Aktuális

Trump

Jött a semmiből egy nagyhangú milliárdos – aki ráadásul nem is a maga jogán lett az, hanem örökölt, és még csak különösebben okosan sem forgatta a pénzt -, és nulla politikai tapasztalattal a háta mögött a világ vezető szuperhatalmának legfontosabb választását nyerte meg azzal, hogy egy erőszakos és érzéketlen diktatúra képét vetítette előre. A Brexit után egy újabb lépés, amely közelebb visz minket a harmadik világháborúhoz.

kép: AP

kép: AP

Trumpnak viszonylag könnyű dolga volt, hiszen Clinton a régi hatalmi elit, a Wall Street embere: azt képviselte, amiből nem csak az amerikaiaknak, de az egész világnak elege van. A piramist, amelynek a csúcsán egy szűk réteg áll, miközben mindent az ő érdekeik mozgatnak, hiába öleli körül mindezt a politikai korrektség hazug máza és a néhol már-már bizarr paródiába hajló liberalizmus: Trump is piramist épít, de releváns politikai múlt híján ő könnyen lázadhatott a kampány során mindez ellen.

A politikai korrektségből a más bőrszínű szomszédjától rettegő és illegális bevándorlótól undorodó embernek elege van, a liberalizmus meg nem elsősorban a melegházasság és marihuána-legalizáció miatt vált ki ellenérzéseket (bár a félelem hatására a legtöbb ember általában korlátozná az alapvető szabadságjogokat a védettség reményében, ez tény), hanem a globalizáció felgyorsítása és a szabadkereskedelmi egyezmények esztelen támogatása miatt, az előbbi ellen tett kirohanásoknak legfeljebb retorikai szerepe van konzervatív réteg számára. A gazdasági protekcionizmus, a helyi vállalkozások erősítése olyasfajta republikánus ígéret volt, amely a szavazópolgárok szerint valóban “újra naggyá teheti Amerikát”, hiszen bőséget és biztonságot hoz a kisembernek. És közben persze fegyvert mindenkinek, it’s the key to our safety!

Ha amerikai volnék, Hillaryra én se szavaztam volna szívesen, de megtettem volna, Trump ellen. A kampány során gyakran eszembe jutott az, amit – többek között – Susan Sarandon pár nappal a választás előtt precízen megfogalmazott: fogytán az ivóvíz, brutálisan feléltük tartalékainkat, az ember ökológiai lábnyoma óriásira növekedett, és ezen a ponton ez már a világgazdaságtól elválaszthatatlan tény. A nyugati világot elárasztó menekültek egy jelentős része klímamenekült, és közben újabb és újabb háborúk robbannak ki a természeti erőforrásokért. Clinton ezeket a problémákat nem képes – és Wall Street-i érdekei miatt nem hajlandó – hatékonyan kezelni, Trump válasza pedig mindenre a “lebombázzuk”, miközben Putyint isteníti. És közben őt is a pénz mozgatta egész életében, a klímaváltozást egyenesen tagadja.

Közben mindketten hazudnak, tele a net a két politikus hazugságainak leleplezésével: azzal a különbséggel, hogy Trump közben mindenkibe belerúg, aki nem fehér, ép, keresztény, heteroszexuális amerikai férfi, és a – ha nem is tökéletesen működő, de – békét őrző intézményeket, az EU-t és a NATO-t pusztán érzelmi alapon támadja.  Nem tudjuk, mit hoz Trump elnöksége: nem csak azért, mert egy fasisztoid víziókkal terhelt kampánnyal győzött, hanem azért sem, mert soha nem még ült fontos székben, és ugyanez elmondható apparátusára is: nem csoda, hogy a republikánus belső elit sem támogatta őt, hanem az első perctől az utolsóig ellene foglalt állást.

Úgy látszik, végül épp ezzel tudott győzni: a gátlástalan, érzéketlen, észérvek nélküli, emberi gyengeségekre építő érzelmek és a féktelen hatalom demonstrálásával, valamint a ténnyel, hogy az ég adta világon semmi köze nincs ahhoz, ami eddig a világpolitikában történt…

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

24 hozzászólás Trump bejegyzéshez

 1. Viktor azt írta, h great news. Sz’al nem kell beszarni.

 2. Multikulti világ és szabadpiacgazdaság nem jó buli. Ha ezek ellen beszélsz, nyert ügyed van.
  Karácsonyt az államokban töltöm, nem volt jó választás oda foglalni jegyet.

  • Sokan mondják, hogy ha a demokrata belső elit Bernie Sanderst támogatta volna, akkor ő most az elnök, hiszen ő mindezek ellen foglalt állást. csak hát az érdekek, gondolom…
   (Úgy értve, a multikulti hátrányait is látva a szabad piac ellen.)

   • Amerikában ez a választás cucc amúgy egy rossz valóságshow színvonalát hozta. Cirkuszt a népnek, kommentben.olvastam hogy Trump “hát de mennyire vicces már” Sokan azt sem tudták mi a tét, csak elmentek a viccesebbre szavazni.

   • Sanders lehet, hogy hiteles lett volna a szabadkereskedelmi egyezmények kritikája terén, de nem hiszem, hogy a PC vadhajtásainak is ugyanúgy nekiment volna, mint Trump – márpedig anélkül nem lehetett megnyerni ezt a választást.

  • Hanna, miért Trump miatt majd rosszabbul fogod magad érezni az Államokban? :) WTF?!? Ez most komoly?

   • Én speciel igen. Elég szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy majd a bölcs tanácsadók vagy a demokrácia intézményei képesek lesznek kordában tartani. Nem sikerült sem G.W.Bush-nál, nálunk se nagyon jött össze, pedig mennyien bíztak benne, hogy OV nem fogja fullba nyomni a kretént.
    Engem zavarni fog, mert amit Trump akar (környezetvédelem, egészségügyi reformok visszavágása, idegenellenesség – a fal ötlete is nagyon tetszik neki). Zavar kettős állampolgárként és a “klímaváltozás” zavarhatja az oda utazókat is.
    Nézzünk ki a rókalyukból, ez egy elég szar hír, lesz ennek hatása, még ide is elér.

 3. Pont Hillary volt az, aki elvtelen kampànyt folytatott, és épp róla mondtàk, hogy személyével a 3 vh fenyeget. Nem értek egyet azzal, hogy belerúgott a nőkbe, a legnagyobb rasszista meg Hillary, ha ismered a múltjàt. Ettől még persze nem tökéletes a helyzet, de meg lehet köszönni a hataloméhes Hillarynek hogy kiszorítottàk Bernie-t, aki tényleges alternatìva lett volna.

 4. Sejtettem, hogy írsz az eredményről, akárki is győz, és gondoltam, hogy ez lesz a véleményed. Én is kb. egyetértek. És meglepetésként ért a dolog, csalódtam az amerikai népben.

  Esélyt sem adtam Donald Trumpnak, mert azt gondoltam, Hillary Clinton legalább egy elég kulturált nő, biztos őt választják. Erre ki lett az elnök? Donald Trump! Minket mondjuk kevésbé érint, de akkor is megdöbbentő…

  De amúgy itt, Magyarországon sincs olyan ember, aki alkalmas lenne az ország vezetésére. Itt is csak 3 ember van, aki tömegeket képes mozgósítani: Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor. Hármuk közül egyiket sem tartom igazán alkalmasnak az ország vezetésére. Talán Gy. F. lenne a legkisebb rossz, mert ő legalább hisz a demokráciában (szemben a másik kettővel), de már ő is leszerepelt, őt sem lehet komolyan venni. (Az a baj, hogy nálunk a jobb oldalon nincsenek demokratikus pártok, a bal oldalon meg nincsenek cselekvőképes pártok.)

 5. Kriti Kusan // november 9, 2016 - 19:56 // Válasz

  Több másik amerikai elnök idején volt esély a harmadik világháborúra (pl. Karib-tengeri válság, vietnami háború, csillagháborús tervek).
  Jelenleg ilyen típusú feszültségek nincsenek.

 6. Nagyon jó összefoglalás, nem nagyon tudok mit hozzátenni.
  Meglepődtem az eredményen, azért én vagyok annyira naív, hogy úgy gondoljam, pusztán hatásvadász ostobaságokkal (politikai iránytól függetlenül) nem lehet ilyen fontos széket nyerni. Tévedtem.
  De elhatároztam, hogy nem leszek hajlandó ezen rágódni most, a Brexiten sem nagyon rágódok. Ez számomra is furcsa, mert egyébként hajlamos vagyok apokaliptikus víziókra, az utóbbi idők francia terroreseményei ezt fel is erősítették (meg személyessé tették az életemben). Talán pont ezért a “messzi” események most nem férnek bele. Meg van egy kis nihilista löket is bennem: dőljön csak össze minden, és akkor végre építhetünk valami újat, az alapoktól kezdve. Persze ebbe így könnyen belehalhatunk, de kockázat nélkül nincs nyereség.
  És én is azon az egyre általánosabb véleményen vagyok, hogy a túltolt (illetve rossz írányba tolt) PC is ennyire kontraproduktív. Emiatt még majdhogynem jók is az ilyen pofonok a liberális értelmiségnek (akik közé azért évekig tartozónak véltem magam, nagy öntudattal, és sok témában most is), hogy felébredjen, és reálisabbá tegye a kommunikációt. A problémák PC-vel való szőnyeg alá söprése nem hogy humánus, de egyenesen romboló (lásd a már említett francia helyzetet).

 7. Az az érzésem, hogy Trump igazából csak egy báb, akit a republikánusok arra használják, hogy megnyerjék a választást. Tudtak, hogy a nép harapni fog rá, azt is, hogy kikre kell hatást gyakorolni. Pont azokat a dolgokat mondta, amit a vidéki, alacsony képzettségű, fehér férfiak is szoktak a kocsmában.
  Nem akarták a véletlenre bízni és kerestek egy olyan figurát, aki garantálja a győzelmet. Most, hogy mindenhol (bíróság, kongresszus, elnök) republikánus többség van, történelmi lehetőség nyílt a változtatásra, persze kérdés, hogy mit hoznak ki belőle (‘kétharmad’)
  Meg azt Trumpot nem mindenki szereti a republikánusok között sem, kérdés, mennyire hagynak neki teret ‘játszani’. Ha sokat ugrál, majd esetleg történik valami és a helyét átveszi Pence…

 8. Bocs az elütésekért, telefonról írok.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: