Aktuális

Még 3 dolog a vasárnapi boltzáron túl, amiben a kormány figyelembe vehetné “a nép hangját”

Nagy szerencse, hogy a kormány “meghallja a nép hangját” és “figyelembe veszi az emberek véleményét” még akkor is, ha kezdeményezésük egyébként hatalmas, elsöprő siker minden téren. Még nagyobb mázli, hogy a vasárnapi boltzár eltörlésére nem azért kerül sor hamarosan, mert az MSZP közben a nyitvatartás élharcosává nőtte ki magát és még a népszavazási kérdésüket is elfogadta végül a Kúria, hanem mert… Fideszék amúgy is egy évet adtak a projektnek, utána mérlegeltek volna, ahogy Rogán mondta. Ha már ilyen érzékeny, szociálisan nyitott kommunikatív és kompromisszumkész kormányunk van, épp itt az ideje annak, hogy egyéb kérdésekben is meghallják végre ezt az… izét, néphangot.

Például, de tényleg csak például a következő témákban:

 • Az egészségügy tragédiájának feloldása…

Az egészségügy talán azért a legfontosabb kérdés, mert már az élet első másodpercétől gyakorlatilag kikerülhetetlen: hiába megy el az ember félmillióért szülni a legmenőbb magánintézménybe, probléma esetén onnan is a Péterfy Sándor utcai kórházba szállítják a (koraszülött, kis súllyal világra jött stb.) babát, mutatott rá Sándor Mária még akciója kezdetén. Az megvan, hogy mennyit keresnek az ápolók, kórházi technikai dolgozók? Nettó 77 ezer forinttól indul a havibérskála, de egy osztályvezető ápoló negyedévszázad munka után akár 124 ezer forintot is hazavihet. Pazar, ugye? Nagyjából ez a szakma csúcsa. Anyagi és szakmai megbecsültség híján nem csoda, hogy már nem csak a fiatalok, de a középkorú egészségügyi dolgozók is elhagyják a pályát, nem ritkán az országot is. Az uniós jogszabály szerint 100 ezer lakosra 800 nővérnek kéne jutnia, ehhez képest alig 550 marad. Míg 2015-ben Ausztriában egy orvosra 208 beteg jutott, addig Magyarországon mindössze 416. Tizenkilenc hiányszakma van jelenleg az egészségügyi ágazaton belül, miközben a fiataloknak eszük ágában sincs az országban maradni, hiszen a hazai bérek tízszeresét is megkereshetik külföldön, méltóbb körülmények között. Így vajon mi lesz velünk, hogyan születünk, élünk, gyógyulunk és halunk meg…?

 • Az oligarcharendszert építő fölrabl földprivatizáció kérdése…

Az állami tulajdonban lévő termőföld Magyarország közös, stratégiai nemzeti vagyona, s mint olyat, felhatalmazás nélkül nem volna szabad eladni, márpedig ebben a kérdésben nem volt nemzeti konzultáció. A bérleti díjak – közvetve – a magyar állampolgárok zsebéből hiányoznak majd: ha ezek a földek magántulajdonba kerülnek, soha többé nem lesz bérleti díj utánuk, ami voltaképpen az állampolgárok megkárosítása. Emellett eleve aránytalan az elosztás: sokan keveset, kevesen sokat kapnak, a földalapú agrártámogatásokat is a gazdálkodók 10 százaléka teszi zsebre. Nem csoda, hogy az “oligarcha” szó rendszeres felmerül, különösen akkor, amikor kormányközeli arcok strómanjai gyarapodnak. Megjelent a Kishantost szétverő Zászlós Tibor és érdekeltségi köre, és Ángyán József szerint nem családi gazdaságok, hanem Csányi Sándor, Nyerges Zsolt, Mészáros Lőrinc és hasonló nagytőkések cégei kapták a földeket, esetleg olyan fideszes képviselők rokonai, akik nem is értenek a földhöz, csak a hektáronként járó terület alapú EU-s támogatást akarják begyűjteni.

 • Az oktatásügy válságának anomáliái…

A “kócos, borostás, kockás inges” tanárok és szimpatizánsaik azért küzdenek, hogy bürokráciára épülő, brutális tananyagmenyiséget értelmetlenül a gyerek nyakába zúdító, csóró pedagógusokkal kiszolgált rendszer szűnjön meg, ami minden állampolgár közös érdeke. A kormány mondja ki, hogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és kezdje meg az érdemi egyeztetést egy új közoktatási törvényről; amelyek szakmai alapokon nyugvó egyeztetésekre épülnek. Követelik, hogy az oktatásra fordított források érjék el a mindenkori GDP 6%-át, és hogy azonnal kezeljék az intézmények napi működését ellehetetlenítő, extrém bürokráciára épülő helyzetet (ami nem csak anyagi, hanem hétköznapi, gyakorlati kérdéseket is érint, mert egy krétáért nem lehet úgy kiszaladni a boltba szükség esetén, hogy arról nincs előzetes adminisztráció…). Felmerült, hogy töröljék el a mindennapos kötelező testnevelést, amíg a megfelelő feltételek ehhez nem adottak, és csökkentsék a tananyagmennyiséget, hogy a kompetencia alapú oktatásra helyeződhessen a hangsúly. Hol vannak a megoldások?

…de persze említhettem volna a korrupció elleni küzdelmet vagy a Városliget-botrányt, épp tegnapelőtt sétáltunk arra. Esetleg azt, hogy tök fölösleges népszavazást indítani a kvóta-kérdésről, mert 85 százalék úgyis ellene van, Brüsszelt azonban nem a belpolitikai elutasítottság fogja meggyőzni. Szó eshetne arról, hogy felelős kormányként nem milliárdnyi összeget kéne költeni a “nemzeti konzultáció” és “plakátkampány” címen futó pártpropagandára, hanem inkább biztonságtechnikai kérdésekre kéne fókuszálni. És tényleg, mikor fizettek már a Quaestor-károsultaknak, miután a Magyar Nemzeti Bank hozta kis barátotokat és hős díszpolgárotokat helyzetbe azzal, hogy fedezetet adott nem létező kötvényekre is? Biztos tök véletlen, hogy a saját pénzt és a közpénzt még épp időben ki tudtátok venni, a többiek meg rohadjanak meg? Te jó ég, és még mennyi minden van…!

Sorolhatnánk.

Ki tudja, talán egyszer ezekben a kérdésekben is áthallatszik majd valahogy a néphang A MAGYAR REFORMOK MŰKÖDNEK ütemes kántálásán…? Álmodozzunk csak.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

17 hozzászólás Még 3 dolog a vasárnapi boltzáron túl, amiben a kormány figyelembe vehetné “a nép hangját” bejegyzéshez

 1. Köszönöm, hogy nevünkben is megírtad.

 2. Nekem az a bosszantó, hogy már megint egy lényegében lényegtelen ;) kérdés csapta ki a biztosítékot, az egészségügy, oktatásügy meg sikkad. Kormány jól kinyitotta a boltokat, szelep kinyílt, gőz kiengedve, a lényeges dolgokban meg nem lesz komoly változás, attól félek. Mint a netadó körül.

  • Nem értem, most tényleg akkora nagy probléma volt, hogy nem voltak vasárnap nyitva a boltok? Teljesen átvágva érzem magam, kiszúrják ezzel a semmiséggel a szemünket. Teljesen egyetértek veled. Nem tudom, minek kell történnie, hogy az egészségüggyel foglalkozzanak.

   • “A korrupció nem, mert bármennyire is necc, nem látod direktben”
    Plusz, valljuk be, mindenki ügyesben oldja meg, bliccel, nem kér ÁFA-s számlát. Ami, megint csak valljuk be, tisztességtelenség, némelyik korrupció is. Szóval nem tudod olyan mély érzéssel utálni azt, aki ugyanazt csinálja, bármennyivel is nagyobb tételben. Legfeljebb irigylik, hogy nekik nem százasok-ezresek, hanem milliók, milliárdok jönnek be.

    • Hogyne, egy ügyeskedős, okosban megoldós országban élünk, mások a morálok eleve. Nekem pl. kultúrsokk volt annó Amerikában, hogy – és itt kezdődik, hétévesen – a puskázáson senki se röhög a sulikban, hanem mindenki becstelenségnek tartja, ami jogtalan előnyökhöz juttat a többiekkel szemben. Én meg nagy vidáman meséltem, hogyan basztuk át a tanárokat kollektíven… kicsit mellélőttem na. A svindlik számos kultúrában már ezen a szinten közutálatnak örvendenek, nálunk meg az ilyesmi kb. hőstettnek számít. Ludas Matyinak, aki átverte Döbrögit, Rózsa Sándornak, aki feltalálta magát. Egy ilyen kultúrában nem tudsz a korrupció ellenes harccal tömegeket megmozdítani. :P

     • Na, azért ez ennél bonyolultabb ;) Anglia sem a korrupcióról híres manapság, de azért Robin Hood, ugye. Vagy ha már USA: Billy the Kid, Butch Cassidy-Sundance Kid?

      • Ó, azt semmiképp se mondom, hogy máshol nincs betyárkultúra meg ügyeskedés, csak nálunk az egész kultúra elég jellegzetesen erre kellett, hogy épüljön a túlélés érdekében, és ezért a vérünkké vált jobban, mint boldogabb országokban!

       • Persze, tudom, nem is azzal vitázom, hogy nálunk az ügyeskedés a társadalom alapja, hanem azzal, hogy a betyárkultúra önmagában szorosan összefügg ezzel a szemlélettel.

        • Ja, értem. Azt én sem állítom, csak hogy ez az attitűd minden téren jelen van. De sokat nyom a latba az is, hogy sokáig állt elnyomás alatt az ország, így az idegen hatalmak ellen mindig ügyeskedni kellett a magunk javára, plusz jólét sem volt soha akkora, mint az e szempontból boldogabb társadalmakban.

    • Azért azt tegyük hozzá, hogy az alulfizetettség miatt a kisember sokszor rá van kényszerítve az ügyeskedésre, mert ha mindig mindent számlával fizetne, akkor ételre se maradna pénze. Nehéz úgy tisztességesnek lenni, ha tudod, hogy a gyerekednek nem tudsz majd enni adni, ha mondjuk a gázszerelőnek kifizeted az áfát is.

     • Igen, ez igaz, de az is igaz, hogy az össznépi okosban gondolkodásnak nem ez az oka. Többtízezres minibusz bérlés: “számla vagy számla nélkül” kérdésbe futottam bele épp ma.

  • Én most már kezdem érteni az egész politikai kommunikációjukat.

   Ennél a formánál pl. ez az agenda:
   1. Időről időre bedobnak valami bődületes baromságot, amitől mindenki kiakad (internetadó, vasárnapi munkatilalom).
   2. Mindenki erről beszél.
   3. Aztán megmentik a népet ettől a bődületes baromságtól.
   4. Mindenki erről beszél.
   5. A végén ők a nyertesek, mert nem csak megmentették a népet, de közben MINDENKI ERRŐL BESZÉLT (és nem másról).

   Azt hinnénk, hogy az 1-es és 3-as és az 5-ös pont a legfontosabb, de közben túrókat. A 2-es és a 4-es a lényeg, de legalábbis ugyanúgy fontos, mint a zongorán a fehér és fekete billentyűk.

   Azt meg, hogy mi vágja ki a biztosítékot a legszélesebb tömegél, nagyon egyszerű kikalkulálni. A korrupció nem, mert bármennyire is necc, nem látod direktben, hiába a te pénzed, nem érzed, ahogy a zsebedből kihúzzák. Nővér, pedagógus se lehet mindenki, földügyre meg a modern városi ember szarik, ahogy van. De ha 200-300 (lásd vizitdíj) Ft-ot ki lehet húzni a zsebből direktben, kitör a forradalom, robbannak a bombák. Ugyanígy az is, ha beleszólnak az ember hétvégéjébe, étrendjébe, életmódjába.Pontosan érzik, hogy ezek a dolgok vannak komfortzónán túl, nem a többi.

   Ügyes.

 3. Még két év van a választásokig, addig biztos bedobnak még pár ilyen “jajjderendesekvagyunk” trükköt. Hátha a fent említettek is beleesnek a szórásba. :D

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: