Aktuális

Így szabadultam meg a bölcsességfogtól

Csak egy fog rakoncátlankodott

Az úgy volt, hogy múlt hét elején fájni kezdett a fogam: először tompán, alattomosan, majd szerdától egyre agresszívebben, éjszaka már többször is felébredtem a fájdalomra. Be is jelentkeztem a fogorvosomhoz, aki szerencsére azonnal tudott fogadni, de elszomorított: se lyuk, se (további) kopás nincs bal oldalon, viszont a panorámaröntgen alapján rakoncátlankodik az alsó bölcsességfogam, nem tud kinőni, és nyomja az idegeket, illetve a szomszédos fog gyökerét. Ezen viszont csak szájsebész tud segíteni…

wisdom-teeth2

Ha már ott voltam, gyorsan betömött egy fogat a másik oldalon (felemelő érzés, amikor balra fáj, jobbra zsibbad), és tovább szomorított: a mindössze ötéves felső koronasorral nem stimmel valami, azért van folyton begyulladva az ínyem, szerinte újra kéne csinálni az egészet (13 fog, for the record). A szakember, aki készítette, már rég nyugdíjba vonult, de az is lehet, hogy nem a koronákkal van gond, hanem talán allergiás vagyok a fémalapra, ennek utána kellene járni. Nagyot sóhajtottam. Nem is csak az a 300 ezer forint (persze az is), de a tény, hogy legalább másfél hétig – amíg a technikus az új koronákkal elkészül – nem mehetek emberek közé megint (legfeljebb a boltig, a szúrós-kemény műanyag póthídsorral a csonkok tetején). Egészen elkeseredtem.

Kaptam beutalót a szájsebészetre, de ez TB alapon valami egészen szürreális módon működik: lakcím alapján Egerbe kéne mennem, de a hónap bizonyos napjain Pestre, a Honvéd kórház szájsebészetére viszont külön időpont kell, ami valamikor januárban jönne össze, de addigra lehet, hogy én épp nem oda tartozom… Szóval elég hamar elvetettem, hogy nem magánúton szabadulok meg ettől a rakoncátlankodó bölcsességfogtól, ami még mi ki se dugta a fejét, és lám, már mennyi gondot okoz. Több barátom is a Villányi Dentet javasolta, úgyhogy kértem egy konzultációt péntek estére. A fiatal szájsebész szintén megállapította, hogy nagyon gyulladt a felső ínyem, nem csoda, hogy az is fáj, alul meg a bölcsességfog csinálja nekem a fesztivált. Megnyugtatott, hogy másnap délelőtt megszabadulunk tőle, így aztán legalább egy gonddal kevesebb lesz.

Mint minden körültekintő, figyelmes és megfontolt ember, először én is a gyakorikérdéseken Facebookon tájékozódtam. “A rémtörténetektől kíméljetek” – tettem hozzá a tömör állapotjelentéshez.

Így aztán a beavatkozásról a következő dolgokat tudtam meg:

 • nincs baj, ha a felső bölcsességfogat kell kiásni, de az alsóba bele fogsz dögleni, ugye nem az?
 • még szerencse, hogy az alsót kell kiszedni, az igazából pite, de a felső… ne tudd meg, az hogy fáj!
 • nyolc perc az egész, nem is veszed észre, és már ott lobogtatja a véres fogat a doki, este már hegyet is mászhatsz
 • engem két órán át műtöttek, utána szájzárat is kaptam, és majdnem vérmérgezést, egy hétig feküdnöm kellett
 • egy kicsit zsibbadt a pofám, utána pár szem Cataflam, és el is felejtettem az egészet, három órával KÉSŐBB már mentem bulizni, és reggelig roptam
 • patakokban ömlött a vér, miközben üvöltöttem a fájdalomtól, és a képem dinnyényire dagadt, életem legszörnyűbb élménye volt, a vesegörcs és a szülési fájdalom ehhez képest smafu volt.

Mindebből rögtön sikerült precíz, realisztikus képet alkotnom arról, hogy mi vár rám, így reggel egy kicsit szorongva, de azért egész magabiztosan jelentkeztem a recepción.

SPOILER ALERT: itt kerül leírásra maga a műtét!!!

Négy injekciót kaptam az érintett területekre, majd a szokásos várakozási idő után a doktor úr nekilátott a bölcsességfog feltárásának. Azt mondta, kb. 45 percig tart a beavatkozás, és az egész olyasmi lesz, mint egy egyszerű foghúzás – feszítő érzést fogok tapasztalni -, csak a felépülési idő hosszabb: két-három szarabb napra számíthatok, amikor ne nagyon ugráljak, de utána már felfelé áll a zászló. Negyvenöt percig nyitva tartani a szájat pihenés nélkül elég fárasztó üzem, közben az asszisztens a kis szívóval szabadított meg a nyáltól és a vértől: azt azért éreztem, hogy az utóbbiból van bőven. Nem mertem kinyitni a szemem, mert féltem, hogy a védőszemüvegjeikben visszatükröződnek a csatatér borzalmai, így csendben hallgattam a vezényszavakat (“felém”, “nagyobbra”, “most fúrni fogok megint”, illetve az asszisztensnek: “fogd meg kérlek a kampót”, “fogót”, “szívj”).

Elég szürreális élmény, mikor az ember szájában ketten is dolgoznak. Közben végig arra gondoltam, hogy állítólag a bölcsességfog egy evolúciós hiba: egy ponton az ember állkapcsa nagyobb volt, a harmadik őrlők pedig a nyers növények megrágásban segítettek őseinknek. A mai ember állkapcsában ez a plusz fog nem fér már el, és egyre gyakrabban elő se bújik: ez azt mutatja, hogy előbb-utóbb az evolúció utoléri önmagát, és a bölcsességfog senki számára sem jelent majd problémát többé –  hacsak nem pusztítja el addig önmagát az emberiség. Aztán eszembe jutott az is, hogy nagyszüleink – a fogászati érzéstelenítés felfedezése, illetve a szájsebészet szárba szökkenése előtt – vajon hogyan küzdöttek meg az ilyen rejtőzködő, még ki nem nőtt bölcsességfogakkal. Ha valaki szenvedett, az… onnantól egész életében úgy maradt, mert nem tudtak mit csinálni vele? Rémisztő gondolat. Korábban azt hittem, ha 25 éves korig nem került elő bölcsességfog, később se fog, de ezek szerint sosem késő bölcsülni: jó pap is holtig tanul.

Az egyik legszebb pillanat mindazonáltal kétségkívül az volt, amikor már láttam, hogy előveszi a doki a hosszú fekete cérnát, és elkezd öltögetni: “most már mindjárt készen vagyunk”, mondta, miközben a cérna a számat súrolta. Ez egyébként egy az egyben ugyanaz a fajta volt, amit az epeműtét során használtak, bár azt már csak ez eltávolításkor láttam (nyilván téta állapotban nincs esély ilyesmit megfigyelni). Volt egy pont, amikor azt hittem, soha nem leszek kész, végül azonban szerencsére bezárhattam a számat. Láttam az asztalon, hogy a fog két darabban jött ki: külön a koronája, és külön az eszméletlenül hosszú, kunkori gyökere. A műtősruhám apró pöttyökben volt csak véres, az asszisztens végigtörölte az arcomat, és az ajtó melletti kistükörben megbizonyosodhattam: csinos kis hörcsögpofám lett máris.

Az asszisztens mondta, hogy nőhet még nagyobbra az elkövetkezendő három napban, jegeljem bátran, az segít, aztán adtak egy tájékoztatót a teendőkről és tiltásokról, a doktor meg közben írt fel nekem antibiotikumot és egy Flector nevű fájdalomcsillapító granulátumot. Ezeket útban hazafelé már ki is váltottam probiotikumostul, de úgy készen voltam, hogy elfelejtettem, hogy kaja előtt vagy után kell-e bevenni őket. Már kezdek éhes lenni, de még csak most kezd kiállni az érzéstelenítés (a Flectort ezért már fél órája bevettem, nincs kedvem megtapasztalni, milyen érzés a műtét utáni első három óra natúrban, haha).

A költségeket (panorámaröntgen – 5 ezer forint, beavatkozás: 25 ezer forint) szerencsére a SZÉP-kártyára tudtam terhelni, a gyógyszerek viszont 6347 Ft-ba kerültek, amit kissé túlzásnak érzek azért, hiszen ezt a nehezebb körülmények között élő, TB-szolgáltatást igénybe venni kényszerülő pácienseknek is ki kell csengetniük, és ezek szerint az államtól nem sokat várhatnak. Miközben ezeket a sorokat írom, gyorsfagyasztott gesztenyepürével jegelem a hörcsögpofát, de egy óra múlva már szeretném megkóstolni is a terméket: remélem,  lesz hozzá kedvem….

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

21 hozzászólás Így szabadultam meg a bölcsességfogtól bejegyzéshez

 1. A tejszínhabot azért inkább hagyd ki a gesztenyepüré mellől, mert a tejtermék fokozza a fertőzésveszélyt (legalábbis páromnak hasonló helyzetben ezt mondta a doki). Jobbulást!

 2. :) Örülök, hogy túl vagy rajta! Pár nap és begyógyul a seb!

 3. Hű, gyorsan sikerült megoldani, ahhoz képest, hogy Facebookon pár napja írtad ki… bár gondolom ilyenkor egy-két plusz nap is iszonyú tud lenni :( Örülök, hogy viszonylag jól zárult a dolog a körülményekhez képest, és tök jó, hogy megírtad ezt, nekem mind a négy macerás, az alsók konkrétan fekszenek (!) a felsők pedig a az előttük levők koronája és gyökere közötti kis mélyedésbe nőttek bele kényelmesen, szóval nagyon drukkolok, hogy ne induljon be a gépezet, előttem is még ott van, és örülök amikor hasonló élményeket sikerül elcsípnem és nem olyanokat, amiket – részben – te is felsoroltál, brr :D
  Mielőbbi jobbulást kívánok :)

  • Igen, csütörtökön voltam a fogorvosnál este, péntek este már a szájsebésznél, szombat reggel meg már meg is műtött, gyors volt. Ha mind a négy macerás, érdemes egyszerre kikapatni őket, mert akkor csak egyszer kell végigcsinálni ezt a hacacárét… mondjuk, cserébe pépeset is kell enni egy hétig, de legalább túl van rajta az ember. Igyekeztem kíméletesen megírni, most így annyi van, hogy azért fáj a nyelés, de hát holnap ilyenkorra már biztos sokkal jobb lesz. Fontolgatom, hogy az antibiotikumot elszabotálom, én azért elég jól gyógyulós fajta vagyok, de nem vagyok olyan bátor, hogy felülírjam egy orvos döntését…

 4. Cseresnyés Pálné Marika // október 1, 2016 - 19:58 // Válasz

  Mielőbbi javulást, és fertőzésmentes gyógyulást kívánok, szenvedés nélkül.

 5. Na, remek :) a borsó egyébként jobban arcra göngyölhető. De tény higy a gesztenye finomabb.
  Ilyenkor nagyon ritkán azért örülök hogy széles állkapcsom van :) ha jól emlékszem, az utolsó bfogam vacakolt a kinövéssel vagy 2 és fél évet, szakaszosan fájva időnként pár napot, de végül csak kimászott.

  • Borsó csak ilyen kilós kiszerelésben volt, és nekem pont másfél sör fér be a mélyhűtőmbe, így maradt a gesztenye. Még megvan, talán reggelire…

 6. En meg gyujtogetem a batorsagom a fogorvoshoz. A rohej h nem a tomestol/huzastol/furastol felek,hanem a tutol es az erzestelenito beadastol.mert tudom,hogy az faj.
  Altatasban nem lehet az ilyesmit kerni?
  (nekem keresztbe nonek neha a bolcsesseg fogaim,csak hogy erezzem a torodest…)

 7. De szörnyű. Jobbulást kívánok! Nekem az ínyt akarják állandóan felvágott, hogy kijöjjön. A felsők meg nem nőttek ki :)

 8. Nekem kinőtt egyenesen félig az ínyben maradva. 25 ezer nem is “drága”, ha azt mondom, hogy Londonban 180 fonttól indul egy bölcsességfog húzás, műtét 300 font. Mert félig kint, bent- nekem is javasolták a kiszedést. Plusz 3 napig visítottam mikor tolta az ínyem.

 9. Abszolút együtt érzek veled. Nekem is nagy kínlódás volt anno a bölcsességfog növése, mostanra meg már három ki lett húzva közülük. :( Ha tudtam volna, hogy lehet, mind a négyet kiszedettem volna.
  Mielőbbi gyógyulást!

 10. Én a felső bölcsességfogaim kinövését egyáltalán nem éreztem (így utóbb arra gyanakszom, azért, mert fogszabályzót hordtam, és amiatt eleve voltak fájós időszakok, talán észre sem vettem, hogy kinövős vagy fogszabis fájdalmam volt éppen.) Más kérdés, hogy a fogaim újra torlódottak lettek a kis piszkok miatt, de szép, egyenesen nőttek le, mint egy átlag fog. Alul már más a helyzet: a bal oldal megvan, de több szakaszban nőtt ki: fájdogált pár napig hol jobban, hol kevésbé, aztán három-négy hónap semmi, utána elölről minden (kb. 4-5 részletben “szültem meg”). A jobb alsónak még mindig csak a felszíne látszik, pedig 29 éves leszek e hónapban, nem tudom, mikor óhajt a világra jönni… Az irány Istennek hála itt is az egyenes.

  • 36 vagyok és még mindig csak félig van kint az alsó, nem korfüggő :D A fogorvos már bolondnak néz, hogy mindig azzal megyek, hogy fáj, biztos lyukas.

 11. Ja amúgy én is azokkal vagyok, akik szerint az alsó fog a macerásabb. de ha belegondolsz, minden azzal macerásabb: az érzéstelenítés is bonyolultabb, a csont is sérülékenyebb, szóval egy szavazat oda.

 12. Nekem kinn van mind a 4 bölcsfogam, érettségi előtt jöttek ki!!!! Belázasodtam, sírtam, haldokoltam 2 hétig.

  Együtt tudok érezni Ábrissal, mikor mogyoró nagyságú duzzanatok vannak a kibújni készülő őrlőfogai helyén.

  Sok gyógypuszi Neked!

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: