Aktuális

20 top tipp férfiaknak, akik képesek a sikeres karriert összeegyeztetni az apasággal

Mi lenne, ha a magazinok némelyikében feltűnő, nőknek, nőkről szóló bölcs tanácsokat és félmondatokat átírnánk úgy, hogy férfiaknak, férfiakról szóljanak? Nos, akkor fél perc alatt látnánk, hogy mennyire szexista tanácsok is ezek. A @manwhohasitall Twitter-oldal épp erről szól, ezért aztán a legjobb idézeteik közül választottam ki néhányat.

“Ha a feleséged sörözni ment a haverokkal, a gyerekek pedig már békésen alszanak az ágyukban, itt az ideje, hogy élvezd az én-időt, és feltöltődj végre egy kicsit. Engedj forró vizet a kádba, gyújts meg egy illatos gyertyát, és bűnözz nyugodtan kivételesen: egyél meg egy egész biojoghurtot, csokireszelékkel a tetején!”

“Vajon hogyan csinálják? A csodálatos férfiak mai, rohanó világunkban egyszerre gondoskodó édesapák, gyengéd háziemberek, vonzó, forró szeretők és kőkemény férfi üzletasszonyok! Kitartásuk, erejük és szeretetük példaértékű a nők számára is, tiszteljük tehát őket.”

“Kedves férfiak! Ha szeretnétek, hogy egy üzleti tárgyaláson komolyan vegyenek benneteket, öltözzetek elegánsan, de ne túl elegánsan, maradjatok higgadtak, és kerüljétek, hogy túl ambiciózusnak tűnjetek, az ugyanis ellenszenvet válthat ki.”

“Ugyan már, a férjem nem csupán egy csinos kiegészítő. Inkább társként tekintek rá, aki segít, hogy még jobb eredményeket érjek el a munkámban, és közben tiszta, vasalt inggel vár otthon”, Klára, tulajdonos és ügyvezető igazgató

“Alapvetően semmi gond nincs a férfi politikusokkal, feltéve, ha képesek arra, hogy mindenkit képviseljenek, ne csak a férfiakat, illetve a férfiakat érintő ügyeket.”

“Hogy kiemeled, milyen sugárzó és vonzó férfi vagy, hangsúlyozd a leginkább előnyös testrészeidet: pl. emeld ki a hosszú lábaidat, hogy elvond a figyelmet a problémás területekről.”

“Végre sikerült ágyba tenni a gyerekeket, a feleséged pedig a playstation fölött görnyed? Itt az idő, hogy egy kicsit magaddal is törődj végre. Ezekkel a gyors, egyszerű tornagyakorlatokkal gondoskodhatsz arról, hogy ne csak szerető édesapa, de szexi, feszes és vonzó férj is maradj, feleséged legnagyobb örömére.”

“Kérlek, ne értsd félre, természetesen semmi bajom nincs azzal, ha egy apa munkát vállal. Jót tesz az önbizalmának, és egyfajta új identitást kölcsönöz számára, hogy nem csak “apaként” működik.”

“Semmi gond nincs az apákkal a munkaerőpiacon, feltéve, ha nem folyton a gyerekek körül jár az agyuk, és nem kéredzkednek el hetente többször is korábban, hogy szülői értekezletre menjenek.”

“Minden férfinek, akinek önálló véleménye van: srácok, ne féljetek felvállalni a véleményeteket! Teljesen rendben van, hogy férfiként is tudjátok, mit akartok. Vannak nők, akik épp ezt találják vonzónak.”

“Egy férfi is lehet kompetens vezető, de otthon azért legyen elsősorban férj, aki gyengéd, gondoskodó szeretettel veszi körül feleségét.”

“Nagyon büszke vagyok a feleségemre. Képzeljétek, gond nélkül kivasalja magának a felsőit, és majdnem minden reggel – ha van ideje – ő készíti el magának a szendvicseit!”

“Dolgozó férj és apa vagy? Néha úgy érzed, hogy tele a hócipőd, és nem bírod tovább? Ezen könnyen változtathatsz. Igyál több vizet, kelj fel egy órával korábban, és válaszd ki azokat a színeket, amelyek feldobják a napodat – máris sokkal energikusabbnak és szexibbnek érzed majd magad!”

“Semmi bajom nincs a férfi szoftverfejlesztőkkel, amennyiben rendelkeznek a megfelelő technikai tudással.”

“A feleségem tiszteli a férfiakat. Meggyőződése, hogy ők is képesek mindarra, amire a nők. Büszke vagyok a nyitottságára, és abszolút szerencsésnek érzem magam.”

“A nap témája: jót tesz vajon a gazdaságnak, ha több férfi vesz részt a üzleti életben?”

“A szombat legyen a te napod, apaként is fontos, hogy kiszabadulj egy kicsit a mindennapok taposómalmából. Kérd meg a feleséged, hogy vigyázzon egy kicsit a gyerekekre, amíg te kényelmesen elvégzed a nagymosást és kitakarítasz. A nap végén készíts listát mindarról, amit elértél, máris magabiztosabbnak fogod érezni magadat.”

“Nincs gond a férfi vezetőkkel, csak hagyják a hormonjaikat az irodán kívül, és a nehéz napokon se hozzanak őrült döntéseket.”

“A feleségem kiveszi a részét az otthoni munkából, igazi mázlistának érzem magam. Hihetetlen, de ő maga is többször pelenkázta a fiunkat, amikor még kicsi volt.”

“Nem érzem úgy, hogy nyomás alatt állok, hogy fogyjak le. 40-es konfekcióméretet hordok, imádom a testemet, és a feleségem is úgy fogad el ahogy vagyok” – Dani, recepciós, 39 éves, inspiráló a bátorsága!

kimaradt esetleg valami? Várom az ötleteket…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

36 hozzászólás 20 top tipp férfiaknak, akik képesek a sikeres karriert összeegyeztetni az apasággal bejegyzéshez

 1. A lényeg, hogy felelj meg mindenkinek és ha a cikk megengedi, akkor bűntudat nélkül (aha, előző poszt) nyugodtan tegyél meg olyat, amin egy férfi sem gondolkozna. Amikor mondtam anyámnak, hogy reggel is be lehet kapcsolni a tévét és nap közben is leülhetünk ám semmittenni, először furán nézett. De már egész jól lazul.

  Ezek a tanácsok olyanok, hogy adnak is meg el is vesznek. Mint amikor valaki azt mondja, hogy de jól áll ez a ruha neked, eltakarja a nagy segged. Szóval inkább nem is gondolkodnék többön.

  • “adnak is meg el is vesznek”
   Jóindulatú szexizmus.

   “de jól áll ez a ruha neked, eltakarja a nagy segged”
   Hiányszemlélet: nem lehet jó csak úgy, önmagában, önmagáért. Csak azért lehet jó, hogy kompenzálja a hátrányokat, és tetsszen a férfiaknak.

 2. A férfiaknak nem az a dolguk, hogy többet keressenek mint a nők. Hanem hogy tartozzanak valakihez. Beteljesíteni a férfi-princípiumot és szerető apának lenni.

 3. Velem van a baj, ha jót röhögtem, de közben azon agyaltam, hogy ez azért kicsit morbid?

  • Nem veled van a baj, ha morbidnak tartod. Hanem azzal, aki megfordítva NEM tartja morbidnak.

   • Én nem találom morbidnak megfordítva ezeket a kijelentéseket. Szerintem az a normális, ha a férfi elvégzi a házimunka legalább 50%-át és odafigyel arra is, hogy jól nézzen ki, elegánsan öltözzön és szexis maradjon a felesége kedvéért. A munkavégzés során pedig nem árt, ha van szaktudása és a munkája során mindenkinek az érdekeit figyelembe veszi.

    • Rég volt, már nekem is nehéz kibogozni, hogy is értettem a megfordítást, de szerintem is az a normális, ha a férfi elvégzi a házmunka felét (azaz NEM segít a feleségének, hanem végzi a maga feladatát). Mondjuk ne a felesége kedvéért maradjon szexi – ahogy a feleség se a férj kedvéért! -, hanem önmagáért, azért, hogy ne legyen igénytelen. De azt hiszem, ebben is egyetértünk lényegében.

 4. fenchurch68 // május 21, 2016 - 16:48 // Válasz

  Felolvastam életem egyetlen párjának – aki egyébként hímnemű -, először nem értette, mi ebben a vicc, azt hiszem, pont ezért vagyok vele.

 5. Ez tényleg vihoj! (Egyszerre vigyorgok, és röhejesen érzem magam). Kedvenc férfijaink! Olvassátok, és ismerjetek magatokra! :)

 6. Én is nagyon károsnak tartom az ilyen típusú tanácsokat.

  “Néha nyugodtan tarts egy kis szünetet, ülj, le, pihenj, 5 perc lazítás neked is jár. Megérdemled, hiszen keményen dolgozol egész nap. ne legyen bűntudatod, hogy magadra is fordítasz egy kis időt.
  néha = nem bűn, de azért mégis, na, ne csinálj belőle rendszert!
  megérdemled = nem jár csak úgy, alanyi jogon, tenni is kell érte
  keményen dolgozol = ugye úgy dolgozol? ugye? nem ám lopod a napot!
  ne legyen bűntudatod = nyugi, megengedjük

  Plusz ha eddig esetleg simán lepihentél 5, 10, ne adj isten 20 percre, eszedbe sem jutott, hogy ez ne járna, most elkezdhetsz agyalni: Ez másoknak tényleg ekkora gond? Ilyen lusta lennék? vagy önző? Tölthetném hasznosabban is azt az időt…stb.
  A minimum vagy minimumnál is kevesebb dolgokat állítanak be úgy, mintha kiváltság lenne, és hálásnak kéne lenni érte.

 7. “kőkemény férfi üzletasszonyok”
  Nem tudsz szabadulni a szexista fogalmazástól. Kőkemény üzletférjek a helyes. ;)

  • Muhaha, nekem az eredetiben a “male spacewoman” kifejezés tetszik, arra próbáltam valami hasonlót. :) Meg a “male firewoman”… :)

 8. Már simán tudok ezen röhögni :) szerencsére. Annyi év után :)

 9. Azt, hogy a feleséged más férfiakkal is flörtöl, nem kéne ennyire a szívedre venned. Tudod, a nők nem monogámiára vannak “huzalozva”. Egy kis flört még nem megcsalás. Meg amúgy amiről nem tudsz, az nem fáj. Ne nézegesd a sms-eit! Az a lényeg, hogy rendes, lelkiismeretes családanya, gondoskodik rólad és a gyerekekről is. És biztos vagyok benne, hogy TÉGED szeret. A többiek csak.. nincsenek is többiek.
  De amúgy odafigyelsz arra, hogy megad neki az ágyban is, amire vágyik? Nem lehet, hogy te zárkózol el túl gyakran a szextől? Mindig kifogásokat keresel, hogy miért nem? Ha így van, ne csodálkozz, hogy másfele néz. Neki szüksége van erre! A nőknek ez az egyik legfontosabb a kapcsolatban!

 10. A foglalkozások megnevezéséről nyelvi kérdések jutnak eszembe:

  Többféle célunk lehet egy foglalkozás vagy tevékenység nevével:

  1. legyen mindkét nemre egy-egy változata
  2. legyen olyan változata, amely egyik nemre sem utal, így általános értelemben használható, mindkettőre ráillik.

  Szerintem az “ideális” az lenne, ha mindhárom változat létezne.

  Businessman, fireman, spaceman: A nyelvben nincs olyan szó, ami egy konkrét embernek a nemére utalás nélküli megnevezése. (Human: általános, személytelen.) Nem tudom, hogy az angol anyanyelvűek mit gondolnak erről, de szerintem az ő véleményük relevánsabb, mint másoké.

  Ez magyarul könnyebb, és az “üzletember” szó szerintem nem vádolható ilyen irányú elfogultsággal (nem “üzletférfi”). (Ha egy nő a férjét nevezi így: “az ember”, az más. Ettől még az “ember” szó alapjáraton bármilyen nemű embert jelenthet.)

  Szerintem az illető neme sok helyzetben nem (annyira) releváns, mint amennyire annak szokás tartani. A legjobbak az olyan szavak, amelyek az “emberre” sem utalnak, hanem csak a tevékenységre: tűzoltó (firefighter), úrhajós.

  • Az “üzletember” szót még soha sem olvastam ill. hallottam olyan környezetben, ahol nőre utaltak volna.
   Mindig üzletasszonynak írják/mondják. Legalábbis én ezzel találkozom mindenhol.

  • Nekem az pl. tetszik, amikor az Everydayfeminism-en meg más hasonló oldalakon nem azért írják, hogy Latino vagy Latina, hanem azt, hogy Latinx. A férfiasító általános megnevezések meg idővel el fognak tűnni a nyelvből valószínűleg.

   Az persze érdekes, hogy az énekesnő/színésznő disztinkció a magyarban meddig fog megmaradni, nevezzük-e majd Liptai Claudiát színésznek valaha. Ezeknél a szakmáknál a nőség kardinális, ugye.

   • “A férfiasító általános megnevezések meg idővel el fognak tűnni a nyelvből valószínűleg.”
    Én is ezt remélem, és próbálom is alkalmazni: miniszter, doktor, ügyvéd, tanár, stb után direktbe nem teszek ‘nőt’, mert számomra mindegy. (A színésznél sem.)
    Szoktak is rám furcsán nézni, de mindig van nálam egy Leszarom tabletta. :)

    Japánban van egy csomó keresztnév is, ami uniszex, vagyis mindkét nem használhatja, és még névből se derül ki a személyi szám első tagja. (Az más kérdés, hogy a chan/san/kun/dono/sama/sensei utótagok mennyire megkülönböztetők, mint nálunk a Horthy-korszak méltóságos/kegyelmes úr/asszony-ai, csak nemek között is különbséget tesznek.)

    • Van az a szó, hogy doktorandusz. Pedig ezt férfira szokták mondani, a nőket doktorandrának hívják. Ennek van semleges neme?

     • Biztos van, de a minek. A magyar nyelv ‘nemtelenítve’ vesz át idegen eredetű szavakat, így bármit lehet használni, amit külföldiül ( :) ) csak bizonyos nemben. A doktorandát sem használják általánosan, én nem is találkoztam vele. A végzős fogorvostan hallgatók is doktorandusznak számítanak, de amikor kerestem közöttük egy normálisat, akkor a lányokat/nőket is doktorandusznak nevezték. Talán a P.H.D. fokozat latin nyelvű dísz-okiratában szerepel így, máshol nem nagyon.
      Ehhez hasonló az adjunktus, ami szintén férfi nemű latinban, de magyarban uniszex, sőt ehhez gyakran nem is teszik hozzá a ‘-nő’-t, hiába a viselője az.

 11. A példaként felsorolt bölcs tanácsok nem szexisták, hanem sima kreténségek.

 12. Óriási. 😄👍👍👍

 13. Közönöm, szanaszét röhögtük rajta magunkat itthon, én is felolvastam. XD

 14. “Nincs gond a férfi vezetőkkel, csak hagyják az éhségüket az irodán kívül, és korgó gyomorral se hozzanak őrült döntéseket.”

 15. “Meg értened valami fontosat a női barátságokról. A nők a barátaikkal szeretik megbeszélni az érzelmeiket, a legaktívabb tevékenységük maximum a plázákban való vad shoppingolásban merül ki, ezért hát ne várd el a barátnődtől, hogy sportoljon vagy videójátékozzon veled. A nő olyan gazdag érzelemvilággal rendelkezik, hogy nem ér rá ilyen mihasznának tűnő tevékenységgel bíbelődni. Ha túrázni, focizni van kedved, netalán kipróbálnád az új játékkonzolodat, invitáld meg férfitársaid, ők biztosan lelkesek lesznek! De könyörgöm, szegény csodálatos lelkű nőt ne zaklasd ezzel! Ha mégis így tennél ne csodálkozz, ha más férfi után néz…” Ennyi baromságot is régen hordtam már össze. :D

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: