Aktuális

5 mondat, amitől sokat csuklott Schiffer András az elmúlt 3 napban

“Távozik a pártpolitikából az LMP alapítója, vezetője és legismertebb arca. Döntését hétfő este jelentette be hivatalosan a párt elnökségének” – így kezdődik az Index-interjú, ami arról szól, miért döntött úgy Schiffer András, hogy visszalép a tűzvonalból. Érdekes viszont megnézni azt is, hogy ezután – az elismerő szavak mellett – miféle szürreális reakciók érkeztek tömegével a különféle médiafelületeken. Ezek nem csupán az LMP viszonylatában érdekesek, hanem rengeteget elárulnak a pillanatnyi közhangulatról, politikai gondolkozásról is.

“Ennyi! Ha már az egyik legaktívabb ellenzéki is menekül, tényleg nem lehet más a politika!”

A mindenkori ellenzéknek alapvetően három feladata volna: fék/gát legyen a kormány számára szükség esetén, folyamatos kontrollt adjon, illetve kormányképes alternatívát mutasson. A jelenlegi rendszerben, kétharmados kormánytöbbség mellett ez gyakorlatilag illúzió: a többség röhög a kisebbségen, és – kezében a fővonalas médiával – bármit keresztülvisz, amit csak akar. Meggyőződésem, hogy a kétharmad a legrosszabb, ami egy országgal történhet, a vízfejű hatalom születése a demokrácia gyengülése is egyben. Laikusként, nulla politikai ambícióval, de élénk közéleti érdeklődéssel értetlenül nézem, hogyan végzik sziszifuszi munkájukat az ellenzéki képviselők (és most ez alatt mindegyiküket értem, a kis, frakció nélküli pártok tagjait is). Egy 140 fölötti létszámú frakciónál éveket is lehúzhat az ember néma gombnyomó droidként, a kormánypárti megvalósítás elégedettségével, de a kis pártoknál brutális munkamennyiség van az erőforráshiány miatt, s mindez kiegészül még a parlamenten kívüli szervezeti munkával, az országjárással, médiaszerepléssel, reprezentációs kötelezettséggel, kampánymunkával… a kiégés és összeomlás veszélye óriási.

Nem érzem, hogy ne lenne meg bizonyos ügyek mentén a kellő összefogás (legutóbb pl. a földrablás ellen gyűjtött aláírást az MSZP és az LMP, de a Jobbik is egy platformon van a termőföldet védőkkel), viszont világos, hogy a parlamenti munka ebben a formában egy idegőrlő, rengeteg kudarcra ítélt, sikerélményt ritkán hozó, méltatlan támadásokkal tarkított, eszméletlen lélekjelenlétet igénylő daráló, amit a többség nem véletlenül hagy ott 2-4 éven belül saját testi-lelki egészsége érdekében. Nem ritkán pedig azért is, mert látja: a napi darálótól távol, kívülről talán többet tehet a számára fontos ügyekért, amelyek miatt a politikai pályát választotta. Azt gondolom, ebben az esetben mindkettőről szó van: a teljes telítődésről, de egyúttal a távolabbról tenni akarás vágyáról is, és az utóbbi azért mégis csak reményt ad. Schiffer nem arról beszél, hogy szakít akár pártjával, akár egy az egyben a politikával, hanem inkább azt ismeri be, hogy a jelenlegi szettingben a napi darálón túl, távolabbról többet tehet a szervezeti üvegplafon áttöréséért, és közben arra is marad esélye, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessen. Ki hibáztathatná ezért nyolc év négy embert is kimerítő munkája után?

“Ezek szerint akkor lesz összefogás? Hála istennek!”

Kezdjük ott, hogy ezt a “fideszbérencezéssel” egybekötött “ellenzék ellenzéke” címkét sosem értettem: ugyan hogy lehetne egy hiteles ellenzéki párt fő célja pusztán hatalmi cél, nevezetesen az, hogy a Fidesz-kormány takarodjon, és a bukott baloldal álljon a helyébe? És ugyan hogyan volna elvárható az, hogy egy olyan kollektíva, amelynek egészen más gazdaságpolitikai víziói vannak, pusztán hatalomtechnikai okok miatt beálljon azok mögé, akik a Fidesz ellenfelei? Ha egy szervezet élesen bírálja a Gyurcsány- és Bajnai-kormány intézkedéseit, és egészen más alternatívákat kínál (mert kínál, tessék elolvasni többek között pl. a programjukat is), mégis hogyan várhatnánk, hogy pusztán azért hátat fordítsanak mindennek, hogy esetleg, talán matematikai esélye legalább legyen az Orbán-kormány kiszorulásának… vagy ha annak nem is, legalább elcsípjenek néhány széket a parlamentben?

Azt, hogy az LMP nem vesz részt a nagy baloldali összeborulásban, nem egy, két, esetleg kilenc ember találta ki különc szeszélyből, a különbözés – a helikopterség – vágyától hajtva, hanem született egy ésszerű, higgadt politikai alapokon nyugvó kongresszusi döntés, amelynek a szervezet – a PM-esek kiválásával – megfizette az árát, ezért érthető módon a továbbiakban is kitart mellette. Ez nem a frusztrált nagycsoportos duzzogása a sarokban, hanem az egyetlen logikus és elvhű döntés, amit az LMP szakmai és elvi szinten meghozhatott. Attól függetlenül, hogy a párt talán leggyakrabban felszólaló és nyilatkozó, tehát legaktívabb tagja Schiffer András volt az évek során, a bázisdemokrácia, amelynek mentén az LMP működik, összetett, árnyalt társasjáték, sokan, talán túl sokan is döntenek minden lényeges kérdésben: egyszerűen kisebbségben maradtak az összefogást propagálók. A közös döntésrendszer nem ritkán a hatékonyság rovására is mehet, hiszen így nem lehetséges azonnal reagálni az aktuálpolitika friss eseményeire, cserébe viszont a vezetők hatalmi visszaéléseire sincs lehetőség.

“Legalább az “értelmiségi faszkodásnak” vége, az elefántcsonttoronyból kilát végre a párt.”

Aki ilyesmit mond, az szerintem az elmúlt években nem nagyon figyelte, mi történik az LMP háza táján. Az említett szervezeti üvegplafon (értsd: nincs minden csajágaröcsögei kocsmában LMP-s, ellentétben mondjuk a Jobbikkal, akiknek terjeszkedési sikereiről ebben a cikkben írok) és az önálló média hiánya egyaránt oka annak – a kiábrándult, apolitikus állampolgári bizalmatlansággal együtt, – hogy sokak fejében az LMP valamiféle fura, zártkörű elitklub, ahol vászontarisznyás pesti biciklis bölcsészek kötözik magukat fákhoz és kiábrándult belbudai értelmiségiek vitatkoznak a klímaváltozás és a megújuló energiaforrás átlagember számára felfoghatatlan és távoli aspektusairól. (Tegyük hozzá persze, hogy a Liget-projekt kapcsán a fa-védelem egyébként épp nem egy elítélendő dolog, és persze a klímaváltozás a migránsügy egyik fontos előzménye, ahogyan a megújuló energiaforrás is fenntarthatóságot, biztonságot és függetlenséget jelent unokáink eladósítása és potenciális veszélyeztetése helyett, de helló: ezeknél a köröknél már réges-rég messzebb lát a párt, ideje jobban figyelni.)

Tudatos építkezés zajlik, a frontvonalban sem csak klasszikus értelemben vett csúcsértelmiségieket látsz, ami nyilván nem véletlen, és az országjárások is az eldugott kis falvak lakóinak megszólításáról szólnak. A fontos témák a mindennapokat érintik, még ha fontos is csiszolni a kommunikáció formáján… Más kérdés, hogy az áttörés nem történt meg (eddig), sok egyéb okból is, de a kétjegyű 2018-as választási eredmény esélylatolgatásától függetlenül az elitista elefántcsonttorony-vád egész egyszerűen fals: ha vannak is hiányosságok (persze, hogy vannak, szarok a számok, mondjuk ki!), azok nem ezen a fronton keresendők.

“Eggyel kevesebb naplopó “az én adómbóóól”: jó pénzért bohóckodott pár évet, aztán elhagyta a süllyedő hajót!”

A Fideszben felnőtt egy generáció, akiknek sosem volt “civil” szakmája: fiatalon kerültek kapcsolatba a Fidelitasszal, aztán a szervezeten belül, esetleg önkormányzati képviselőként tevékenykedtek, napjainkra sokan közülük már a frontvonalban aktívak, mint pl. Szijjártó vagy Rogán. Ezeknek az embereknek nincs hagyományos értelemben vett civil pályaíve, identitásukat és egzisztenciájukat a politika – és az annak mentén kialakult, anélkül aligha létező számos egyéb érdekeltség – adja. Ez két szempontból is aggályos: egyrészt erős anyagi motiváció mellett nehéz elvhűnek maradni, másrészt ez a fajta hatalmi érdekek mentén történő karrierépítés a korrupció melegágya.

Egy rendszerkritikus ellenzéki pártnál ehhez képest tisztább a helyzet: a többségnek megvan az a politikától független identitása és egzisztenciája, ami elég szabadságot ad ahhoz, hogy felálljanak, amikor úgy látják jónak – és persze itt még árnyéka sincs a korrupciónak, teljes az átláthatóság. Schiffernek praxisa volt ügyvédként, Hadházy állatorvos, SRB gazdálkodó, az LMP-ben senkit sem köt a muszáj. Egyébként sem haszontalan dolog, ha az ember nem csak a törvényhozásban igyekszik részt venni, hanem annak gyakorlatát is látja, és éveken, évtizedeken keresztül  gyümölcseit a saját bőrén is megtapasztalja. Ez igaz az alkalmazotti és a vállalkozói létre, a beosztotti és a vezetői státuszra, a fehérgalléros szakmákra és a kétkezi munkát (is) igénylő feladatokra egyaránt.  Én személy szerint örülök annak, ha egy politikus nem marad székben csak azért, mert így többet kereshet, mint a legtöbb civil szakmával, és egyéb privilégiumokhoz is juthat.

“Na, ez a Schiffer is egy totál hiteltelen idióta volt, forgott jobbra-balra, mint a szélkakas, és különben is a dédapja!”

Az ún. baloldalnak van egy ilyen egészen furcsa fétise, hogy tudniillik tilos szóba állni, nemhogy kezet fogni és tárgyalni, vitatkozni a Jobbik képviselőivel, sokáig még az ATV-be se engedték be őket. A Fidesszel is csak azért ülhet egy asztalhoz a tisztességes, magát balosnak képzelő ember, mert azok már kormányon vannak, muszáj. Valahogy az az elvárás, hogy ha egy valamirevaló “demokrata” (ha nem korrumpálódott még a szó eredeti jelentése) jobboldali politikust lát, muszáj zord ábrázattal sarkon fordulni, köpni egyet, és szétnézni, látta-e kamera, akkor ugyanis még magyarázkodni is kell a közös légtér miatt. Az meg egyenesen kokettálás a nemzetszocialista elvrendszerrel, ha netán még akad is néhány kérdés, amiben – te jó ég, hogy lehet ilyesmit leírni is! – még egyet is értünk velük véletlenül. Értem én outsiderként is, hogy a politikai kommunikáció jelentős részben a viszonyulásról, a reagálásról és a másokhoz képesti pozicionálásról szól, de kimondottan kontraproduktív, ha ezek a tabuk irányítják a diskurzust: konkrétan ez még segít is a Jobbikot egy merész, újító, erős és rendszerkritikus pártként láttatni, akik “ki merik mondani az igazságot”.

Az meg, hogy a közbeszéd elmegy abba az irányba, hogy bárki életrajzának tök irreleváns részleteit hiteltelenítésre használja, egészen szomorú állapotokat mutat. Gusztustalan az apákésfiúkozás éppúgy, mint a sorosbérencezés (az új módi, ma te mosogatsz, rohadjál meg, mert te vagy a Soros!), van a közbeszédnek egy bizonyos szintje, ami alá nem érdemes csúszni, ez az “egymás-mellett-álltak-tehát-kollaborálnak” meg egészen kicsinyes és abszurd. Amit viszont nem értek, az nyilván az, hogy Schiffernél vajon hol hangzott el olyasmi, ami valaha is másképp csengett volna a szájából korábban: tök mindegy, valaki egyetért-e azzal, amit mond vagy sem, de mikor változtatott irányt, álláspontot bármiben is úgy, hogy azzal hiteltelenné vált volna? A fenti felvetés kapcsán valahogy konkrétumokkal egyszer sem találkoztam az ügyben, pedig kíváncsi lennék rájuk: ha van DK-s olvasóm, örülnék a szíves felvilágosításnak. Én sem értek egyet mindig mindenben, amit egy LMP-közleményben látok, de konzekvens álláspontot látok a kezdetektől.

Összességében véve igen, engem is elkeserítenek a közállapotok, és az, amit a mellékelt ábra mutat: még a leginkább elkötelezett szakembereket is felőrli a sziszifuszi munka, viszont… egész egyszerűen muszáj bízni abban, hogy lehet jobb, lehet színesebb, lehet tisztább, szóval lehet más a politika.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

56 hozzászólás 5 mondat, amitől sokat csuklott Schiffer András az elmúlt 3 napban bejegyzéshez

 1. Szép kerek, értelmes összefoglaló, az mondjuk kiderül, hogy biztos nem DK-s vagy. Vagy fideszista.

  Én a faszit annyira nem bírtam soha, elég életképtelen csávó, még bankkártyája sincs, meg a százéves telefonjai meg minden. Csoda, hogy életben van.

  Az LMP-t viszont szeretem, szerintem Szél Bernadett fasza csaj, szurkolok neki. Hadházy kéne mellé, de mondta valahol, hogy ő nem hagyná ott Szekszárdot meg az állatorvosi praxisát.

 2. Péter György // június 3, 2016 - 23:10 // Válasz

  Jó, hogy írtál erről is, mert én teljesen úgy értelmeztem, hogy jól van, na, ez is feladta. És hát ez így… eléggé lehangoló, pedig nem vagy elemépés, de Schiffert sajnálom. Inkább az volna a jó, ha követné példáját néhány más politikus is, mondjuk elsőnként rögtön az Orbán Viktor.

  • Én is pont arra gondoltam, hogy amit Schiffer csinált, nem megszokott nálunk. Lemondani valamiről, és ezt tök őszintén megindokolni nemcsak szakmai, hanem emberi szempontokat beemelve, eléggé szokatlan nálunk, és szerintem sokan nyeglegésgnek, megfutamodásnak hiszik, vagy annak, hogy a pártjának nincs jövője. Pedig egy teljesen normális és korrekt döntés, és valóban az lenne a jó, ha más pártokból is követnék a példáját páran.

  • Sajnos a Sallai Róbert Benedek lesz a következő, ilyeneket írt már:

   “András meglépte azt, amit nekem nem nem engedett, amit nekem tilt – mondván: én nem tehetem.”

   Meg egy kommentben, arra, amikor a munkáját dicsérik:

   “Nagyon kedves, de ha kiválóan tenném a dolgom, akkor már megbukott volna ez a kormány, de minimum milliók követelnék a távozását. Ehelyett egy kis pártban küzdök érdemi eredmény nélkül sajnos, és minden nap úgy fekszem, hogy abban bízom, hátha a következő nap jobb lesz. S ennek ellenére a kormány újabb lopásokba kezd: és nem tudok mit tenni. Tudja, ha valamit kitűzök, hogy megcsinálok, akkor hozzákezdek, és estére van valami látszatja. A mostani munkám olyan, hogy két éve egyre többet próbálva fogok hozzá reggelenként, és látszatja: szinte semmi. Az országgyűlés tagja vagyok, ha jól tenném a dolgom, jönnének haza a fiatalok, csökkenne a szegénység, tisztességes bért adnának a munkáért – de csak szám járatom, és nem tudok megküzdeni a kormánnyal. Olyan kilátástalannak látszódik, és mégsem veszíthetjük el a hitünk, mert negyedmillió ember hónapról hónapra úgy gondolja: ott a helyünk, és csináljuk. És mi fizetést kapunk ezért, többet, mint a legtöbb ember, akitől levonják, és ezért semmiképpen nem engedhetjük meg magunknak a csüggedést, pedig vannak pocsék napok. Igazán pocsék napok.”

   • Én azt SRB-ben nagyon tisztelem, hogy ő ezeket így kimondja. Tudod, nem szokás, a politika ebből a szempontból a legsúlyosabb: a legszarabb szart is pozitívan kell értékelni, rosszabb, mint egy ezo-bazár hurráoptimizmus szempontjából. Ilyenkor látom, hogy ő a többséggel ellentétben nem elsősorban politikus, hanem ember. Éppen ezért azt is tudom, hogy nem komédiázik, ha megígérte, hogy ezt a ciklust már végigcsinálja. Viszont még egy kört nem valószínű, hogy vállal ebből, és kétjegyű eredmény esetén se hiszem, hogy vállalna. Ő nagy árat fizet ezért, családi élete, gazdasága, egészsége szempontjából, és nagyon bántja, hogy kevés az eredmény… legyünk optimisták, egyelőre.

 3. enistagvoltam // június 4, 2016 - 11:11 // Válasz

  Ez egy jó cikk, és nagy részével egyetértek, de van benne egy kérdés. Hogy miben hajtott végre pálfordulatot Schiffer András? Például abban, hogy jogvédőként kezdte, és tavaly ősszel eljutott oda, hogy nyomkövetőt akart tetetni a migránsokra.
  Ez a nyomkövetős pont azért kerülhetett bele szeptemberben hivatalosan a párt javaslatai közé, mert az utolsó pillanatban belecsempészték a többi közé, és az országos politikai tanács küldöttei, a teljesen egyértelmű szabályok ellenére, leghamarabb az ülés előtt pár órával szembesülhettek vele. Egyáltalán nem is lehetett volna napirendre venni. Akik megszólaltak, hogy ezt a karkötősdit talán nem kellene, azokat azzal torkollták le, hogy mondjanak jobbat – magyarul egy perc alatt ott helyben állítsanak elő egy alternatív javaslatot és oldják meg azt a problémát, amivel egész Európa nem boldogul. Utána villámgyorsan lekommunikálták az ilyen körülmények között lezajlott szavazás eredményét úgy, mintha a párt nagy része egyetértett volna a nyomkövetővel. Mindenki vesse össze ezt azzal, hogyan kritizálta Schiffer rendszeresen a Fidesz utolsó pillanatban betolt trükkös javaslatait. Ez persze nem pálfordulás, hanem csak sima kettős játék. Schiffernek az LMP-n belüli viselkedése homlokegyenest ellenkezett azzal, amit kifelé képviselt.

  • Köszönöm a kommentedet, a válaszodat.

   A nyomkövetős ügyet én egy eszméletlenül szerencsétlen kommunikációs lépésnek tartom, amiért mérhetetlenül nagy árat fizetett a szervezet (a médiavisszhang, a csongrádi ügy, annak múlt heti utóhangja, te jó ég… az ellenzék magától értetődő összgyengülése mellett még további mínuszok, teljesen értelmetlenül).

   Magával az ötlettel nincs gond, használják – igaz, nem egy migránsválság közepén, beláthatatlan embertömeg esetén… – Kanadában és az Egyesült Királyságban is, semmi elvi, emberi, jogi probléma nincs ezzel, védi a menekültet és a lakosságot is, én nem értettem a haláltábor-analógiákat, de nem is ez a lényeg.

   Ha ezer évig élek, se értem, kommunikációs szempontból ki gondolta, hogy ez nyerő lehet: HÁT ÉN TOTÁL LAIKUSKÉNT IS ÉREZTEM, HOGY A BALOLDALIAKNAK EZ RETTENETES NÁCI TETT LESZ (megkülönböztetés, megjelölés, stigma!), A JOBBOSOKNAK MEG MIGRÁNSSIMOGATÁS (be se kéne engedni őket, takarodjanak innen eleve!), KÉT SZÉK KÖZÜL A FÖLDRE, kafkai gyűrűk. És tényleg, most az elvi háttértől eltekintve, amin kérlek most ne vitatkozzunk, hát… mégis hogyan lehetett azt hinni, hogy ez egy működőképes javaslat kommunikációs szinten?

   (Felmérhető volt a reakció már előre az alapján, hogy tavaly januárban volt a javaslat arról, hogy a terrorcselekményt elkövető menekült veszítse el menekültstátuszát, és hát abból micsoda nácizás lett… holott azóta már Merkelék is adaptálták a koncepciót. Persze, hogy veszítse el, te jó ég, meg akkor is, ha erőszakos bűncselekményt követ el… nem is értem, mi ezzel a probléma. Írok erről Breivik ügye kapcsán is, a terroristát – ő is az – ne szeretgessük már ennyire a jog nyelvén, szigorúbb szankciókra van szükség, ezek emberiség ellenes bűncselekmények, nem csokilopás a boltból.)

   Ami a benyújtás módját, körülményeit illeti, azt nem tudom, nem ismerem, nyilván nem voltam ott, de ha úgy is történt, ahogy írod, inkább egy rossz, gyors kommunikációs döntésként értékelném, nem a konzekvens álláspont hiányát látom benne. Ettől függetlenül nagyon sajnálom a következményeit, főként a kizárásokat, kilépéseket, és a mindezzel kapcsolatos kommunikációt. Teljesen értelmetlen, óriási áldozat volt minden szinten.

   • A bilincses ügy tényleg kritikán aluli volt.
    Szerintem ez szabotázs volt, ennyire hülyék nem lehetnek
    (Bár Schiffer táskái krónikus alvásmegvonásról árulkodnak, és ez néha durvább mint a drog, és szerintem a többiek sincsenek jobb állapotban.)
    Schiffer volt nálunk is az országjáró körútján. Szóval tartotta 3 ismert szoci, és elüldöztek mindenkit a közeléből, hátrébb figyelte őket 6 közmunkás jellegű FIDESZ bérenc (valszeg parancsra szegények, legalább szépen sorban álltak), a helyi JOBBIKos trollügynök (rubelen fizetve), és még hátrébb egy kancsal DK-ás (nincs bajom a szemtengelyferdülésben szenvedőkkel, de megfigyelőnek beállítani…hát valaki azt hitte, hogy humoros :( ). Ezt csak azért írom le, hogy világos legyen a szitu az LMP vidéki bázisépítésével kapcsolatban. Szerintem a pártban is vannak még aknák (most pont ott ne lenne? OK, a szocikhoz húzók nagy része elment, de még maradhatott is. + FIDESZ, + JOBBIK). Ahogy a rendszerváltásnál beépült a 3/3-as ügyosztály, úgy ide is. Ennyi.

    • Bilincs? Nyomkövető inkább. Az tényleg tök szomorú valami volt, “értelmetlen áldozat”, ahogy mondod.

     De látszott is már az utóbbi időben a Schifferen a krónikus alvásmegvonás, néha alig volt magánál, tényleg négy ember helyett dolgozott:

     • A bilincs az álbaloldali(= 5 forintos kurvák gyülekezete, akik szétfeszítik a saját, és mindenki más farpofáját, hogy a nyugat belenyomja tőkéjét) retorika volt, olyan mint a köteles beszéd Kövér esetében. Az áljobboldal(= na ők kizárólag a más farpofáját feszítik szét, de nem csak a nyugati tőkének, hanem saját maguk számára, a nemzeti tőkének is) meg kidobott félmilla/kopf-nak értékelte, sajnos ebben igazuk is lett volna.
      Utólagos okoskodással én mosolyogva betonfalat követeltem volna kerítés helyett. A jobboldali választók komolyan vették volna, a baloldaliak meg Monty Python akciónak. (A viccpártok báját is be kellene építeni az LMP.-be)

   • “ÉN TOTÁL LAIKUSKÉNT IS ÉREZTEM…”

    Ebben nem is vagy totál laikus, hiszen itt nem arról volt szó, hogy a javaslat (szak)politikai szempontból milyen, hanem arról, hogy “kommunikációs szempontból” milyen hatása lehet. (A mainstream politikai kommunikáció hatalmas hamis dilemmáinak érzékeléséhez nem kell politikusnak lenni.)

    • Úgy értettem, hogy a politikai kommunikáció terén nem vagyok szakember. Egyébként a kommunikáció nyilván ismerős terep. :)

 4. Én az LMP-t egyik alapítójaként (a menőemberes logó, a 2010-es kampány részbeni tervezőjeként), és az egyik önkormányzati képviselőjeként, 2012-13-ban a választmány önkormányzati ügyvivőjeként elég jól, belülről ismerem. Az LMP politikai irányával nincs baj, azaz a baj nem itt van. Az LMP-ben már nincsenek bölcsészek, “romkocsmában merengő” pesti értelmiségiek mind a PM-be távoztak. Amúgy nagyjából értelmiségiek sincsenek már, a szegedi LMP-sek, az egyetem oktatóinak kizárásával a szürkeállomány utolsó maradéka is elveszett. De erősen kétlem, hogy van az LMP tagságában lenne egy építész, egy orvos, vagy gyakorló versenyszférát ismerő közgazdász vagy vállalkozó.
  A Schiffer – Vida páros mindenki elmart, aki önállóan mert gondolkodni. A páros intrikus, autoriter pártvezetése mintha tudatosan nem engedné a pártot növekedni.
  Nemcsak hogy Csajágaröcsögén nincs LMP, de a megyék felében sincs, a nagyobb városokban sincs. Pedig lehetett volna, 2011 környékén még nagyon sokan kíváncsaik voltak ránk, mi több sok független polgármester érdeklődött, szimpatizált velünk.
  A schifferi személyzeti politika, a lojális talpnyalók előtérbe helyezése okán már nincs karizmatikus, szerethető politikusa az LMP-nek. Ez a hajó már kettétört , csak még nem süllyedt el, Schiffer gyáva kapitányként elsőnek menekül az általa zátonynak vezetett hajóról.

  • Ez már inkább belső szervezeti kérdés, ezektől nyilván távol állok – soha, semmilyen politikai ambícióm nem volt – itt inkább a kívülről érkező abszurd kijelentéseket tárgyalom. A belharc, az emiatt távozók borzalmas vesztesség, és azt rettenetesen sajnálom. Nyilván árnyaltabb a kép, minthogy egy vagy két emberen múlna az ilyesmi, meg az is tény, hogy stresszhelyzetben, nyomás alatt, erőforráshiány idején születhetnek rossz döntések is sajnos.

  • “Az LMP-ben már nincsenek bölcsészek, “romkocsmában merengő” pesti értelmiségiek mind a PM-be távoztak”
   “…vagy gyakorló versenyszférát ismerő közgazdász vagy vállalkozó.”
   Ment-e a világ a magyar filozófiától előrébb? Teszem fel a költői kérdést, de a válasz egyértelmű, hogy lófaszt. A bölcsész- és a közgazdászoktatás a legbelterjesebb, fingszagúbb a magyar felsőoktatásban. A többihez képest (orvos, gyógyszerész, matematika karokra gondolok főleg) felmutatott eredményeik szánalmasak nemzetközi viszonylatban.
   A filozófia:
   A szakfilozófiák (jog-, történeti-, orvos-, bioetika stb.) még csak el-el döcögnek, de a társadalomfilozófia egy katasztrófa. Nyilván annak kell lennie, mert teljességgel figyelmen kívül hagyja az embert, mint biológiai lényt. Pedig már van humánetológia, viselkedésgenetika, molekuláris antropológia (na jó, ez utóbbi csak lesz.), neuropatológia, pszichopatológia és persze a matematikát is: játék-elmélet, gráf-elmélet, halmaz-elmélet. Ezek nélkül a szociológia is béna kacsa.
   Közgazdaságtan:
   Három valódi közgazdászt termelt ki az ország: Csányi Sándor, Felcsúti Péter, és Róna Péter.
   Az OTP vezérigazgatónak túl sokrétű a vagyona ahhoz, hogy államférfi lehessen.
   Felcsútihoz, csak a wiki első néhány mondatát kell értelmezni.
   Róna Péter hol is van? Melyik párthoz áll a legközelebb?
   A többiek közül van néhány használt intimbetét jellegű pénzügyminiszter, néhány viszonylag fiatalabb, aki 2-3 hónap után meg tudja mondani, hogy mi történt pl.: Pogátsa Zoltán (kár, hogy az előrejelzés lenne a feladat…) és vannak doktriner idősek, akik soha egy számot nem találtak el, de 2-3 év múlva jól meg tudják magyarázni. És ott van még Matolcsy ‘fairy tail’ György, Bogár ‘háttérhatalom’ László és Varga Mihály, akinek annyi fantáziája van, mint egy marék döglött lepkének (Lehet, hogy átpumpálták Matolcsyba?).
   Kösz, inkább maradok a Rónánál.
   Vállalkozók? Párt tájékán?

   “A páros intrikus, autoriter pártvezetése”
   Bázisdemokráciában autoriter? Képzavar.
   Az intrika meg alap-skill bármely politikusnál.
   Ez olyan, mintha egy bokszoló a mérkőzés után elsírná magát, hogy: “Dehát itt ütnek!”

   “…a lojális talpnyalók előtérbe helyezése okán már nincs karizmatikus, szerethető politikusa az LMP-nek.”
   Hát, előtte se nagyon volt vidéken. Karácsony Gergelyen kívül csak Budapest-special karizmájuk volt, a Dunától keletre várakozás volt kizárólag, de végül nem kaptak semmi fogyaszthatót.

   “Ez a hajó már kettétört…”
   Na innentől jön a vuduzás/sírásás.

   A PM-eseknek a minimális karizmáját is elvette a unikumkábulatban elkövetett Gyurcsány-ágyba fekvés, ami számomra örökre lenullázta az erkölcsi tőkéjüket.

   • Azért vannak szerethető politikusok az LMP-ben, hülyeség, hogy nem. Már a posztban felsoroltak is, eleve.

    • Szerethetőek természetesen vannak, azt nem is mondtam, hogy nincsenek.
     Sőt! Én szeretem is többségüket! Még szellemi erőtérkockának is jelentkezni fogok! :)
     A karizma viszont más.
     Rengeteg szerethető férfi van, de szerinted hány olyan, amelyik heveny ajakszárazságot, vagy frontális hajzat-viszketést vált ki a nők legalább harmadából?
     Na, ez a karizmatikus és a nem karizmatikus közötti különbség is.
     Annyi különbség van, hogy amíg a szexuális vonzerő adott, a karizma építhető olyan alapokra, mint a vonzerő (inkább férfiaknál, mert a nők irigyek), erkölcsi tőke, szakmai tudás, bátorság. PL. O.V. a Nagy Imre újratemetésen elmondott beszédével alapozta meg a saját karizmáját, meg jobb volt akkor rá nézni, mint Kádárra + jogi diploma + Bibó szakkollégium. Az így kialakult brandet építette tovább 90 és 98 között. Majd jött a személyi kultusz építése.

     • Jaj! Megfeledkeztem a hangról!
      Az fontos! Erőteljes legyen! Ezért rekeszt és tagol O.V., és ezt próbálta utánozni Gordon.
      Mondjuk van hangszalagplasztika is a világon, meg speciális edzés is (ez 2-5 év mire hat)
      Magyarán szólva az LMP-nek olyan miniszterelnök-jelöltre van szüksége, aki
      férfi (sorry, ilyen a társadalom), 40 alatti, de közelebb van hozzá, mint 30-hoz
      kb. 190 magas, kb. 1 mázsa, izmos, atomjóképű,
      orvos, vagy egyéb hasonló value diplomás
      erős basszusba hajló baritonhangú (vagy olyan edzett hangú, mint a Kautzky Armand)
      jó retorikai, mimikai képességekkel, és vitakészséggel
      nem zsidó (tényleg sorry, de ilyen a társadalom) kivétel vízilabda válogatott sportolók, mert ők aranyat hoztak, sokat.

      Egy ilyen jelölttel kapásból hasíthat 200.000 női szavazót a 20-40(50) közötti korosztályból, ahol minden párt gyenge, még a JOBBIK is. Ez áttöri az üvegplafont, és elkezd mindenki figyelni az LMP-re is.

      • Szerintem meg az egyetlen erőteljes felhajtóerő akkor jönne, ha nő lenne.

       • Indoklás? (Penge agyad van, ne félj megmutatni! ;) Ez nem szarkasztalasztizás!)
        Lehet, hogy igazad van, de mondjuk Szél Bernadett mellé(, akit szeretve tisztelek, és a legtöbb jó tulajdonsága megvan, csak sokszor terelhető, ezen javítania kell) kellene egy miniszterelnök helyettes-jelölt férfi, a fentebb felsorolt tulajdonsághalmazzal, ami minőségi vibrátor-toldalékká teszi. :)
        Demszky is ilyen kategória volt kb., csak jó hang, és vitakészség, és később erkölcsi tőke nélkül (és így is 20 évig volt főpolgármester).

        • Csak úgy halkan jegyzem meg, a tényszerűség kedvéért, hogy ha az LMP 2014-ben nem ellenzéki szerepre készült volna, akkor Szél Bernadett lett volna az államfő-jelölt, hivatalosan.

         • “Csak úgy halkan jegyzem meg…”
          Miért halkan?
          Teljesen igazad van!
          Erről teljesen megfeledkeztem.

          És még az állításom, hogy kellene egy díszfasz mellé is megkérdőjelezhető.
          Ha bármilyen ellenérv van ellene ki vele!
          Ne haljak meg bután! :)

   • Természetesen a bölcsészet nem csak a filozófiáról szól, de a nyelvi, és kultúrkurzusok nem igazán relevánsak a költségvetés, államigazgatás, jogelőkészítés és kodifikáció, egészségügy, környezetvédelem, gazdaságfejlesztés, szociális-szféra és külügy témáiban. Az oktatásban tematikusan néhol igen.

    Igazságtalan voltam Pogátsa Zoltánnal, mert válság van, és az mindig tornádó szintű kavart okoz, és nincs mögötte 200 statisztikus, egy tucat programozó, meg egy nagyszámítógép. Így ő is tudna produkálni. Kihagytam a jegybankelnököket, ami egy olyan szakma Magyarországon, mint a kapus, vagyis bravúr kell, nem elég az ‘elmegy’. Az első kettő ‘elment’, a többi katasztrófa.

  • Már megbocsásson, de ‘savanyú a szőlő’ hangulatú ‘most megkaptad’ vérhányást érzek az írásából.
   Madarat tolláról, bloggert kommentelőiről…

 5. tudod, ez az erőforráshiány olyan, mint amikor Sztálin elvtárs egy nagyobb tisztogatás után körülnéz és megállapítja, hogy nini nincsenek tábornokaim, pártfunkcionáriusaim.

 6. Schiffer András elfáradt, belefásult a politikába, ha jól értem, ezt írod lényegében. De miért unt bele a politikába? Hiszen motivációja van rá. (Ha az LMP kormányra kerülne, igen komoly állami pozíciót tölthetne be, a saját értékrendje szerint befolyásolhatná ennek az országnak az életét. Másrészt, ha az LMP kiesik, az igen komoly presztízs veszteség lenne számára, ha más nem is. Nem régen pedig még ő volt az egyik, de informálisan befolyásosabb pártelnök.)
  Tehát valamiért megszűnt a motivációja, azért mert a várakozásai szerint minimális lehetőségeket lát. Nem tudjuk, mik az indokai de az általad is linkelt Index.hu interjúból két kulcs tényezőt emelek ki:
  1) Az LMP irányíthatatlan, és több párttag hagyja ott a pártot, mint amennyi belép.
  2) Az LMP-nek nincs szellemi, társadalmi háttere 7 év után sem.

  A cégvezetők mindig jobban rálátnak egy cég helyzetére, mint a stakeholderek. Ha egy cégvezető lemond, az semmi jót nem jelent. Mondjuk az LMP jóval demokratikusabb, mint egy multi, de Schiffer Andrást nagy stratégának tartják, szóval nem sok esélyt láthat az LMP számára.

  Egyébként elkeserítő, hogy egy politikai kommunikátornak tartasz, nem egy pénzügyesnek.

  • Még egy lapát föld az LMP vágyott sírjára, legalább nincs vérhányás, és krokodilkönny.

   “De miért unt bele a politikába?”
   1. Nem unt bele, hanem szellemi erőtér építésbe kezd (erősen késve, az igaz)
   2. A parlamenti napi adok-kapokba unt bele, ráadásul tényleg nincs semmi értelme, ha tényleg zavaró lenne, a házelnök lecsavarná a hangerőt, és a tv is csak némán közvetíthetné. Több értelme van jogvédő ügyvédként nagyhájpos ügyeket vinni, és kúriai jogegységi döntéseket kicsikarni, vagy pótmagánvádas eljárásokkal megtenni azt, amit a legfőbb ügyész soha nem fog.

   “Ha az LMP kormányra kerülne…”
   Nem mondom, hogy nagy esélye van rá, de ki mondta volna előre meg ’88 közepén, hogy ’90-ben szabad választás lesz, vagy ’96 közepén, hogy az MSZP-SZDSZ

   • Egy ellenzéki politikus egy kétharmad mellett voltaképpen filozófus, elmond dolgokat, a kormánypárt röhög, meg se hallgatja, az emberek azt se tudják, mi van… közben meg dolgozzá’, végezd 4 ember munkáját, mintha mi se történne, és nyeld a szart jobbról-balról – szerinted ki bírja hosszútávon?

    Ja és a Mandineren írja a nyájas kommentelő, hogy nincs már kétharmad, biztos elfelejtettem: ja bizony, az a 2-3 ember ide-oda rengeteget számít, igen. Azok a győzelmek szimbolikus győzelmek voltak Késszel meg a jobbikos csávóval, ugye nem tetszik gondolni, hogy ügymenet tekintetében bármi is változott?

    • “…szerinted ki bírja hosszútávon?”
     Pszichopaták, és grandiózus nárcik, ebből is áll a képviselők 80-90%-a.
     Schiffer pont azért nőtt nagyot a szememben, mert képes volt lemondani a hatalomról, – eldobni a gyűrűt :) – és nekikezdeni újra a kulimunkába, mert valójában azt fogja csinálni.
     A többiben teljesen egyetértünk.

    • “az a 2-3 ember ide-oda rengeteget számít, igen”

     Rengeteget számít (vagy akár 1 is), ha rajtuk múlik a kétharmad. Ez nem csak lélektani, hanem precíz jogszabályi határ, a “van” és a “nincs” között nincs átmenet. Az említett időközi választások ténylegesen megszüntették a kétharmados többséget, ami “a legrosszabb, ami egy országgal történhet”, ahogy írtad. Ami azóta történik, azt már nem a kétharmad okozza. Ha feltételezzük, hogy senki nem szavaz át, akkor egy 66%-os (épp, hogy nem kétharmados) többség semmivel nem erősebb, mint egy 51%-os (épp, hogy feles).

     (Persze ha egyedi esetben néhány ellenzéki átszavaz, akkor ismét megvan. De akkor azt a néhány ellenzékit az ellenzéki pártok és média kommunikációs értelemben szétszedi.)

     “Egy ellenzéki politikus egy kétharmad mellett voltaképpen filozófus”

     Egy sima feles többség mellett is az, ha a többség nem foglalkozik az ellenvéleményekkel. Aki így kormányoz, annak feles többséget sem kellene kapnia.

     Megint más kérdés, hogy mi lesz a csak kétharmaddal módosítható sarkalatos törvényekkel a következő évtizedekben…

     • Arra gondolok, hogy egyes ellenzéki képviselők, különösen a régi nagyok, pl. Gyurcsány, Fodor, nem igazán szeretnek bejárni, hogy úgy fogalmazzak. Mellé van egy sor kérdés, amiben nincs egyetértés az ellenzéken belül sem. Szóval persze, technikailag igen, számít, de a gyakorlatban a Fidesz által elbukott időközik óta sok különbséget azért lássuk be, nem látsz. Talán a közpénz közpénzjellegének elvesztése volt az egyetlen olyan izé, ami kicsit közös nevezőre vonta az összellenzéket azon a szinten is, hogy akár betolják a képüket és egy irányba nézzenek…

      • Igen, a nagy ellenzéki egyetértés és pártfegyelem mellett a másik idealizáló feltevés a teljes létszámú részvétel.

       Attól tartok, hogy a kormánypártok teljes hegemóniára való vágya és az ellenzék erős széttagoltsága és inkompetenciája egymást erősítik.

       Az ügyek tényleges lefolyása pedig valóban nem változott lényegesen. Ez persze a Fidesz választási törvényén is múlik, ami az egyéni képviselői helyek túlsúlyozásával relativizálja a kétharmados vagy bármiféle többség értékét, súlyát. (Pl. a választópolgárok szavazatinak arányához képest.) Kérdés, hogy meddig lesz mindez így? Tud-e más párt nyerni a választáson? (Ha megerősödik, akkor tud, de meg tud-e erősödni a média és a közhangulat jelen állapotában?)

       Az egy dolog, hogy a nyomtatott sajtótermékeket nyíltan vagy burkoltan a Fidesz birtokolja. De az internet hosszútávon biztosan (az eddiginél is jobban) átalakítja a médiát (keresletet, kínálatot, fogyasztási szokásokat, bármit). Ez vajon milyen hatással lesz a politikára, közbeszédre, pártok erőviszonyaira?

      • Az, hogy milyen nagy egyetértés van vagy nincs az ellenzék között, az alapvetően a ő felelősségük.

       “nem igazán szeretnek bejárni”

       Ezzel pedig a saját választóikat veszik semmibe.

       • Ez egy árnyalt kérdés. Vannak dolgok, amiknél érthető, hogy nincs közös nevező, mert egy-egy párt világnézeteinek alapköveiről van szó (mittomén, szabadkereskedelem). Más nemzeti minimum kellene, hogy legyen, de nem az (pl. lusztráció, korrupcióellenes törekvések). Az viszont, hogy ki milyen gyakorisággal jár be, nem politikai, hanem morális kérdés, nincs mit ragozni rajta. Sz’al két nagyon más dolog ez, de egy percig sem vitatom egyik állításodat sem.

     • “Rengeteget számít…”
      Alapfokon igen, de 5 év 2/3 után a lényeges dolgokat megcsinálták, bebetonozták a legfőbb ügyészt, a Kúria, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök stb. Minden lényeges pozícióban ők vannak, már akár kisebbségben is lehetnének (pl. rendeleti költségvetés módosítás ötlete ezt készíti elő).

      “…kommunikációs értelemben szétszedi.”
      Kérsz egy milliárdot még? :(

      “Aki így kormányoz…”
      Annak nem kellene kormányoznia.

      • “Kérsz egy milliárdot még? :(”

       Persze, többféle dolog is okozhatja, hogy de facto mégis kétharmad. De aki eladja a szavazatát a kormánypártnak (vagy meg lehet tőle venni), az ne tetszelegjen ellenzéki szerepben. (Vagy a Fidesz ott is belülről bomlaszt?)

    • Most Schiffer már egy Inforádiós interjú feléig (odáig hallgattam) azt magyarázza, hogy ő most hátországot épít (szellemi, társadalmi háttér) és akkor talán még párttagságot toboroz. Ez az Indexes interjúban nem volt kiolvasható, hogy nemcsak párttag marad, hanem cselekszik is. Szerintem rájött, hogy passzív párttagként biztosan lenullázza az LMP-t. Egy.

     Kettő. Az, hogy lemondott a frakció vezető helyről, azt megérteném, mert hátországot építeni, párttagságot toborozni és a parlamentben dolgozni tényleg nem lehet egyszerre. De akkor miért mondott társ-pártelnöki helyről? Szerintem egy ilyen pozícióból jobban tudná szervezni az LMP-t és hátországát. Ez így zavaros nekem.

     Három Az, hogy jönnek a jogtalan, felületes kritikák, ahhoz minden közéleti személyiség (akár politikai aktor, akár “valóságmagyarázó”) hozzászokik egy idő után, nem most lett elege ebből.

     Három. Leszarom az egész pártpolitikát. Te magad mondtad Eszter, hogy az LMP-nek döntő többsége nem megélhetési politikus, tehát nem a politika a kizárólagos kenyérkeresete. És ez nekem nagyon szimpatikus volt és most is az. Én sem kívánok megélhetési politikus lenni. Meg érdekesebb a pénzügy, az a helyzet.

     • Hmm, nekem az eddig is – az Index-interjú alapján is – lejött, hogy párttagság marad, aktivitás marad, csak más téren. De lehet, hogy azért, mert háttérinfóim is vannak, nem tudom. Sztem ez egyszerű, némiképp szomorú dolog: a parlamenti munka kiüresedett, a lehetőségek jelenleg szarok, a holdudvar – nem csak a szellemi – hiányzik, ezzel nem tudsz mit tenni. Maradni reménytelen taposómalom és teljes kiégés, de távolabbról talán többet lehet tenni. Én értem, csak elkeserít, hogy ez a helyzet. És a vérhányó DK-s különítménynek is be kéne látnia, hogy ez nem csak az LMP-ről vagy Schifferről szól, hanem az egész ellenzéki munkáról, mi több… demokráciáról is. Ja, ők mondjuk ezt sosem fogják, mert bűnbak kell nekik a szembenézés helyett, hogy kúrta el…

  • (Technikai baki után folyt. köv.)
   2/3-ad után az alig 5%-os FIDESZ fog kormányt alakítani, igaz koalícióban.

   “Az LMP irányíthatatlan…”
   Tény, hogy döcög a bázisdemokrácia, de ennek is ki lehet alakítani a működő formáit.

   “…és több párttag hagyja ott a pártot, mint amennyi belép.”
   Tudsz adatot is szolgáltatni?

   “Az LMP-nek nincs szellemi, társadalmi háttere 7 év után sem.”
   Reálértelmiség soha nem is volt, leszámítva néhány méregzöld biológus környezetvédőt. A humán meg három felé szakadt (nem egyenlő részben, még mindig az LMP-nél maradt a több, kisebb rész a PM, és kb. ugyanennyi lépett ki, mert nem bírta a feszültséget.)
   Schiffer pont ezt akarja felépíteni, igaz szűkös az idő. Ha az év végére nem készül el az alapokkal, akkor lőttek 2018-nak.

 7. ‘Dreamside’-hoz csatlakozom: “Szép kerek, értelmes összefoglaló”

  Amit neked nem ildomos leírni, azt én kommentelhetem:
  Bekaphatja az egész magyar sajtó!
  Vudu-közgazdság után (bár már inkább előtte) létrejött a vudu-vélemény-újságírás, mert a magyar sajtó már rég a politika szolgálóleánya (és alap a seggből szájba), a tudomány csak most kezdi.
  Az index-interjún kívül gyakorlatilag háromféle írás jelent meg:
  1.) Krokodilkönnyek Vonától, Szigetváritól, és néhány fideszestől (és kivételként őszinte világvége-hangulat TGM-től)
  2.) Krokodilkönnyes sírásás pl.:
  http://mandiner.hu/cikk/20160531_viszlat_schiffer_viszlat_lmp
  Ennek az egynek legalább van stílusa. Kár, hogy a nagy sírásás közepette, a tények elsikkadtak:
  Jockey nem a Dallasból száll ki, csak új leánycéget akar csinálni a Ewing olajtársaságon belül (olajfinomító-részleget, hogy a hasonlatnál maradjunk), hogy az egész nagyobb legyen, emiatt (szerintem ideiglenesen) megválik a vezérigazgatói széktől, mert ez teljes embert kíván.
  3.) Vérhányó sírásás:
  Hát, Tóta W. inkább leszek helikopter, mint “Apu fortyogó epéje…”, ez evolúciós visszalépés, és nem fejlődés: a helikopter a levegőben száll és néha lezuhan, de az epe mindenképp a képződő szarba ömlik…
  Várnai úr meg mindjárt megkapja egyenesbe. :)

  A sírásás esszenciális kommunikációs fegyverré vált, az üvegplafon fenntartása, sőt lehetőleg minél lejjebb – 5% alá – nyomásának érdekében, amelyet minden politikai oldal, és sleppje bevetett, hogy az LMP-t kiszorítsa a közbeszéd politikai túlélésre érdemesítettjei közül.
  Az, hogy ehhez le kell hazudni a Napot az égről, az úgy látszik senkit nem zavartat.
  Komolyan mondom, a tények elferdítését, hamis kiemelését, elhallgatását büntetni kellene.

  Az egyetlen, amiből ma tájékozódni lehet, az az interjú (kivéve a seggnyalás jellegűeket), ebből az Eszter által említetten kívül van néhány tv-s is:
  http://rtl.hu/most/magyarulbaloval/magyarul-baloval-2016-06-01
  (Regisztrálás után lehet Szulejmánt is nézni ;) )
  http://www.atv.hu/videok/video-20160603-schiffer
  http://hirtv.hu/videok/155350

  Az egyetlen normális elemzés:
  http://www.atv.hu/videok/video-20160531-cegledi-zoltan-es-somogyi-zoltan

  Schiffer valószínűleg nem csak a szellemi erőtér kiépítése miatt hagyta ott az egészet, de az elmúlt 6 év mókuskereke miatt szerintem elszakadt egy kicsit a párttól is, és ezt is helyre akarja állítani, illetve kizárni magát a miniszterelnök-jelöltségből (ez inkább taktikai húzás tőle). Tény, hogy retorikai, vitakészség, intrikai, pártépítési tehetsége megkérdőjelezhetetlen, de karizmája nincsen(, talán ha felgyúrna 20 kg izmot. :) ).
  Márpedig miniszterelnök karizma nélkül nem lehet senki. (És jegyezzük meg azt is, hogy a zsidó származás kifejezetten hátrány ebben a szociológiailag erősen terhelt társadalomban)

  Off:
  Ez meg csak simán vicces:
  http://hirtv.hu/videok/155476
  Illés bácsin meg szakadtam! XD

 8. A plusz 20 kiló izmot így képzeled el?

 9. Jó volt a blog és a hozzászólások is kulturáltak voltak. Kezdettől fogva LMP párti vagyok és az is maradok. A visszavonulás akár hasznos is lehet, nem kell temetni a pártot. A belső vitákról keveset tudok, vagyis a részleteiről, de megnyugtat hogy a kisebbség távozott. Kár, hogy jól ismert arcok mentek el, szerintem megbánták. Egy jó retorikájú vezető valóban hiányzik,méghozzá nagyon!!! A migránsos véleményt utólag “visszavonták”, annak nyilvánvalóan kisebb volt a sajtója és hatása. Zöld sziget a magyar mocsárban, Tiszta múlt – tiszta jövő!

  • Örülök, hogy itt vagy. Kikre gondolsz, hogy jól ismert arcok mentek el? Még az előző frakcióra, vagy a közelmúlt eseményeire? Nagyon eltérő, színes motivációk miatt távoztak emberek, de a PM-szekció kiválása után már kevés az az ismert arc, aki kimondottan a párttal szakította meg a kapcsolatot, a többség azért lécelt le, mert a, nem bírta a tűzvonalat, b, úgy érezte, távolabbról, civilként többet tud tenni.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: