Aktuális

5 tévhit a pornóról, ami a hazai feminista mozgalmat áthatja

Van egy meglehetősen marginális alapállás hazai nőjogi berkekben: ez pedig az, hogy a pornó nem feltétlenül ördögtől való dolog, betiltását követelni pedig végtelen naivitás volna. A többség ezt nem így gondolja: az általános nézet szerint a, a pornó tárgyiasítja a nőt, tehát destruktív, b, azok, akik önként választják a szakmát, sem önként választják. Széll Dóra most egy remek posztban fejti ki, mi ezzel a megközelítéssel a baj, és én örülök, mint majom a farkának, hogy végre mások is beszélnek erről kérdésről egy itthon egyelőre még újnak számító szemszögből.

Ha átképezzük a pornósokat és lehetőséget adunk nekik, minden megváltozik.

Érveléskor ilyenkor a törpedobálást szokás felhozni példaként: a törpedobálás a világ számos országában létező népszokás, amelynek lényege, hogy a védőruhába öltöztetett törpenövésű embert egyfajta kocsmasportként dobálják, rugdossák, vagyis játszanak vele. A bizarr gyakorlatot többek között Floridában és Franciaországban be is tiltották, mire – lássatok csodát – maguk a törpék voltak a leginkább felháborodva, hogy milyen jogon veszik el tőlük a megélhetésüket. Petícióban követelték a törpedobálás legalizációját, mivel állást találni törpeként nehezebb, s ha sikerül is elhelyezkedni, senki sem keres annyi pénzt, mint a veszélyes és embertelen kocsmai sporttal. A klasszikus feminista álláspont itt az, hogy nem a törpedobálást kell legalizálni, hanem egyrészt a törpék társadalmi integrációját kell segíteni minden eszközzel (akár pozitív diszkriminációval is, pl. állami támogatás munkavállalás esetén, kvótarendszer, kampányok stb.), másrészt pedig a törpék képzését kell megoldani, hogy többféle munkát tudjanak vállalni, s így ne cirkuszi és kocsmai önalázásra korlátozódjon pénzkereső tevékenységük.

Ez az érvelés a prostitúció és a pornó kapcsán újra és újra előkerül. Emlékszem, még középiskolás voltam, amikor először hallottam az átképzés szükségszerűségéről az MSZP egy politikusának szájából – ez egy tipikusan baloldali eszme, – de már akkor is mosolyogtam: a prostitúciót nem véletlenül nevezik a legősibb mesterségnek, pornó pedig már a fotó és a film megjelenése előtt is volt, rajzok formájában a barlang falán. A képletből ki kell venni a kényszerítést és a kiskorúakat, a kereteket biztonságosabbá kell tenni, de felszámolni a szexmunkát és a szex köré épülő szolgáltatásokat nem lehet, ez már 15 évesen is világos volt számomra. Amellett, hogy a leggazdagabb, legvallásosabb és leginkább egyenlőségre épülő társadalmakban is megvolt a kínálat-kereslet, kereslet-kínálat az ilyen típusú szolgáltatásokra, egyszerűen naivitás azt hinni, hogy pusztán az egyenlő bér és az azonos arányú reprezentáció a közéletben megoldaná ezt a kérdést: nem, nem oldaná meg, az emberi természetből fakadó igény, hogy pornó mindenképp lenne, legfeljebb ellenőrizhetőbb, emberibb keretek között, kevesebb kényszerrel és kizsákmányolással. Ettől függetlenül célunk az egyenlő bér és az azonos arányú reprezentáció a közéletben, nem ezért.

Minden pornós számára kényszer a munka, bármit is mond.

Létezik kényszerszexmunka, a szomorú igazság pedig az, hogy igen nagy arányban. A prostitúció nem kamerák előtt zajlik, ezért tény, hogy nehezebb szabályozni, a vizuális erotikában viszont rendkívül szigorú szabályrendszer létezik, s ez az esetek nagy részében már most is kizárja a kényszerítést. A klasszikus feminista alapállás viszont az, hogy a szexmunka akkor is kényszer, ha egy felnőtt, szabad ember papíron önként választja azt, hiszen egyrészt nem élvezi az aktusokat, másrészt akár még az egészségét is kockáztatja (a nagy pornósbotrány után, amikor is egy szereplő AIDS-et kapott egy creampie-forgatáson, erre azért már még jobban odafigyelnek). Emellett érvelnek azzal, hogy amíg a nő kevesebbet keres, ritkábban kerül vezető pozícióba, anyaságában kiszolgáltatottabbá válik, mint a férfi apaságában, addig egy szélesebb tömeg számára lesz opció a pornózás is, a prostitúcióhoz hasonlóan, ami szintén egyfajta kényszerhelyzetet jelent a legális keretek ellenére is.

Széll Dóra ezt így fogalmazza meg: “A pornóiparnak változásra van szüksége, és ennek az elérésében a nők játszhatják a zászlóvivő szerepét. Fontos lenne, hogy az igényes, önkéntes színészeket foglalkoztató, az elkészülés és a terjesztés körülményeiben korrekt pornó minél inkább elterjedjen. Feminista oldalról sokszor kérdőjelezik meg ennek a lehetségességét: egyes vélemények szerint nincs önkéntes női szexmunkás, mind a patriarchális rend vak áldozatai és kiszolgálói. Liberális feministaként meggyőződésem, hogy ez a fajta paternalizmus a jószándék ellenére nem kedvez a nőknek: azért kell küzdenünk, hogy a nők szabad döntéseket hozhassanak, nem pedig azért, hogy a nekünk tetsző döntéseket hozzák. A kényszerből fakadó szexmunkát fel kell számolni, és közben nem lekicsinyíteni azt, aki maga választja ezt a foglalkozást: a kettőt el kell egymástól választani és másképpen kezelni. Ha összemossuk őket, azt csupán egy lépés választja el attól, hogy az egyén szexuális vágyainak valóságosságát vitassuk el.” Egyetértek.

A pornót csak a férfiak nézik (és a nők szolgálják ki ezt az igényt).

Dóra fenti gondolata is szépen illusztrálja ezt a tévhitet: “nincs önkéntes női szexmunkás, mind a patriarchális rend vak áldozatai és kiszolgálói”. Mi történik azonban azokkal, akik nőként néznek pornót? És mi történik a meleg férfiakkal, akik szintén szívesen néznek erotikus tartalmakat?  (Tudjuk, a legtöbb melegpornóban szereplő férfiszínész heteró, igen.) Amikor azt feltételezzük, hogy pornót csak a férfiak néznek, s ez egyfajta patriarchális szórakozás, a két leggyakoribb téves és káros sztereotípiát erősítjük: azt, hogy a férfinak több szexre van szüksége, mint a nőnek, ráadásul a férfi inkább vizuális lény, mint a nő, jobban izgatják az ilyesfajta stimulusok. Valószínű, hogy egy olyan kontextusban, ahol a nő szüzessége évszázadokon át elvárás és erény volt, illetve a nő többet dolgozik (értsd: főállása van, és még a házimunka meg a gyerekgondozás/nevelés is rámarad) ez igaz, ennek viszont nem “evolúciós”, “biológiai”, hanem egyszerűen átlátható társadalmi oka van, így az érvelés nem állja meg a helyét.

Az igazság az, hogy számos tanulmány létezik a nők pornófogyasztási szokásairól, és… ez egyszerűen van, létezik, és meglehetősen változatos. A leginkább logikus következtetés az, hogy férfi és nő között nincs akkora különbség ezen a téren, mint azt eddig hittük a különféle társadalmi nyomások, leginkább a kettős mérce hatására: az emberek egy része egyszerűen érzékenyebb a vizuális stimulusokra, mint mások, és az ő fantáziájukat segíti ez a fajta inger. Tagadni azt, hogy a nő is nézhet pornót, nem csak a férfi, méghozzá önként, egy potenciális partnertől teljesen függetlenül, meglehetősen naiv és a valóságtól távol álló gondolat volna.

A pornó megmérgezi a tudatunkat, átírja az ösztöneinket, rossz berögződések, elvárások melegágya.

A fővonalas érvelés itt a következő: azzal, hogy pornót néz sok fiatal fiú, egy sor téves elvárás alakul ki benne: elhiszi, hogy minden női test gyárilag szőrtelen, a lányok élvezik, ha cibálják a hajukat és rángatják a fejüket orális szex közben, orgazmus minden esetben lehetséges klitorális izgatás nélkül is, ordítani és nyögni kell mindenképp, és így tovább, és így tovább. A hétköznapi kontextusba ágyazott random akciók és gangbangek hatására elhiszik, hogy vadidegen masszőrök és takarítónők vágynak szexelni velük, és ezért tiszteletlenebbek lesznek a nőkkel, mintegy feljogosítva érzik magukat arra, hogy kiszolgálják vágyaikat. Egy szelídebb hang ilyenkor azt mondja, hogy még ha ezeket az elemeket nélkülözi is pornó, a nézőben rögzül egy sor káros beidegződés, aminek hatására aztán nem tud a saját és partnere rezdüléseire figyelni intim helyzetben.

Oké, biztos vagyok benne, hogy a fiatal, tapasztalatlan generáció egy részében megjelenik az igény arra, hogy pornófilmekből tanuljon. Elő is fordul, hogy ez megtörténik, és átvesznek bizonyos elemeket, amelyek a partnernek nem okoznak örömet, sőt. Egyrészt viszont nem csak “rossz pornó” létezik, hanem realisztikusabban és humánusabban elkészített válfajok is vannak (NEM.MINDEN.PORNÓ.EGYFORMA), másrészt pedig azért az ember szex közben ösztönösen cselekszik és a partner reakcióit figyeli jó esetben, tehát az ilyesfajta elemek éppúgy nem épülnek be, ahogy tortát sem nyomunk senki képébe veszekedéskor pusztán azért, mert láttunk egy Bud Spencer-filmet. Ha a színtér változatosabbá és realisztikusabbá válik, továbbá a “durva” jelenetek kontextusban kerülnek ábrázolásra, akkor ez egyfajta játék marad a néző számára, nem pedig imitálásra szánt guideline-ként jelenik meg. Néhány ötlet perszonalizálása pedig nem feltétlenül ördögtől való dolog.

Minden pornó egyforma, és mind rossz, a “jó pornó” csak oximoron lehet.

Az előző pont első bekezdésében felsorolt elemek (kontextus nélküli ábrázolása) valóban káros lehet, ez tagadhatatlan. Viszont ennél szélesebb a spektrum: más egy pohár minőségi, nagy gonddal elkészített vörösbor elfogyasztása, mintha kátrányos-tablettás koccintóst öntenénk magunkba. Ugyanígy egészen más a kulturált italozás, mint a masszív alkoholizmus. Nos, a pornónál is hasonlóak a keretek: létezik jól elkészített, humánus pornó, és a többség szerencsére nem válik függővé pusztán azért, mert néha megnéz egy-egy filmet a párjával, esetleg egyedül. Rengetegféle pornó létezik, itt például a feminista pornóról is olvashattok – merthogy ilyen is van -, de Erika Lust csak egy a sok női rendező közül, aki kerüli a tárgyiasító, vélhetően fizikai fájdalmat okozó jeleneteket. (Ausztráliában például a pornófilm-gyártás főként női kézben van, a legtöbb ezzel foglalkozó cég tulajdonosa nő, a rendezőik igen nagy arányban nők. Csak nem mindenki kápó közülük.)

Egyetértek azzal, hogy a kényszerszexmunkát minden létező eszközzel üldözni kell, a kiskorúakat pedig ki kell vonni a színtérről, ideértve a webcam alapú erotikus szolgáltatásokat is. Támogatom azt, hogy szükség van felvilágosító kampányokra, amelyek a pornóról, a mértéktelen pornófogyasztás veszélyeiről szólnak. Hiszem, hogy lehetőséget kell teremteni arra, hogy színesebb, változatosabb, nőbarátabb, illetve női szemszögű pornó is szülessen, míg a keményműfaj legbrutálisabb zsánerei (nemi erőszak alapú pornó, incesztust hirdető pornó, animálpornó) tiltásra kerüljenek, illetve bizonyos esetekben a pornó kontextusban legyen ábrázolva (tisztázva, hogy szerepjátékról van szó). De azt, hogy minden pornográf tartalom az ördögtől való, és a teljes tiltás hozza el a felszabadulást? Nos, ezzel egyszerűen nem tudok egyetérteni, még ha ez nőjogi berkekben hazánkban egyelőre egy marginális attitűd is.

Érdekesség az “erkölcsi magasles” jelenségéről

Nagy port kavart a legutóbbi poszt, több mint 15 ezren olvasták, máig 131 komment érkezett. A téma az volt, hogy a korábban pornósként is tevékenykedő sztriptíztáncosnő fenekét egy legénybúcsúban úgy megütötte a kedves vőlegény, hogy annak másnap is látszott a nyoma, amit a főszereplő érthető módon nehezményezett, hiszen ilyesmiről nem volt szó a program részeként. Sokan úgy álltak ehhez a kérdéshez, hogy “megérdemelte, minek riszálja magát részeg férfiak előtt”, és fel sem merült, hogy az erotikus piac szereplőjeként is ugyanúgy vannak emberi jogai, mint bárki másnak, függetlenül attól, hogy elítéljük-e azt, amit a színpadon tesz. Meggyőződésem, hogy ez a hozzáállás az igazán veszélyes tárgyiasítás, nem pedig “a pornó”, mint olyan: ez az attitűd viszont nem a filmekben, hanem a fejekben van, és azokra jellemző a leginkább, akik közben nagy hanggal ítélik el a szexmunkásokat, akár kényszerből dolgoznak, akár önként és szabadon választották szakmájukat.

Képernyőfotó 2016-04-28 - 10.18.21

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

72 hozzászólás 5 tévhit a pornóról, ami a hazai feminista mozgalmat áthatja bejegyzéshez

 1. Nem, biztos nem minden pornográf tartalom ördögtől való. És igen, a szereplő pasik épp olyan kiszolgáltatott helyzetben lehetnek, mint a nők. De.
  “másrészt pedig azért az ember szex közben ösztönösen cselekszik és a partner reakcióit figyeli jó esetben” Nem tudok felmérésekről, de elég sok jel mutat arra, hogy ez óriási naivitás. A fiatalok szexuális szokásai rendkívüli mértékben befolyásolja a pornó. Az anális szex épp úgy elvárás lett széles körben, mint sok minden más, és a behatolás a szex egyetlen módja, és az a nő, akinek az nem jó, az frigid – ez is elterjedt tévhit, mondjuk ez utóbbi egyáltalán nem csak a pornó miatt, tény.
  Létezhet humánus pornó, de nem ez a jellemző, attól tartok.
  A nő tárgyiasítása – illetve a nők pornófogyasztása. Nos, a tárgyiasítás tény. És ennek hatására de, a pornófogyasztók, mérhetően és tudtommal igazoltan, kevésbé kezelik érző emberként a nőket. A jelenlegi pornó esetében legalábbis. Hogy a pornón kellene és lehetne is változtatni, és akkor nem gy lenne? Lehet. Nem vagyok biztos benne. Az a tény, hogy a nők is néznek pornót, illetve hogy a szereplő pasik is tárgyiasulnak, ezen nem változtat. Egyenjogúbb ugyan, hogy a pasik is megalázódnak – de csak annyiban, hogy a férfiak egy része is tönkremegy ebben, nem csak a nők. Nemek között megvan az egyenlőség (mármint meg lehet, gyanítom, hogy most nincs meg, többek között azért, mert férfialázó pornó kevés van, nőalázó meg sok). De az emberek közötti egyenlőség (megalázottakra, megalázókra, és meg nem alázottakra való feloszlás miatt) enyhén szólva sérül.

  • Teljesen egyetértek.

  • Alapvetően két dolgot említesz. Az egyik az, hogy még mindig sok a kényszerpálya és a kiszolgáltatottság ezen a területen. Ez igaz. A másik az, hogy a “pozitívabb”, devianciákat kerülő, egyenlőbb helyzetekre épülő pornó ugyan létezik, de kevés, a többség igenis kártékony. Ebben is van igazság. Viszont azt gondolom, hogy ezekre a problémákra a válasz nem a tiltás, hanem egy ésszerű szabályozás, illetve a tudatosságot segítő kampányok.

   • Nem mondom, hogy a betiltás a megoldás. Azt mondom, hogy egy – szerintem legalábbis – létező jelenséget, a pornó negatív hatásait bagatelizálja kissé a poszt is, Széll Dóra cikke is. Ettől még persze az is igaz, hogy a pornó árnyoldala messze nem feminista kérdés, mivel – ha nagyon más mértékben is – érinti a férfiakat is.

    • Igazad van, van negatív hatása a pornónak, amit nem szabad elbagatellizálni, de ugyanígy kell beszélni akkor a videójátékok és a rapzene negatív hatásairól: mindkettőről számos tanulmány létezik. (Hogy az erőszakos filmek hatásairól ne is beszéljünk, ugye.) Látunk, hallunk valamit, internalizáljuk, a mintákat előhívjuk később, de függők is lehetünk. Ez létező jelenség, de nem gondolom, hogy a pornónál erősebb lenne, mint másnál.

     • Igen, ebben egyetértünk. Csak ugye ez így ebben a formában a hamis dilemma esete.Illetve abban nem értünk egyet, hogy a pornónál ne lenne erősebb: nagyon erős, vizuális, konkrét. Ahogy egy lefejezés felvétele videón sokkal erősebb, mint egy népmesében hallva a lefejezést, úgy ez is erősebb hatású, és sokkal kevésbé nyilvánvaló az, hogy ez “mese”. Sokkal inkább hiszik valóságnak.

     • Ez ugyan egy régebbi poszt, de én csak ma találtam rá erre a blogra (aminek egyébként végtelenül örülök, és általában Eszter minden szavával egyet is értek). Viszont ebből az érvelésből egy nagyon fontos gondolat kimaradt: míg a videojátékot játszva mindenki tudja, hogy egy virtuális térben mozogva virtuális partnerek ellen játszik, az erőszakos filmekben is csak eljátsszák az erőszakot, addig a (rossz) pornóban TÉNYLEG megalázzák és – egyelőre legálisan ugyan – de megerőszakolják a nőket. Ezért aztán korántsem ugyanaz a hatás. Én például nőként simán tudok videojátékokkal játszani, akciófilmet nézni, de képtelen vagyok végignézni egy pornófilmet, épp a fentiek miatt.

  • Nem vagyok betiltás-párti, ez a pornóipar nemzetközivé és internetalapúvá válása miatt eleve reménytelen vállalkozás lenne -sajnos ugyanez a tény az ésszerű, munkavállalói jogokon alapuló szabályozást is eléggé ellehetetleníti. Ezért érzem kicsit naivnak érzem ezeket az érveket. Szó nincs arról, hogy a kamerával rögzítés komoly visszatartó erővel rendelkezne, amikor a piacot nem a filmgyártók uralják, hanem a streaming platformok (ld. Magyarország egyik leggazdagabb emberének cégét), akik nem vagy csak egész minimálisan, a nyereségességüket nem befolyásoló módon felelnek az általuk terjesztett tartalomért és azért, hogy az milyen módon is jön létre, és mivel a pornómunkàs, a terjesztő és a fogyasztó eltérő országban, eltérő joghatóság alatt dolgozik, bármiféle jogérvényesítés és bűnüldözés minimum nehézkes és lassú. A pornómunkás közvetlen, esetlegesen kényszert alkalmazó “futtatója” pedig láthatatlan a rendszerben. Vitatkozgathatunk arról egymás között, hogy mit kéne tiltani, mit kéne szabályozni, de igazán értelme leginkább csak a tudatosításnak van szerintem, és ez az, ami annyira hiányzik mindennapi szinten. A 11-13 évesek, de az idősebbek is manapság már a pornón szocializálódnak, és ezt kár elbagatellizálni azzal, hogy habostortákat sem dobálunk egymásra csak azért, mert filmen ezt látjuk. A lövöldözős játékokban, filmekben nem hal meg senki, a mai pornó azonban nem szimuláció, ténylegesen basznak benne. Ami a szimuláció, az az, hogy ezt mennyire teszik önként és mennyi tényleges élvezetet okoz számukra, szóval eléggé elhomályosul a határvonal az átlagpornó és az átlagprostitúció között. Annyiban egyetértek a cikkel, hogy a kategorikus tiltás mellett érvelés kontraproduktív a tudatosítás szempontjából, de a tiltás ellen érvelést is kicsit annak érzem ebben a formában.

 2. Legalábbis feltételezhető, hogy a pornó szolgál mintákkal, ami meghökkentőbb, hogy furcsa, szokatlan, kínos, váratlan kívánságok már a nőknél is egyre gyakrabban előfordulhatnak akár már egy kapcsolat legelején – amikor jószerivel még inkább a bénázós-ügyefogyott tiniszex is sokkal jobban belefér.

  Egy szomszédom barátjának ismerőse mesélte, hogy nők már akár az első, akár kevés alkalom után miféléket is kértek tőle, mi több, milyen utasítást adtak. Ezek többsége abszolút pornómotívum. Kérdés, hogy erre a nő “magától jött rá”, valóban ezt szereti (és akkor nem probléma), avagy egyfajta megfelelési vágy, női praktika (na most majd tőlem megkapja, amire titkon vár), ami inkább célirányos tevékenység, mint spontán élvezet.

  Megjegyzem, amikor egy nő hogy úgy mondjam kérés-jelzés nélkül efféle mutatványokkal nyomul, az éppolyan kínos, kontraproduktív, mondjuk ki, lankasztó lehet, mintha egy férfi alapértelmezett verziónak gondolja az anál-orál-arca verziót, amit így vagy úgy ki kell csikarni, nyüszögni.

  Amúgy a bejegyzés egészével nagyjából egyetértek, azt azonban jelenleg nem látom, hogy hogyan oldható meg a tartalom szűrése olyan értelemben, hogy legalább a legbetegebb kategóriák ne jussanak korlátlanul mindenkihez. Félek, sehogy.

  • Az, hogy a pornó mintául szolgálhat, mindenképpen tény, de nem csak az: a filmeknek, a videójátékoknak, de még a zenéknek is van ilyen hatásuk (pl. van tanulmány arról, hogy a rapnótákban szereplő sok piamárka miatt a rapzenét hallgató tinik korábban és durvábban kezdenek szeszt fogyasztani, mint más szubkultúrák sarjai). De én nem hiszem azt, hogy erre a problémára a tiltás a megoldás: inkább a megfelelő szabályozás és egy olyan társadalmi közeg, ami nem kezel tabuként bizonyos dolgokat, miközben erősen tárgyiasít már a reklámplakátok szintjén is. Ez a kontextus teszi sebezhetőbbé a fiatalokat a pornó negatív hatásaira.

   (Megjegyzés: az análozást az ifjúsági lappiacon eltöltött időből merített tapasztalataim szerint a tinik nem a pornó hatására nyomatják meglepő gyakorisággal, hanem mert… nagy a peer pressure, hogy szexelni kell, és az anál az, amitől nem lehet teherbe esni, tehát “biztonságos”. Az im.net-en volt “Ti szerettek ancsizni?” című fórum is, amiben 12-13 éves lányok beszélgettek az análozásról, mint alternatíváról, ami nem csak a teherbeeséstől véd, de segítségével a szüzesség is megtartható, tehát “mindenki jól jár”. A probléma itt a férfiközpontú attitűd, hogy ezt ők szorgalmazzák, és a lányok így tartják meg a pasijukat, a saját örömük a leírtak szerint mellékes volt.)

   • Ebben annyi a valóságalap, hogy hülyeséget eltanulni sok helyről lehet. Például az általad említett gagyi pornóból _is_. Erre nem az a megfejtés, hogy tilcsuk beja az egészet úgy, ahogy van. A nemgagyit is, ahol senkinek nem megy tönkre semmije, nem kötelző kiégni benne és marad utána becsületed és energiád másba kezdeni. Nem, nem kell minden erotikus, szexszel kapcsolatos témát betiltani, ugyan mi a jóistenért kellene. De például az a hamis dichotómia is megszűnhetne már, hogy a nemgagyi, az _női_ pornó (így mondják basszus). Miért lenne az “női”, hogy nem ráncigálják egymást, és senkinek se rossz?
    Azzal együtt mondom ezt, hogy nekem is volt olyan pasim, akinek random elszólásaiból, poénjaiból stb derülgetett ki, hogy mennyire gagyipornós logikára jár az agya. A százhuszadik ilyennél nem volt természetes a mosolyom. És ilyenkor nem lehet elmagyarázni, hogy mi a gáz ezzel, mert “ez csak vicc”, “nem szereted a (gagyi)pornót, prűd vagy” stb. Holott nem az a probléma gyökere, hogy én mit szeretek és mit nem, se az, hogy viccből mondta-e azt. amit, hanem, hogy ezzel a (százhúsz darab) ártatlan kis viccecskével gyakorlatilag csomagolt szexakciófigurát/pöcstörlőt csinált egy élő emberből.

    • “nem kötelező kiégni benne és marad utána becsületed és energiád másba kezdeni” – ja és ja: amit cicabanya lentebb mond, ahhoz kapcsolódik ez: hogy a pornónézők fejében nem csak az a paraképzet él, hogy “női” a nembunkó pornó. Hanem például ahogy nézik, fogyasztják, de ha egy pornós másba kezd idővel, akkor jókat röhögnek, hogy “aki kurva az is marad”, és minden egyes elért sikerénél jönnek a remek szopós poénok, meg, hogy minek él az ilyen (Aleska Diamond annyiban nem támadható, hogy egy légtornász képzettségere véletlen se húzható rá az “összeszopta” klisé, de már például Krasznai Tünde sztoriját meg lehet nézni, hogy ott mik voltak://). És azoknak a szájából jön ez a sok gettósító hülyeség, akik a legtöbb pornót nézik/legjobban elsajátították az arra jellemző logikát.

     • Érdekes amit a volt pornósok megítéléséről írsz. Bár én összesen két soft porno videót láttam, abból is csak részleteket és nincs erre a műfajára igényem, magamat feministának tartom, mégis furán nézek a volt pornószinésznőkre. Nem szólom le őket, nyilván, meg nem poénkodok rajta, de valahogy nem tudok elvonatkoztatni attól hogy valaha eladta a testét mások kénye kedvére, és az neki biztos rossz volt, valamint az is hogy kicsi az önbizalma, és mindenáron tetszeni akar. Vajon mennyire értékeli magát? Szégyelli a múltját, próbál szabadulni tőle, hogyan került bele?
      Na meg ott vannak a szembeszökő plasztikai műtétek: a szájfeltöltés, mellnagyobbítás, vagy egyszerűen csak a sportal kidolgozott fenék, a szőkített haj, a klisés testátalakítások a férfiigény miatt, ami eleve ellenszenves első benyomás.

      Megnéztem most egy pár légtornászos edzésvideót Aleska Diamondról. Abban szimpatikus nekem, ahogy felhasználja a régi hírnevét, továbbra is a hajlékonyságára épít, és nem veszi magát túl komolyan, poénból spárgázik extrém helyeken. Viszont ahogy a videó el van készítve, a ránagyítás a mellére, fenekére, felveszik ahogy beöltözik a fellépőruhájába, a kommentárok: “nem lepedő-, hanem levegőakrobata”… “a sokat látott lány valami igazán extrém helyen mutathassa be tudását” még ha a bulvár körökben bevett szokás, akkor is gyomorforgató. Azért is, mert Aleska bár tudja, hogyan néz rá a közönsége, nem hiszem hogy ennyire erre szeretné helyezni a hangsúlyt. Kicsit olyan ez, hogy ha már egyszer megmutatta magát, akkor ezután is szabad préda a teste, lehet róla beszélni, filmezni, nem szólhat ellene.

      • calealenta // május 3, 2016 - 13:41 // Válasz

       Hát persze, furcsa meló, aki nem csinálta, hülyén néz rá – én is. Abban is igazad van, hogy sok pornóból jövő ember felvesz egy ilyen elég erőltetett, hülye stílust nagy művigyorokkal, elrajzolt arcvonásokkal, implantátumokkal itt-ott, meg amit akarsz – ami szintén elsőre idegen lehet a többi embernek. És akkor még mindig nem arról beszélünk, akinek a személyisége megy galyra ebben az alapvetően a legalapabb, legelemibb tevékenységeink egyikét szinte parodisztikusan élénk színekkel megjelenítő műfajban. Annyifélén reagálnak egy ilyen szituációra emberek, van, akinél szarul csapódik le (esetleg belefut olyan felkérésekbe, ahol minőségbiztosítás ide vagy oda, nem igazán ügyelnek a dolgok menetére).
       Aleskában egyfelől az a szimpi, hogy nem “úgy csinál”, mintha talált volna magának egy új melót, nem “beöltözve van”, hanem tényleg nyomja, és tényleg jó is benne. És igen, a korábbi ismertségétől sem fél, hanem azt is felhasználja – aki meg az említett sunyilapos bulvárkommentárokat írja hozzá, az bekaphatja:) Ez viszont rohadt nehéz lehet, és sokan ellenszélnek élhetik meg.

   • Hát erre nem is gondoltam, pedig tkp. kézenfekvő, az anál mint védekezés meglehetősen biztos módszere. Bár ebben is visszaköszön, amire utaltam és biztos nem tini sajátosság: hogyan tartsuk meg, szerezzük meg a pasit.

 3. Amíg ennyire álszent szemlélet uralkodik a világon a szexet illetően, addig lehetnek próbálkozások, de alapvetően semmi sem fog változni. A fejekben kéne rendet tenni, leginkább azokéban, akik igénylik a pornót, illetve, akik jó pénzért kiszolgálnak bármilyen ezirányú igényt.

 4. Nem értem, miféle világban élsz, ahol marginális pornópártinak lenni. A pornóellenesség 2016-ban az egyik legnagyobb tabu minden mainstream feminista környezetben, igazi apácás prűdség lehet csak, hát még azokon kívül… Ettől én még vállalom, hogy pornóellenes vagyok, mivel a tények ismerete és a következetesen alkalmazott feminista elemzés révén ez a legracionálisabb álláspont. A legtöbb itteni érv ijesztően naiv.

  Arról, hogy a pornó biztos nem is mérgezi meg a tudatunkat.
  “realisztikusabban és humánusabban elkészített válfajok is vannak” – te jó ég. Ez csak ilyen lelkiismeret-simiző terelés. Szerinted a tizenévesek nagy része (a kezdéskori átlagéletkor 11 év) ilyet néz, vagy pedig a pornó túlnyomó többségét kitevő, legkönnyebben hozzáférhető fajtát? Elárulom: az utóbbit. A Pornhubon, Redtube-on, ahol a videók címében, ill. a filmek során használt dialógusokban a nőkről kizárólag szitokszavak vagy a testi tulajdonságaik révén beszélnek (slut, cumdumpster, submissive asian, ebony with big tits, redhead has a flexible anus stb stb stb), és publikált tanulmányok igazolják, hogy a jelenetek 90%-a erőszakos jellegű (Bridges, A.J., Liberman, R., Scharrer, E., Sun, C. and Wosnitzer, R., “Aggression and Sexual Behavior in Best-Selling Pornography Videos: A Content Analysis Update”, Violence Against Women, Vol. 16, No. 10, pp. 1065-1085). Mert ma ez a vanilla. Közben a képernyő oldalán a “PunishTube”, valamint az “18 & Abused!” weboldalak hirdetései villognak.
  A pornó mainstreamelte az anális szexet, ami a legtöbb nőnek nem okoz különösebb örömet, de legalább (biztonsáog szexszel is) tökjó vaginális és húgyúti fertőzéseket lehet tőle kapni, a rektális prolapszusról nem is beszélve. Konkrétan most hétfői hír a New York Times-ból, hogy a 18 éves és fiatalabb lányok között ugrásszerűen nő a kozmetikai szeméremajak-műtétre való igény, valószínűleg a fogyasztott vizuális tartalmak miatt (persze nincs benne explicite, hogy ez azért lenne, mert a pornó egy kalap ember- és nőgyűlölő szar, mert ez ma nem egy szalonképes vélemény.) Napestig lehetne folytatni a sort.
  Plusz kevéssé ismert fun fact: laboratóriumi környezetben gyakran már nem szabad kutatásokat folytatni a pornóról, mivel bizonyítottan káros hatással van a tesztalanyokra, ha szándékosan pornófilmvetítésnek teszik ki őket, és ez már nem megy át az etikai bizottságokon. (http://www.fairobserver.com/region/north_america/whose-porn-whose-femnism/)

  Arról, hogy nem minden pornós kényszerített: persze, hogy nem. De ez leginkább a véletlenen múlik, nem pedig azért van, mert olyannyira ügyelnének erre az iparban. Ahol a rendszer olyan, hogy semmiféle valódi mechanizmus (vagy akár erre irányuló akarat) nincs, amely szűrné vagy akadályozná a kényszert és az abúzust, ott a rendszert alapjaiban kell górcső alá venni és merkérdőjelezni.
  A múlt héten volt cikk a Vice-on arról, hogy kicsit túlságosan sok meleg férfi pornószínész hal meg egy kicsit túlságosan korán – öngyilkosság vagy túladagolás következtében. Az is mindent elmond az ipar korruptságáról, hogy sokan, pl. Sasha Grey, minden igyekezetükkel védik a dolgot és ódákat zengenek a szabad választásukról, amíg benne vannak, de utána már általában kibukik az igazság – az ő esetében például az, hogy egy erőszakos ex kényszerítette bele az iparba 18 éves korában. (Az sem véletlen, hogy aki teheti, kb. maximum 5 év után kilép, akármekkora sztár, és akármennyi pénzt kereshetne még, mert nem szeretné élete hátralévő részét pelenkában tölteni.) A progresszív feminista pornó egyik üdvöskéje, James Deen a színfalak mögött nők tucatjait erőszakolta meg, mielőtt bárki felszólalt volna.

  Arra, hogy a jó pornó ne lenne oximoron, két dolgot tudok mondani.
  1.: ha létezik is az általad korábban is említett jó pornó, nyilvánvalóan MINIMÁLIS RÁ AZ IGÉNY. Ha nem így lenne, akkor nem az egyre erőszakosabb jelenetek mainstreammé válása lenne a trend, nem a “teen” lenne a leggyakoribb keresőszó az összes pornóoldalon (http://www.counterpunch.org/2013/08/01/a-rare-defeat-for-corporate-lobbyists/). Ha nem így lenne, már rég nem ott tartanánk, ahol most tartunk. Persze, lehet erre azt mondani, hogy a cél épp az, hogy jobbá tegyük a világot, és olyan társadalomban éljünk, ahol senki nem akar rosszul bánni az embertársaival, sem a pornóban, sem máshol, csak a gond ugye az, hogy a pornó tényleg eleve, per definitorem a megalázásról és a kiszolgáltatottságról szól. Hibás párhuzamot vonni az ókori erotikus rajzok és a modern pornográfia között, előbbiben például nincsenek hús-vér emberek, akik a szerződés aláírása után már csak úgy vonhatják vissza a beleegyezésüket, hogy ezzel a fizetésüket kockáztatják (és mint tudjuk, minden olyan szexuális helyzet, ahol korlátokba ütközik annak lehetősége, hogy nemet mondj, nem igazán frankó…) A modern pornó origója a Deep Throat volt. Ahol a halálos fenyegetés alatt álló Linda Lovelace ellen elkövetett erőszakot nézhette a nagyérdemű, de persze ez az apró részlet csak később derült ki. A legtöbb ember számára ilyesmit jelent a pornóval való első találkozás, és az ilyesmi iránt érdeklődő embereket vonzza be a készítői oldal is (ld. lentebb.) Abszoút el tudok képzelni egy olyan világot, ahol megalkotunk egy újfajta, emberbarát pornókoncepciót, de csak azután, hogy ennek a mostaninak sóval hintettük be a helyét. A lépésenkénti reform csak azt fogja eredményezni, hogy a világ söpredéke is csak lépésenként takarodik el belőle. ugyanis:
  2. (heteró) pornót kétféle ember készít: nőgyűlölő férfiak, és az iparba már beleszokott nők. Utóbbiaknak sok sikert kívánok, de az előbbbiek kontrollálják az ipar pénzügyi és társadalmi tőkéjének túlnyomó részét, és végtelen mennyiségű bizonyítékunk van arról, hogy sokukat nyíltan vagy burkoltan ez motiválja. Csak egyet idézek, Bill Margold: “I’d like to really show what I believe the men want to see: violence against women. I firmly believe that we serve a purpose by showing that.” (https://books.google.hu/books?isbn=1440829381) Ha akarsz még hasonlóan szépeket hallani, keress rá pl. ezekre is: Paul Hesky, Brandon Iron, Max Hardcore, Larryy Flynt. Mit lehet mondani egy olyan iparról, ahol ez normális?

  Plusz olyasmik fel sem merültek itt, hogy pl. mi a helyzet azzal, hogy a pornó az egyik legnyíltabban rasszista szórakoztatóipari műfaj, olyan szintig, amit soha nem tűrnénk el pl. a film, a tévé vagy a popzene világában… Keress kelet-ázsiai származású férfi pornósztárt. Van kábé kettő összesen. A kipécézés, fetisizálás tabu, kivéve, ha valaki ezt szexuális ürüggyel teszi. Milyen fura. Vagy arról is lehetne esetlegszót ejteni, hogy a mainstream “leszbikus” pornó a leszbikusság karikatúrája és kiárusítása a heteró férfiak számára, homofóbiával tetézve a nőgyűlöletet. Gyakran közvetlenül ennek a pornós narratívának a hatására zaklatnak leszbikus nőket.
  Én nem a pornó betiltása vagy bármi hasonló mellett vagyok. Ideális esetben az emberek, felébresztve emberségüket és empátiájukat, maguktól fordulnának el a mai értelemben vett pornótól. De ez csak úgy történhet meg, ha nem ködösítünk, nem védjük a védhetetlent.

  • 1. Feminista körökben marginális nem pornóellenesnek lenni. Nálunk. Amerikában pl. nem.
   2. Pornópártiságról senki se beszél, ez kb. olyan, mint az abortuszpártiság akkor, amikor a választás lehetőségéről van szó. Pornópárti a fene.
   3. Az ilyen ingyenes mainstream szájtokon belül a hornytripen van sok jó anyag, pl. az “amateur” kategória, ilyen szeretkezős férj-feleség szetek.
   4. Az ilyen “horny slut with big boobs fuck black dick” című izék többnyire nem olyan brutkók, mint a címük. Tudod, mint a bulvárban a címadás, csak kattintós legyen.
   5. Nem arról van szó, hogy a pornónak nem lehet negatív hatása, csak épp az faszság, hogy valaki azért ne tudna egy jót szeretkezni, mert beugranak neki bizonyos jelenetek a porntube-ról. Ha a csávód ezt mondta, hazudott!
   6. “Ideális esetben az emberek, felébresztve emberségüket és empátiájukat, maguktól fordulnának el a mai értelemben vett pornótól.” – és te mondod, hogy a fenti érvek naivak?
   7. Ezek szerint a végkövetkeztetésed mégis az, ami a posztban is áll.

 5. Csatlakozom az előttem szólóhoz, kivéve:
  “Keress kelet-ázsiai származású férfi pornósztárt.”
  Azért Japán kitermelt pár tucatot, igaz, csak belföldön ismertek.
  (És azt is hozzá kell tenni, hogy ahhoz, hogy anime-szinkronhang legyél sokszor szinte kötelező a hentai, 3D, és pornózás mindkét nem számára.)

  1. “Ha átképezzük a pornósokat és lehetőséget adunk nekik, minden megváltozik.”

  Nem az átképzésről van szó. Aki belekeveredett az el van veszve. Aki éppen nyomja abban dolgozik egy ‘háborús pszichózis’, de aki végzett vele az egy emberi roncs.
  “túlságosan sok meleg férfi pornószínész hal meg egy kicsit túlságosan korán – öngyilkosság vagy túladagolás következtében.” Írja előttem szóló, de a helyes szórend inkább ‘melegpornó férfiszínész’ lenne, akik amúgy heterók…voltak, a pornószakma után inkább aszexuális roncsok, ugyanúgy ahogy a ‘régi heteró pornófilmek férfiszínészei’ meg melegek voltak (mit gondoltok, mégis miért nem ejakuláltak, kizárólag parancsra?) Ma persze az összes férfi műtött, gyakorlatilag bőrrel bevont vibrátorral dolgoznak, akinek meg nem sikerül a műtét annak Sorry!
  A nők helyzete még rosszabb, mert amíg a férfiak többsége ‘csak’ anyagi kényszer (általában drogfüggés adósság-rendezése) miatt dönt, addig a nők egy jelentős része még csak nem is dönt a saját sorsáról. Luxus-prostituáltnak nem elég okos, de ehhez elég szép, a ‘barátja'(tulaj) meg próbálja kihozni a legtöbb hasznot belőle.

  Itt nem egy veleszületetten hátrányos csoportról van szó, hanem átlagos emberekről, akiknek élete már fiatalon kilátástalanná vált, azon kellene dolgozni, hogy senkit se lehessen ilyesmire kényszeríteni a szociális háló erősítésével.

  2. “Minden pornós számára kényszer a munka, bármit is mond.”
  Az előzőek + szerintem 95-99% a kényszer, a maradékkal a végén foglalkozok.

  3. “A pornót csak a férfiak nézik (és a nők szolgálják ki ezt az igényt).”
  Ez valóban kezd megváltozni, bár szerintem ez kisebb részt Y nagyobb részt a Z generációt érinti, és idővel valóban 1.5:1 vagy 2:1 arány lesz a férfiak javára (biológia azért van, ‘a nők’ limbikus rendszere ‘átlagosan’ erősebben indukálható szagingerek által, és kevésbé vizuális ingerek által, mint a férfiaké, emellett mindenki más, és az egyéni variációk túllépnek a nemi különbségeken.)(A két inger együtt viszont a nőket is könnyedén elcsábíthatja, fiú-kollégiumi szobában maszturbáláson rajtakapott lányok esete…N=5)(+1,de ő kacsameséket nézett közben!?)

  4. “A pornó megmérgezi a tudatunkat, átírja az ösztöneinket, rossz berögződések, elvárások melegágya.”
  HIHETETLEN, DE IGAZ!!!
  A ‘sima’ nézése természetesen nem jobban, mint a más filmek, vagy játékok.
  Ellenben a pornót nem önmagáért nézik, hanem orgazmus végcéllal, és annak elérése esetén (azért ritka, hogy nem) fiúk/férfiak esetén a vazopresszin, nők esetén az oxitocin (ezt már régebben kitárgyaltuk) úgy beégeti magát az agyba, mint a csibék bevésődése.
  Ez van, a biológiai törvényei egyszerűen így működnek.
  ‘Only skin’ nálam sokkal jobb forrásokat talált, de az előző posztban tett állításomat megismétlem: Szerintem egyáltalán nem ezek a “legkeresettebb” pornók, hanem néhány hatalmával visszaélő roncspornót készítő pszichopata piacvédő kartellje megvette kilóra a Google-t, meg a pornósite-okat (már amelyiket nem birtokolják), hogy csak az émelyítő fost láthassuk.
  Antal József mondta egyszer: „Nincsen világraszóló nagy összeesküvés, sok kicsi van…”
  Most komolyan, csak menjen valaki az indavideóra, annak is a pornós részére!
  Létezik, hogy több tucat közül legfeljebb 1 van, amelyik nézhető?

  5. “Minden pornó egyforma, és mind rossz, a “jó pornó” csak oximoron lehet.”
  Végül: mégis hogyan kellene?
  Természetesen ízléses (kinek milyen, tudom) erotikus/szexuális kultúrát, ismereteket, és módszereket oktató filmek kellenek, utóelemzéssel szexológussal.
  Mondjuk a Káma Szútrán végig lehetne menni, meg azon is, hogy mi változott azóta.
  Alapfeltételei:
  1. megfelelő személyiségű szereplők (na itt nem hátrány a nárcisztikusság, ha szexuális exhibicionizmussal van karöltve)
  2. A szereplők vagy eleve párok, vagy vakon (úgy értem, hogy nem tudják, hogy a másik őket választotta-e) válasszák ki egymást kölcsönösen.
  3. Nincs stáb (rendező(k), operatőr(ök) hangmérnök(ök), fluffer meg pláne)
  Van helyette egy üres kb. berendezett szoba, a falban pár tucat kamera, meg mikrofon, és utólag a rendező, meg a vágó összehoz belőle amit tud. Előre megbeszélt dolgok persze lehetnek, sőt kellenek is (meg valódi színészi munka hozzá)

  “másrészt pedig azért az ember szex közben ösztönösen cselekszik és a partner reakcióit figyeli jó esetben”
  Olvasd el amit itt írtam:
  https://barokeszter.hu/2016/04/14/miert-mennek-bele-a-nok-a-rossz-szexbe/

 6. Méghogy nincs érezhető hatása a pornónak a lányokra – nézzétek meg a (sajnos tényleg ennyi) 11-15 éves lányok profilképeit, a többség pucsít és csücsörít (felnőtt nők tömegei is).
  Arrél nem is beszélve, hogy pár évtizede a csókolózás volt nagy szám, a sima szex pláne az általános sulisok között – most már sokszor alap a szopás.
  A fiúkra is ömlik. Persze, voltak képek, “magazinnak” csúfolt szemetek régen is – de azt rejtegetni kellett, utána képzelni stb. Most? Az a művészet, hogy elkerüljék.

  Olyan a pornó, mint az alkoholista. Van belőlük józan, meg mind jó elvtárs – mikor épp nem a mainstream-hez tartoznak. De a többség oda tartozik.

  A prostitúcióval nem az a bajom, hogy hát úgysem akarják magukat a lányok átképezni. Hanem a bekerülési korhatár és hogy intézményesített erőszak. Attól meg egyenesen hányok, hogy családapu hazamegy a gyerekekhez, bebújik az asszonykához – ja, 16.12-kor gumi nélkül megerőszakolt egy nőt az út szélén, aki utoljára reggel fürdött és családapu volt a 12. kuncsaftja.

  A lányok jó része menekülne, ha lenne hová, de hát nincs. Sokukat a család ad el. Ha van, mert jó részüket egy kis meleg kakaó ígérete is visz. Önként, persze.
  A pornó ráadásul örök bélyeg. Megeszem a kalapom, ha ma itthon belebukna abba polgármester, hogy kurvázik. De ha kiderült róla, hogy kurva/pornós volt, akkor biztosan.

 7. Úgy tűnik, ebben a kérdésben sincs abszolút igazság, nem lehet kőbe vésett alapelveket lefektetni. Magamról mit is mondhatnék? Egy pornóoldal összeeszkábálásán tanultam meg a html nyelv alapjait. A mostani blogom pedig úgy indult, hogy elég sok pornót osztottam meg rajta, amit nagyrészt már eltávolítottam. Egy időben csak pornót voltam hajlandó nézni, olyan jelleggel, mint valaki a természetfilmeket, vagy a zenecsatornákat. Eléggé tetszett Irvine Welsh Pornó című könyve is, ami a Trainspotting folytatásának tekinthető (vagyishogy lényegében az is). A pornóiparról szerettem volna többet megtudni, de amit itt olvasok, az eléggé lehangoló. Olvastam Kovi néhány tweetjét is a témáról, vicces is talán, de egy kicsit taszító is, ahogy erről beszél. Szerintem a pornóipar a saját útját járja, gyakran a közízlés ellenére is, vajon ki reformálná meg? Ezekről azért írok ilyen nyíltan, mert mostanában egyre kevesebb közöm van hozzá, meg valóban sok ocsmány förtelem film is van, sosem bírtam az erőszakot, ebben sem. Sokat gondolkoztam, hogy leírjam-e ezeket, meg a kutyát nem érdekli, hogy én személy szerint mit csinálok, inkább azért döntöttem el mégis, hogy írok, mert mindenkinek markáns véleménye, meg rengeteg információja van róla, de nekem úgy tűnik, hogy senki se nézi, hát én volt, hogy néztem, sokat is. Mivel eléggé függő alkat vagyok, miért pont ez maradt volna ki az életemből, nem igaz? Egy régi klasszikus kedvencemmel zárom soraim, neeem, nem pornó:

  • Internet is for porn, haha!
   Érdekes, amit mondasz, és végül hogyan függtél le róla? Jött egy más korszak, más impulzusok, más problémák, és úgy?

   • Igen, úgy függtem le róla, hogy elkezdtem mindenféle mással foglalkozni, meg rájöttem, hogy igazából semmit sem ad nekem, utána egy kis időre visszafüggtem a sörözésre, aztán arról is le a nyugtatókkal, aztán azokkal is jórészt leálltam, és most van valakim, aki mellett tudom magam moderálni az ilyen dolgok tekintetében. Bár ez a folyamat már azelőtt elkezdődött, hogy elkezdtünk beszélgetni, meg találkozgatni, szóval nélküle is akartam valamiféle belülről jövő változást, de szerintem megerősítőleg hatott rám a jelenléte, és az együtt eltöltött idő. “más korszak, más impulzusok, más problémák”, igen, a pontos megfogalmazása annak, ami történt velem.

 8. Eszter, nekem a következetlenséged fura. A kurvának menős poszt alatt emlékeim szerint eléggé letámadtad azokat, akik szerint a nők általában nem erőszakból mennek kurvának. Itt meg – úgy tűnik – azt állítod, hogy a pornónál jellemzően tényleg nem. Miért gondolod, hogy a kettő alapvetően különbözik egymástól?
  Más. Emanuelle. Na az tényleg nem volt durva pornó. Sylvia Kristel mégis arról számolt be, hogy lényegében tönkretette az életét a film.

  • Sajnos tény, hogy szexmunkát általában véve, globális szinten nem önként választ a többség. Nagyon sok a kényszerítés és a kiskorú: fejlődő országokban cigiért szopnak nyolc-tízéves lányok, Thaiföldön a taxiban választhatod ki a kiskorú prostit, van, ahol eladnak az ISIS-nek szexrabszolgának, ne is soroljuk, elkeserítő.

   A pornó ehhez képest abban különbözik némiképp, hogy mivel kameráról van szó, nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy bekerüljön valaki, kismillió papírmunkával, amiben nyilatkozatok, orvosi papírok stb. is szerepelnek. Ettől függetlenül a pornósok körében is van kényszerítés, ne legyünk naivak: direkt kényszerítés és közvetett kényszerítés is, pl. anyagi kényszer (pl. drogos közegnél nagyon gyakran maga a partner kényszeríti a nőt).

   Létezik a “candid” műfaj, ami sokszor titokban lefilmezett emberek pl. pisilés közben, teljesen illegális történet. Ha belevesszük a webcames szolgáltatásokat, amiken valaki maszturbál, ott pedig már rengeteg az a szerencsétlen, csóró, rossz családból származó fiatal nő, aki menekülne otthonról, meg a gyerekét egyedül nevelő anya, akinek szintén kell a pénz. Sajnos van pedofília itt is, és sok fiatal a 18. születésnapja előtt kezd dolgozni, igen. Ezek mind elképesztően szomorú és fájdalmas dolgok, és igen, a kényszerítés kategóriájába tartoznak.

   DE! Én nem azt mondtam ebben a posztban, hogy a pornóiparban nincs kényszerítés, hanem azt mondtam, hogy arányaiban valószínűleg kevesebb van a műfaj természetéből fakadóan (a dokumentáció miatt), és azt is mondtam, hogy ezeket az eseteket – bármennyi is van belőlük – üldözni kell. Viszont ki kell mondani, hogy igenis van, aki szexmunkát – prostitúciót és pornózást is – önként és szabadon, úgy választja, hogy más opciója is van közben, és naivitás azt hinni, hogy ha a nemek közötti béregyenlőség egyszer majd bekövetkezik, a nők közéleti reprezentációja javul, akkor majd a szexmunka megszűnik. Nem fog. (Tegyük hozzá, ettől még küzdeni kell mindkettőért, de a közhiedelemmel ellentétben ez nem oldja meg a szexmunka-kérdést.)

   Ha nem fog, akkor már érdemes okosan szabályozni a színteret, ami közben annak szereplőit is jobban védi. Ennyit állítok, semmiképpen sem bagatellizálni akarom a kényszerítés jelenségét a pornóban, ideértve a kiskorúak, fiatalkorúak foglalkoztatását. Írom is, hogy ezeket ki kell iktatni, meg kell szüntetni, ahogyan azokat a jogsértő és emberi méltóságot sértő tartalmakat is, amelyeket nemi erőszakot meg egyéb szörnyűségeket hirdetnek. A többi bizarr dolognál, ami elég borderline, a többségünknek gáz, de van akinek fétis, fel kell tüntetni, hogy helló, ez szerepjáték, hogy az ötperces, pixeles szart redtube-on titokban néző tiniben is tudatosodjon, hogy nem a valóság, amit lát, az igazgatónő nem fogja őt a tanári asztalon kielégíteni például, hogy csak egy gyakran keresett példát mondjak.

   • “A pornó ehhez képest abban különbözik némiképp, hogy mivel kameráról van szó, nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni …”
    Thaiföldön? Vagy akár Oroszországban? Lehet, hogy az EU-ban VALAMIVEL jobban ellenőrzött a filmkészítés, mint a prostitúció, de szerintem naivitás azt képzelni, hogy sokkal. Itt azért a prostitúció is ellenőrzöttebb.

    • Tény, én ezt nem tagadom. A fejlődő országokban rettenet lehet, ami megy, prostitúció és pornó terén is. Itt Európában mindkét szinten jobb a helyzet, de a pornónál nagyon szigorúak a keretek állítólag. Egyébként érdemes megnézni, hogy ott jobb a helyzet, ahol adott egyfajta ellenőrizhető, legális keret: nyilván nem véletlenül.

     Azt gondolom, veszélyes a tudatalatti szexualitás legmélyére épülő dolgokat misztifikálni, tiltani: hát nem ellentmondásos az, hogy nálunk a pornósztár közszereplő, főzőműsorokban látjuk főműsoridőben (Monique Cuvet, Kelemen Anna, Michelle Wilde, Cicciolina, Dundika stb. – egy filmjét se láttam egyiknek se, mégis ismerem az arcukat-nevüket, nem durva ez?), miközben a tehetségkutatóból meg kitiltanánk az ex-pornós lányt, mert fúj? Miféle álszent prűdség ez? Egyrészről elítéljük, tiltanánk, másrészről ők főműsoridős közkincsek…? Ez jól mutatja ezt az ellentmondásos, tisztázatlan viszonyulást, amivel szemben egy higgadt, okos szabályozás sokkal egészségesebb volna.

     • Nem értem, miért ragaszkodsz ennyire a különbségtételhez a prostitúció és a pornó között, és miért hozod ehhez a témához a prűdséget. Természetes, a Tünde miatti fújjolás ostobaság. De hogy jön ide? A pornó jelen állapota, az, hogy igenis nagyságrendileg hasonló mértékben kényszer, mint a prostitúció – mennyivel lesz kevésbé valóság attól, amiket leírsz? De, ellentmondásos, de prűd. És? Mennyiben mond ez ellent annak, amit én állítok, egyáltalán mi köze hozzá? Eszter, mellém beszélsz, én nem vitatom azokat a dolgokat, amiket a második bekezdésben leírtál. Azt sem, hogy nem tiltani, hanem szabályozni kellene a pornót. Azt állítom, hogy jelen állapotában nem (sokkal) kevésbé lélekgyilkoló a színészekre nézve, és azt is, hogy JELEN ÁLLAPOTÁBAN kifejezetten káros a fiatal nemzedék szexuális kultúrájára nézve.

      • Mellébeszélés: igen, a pornósztárok főműsoros fogalakoztatása kertévékben valóban nem tartozik szorosan a tárgyhoz… elnézést, szabadon asszociáltam. Az összefüggés viszont, ha lazán is, de ott van: a pornósok itt vannak körülöttünk, a média glamurizálja őket, miközben teljesen álszent a viszony hozzájuk, illik őket megvetni, elítélni. Ez egy fals, beteg kontextus, zavarja a tisztánlátást, ennyi.

       Nem értem, miért mondod, hogy a kényszerítés tényét és a potenciális negatív hatásokat elbagatellizálom: nem így van. Többször is írom, hogy ezek jelenleg komoly, létező problémák, amiknek a megoldásán dolgozni kell.

       • Azért mondom, mert mikor azt állítom, hogy a pornó ebből a szempontból nem igazán jobb, akkor ellenőrzést vetsz össze fejlődő országbeli prostituáltak helyzetével. És azt is terelésnek éreztem, hogy többször is a prüdériát hozod fel – ami igaz, de itt nem érv, ahogy egyébként te is jelzed. Érvelési hiba ;) a szalmabábra hajaz.

        • “ellenőrzést vetsz össze fejlődő országbeli prostituáltak helyzetével”

         – hol?

         Vizsgáljuk meg az eddig elhangzott állításokat:
         – a szexmunkában sok a kényszerítés – tartom.
         – a pornóban vmivel kevesebb, mint a prostitúcióban, de nem misztikus okból, hanem a műfaj természetéből fakadóan: kevesebben akarnak egyszerűen bűncselekményt kamerával rögzíteni, ezt facilitálni. Tartom.
         – azokban az országokban, ahol a szexmunka legális, a helyzet jobb, kevesebb a kényszerítés, ritkább a kiskorúak bevonása, nyilvánvalóan a gyakoribb ellenőrzések miatt, és ez a szexipar minden ágára kihat. Tartom ezt is.
         Ennyit mondtam, a prüdéria valóban egy mellékvágány, ebben igazad van, de már fentebb említettem, hogy szabadon asszociáltam, ez ne vigye el a fókuszt a lényegről.

         • “A pornó ehhez képest abban különbözik némiképp, hogy mivel kameráról van szó, nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy bekerüljön valaki, kismillió papírmunkával, amiben nyilatkozatok, orvosi papírok stb. is szerepelnek.”
          Hiába, amíg a szereplők
          1. nem alkalmasak rá pszichológiailag (lásd fentebb) addig az életük ugyanúgy tönkremegy, mint a valóságshow szereplőké (akiket eleve ‘dramatikus’ személyiségük miatt választanak ki, tehát későbbi összeomlásuk kódolt) és
          2. nem választhatnak szabadon partnert, amitől megszűnne a nemi erőszak jellege,
          addig ez ilyen mocskos ipar lesz.
          (Off: prostituáltnak meg csak a pszichopaták alkalmasak, végre van egy társadalmi funkciójuk, hurrá!)

          Prűdség: Ez nem mellébeszélés/mellékvágány, nagyon is jól ráéreztél, hogy ok-okozati viszonyban van a jelenlegi helyzettel. A prűdség ugyanis olyan, mint a szesztilalom:
          https://hu.wikipedia.org/wiki/Szesztilalom
          Pont ennek hatására képes kinőni a gyom (itt pornó) a műveletlen földben.
          Ha a szexualitás/erotika megjelenne a közoktatásban (amitől KDNP misererézik, már olyan orvosi értelemben…:) ) érzelmi, és gyakorlati aspektusaiban egyaránt, illetve a fentebb, általam leírt (ami több szexológus megfogalmazott évtizedes álma is) oktató erotikus filmek szabadon hozzáférhetőek lennének a neten, akkor már a “néphülyítő” jellege kiküszöbölődne. (Ez is 20 éves projekt)
          Tiltani csak teljes net-kontroll mellett lehetséges (mint Kínában), de ezt más okokból (kiber-terrorizmus, illetve -háború) amúgy is meg kell majd tenni néhány évtized múlva (már a net-kontrollt, ha meg van, akkor miért ne legyen egy kis haszna. Ez persze csak Magyarországot, vagy az egész EU-t érintené, a 3. világban nem változna semmi.

          A másik, hogy miért néznek pornót az emberek?
          Hát maszturbáció végett, leggyakrabban.
          Ez nagyjából el fog tűnni, amint a szexuális segédeszközök között megjelennek az androidok elérhető áron (kb. mint egy mai olcsóbb gépjármű).
          Minek néznél pornót, ha csinálhatod is?
          Az emiatt létrejövő társadalmi változások persze túlmutatnak a pornón, de ez legyen az ő gondjuk.

       • “…hogy a kényszerítés tényét és a potenciális negatív hatásokat elbagatellizálom: nem így van.”
        Tényleg nincs így.
        Legfeljebb nem domborítottad ki.
        Aki akarta/akarja megteheti kommentben, de más reakció kontraproduktív.

 9. Nos, akkor talán a fentiek alapján ki lehet jelenteni, hogy mint minden másról, a pornóról sem érdemes úgy beszélni, mint “A pornó”, hiszen országonként, időszakonként változik, változhat a tartalom maga. Japánban népszerű lehet egy olyan videó, amin mondjuk 50 pár – teszem hozzá valós párok – dugnak egy csarnokban, vagy egy “TV hírolvasó” arcára élvez 15 férfi, szép sorjában, de szerszámot kikockázzák nagy gondosan.
  Európában-USA-ban nagyon figyelnek (legtöbbször), hogy kiskorú ne szerepelhessen.
  Nem világos a kényszer definíciója. Testi, lelki, egzisztenciális. De hát lelki kényszerből meg számtalan nő talán többet, rosszabbat visel el, mint hogy havonta 3-4 alkalommal, jó pénzért dug. (persze ez nem legitimálja a pornót, nem azért mondom).

  Tilcsák be? Szabályozzák? És mi lesz azokkal a videókkal amelyeket párok töltenek fel, önként és dalolva? Hogyan lehetne ezt szabályozni, tiltani?

  Gyakorlatias szempontokból is úgy gondolom, hogy “a pornó rossz, le vele!” hozzáállás lehet, hogy a legközelebb van az igazsághoz és a legjobb a megszűnése lenne, de egész egyszerűen ez idealisztikus elképzelés.

  Tudomásul kell venni egyrészt, hogy a társadalmat, egyes tagjait a a jog, az állam (vagy pl. civil szervezetek) _nem képes megvédeni minden káros jelenség hatásaitól_, nem lehet mindenkit megmenteni. Mindig lesznek emberek, akik ilyen vagy olyan okokból önpusztító életet folytatnak. Droggal, pornóval, rossza kapcsolattal, bármi mással.

  Amellett meggyőződésem – megint csak felvállalom ezzel, hogy népszerűtlen leszek – hogy a szexmunka mögött sokszor csak vagy döntően annyi van, mint amit a Kertvárosi gettóban Riley mondott a nagypapa “barátnőjének”: lusta kurva vagy! Igen, van szegénység, van lelki nyomor, elhanyagoló család, ellenséges társadalmi közeg, de mindig és a végtelenségig nem lehet elsunnyogni az egyén felelősségét.

  • Nem teljesen értem, hogy a tudatosan vállalt (tehát nem kényszerítés eredményeképpen végzett) szexmunka mitől annyira stigmatizált. Aki ezt akarja csinálni, csinálja, ez is egy szolgáltatás, amit az emberiség történelmének kezdete óta keresnek, és mint ilyen, a szolgáltatást igénybe vevőnek és a szolgáltatást nyújtónak is megvannak a maga kötelességei és jogai. Ezért se lennének rosszak a bejegyzett piroslámpás negyedek, a bordélyok, a maga korában a “bárcás kurva” a biztonságos szolgáltatást nyújtó prostituáltat jelentette :)

   A webcamoperátori tapasztalataimból kiindulva a munka cseppet sem rosszabb, mint mondjuk egy gyárban vagy vegyesboltban gürcölni. Tulajdonképpen mind prostituáljuk magunkat a megélhetésért, csak van, aki a testét, van, aki a kedvességét, van, aki az íráskészségét adja érte. Az én szememben bármilyen munkának sokkal magasabb az értéke, mint az ingyenélésnek. Az, hogy ki mennyit hajlandó ezért feláldozni, azt számolja el a saját lelkével.

 10. Számomra a pornó mindig is fura egy műfaj volt, már csak azért is, mert az erotikus történeteket kifejezetten szerettem olvasni, és ha már vizualitásról van szó, az erotikus mangákat is, de az élőszereplős pornót egyszerűen értelmezhetetlennek tartom: miért akarnék idegeneket nézni, akik pénzért szexelnek, és úgy tesznek, mintha élveznék? Tök bizarr az egész, semmi izgalmas nincs benne, inkább szomorú az egész, ha belegondol az ember.

  Holott barátnőim közt is vannak, akik szeretnek pornót nézni – elfogadom ezt, ahogy a jól nevelt vegának illik a húsevőket, megjegyzések és véleményem kifejtése nélkül, bár én több szempontból is problémásnak tartom. Nyilván betiltani nem lehet, és nem is lenne érdemes, szigorúbb szabályozás meg jobb lenne, de nehéz a gyakorlatban elképzelni, hogy ezt hogyan kiviteleznék. Hogy lehetne teljesen etikus egy olyan műfaj, amelynek alapja az emberi test tárgyiasítása és annak használata – egy olyan dolog, ami alapból nem etikus? Tényleg csak az jut eszembe, hogy maximum akkor, ha nem élők lennének a szereplők, hanem CGI figurák, bár akkor is simán lehet rossz hatással a nézőkre és azok későbbi tetteire, ahogy sugallhat egy teljesen hibás értékrendet is.

 11. A pornó tiltása és szabályozása szerintem a prűdség (vö. erkölcsi magasles) édesgyermeke. A pornósok valószínűleg a maguk szempontjából racionális döntést hoztak, amikor elmentek pornózni. Igen, izélni kell, rajta ragad az emberen, hogy pornós, meg pár ilyen hátrány. Viszont pénzt kap érte, nem is keveset. A kényszerítéses esetekre pedig van megfelelő Btk-szakasz, a nagy kérdés ugyanaz, mint a prostitúció esetében, hogy hogyan állapítható meg, bizonyítható és alkalmazható egy tényállás, de ez nem új szabályozást igényel, hanem esetleg a régi

  A munka szerintem elég sok embernek kényszer, nehezen tudom elképzelni, hogy az őstermelő vagy a bérszámfejtő hazamegy, hogy de jól önkiteljesítettem ma magam kapálás közben, vagy a kontírozással, ú, az a reexport-áfavisszaigénylés.

  Ha a szereplőket a pornó objektifikálja, tiltsuk be a reklámokat, a színházat (ott is pl. az Othello egy sima négerezés), a tévét, meg úgy egyáltalán az internetet. Úgyis káros mind a gyermekekre, akik lelkét a falovacskán kívül minden megmérgezi. Persze, van, ami mehet, pl. a fekete póló, meg a fekete nadrág, de pl. ezek a gótok, ezek már gyanúsak, szabályozni kellene ezt is valahogy, hány csat lehet egy csizmán, vagy valami.

  Az eljövendő generáció is fel fog nőni, lásd a https://barokeszter.hu/2016/04/29/nyilt-level-mindenkinek-akik-szeretik-a-mai-elkorcsosult-noies-fiukakat-fikazni/ cikket. Belőlünk is ember lett (már amilyen), belőlük is az lesz (már amilyen), pornó ide vagy oda. Mások lesznek a preferenciáik, más lesz a világlátásuk, könnyen kezelik majd azt, amit mi esetleg már nem.
  Nem megmenteni kell mindenkit, hanem lehetőleg megtanítani, hogy hogyan értelmezze és kezelje a világot a reklámoktól kezdve az ügyintézésen át a pornóig.

 12. Nem teljesen értek egyet, de jó, hogy árnyaltan írsz erről.
  A pornó nyomasztó elvárásokat helyez elénk, és igenis megváltoztatja a szexuális igényeket (pl. ma már az a lány, aki nem akar análozni, az “prűd”). Ráadásul folyton egyre feljebb nyomják az ingerküszöböt: ami a ’80-as években még “hard core” volt, az ma már beugró alap, és így a közönség is egyre durvább dolgokat keres. Mert a “sima” pornó már uncsi. És a durvább dolgok az erőszak felé mennek el. Egyszer belefutottam egy olyan beszélgetésbe, ahol RAPE kategóriát kerestek a fiatalemberek (magára valamit adó pornóoldal az ilyet már ugyanúgy letiltja, mint a gyerekpornót, – mármint a keresésre “kurvaanyáddal” válaszol), és mivel a neten bármi szemetet meg lehet találni, dobtak is egymásnak egy-két linket. De a talált videók is “megjátszottak” voltak egy kommentelő szerint, ő “igazi megerőszakolós” videót keresett. Azt a tanácsot kapta, hogy keressen orosz torrentoldalakon. Nem hittem a szememnek: ezek most itt arról beszélgetnek, hogy videóra vett bűncselekményre akarnak rejszolni??
  A pornó színésznők/színészek is idealizálják az egészet, gyakorlatilag celebekké váltak, akik “ez is egy munka” felkiáltással sztoriznak az életükből. És úgy vannak eladva, mint az izgalmas, jó szex tudói. Hajdani Michel Wilde-ot egyszer úgy konferálta fel egy kvízműsorban Vágó István: “a férfiak álma”. Azért az a férfi, akinek egy pornószínésznő az álma, egy kicsit elcsúszott valahol.

  Egyébként meg én is néztem már pornót, és örültem is neki.

 13. Elég sok szexmunkást ismerek és egy részük pornózik is. Erről azért azt kell tudni, hogy mivel én középosztálybeli vagyok ezért a szexmunkás ismerőseim is középosztálybeliek. Szóval ez egy nagyon nem reprezentatív felmérés, de ők önként választották és többnyire még anyagi kényszerről se lehet beszélni. Ennek ellenére többnyire nem élvezik, amikor mégis, akkor se konkrétan a munkát, inkább a kevés munkaórát, ami mellett lehet tanulni, pihenni stb.

  A szilikonszájú, túlsminkelt stb kép se illik rájuk, bár én még nem voltam forgatáson, szóval nem tudom aközben hogy néznek ki, de alapvetően művelt okos, kulturáltan kinéző, lányokról fiúkról van szó. Ami közös bennük az a rossz családi háttér, ami nem azt jelenti, hogy egy putriban nőttek fel, mivel akik onnan jöttek azokat én nem ismerem. Ezek olyan családok, akikkel meg van elégedve a pedagógus, sose száll ki a gyivi, van kertes ház, kocsi, kutya, csak sokszor nincs szeretet, viszont van családon belüli erőszak vagy szexuális bántalmazás.

  Elmondásuk alapján egyébként jobb olyan luxusprostituáltnak leni, aki saját magának dolgozik, mint pornózni, aki ugye másoktól függ. A pornózásnál mindig ott van az érzelmi zsarolás , hogy nem szabad cserbenhagyni a csapatot, és állítólag emiatt is nehezebb kiszállni, és nem azért mert a maffia nem engedi. (Ez utóbbi jelenséggel szerencsére az én ismerőseim nem találkoztak.)
  Van olyan lány és fiúismerősöm is, akik abbahagyták a pornózást és én nagyon büszke vagyok rájuk, különösen a lányra, aki után értelmes szakmát tanult, amiben sikeres. Amíg benne voltak egyértelműen látszott, hogy ez nem jó nekik.

 14. Egyébként én talán 21 évesen láttam először pornót, előtte csak pár képet. Nagyon burokban nőttem fel, nem volt tv-nk volt helyette rengeteg könyv, amikbőll az erkölcstelennek tartottakat a szüleink eldugták. Nagyon ritkán nézhettünk bármilyen filmet is, emiatt máig kicsit hátrányban vagyok vizuális kultúra terén. Kizárólag gondosan válogatott nem erőszakos számítógépes játékokkal játszhattunk, amik sokkal kisebb gyerekeknek voltak valók.

  Mindezek ellenére lett olyan szexualitásom amilyen, szóval a hajhúzás, anál stb jöhet, hiába nem láttam érzékeny korban, hogy az mainstream. A mélytorok azóta érdekel nagyon , hogy egyszer olvastam róla egy HVG cikket tizenévesen. ( A Mélytorok című filmről szólt, ami ugye elég borzasztó, hogy hogyan készült, ennek ellenére érdekelt.) A HVG szerencsére nem volt tiltólistán és igazából ez a szerencsém, mert azt is abból tudtam meg, meg az Indexből, hogy nem én vagyok a világon az egyetlen akit érdekel a BDSM. ( Ebből le lehetne vezetni, hogy a liberális sajtótermékek megrontják a gyermekeket, de nem erre akartam kilyukadni. :D)

  Tanulság nagyon nincs, talán csak annyi, hogy nem érdemes túlfélteni a kamaszokat, de ettől még nagyobb tudatosság meg tájékoztatás kéne a pornóról de méginkább a szexualitásról.
  Egyébként fogalmam sincs, hogy mennyire gázak vagy nem gázak a vanilla filmek, mert életemben talán egy fél softpornóvideót láttam, a többi mint BDSM volt. Ezek elég hullámzó minőségűek voltak és a legtöbben nem dugtak, szóval nem tudom hogy úgy általában a behatolás melyik fajtáját preferálja a legtöbb film és ez hogy hat a fejlődő ifjúságra.

  • Rosszul hat. Ma szoftporno szerintem már nincs, illetve egy kattintással arrébb megy a srác a hardra, és ott már az anál (szárazon!) alapszolgáltatás. És ezt várja majd a barátnőjétől is. Megy a nyomasztás, hogy “a többi barátnőm nyitott volt rá”, “nagyon sok lány élvezi, te is kibírod”, “ennyit megtehetsz a párodért, ha nem teszed meg, elhagy”, “ne legyél már ilyen fantáziátlan”, stb. stb. És akkor a lányok belemennek szépen. És fáj nekik, és nem mondják, vagy üzletelnek, “bevállalom, de akkor te is csinálj valamit..” És már rég nem tudja, hogy valójában akarta-e volna. Mint a fanszörzet, ami nem nőhet ki, mert az “igénytelen, gusztustalan”. De mondjuk a borotválás nem fáj annyira, mint az kiharcolt, fájdalmas anál.
   http://www.gyakorikerdesek.hu/szexualitas__egyeb-kerdesek__7055007-nagyon-ki-akarom-probalni-az-anal-t-de-a-baratnom-nem-nagyon-akarja-hogyan-tudn

   • A csoportnyomást én is tapasztaltam és ez még úgyse volt egészséges, hogy engem azelőtt is érdekelt, hogy találkoztam volna a majdnem kötelező jellegével.
    Beleolvastam abba amit linkeltél és meglepően nem borzasztó, pl. a legtöbben hasznosnak találták azt a véleményt, hogyha először a lány csinálja egy felcsatolhatóval, akkor utána nem fog tőle félni. Ezt igazolhatom, hogy tényleg így van. :)
    Egyébként lehet veszélyes, (különösen síkosítás nélkül), szerintem nagyon bizalomjáték és én inkább huszonéves kortól ajánlanám és csak olyanoknak akik eleve vágynak rá. (Síkosítóval és kellő tágítással, türelemmel stb. egyébként nem kéne, hogy fájjon.)

    Néha elég hülye hozzáállást tapasztaltam tizenéveseknél és huszonkevés éveseknél és ez szomorú. Már az eléggé baj, ha az anál majdhogynem kötelező, ennél csak az a rosszabb változat amikor természetesnek tartják hogy a fiú vágyik rá, de ha a lány belemegy hogy kipróbálná, akkor erkölcstelen. Rockfesztiválon hallottuk a pasimmal ezt a történetet a kicsiktől utána tartottunk nekik helyben pár minielőadást arról, hogy akármilyen meglepő a lányoknak is vannak saját szexuális vágyaik, ami nem szégyen és fontos, hogy kommunikálják, hogy mire vágynak és vágyhatnak ők is szokatlanabb dolgokra stb.
    És szerintem eljutott valami a tudatukig, de ez szomorú, hogy mindig ilyen alapdolgokat kell magyarázni hogy pl a nők is emberek saját egyéniséggel, és valakinek ez meglepő és tőlem hallja először. Esetleg lányként az az új információ neki, hogy lehetnek saját elképzelései a szexről.

    • Vannak azért a válaszok között tipikus nyomasztások, meg maga a kérdés is: “hogyan vegyem rá..”, azaz nem annyira a lány vágya ez. Érzelmi zsarolással? Vagy az sem kell, mert a lány ismeri az elvárást. És ezekből lesznek aztán a “nem szeretem, de a párom miatt megteszem időnként”, meg a “ki lehet bírni” mondatok. Tele van ilyennek a Gyakori Kérdések, nem akartam mindet belinkelni.
     Nitta, te a számegyenes másik végén vagy a szexuális tudatosság tekintetében, mint én. (sajnos – számomra) Én csak “kibírom” a saját szexualitásomat, néha már ki sem bírom, és az análhoz kifejezetten megalázó, testileg- lelkileg fájdalmas emlékek tapadnak. Ezért éles a szenzorom szerintem ezekre a kérdezős-válaszolós netes oldalakra. Maga az ötlet, hogy csinálja a lány is a fiúnak, inkább valami büntetésféleként jelenik meg (ha már annyira erölteti, tudja meg a srác is, miről van szó, meg majd úgyis visszautasítja, és akkor neked sem kell csinálni), mint szexuális kiváncsiságként. Nagyon mély a gödör. Nem csak a pornó tehet róla, de rátesz egy nagy lapáttal.

     • ““kibírom” a saját szexualitásomat”
      A sajátodat??? Nem értem.

      • Kibírom. 10 perc. Annyise. Nem is mindig fáj annyira. Ha nagyon összeszorítom magam, akkor talán rájön, hogy nem akarom. Meg van, hogy mondom is. Nem mindig veszi komolyan. Nyomul tovább. 9 hónapos terhesen mondjuk rossz volt, folyton arrébb húzódni az ágyban, majdnem legurultam.
       Mostanában azért komolyabban veszi, hogy nem, ki is költöztem a szalonba. Elvileg az ébresztő miatt, nem bírok hírekre ébredni, nyomasztanak.
       De közben hiányzik az intimitás, a szex is, ha nincs itthon senki, tudok önkielégíteni.
       Fogalmam sincs, hogy jutottunk el idáig.
       És most én szégyellem magam, hogy ezt ide leírtam.

       • :O
        De hát ez NEM a te szexualitásod.
        Te szégyelled magad? Nem tudom, mi az oka, nem állítom, hogy a férjed, az ő önzése, mert fogalmam sincs. De ha vele nem lehet megbeszélni, akkor azt semmiképpen sem neked kellene szégyellni.
        Fáj? És ezt nem tudja, nem érti, vagy nem is érdekli?
        Jajjj!

        • Azt hiszem, nem egyértelműek a jelzéseim. Vagy nem tudom.
         Nehéz erről beszélni, bánom is egy kicsit, hogy belekezdtem.

       • :( Ez borzasztó.

        Én alapvetően imádok dugni és igénylem viszonylag sűrűn, de mikor volt egy olyan partnerem, hogy nem beszélhettem meg vele hogy milyen pózban szeretném, meg akkor is muszáj volt, mikor már rég aludtam volna, akkor tök sok pszichoszomatikus tünetem lett. (Fájt, begyulladt.)

        Ez nem normális dolog, hogy ilyen történhet és a férfiak ilyenkor nem érzik ezt gáznak. A szex (nem csak a dugás, de az is) annyira jó tud lenni különben, nem szabadna megtörténnie, hogy ez az iszonyat lesz belőle helyette.

       • Többen élnek így, mint hinnénk, összeszorul a szívem. :( És az is sokkoló, hogy annak ellenére, hogy ezt a posztot meg tudtam írni, az adott időben és helyen mennyire nem tudtam ennek megfelelően viselkedni. Valószínűleg az lehet ezeknek a dolgoknak a mélyén, hogy az emberben rettenetesen mély megfelelési kényszer van, és ez sokszor felülírja az ösztönöket is, plusz mindenki adni akar egy kapcsolatban… meg békét magának, ugye. Egy ilyen helyzetben vannak kényszerpályák, de ki lehet lépni belőlük, csak munka és két fél kell hozzá (tehát egy másik is, aki nyitott a párbeszédre).

     • Maga a kérdésfelvetés tényleg elég gáz, de többen leoltották a válaszadók közül is, de persze a válaszok között is vannak elég gázak. Az van, hogy én még 30 alatt vagyok ezért a “mai fiatalok” részben az én korosztályom is és hallottam ezeknél rosszabbakat is, sőt ez alapján mintha megindult volna már valami tudatosodás.
      Teljesen megértem, hogyha te előbb észreveszed, hogy mi a nyomasztás ezekben. Nekem is vannak olyan témák, ahol előbb észreveszem,mint mások, hogy mi a nyomasztás vagy a manipuláció és nagyon bosszant, hogyha mások viszont nem látják, és nem értik mi ezzel a gond…

      Szerintem a felcsatolhatós nem büntetésképp jelent meg, írták is többen, hogy élvezik. Mondjuk ha valakit sehogy sem lehet empatikussá tenni a téma iránt, akkor még azelőtt, hogy otthagyná az ilyet az ember lánya meg lehet próbálni közelebb hozni hozzá a gondolatot pl ilyen felvetésekkel. Na popsiszexnél ezt még nem csináltam, de azoknak a pasiknak akik szerint egy nőnek magassarkút kell viselnie és folyton sminkelnie, azoknak azért javasolni szoktam, hogy próbálják ki milyen. :D Aztán ki tudja, hátha bejön nekik…

      Én se úgy kezdtem, hogy hű de nagyon szexuális tudatos voltam sőt. Adott volt egy elég prűd közeg, néhány titokban olvasott tinimagazin amik sokkal többet írtak a szexuális pozitúrákról, mint az érzelmekről, alacsony önbizalom, plusz az aggódás, hogy mazochista vagyok ezért ennek sehogy se lesz jó vége. Aztán mostanában mégis jó nekem, sőt már egy pár éve minden oké, de ehhez szerencse kellett, meg bátorság, meg rengeteget olvastam a témáról.
      Ezzel nem azt akartam mondani, hogy bezzeg én, mert tényleg sok szempontból szerencsés vagyok. Azt remélem, hogy a mai gyerekeknek már sokkal könnyebb dolguk lesz, hiába minden káros pornós hatás, plakátokról figyelő csontsovány modellek stb., egyszerűen azért mert mára már kicsit kinyílt a világ, még ebben az országban is, és talán kevésbé kell szembemenni az árral, ha valaki boldog akar lenni.

   • A fanszőrzetborotválás szerintem marha nagy hülyeség, de én a láb szőrtelenítésével se értek egyet, egyedül a hónaljéval a szagok miatt. A lábamat csak társadalmi nyomásra borotválom nyáron, de ha kiszívja a nap a szőrt akkor már visszanövesztem.
    Mondjuk valamennyire mázlim van, hogy lehetek szőrös mert főleg poliamoriás, BDSM-es emberekkel találkozom és ezekbe a körökben valahogy természetesebben állnak az emberi testhez. Egyébként állítólag még az egészségügyben dolgozók ilyenek. Velük kell járni és akkor nem kell szőrteleníteni. :P

    • Ja és nekem meg még elég sok ismerősömnek fáj a borotválás mert begyullad sebes lesz stb. És erre szoktak javasolni mindenféle kencét, régebben én is végigjártam egy csomó drogériát hogy mi használ rá, de a legpraktikusabb azért az ha nem szőrtelenítek vagy csak nagyon ritkán.

   • Szerintem a kozmetikaipar inkább tehet a szőrtelenítésről meg úgy általában a női testképpel kapcsolatos baromságokról, mint a pornó. Bár a fanszőrzet leszedés valszeg részben a pornó sara, de ha nem lenne, akkor is lennének reklámok kicsit virágnyelven, amik szőrtelenítésre szólítanak fel ott is. Mert így több kencét el lehet adni egyrészt a szőrtelenítés közbenre másrészt utánára még ezret mert nagy valószínűséggel be fog gyulladni. De szerintem a szépségipart is csak olyasmit tud tovább gerjeszteni ami előtte is ott volt, például a nők bizonytalansága vagy az hogy a társadalom dekorelemnek néz minket.

    Persze egy prűdebb társadalomban nem kéne foglalkozni a fanszőrzet milyenségével, de az igazi a szabadabb szexualitás lenne amikor a szőrtelenitett puncik, farkak mellett gyakoribb lenne a természetes kinézet is, meg a pinkre festett virágalakú fanszőrzet is. :D

    • Szőrtelenítés terén hasonlóak a tapasztalataink.
     Én még lézeres bajuszkiszedésen is voltam, hónapokig duzzadt vörös csík volt az ajkam felett, így még az is bajszosnak vélt, aki amúgy nem vette volna észre. És azóta visszanőtt. Most maradok a csipesznél. :)

     • A kozmetikai lézerről csupa rosszakat mondanak, de az orvosi lézert szeretni szokták. Én minden területen nyomom a lábujj kivételével, a felénél tartok, és már most ritkább sokkal. Csak ehhez fehér bőrűnek és fekete hajúnak kell lenni, másképp nem megy, és egyes területeken b. fáj (de karon és lábon pl. nem). Majd ha a végére érek, talán írok róla valahol. :)

 15. iamreadymaestro // május 16, 2016 - 16:41 // Válasz

  “Amellett, hogy a leggazdagabb, legvallásosabb és leginkább egyenlőségre épülő társadalmakban is megvolt a kínálat-kereslet, kereslet-kínálat az ilyen típusú szolgáltatásokra, egyszerűen naivitás azt hinni, hogy pusztán az egyenlő bér és az azonos arányú reprezentáció a közéletben megoldaná ezt a kérdést: nem, nem oldaná meg, az emberi természetből fakadó igény, hogy pornó mindenképp lenne, legfeljebb ellenőrizhetőbb, emberibb keretek között, kevesebb kényszerrel és kizsákmányolással.”

  Rengeteg csúsztatás van ebben az érvelésben. Egyrészt nem pornóra, hanem erotikára (vagy mást ne mondjak, intimitásra) van emberi igény. Fogalmam sincs, milyen barlangrajzokra utalsz, de ha voltak ilyenek, akkor azoknak gondolom nem az ábrázolt elnyomása, kihasználása volt a lényegük, hanem az erotika. Emberi természetből fakadó igény nincsen a prostitúcióra sem. Szociális eredetű pszichés igény, az van. Miért fontos különbség? Mert az erotikára/intimitásra való igény nem néz bőrszínt, társadalmi státuszt, gendert, az többé-kevésbé mindenkinek van. Pornóra és prostitúcióra ez nem igaz, a fogyasztói profilt mondjuk egy mókus hozzáértésével nagyjából be lehet lőni – és láss csodát, pont összhangban van azokkal, akiknek az aktuális társadalmi szellem szerint a hatalmat kellene gyakorolniuk: például férfiak és/vagy az adott ország “őslakosai” és/vagy gazdaságilag, társadalmilag sikeresek. “Szexet” nem az vesz, akinek erotikára vagy intimitásra van igénye, mint ahogyan nemi erőszakot sem az követ el. Más testét akkor használod maszturbációra, ha úgy gondolod, ezt megteheted, mert meg van hozzá a hatalmad (például a pénzed vagy státuszod), és a magabiztosságod, hogy a fogyasztást “megúszhatod”. Esetleg valami hiányzik, de a társadalmi norma azt sugallja, hogy neked kéne a hatalmat gyakorolnod, így kompenzálsz. Iszonyatos lehet… A prostitúció és a pornó nem biológiai, hanem társadalmi szükségletet elégít ki. A nők sem azért nem (vagy nem olyan mértékben) fogyasztói a prostitúciónak és a pornónak, mert természetükben (biológiailag) nincs igényük rá (itt értsd: a szexre) ((vagy mert jobb belátással bírnak/jobb fejek)), hanem mert nem ők a társadalom hatalomgyakorlói.

  Mondjuk az igaz, hogy elég sok kultúrában van helye a prostitúciónak, de akkor akár össze is hasonlíthatnánk az Athéntól Puerto Ricóig elterjedt rabszolgatartással: az adott társadalom hatalomgyakorlói kihasználják a szarabb helyzetbe születetteket. Nyilván valamiféle kompenzálással, és nyilván azt is beláthatjuk, hogy általában ez az elnyomott félnek is elfogadható biznisz (mert mondjuk jobb, mint éhen halni vagy elszakíttatni a családodtól), de ettől még a dinamika nem változik. És a rabszolgatartó társadalmakban a diskurzus szerint rabszolgát tartani “természetes”. Még jó hogy, mert ha be kéne látni, hogy igazából csak a fejünkben (társadalmunkban) él, akkor meginog az adott paradigma, és fasz se tudja, mi lesz utána, ezt a bizonytalanságot pedig kollektíve szeretnénk elkerülni. De ha szerencsénk van, szép lassan egyre többen belátják, hogy a rabszolgatartás nem járható út, és emberként más morálok menténk szeretnénk élni, majd elérve egy tipping pointot átbillenhet a közgondolkodás. De ez ott kezdődik, hogy ne takarózzunk azzal, hogy mások elnyomása és kihasználása “emberi természetből fakadó igény”.

 16. Szia Eszter,

  Nem értek egyet azzal, hogy a nők számára a pornó az kényszermunka lenne. Náluk ott belül van a súlyos hiba.

  1) Buták, nagyon! Értelmesen megszólalni sem tudnak, más munka végzésére alkalmatlanok, mint saját testük (húsdarab) áruba bocsátására.

  2) Egyéb agyi kapacitást nélkülöző fizikai munkára képtelenek, mert LUSTÁK, így inkább azt az utat választják, hogy szexelnek akkor is, amikor már unalmassá válik számukra, s kifejezetten teher nekik.

  Hazai és globális női jogokért harcoló berkek: hogy stílszerűen fejezzem ki magam, NaNE beszéljünk hülyeségeket :D A pornó igenis az ördögtől való, de a feminista gócpontoknak azt a demagógiát kell terjeszteni, hogy nem az ördögtől való, hiszen mentőövet kell dobniuk, eme agykapacitás nélküli női társaiknak.

  Felszínes süket duma, hogy valakit a kényszer visz rá… a helyzet az, hogy az vagy, akivé ott belül válni akarsz. A legtöbb lány miért megy el pornózni? Csak nem képzeli a társadalom, hogy egy mekiben vagy benzinkúton vagy bármilyen másik helyen ahol fizikai munkát kell végezni (pl. gyár) be fog csicskulni ?!:)

  • Briliáns elméleted ott bukik meg, hogy pornókérdés nem genderkérdés: általában heteronormatív aktusokat láthatunk. Amennyi leszbikus pornó van kizárólag női szereplőkkel, annál nagyobbat hasít a szegmensből a melegpornó, csupa férfiszereplővel.

   Tehát ez nem elsősorban nőügyi kérdés a foglalkoztatottság szempontjából. Nagyon precízen bemutatja a szexuális szolgáltatóipar velejét az alábbi sorozat, érdemes megnézni: háttér, okok, események.

   https://444.hu/2015/10/29/az-elso-szexualis-elmenyem-penzert-volt-i-resz

   https://444.hu/2015/10/30/gagastarnak-meg-kell-halnia-ii-resz

   A McDonald’s-szal való megfeleltetés pedig akkor lesz releváns, ha mindkét szakmában havi 3 milliót lehet majd keresni. Ne legyél már naiv: aki pornós lesz, épp a létminimum szintjétől menekül.

   Egy részüknek egyébként talán valóban volna más választása, de a többség megfelelő családi támogatás, iskolai végzettség és otthoni jó példa híján beleragad A Legegyszerűbb Módjába Annak, Ahogy Képesítés Nélkül Bő Pénzt Kereshet.

   • “Ne legyél már naiv: aki pornós lesz, épp a létminimum szintjétől menekül.”
    Általában igen, de nem ritkán konkrétan az éhezéstől.

    • Na igen, az is egy létező probléma. Plusz az is, amikor valakit kvázi kényszerítenek: a saját “pasija” nyomja a szerepbe. Elég alja történetek vannak sajnos. :(

     • Igen, lényegében a prostitúcióhoz hasonlóan. Egyébként az igazából nem is pornó, hanem erotikus filmek esetében (ld. Emmanuelle – Sylvia Kristel) is elmesélték sokan, hogy igencsak nyomorító lelkileg. Persze, van abban valami, hogy a Meki mosogatója sem lelki támogatás. De azt otthagyod, hazamész, nincs veled tovább, a pornó meg de, ott van, hiszen azért van, hogy sokan nézzék.

   • Eszti, a statisztikában érdemes gondolkodni :D Persze nem gender kérdés ebben igazad van, de több női alany végez ilyen jellegű agyának való tevékenységet, mint pasi. Ez pedig azért van, mert azok az ökrök akik éheznek a pornóra és szívesen fogyasztják, azok a vizuális lények, tehát a pasik :P

    “Ne legyél már naiv: aki pornós lesz, épp a létminimum szintjétől menekül.” De könyörgöm, most megfelelő önértékelés van, vagy nincs? A létminimumon is meglehet élni. Vagy inkább a kényelemért és a pénzért eladod az ördögnek a lelked és a pornót választod? :D

    “A Legegyszerűbb Módjába Annak, Ahogy Képesítés Nélkül Bő Pénzt Kereshet.” eigen, mert lusti volt képesíteni magát. Persze ezt az érvelésem, a régebbi generációra értem, mondjuk -20 esztendő viszonylatban. 2000 után már, ha csak nem vagy színjeles zseni mindenből, annyi kredited sosem lesz, hogy egyetemre csakúgy beiratkozhass, szóval kell oda lóvé… a jelenleg fiatal 18 – 22 közötti pornós csajoknál, még megállhatja a helyét, hogy rossz családi háttérkörülményei miatt, esélye nem volt, hogy megfelelően szocializálódjon. De azért vannak jó számmal idősebb pornós nénik is >35 kategóriában, szóval a kényelem volt az Ő számukra a fő szempont.

    Az utolsó hozzászólásod érdekes. Én azt vettem észre, hogy több a sikeres az életben azok között, akiknek nem a gazdag szüleik a háttérből menedzselték az egyetemre / főiskolára való bejutást, hanem kulimunkákból összerakták maguknak. Megbecsülni ugyanis azt tudod, amiért Te magad harcoltál meg. S ebben az utóbbi esetben nem kell könyörögnie senkinek, hogy tanulj, mert a saját lóvéd bukod el :)

    • “A létminimumon is meglehet élni” Akkor próbáld meg, pl. úgy, hogy még albérletet is fizetsz. Ilyen bölcseket mindig azok mondanak, akik jóval a létminimum felett élnek. Én is meg tudok élni a létminimumon – feltéve, hogy nem az én jövedelmem a létminimum.

  • Egyébként gyakran hallani, hogy “miért nem tanult az ilyen”. Ennek a mélységet akkor értettem meg, amikor összehasonítottam két férfiismerősmet, akik ugyanannak az évnek ugyanazon a napján születtek, és nagyon hasonló karakterek, hasonló képességkészlettel. Az egyikük egy belbudai csúcsértelmiségi családba született, a másik egy mélyszegénységben élő vidéki famíliába, nyolc osztályt végzett szülőkkel. Kamaszként mindkettő hanyagolta a tanulást, lázadt, ahogy sok tini – csak éppen a belbudai sráccal a szülők 2 kirúgás ellenére is elégeztettek egy elitgimnáziumot az egyetemi dékán apa protekciójával és egy rakat méregdrága magántanárral, a proligyerek meg az első kirúgás után a legszarabb szakmunkásképzőbe került, a tankötelesség lezárultáig. Aztán a belbudai kartárs anyuék segítségével egyetemre jutott és egy óra diákmunka nélkül 9 év alatt elvégezte azt a szülők által fizetett albérletből, a proli meg 18 éves korától havi 75 ezerért kulimunkát végzett, és máig a szüleivel él. Lehet másképp? Persze, vannak mélyszegénységből nagy karriert befutó, többdiplomás emberek is. Csak épp úgy 100x több energiájukba és szerencséjükbe telik, mint a privilegizált helyzetből érkezők esetében.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: