Aktuális

Az erőszak nem „folklorisztikus geg”

Folklorisztikus geg – így utal az MTVA arra a nem kicsit felkavaró jelenetre, aminek során egy férfi – a betyár – ostorral veri áldozatát – egy nőt -, hogy azzal a Tihanyi Levendula Fesztivált reklámozza. Miért teszünk úgy, mintha az erőszakos jelenetek egyből ártatlan játékká válnának, csak mert a „hagyomány” felelevenítésenként ábrázoljuk azokat?

„Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt! Így kell ezt csinálni” – mondja a betyár viccesen, mire áldozata tréfálkozva jajgat. A családon belüli erőszakot a jóember kommentálja is: „Emberek, az ilyen nőt meg köll becsülni, okvetlen, mert bírja a verést, ebből jó asszony lesz!”

Aztán elhangzik a végső konklúzió is: „Sose gondoltam volna, hogy a tihanyi Belső-tónál, a Tihanyi Levendula Fesztiválon fognak jól elnáspángolni karikás ostorral, egy vén betyár, de hát ez is megtörtént, merthogy itt a Nyár 2016!-ban bármi megtörténhet!” – igen, jól olvastátok, ez a mottója a színes programkavalkádnak a Balatonnál, ilyen ma egy humoros reklám Magyarországon, a köztévén.

Miközben gyerekorvosok simán leönthetik savval az exük nemi szervét, bármikor megbotolhat egy asszony vak komondorokban, az ország köztiszteletben álló sportikonjáról kiderül, hogy több nőt is megerőszakolt, és épp a hétvégén tartottak felvonulást azok, akik a családon belüli erőszak áldozatairól emlékeztek meg Seres Barbara kisfiának tragédiája kapcsán. A kis Ádámot az apja hat hónapos korában dobta ki az ablakon, és most lenne kétéves. Ugye értitek, miért nem vicces asszonyveréssel poénkodni akkor, amikor minden ötödik nő élt már olyan kapcsolatban, ahol bántalmazták, és ennek gyerekeik is áldozatául estek?

A nemzeti folklór részeként ábrázolni az erőszak bármilyen formáját elképesztően veszélyes dolog, hiszen így nem csak legitimáljuk, ami történik, hanem romanticizáljuk is. Gondoljunk csak bele: Afrika számos országában természetes, hogy a nők nemi szervét megcsonkítják, hogy ne élvezzék a szexet, és egy életen át hűségesek maradjanak urukhoz és parancsolójukhoz, aki korlátlanul rendelkezhet életük fölött. „Ó, hát ez a hagyomány, nincs mit tenni ellene, maguk a nők is akarják ezt az egészet, a gazdag családok orvossal végeztetik el a beavatkozást, ez az egész hozzátartozik a kultúrájukhoz” – halljuk gyakran érvként, hogy miért nem érdemes behatóan foglalkozni a problémával.

Hasonló megközelítésbe ütközünk akkor is, amikor mélyszegénységben élő indiai családok kényszerházasságba üldözik kiskorú lányaikat, vagy amikor egy gazdag thaiföldi férfi simán vehet magának kislányt szexrabszolgaként, ha névlegesen feleségül veszi, aztán elválik tőle, és persze a házasságtörő – sőt nem ritkán erőszakon átesett – nők megkövezése is sokak szerint „hagyomány”, amit – mint egyfajta etnikai színt a világban – tiszteletben kell tartanunk innen, a messzi nyugatról is..

Nos, kedves barátaim, Tihanyi Levendula Fesztivál marketingesei és az MTVA- szerkesztői! Ez bizony egyáltalán nem így van. Az erőszak – még ha játékból ábrázoljuk is – soha nem a nemzeti folklór része: semmilyen nemzeti hagyomány, illetve vallás nem jogosít fel senkit arra, hogy az emberi jogok egyetemes nyilatkozatával szembemenő módon bárkit is megszégyenítsen, megalázzon, bántalmazzon, illetve azt sugallja, hogy erre bármilyen jogcím is alkalmas lehet.

Az ENSZ által a második világháború után elfogadott nyilatkozat szerint a kulturális sokféleség kizárólag akkor érdemel védelmet, ha az alapvető emberi jogokkal nem megy szembe. Ugyanezt sokkal egyszerűbben egy barátnőm a következőképp fogalmazta meg: „a hagyomány az, hogy chilivel vagy erős paprikával készül-e egy nemzeti eledel, az erőszak azonban nem hagyomány, hanem… erőszak”.

Az erőszakot persze nagyok és a hatalmasok szeretik nemzeti, esetleg vallási köntösbe öltöztetni, hogy fenntarthassák az áldatlan, számukra azonban kedvező állapotokat, de ettől még tény: a nőverés nem vicces, de nem is tradíció, hanem sokak számára a zord valóság. Egy köztévének az volna a feladata, hogy minden létező módon elhatárolódjon az ilyen típusú erőszaktól, nem pedig az, hogy játékos népszokásként bagatellizálja, sőt: üdvözölje azt.

Legközelebb talán egy szomáliai kislány csiklójának kivágása lesz a vicc tárgya, csak mert az is egy „szép vallási hagyomány” – a tálibok szerint, például, de az ISIS vallási fanatikusai is hasonló véleményen vannak – ami a nő tisztaságához kapcsolódik…?!

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

22 hozzászólás Az erőszak nem „folklorisztikus geg” bejegyzéshez

  1. Teljesen egyet értek!
    Sőt, szerintem direkt kerestek egy ilyet, hogy relativizálhassák a vakkomondort.
    Egyébként nem csak a nőverés népszokás nálunk. Poénkodás van a holokauszttal és Recskkel is, mintha bármelyik olyan vicces volna. De mondhatnám a romákat célkeresztbe vevő ízléstelenségeket is, mintha a tudatlanság, és a mélyszegénység olyan derűt fakasztó lenne.

  2. Kriti Kusan // június 28, 2016 - 00:29 // Válasz

    Nem fogadom el a családon belüli, a nőkkel szembeni, a gyerekekkel szembeni .. stb erőszak semmilyen formáját. Ezt a reklámot nem tartom túl humorosnak. Viszont túldimenzionálásnak tartom a párhuzamot a szomáliai kislány csiklójanak kivágásával. Ilyen alapon a zsidó- viccek rasszisták és azok is elítélendők. Mind. Márpedig pl. én ilyen vicceket döntően zsidó ismerőseimtől hallok. És -megelőzésként- nem passzol ide a cyranói mondás.

    • “Ilyen alapon a zsidó- viccek rasszisták és azok is elítélendők”
      Az attól függ, milyen a vicc. Van olyan ami kulturális különbségre mutat rá, meg van a simán tahó rasszista náci.
      “…én ilyen vicceket döntően zsidó ismerőseimtől hallok.”
      (Ja, és ezzel amúgy sokszor csak tesztelik az embert, hogy mennyire rasszista.)

      • Kriti Kusan // június 28, 2016 - 01:03 // Válasz

        Nulla szükség van tesztelésre, nagyon régen ismerjük egymást.
        A nem naci tipusú viccekm amelyek nem kulturalis különbségekre mutatnak rá, azok milyenek? Pl. amelyek a penzhez valo viszonnyal foglalkoznak? Azok gyakorlatilag rasszista módon megbelyegzőek. És mégis : maguk is jó nagyokat nevetnek rajtuk.

        • 1. sokszor ≠ mindig
          2. “…azok milyenek?”
          Pl. ami disznóhúsevés tilalmával, vagy a szombat tartásával kapcsolatos. A pénzhez való viszonyt meg lehet ízlésesen is tálalni, összevetve más népek, más balfaszságaival.
          (Viccet ne kérdezz, automatikusan felejtem el őket, hogy később újra nevethessek rajtuk.)

        • A nőveréssel való viccelés lényegében náci típusú. Erőszakkal viccel, ez a videó konkrétan buzdít is rá.

          • Kriti Kusan // június 28, 2016 - 10:35 // Válasz

            És úgy véled, hogy a svéd turista eme ‘buzdítás’ hatasara jól elveri majd otthon a feleségét? A nácizás -erre a jelenetre – szintén túldimenzionálás.

            • A “pénz számolva, asszony verve jó”, a minden negyedik nő élt már bántalmazott kapcsolatban, valamint a vakkomondor, a kamaszosan kíváncsi fiúk országában ez a vicc nem vicc, hanem nőverés-legalizálás. Egy svéd turista elhányná magát, alighanem, ahogy egyébként én is. Ez nem az a vicc, hogy a skótok fukarok, hanem az a típus, hogy a négerek vagy a cigányok koszosak és büdösek. Nem túldémonizálás, a részedről mentegetés.

            • Ez nekem se nácinak tűnik, csak épp asszonyveréssel egy olyan közegben, ahol még midig divat a tényleges asszonyverésre, erőszakra, bántalmazásra rávágni, hogy akit vernek, az a hibás, minekmentoda, elég veszélyes dolog viccelni. Nem mindenki fogja helyén kezelni, na. Amúgy ezt az ostoros mutatványt ha nem a _verésre_ és arra hegyezték volna ki, hogy jó _asszony_ lesz belőle, mert a verést bírja, akkor most nem dumálgatnánk itt. Ha csak annyit mondtak volna (igaz, akkor nehezebb lett volna népieschkedni), hogy milyen erős ez az x. y., jól bírja a kiképzást, le a kalappal, akkor mindjárt már lett volna a gyerek fekvése. Szerintem. Persze akkor is ütöttek volna valakit, ezen sokan jujogtak volna, mégiscsak fáj, meg durrog az az ostor, de legalább általánosságban az erő-tesztelésre lett volna kihegyezve, nem pedig az egyenlőtlenségre és arra, hogy milyen házirabszolga lesz a megtesztelt egyénből.

  3. MTVA? Már meg sem lepődöm, hogy őszinte legyek. Begyöpösödött agyú, szűk látókörű banda. (A Petőfi rádió szétbarmolása után meg főleg…)

  4. Nos, egy “betyárshow” mai napig szokásos eleme, hogy a karikás ostorral a ‘zasszonyt megverik. Ez úgy néz ki, hogy úgy csap a ‘zasszony dereka köré, hogy ténylegesen nem üti meg, ám az ostor vége nagyot csattan. Ez persze a beseggelt német turistáknak még tetszeni is szokott, de azt nem gondoltam volna, hogy TV-s megjelenése is lesz. Fejlődgetünk.

    Tényleg nem értem a marketingeseket, elvileg ez a szakmájuk, ezt tanulták-csinálják, de néha mégis akkora bakot lőnek, mint ide Lacháza. Pláne ebben az esetben, hiszen ez elvileg afféle családi program lenne, vagy mi.

    • Szerintem én is láttam már ostort pattogtató betyárt élőben, de csak maga elég pattogtatta, nem vont be másokat. Te láttál már ilyet? És turisták erre hogyan reagálnak? Mármint ha nő is van. Kíváncsi lennék, hogy pl. egy svéd turista mit szólna ehhez.

      • Láttam ilyet, akkor a turisták, zömében németek voltak, elröhécseltek. A fiúknak meg afféle bátorságpróba volt, ki kellett magunk elé tartani egy újságot, a betyár meg szétcsapta a karikással. Meg ki lehetett tartani egy gyertyát a kézben, azt is, pontosabban a lángját is elcsapta a betyár. Majd megsüketültem, olyat szólt.
        Igaz, amit én láttam, ott nem volt semmi felvezetés, hogy most asszonynevelés jön, csak egy bátor menyecskét kértek fel, szóval nem is a verésen volt a hangsúly. Először meg is ijedtek a nézők, hogy az ostor iszonyút szól, az alanynak meg haja szála sem görbült.
        Jópofa volt, nagyon ügyesek voltak a csikósok, ráadásul utána elvitték Hansékat kocsikázni, s a hintót később megtámadták a betyárok és “kirabolták” az utasokat.

        Mit szólna egy svéd? Fene tudja. Lehet, hogy a viking hagyományőrzők karddal nevelik a Lagertákat. A híres-nevezetes finn feleségcipelő verseny talán feministább egy kicsit.

    • Szerintem így sem vicces.

    • A betyárshow marketingesei szerintem évek óta ezt nyomják, mert erre a rusztikus műsorra jön a turista, még a svéd is, mert az is tudja, hogy ez csak mutatvány. Ugyanolyan, mint pl. a viking hagyományőrzők, régen a vikingek tényleg felkoncoltak egy falut, ma meg nem és nem gondolnám, hogy ettől kezd el valaki karddal vérengzeni.
      A tévések meg simán leközvetítették, egyszerűen senki nem gondolt arra, hogy ebből probléma lesz. Valahol értem a felhördülést, de szerintem túlzás. Ennyi erővel lehetne reklamálni, hogy tudomisén vegyék le a színházak műsorról az Oidipuszt meg a Machbetet, mert ezek a vérfertőzést, a gyilkosságot és az őrületet tüntetik fel kedvező színben, meg töröltetni a videotárakból a romantikus filmek és sorozatok zömét, mert azokban a férfi sosem érti meg elsőre, hogy a nem az nem.

      • Nekem ez akkor tetszene, ha a betyár ügyessége lenne kiemelve, a szöveg meg nem ez lenne hozzá. Aki érintve van, annak nem tetszik, akinek meg ez show, annak tetszik. De hát vannak emberek, akinek a Szürke is tetszik, szóval nekem meg ez hadd ne tetsszen. (Hányszor leírtam ezt a szót, jó ég.)

        • Igen. A betyár ügyes, az ostorral körülkerített személy meg bátor. Ennyi. Téynleg az az irtó ciki, hogy azt mondta a pasas, hogy jól bírja a verést, és ettől jó asszon lesz. Ne már, felnőtt emberek vagyunk. Amúgy nyilván ez egy jó játék, mint a tűzzsonglőrködés, meg ezek. Az asszonyverés viszont kurvára nem jó játék!!

  5. “a házasságtörő – sőt nem ritkán erőszakon átesett – nők megkövezése is sokak szerint „hagyomány”
    http://www.blikk.hu/erotika/lecsuktak-mert-megeroszakoltak/3j8q32f
    (Dubai, értitek!). Ja, hírkategória: erotika. Klassz.
    http://index.hu/kulfold/2016/06/11/megeroszakoltak_aztan_le_is_tartoztattak/
    Ez meg a szomszéd, Katar.

  6. venagancsos // június 28, 2016 - 12:25 // Válasz

    Állati vicces, csak a kiegyenlítés végett, hogy mind nevethessünk együtt, kellene valami humoros geg a tiszazugi mérgezéses esetekről is. (Nem.)

  7. Ehhez az írásodhoz passzol ez a hír:
    (“a svéd hagyományőrző szubkultúra feminista aktivistái” – ezen a jelzős szerkezeten azért így elmerengtem)
    http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/07/15/egy_viking_hagyomanyorzo_csoport_elrabolt_egy_not_viccbol_es_megprobalt_eladni_rabszolganak_viccbol_es_nem_ertik_mi_ezzel_a_baj/

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. A férfigyűlölettől a személyes frusztrációkon át a családellenességig: az 5 leggyakoribb tévhit, amivel feministaként találkozol – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .