről tudósítani

   • Az ortorexia nem öntudat. Kb. annyira az, mint ha mondjuk egy drogos vallási megszállottá válik (nem hívővé, az simán lehet normális!)

  • Beszélünk sokszor és sokat arról, hogy “az ő érdekében szólok, mert a kövérség nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés”. Erről már sokszor megírtam a véleményem, de ami még fontos, amiről te is írsz: ahol így egyik szélsőségből a másikba esik az ember, annak mindig súlyos lelki oka van, és azt fontosabb előbb orvosolni, nem a fizikai tüneteket. Brosnan nekem is szimpi, a neje is. :) Remélem, a trófeafeleséget gyűjtő generáció el fog tűnni, és nem adja tovább szemléletét…

   • Trófeafeleség: vajon Andi mikor gondolkodik el azon, hogy ő meddig kell Bochkornak? Meg hogy jóképű a pasi, meg biztos szórakoztató partner, de emberileg mire lehet egy ilyen embert tartani?

 6. Annyira tetszik, amikor egy kimondottan jóképű híresség jó és hosszú házasságban él, szívet melengető :)
  Szerintem Bocsi tényleg nem tudja elképzelni, hogy valaki szerethet egy másik embert akkor is, ha Bocsi szerint nem tökéletes a külseje. Most komolyan, ő mondja meg, hogy ki kivel lehet boldog? Röhejes. Közszereplőként így nyilatkozni pláne színvonal alatti és sokat elárul arról, aki ezt mondja. Bár lehet, Bocsinak a ruha alatt szépen kigyúrt teste van, én még nem láttam sehol (nem is kerestem róla képet, az igaz).
  Ez a nő ötven elmúlt, csinos, kellemes egyéniség lehet, hát nem vékony, mit lehet tenni, valószínű hízékony alkat és nem akar két szál répán élni és edzeni egész nap, vagy egyszerűen csak betegségből adódik a túlsúly vagy szeret enni, most őszintén, kit érdekel egy nő, akit személyesen nem is ismerünk. Kellemes rájuk nézni, szép pár.
  Nekem akkor lenne igénytelen, ha nem lenne ápolt. De nagyonis az.
  De-de, a férfiakat is fikázzák, köztudott tény, hogy kevés pasi van formában két forgatás között :) Volt már az apatest vagy mi? :)
  De jó ez az Amal Clooneys szösszenet, óriási!!
  Engem állandóan a vékonyságom miatt szekálnak, pedig tökátlag vagyok. Nagyon unom!! Minek kell állandóan megjegyzést tenni? Nem újkeletű ám a dolog, ez van egész életemben.
  Bouvet-t én is olvasom :)

  • Az is irdatlan pöcsarc dolog, ha “valódi nőket” emlegetnek és közben a kerekebb nőtípussal illusztrálják, dagadtként is elszakad az agyi ékszíjam, ha az ilyesmi a vékonyabb nők rovására történik. Aki térben és időben létezik, mi a frászért ne lenne valódi nő? :P

   • És ki az az egyetlen nagy fehér vezírhím, akinek jogában áll ezeket az ítéleteket messziről, távolról meghozni?

    • Az a legszomorúbb egyébként, hogy sokkal gyakrabban látom ezt az attitűdöt nőktől; most, a Bochkoros botrány kapcsán is, de anno minha Ákos bölcs szavai nyomán is sokkal több férfit láttam volna felháborodni általános fórumokon, mint nőt.

  • Nekem is szimpatikusak. :)

   A férfitest-alázás sem szép dolog, sőt, ne kerüljön rá sor soha, de azért kényegesen ritkább, mint a nők hasonló kontextusban való emlegetése. és ez nagyon szomorú. :( (A dadbod egyébként tud nagyon szexi is lenni. :)

   • Igen, mert a férfitestnek csak egy részét alázzák, a pornóipar és a rárakódó másodlagos ipar meg ugyanúgy ebből él, mint a szépségipar a nőtest-alázásból. Vagyis egyes iparágak konkrét anyagi érdeke, hogy elégedetlenek legyünk önmagunkkal.
    Másrészt, szerintem Bochkor direkt mondott blődségeket, hogy felkapja a média.

  • “felnyitották a szemüket, hogy attól még, hogy egy jó kapcsolatban élnek igenis igényesnek kell maradniuk önmagukkal szemben és a társukat is megtisztelni azzal, h amennyire lehetőségük van rá, odafigyelnek magukra”—-mert amúgy nem lennének igényesek, mi? Csak úgy, saját maguk kedvéért?

  • Az egy gyakori érv, hogy “nem a nőkről, hanem általánosságban véve az önmagukat a párkapcsolatban elhanyagoló emberekről van szó”, de azért… tök érdekes, hogy valahogy MINDIG a nőkről szól a fáma. Nincs a LifeTilten se túl sok súlya miatt alázott pasi. Félre senki ne értse, ne is legyenek, csak a nőket se kéne így “méricskélni” a nyilvános térben. Egyéneknek is fáj, a közösségnek is rossz üzenet.

  • Lehet valahol olvasni a pontos szövegét a rádióműsornak?

 7. Bochkor „elvtárs” Bochkor „elvtárs”…… Hát ezért engedett ki téged a Párt az egykori NDK-ba a Humbaldt egyetemre? Ott, Karl Marx szülőhazájában, a szocialista Németország prominens egyetemén, biztosan nem ezt tanították neked… De lényegtelen, hisz nem tanultál te ott semmit. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ehhez hasonló kijelentéseket teszel, mintha csak mindenek felett álló individuma volnál ennek a társadalomnak. Ennek a társadalomnak melyben egyaránt vannak telt, s karcsú alakú hölgyek. De egy valami közös ezekben a hölgyekben. Az ő vérük és verejtékük, ledolgozott életük munkája teremtett fedezetet-lehetőséget arra, hogy te egyetemre járhass, és ma ott ülhess ahol, és azt tehesd amit.
  Vedd hát le előttük a sapkád tisztelettel, és fogd be a szád. Hidd el, van nekik elég bajuk. Sok hozzád hasonló öntelt, hitvány alak kaparintotta meg 26 évvel ezelőtt ennek az országnak a vezetését, s tette tönkre életüket. Tudod, a cimboráid ott az egykori MSZMP-n és KISZ-en belüli liberális ellenzékben, akik szétverték ezeket a szervezeteket, és akiket ma Fidesz vezetőkként ismerünk. Akikkel a stadionok megnyitóin pózolsz együtt a sok-sok finom étel és ital között, míg ezeknek a szerencsétlen embereknek, akik a rádióban hallanak téged nap mint nap, a gyermekeik közül sokan nélkülöznek, éhesen érkeznek az iskolákba reggelente, vagy fekszenek le este.
  Az ő gyermekeik nem hogy külföldön, de itthon sem tudnak már lassan egyetemre menni, hogy olyan „okos” kis buksijuk legyen mint neked.

  • Nemtom. Értem a haragod, de Bochkor bunkóságához sem a politikai meggyőződésének (?) sem az általad felsoroltak bármelyikének semmi köze nincs. NDK-s egyetem. És? Én meg úttörő elismerésként a Szovjetunióba utazhattam. Mit bizonyít ez?
   Valljuk be, ahhoz sincs az egyéb tevékenységeinek semmi köze, hogy folyamatosan marha népszerű, teljesen függetlenül attól, hogy politikailag mit csinál – ez konkrétan nem őt minősíti egyébként. A népszerűsége miatt alkalmazzák és fizetik, nem a politikai dolgai miatt, ahogy Jakupcseket sem azért vette most maga mellé nyilván, mert az a FIDESZnek marhára tetszik, hogy a köztévétől frissen kirúgott kollégával fog együtt dolgozni.

 8. OFF: Azért jó ez a kép is, amin Merkel találkozik Amal Clooneyval, akit csak úgy elkísért a férje, EGY színész – a képen meg pont a látszólag jelentéktelen férfi beszél, a két találkozóra érkezett hölgy pedig szorgosan figyel. Remek pillanat :) Remélem, azért a hölgyek is értettek valamennyire a menekültválsághoz és érdemben hozzá tudtak szólni a témához :))
  (Nyilvánvalóan utóbbi volt a hangsúlyos, nem tudom, miért pont ezzel a képpel kellett illusztrálniuk.)
  Bocs az offért, csak kiszúrta a szemem.

  Fat-shaminnghez érdemes a lifetilt blogot olvasgatni, nekem ők az aktuális vérnyomásemelőim.
  Hadd idézzek onnan is egy gyöngyszemet:
  “Az emberek gyengék, mert egy idő után beleszarnak az életbe. Már megvan a csaj már megvan a csávó, és akkor már lehet úgy kinézni mint egy rakás szar. Csajoknál ez duplán sőt triplán igaz. Úgy érzik elhanyagolhatják magukat. Hát tévedés kedveseim, ezek ágyazzák meg a fasza kis megcsalásokat meg szakításokat nem mellesleg a szexuális élet csökkenését. Be lehet tolni azt a tiramisut, de utána nem kell sírni 36 évesen kutyák között hogy hol rontottam el… ”
  és ezzel a mentalitással 55 ezer követőjük van, szóval nem csak Bochkor Gábor ilyen fantasztikusan ostoba és érzéketlen ebben az oszágban :(
  Nem bírom felfogni, miért érzik úgy emberek, hogy pusztán a saját külsejüknél fogva fel vannak jogosítva mások megítélésére. (Vagy még gyakrabban: pusztán a lábuk között lógó micsoda alapján vannak feljogosítva a másik micsodával rendelkezők megítélésére.)

  • Szívesen megnézném az ilyen öntelt faszikat, hogy néznének ki 1-2-3-x gyerek megszülése és felnevelése után. Mert a várandósság és a szülés nem olyan, mint kis barna kupacokat gyártani a wc-n.Kicsit komolyabb hatással vannak a nők testére.

  • Ó hát igen, sikerült épp egy olyan pillanatot elkapni, de azért szerintem a “két hölgy” is szóhoz jutott a teremtés koronája mellett! :)))

   A LifeTiltet – eleve Teltet gépeltem végül, Freudian slip – pár éve felfedeztem, átolvastam, és tök ledöbbentem, hogy ilyen van. Egy jó eséllyel nárcisztikus csávó ismeretlen nőket oszt vulgárisan, azzal dicsekszik, hogyan dugta meg a klienseit a fogyiprogram keretében, és tízezrek imádják, mint motivációs trénert. Érdekes, hogy túlsúlyos ismerőseim közül is sokan: valahogy annyit bántotték már magukat a súlyuk miatt, és annyian bántották őket, hogy természetesnek veszik ezt a fajta kommunikációt, és elfogadják, mert azt hiszik, ez a törődés jele. Én abban hiszek, hogy egészségesebb azért hosszútávon senki sem lesz csak azért, mert egy-két – esetleg százezer – idióta belemanipulálta a koplalásba, még ha ad is le súlyt ennek hatására. Ha van egy belső elhatározás és lépésenként, segítséggel változtatni kezd, az oké, de ebben a környezet támogassa, ne elvárásokkal és nyilvános alázással bántsa senki a túlsúlyos embert. Utálom azt a kifogást, hogy “érte aggódom, az egészségéért” – lehet aggódni, de a fat-shamingre ez se megoldás.

   • A LifeTiltes csávó sikere sajnos remekül mutatja, milyen állapotban van általában a női önbecsülés Magyarországon. Valahányszor a “de hát igaza van, mi nők vagyunk a felelősek, mert hajlamosak vagyunk elkényelmesedni”-mantrát olvasom egy padawanjától, mindig elszorul a szívem.

    • veragelencser // február 13, 2016 - 22:37 // Válasz

     Az a baj, h a kövérséget mint esztétikai minőséget értékelik, nen pedig mint egészségügyi kockázatot.
     Valóban szükség volna egy nagy generációs konyhareformra – ma itthon az ország fele IR-veszélyeztetett.
     De amíg lifetiltes pöcsök meg bochkorok az esztétikán rugóznak, addig csakazértse leszünk egészségesebbek.

     • Jah, az igazi konyhareform (nem ez az aktuális hülyéskedés) tényleg fasza lenne, plusz úgy terelgetni az embereket, hogy a sport nem szenvedés, hanem klassz dolog tud lenni, akár családdal, akár haverokkal, akár egyedül.

      • “a sport nem szenvedés, hanem klassz dolog tud lenni”
       Olyan edzőkkel, akik első alkalommal rokkantra hajtanak, hogy a traumatológián kötsz ki, úgy nehéz lesz.
       Pedig a TF-án tanítják a kezdeti felmérést, és az egyéni edzéstervet, csak szadizmusból pont leszarják.

       • Egen, sajnos belőlük elég sok van. És sajnos a legtöbb tornatanár is ez a típus, nem csoda, ha az emberek többsége gyűlöli a sportot.

   • Lifetilt – agresszív, kivagyi, a fitneszvilág Csernus Imréje, az alázós-ordítozós tesitanárokon szocializálódott népesség guruja. Durva, hogy sokaknak erre van szükségük a sportoláshoz vagy az életmódváltáshoz – én, amikor elolvastam pár cikkét kísértést éreztem, hogy csak azért is jóóól meghízzak.

 9. Van nekem egy baratnom, aki egyre inkabb ebbe az iranyba megy el. A parja egy evvel ezelott a fulem hallatara kozolte, egy szorakozohelyen, egy masik sracnak, hogy “nezd itt van ez a sok OREG 30 koruli no, hat kinek kellenek ezek?” mindezt amugy szvsz nem csunya vagy apolatlan nokre. En meg ultem koztuk 28,5 evesen hogy koszi bmeg ez igazan jolesett. Am a masik srac is leoltotta. Azota mondjuk viccelunk a dologgal de na…
  Az ilyen emberek, akik ennyire a kulsore itelnek, azonnal, azokkal valami baj van. Szerintem a sajat onbecsulesukkel. Mert hallottatok ti mar boldog, egeszsegsles onbizalommal megaldott embert igy nyilatkozni barkirol? Hat azt hol erdekli mas hogyan nez ki?

  • Jó, hát ez egyszerűen csak primitívség, az ilyesmire nem érdemes reagálni szerintem. Gyakran elfelejtjük, hogy nem csak a külső van, oké, de az is igaz, hogy a különféle embereknek más és másféle külső lesz vonzó.

 10. Csillag Hajni // február 13, 2016 - 17:42 // Válasz

  Bochkor se egy matyóhímzés,nem a szépsége miatt szeretjük :)

 11. Jéé, az a két barbie, ott hátul, a szőke, sárga-kék ruhában és a magas rózsaszín-fehérben én vagy Edina barátnőmmel a gimis évek-egyetemi évek elejéről (csak hogy a lényeget ragadjam meg.)

 12. Nagyon jó összefoglalás. És tényleg, ami a lényeg: hadd legyen már mindenkinek olyan alkata, amivel egészségesen, jól tud együtt élni. Lehet, hogy én valami élien vagyok, de nekem pasiból is azok tetszenek, akiken látszik, hogy jól érzik magukat a bőrükben, akár kövérek, akár soványak, akár izmosak, akár gizdák. Olyan ócska közhely, hogy a szépség belülről fakad, pedig (annak idején engem is meglepett, de) ez az igazság.
  Hú, ez a Merkel-Clooney-s cikk baromi jó, még nem nagyon találkoztam ilyen megfogalmazással. Pedig abszolút jogos.

 13. Húha, a képekhez is lehet egyenként kommentelni? Nekem a barbikhoz sikerült :D

 14. Még szerencse, hogy Brosnant és a feleségét egyáltalán nem érdekli, hogy mit mond róluk ez a kivénhedt paprikajancsi.

  Én az ilyen kritikák mögött mindig némi önfényezést érzek – mintha azért mondaná az illető, mert ő, ő aztán nem, ő nem hízott el, nem kényelmesedett el, nem hagyta el magát, ő mennyivel különb.

 15. Én hiányolom azokat a nagy nemzeti “jónőket” akik visszaszólhatnának egy ilyen díszbikának mint amilyen a Bochkor Gábor. Hol vannak azok a színésznők, dívák, médiaszemélyiségek, napkeleti bölcsek, politikusok, akárkik, 30-on, 40-en túli nők, akik elővehetnének egy szottyadt, lógóhasú elhanyagolt, vagy akár csak inkább bohókásan kövér férfiről készült fotót vagy akár egyet erről a Mikiegérre öregedő koszlodt amorózóról, hogy elmondják a véleményüket.
  Miszerint a bőrdzsekit egy bizonyos kor fölött inkább nevetséges viselni, hogy ez a Modern Talking séró sem igazán fiatalos, hogy azon kívül, hogy még ma beleférne a ballagóöltönyébe, és van olyan nő, aki a 48-as méretre bukik, még nem sokat tett le az asztalra, sem szellemileg, sem külsejében, lelkiségében meg aztán pláne.
  Az a baj, hogy a mi nőink nyuszik. Rettegnek az öregedéstől, összehúzzák magukat az első Bochkor Gábortól, lehet ránk ilyeneket mondani, nincsenek példaképeink, nincs senki akitől egy ilyen ember tartana. Helyette negédesen mosolyogunk, meg még mi kérünk elnézést.
  Kövérségről beszélünk, miközben ő a kövér nőkről beszél. Egyszerűen rasszista.

  • De a visszaszólás ugyanolyan bunkóság lenne. A megoldás inkább az, hogy senki sem cseszegeti és ítéli meg a másikat a kinézete miatt.

   • Sajnos társadalmunk nem tart itt. Ha lenne valaki, aki visszaszól, lehet, hogy kétszer is meggondolná legközelebb, mielőtt szólásra nyitja száját.
    Nem azt mondom, hogy ez a hosszú távú társadalmi vízióm, sőt:)
    Csak legalább ebből a nihilből valahogy kimozdítana.

   • Gondolom, akik megszólalását hiányolod, azok hozzám hasonlóan gondolkodnak: Bizonyos szint alatt nem vitatkozom. Tudom, én nem vagyok ismert, sem közszereplő, sem…, de hidd el Bochkor Gábor még az az általam elvárt minimumot sem üti meg. Amúgy szerintem egy dologból értene, ha egy-egy ilyen megnyilvánulása után zuhanna műsora hallgatottsága. Minden más reklám a számára

 16. Èn imádom a feleségem, így, nálam 20 kilóval többel.
  Pedig nem vagyok 007-es.

  Bocskort a rádióban sem bírtam hallgatni, mikor olvastam véleményét, felhördültem.
  Leginkább azon, ahogyan világszemléletét általánosan mindenki véleményének állítja be, és ráadásul egy nö értékét a külsejében méri.
  20 év házasság után is. (Mert még huszonéves megvezetett férfiaktól csak-csak elnézem ezt a szégyent, na de Bocskor hol 20 éves már?)
  Azonfelül rögtön felcsattant bennem egy hang. Na de Bocskor ÙRak szerint akkor egy férfi sem engedheti meg magának egy párkapcsolatban az elhízást, ügye?

  Sajnos a bodyshaming jelenséget az anyósomnál is tapasztaltam, illetve a feleségem is néha megüti ezt a hangot.
  De a csúcs az anyósom. “Mit mutogatja magát ennyi/annyi kiló túlsúllyal a strandon?”

  Talán nem mutogatja magát, hanem mint mindenki más, a höség miatt enyhülésre vágyik.

  Környezetemben nem a férfiak részéröl tapasztalom a mások teste feletti ítélkezést, de ebböl végképp nem vonok le semmi következtetést. Inkább csak annyit, hogy a férfiakat nagyon megszüröm.

 17. Ha jól látom, felesége szerint mi itten nem értjük Bocskort.
  Mert hát nem is hallgattuk meg a rádióadást!
  Abban ugyanis arról volt szó, mit tehet a másik személy, ha párja elhanyagolja magát.

  Ennyi idöt nekem nem ér meg, hogy Bocskort hallgassam vissza, elegendö nekem a felesége facebookos hozzászólása is.

  A megközelítéssel va bajom:
  Szerintem se hanygoljuk el magunk. Na de mindezt önmagunkért tegyük!
  Ne mások hatására, és végképp ne a társadalom elvárásai miatt.

 18. A dagadt nők randák, meg a félszeműek is, sőt egy féllábú férfinek is nehezebb a dolga, ha vissza akar hódítani egy bombanőt. Tök önállóan jutottam el idáig, jóval azelőtt, hogy a szemét szépségfaszista kapitalisták meg a pornóipar széjjelmanipulálta volna a maradék agyamat.

 19. “szép számmal vannak, akik ha választhatnak az 50 kilós és a 90 kilós nő között, az utóbbit választják”

  Bizony, például én! :-D

  • És még mennyien, akik ha választhatnak egy 50 kilós nő és egy 90 kilós férfi között, akkor a férfit választanák.

   De fordítva is igaz, 50 kilós férfi vagy 90 kilós nő esetében utóbbi nyer egyeseknél.

   Azonban ne feledkezzünk meg azokról, akik ezen felállások közül nem értik a VAGY szót, mit keres az egyáltalán ott? Lehetne és is.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. 5 kedvenc bókom, ami igazából nem dicséret – Eszter's Offtopic
 2. Nemi erőszak, áldozathibáztatás, abortusztilalom, princípiumok és testszégyenítés – valami mintha elkezdődött volna, nem? – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: