Aktuális

5 gondolat és még több kép Korfuról (FRISSÍTVE!)

Akkor tehát… megkezdődött a jól megérdemelt: tegnapelőtt megérkeztünk Korfu legdélibb pontjára, és azóta menőség van. Néhány gondolat a témában, és persze pár fotó, bár az utóbbiak tekintetében egyelőre nem erőltettem meg  magamat.

A szigeteken a távolság egészen más elbírálás alá esik.

Megszoktam, hogy viszonylag nagy távolságokat gyaloglok végig, nekem 5 kilométer a “helyben” kategória, 10 kilométer “a szomszéd”, 20 pedig a “közelben” van. Akármelyik szigeten jártam azonban a Kanári-szigetektől Máltán át Krétáig, mindenhol megdöbbentek a helyiek azon, amikor 20 kilométeres kirándulásokról beszéltem. Márpedig azért utazik az ember, hogy felfedezze a környéket, nem?

Most is egy kicsit árnyékra vetődtünk, mert a repülőtértől 25 kilométerre foglaltunk szállást, és hát… nem véletlenül nem találtunk infót a neten a közlekedésről, a helyszínen derült ki, hogy vasárnaponként csak egyetlen busz van, hat órát kellene várnunk rá. Én ebben rugalmas vagyok, rendben lettem volna azzal, hogy eltetetjük megőrzésre a csomagjainkat és eszünk-iszunk-fürdünk ott, ahol vagyunk, de S. ragaszkodott hozzá, hogy mielőbb célba érjünk, ezért önként állta a taxiköltség háromnegyedét. Mi tagadás, a magam 25 euróját is kissé soknak éreztem erre a célra, de hát ez van, kompromisszumokra néha szükség van.

A lényeg, hogy 25 kilométer egy szigeten olyan, mint otthon kétszáz, és mindenki úgy is beszél róla. És nem, nem csak azok, akik ebből élnek, hanem voltaképpen mindenki, aki egy kisebb szigeten született és él, egészen elképesztő. Mindenesetre imádom a mély csodálatot az emberek szemében, amikor elárulom, hogy épp a 2,5 kilométerre lévő hegy tetején álló kolostort tekintettük meg: ez szinte már egy Mátra 115 túra szintjével vetekszik errefelé.

A körülmények változhatnak, az igények nem nagyon.

Asszem, én ilyen egyszerű ember leszek mindig: most is egy 26 literes hátizsákkal jöttem 10 napra, feladandó poggyász nélkül. Három bikini, három váltás alsónemű, két sort, két szoknya, öt póló, három nyáriruha, sportcipő, szandál, naptej, fogkrém, fogkefe, dezodor, Macbook, telefon. Nem kell ezt túlgondolni.

Már nyilván nem stoppol és sátrazik az ember, mint kölyökkorában, hanem repül, taxizik (azért kevesebbért, mint legutóbb) és tengerparti szállodákban pihen, de a legnagyobb örömöt még mindig ugyanazok a dolgok jelentik, mint a kényszerű diákkori minimalizmus éveiben: a vízpart, a csend, a nyugalom, a napsütés, a nyári szellő, a naplemente utáni fények, a jó ételek és italok, az eldugott kis falvak, a hegyoldalban növekvő gyümölcsfák, az izgalmas beszélgetések a helyiekkel.

Apropó, helyiek: ez a harmadik görögországi utam, és mostanában mázlim van: elég sok olyan arccal futok össze a vendéglátásban, akik a szokásos “two large beers” szintjénél jobban beszélnek angolul vagy németül, és így absztrakt politikai diskurzust is lehet velük folytatni a Szirizáról, Cipraszról, az EU-ról, a menekültkérdésről… és hát a görögök jó fejek, a többség elég jól látja a dolgokat.

 

A görögök rosszabbul élnek, mint négy… na jó, három éve.

Talking about helyiek, elég sokan panaszkodnak az anyagi helyzetük fokozatos romlására, és valóban: az éttermekben is kevesebb ajándékot kap az ember. Igaz, olyan helyen vagyunk, ahol sok a bulizó fiatal, akik párt sört isznak csak, viselkedni viszont már annyitól sem tudnak (a csóró diákokat a világ egyetlen országában sem szeretik a vendéglátósok), ezért nem is nagyon készültek fel a népek arra, hogy extrákkal kényeztessék a magunkfajta haltálakat végigkóstoló ínyenc arcokat, de hamarosan meglátjuk, mi a helyzet más vidékeken.

Panaszra azért nincs okunk, de a görögöknek – így a válság közepén – annál inkább. Nagyon sok az öt-hat éve megkezdett, aztán magára hagyott épület, sok vendéglátóegység bezárt vagy pang, és összességében véve mintha csendesebb lenne minden még így főszezonban is, mint 2011-ben és 2013-ban, amikor legutóbb Európának ebben a szegletében jártam. A korábbi káoszból kiindulva jobbnak láttam, ha hozok készpénzt – amúgy a mindenhol-kártyával-fizetős fajta vagyok, – de eddig az ATM-ek mindenhol működtek szerencsére.

További érdekesség, hogy a görögök többsége – mondjuk, a hivatalos pollok szerint 65 százalék – kilépne az EU-ból, míg az itt nyaraló britek – baromi sok van ám belőlük – el vannak keseredve a Brexit miatt. Amiatt mi is amúgy.

A tenger még mindig gyönyörű.

Oké, ezen nem lehet túllépni: az illata, a morajlása, az érintése, az ezer arca: mert tényleg mindig, minden időben, minden szögből másképp néz ki.

Jó érzés feküdni félig a parton, miközben a hullámok a testemet nyaldossák (50+-os naptejjel persze), a relaxációnak ennél magasabb szintje tulajdonképpen nem létezik. Jó érzés belegázolni a hullámokba és együtt ringani velük, és jó érzés ülni a parton naplemente előtt, és dolgozgatni egy kicsit vacsora után. Jó érzés itt pihenni most az erkélyen, és figyelni, ahogy a távolban a tenger most haragszik: feltámadt a szél, és itt táncolnak körülöttünk Korfu élénkzöld fái – mert itt minden zöld ám, nem úgy, mint lentebb – és körülöttünk most minden csendes.

Az az igazság, hogy én nagyon szerelmes vagyok a tengerbe… És azt mondtam már, hogy át kellene nyergelnünk erre az időzónára? Plusz egy óra hozzánk képest, és hát a 21:45-ös naplemente sokkal barátibb, mint a miénk, reggel meg tök mindegy, legalább később áll be a negyven fok ilyenkor nyáron…

Azért rohadt nagy mázlim van.

Mert olyan klassz erkélyen ülök épp, ahonnan ilyen a kilátás, de a másik irodám se gáz.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

32 hozzászólás 5 gondolat és még több kép Korfuról (FRISSÍTVE!) bejegyzéshez

 1. Én mondjuk 2003-ban voltam Korfun, de akkor is tele volt félbehagyott házakkal. :D Akkor azt mondták ott élő magyarok, hogy ez helyi szokás, ugyanis amíg nincs befejezve a ház, addig nem kell ingatlanadót fizetni. A buszvezetők előtt le a kalappal, mi Sidariból többször elbuszoztuk Korfuvárosba, ha szereted az extrém élményeket mindenképp próbáld ki! A szúnyogokkal vigyázz, akkor az egyikünk elég csúnyán allergiás lett a helyi szúnyogokra. :( Tényleg a csatornarendszer még a régi, vagy az EU miatt már nem? Ja igen, és nem tudom, hogy vannak e még a bacardi szerű, de nálunk ismeretlen kis üveges alkoholos üdítők ezrei, de ha igen feltétlenül próbáld ki a szivárvány összes színében, mert nagyon finomak! :D

  • calealenta // július 2, 2016 - 17:16 // Válasz

   Igen, ez az adórendszer miatt van. Gondolom sok lett volna az adóval együtt, és így hekkelték meg. Ma meg már lehet, hogy amiatt nem lesz kész a ház, hogy elfogy rá a pénz:(
   Amúgy érdekes téma az is, hogy mi minden miatt gatyásodtak ők így le, mert nem okvetlen a “hülyeségük” miatt – akartak ők okosak és szociálisak lenni, csak nem számoltak utána, hogy ha ennyi adót szedünk be (keveset, ami nem baj), akkor ennyiféle engedményt tudunk tenni és pluszpénzt kiadni az időseknek, betegeknek, bárkinek, akinek szüksége van rá (és ide viszont kéne az adó, ha nem is annyi és olyan “hitelesen” kommunikálva, mint Magyarországon) stb. És ha többet osztunk ki, akkor egy idő után minuszba csúszunk. Szóval legalább “nem italra kellett” nekik az eus pénz, de hát abból sincs végtelen mennyiség, csak a görögöknek, ahányszor elgurul náluk a matek. Bármilyen tiszteletreméltó okból is (szoc. költségek).

 2. Örülök, hogy jól pihensz egy ilyen szép helyen! Korfun még nem jártam, de bakancslistás. (A Durrell könyvek miatt is, szerintem sokat köszönhetnek neki)

  • Nem akarlak szomorítani, de annó én is azt hittem, tele lesz minden Durrellék nyomaival, aztán sehol azt se tudják, ették-e vagy itták őket.

 3. Jó nyaralást!!
  Nem értem ám, ha drága a közlekedés meg nincs is, akkor a helyiek nem mennek sehová, ha minden messze van? :)

 4. 98-ban dettó. Nem a recesszió okozza a tetőből kiálló betonvasakat, hanem az adórendszer. A busz egyébként a kedvenc görög szavam, az egyetlen olyan nyelv a görög eddig, amiben ha azt mondod “busz” nyomokban sem található fel benne a “busz” szótő és facsarványai.
  Azt egyébként hogyan érted el, hogy felengedjék a naptejet, fogkrémet, dezodort a kézipoggyászba?

  • calealenta // július 2, 2016 - 17:24 // Válasz

   Miért, hogy van görögül a busz?
   A naptejet, anyámtyúkját “travel size” kiszerelésben (100 ml, vagy az alatt) kell venni, vagy szerezni 100 millis vagy azalatti zárható edénykét és belenyomni annyit. Sora van, hogy miért van így (egy létező terrorcselekmény kísérlet után jött ki az ún. “folyadékrendelet”), nyilván bele lehet kötni, mint gyakorlatilag bármibe és annak az ellenkezőjébe is:)

   • Leoforio :)
    Travel size 2 hétre semmiből sem elég. De most pont megfejtettem én is hogyan lehet nedves cuccot felvinni a gépre: amikor megkérdik a security checknél hogy van-e nálad folyadék vagy testápolószer, azt kell válaszolni határozottan, hogy “nincs”

    • calealenta // július 4, 2016 - 22:07 // Válasz

     azt nem is mind a két hétre viszed. Ahha, és a rtg majd jól nem látja;) Nem kibaszásból csináljuk, viszont amikor végig van a hátsókosaras görgősor, mert mindenki bennehagyja a szentséges vizecske-naptejecske-akármijét, ami kifelden nincs ám, akkor el szoktunk gondolkodni, hogy ez már a tanárköpőcsövezés esete-e, vagy csak úgy ki akarnak cselezni, no offense.
     Leoforio, na, hát erről bajosan találtam volna ki, hogy ő a buzs. Ahogy a román “trandafir” szóval voltam – Pesten, majd Nyíregyházán, értelemszerűen tök nem román nyelvi környezetben – sokáig meglőve, hogy na az meg mi a jóég lehet. Rózsa, jöttem rá valami rózsaiilatú termék doboza láttán (a nyíregyházi Profiban egy időben mindenre románul volt ráírva). Na aztán kiderült, hogy ez a borzasztó hangzatos trandafir is görög eredetű, és még az albánok használják valami hasonló alakban, ugyane virágra.

     • calealenta // július 4, 2016 - 22:13 // Válasz

      Kieg. rtg az röntgen akart lenni. Idővel megtanuljuk, hogy mi micsoda egy olyan képen és mit kell megnézni hátul. Amúgy nem teszteltem még, hogy miből mennyi időre elég a 100 ml:)

     • Nem tudom, mit lát a röntgen, de elvihettem. Amúgy bocs, de én simán köpőcsöveznék, mióta kettétörték a fésűmet egyszer (hosszú volt a nyele, hátha megfenyegetem vele a pilótát) és a tubusos pestós krémsajtomat (gondolom, finomnak nézett ki). Főleg, hogy azóta, más kontinensen nem baszakodtak velem a másfél literes vizen és fél bőröndnyi kozmetikumon sem. Gondolom, csak Európa ilyen iszonyúan veszélyes, hogy minden krémsajtban és samponban bomba leselkedik.

      • calealenta // július 5, 2016 - 20:45 // Válasz

       Eltörni nem szabad az utas cuccait, ezt aláírom – a tupírfésűt néha ki szoktuk dobni, ha hegyes, fém nyele van. A krémsajtot nem azért vesszük el, mert a) nekünk rövid a kajaszünet és irigyeljük b) mi esszük meg a kukából, hanem a fent emlegetett csodálatos folyadékrendelet miatt, ami mindenre vonatkozik, amit ha leejtesz, azt mondja, hogy platty. Próbáljuk minimalizálni a sanszát, hogy bármi baj legyen. A folyadékosdiban mindig lesz egy abszurdumfaktor, még annak az ismeretében is, hogy mi miatt jött létre – de végig kell csinálni a szertartást, ez is a biztonsági intézkedés és a biztosra menés része. Amúgy nyilván egy szúrós lófasz vagy egy sodronylánc elvételét egyszerűbb csoró utasnak megmagyarázni (nem őbelőle nézem ki, hogy gyilkolni fog vele, de ha valakinek neadjisten eszébe jut, akkor para van).

       • Ez az egész tubus mizéria mellőzhető lehetne kiképzett kutyával, Izrael ugyanezt fejleszti, csak gépesítve.

        • calealenta // július 6, 2016 - 12:11 // Válasz

         Ez így van. Nálunk ilyen rendszer van, egyfelől az unión belül egységes a szabályozás, másfelől meg látványos különbségek vannak a géppark stb relációjában. Izrael mondjuk nem uniós tag, de ilyen szempontból érdemes őket is megnézni.

         • Igen, itt is egyetértünk!
          Szerintem a kutyát azért nem használják sok helyen, mert drága a kiképzése, vagy csak nincs kultúrája.
          (Hogy Izrael miért akar gépileg szagoltatni? Tudja a fene, most fáradt vagyok konteózni. :) )

 5. Jó nyaralást! (Én jobban szeretem Szibériát nyáron, vagy Finnországot, mindegy csak a Sarkörön túl legyen!)

  • Na akkor te jól éreznéd magad itt :) 16 fok és szöntyörgő eső van 3 napja.

   • A frontot én sem szeretem, csak a hideget.
    A hőmérséklet kiváló, az eső már nem annyira. :(

    • Svédo egyetlen permanens front :) annyira összefolyik, hogy már nincs is.

     • Magyarország is ilyen volt idén idáig, csak 29-34 fok között. :(
      Most van egy kis 24 fok, de nem sokáig, mert jön a 35…
      Mondjuk a Golf-áramlat odahat, nem csodálkozok a frontokon, 10-20 éven belül mennek a hurrikánok is.
      Na az szopató lesz.

      • Jó, majd szólok a rokonoknak :) vagy addigra leköltöznek hozzám.
       Bár szerintem a hurrikánok majd elakadnak Angliánál.

       • “Bár szerintem a hurrikánok majd elakadnak Angliánál.”
        Ott szerintem nem, de Norvégia biztos megfogja a Skandináv-hg. rá eső részével. Mondjuk csúnyán fog kinézni, amikor egy hurrikán betér egy fjordba. :(
        De ez ritkán fog előfordulni, míg Magyarországon fix lesz a 40-50 fok nyáron és a -30 – -40 télen = mérsékelt övi sivatag. A Tisza 2 x 4 hétig fog folyni, de akkor nagyon, ha az Alpokból is eltűnnek a gleccserek a Duna is bizonytalan lesz.
        Szép új világ a
        globális felmelegedésben…

        • Öö… valami rosszat ettél-ittál? Pöttyös volt?

         • “Pöttyös volt?”
          Igen, és még labda is, de nem ettem-ittam, hanem lecsaptam! ;)
          Egyébiránt…
          …megkérdezhetted volna, hogy miből gondolom ezt, mik a következtetésem alapjai!

          • Megmondom az őszintét, bazi visszatetszőek az ilyen erőszakos sugallataid arról, hogy mit kéne kérdeznie tőled valakinek, vagy írhatna neked privátban. Ha nem bánod, tekintsd már a másik embert egy másik embernek, aki azt kérdez és tesz, amit ő szeretne, nem pedig ujjbáb.

          • “Megmondom az őszintét…”
           Használhattál volna durvább szavakat is, és meg is érdemlem őket, de a szándék nem “ujjbábozás”, hanem az információcsere előrébb vitele. Ettől függetlenül előfordul, hogy a végeredmény katasztrofális és rettentő szégyenletesen bunkó ebben igazad van.
           Próbálok ezen változtatni a továbbiakban.
           Ha már felhoztad, valami egyéb probléma? (Komolyan kérdezem!)

          • Ellenpont :) :)

          • Esetleg kifejtenéd bővebben?

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. A székelyföldi kirándulás 7 (elmesélhető) csodája – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: