Aktuális

Megvettek kilóra, te ribanc!

Mit keresett a Quimby Tusványoson? “Van az a pénz, hogy leguggoltak a Fidesznek” – írja egy kommentelő a Facebookon. Mi dolga volt Szél Bernadettnek a kormánypárti frakcióvezetőkkel ugyanitt? “Megvettek kilóra, te ribanc!” – hangzik a verdikt. Valamiféle íratlan, rosszul értelmezett balliberális morál szerint független/ellenzéki művésznek és gondolkodónak tilos képviseltetnie magát a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényein – és úgy általában véve a fideszes megmozdulásokon -, ha hiteles kíván maradni. Szerintem meg a hitelesség épp az, hogy elmegyek, és ott is azt képviselem, ami vagyok: gondolattal, szóval, cselekedettel és zenével.

Képernyőfotó 2016-07-26 - 13.47.03

Tusványos nem egy egyszerű fesztivál, hanem szimbólum, igen. Annak a szimbóluma, amit a Fidesz tűzött a zászlajára, pedig egy normális országban nem volna szabad, hogy bárki is kisajátítsa ezeket az értékeket: összefogás az anyaországbeli és az erdélyi fiatalok között, párbeszéd a magyar és a román, a kormánypárti és az ellenzéki politikusok között. Ha az utolsó független/ellenzéki művész és gondolkodó is bojkottálja a rendezvényt, Tusványos valóban nem tűnik másnak, mint a miniszerelnök udvari zenészekkel és bohócokkal megtámogatott szócsövének, ahol illiberális demokráciáról hadovál, összemossa a migrációt a terrorizmussal, Trumpot dicsőíti, néha pedig beint a melegeknek is. Pedig annyi minden más van benne, te jó ég…!

Szükség van az ellenpontra, amely kontextust ad propagandagépezet kattogásának, amely megmutatja, hogy hé, van másféle – független – zene, hé, van másfajta – ellenzéki – politikai gondolkozás is. Fel kell venni a kesztyűt, meg kell találni a fórumot, ahol a Fidesztől távol állók is hallathatják a hangjukat, de még talán ennél is fontosabb: részt kell vállalni abból, ami Tusványos eredeti üzenete és célja, és ami nem lehet csak és kizárólag a Fidesz sajátja. A napközbeni politikai viták ingyenesek, esténként pedig tízezren vesznek jegyet a koncertekre: ez egy erős, komoly tömegeket megszólító rendezvény, amelynek jelenleg nincs konkurenciája a régióban, és ahol többféle hang is jelen kell, hogy legyen. Mégis ki a fene engedheti meg magának ma – amikor a fősodrú média színe-java egy kézben összpontosul -, hogy elbújjon, ha nem ért egyet Orbánékkal? Miféle pofátlan luxus ez?

A Quimby a támadások kereszttüzében arról beszél, hogy “a kezdetektől mindig megőrizte a függetlenségét és a jövőben sem szeretnének semmilyen politikai képződmény szócsöve lenni”. Kiemeli, hogy “a tolerancia, igazságosság, nemi – vallási és faji előítéletektől mentes nyitott világ az, ami számára elfogadható”, ezért a rendezvényen sok olyan előadás és kerekasztal beszélgetés van, “aminek tartalmával a zenekar nem tud azonosulni”. Egy csapat, amely független a pártpolitikától, de küldetésében, világnézetében nagyon is távol áll attól, amit a kormánypárt üzen. “Hát fel a kezekkel, aki nem akar félni! Segget nyalni, kussban remélni” – mondják, énekelték Tusványoson is. Hála az égnek: hallják csak tízezren, hallják Erdélyben is, hallják főként ott…! A Quimby annyira az, ami, hogy puszta jelenlétükkel nem minősülnek át reklámzenévé, amelynek funkciója, hogy eladja a terméket, a kormánypropagandát.

Egy ellenzéki politikus helyzete persze más, a párhuzam eddig tartott: neki a vállalt feladata az, hogy elmenjen – szükség esetén, ahogy Szél Bernadett fogalmaz – akár “az oroszlánbarlangba” is, és képviselje azt, amivel szavazói megbízták. Míg egy művész választhatja – ha nem is mindenki szerint, és nem is minden esetben ez a legjobb döntés – a bojkottot, egy ellenzéki politikusnak már más a dolga: ők üljenek le, vitatkozzanak a másik oldallal, hallassák a hangjukat, találjanak új és új platformokat arra, hogy kritizálják a kormányt és hirdessék programjukat, és ezzel egyre szélesebb tömegeket szólítsanak meg.

Emberek, most komolyan! Lépjünk már ki ebből a dühös kisgyerekként fidesztnácizós, párbeszédtől elhatárolódós magányos ketrecből, amivel épp saját magát zárja ki mindenből a magát konstruktív ellenzéknek képzelő koncepciótlan vert sereg… mert ez az egész kezd egészen szánalmassá és kontraproduktívvá válni, holott épp most volna szükség arra, hogy alternatívát is lásson a határon innen és túl élő választó – lehetőleg még 2018 előtt…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

44 hozzászólás Megvettek kilóra, te ribanc! bejegyzéshez

 1. Toller Béla // július 26, 2016 - 14:31 // Válasz

  Nem lehet a fidesszel vitatkozni. fideszt el kell zavarni, a tusványosi kiadásokat meg el kell számolni a fidesz pártkasszával. A népet, a magyart is és a többit is külön kell megszólítani, Kósával párbeszélgetni annyi, mint lemenni kutyába. Vagy csak úgy beszélgetnék vele, hogy a közönség végig rajta röhögjön !

  • De a Fideszt csak úgy lehet “elzavarni”, ha nem ők az egyetlen látható, vonzó alternatíva, hanem mások is jelen vannak, akik erősebbet, igazabbat tudnak mutatni.

   • és van olyan???????????????????????????????,

   • Haas Márta // július 27, 2016 - 19:20 // Válasz

    Tulajdonképpen egyetértek az írással. De nem tudom hogy pl. Tusványos az meghívásos alapon megy? Vagy megy, aki akar? Felszólal, aki akar? Ha odazuhanna pl. Gyurcsány beszélhetne? Vitatkozhatna? Mert, ha nem, akkor konkrétan ennek kihagyása nem az ellenzék döntése. Hogy teremthetnének más vita platformokat az igaz, de vajon oda meg elmennének a kormánypárti nagyágyúk? Miniszterek vagy bárki is közülük? Talán ki kellene próbálni.

    • Minden párt meg van hívva úgy tudom, de lehet, hogy csak a parlamentiek.

     • Haas Márta // július 28, 2016 - 06:46 // Válasz

      Akkor valóba baj, hogy nem mennek el a pártok vitatkozni. Bár, TGM szerint, és vele is egyet tudok érteni, ez a rendezvény a magyar sovinizmus ünnepe. Tehát, nem tudom igazából, hogy mi a jó. De talán el kellene menni és ezt elmondani: ez a rendezvény a magyar sovinizmus ünnepe. Vajon mit szólnának a szervezők?

      • Ugyan miért lenne ez soviniszta ünnep?
       Az egész arról szól, hogy ha (nem úgy állunk, de most mindegy) megoldjuk a demográfiai válságunkat, akkor is kell 1.5 millió ember kívülről a következő 30 évben. Orbán úgy gondolja, hogy ezt a határon túli magyarokkal oldja meg (kézenfekvő), ezért van a kettős állampolgárság (meg ’18-as választáselcsalásáért), és az ilyen reprezentatív rendezvények is. Lehet nevezni ezt nemzetellenesnek, hiszen ezzel gyakorlatilag megszűnnek a határon túli magyarok tömbjei, de sovinisztának semmiképp.

 2. Toller Béla // július 26, 2016 - 15:37 // Válasz

  Hová lett az előző beírásom ? Csak nem ?

  • Nem, nem a Fidesz, de nem is Soros, csak az első komment mindig, minden esetben moderálásra kerül, a spamek elkerülése érdekében!

 3. Toller Béla // július 26, 2016 - 15:40 // Válasz

  Szél legalizálja a fidesz-féle demokráciát, ami nem demokrácia. A fidesz-félében nincs igazi vita, párbeszéd, problémamegoldás, tehát nem kellene úgy tenni, mintha lenne értelme vitatkozni Kósával. Ha ez a bejegyzésem is durva és sértő, akkor Eszter, nincs mit tenni, veled sem érdemes beszélgetni a továbbiakban. És egyébként az indulatosság nem becsmérlő, mit vitatkozzunk azon, hogy Kósa egyszerűen nevetséges !

  • A jelenlétével legalizálja? Ez így nem igaz.

   A politikában a vita nem arról szól, hogy Szél – vagy bárki más – meggyőzi Kósát – vagy bárki mást. Arról szól, hogy a választó hallja Szél – vagy bárki más – érveit, alternatíváit Kósával – vagy bárki mással – szemben, és ez mérlegelésre kényszeríti (ha jó a vita).

   Ebből kell több az “elzavaráshoz”.

  • 1. Kósa egymagában nevetségessé tud válni, ehhez nem kell neki partner, elég egy műanyagkupak.
   2. Tusványos tényleg nem Szárszó, mert Szárszóra nem hívják meg az LMP-t, vagyis ott látszat-demokrácia sincs.

   “A népet, a magyart is és a többit is külön kell megszólítani…”
   Hogy? Mint Szanyi-kapitány, lerománozzuk őket? Vagy riogatunk esetleg 23 millió románnal, mint Gy. Ferenc?

  • Akkor én is legalizálom. Meg te is. Mert ebben az országban élsz. Jelen vagy a rendszerében.

 4. Itt meg egy ismerősöm véleménye a Quimbyról és Tusványosról: https://www.facebook.com/notes/dani-d%C3%A1nyi/fenom%C3%A9npara/1222618721102536

 5. Én meg csak annyit mondok, hogy a Quimby naiv volt. Független zenekar ne menjen politikai tartalmú rendezvényre, mert egyből besorolják arra az oldalra, akár igaz, akár nem. Sajnos ilyen ez az ország.

 6. Szánalmas. Nem a Quimby. Szánalmas, ahová néhány év alatt lealacsonyodott ez az ország. Szánalmas az, hogy valaki ( ember, zenekar, mindegy ) pusztán attól, hogy netán a járda másik oldalán jár, már ősellenség.
  Szánalmas, hogy névtelen senkik – és persze nem kevésbé szánalmasak a nevüket bátran vállaló “véleményvezérek” is! – ítélnek el másokat. A demokrácia jegyében. Vajon belegondoltak a b. kommentelők, hogy mit tesznek? Felfedezik a “bűncselekményt”, nyomoznak, vádat emelnek és rögtön el is ítélnek. Az emberben előjön az ötvenes évek feelingje. Ott ugyebár az akasztáshoz az is elég volt, ha valaki csak gondolt valamire, ami nem felelt meg az éppen hatalmon lévőknek.
  Drága barátaim, nem gondoljátok, hogy ezzel a végtelenül intelligens hozzáállással a demokrácia és a liberalizmus védelmében a demokrácia és a liberalizmus sírját ássátok?
  A Quimby dolga, hogy ZENÉLJEN. Zenéljen, még Tusványoson is. Én is teszem a dolgomat. Mellesleg nem kedvellek titeket. Nagyon nem. Tönkre teszitek ezt az országot, legalább annyira, mint azok, akikre fújtok.

 7. Sztyepámuel Emánuel // július 26, 2016 - 19:19 // Válasz

  Azt gondolom most, hogy végre egy igazán tehetséges és lenyűgözően varázslatos személyiségű politikus hölgy bevállalta a sokak szerint szinte lehetetlent! Azaz a fidesz által felismert (és egyben kisajátított) szabadegyetem az erdélyi/határon túli magyarokhoz, de az anyaországbeliekhez is hatékonyan, de egyoldalúan hírt vivő rendezvény volt. Ki merne ebbe az arénába rajtunk kívül szerepelni? -gondolhatták eddig.
  Nos itt a válasz! Hölgyeim és uraim, kedves erdélyi és külhoni, levélben is szavazójoggal rendelkező honfitársunk, akik ez eddig csak az áldott jó fideszről és Mátyás király óta nem ismert hatalmas uralkodóról hallottatok. Most valami egészen mást is kaphattatok:
  Az anyaországban nem mindenki akar térdepelni, hálaadó helyeken behódolni és lefeküdni, s sikongatni az örömtől. S nem azért, mert hálátlan és durcás, dühös, hanem mert valóban csalódott, mert elnyomott lett és kiszolgáltatott. Nem mindenki szavazhat levélben sem, ha már a családjától a megélhetéséért idegenbe szakadt. Lett úgy, ahogy Hozzátok a múltban ismert jogfosztottság nekik, nekünk a jelenben van. (Igen, igen, úgy hasonlóan, mint pl. Ceausescu idejében Nálatok volt.)
  Nálunk és Nálatok is, megtapasztaltuk már, hogy milyen is az a “Jó kis diktatúra” vagy központi erőtér, hiszen mi magyarok ugye egy vérből valók vagyunk, amolyan félázsiai rebellis fajta. (Pont vagy kérdőjel, mindenki eldöntheti.) Mégis kell, hogy otthon érezhessük magunkat itt a Kárpát medencében, s ne kelljen egy unokák nélküli anyaországban alattvalóként félnünk és vacognunk az egyébként valóban géniuszi tehetséggel rendelkező népvezér korrupt hatalmától.
  Hát most eljött az ideje annak is, hogy tájékozódhasson és elgondolkodhasson a hallottakon
  bárki, aki résztvevő, vagy aki csak távolról kíséri figyelemmel a tusványosi fórumokat. Lehet Más a Politika! Oktatás, bérek, egészségügy, szociális helyzet és környezet megóvás területeken mindenképp. Ja, a migráció kezelése terén azért meglehet, állunk a talpunkon, s ha csak néhány stadion épülne és szépülne, talán senkinek sem szúrna szemet. De az Únió forrásait ostobaságokra elpocsékoló, a Szent Korona tan eszmeiségét semmibe vevő, de azt minduntalan szimbólummá tevő, a várba több száz milliárdért törekvő, a városligetben pusztító üzemben múzeumi negyedet építtettő korszerű diktátor és “elitje” mellett megjelent Tusványoson az alternatíva! Lehet, hogy elsőre ez váratlan és gyanakvást szülő tett, de pedig igenis, hogy határozott, kőkemény bátor tett!
  S egyenlőre párját ritkítja!

  • Haas Márta // július 28, 2016 - 06:54 // Válasz

   Talán érdemes lenne visszamenni ez ügyben a gyökerekhez. Ha Orbánnak személyesen egyéb bűne nem lenne, akkor is végzetes csapást mért erre az országra, amikor olyan kettéosztottságra ítélte (TF. beszéd, a haza nem lehet ellenségben, a baloldal mindig rárontott a nemzetére, a baloldal nemzetidegen és hasonlók), amiből száz évig sem fogunk kijönni. A mai napirend az egymás gyűlölése mellett/után az idegenek gyűlölése, az EU gyűlölése, a másság gyűlölése. Mert a személyisége csak a harcban, a permanens háborúban, az örök ellenségképzésben teljesedik ki. No itt kell keresni mindannak az eredőjét, amiről írsz. A békés kéznyújtás, a konstruktív dialógus lehetősége megszűnt. És ennek, mi kommentelők csak az elszenvedő alanyai, a manipulálásra alkalmas tárgya vagyunk.

 8. Drága fröcsögő libsi barátaim. Aki megmondja mi a közös a felsorolt zenekarokban együtt lehet egy szakállas bácsival:
  Bikini, Cseh Tamás, Hobo, Ladánybene27, Demjén, Kistehén, Tankcsapda, Balázs Fecó, Beatrice, Csík zenekar, Hooligans, Ismerős Arcok, Kaláka,KFT, Omega, P. Mobil és még sorolhatnám
  Na kicsit segítek mind felléptek ott amiért most a Quimbyt köpköditek:)

  • Az a baj, hogy Te sem tudod a liberális szó jelentését, mert akkor nem használnád ezekre a csoportosulásokra a liberális jelzőt. Liberális ember pont, hogy elfogadja a másik nézőpontját, maximum vitába száll vele, ha nem ért egyet. Ha lenne egy igazi liberális politikai erő, úgy mosná el az összes senkiházi politikust mint eső a libaszart. Bár amíg ebben az országban emberek nagy részének tényleg fogalma nincs a liberalizmusról, csak szitokszóként tudja használni, addig talán tényleg nincs remény komoly változásra.

   • ” Ha lenne egy igazi liberális politikai erő, úgy mosná el az összes senkiházi politikust mint eső a libaszart.”
    Valami érvet/magyarázatot esetleg?
    És te kit gondolsz igazi liberálisnak?

    • Szerintem igaza van. Azzal a kiegészítéssel, hogy ugyanez lenne a következménye annak is, ha valódi konzervatív, és/vagy valódi baloldali, szocdem politikai erő lenne.

     • Szerintem ezek a politikai irányzatok kimúlóban vannak, ahogy a liberális társadalom is. Orbánnak ebben igaza van, de nem illiberális jön, ami visszalépés, hanem posztliberális, ami megtartja az előnyöket, de kiiktatja a hátrányokat, mint a demográfiai ráta zuhanása, elmagányosodás, stb.
      Ehhez viszont új típusú politikai erőkre van szükség.

      • Haas Márta // július 28, 2016 - 06:59 // Válasz

       Ez egy jól hangzó maszlag. Sajnos nem posztliberális jön, hanem illiberális. És ez nem Orbán miatt van, hanem a globális gazdasági, társadalmi problémák megoldására való képtelenségben. A politikai osztályok olyan végletesen igazságtalan társadalmak fenntartásán ügyködnek, ami törvényszerűen fog társadalmi robbanásokhoz vezetni. A mérhetetlen általános elitellenesség már ennek a jele. A globális pénzügyi válság csak elült, de nem oldódott meg. Ahogy a növekedés határai is érzékelhetőek. Szóval vagy Piketty vagy a liberális rendszerek (is) mennek a levesbe…

      • Van benne valami, látható sokfelé, és a magyar politika is ezt mutatja. Nagykoalíciók sokfelé, a magyar “jobb” és “bal” oldal nem csak hiteltelen, de konkrétan nem jobb- és nem baloldali, stb. Sziriza, Podemos (hát most épp nem annyira győztek). A nagypártok egyre pragmatikusabbak, ami nyilván egye kisebb különbséget jelent a programok között, hiszen a lehetőségek adottak. Szóval igen, új erő kell, de jelenleg nem látok ilyet. Az LMP nekem személy szerint rokonszenves, de nem erő az 5 %. Persze, a Sziriza se volt erősebb nemrég.

       • Haas Márta // július 28, 2016 - 08:31 // Válasz

        Igen egyetértek veled. Hiányzik a politikai innováció vagy, egyszerűen a visszatérés -mutatis mutandis- a korai munkásmozgalmak klasszikus céljaihoz, módszereihez, követeléseihez. A marxizmus nagy igazságaihoz. Van egy rémisztő adat: a világ gazdagságának 90%-át a polgárok 1%-a birtokolja és a fennmaradó 10%-on marakodik a lakosság 90%-a. Ez nem fenntartható. Igazságosabb elosztási viszonyokra van szükség a centrum és a periféria között és az egyes országokon belül is. Ha ez nem megy bomlásnak indulnak a modern társadalmak. Szerintem a migráció, ami valóban népvándorlás éppen a modern világ etnikai és demográfiai meghódításának egyik tünete. Megállíthatatlan. Nem csak a háborúk miatt, de a környezeti és társadalmi viszonyok miatt is. Kimeríthetetlen téma…:-))

        • Pontosan, és az igazságosabb elosztást nem csak (nyugati) országokon belül, hanem világszinten kell megvalósítani. Különben a migráció valóban népvándorlássá alakul rövidesen. Illetve hát szerintem már most alakul.

 9. csak a balliberális nácikra jellemző, h a zenei ízlésüket a zenekar politikai elköteleződése határozza meg. normális ember az alapján hallgat zenét, h mi tetszik neki. segítek, kiket kell még ezentúl gyűlölni: Kiscsillag, a 30Y, a PASO, a Vad Fruttik, a HS7, Intim Torna Illegál.

  • Annyit helyesbítenék azért, hogy mindenféle oldalon vannak szűklátókörű emberek, akiknek a zenei ízlését buta elvi okok korlátozzák.

   • ez biztos így van, de valamiért mégis csak a jelenlegi ellenzék szimpatizánsaitól és megmondóembereitől hallunk ilyet. legalábbis én még nem hallottam a mandinert azért kaffogni, mert a padödö meg pl Kulka ellenzéki

    • Nem igazán értem, hol élsz, pont ők rengeteget kapnak politikai alapon, megjegyzem, teljesen helytelenül.

     • Szegényke pályafutása nem sokáig tartott, már tiltottam a picsába. Ezek sose tudnak viselkedni, pedig mindig megkapják az esélyt. ilyen dolog ez a véleményterrorizmus. :D

      • De azt tudod, hogy ezért ők pénzt kapnak?
       Ez az új módi, szét-trollkodni mindent mindenhol, ezt csinálják az oroszok, ezt átvette a JOBBIK, aztán meg a FIDESZ, és a DK. Szép új internet…

       Jó és fontos poszt, mint mindig.
       Kár, hogy nehezen értik meg az emberek, hogy a politikus nem díszlet, és fontos, hogy mit mond. Szél Bernadettnek meg egyébként sincs Vadai ‘jól megaszondom a semmit és ráhúzok korbáccsal’ Ágis brandje, és ezért szerethető, másrészről egyszer tényleg rendesen jól szét lehetne trollkodni (felsorolni a FIDESZ bűneit, néhány jól hangzó, de fájó rigmus, tőmondatos LMP programpontok stb.) Tusványost, de azt csak egyszer lehet eljátszani, mert többet nem hívnak. Ennek akkor van értelme, ha van esély a győzelemre, és választási év előtt vagyunk, egyébként értelmetlen.
       A zenész meg az embereknek játszik nem a pártoknak.

  • A liberális nácikról annyit, hogy az itt épp a szűklátókörűséget kritizálók – biztos te is látod – jellemzően pont liberálisok.
   A mandiner meg 888 nem köpköd pl. Kulkára és másokra? Ne röhögtess már.

 10. Köszönöm a cikket! EZ kell, értelmes és józan hang. Ezt mint jobboldali és pártnélküli mondom. Gratulálok!

 11. Nagy László // július 27, 2016 - 05:08 // Válasz

  Azzal mindenki egyetért,hogy értelmetlen a gyűlölködés!Ám örök törvény és jogos elvárás,hogy ebben valakinek ezt mentalitást el kell kezdeni,azaz a jó példát mindig a hatalomnak,az erősebbnek kell igazolni mindedenekelőtt!!! Vagy tévedek ??!!

 12. schilling árpád // július 27, 2016 - 16:19 // Válasz

  azt hiszem figyelmesen elolvastam és megértettem a szöveget. természetesen lehet menni énekelni és beszélgetni is. ezzel meg tudjuk nyugtatni lázongó lelkiismeretünket, hogy miért nincs párbeszéd, meg egy a nemzet, meg hasonlók. a problémám az, hogy miközben megugorjuk ezt magunkban, és bemegyünk az oroszlánbarlangba, közben polt péter és tsi révén egy olyan rendszer alakul ki körülöttünk, amely pont abból él, hogy mi beszélgetünk. beszélgetünk, csevegünk, vitatkozunk is talán. szuper. sőt csúcsszuper! gyerünk hát bálványosra, aztán vitázzunk jót a homofóbokkal stb. és?

  • A másik lehetőség kb. az, hogy gyűlölünk mindenkit, aki másképp gondolja.
   Igen, beszélni kell a homofóbokkal. Az ő véleményük emberi vélemény, ők is emberek. Ha ellenségként tekintünk rájuk, mint olyan emberekre, akik velejükig rosszak, akkor mégis hogy várhatjuk el, hogy ők ne tekintsenek ránk ellenségként?

  • “polt péter és tsi”-t a Magyar Országgyűlés választja, vagyis választásokat kell nyerni.
   Az MSZP és szatellitjei erre nem képesek, és nem is fognak már, mert 60 alatt nem léteznek.
   Ez azt is jelenti, hogy idővel ez a határ 65 majd 70 lesz, és az emberek előbb-utóbb meghalnak.
   Ugyanez igaz a FIDESZre is, csak 10-15 évvel eltolva.
   A JOBBIKból köszönöm nem kérek.
   A FIDESZt meg csak olyan párt fogja tudni legyőzi, amely a fiatalokat, és a középkorúak erős többségét magához állítja. Tény, hogy az LMP jellemes, de jellegtelen, és kicsi párt, de valahol ki kell törniük, és ez jó helyszín rá.
   Ha Szél Bernadett ott is égeti Kósát, és vastapsa van, ha ősszehabonyozza a FIDESZT, nekem semmi problémám nincs vele.

   “…vitázzunk jót a homofóbokkal stb. és?”
   Talán sikerül szétválasztani fogalmilag a homoszexualitást, a homoszexuális nemi erőszaktól sokak fejében, és akkor lehet mindenki fóbiás az erőszaktól a meleg barátaival.

 13. Jó a cikk, egyet értek vele.. Nekem ez a mondat ütötte meg a szemem (tudom, kiragadva..)
  “pedig egy normális országban nem volna szabad, hogy bárki is kisajátítsa ezeket az értékeket”
  Azon méláztam el, hogy vajon valóban a fidesz sajátítja-e ki, vagy pedig inkább arról van szó, amiről írsz is, hogy a “másik oldal” bojkottálja, vagy épp kövezi meg azt, aki nem “határolódik el” egy-egy dologtól. És igaziból a fidesz helyére lehetne bármit írni, pártot, egyesülést, csoportot, végtelen a minta, mint ahogy az önmagukat kirekesztő, majd kirekesztést kántálókét is.
  Nekem az szokott rosszul esni, amikor egy csoport, kicsit vagy jobban demagógia felé hajló gondolatait “elgondolkoztatónak tartok”, azonnal ellenséggé válok, mert csak a teljes egyetértés az egyetértés (lásd most épp a ligetvédők, de ugyan ez van/volt a II.vh emlékmű, vagy a szocik “eszetlen” autópálya építéseivel, bokros csomagjával, stb.. kapcsolatban)

  Manapság nem egyszerű középen lenni, vagy gondolkozni…

  • A FIDESZ a nemzet fogalmát (a kokárda ügytől), az MSZP a demokrácia fogalmát (demokratikus charta…Ferinek nem nagy a fantáziája, ebből lett a DK) sajátította ki.
   Pedig egyik se nem nemzeti, se nem demokrata.
   A FIDESZ kiüldöz fél millió fiatalt az országból, az MSZP meg egy népszavazás bojkottjára szólít fel…
   A szekértábor-elv a lényege a két MSZMP utódpártnak. Olyan, mintha Orbán egy nagy eltorzított Gyurcsány bábuval riogatna, és Gyurcsány ugyanezt tenné egy Orbán bábuval.
   Ennyire telik tőlük. A JOBBIK beállna harmadiknak riogatni.
   Pont az zavarja meg őket a legjobban, ha valaki felhagy ezzel a logikával, és face-to-face hívja ki az összeset.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: